CMA Awards - Parasta Countrymusiikkia 2008

Julkaistu La, 13/12/2008 - 12:54
  • CMA 2008 (Kuva: YLEn kuvapalvelu)
  • Kid Rockin paikalle voi kuvitella helposti Pete Parkkosen ja Carrie Underwoodin tilalle Anna Puusjärven.

Countryn suurin palkintogaala pidettiin lokakuussa Nashvillessa. Tilaisuudessa nähtiin sekä nuoria kykyjä (Taylor Swift, Carrie Underwood ja Sugarland) että alan konkareita (George Strait ja Alan Jackson). Samalla juhlaa isännöivä Country Music Association (CMA) täytti pyöreät 50 vuotta. Yle näyttää gaalasta 1,5 tunnin koosteen sunnuntai-iltana TV-2:lla.

Jako kahteen

Yhdysvallat on jakautunut poliittisesti kahtia. Liittovaltiota hallitsevat vuorotellen demokraatit ja republikaanit. Demokraattien kannatus on vahvinta rannikoilla ja pohjoisessa isojen järvien alueella. Republikaanit juhlivat puolestaan etelässä ja lännen kultamailla. Sama kaksinapaisuus on nähtävissä myös kulttuurissa.

Demokraattista ajattelua ovat harrastaneet esimerkiksi Steve Earle, Emmylou Harris, Nanci Griffith ja Dixie Chicks, mutta CMA ja heidän gaalansa edustaa konservatiivista, uskonnollista ja isänmaallista näkemystä. Countrymuodin pitkä perinne näkyy juhlissa: suuret stetsonhatut, ylileveät vyönsoljet ja räikeät kauluspaidat ovat hyvin edustettuina. Naiset ovat kauniilta ja synnittömiä. Musiikki kuulostaa tutulta ja turvalliselta, eikä turhia kirosanoja kuulla. Kiitospuheissa Jumala mainitaan ennen omaa perhettä.

Countryn nykyvaikutteet

Tämän hetken suosituin country on kahden sukupolven varassa. Keski-ikäiset artistit ovat lujemmin kiinni perinteissä, kun nuoret tähdet ovat avoimempia globaaleille vaikutteille. Modernin countryn musiikilliset vaikutteet on otettu keskitien popista ja rockista. 1990-luvulla alkanut kehitys on vahvistunut voimakkaasti ja nykyisin onkin vaikea erottaa country-gaalaa Idols-kisasta. Kid Rockin paikalle voi kuvitella helposti Pete Parkkosen ja Carrie Underwoodin tilalle Anna Puusjärven. Amy Winehouselle Grammyn hävinnyt teini-ihme Taylor Swift voisi lyödä läpi myös popmarkkinoilla. Vanhemmat republikaanit saavat tyytyä sisämarkkinoihin. Ihan nappikauppaa ei sekään ole: CMA:ssa on yli 6 000 jäsentä ja järjestön vuotuinen liikevaihto nousee 30 miljoonaa dollariin.