Jackie Brenston: Rocket 88 (1951)

Julkaistu To, 31/07/2008 - 12:31


Jackie Brenstonin vuonna 1951 levylle laulaman Rocket 88-kappaleen ylle on vuosikymmenten saatossa sovitettu kaikkien aikojen ensimmäisen rock’n’roll-levyn viittaa.

Memphisin kuuluisilla Sun-studioilla taltioitu boogie-numero ei radikaalisti poikennut aikakautensa muusta mustasta musiikista, mutta sen rytmikäs tunnelma vetosi osittain uudenlaiseen yleisöön.

Levy rokkasi ja tämän huomasivat myös valkoiset teinit, jotka kuulivat laulua radioiden välityksellä. Rocket 88 kurvasi rhythm and blues-listojen ykköseksi ja laulun suosio oli epäilemättä yksi rock’n’roll-murrosta käynnistäneistä sysäyksistä.

Rocket 88-laulun esittäjäksi oli merkitty kokoonpano Jackie Brenston & His Delta Cats. Käytännössä kyseessä oli rhythm and blues-piiskuri Ike Turnerin yhtye, jonka rivijäsen Brenston oli. Kitaristi BB King oli saanut neuvoteltua Turnerille levytysmahdollisuuden Sam Phillipsin Sun-yhtiölle ja kesken kiertueen studioon hälytetty joukkio kyhäsi kappaleen matkalla. Laulun aiheeksi napattiin Oldsmobile-autotehtaan kuuma uutusmalli Rocket 88, jonka erinomaisuutta laulussa hehkutetaan iskevän boogie-rytmin päälle.

Levytykseen saatiin poikkeuksellisen roisi soundi puolivahingossa. Turnerin kitaristin vahvistin putosi auton takakontista juuri ennen äänitystä, mistä tuloksena oli rämisevä ja raaka sointi. Ike Turner heilutti tahtipuikkoa ja soitti Little Richardin myöhemmin itselleen kähveltämän pianointron. Jackie Brenston lauloi solistina ja nousi hittisuorituksen ansiosta toviksi parrasvaloihin. Oldsmobile lahjoitti laulajalle uuden Rocket 88-auton kiitokseksi korvaamattoman arvokkaasta promootiotyöstä. Brenston vihelteli muhkeat palkkiot menemään perinteiseen bluesmiehen tyyliin ja palasi nopeasti hattu kourassa Ike Turnerin leipiin. Turner loi puolestaan merkittävän uran mustan musiikin yleismiehenä ja vaimonsa Tinan
taustapiruna. Lavella tiellä viihtynyt Ike Turner istui sattumoisin vankilassa, kun Rock’n’roll Hall of Fame julisti Rocket 88:in maailman ensimmäiseksi rock-levyksi.

Pekka Laine

Linkit: