Clint Black: A Better man (1989)

Julkaistu To, 31/07/2008 - 11:11


1980-luvun alussa kantrimusiikki oli huonossa jamassa. Viihteellisyys, popmaisuus ja discovaikutteet olivat vallanneet alan. Jopa monet legendaariset kantrikonkarit tekivät elämänsä ja uransa huonointa musiikkia. Kunnon kantrilevy, jossa steelkitara, viulut ja itse laulut ja tarinat ovat pääosassa, alkoi olla katoavaa kansanperinnettä.

Sitten tilanne kuitenkin muuttui. Kantrin uusi nousu ja kukoistus alkoi todenteolla 80-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Uuden kantrin artistit toivat uutta potkua jähmettyneeseen kantrimaailmaan, ja toivat samalla myös kantriin uskottavuuden takaisin.

Uusia upea-äänisiä laulajia, uusia persoonallisia tulkitsijoita, uusia oivia lauluntekijöitä ja uusia erinomaisia soittoniekkoja ilmaantui pilvin pimein. Myös suuri yleisö otti uuden kantrin omakseen, ja pikkuhiljaa kantrilevyjä alkoi kantrilistojen lisäksi komeilla myös pop-rock-listojen kärkitiloilla.

Clint Black syntyi vuonna 1962 New Jerseyssä, mutta varttui ja yhä tänä päivänä vaikuttaa Texasista käsin. Clint on ilman muuta yksi uuden kantrin tärkeimpiä tekijöitä. Hän on persoonallinen laulaja-lauluntekijä, jonka laulut ovat hienoja todisteita siitä, ettei kantrimusiikki ole pelkkää sanahelinää, vaan se on musiikkia elävästä elämästä. Tyypillistä Blackin kantrilleen on alakuloinen sävy ja melankolinen tunnelma. Texasilainen singer-songwriter-perinne kuuluu hänen tekemisissään.

Clint innostui kantrimusiikista seitsemän-vuotiaana, kun kuuli radiosta Merle Haggardin "Okie from Muskogeen". Merle onkin suurin musiikillinen innoittajansa.

Clint aloitti keikkailun jo 70-luvulla. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli kuitenkin vasta 80-luvun lopulla. Vuonna 1989 ilmestynyt ensilevy "Killin' time" oli suuri menestys, se myi yli kaksi miljoonaa kappaletta, ja poiki myös neljä hittisingleä.

Ensimmäinen hittinsä oli ensisingle "A better man", joka nousi Amerikan kantrisinglelistan kärkeen kesäkuussa 1989. Eikä ihme, sillä se edustaa tuon ajan parasta kantrisoundia.

Itse tarina kertoo yhden elämänvaiheen ja suhteen päättymisestä. Seitsemän vuoden seurustelu on ohi. Yllättäen kappaleessa ei kuitenkaan perinteiseen kantritapaan honky tonk-baarissa itketä oluttuopin ääressä ja ihmetellä, että miten tässä nyt näin kävi. Päinvastoin laulun minä on elänyt ja oppinut, ja on toivoakseen jatkossa entistä parempi mies. Laulu on kunnianosoitus päättymässä olevalle suhteelle. Ja perustuu Clintin omaan tuon hetkiseen elämäntilanteeseensa.

Clint sävelsi kappaleen yhdessä bändinsä kitaristi Hayden Nicholasin kanssa. Yhteistyö jatkuu yhä tänä päivänä. Uunituoreella Clint Black-albumilla "Drinkin' songs and other logic" on lukuisia yhteisiä sävellyksiään, ja yhä vaan Hayden kitaroi Clintin bändissä.

Teppo Nättilä

Linkit: