Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Gootti

Usein mielletään punkkiin liittyväksi. Goottimusiikkille on ominaista romanttisuus, dramaattisuus, kuolemaan ja yliluonnolliseen liittyvät aiheet. tyylille ominaista mustaan pukeutuminen ja historiallisten asujen ja korujen arvostus. Gootit arvostavat historiaa ja saatananpalvojien vastaisesti arvostavat hautausmaita.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Ypö-viis

Energia on a ja o (1978)

Paikkakunta: Karhula

Kesällä 1977 perustettu Ypö-viis teki suomalaista punk-historiaa julkaisemalla loppuvuodesta 1978 ensimmäisen kotimaisen punk-omakustannelevyn.

Tee-se-itse-aate oli alusta asti ollut olennainen osa uuden kapinarockin aktivoivaa ilosanomaa, mutta pitkään periaate toteutui lähinnä livekeikkojen ja pienlehtien puolella. Bändien itsensä kustantamat ja täysin omaehtoisesti julkaisemat levyt yleistyivät vasta 1980-luvulla hard core-kaudella, mutta Ypö-viis toimi Energia on a ja o-singlellään rohkeana pioneerinä. Miika Söderholmin ja Mikko Holmströmin perustama Ypö-viis oli lähtökohdiltaan tyypillinen pikkukaupungin punk-bändi. Yleinen rokki-innostus sai suunnan Sex Pistolsin ja Ramonesin avulla ja vähitellen Beatles-coverit ja proge-hapuilut saivat jäädä. Vuoden 1978 into kasvoi ja loppuvuodesta julkaistu esikoissingle oli viimeinen niitti matkalla punkin syövereihin. Bändin aloitteellisuus ei jäänyt yhteen omakustanteeseen, vaan Ypöt panivat pystyyn oman Karva-records levymerkin. Yhtyeen esikoisalbumikin polkaistiin kasaan kiihkeissä merkeissä. Koska varat eivät riittäneet studiolevyn tekemiseen, päätettiin olennaiset asiat hönkäistä nauhalle livenä paikallisessa diskossa. 1960-luvun popparilegenda Erno Lindahl saapui paikalle vajaan päivän varoitusajalla ja lopputuloksena syntyi loppuvuodesta 1979 ilmestynyt Karhulan poikii live-albumi, joka on yksi riemastuttavimmista varhaisen Suomi-punkin synnyttämistä dokumenteista. Ypöt jatkoivat vielä pari vuotta esikoisalbumin jälkeen, mutta Pokolla ilmestyneen Halpaa lystiä-levyn ja yhden singlen jälkeen ylikierroksilla kaahannut yhtye hajosi. Mari pogoaa- ,Mikkitelineestä on puolet minun- ja Me myytiin itsemme-klassikot levyttäneen yhtyeen solisti Miika Söderholm on vienyt myöhemmin ramones-henkisen punkin asiaa eteenpäin Pojat-yhtyeen keulahahmona.

Ypö-viis - Lyhyt oppimääräYpö-viis - ramopunk.comYpö-viis - Karhulan poikia ei unohdetaYpö-viis - Tuotanto

« Takaisin edelliselle sivulle