Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Pogo

Punkin tanssityyli, lähinnä ylös ja alas hyppelyä.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Problems

Katupoikien laulu (1980)

Paikkakunta: Helsinki

Suomalaisen punkin tarinaa on täysin mahdotonta kertoa ilman, että Tuomo ”Tumppi” Varosen hahmo nousisi esiin. Varosen karisma ja katupojan charmi oli tärkeässä osassa kahden keskeisen punk-bändin nousussa suomalaiselle rokkikartalle.

Pelle Miljoonan yhtyeen jäsenenä Tumppi lauloi Tahdon rakastella sinua-kappaleen pysyväksi osaksi sinivalkoista rockhistoriaa. Pelle Miljoona-pyörityksen rinnalla ja jo sitä ennen Varosella oli ikioma musiikillisten ideoiden ja haaveiden hautomo Problems. Vuonna 1977 perustettu yhtye tallentui levylle heti punk-rysäyksen alkumetreillä. Ei tää lama mun päähän käy-single ja legendaarisella Pohjalla-kokoelmalla kuultu kohkaus teki yhtyeestä hetkessä Suomipunkin perusnimen. Problemsin suurin menestys osui kuitenkin vuoteen 1980. Hetken mielijohteesta hönkäisty versio vanhasta suomalaisesta iskelmäklassikosta osui yllättäen suoraan maaliin ja Katupoikien laulu lennätti Problemsin listakärkeen.

Katupoikien laulu oli onnistunut cover-versio muutenkin kuin myyntilukujen valossa. Problems oli vääntänyt aiheesta demoversion ja aiemmin ja Johanna-yhtiötä käynnistänyt Atte Blom innostui vedosta kuin myös yhtyeen omista kappaleista. Blom pestasi joukkion talliinsa ja Problems äänitti Katupoika-rallin ihka oikeassa studiossa vuonna 1980. Tumppi Varosen huoleton laulutulkinta oli kuin suoraan punkin oppikirjasta ja vaikka maestro itse vähättelee suoritustaan muistelmakirjassaan ”Poika, joka tahtoo lentää” , on hänen laulunsa takuuvarma nostalgioiden synnyttäjä kyseisen ajan eläneille. George de Godzinskyn sävelmä kääntyi punkin kielelle muutenkin uskottavasti. Problems soitti tanakasti ja Vallilan katujen kasvattina Tumppi tiesi mistä lauloi. Kappale nosti yhtyeen Katupoikia-albumin koviin myyntilukuihin ja muutaman kuukauden ajan Katupoikien laulu pauhasi joka tuutissa. Vuosi 1980 oli puhtaan punkrockin viimeisiä huippusuosion aikoja. Suomalaisen rähinärokin melodisempaa siipeä edustanut Problems jatkoi sinnikkäästi toimintaansa hittiboomin mentyä, ja eri mittaisista tauoista huolimatta yhtyeen saaga jatkuu yhä. Tumppi Varonen kuuluu niihin punk-veteraaneihin joiden liekki palaa yhä ja musiikillisesti aiempaa rikkaammin sävyin.

Tumppi VaronenProblems? Elävässä arkistossa

« Takaisin edelliselle sivulle