Fairground Attraction: Perfect (1988)

Julkaistu Pe, 01/08/2008 - 09:57


Fairground Attraction-yhtyeen kevät-kesällä 1988 hitiksi noussut kappale Perfect sai monen musiikinkuluttajan höristämään korviaan. Akustisilla kitaroilla, pyykkilaudalla ja muilla kolistimilla ryydistetty rytmi vei ajatukset vuosikymmenten takaisiin varhaisiin poplauluihin ja kappaleen kruunannut heleä naisääni ei sekään edustanut 1980-luvun musiikkiteollisuuden normeja.

Laulajatar Eddi Reader näytti ilmestyvän tyhjästä brittiläiselle poptaivaalle, mutta todellisuudessa Glasgowssa syntynyt Reader oli tutustunut musiikkimaailman koviin realiteetteihin jo vuosia ennen Fairground Attractionin yllätysmenestystä. Hän oli kiertänyt Eurooppa sirkusseurueessa ja laulanut taustoja muun muassa Eurythmicsin ja Waterboysin levyillä. Readerin laulussa oli poikkeuksellista vetovoimaa, joka nosti Fairground Attraction-kitaristi Mark Nevinin säveltämän Perfectin listakärkeen 1988.

Perfectin vetoavun ansiosta yhtyeen debyyttialbumi First In A Million Kisses myi yllättävän hyvin ja muutaman kuukauden ajan Fairground Attractionin letkeä uusskiffle soi kaikkialla. Vaikka kitaristi Nevin oli yhtyeen musiikillinen pomo ja lauluntekijä, kohdistui kaikkien huomio Eddi Readerin kauniiseen ääneen ja boheemilla tavalla viehättävään olemukseen.

Reader oli valokuvien ja videoiden keskipiste ja oli selvää,ettei hän jatkaisi Fairground Attractionissa loputtomiin. Ero tuli yllättävän pian ja Eddi Reader lähti soolouralle heti ensimmäisen albumin jälkeen. Fairground Attraction teki vielä yhden albumin ilman keulakuvaansa ja menestys oli odotetun kaltainen. Täydellisesti flopanneen levyn jälkeen bändi löi pillit pussiin vuonna 1990. Eddi Readerin sooloura jatkui vaihtelevalla menestyksellä, mutta yhtään Perfectin tasoista pophelmeä ei hänen soolotöistään löydy.

Pekka Laine

Linkit: