Procol Harum: Whiter Shade of Pale (1967)

Julkaistu Ke, 23/07/2008 - 12:00


Brittiläisen rock-historian perusjärkäleisiin kuuluvan Procol Harumin syntyhistoria on hyvä esimerkki siitä huikeasta vauhdista, jolla pop-musiikki kehittyi 1960-luvun puolivälin Englannissa.

Vuonna 1965 pianisti Gary Brooker, kitaristi Robin Trower ja rumpali BJ Wilson rynkyttivät tyytyväisinä rhythm and blues-kovereista koottua ohjelmistoa The Paramounts-yhtyeessä, kuten olivat tehneet jo useamman vuoden ajan. Vajaa vuotta myöhemmin Paramounts-miehistö
hyytyi suoraviivaisen hippamusiikin vääntämiseen ja yhtyeen soittajat lähtivät omille teilleen. Ei kulunut kuin joitakin kuukausia ja sama ydinjoukko ilmestyi uudelleen bänditaivaalle mutta uudella nimellä ja ennen kaikkea täysin uudenlaisella musiikillisella otteella. Bluesin ja valkonaama soulin tilalla pauhasi nyt surrealistisilla lyriikoilla ryyditetty melodinen pop, jossa oli aineksia klassisesta musiikista ja psykedeliasta. The Paramounts-yhtyeen rauniosta nousseen Procol Harumin ensimmäinen voimannäyttö ilmestyi loppukeväästä 1967 keskelle loistavien pop-levyjen sumaa ja kovasta kilpailusta huolimatta se löi kaikki ällikällä. Sekä yleisö että kollegat aina The Beatles-leiriä myöten olivat samaa mieltä: Procolin esikoissingle A Whiter Shade of Pale oli yksi kaikkien aikojen komeimpia brittiläisiä pop-levyjä.

A Whiter Shade of Pale antoi itse asiassa alkusysäyksen Procol Harumin varsinaiselle synnylle. Siinä vaiheessa kun Paramountsiin kyllästynyt Gary Brooker kirjoitti laulun runoilija Keith Reidin lievästi sanottuna monitulkintaiseen tekstiin, koko yhtyettä ei ollut olemassa. Brooker kokosi ympärilleen studiokokoonpanon tulkitsemaan Reidin kanssa kirjoittamiaan lauluja, joista yksi oli Johan Sebastian Bachin kuuluisan AIR-teeman pohjalle sävelletty A Whiter Shade Of Pale. Yhtye toimi aluksi nimellä The Pinewoods, mutta hämyisempi Procol Harum otettiin pian käyttöön. Toukokuussa 1967 Procol Harum esitti Whiter Shaden ensimmäistä kertaa yleisölle lontoolaisessa klubissa ja samoihin aikoihin yhtyeen asioita hoitanut tuottaja Denny Cordell sai neuvoteltua Procolille julkaisusopimuksen. Cordell junaili suojattiensa ensimmäisen julkaisun soittoon huippusuositulle Radio London-piraattiasemalle ennen kuin levyä sai kaupoista ja loppu onkin liioittelematta rock-historiaa. A Whiter Shade of Pale pauhasi radioaalloilla jatkuvalla syötöllä kuuntelijoiden vaatimuksesta ja pian kaupoista alettiin tivata levyä, jota ei oltu edes vielä virallisesti pistetty myyntiin. Procol Harumin ensilevy julkaistiin kesällä 1967 ja se nousi kuudeksi viikoksi listakärkeen. Bändiä alettiin tivata nopeasti myös kiertueille ja pian Gary Brooker pestasi vanhat Paramounts-tutut rinnalleen. Urkuri Matthew Fischerin uljas barokkinen intro pauhasi pian ympäri Eurooppaa ja myös Atlantin takana nostaen Procol Harumin ennätysajassa orastavan progressiivisen rock-aallon kärkiyhtyeiden joukkoon.

Pekka Laine