|YLE| Puutarhassa tuoksuu ruoka

Friteerattu mustekala
	pieniä 8-lonkeroisia mustekaloja, tursaita
	jauhoja
	suolaa
	mustapippuria
	öljyä
	sitruunaa
Puhdista ja huuhtele mustekalat hyvin ja paloittele ne. Sekoita jauhoihin suolaa ja pippuria. Kääntele mustekalat jauhoissa ja friteeraa öljyssä. Syö kuumana sitruunamehun kanssa.

Täytetty mustekala

Ateriassa on käytetty 10-lonkeroista mustekalaa, kalmaria. Loligo forbesii -lajia saattaa joskus saada tuoreena.
	henkeä kohti 1 mustekala, jonka vaipan pituus on 25 - 30 cm
	öljyä paistamiseen
	tomaattia (myös tölkki)
	persiljaa
	tuore oreganonoksa tai timjamia
	ruokosokeria
	suolaa ja pippuria
	valkosipulimurskaa
	puna- tai salottisipulia
	sitruunan mehua ja kuorta
Nosta mustekalan vaippaa ja leikkaa se varovasti irti selästä. Poista pää ja sisälmykset. Varo, leuka on veitsenterävä. Leikkaa lonkerot irti. Tee viilto selän alareunaan ja vedä tukiranka ulos. Käännä vaippa nurin ja poista kidukset ja sukupuolielimet. Käännä vaippa paikalleen. Älä poista ohutta nahkaa. Leikkaa evät irti. Palastele lonkerot ja evät. Paista ne öljyssä valkosipulin, sipulin ja oreganon kanssa. Kun lonkerot ovat ruskistuneet, poista oregano. Lisää persiljasilppu ja sitruunankuori ja paista minuutti. Lisää pienitty tomaatti, ripaus ruokosokeria (mahd. mustekalan kaviaari). Paista kunnes tomaatti pehmenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Täytä mustekalan puhdistettu vatsa täytteellä ja sulje aukko tikulla. Sekoita oliiviöljyyn sitruunamehua. Hiero sitä mustekalan pintaan. Paista täytettyä mustekalaa tulikuumalla pannulla tai grillaa uunissa, kunnes vaippa on kauniin ruskea. Kääntele usein, ettei se pala. Jos vaipan paksuus on sentti, kalaa paistetaan viisi minuuttia joka puolelta.

Foccaccia
400 g	jauhoja
2 dl	vettä
25 g	hiivaa
	suolaa
	oliiviöljyä
	rosmariinisilppua
Alusta taikina ja muotoile siitä litteä leipä. Päälle öljyä, suolaa ja rosmariinia. Paista uunissa.