Percy Faithin orkesteri: Theme From ’A Summer Place’

Julkaistu Ke, 23/07/2008 - 12:00


Torontossa, Kanadassa vuonna 1908 syntynyt Percy Faith aloitti ammattimaisen soittamisen jo 11-vuotiaana säestämällä pianolla mykkäfilmejä paikallisissa elokuvateattereissa. Neljä vuotta myöhemmin hän antoi ensimmäisen julkisen konserttinsa, mutta sitten sattui jotain hyvin dramaattista. Percy Faithin siskon vaatteet olivat syttyneet syystä tai toisesta palamaan ja apuun rientänyt Percy poltti sormensa niin pahoin, että lääkärit käskivät hänen unohtaa pianonsoiton ainakin viideksi vuodeksi.

Vuonna 1950 Yhdysvaltoihin muuttanut Percy Faith palkattiin Columbia Recordsin kevyen musiikin osaston päälliköksi, Hän kirjoitti runsaasti sovituksia yhtiön artisteille, johti levytyssessioita ja ehti siinä sivussa levyttää itsekin, vieläpä hyvällä menestyksellä. Vuonna 1952 hän komeili orkestereineen Yhdysvaltain listaykkösenä singlellä Delicado ja vuotta myöhemmin saman tempun teki elokuvasävelmä The Song From ’Moulin Rouge’, joka tunnetaan myös nimellä Where Is Your Heart.

Percy Faithin kolmas ja viimeinen listaykkönen tuli sekin tutuksi valkokankaalta. Kyseessä oli tunnuskappale vuonna 1959 valmistuneeseen elokuvaan A Summer Place. Tämän 6/8-tahdissa esitetyn kappaleen laittoi nuottipaperille yli 500 elokuvaan ja televisiosarjaan musiikin säveltänyt Max Steiner. Hänen musiikkiaan on kuultu mm. sellaisissa klassikkofilmeissä kuin Tuulen viemää, King Kong, Etsijät, Casablanca ja Syvä uni.

Jos Percy Faith oli musiikillinen ihmelapsi, niin sitä oli myös Wienissä vuonna 1888 syntynyt Max Steiner. Jo 12-vuotiaana hän johti konsertteja kapellimestarin paikalta ja opiskeli useiden instrumenttien kuten viulun ja trumpetin soittamista. Erään nelivuotiseksi tarkoitetun pianokurssin hän selvitti yhdessä vuodessa. 1930-luvun lopulla Englantiin muuttanut Max Steiner katsoi sodan syttyessä parhaimmaksi lähteä Yhdysvaltoihin. Loppu on elokuvamusiikin historiaa ja yksi sen hienoimmista luvuista on peräti yhdeksän viikkoa listaykkösenä pysytellyt ja yli 2 miljoonaa kappaletta myynyt Theme From ’A Summer Place’.

Jake Nyman

Linkit: