Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Vegaani

Kasvisruoan käyttäj, joka useimmiten pitäytyy käytämästä mitään eläinkunnasta peräisin olevaa tuotetta, kuten nahkaa, silkkiä, hunajaa ja maitotuotteita. Punkin piirissä veganismia alkoi ilmetä 1980-luvun lopulla ja etenkin 1990-luvulla.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Lama

Totuus löytyy kaurapuurosta 1980

Paikkakunta: Helsinki

Vuonna 1977 Helsingissä, Puistolan kaupungin osassa toimintansa aloittanut Lama oli yksi varhaisen suomalaisen punk-skenen tyylipuhtaimmista yhtyeistä.

Moneen suuntaan rönsyilevän punk-kulttuurin ja sitä seuranneen uuden aallon syövereissä Laman aggressiivinen katujen musiikki soi puhtaana ja uhmakkaana. Jari ”Epe” Kronholmin ja Timo ”Eno” Enon perustaman bändin maine levisi aluksi Kallion Kill City-klubin ja sittemmin Lepakkoluolan kautta ja vuoteen 1980 mennessä Lamalla oli vankkumaton kannattajakuntansa.

Brittiläiseltä UK Subs-yhtyeeltä runsaasti vaikutteita imenyt ryhmä teki tunnetuimman levynsä heti alkuvuodesta 1980. ”Totuus löytyy kaurapuurosta”-kappaleesta tuli paitsi kulttisuosikki myös mainoksista tuttu rallatus. Epen säveltämästä ja bändin ohjelmistoon vuosia kuulunut biisi haluttiin kaurahiutalemainokseen, mikä ei todellakaan istunut
tiukkojen punkkien suunnitelmiin. Rallista teetettiin kopioversio ja Lama sai palkaksi muutamat puuroaiheiset t-paidat.

Vuoteen 1983 aktiivisesti toiminut yhtye levytti Johanna-yhtiölle punkin klassikoiksi muodostuneet kolme singleä ja yhden albumin. Ehkä levyjäkin enemmän Laman maine perustui raivopäisille livekeikoille, joiden intensiteetti sai ajoittain mellakkamaisia piirteitä. Yhtyeen klassisin kokoonpano Epe, Eno, Charlie ja Jusa on edelleen lukuisten, myös nuorempien punkkareiden mielestä kaikkien aikojen suomalainen alan bändi.

Laman juuret olivat tiukasti vanhassa punkissa, mutta sen iskuvoima sai paitsi 1980-luvun alun hard core-ryhmän myös nykyisen hc-aallon hyväksynnän. Yhtyettä on yritetty puhua lukuisia kertoja takaisin estradeille ja vuonna 2005 fanien toivetoteutui, kun edelleen armottomaan rutistukseen yltävä Lama nousi lavalla mm. Tavastia-klubilla, Provinnsirockisssa ja Puntalan vuosittaisissa punk-bileissä.

Lama Elävässä arkistossaKatso Epe Kronholmin videomuistoYLE Elävä arkisto: Musta Paraati, synkistelyn sanansaattajatLama Wikipediassa

« Takaisin edelliselle sivulle