Pink Floyd: Money (1973)

Julkaistu Ke, 23/07/2008 - 12:00


Pink Floydin vuonna 1973 ilmestynyttä albumia Dark Side of The Moon voi hyvällä syyllä pitää 1970-luvun alkupuolen rockin yhtenä keskeisenä kiteytymänä.

Monet aikakauden keskeiset yhtyeet rimpuilivat ankaran taiteellisen kunnianhimon riivaamina ja pyrkivät albumeillaan luomaan kertakäyttöpopin yläpuolelle nousevia kokonaistaideteoksia. Edistyksellisen rock-utopian tuotteista useat ovat kestäneet ajan hampaan nakerrusta heikohkosti, mutta Pink Floydin kaupallisesti onnistunein levy on pitänyt hyvin pintansa - vaikka se onkin täysverinen aikansa lapsi. Dark Side of The Moonilla yhtye haastoi paitsi itsensä myös aikakauden studiotekniikan. Albumin leijaileva äänimaisema edusti aikakautensa ehdotonta huipputuotantoa ja kuitenkaan bluesahtavien pop-laulujen maalailevassa toteutuksessa ei ole itsetarkoituksellista kikkailua. Pink Floydin musiikki ja jylhä sointi ovat ikään kuin samaa paria ja kasvavat samasta lähteestä. Tätä mieltä ovat ne liki 40 miljoonaa ihmistä, jotka ovat ihastuneet Dark Side of The Mooniin ja sen pirullisen tarttuvaan hittiraitaan Money.

Basisti Roger Watersin säveltämä ja sanoittama Money ei ole mikään tyypillinen hittirenkutus. Kappale kulkee epäkeskossa 7/4-tahtilajissa ja sen rytminen pohja on rakennettu kassakoneen kilinää sisältävän nauhaloopin päälle. Waters ja äänittäjä Alan Parsons meinasivat menettää järkensä basistin saaman neron leimauksen takia. 1970-luvun alussa erikoistehosteet ja efektit piti toteuttaa käsityönä ja Moneyn eräänlaiseksi koukuksi kasvanut kilinä saatiin oikeanmittaiseksi liimaamalla ääninauhasta usean metrin mittainen lenkki, joka kiersi studiossa erinäköisten Pelle Peloton-viritysten varassa. Nyrjähtänyt rytmi istui kuitenkin täydellisesti Watersin ironiseen tekstiin, jonka kitaristi David Gilmour lauloi levylle. Money-raidasta tuli nopeasti Pink Floydin vakionumero ja se on vuosien saatossa soinut hyvinkin monen kirjavissa yhteyksissä. Kuinkahan monta kertaa esimerkiksi Suomen television ajankohtaisohjelmissa on käsitelty talousasioita Floydin tunnetuimman raidan säestyksellä? Jotakin taikavoimaa kappaleessa ja Dark Side of The Moon-albumissa on oltava, koska tänäkin päivänä kyseistä levyä myydään yksistään Yhdysvalloissa useamman tuhannen kappaleen viikkovauhtia.

Pekka Laine

Linkit: