Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Nina Hagen

Saksalainen punklaulaja, joka oli ottanut klassisia laulutunteja, joidenkin punkkareiden idoli ja vaikutteiden antaja. Esimerkiksi tyttöjen lempinimenä (punknimenä) saattoi olla Nina tai Hagen, vaikka omalla nimellä ei ollut sen nimen kanssa mitään tekemistä.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Lappi-meininki pähkinänkuoressa rokumogulin näkökannalta 1988-2007

Paikkakunta: Lappi

Kyllä omalta osaltani mielenkiinto punkkiin heräsi muutettuamme Ounasrinteelle ja tutustuttua siellä pariin vanhempaan punkkariin.

Toimintahan meni niin, että kerran viikossa kannoin tyhjän kasetin kaverille joka äänitti lähinnä suomi hardcorea kasetit täyteen ja siinä sitä sitten tuli taas viikko kuunneltua suomalaista klassista musiikkia esim. terveitä käsiä, riistettyjä ja rattusta.

No siinä meni äkkiä vuosi 88-89 ja jossain vaiheessa sain käsiini Klamydian ekoja eepeitä kasetilla ja täytyy sanoa että hyvin kolahti. Pojat oli silloin vielä sekä tiedostavalla että kriittisellä linjalla. Esim. sitarin vaksi soi vieläkin usein päässä kun tietynlaista porukkaa esim ravintolojen ovilla tai kauppakeskusten vartioina tapaa.

90-luvun alussa alkoi sitten suuremmassa mittakaavassa suomi Ramones-buumi Ne luumäkien tähdittämänä. Omalta osaltani täytyy sanoa että taidan olla aika harvinaista lajia, ettei varsinainen Ramones itsessään ole koskaan oikein kunnolla kolahtanut. Mielestäni kaikki Ramonesta matkivat bändit tekee sen moninverroin paremmin kuin se itse.

90-luvulla tuli sitten itsensä etsimisen aika ja hyvimpä se tuli löydettyä. Tuli oltua valtaamassa Marttiinin puukkotehdasta, jonka jälkeen tuli oltua mukana pyörittämässä linja-autoaseman omaehtoista nuorisotilaa / bändikämppää 10 vuoden ajan. Tuo homma loppui siihen, kun kaupunki peruskorjasi linja-autoaseman tilat joitain omia byrokraattejaan varten.

Asiaan kuului tietenkin pienlevyjen ja lehtien ostoa tekijöiltään ja niitä tuli sitten Rovaniemellä myytyä kädestä käteen. Eniten 7" eepeitä ja pienlehtiä. Tämä harrastus jäi kuitenkin jossain vaiheessa muutamaksi vuodeksi taka-alalle.

Jossain vaiheessa tuli kokeiltua laulamista ja menettelihän se, mutta tuntui, ettei kuitenkaan ole minun juttu. Jossain vaiheessa sitten perustettiin ensin Ihmisen haju -niminen bändi, minkä basson varressa tuli oltua. Siitä se itse tekeminen sitten alkoi.

Sittemmin ja edelleenkin tulee musisoitua Stiggan andersson nimisessä orkesterissa, jonka bassoa soitan.

Lisäksi tuli soitettua Yhteiskunnan ystävät orkesterissa alkuaikoina ja tulipa levytettyä yksi 7" ja yhteis LP turun taudin kanssa. Tämä orkesteri jatkaa edelleenkin elon tiellä.

Lisäksi on United 82 projekti, joka aina tarvittaessa kasataan spektaakkeleita varten.

Punk musiikki ja siihen liittyvä tee se itse ajattelutapa on jäänyt täysillä päälle ja jo pelkästään sen takia tulee julkaistua roku records levymerkillä pääasiassa punk musiikkia. Alunperin idea oli tuoda lappilaista musiikkia ihmisten saataville vinyylimuodossa, mutta nykyään tulee myös muualta olevia orkestereita julkaistua ja ompa sitä 20 julkaisusta jopa 3 tullut tehtyä cd muodossa. Tärkeintä bändejä julkaistaessa on se että se itseä miellyttää. Eipä siinä pahemmin tule suurta yleisöä tai myyntilukuja mietittyä. hyvä musiikki on hyvää, vaikka siitä vain itse pitäisi. Listamusiikki on massoja varten, ei minua.

-motto- huonompaan en pysty, parempaa en halua.

Linkki stiggan anderssonin u.s.aata biisiin, joka on nauhoitettu 13.9.2001

« Takaisin edelliselle sivulle