Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Soppa

Sorbus-merkkisen viinin lyhennelmä, 1980-luvulla soppa oli punkkareiden kuten alkoholistienkin piirissä suosittu juoma edullisen hintansa takia, 1990-luvulta alkoholituotteita käyttävät punkkarit taas suosivat omatekoista kiljua tai keskikaljaa.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Eppu Normaali

Rääväsuita ei haluta Suomeen (1978)

Paikkakunta: Ylöjärvi

Johnny Rottenin ja muiden seksipistoolien oli määrä esiintyä kylmässä pohjolassa alkuvuodesta 1978. Onneksi maassamme oli kuitenkin valppaita nuorison parasta ymmärtäviä järjestöjä ja moinen hulluus saatiin torjuttua. Sex Pistolsin moraalia mädännyttävä vaikutus oli herättänyt huolta nuorisojärjestökentässä läpi poliittisen spektrin. Punkin räävittömyys kiristi hermoja niin partiolaisten kuin pioneerienkin piirissä ja nasevalla kampanjoinnilla saatiin viranomaistahot mukaan pelastustoimiin ja konserttia ei tullut. Sex Pistols tietysti meni muutenkin hajoamaan, mutta se on sivuseikka. Suuri suomalainen punk-farssi oli valmis ja ylöjärveläisyhtye Eppu Normaali sai yhden laulun aiheen lisää esikoisalbumilleen Aknepop. Suomalaisen punkin kentässä Eppu Normaali johti humoristisesti orientoitunutta "tamperelaissiipeä", jonka ote ei ollut yhtä totisen aggressiivinen kuin pääkaupungista käsin katujen kapinaa levittävillä yhtyeillä.

Suomen suurimmaksi ja mahtavimmaksi rock-yhtyeeksi sittemmin kasvanut Eppu Normaali oli juuri oikea bändi tekemään pilaa Sex Pistols-spedeilystä. Ramonesin huumaamana progeilusta punk-tielle lähtenyt yhtye osasi käyttää huumoria ja verbaalista nokkeluutta sanomansa edistämiseen ja ilman pilkettä ei moraalinvartijoista voinut puhua. Basisti Mikko Saarelan riimeissä oli iskevyyttä ja ne istuivat hyvin vuonna 1978 ensialbumillaan ramo-hengessä kaahanneen Eppu Normaalin soittoon. Poliisi pamputtaa-hitin ohella Aknepop-debyytin mehevin raita on juuri Sex Pistols-sotkun inspiroima Rääväsuita ei haluta Suomeen "Mitä enemmän nostatte kohua-Sitä enemmän lapsenne rakastaa mua”-säkeet ovat paitsi klassista suomi-punkkia myös ehdottoman totta. Ei saanut partiolaisten ja pioneerien yhteisrintama torjuttua punk-paholaista, koska rääväsuita löytyi ihan omasta takaa.

Eppu Normaali -yhtyeen kotisivutEppujen fanisivutEppu Normaalin live-vedot Elävässä arkistossa

« Takaisin edelliselle sivulle