|YLE| Puutarhassa tuoksuu ruoka

Makkarat perustaikina:
1 kg	porsaanjauhelihaa, rasvaa väh. 15 %
1 rkl	suolaa
1 tl	mustapippuria
½	sipuli silputtuna
	ripaus raastettua muskottipähkinää
60 g	vehnäjauhoja
1	muna
3,5 dl	vispikermaa
	lampaansuolia
Sekoita suola jauhelihaan. Lisää sipuli, muskotti ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Sekoita taikinaan muna. Lisää kerma tilkka kerrallaan. Taikina juoksettuu, jos sitä vatkaa rivakasti. Suolia saa tilattuna ja monella eri tavalla käsiteltynä, joten kysy kaupasta neuvoa. Ohjeessa on käytetty läpimitaltaan noin kaksisenttistä suolta. Puhdistamattomia suolia liotetaan juoksevassa vedessä vähintään kolme tuntia ja sisus huudellaan putipuhtaaksi kylmällä vedellä. Pää kiinnitetään vesihanaan ja vettä valutetaan suolen läpi. Hanaan kiinnitettynä ollut osa leikataan pois. Pestyjä suolia säilytetään kylmässä vedessä.


Savubrie-rosmariinimakkara (n. 10 kpl 80-grammaista makkaraa)
½ kg	perustaikinaa
1 rkl	rosmariinisilppua
100 g	savubrieta kuutioina
3 m	lampaansuolta
Rosmariini ja brie sekoitetaan taikinaan varovasti ja taikina pannaan pursotinpussiin. Pujota suoli tratin nipukkaan. Jätä 10 cm roikkumaan. Pursota taikina suoleen varovasti niin, ettei synny ilmakuplia. Kun taikina on pursotettu, jätä 10 senttiä ylimääräistä suolta ja leikkaa loppu pois. Tee solmu toiseen päähän ja työnnä taikinaa varovasti sitä vasten. Kiepauta pötköstä sopivankokoisia makkaroita, mutta jätä ne suht löysäksi, etteivät ne halkea. Loppupää sidotaan nyörillä. Keitä makkarat varoen kiinteäksi runsaasti suolatussa vedessä (4 - 5 min.). Grillaa tai paista makkarat kypsäksi.


Timjami-sitruunamakkara (n. 10 kpl)
½ kg	perustaikinaa
1 rkl	timjamisilppua
½	sitruunan raastettu kuori
1 tl	chilisilppua ilman siemeniä
3 m	lampaansuolta
Valmista kuten edellä.


Chili-olutmakkara ( n. 25 kpl)
3 rkl	chiliä ilman siemeniä
10 m	lampaansuolta
	portteria tai muuta tummaa olutta
	perustaikinaa ilman kermaa
Valmista kuten edellä.


Tomaattiketsuppi
12	kirsikka- tai luumutomaattia
1	banaani
1	luomuappelsiinin mehu
2 rkl	kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 rkl	omenaviinietikkaa
3 - 4 rkl	sokeria
10	kokonaista neilikkaa
	suolaa ja mustapippuria
Tomaatti ja banaani pilkotaan ja keitetään miedolla lämmöllä appelsiinimehun kera. Lisää öljy, etikka ja sokeri. Paahda neilikat ja hienonna morttelissa. Lisää ja keitä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita, ettei ketsuppi pala pohjaan. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.


Remoulade-kastike

omatekoinen majoneesi:
2	munankeltuaista
	ripaus suolaa
1 dl	mietoa oliiviöljyä
Sekoita keltuaiset ja suola. Lisää öljy ohuena vanana sekoittaen koko ajan.


remoulade:
1	annos majoneesia
5 rkl	maustekurkkusilppua
3 rkl	punasipulisilppua
2 rkl	kaprissilppua
	kourallinen mausteyrttisilppua
½ tl	currya
½ tl	kurkumaa
Sekoita kastikkeeksi.