|YLE| Puutarhassa tuoksuu ruoka

Savustettu paksuhuulikeltti
1	paksuhuulikeltti
	karkeaa suolaa
	sitruunatimjamia
	savustuspurua
Suomusta ja fileoi kala. Poista ruodot. Kasvissyöjänä keltillä on lihasmaha. Poista siitä kalvot. Huuhtele kala ja lihasmaha perusteellisesti. Leikkaa kala pienemmiksi paloiksi. Hiero pintaan suolaa ja sitruunatimjamia. Anna maustua 15 min. Lämmitä savustuspönttö 80 asteeseen ja lisää puru. Savusta kalaa sekä lihasmahaa kymmenisen minuuttia.


Savustettua myskisorsanrintaa
	myskisorsanrintafilee
	karkeaa suolaa
	savustuspurua
Kääntele filettä suolassa. Anna maustua vartti. Savusta 80-asteisessa savustuspöntössä 10 minuuttia, sitten 50 minuuttia 70 asteessa.


Savustettua haahkanrintaa
5	haahkanrintaa
suolaliemi:
4 l	vettä
1 kg	suolaa
200 g	sokeria
(1 dl	etikkaa)
Poista rintafileistä kalvot ja rasva. Liota suolaliemessä kaksi tuntia traaninmaun poistamiseksi. Savusta 80 asteessa 10 ja 50 minuuttia 70 asteessa.


Grillatut kasvikset
	kesäkurpitsaa
	munakoisoa
	paprikaa
	punasipulia
kastike:
	kylmäpuristettua oliiviöljyä
	vastapuristettua sitruunamehua
	valkosipulimurskaa
	akaasiahunajaa
	sitruunabasilikasilppua
	punabasilikasilppua
	sormisuolaa
Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi, kääntele öljy-suolaseoksessa ja grillaa kullanruskeaksi. Sekoita kastikeainekset hapan-imeläksi kastikkeeksi. Lisää kastike kasviksiin ja anna maustua tunti.


Savustetut mantelit, suola ja öljy
	kuorittuja manteleita
	kylmäpuristettua oliiviöljyä
	sormisuolaa
Paahda mantelit kuivalla pannulla miedolla lämmöllä kullanruskeaksi. Ripottele juuri ennen valmistumista päälle öljyä ja suolaa. Nosta foliolle, johon on pistelty reikiä ja savusta 10 - 15 minuuttia.

Savusuolaa saa savustamalla suolaa foliopaperilla ja savuöljyä savustamalla öljyä kipossa. Molempia voi käyttää marinadeissa ja salaatinkastikkeissa.


Salaatti savustetuista uusista perunoista
	uusia perunoita
	punasipulia
	savuöljyä
	omenaviinietikkaa
	sinapinsiemeniä
	akaasiahunajaa
	mausteyrttisilppua
	suolaa ja mustapippuria
Keitä perunat, nosta foliolle, johon on pistelty reikiä ja savusta uunissa 20 - 25 min. Leikkaa suupaloiksi ja lisää punasipulisilppua. Sekoita loput ainekset kastikkeeksi, kääntele perunoita siinä ja anna maustua vajaa tunti.