|YLE| Puutarhassa tuoksuu ruoka Omenachutney kylmäpuristettua oliiviöljyä 2 punasipulia 500 g ruokaomenaa 100 g rusinoita 100 g paahdettuja pinjansiemeniä 1 chili 2 tl kanelia 3 - 4 tähtianista 3 kanelitankoa 8 kardemummansiementä 2 rkl keltaisia sinapinsiemeniä 1 - 2 dl omenaviinietikkaa n. 300 g ruokosokeria Atamonia tölkkien huuhtelemiseenKuullota silputtu sipuli öljyssä. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat, hienonnettu chili, kaneli, kokonaiset mausteet ja sinapinsiemenet. Lisää sitten omenaviinietikkaa ja sokeria vähintään mainittu määrä. Keitä kymmenisen minuuttia, kunnes koostumus on sopiva. Lisää rusinat ja pinjansiemenet. Keitä vielä 10 minuuttia ja säilö Atamonilla huuhdeltuun lasitölkkiin. Omenamarmeladi 500 g ruokaomenaa ½ dl vettä n. 300 g ruokosokeria 2 tl kanelia 3 - 4 tähtianista 3 kanelitankoa 8 kardemummansiementä 100 g rusinoita 100 g paahdettuja pinjansiemeniä Atamonia tölkkien huuhtelemiseenKuori ja paloittele omenat. Keitä omenia, vettä, sokeria ja mausteita, kunnes marmeladin koostumus on sopiva. Lisää rusinat ja pinjansiemenet. Keitä vielä viisi minuuttia. Kaada sitten marmeladi lasitölkkiin. Omenasalsa 5 isoa omenaa (Aroma ja Discovery) 1 pieni punasipuli kourallinen saksanpähkinää sitruunamehua raastettua appelsiininkuorta omenasiirappia, vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa tuoreita yrttejä: sitruunamelissaa, minttua, sitruunatimjamia tai basilikaa suolaa ja mustapippuriaLeikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja sekoita silputtuun punasipuliin. Jaa pähkinät neljään osaan ja paahda miedolla lämmöllä rusehtavaksi. Murskaa ne karkeasti ja lisää omena-sipulisekoitukseen. Purista päälle ½ - 1 sitruunan mehu ja lisää appelsiininkuoriraastetta. Hienonna lempiyrttejäsi ja lisää salsaan. Mausta lopuksi makealla siirapilla tai hunajalla sekä suolalla ja pippurilla. Omenasiirappi n. 1 l omenatuoremehua 750 g ruokosokeria 1 vaniljatankoKeitä mehua isossa kattilassa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet irti. Lisää tanko ja siemenet sekä sokeri mehuun. Keitä, kunnes koostumus on sopiva. |