VIIKKO 1:

 

JUUSTOPASTEIJAT

pohja

150 g margariinia

2½ dl vehnäjauhoja

1 dl juustoraastetta

½ dl kylmää vettä

täyte:

2 munaa

3 dl ruokakermaa

1½ rkl vehnäjauhoja

4 dl voimakkaan makuista juustoa raasteena

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Valmista pohjat nyppimällä rasva, jauhot ja juustoraaste ryynimäiseksi seokseksi.  Lisää vesi nopeasti sekoittaen.  Painele taikina ohueksi kerrokseksi alumiinisten muffinivuokien pohjalle ja reunoille (ohjeesta tulee noin 20 kpl).  Esikypsennä pohjia +225C:ssa uunissa noin 8 min.  Valmista täyte.  Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää loput aineet sekoittaen munien joukkoon.  Lusikoi seosta vuokiin ja kypsennä vielä 10 – 15 min, eli niin kauan kunnes täyte on hyytynyt.  Voit tarjota ne iltateen tai kasviskeiton kera.

 

TOMAATTIKEITTO

2 tlk tomaattimurskaa

1 sipuli

3 rkl öljyä

3 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 – 3 rkl tomaattisosetta

1 rkl sitruunamehua

2 tl sokeria

ripaus mustapippuria ja kirveliä

(smetanaa)

Kuori ja silppua sipuli.  Kullota sipulia kattilassa tovi ja lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutiot, tomaattisose ja mausteet.  Keitä noin 20 min.  Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku.  Tarjoa smetanan-silmän kanssa.

 

PIPPURIPIHVIT JAUHELIHASTA

600 g vähärasvaista paistijauhelihaa

1 tl suolaa

2 rkl rouhittuja pippureita (musta-, valko-, viher- ja rose-)

kastike:

4 dl ruokakermaa

1 rkl hyvää konjakkia

1 rkl makeaa sinappia

ripaus suolaa

Mausta jauheliha suolalla.  Muotoile jauhelihasta märin käsin 4 – 6 pihviä.  Painele pippurit pihvien pinnalle.  Ruskista pihvit voissa pannulla molemmin puolin.  Ota pihvit pois pannulta. Kaada  pannulle kerma, konjakki ja sinappi.  Keitä kastiketta kokoon hetki.  Mausta se suolalla ja lisää pihvit takaisin pannulle.  Keitä pihvien kanssa kastiketta vielä hetki.  Tarjoa esim. yrttiperunoiden kanssa.

 

YRTTIPERUNAT

8 – 10 perunaa

3 rkl öljyä

1 tl timjamia

1 tl rakuunaa

1 rkl persiljasilppua

1 tl suolaa

Pese perunat hyvin ja viipaloi ne.  Anna perunoiden hetki kuivahtaa.  Laita perunat kulhoon yhdessä öljyn ja mausteiden kanssa.  Sekoittele perunoita hetki mausteiden kanssa ja kaada seos uunipellille leivinpaperin päälle.  Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min.

 

THAIMAALAINEN KANACURRY

2 rkl öljyä

1 rkl vihreää currytahnaa

1 vihreä chili

1 tlk kookosmaitoa

1 rkl kalakastiketta

2 tl sokeria

500 g broilerin paistisuikaleita

1 pieni kesäkurpitsa

3 dl vihreitä papuja tai sokeriherneitä

1 limen mehu

Kiehauta currytahna ja chili öljyssä laakeassa kasarissa.  Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri.  Kun kookosmaito alkaa kiehua, lisää broilerin liha.  Hauduta 15 min.  Lisää lopuksi kuutioitu kesäkurpitsa ja pavut tai herneet.  Anna ruoan hautua vielä noin 5 min.  Lisää limen mehu.  Tarjoile keitetyn jasmiiniriisin kera.

 

SUKLAAMOUSSE

170 g tummaa suklaata

50 g voita

2 keltuaista

2 rkl hyvää konjakkia

2 valkuaista

3 dl kuohukermaa

Paloittele suklaa ja voi kattilaan.  Sulata seos miedolla lämmöllä varoen, ettei seoksen lämpötila nouse kovin korkeaksi.  Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten haaleaan suklaaseokseen.  Mausta seos konjakilla.  Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.  Vatkaa kerma vaahdoksi.  Yhdistä vaahdot suklaaseokseen varovasti nostellen..  Jaa vaahto annosmaljoihin ja anna kohmettua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

 

VIIKKO 2:

 

PUNA-AHVENSELJANKA

400 g puna-ahventa

2 porkkanaa

5 perunaa

1 purjo

pala juuriselleriä

1,5 litraa vettä

2 kalaliemikuutiota

6 maustepippuria

1 laakerinlehti

½ sitruunan mehu

3 rkl tomaattisosetta

1 dl oliiveja viipaleina

lisukkeeksi kermaviiliä tai ranskankermaa

Kuori ja paloittele juurekset ja suikaloi purjo.  Kuumenna vesi kiehuvaksi.  Lisää pippurit, kalaliemikuutiot ja laakerinlehti.  Lisää juurekset ja keitä ne puolikypsiksi.  Lisää perunat ja purjo.  Keitä 15 min.  Lisää sitruunamehu, tomaattisose ja kalapalat.  Hauduta vielä 5 min ja lisää oliiviviipaleet.  Tarjoa kermaviilin tai ranskankerman kanssa.

 

POTKAPATA

1 kg naudan potkaa viipaleina

½ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

50 g voita

pataan:

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

3 rkl tomaattisosetta

1 tl timjamia

1 laakerinlehti

1 rkl worchestershire-kastiketta

10 kuivattua aprikoosia

10 pikkusipulia

Leikkaa potkaviipaleiden reunakalvoihin viiltoja.  Kääntele viipaleet jauho-mausteseoksessa.   Ruskista lihapalat voissa padassa.  Lisää  pataan vesi, liemikuutio, tomaattisose, mausteet ja aprikoosit.  Hauduta miedolla lämmöllä noin 2½ tuntia.    Lisää kypsennyksen puolivälissä pikkusipulit pataan.  Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa mausteita.  Tarjoa  uunijuuresten kera.

 

UUNIJUUREKSET

500 g porkkanaa

300 g raakaa punajuurta

300 g palsternakkaa

300 g juuriselleriä

2 kokonaista valkosipulia

2 punasipulia

öljyä

suolaa

Kuori ja lohkoa juurekset ja punasipulit.  Irrota valkosipulit kynsiksi.   Laita kasvikset laakeaan voideltuun uunivuokaan.  Pirskottele niiden päälle öljyä ja ripottele suolaa päälle.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min.

 

KALAINEN PASTAKASTIKE

8 anjovisfilettä

1 sipuli

30 g voita

2 dl kuivaa siideriä

3 dl ruokakermaa

tilkka anjovislientä

150 g kylmäsavulohta

mustapippuria

Hienonna anjovisfileet.  Kuori ja silppua sipuli.  Hauduta sipulisilppua voissa hetki.  Lisää anjovikset, siideri ja kerma.  Anna kiehua kunnes se hieman sakenee.  Suikaloi lohi ja lisää se kuumaan kastikkeeseen ja mausta mustapippurilla ja tilkalla anjovislientä.  Tarjoa vastakeitetyn pastan kanssa.

 

RAPEAT MANTELILASTUT

100 g mantelilastuja

100 g voita

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl maitoa tai vettä

1 rkl siirappia

1 tl vanilijasokeria

Mittaa kaikki ainekset paitsi vanilijasokeri paksupohjaiseen kattilaan.  Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen.  Nosta kattila pois liedeltä ja lisää vanilijasokeri. Nosta taikinasta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperille hyvän matkan päähän toisistaan.  Paista lastuja 175C:ssa uunissa noin 8 min, tai kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneet.

 

 

VIIKKO 3:

 

ROSMARIINIBROILERI

6 – 8 kpl broilerin rintaleikkeitä

voita

1 tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

2 tl rosmariinia

2 dl omenamehua

2 dl ruokakermaa

1 tl Dijon-sinappia

2 isoa purjoa

50 g voita

Huuhdo ja suikaloi purjot.  Hauduta niitä voissa hetki ja laita ne voidellun uunivuoan pohjalle.  Ruskista maustetut broilerin palat ja laita ne purjosuikaleiden päälle uunivuokaan. Kaada vuokaan myös omenamehuun sekoitettu ruokakerma ja sinappi.  Peitä vuoka  foliolla ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min.  Ota folio pois kypsentämisen puolivälissä.

 

LÄMMIN KAALISALAATTI

200 g punakaalia

200 g valkokaalia

300 g  kiinankaalia

4 rkl öljyä

5 luumua

1 tomaatti

1 dl seesaminsiemeniä

4 rkl öljyä

1 rkl viinietikkaa

1 rkl hunajaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

Suikaloi kaalit ja luumut.  Hauduta kaali- ja luumusuikaleita padassa kunnes ne ovat hieman pehmenneet.  Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla hetki.  Nosta pannu pois liedeltä ja lisää öljy, viinietikka ja mausteet.  Laita lämmin kaalisalaatti vadille ja kaada seesaminsiemenseos päälle.  Tarjoa heti.

 

MARINOIDUT SILAKKAFILEET

700 g silakkafileitä

marinadi:

1 rkl voimakasta sinappia

1 tl suolaa

1/3 tl valkopippuria

2 dl kuohukermaa

2 valkosipulin kynttä

¼ tl kuivattua rakuunaa

1 pieni sipuli

leivittämiseen ruisjauhoja, joka on suolalla maustettu

Sekoita kermaan mausteet, murskatut valkosipulin kynnet ja silputtu sipuli.  Laita silakkafileet maustumaan seokseen ja anna olla jääkaapissa yön yli.  Nosta silkkafileet liemestä ja valuta ne hyvin siivilässä.  Kierittele fileet ruisjauhoissa.  Paista fileet voissa.  Tarjoa perunasoseen  kanssa.

 

JUUSTOSALAATTI

200 g valkohomejuustoa

200 g gouda-juustoa

2 vihreää omenaa

2 sellerin vartta

pala tuorekurkkua

1 vihreä paprika

100 g viinirypäleitä

1 kerä rapeaa keräsalaattia

kastike:

2 dl kermaviiliä

100 g sinihomejuustoa

tilkka viinietikkaa

ripaus pippuria

Kuori ja viipaloi omenat, suikaloi sellerin varret, kurkku ja paprika.  Kuutioi juustot.  Suikaloi salaatti laakealle vadille pediksi ja asettele muut ainekset sen päälle.  Sekoita kastike lisäämällä kermaviiliin murskattu sinihomejuusto ja pippuri.  Tarjoa kastike erikseen.

 

PORKKANAPIIRAS

pohja:

2 munaa

1½ dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

100 g margariinia

3 dl hienoksi raastettua porkkanaa

1 tl raastettua sitruunan kuorta

kuorrutus:

100 g pehmeää sulatejuustoa

50 g voita

3 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tl sitruunan mehua

Valmista pohja.  Sulata ja jäähdytä rasva.  Sekoita kuivat aineet keskenään.  Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää muut aineet munavaahtoon.  Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 20 x 30 cm vuokaan.  Paista pohjaa +200C:ssa noin 15 min.  Jäähdytä pohja.  Valmista kuorrutus.  Sulata rasva ja lisää sen joukkoon juusto pieninä nokareina ja sekoita, kunnes juusto sulaa.  Lisää tomusokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu.  Sekoita kuorrutus tasaiseksi ja levitä jäähtyneen pohjan päälle.  Anna kuorrutuksen kohmettua ja leikkaa paloiksi. 

 

 

VIIKKO 4:

 

THAIMAALAINEN KANACURRY

2 rkl öljyä

1 rkl vihreää currytahnaa

1 vihreä chili

1 tlk kookosmaitoa

1 rkl kalakastiketta

2 tl sokeria

500 g broilerin filesuikaleita

1 pieni kesäkurpitsa

1 limetin mehu

Kiehauta currytahna ja suikaloitu chili öljyssä. Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri.  Kun kookosmaito alkaa kiehua, lisää broileri ja suikaloitu kesäkurpitsa.  Keitä 15 min.  Lisää pavut ja limetin mehu.  Hauduta vielä pari minuuttia.  Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kera.

 

UUNIKIRJOLOHI

noin 1 kg kirjolohifilettä

250 g siitekesieniä

2 sipulia

2 rkl voita

1 rkl soijakastiketta

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

kastike:

½ silputtua persiljaa

½ dl silputtua tilliä

½ dl silputtua ruohosipulia

3 valkosipulin kynttä

6 anjovisfilettä

2 rkl kaprista

1½ dl öljyä

2 rkl sitruunamehua

Pilko sienet ja silppua sipulit.  Kuullota niitä voissa ja lisää soija ja pippuri.  Laita kalafile voideltuun uunivuokaan ja mausta se suolalla.  Levitä sen päälle sieniseos ja peitä vuoka foliolla.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min.  Valmista kastikemonitoimikoneessa sillä välin, kun kala on uunissa.  Lisää silputtujen maustevihannesten joukkoon hienonnetut anjovisfileet, hienonnetut kaprikset sekä murskatut valkosipulin kynnet.  Koneen käydessä valuta öljyä vähän kerrassaan ja mausta lopuksi sitruunamehulla.  Tarjoa lisänä esim. keitettyjä perunoita.

 

JAUHELIHAKÄÄRYLEET

¾ dl korppujauhoja

1 dl vettä

1 muna

1 sipuli

2 tl suolaa

1/3 tl valkopippuria

2 rkl tomaattisosetta

2 murskattua valkosipulin kynttä

600 g paistijauhelihaa

täyte vaihtoehtoja:

juustotankoja, suolakurkkua isoina suikaleina, tomaattilohkoja, kaprista

Valmista mureketaikina.  Sekoita korppujauhot, vesi ja muna.  Sekoita hyvin ja lisää silputtu sipuli ja mausteet.  Sekoita ja lisää jauheliha.  Muotoile taikinasta iso levy leivinpaperin päälle ja jaa se neliöiksi.  Laita jokaiselle neliölle täytettä ja rullaa ne kääröiksi. Kierittele kääröt vehnäjauhoissa ja paista ne voissa pannulla miedolla lämmöllä tai +200C:ssa uunissa noin 20 min.  Tarjoa perunasoseen kera.

 

RAIKAS SALAATTI

½ ruukku jääsalaattia

½ ruukkua tammenlehväsalaattia

½ rasiaa kirsikkatomaatteja

1 dl hillosipuleita

1 dl ituja

kastike:

3 rkl öljyä

2 tl viinietikkaa

1 tl Dijon-sinappia

ripaus sokeri ja suolaa

Revi pestyt salaatit, halkaise tomaatit ja lado kaikki ainekset kerroksittain laakealle vadille.  Vatkaa kastikkeen ainekset sekaisin ja kaada kastike salaatin päälle. 

 

MARJAKIISSELI

8 dl laimennettua punaista mehua esim. puolukka

(sokeria)

4 rkl perunajauhoja

2 dl ruusunmarja- tai banaanisosetta

2 rkl sitruunamehua

Mittaa kattilaan kylmä mehu, perunajauhot ja tarvittaessa sokeri.  Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee.  Kiehauta, mutta älä keitä.  Sekoita kiisseliin sose ja sitruunamehu.  Tarjoa kevyesti vaahdotetun kermavaahdon kera.

 

HEDELMÄ-TOSCAKAKKU

pohja:

150 g margariinia

1½ dl sokeria

2 munaa

2½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl kardemummaa

½ dl kevytkermaa

pinnalle:

1 tlk (noin 400 g) säilyke päärynöitä tai persikoita

toscakuorrutus:

75 g voita

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

¾ dl kevytkermaa

100 g mantelilastuja

Valmista pohja.  Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi.  Lisää munat yksitellen huolellisesti vatkaten.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen kevytkerman kanssa.  Kaada taikina voidellun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja esipaista sitä +200C:ssa uunissa noin 15 – 20 min.  Viipaloi säilykehedelmät.  Mittaa kuorrutuksen aineet kattilaan ja kiehauta seos. Levitä hedelmät kakkupohjan päälle.  Peitä pinta kuorrutuksella.  Paista kakkua edelleen noin 10 min. tai kunnes pinta on saanut kauniin rusehtavan värin.  Tarjoa jäähtyneenä.

 

 

VIIKKO 5:

 

METVURSTIKIUSAUS

1 pussi peruna-sipuliseosta

1 pussi pakaste kasvisuikaleita

200 g kevyt metvurstia

4 dl ruokakermaa 

1 tl paprikajauhetta

ripaus pippuria

Sekoita voidellussa uunivuoassa kasvikset ja suikaloitu metvursti.  Sekoita kerman joukkoon mausteet ja kaada seos vuokaan.  Peitä vuoka foliolla.  Kypsennä +220C:ssa uunissa noin 1 tunti.  Ota folio pois paistamisen loppuvaiheessa.

 

CHILI CON CARNE

500 g naudan jauhelihaa

1 iso sipuli

5 valkosipulin kynttä

öljyä

3 dl tomaattimurskaa

3 rkl tomaattisosetta

1 paprika

2 rkl chili-mausteseosta

2 lihaliemikuutiota

2 tlk säilyke papuja, mielellään valkoisia

tabascoa

ripaus mustapippuria

Ruskista jauheliha, silputtu sipuli ja valkosipuli padassa. Lisää tomaattimurska, -sose ja mausteet.  Hauduta 30 min.  Lisää pavut, kuumenna ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita, pata saa olla melko tulista.  Tarjoa padan kanssa ranskankermaa ja nachos-lastuja.

 

PUNAKAALI-APPELSIINISALAATTI

pala punakaalia

purjon valkoinen osa

2 – 3 appelsiinia

öljykastiketta

Suikaloi punakaali juustohöylällä, suikaloi purjon valkoinen osa ja kuori ja paloittele appelsiinit.  Yhdistä ainekset ja kaada hieman öljykastiketta päälle.  Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

LINSSIKEITTO

3 sipulia

100 g raakoja punajuuria

400 g porkkanoita

3 rkl öljyä

2 litraa vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 yrttiliemikuutiota

350 g punaisia linssejä

2 tl juustokuminaa

(suolaa)

Silppua sipulit, kuori ja raasta juurekset.  Kuullota kasviksia hetki öljyssä, lisää vesi ja liemikuutiot.  Keitä 30 min.  Huuhtele linssit ja lisää ne keittoon yhdessä juustokuminan kanssa.  Keitä vielä 30 min.  Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.  Lisää tarvittaessa suolaa.

 

MAALAISLIMPPU

1 litra kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

1 rkl siirappia

1½ rkl suolaa

3 dl ruisjauhoja

8 dl hiivaleipävehnäjauhoja

noin 8 dl vehnäjauhoja

1 dl öljyä

1 dl rouhittuja auringonkukan siemeniä

Sekoita veteen siirappi, hiiva, suola, ruisjauhot ja hiivaleipävehnäjauhot.  Alusta joukkoon öljy ja siemene3t sekä vehnäjauhot.  Taikina saa olla löysähköä.  Anna kohota noin 30  -  40 min.  Kumoa jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa taikina kahteen osaan.  Muotoile taikinasta kaksi limppua ja kohota niitä 10 min.  Paista leivät +170C:ssa uunissa noin 45 – 55 min.  Tarkista limppujen kypsyys koputtelemalla limppujen pohjasta – kypsä limppu kumisee.

 

 

VIIKKO 6:

 

PORONKÄRISTYS

500 g poron käristyslihaa

150 g amerikanpekonia

1 sipuli

1 tl hienonnettua chilipalkoa

1 tl suolaa

4 dl kahvijuomaa

Suikaloi pekoni.  Ruskista pekoni ja poro.  Lisää silputtu sipuli ja jatka hetken aikaa ruskistamista.  Lisää mausteet ja kahvijuoma.  Hauduta 30 min.  Tarjoa uuniperunoiden kera.

 

HELPPO SAVUSILAKKA-LAATIKKO

1 pussi peruna-purjosipuliseosta

400 g savusilakoita tai 300 g lämminsavulohta

3 dl ruokakermaa

Perkaa savusilakat ja lado ne kerroksittain perunaseoksen kanssa voideltuun uunivuokaan.  Kaada päälle kerma.  Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 35 min.

 

LOUNASSALAATTI

200 g juuriselleriä, vettä ja suolaa

2 hapahkoa omenaa

1 päärynä

½ dl hasselpähkinärouhetta

200 g sinihomejuustoa

1 ruukku rapeaa keräsalaattia

2 dl krutonkeja

kastike:

1 dl ranskankermaa

1 dl kermaviiliä

2 tl hunaja-omenaviinietikkaa

1 tl sinappia

Suikaloi juuriselleri ohuiksi suikaleiksi ja keitä selleri suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.  Valuta ja jäähdytä.  Kuori ja suikaloi omenat ja päärynä.  Murustele sinihomejuusto.  Yhdistä kaikki ainekset kulhossa.  Valmista kastike sekoittamalla ainekset sekaisin.  Kaada kastike salaatinjoukkoon ja sekoita.  Jos otat salaatin evääksi, laita krutongit erikseen ja sekoita vasta juuri ennen ruokailua.

 

VANHANAJAN LEIPÄVANUKAS

1 pullapitkon verran kuivahtaneita pullakantoja tai vaaleaa leipää

3 dl maitoa

2 tl vaniljasokeria

3 dl hilloa

muna-maito:

2 munaa

4 dl maitoa

Viipaloi pullat tai leivät ja kastele ne maito-vaniljasokeriseoksessa.  Asettele ne kerroksittain hillon kanssa voideltuun uunivuokaan.  Sekoita muna-maito ja kaada se vuokaan.  Paista  +200C:ssa uunissa noin 30 – 40 min.  Tarjoa lämpimänä.

 

SITRUUNAMUFFINIT

150 g margariinia

1½ dl sokeria

3 munaa

1½ dl maitoa tai kevytkermaa

3½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 sitruunan raastettu kuori

2 rkl sitruunamehua

3 rkl appelsiinimarmeladia

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen nesteiden kanssa.  Sekoita marmeladi taikinaan.  Jaa taikina isoihin amerikan-muffinivuokiin ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 20 min. 

 

 

VIIKKO 7:

 

KINKKUPANNARI

4 munaa

4 dl maitoa

2½ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

pinnalle:

150 g savupalvia

3 dl silputtuja sieniä

1 sipuli

2 rkl öljyä

½ tl sitruunapippuria

1 tl yrttisuolaa

ripaus cayennepipppuria

1 dl ruohosipulisilppua

3 - 4 dl juustoraastetta

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää loput aineet hyvin vatkaten.  Anna taikinan turvota  tunnin verran.  Valmistele täyte.  Kuutioi palvikinkku, silppua sienet ja sipuli.  Ruskista sienet ja sipuli kevyesti pannulla ja lisää kinkku.  Mausta seos.   Kaada pannaritaikina uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle täytteen ainekset sekä juustoraaste.  Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min.  Tarjoa salaatin kera.

 

PIENET MUREKEVUOAT

¾ dl korppujauhoja

1 dl kermaa

1 pieni sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 muna

1 tl paprikajauhetta

½ tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

350 g paistijauhelihaa

täyte:

1 dl suikaloitua purjoa

1 rkl öljyä

12 oliivia

2 dl tomaattimurskaa

1 tl basilikaa

1 tl vasikanfondia

4 dl juustoraastetta

Valmista mureketaikina.  Sekoita kulhossa korppujauhot, kerma ja muna.  Anna turvota 10 min ja lisää silputtu sipuli ja mausteet.  Sekoita hyvin ja lisää jauheliha hyvin sekoittaen.  Muotoile taikinasta vedellä kostutetuin käsin 12 palaa ja taputtele mureketaikina pinnoitetun muffinipellin syvennyksiin ja reunoille.  Valmistele täyte.   Hauduta purjoa hetki öljyssä ja lisää viipaloidut oliivit ja tomaattimurska.  Mausta seos ja jaa se jokaiseen jauhelihamurekesyvennykseen.  Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +225C:ssa uunissa noin 20 – 25 min. 

 

LEIVITETTY KALA

800 g ahven-, kuha- tai haukifilettä

leivittämiseen:

1 kananmuna

2 tl vettä

2 dl korppujauhoja

1½ tl suolaa

1 maustemitta valkopippuria

1 tl timjamia

kastike:

1 dl ruoanvalmistusjogurttia

1½ dl ranskankermaa

½ dl hienonnettua persiljaa

½ dl hienonnettua tilliä

2 valkosipulin kynttä

1 tl sitruunapippuria

Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua sen kylmässä kunnes kala on valmista.  Sekoita korppujauhoihin mausteet.  Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää vesi.  Kasta kalapalat ensin munaan ja sitten korppujauhoseokseen ja paista ne voissa kypsiksi.  Tarjoa pinaattiperunasoseen, salaatin ja kastikkeen kera.

 

PINAATTIPERUNASOSE

8 jauhoista perunaa

6 dl vettä

¾ tl suolaa

¾ dl maitojauhetta

100 g pakastepinaattia

50 g voita

Kuori ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.  Hauduta sillä välin pinaattia voissa.

Kaada perunoiden keitinvesi talteen.  Soseuta perunat sähkövatkaimella, lisää maitojauhe ja keitinlientä sen verran että soseesta tulee sopivan sakeaa.  Lisää lopuksi haudutettu pinaatti perunasoseeseen.  Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

 

AMERIKKALAISET PANNUKAKUT

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl sokeria

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

3 dl ruokakermaa

2 munaa

voita paistamiseen

lisäksi vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia

Yhdistä kuivat aineet kulhossa.  Sekoita toisessa kulhossa maito ja munat. Kaada seos jauhojen joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.  Anna taikinan turvota 30 min.  Paista ohukaispannulla melko paksuja pannukakkuja miedolla lämmöllä, jotta ne ehtivät kypsyä.  Tarjoa vaahterasiirapin kera

 

 

VIIKKO 8:

 

SILAKKAPIHVIT

600 g silakkafileitä

väliin:

¾ tl suolaa

½ tl pippurisekoitusta

3 rkl tilliä silppuna

1 dl sinihomejuustomuruja

paistamiseen

ruisjauhoja ja voita

Asettele puolet silakkapihveistä nahkapuoli alaspäin työlaudalle ja mausta ne.  Laita toinen silakkafile päälle ja kierittele ne ruisjauhoissa.  Paista silakkapihvit pannulla voissa.

 

ANANAS-KALKKUNAKASTIKE 

500 g kalkkunan paistia suikaleina

3 rkl öljyä

1 sipuli silppuna

4 rkl vehnäjauhoja

6 dl vettä

2 dl ruokakermaa

3 rkl tomaattisosetta

2 rkl kanafondia

1 maustemitta cayennenpippuria

1 tl currya

1 tlk ( n. 227 g) ananaspaloja

Ruskista kalkkunan suikaleet ja sipuli.  Lisää vehnäjauhot ja sekoita.  Lisää pannulle vesi, ruokakerma ja mausteet.  Hauduta 15 min.  Lisää ananaspalat ja kuumenna.  Tarjoile basmatiriisin kera.

 

RATATOUILLE

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 porkkana

1 paprika

200 g kesäkurpitsaa

200 g munakoisoa

3 rkl öljyä

1 dl vettä

1 tlk säilöttyjä tomaatteja

1 laakerinlehti

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 tl basilikaa

Kuori sipuli, valkosipulin kynsi ja porkkana.  Suikaloi kaikki kasvikset.  Hauduta niitä hetki öljyssä.  Lisää vesi, tomaattimurska ja mausteet.  Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 min.  Lisää tarvittaessa vettä. 

 

MANSIKKASMOOTHIE

4 dl pakastemansikoita palasina

4 rkl sokeria

8 dl maustamatonta jogurttia

4 dl maitoa

2 tl vanilijasokeria

Sulata mansikat puolijäisiksi.  Soseuta sauvasekoittimella kaikki aineet keskenään soseeksi ja mausta sokereilla.  Tarjoa heti  -   jälkiruokana tai välipalana.

 

APPELSIINIKAKKU

125 g margariinia

1 sitruunan raastettu kuori

3 munaa

1½ dl sokeria

2½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

kostutus:

1 dl appelsiinimehua

¾ dl sokeria ja ½ dl vettä  tai 1 dl sitruslikööriä

Sulata margariini.  Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää sitruunan raastettu kuori, sulatettu margariini ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.  Kypsennä+180C:ssa uunissa noin 40 min.  Kumoa pois vuoasta ja puhdista vuoka.  Laita kakku takaisin vuokaan ja kostuta se.  Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli.  Tarjoa sellaisenaan tai esim. kermavaahdon kera.

 

 

VIIKKO 9:

 

LAPINPATA

600 g poronkäristyslihaa

50 g margariinia

1 sipuli

6 dl vettä

1 lihaliemikuutio

5 maustepippuria

3 porkkanaa

1 dl kermaa

2 rkl vehnäjauhoja

2 dl hillosipuleita

200 g lapin juustoleipää

Ruskista liha ja lisää loppuvaiheessa silputtu sipuli.  Lisää vesi, mausteet ja paloitellut porkkanat..  Hauduta 30 min ja lisää vehnäjauhosuurus ja hillosipulit.  Hauduta vielä 5 min ja lisää paloiteltu juustoleipä.  kuumenna ja tarjoa heti.  

 

TALVINEN KASVISPATA

500 g porkkanaa

4 sipulia

500 g palsternakkaa

2 – 3 varsisellerin vartta

2 keltaista paprikaa

1 iso kesäkurpitsa

1 dl öljyä

½ dl balsamiviinietikkaa

1 tl sokeria

2 kasvisliemikuutiota

5 dl vettä

400 g pastaa

1 tlk murskattuja tomaatteja

lisänä: kermaviiliä tai ranskankermaa

Paloittele kasvikset ja kuullota ne öljyssä.  Lisää viinietikka, sokeri, liemikuutiot, vesi ja pasta.  Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 min.  Tarjoa kermaviilin tai ranskankerman kanssa.

 

KATKARAPUCURRY

400 g kuorittuja katkaravun pyrstöjä

1 keltainen paprika

2 rkl öljyä

3 rkl currytahnaa

3 rkl thai-kalakastiketta

1 prk kookoskermaa

1 dl vettä

2 rkl juoksevaa hunajaa

soijaa

Suikaloi paprika.  Kuumenna pannussa öljy ja currytahna. Lisää kookoskerma, vesi ja kalakastike.  Anna hautua 5 min.  Lisää hunaja ja katkaravut.  Mausta soijalla.  Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

 

 

JUUSTO-PUNAKAALISALAATTI

200 g punakaalia

1 punasipuli

1 verigreippi

2 mandariinia

1 ruukku tammenlehväsalaattia

2 dl raejuustoa

oliiviöljyä

Suikaloi punakaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi.  Suikaloi punasipuli.  Kuori ja paloittele hedelmät.  Revi salaatti.  Yhdistä kaikki salaatin ainekset ja pirskottele hieman oliiviöljyä salaatin päälle.

 

BANAANIKAKKU

2 munaa

2½ dl sokeria

100 g margariinia sulatettuna

5 dl vehnäjauhoja

2 rkl kardemummaa

2 tl leivinjauhetta

350 g soseutettua banaania

2 dl ruokajogurttia

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen sulatetun margariinin, banaanin ja jogurtin kanssa.  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengaskakkuvuokaan ja kypsennä+175C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

LÄMPIMÄT VOILEIVÄT

4 viipaletta paahtoleipää

1 herkkukurkku

200 g savukalaa perattuna

1 dl kermaviiliä

4 dl Salaneuvos-juustoa raasteena

½ dl hienonnettua ruohosipulia

Kuutioi herkkukurkku ja paloittele kala.  Sekoita kalaan, kurkku, kermaviili, juustoraaste ja ruohosipuli.  Jaa täyte leipien päälle ja kypsennä +250C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa vihersalaatin kera.

 

 

VIIKKO 10:

 

JAMBALAYA

170 g amerikan pekonia

300 g porsaan paistia suikaleina

1 iso sipuli

4 valkosipulin kynttä

1 tlk tomaattimurskaa

5 dl vettä

1 lihaliemikuutio

½ tl cayennepippuria

2 tl paprikajauhetta

2 dl riisiä

1 dl pakaste herneitä

1 dl pakaste maissia

300 g kuorittuja katkarapuja

 Suikaloi pekoni ja ruskista se yhdessä possun lihan kanssa.  Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa silputtu sipuli ja valkosipuli.  Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja mausteet.  Hauduta 10 min.  Lisää  riisit ja jatka hauduttamista vielä 15 min.  Lisää pakastevihannekset ja katkaravut.  Kuumenna ja tarjoa patongin kera.

 

SIENIKEITTO

400 g tuoreita sieniä (yhdistelmä herkkusieniä ja siitakesieniä)

1 sipuli

50 g voita

½ dl vehnäjauhoja

7 dl vettä

2 yrtti-sieniliemikuutiota

125 g Koskenlaskija-juustoa

2 dl ruokakermaa

1 tl hunajaa

Silppua sienet ja sipuli.  Kuullota niitä voissa hetki.  Lisää jauhot ja sekoita.  Lisää vesi ja liemikuutiot.  Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja lisää kuutioitu juusto ja kerma.  Keitä 10 min.  Mausta hunajalla ja tarkista maku.

 

PERUNATORTTU

500 g peruna-sipuliseosta

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

5 valkosipulin kynttä

1 dl kuohukermaa

4 munaa

200 g juustoraastetta

3 – 4 tomaattia

basilikan lehtiä

ripaus suolaa

Kaada peruna-sipuliseos voideltuun uunivuokaan kerroksittain mausteiden ja murskattujen valkosipulin kynsien kera. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 20 min.  Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää sen joukkoon kerma ja juustoraaste.  Kaada seos vuokaan perunaseoksen päälle.  Viipaloi tomaatit ja asettele ne vuokaan päällimmäiseksi lomittain suikaloitujen basilikan lehtien kanssa.  Tarjoa broilerin lisukkeena.

 

PAISTETUT BROILERIN PALAT

6 broilerin rintapalaa

50 g margariinia

4 valkoispulin kynttä

3 rkl sitruunamehua

½ dl pestoa

½ tl suolaa

Sekoita pehmeän margariinin joukkoon murskatut valkosipulin kynnet, sitruunamehu, pesto ja suola.  Tee broilerin paloihin viiltoja ja hiero mausteseos lihoihin.  Laita lihat paistopussiin yhdessä lopun mausteseoksen kanssa.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min.

 

HEDELMÄINEN JOGURTTIPIRTELÖ

2 tlk Piltti tai Bona aprikoosisosetta tms.

2 banaania

5 dl maustamatonta jogurttia

½ dl sokeria

½ litraa vanilijajäätelöä

Soseuta banaani jogurtin joukkoon ja lisää hedelmäsose ja sokeri.  Lisää jäätelö paloina ja jatka soseuttamista.  Tarjoa heti jälkiruokana tai välipalana.

 

 

VIIKKO 11:

 

PUNAJUURIKEITTO

700 g raakoja punajuuria

1 litra vettä

1 kasvisliemikuutio

1 tl timjamia

1 dl kuohukermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g sinihomejuustomuruja

vaalea Maizena-kastikesuurustetta

Kuori ja raasta punajuuret. Keitä ne kypsiksi kasvisliemellä ja timjamilla maustetussa vedessä.  Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma ja juustot.  Hauduta kunnes juustot ovat sekoittuneet täysin keittoon ja suurusta keittoa hieman kastikesuurusteella.  Tarjoa uunituoreiden sämpylöiden kera.

 

SÄMPYLÄT

5 dl piimää

50 g hiivaa

1 dl siirappia

1 tl suolaa

2 dl kauraleseitä

½ dl kaljamaltaita

noin 7 – 8 dl vehnäjauhoja

Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.  Lisää siirappi, suola, leseet ja kaljamaltaat.  Alusta vehnäjauhot joukkoon vähän kerrassaan.  Kohota taikina.  Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota ne kaksinkertaisiksi.  Paista +225C:ssa uunissa noin 10 – 15 min.

 

JUURESVUOKA

400 g porkkanaa

400 g palsternakkaa

300 g juuriselleriä

300 g lanttua

2 sipulia

3 tl suolaa

6 dl ruokakermaa

1 pkt Koskenlaskija-juustoa

Kuori ja raasta juurekset ja sipuli.  Laita juuresraaste kerroksittain suolan kanssa voideltuun uunivuokaan.  Kuumenna kerma ja lisää siihen paloiteltu sulatejuusto.  Sekoittele kunnes juusto on sulanut ja kaada seos uunivuokaan.  Kypsennä vuokaa +175C:ssa uunissa noin 1 tunti ja 30 min. Peitä vuoka loppuvaiheessa foliolla.  Tarjoa esim. uunimakkaran tai paistetun kalan kanssa.

 

PAISTETUT AHVENFILEET

600 g ahvenfileitä

leivittämiseen:

2 dl korppujauhoja

1 tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

2 tl timjamia

paistamiseen voita

Sekoita leivittämiseen tarkoitetut ainekset keskenään ja kierittele jokainen file korppujauhoseoksessa.  Paista ahvenfileet voissa kullankeltaisiksi.  Tarjoa juuresvuoan kera.

 

PERUNA-SAVUSILAKKASALAATTI

400 g kiinteitä keitettyjä perunoita

2 hapahkoa omenaa

2 maustekurkkua

200 g juustoa

600 g savusilakoita

kastike:

2 dl kermaviiliä

½ tl suolaa

1 tl sokeria

1 rkl sitruunamehua

2 rkl makeaa voimakasta sinappia

½ dl hienonnettua tilliä

Perkaa ja paloittele savusilakat.  Kuori ja kuutioi perunat ja omenat.  Kuutioi myös kurkku ja juusto.  Yhdistä salaatin ainekset varovasti sekoittamalla.  Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin.  Tarjoa kastike erikseen salaatin ohella.

 

 

VIIKKO 12:

 

LOHI-NUUDELIKEITTO

pala purjoa

1 rkl öljyä

5 dl vettä

1 kalaliemikuutio

1 prk (noin 400 ml)  kookosmaitoa

1 rkl makeaa thai-chilikastiketta

100 g nuudeleita

400 g lohifilettä

2 rkl sitruunamehua

Suikaloi purjo ja kuullota se öljyssä.  Lisää vesi, liemikuutio, kookosmaito, chili-kastike ja nuudelit.  Hauduta hetki ja lisää paloiteltu kala.  Keitä vielä 5 min.  Mausta sitruunamehulla.

 

ROUHEISET VOHVELIT

taikina:

3 munaa

1 dl juoksevaa margariinia

2 dl maitoa tai vettä

1 tlk kermaviiliä

3½ dl sämpyläjauhoja

2 tl leivinjauhetta

täyte:

2 dl vispikermaa

2 dl ruokajogurttia

1 dl fariinisokeria

5 dl pakaste mustikoita

Valmista taikina vatkaamalla munien joukkoon margariini, nesteet ja jauhot.  Anna taikinan turvota tunnin verran ennen paistamista.  Valmista täyte.  Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi ja lisää siihen jogurtti, sokeri ja puolijäiset marjat.  Paista vohvelit ja tarjoa mustikkatäytteen kera.

 

 

PAPRIKA-METVURSTISALAATTI

2 dl pastaa

1 ruukku tammenlehväsalaattia

200 g metvurstia

1 keltainen paprika

1 vihreä paprika

1 prk (227g) ananaspaloja

½ dl kaprista

2 dl raejuustoa

kastike:

2 dl ranskankermaa

½ dl ananastölkin mehua

ripaus suolaa ja pippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi ja valuta.  Suikaloi metvursti ja paprikat.  Yhdistä ainekset.  Valmista kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset sekaisin.  Kaada kastike salaatin joukkoon ja sekoita.  Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

FAJITAS

1 pkt vehnätortilloja

täyte:

400 g maustettuja broilerin suikaleita

2 rkl öljyä

tilkka vettä

2 valkosipulin kynttä

1 iso salaattisipuli

1 tlk ceddar-juustodippiä

1 ruukku rapeaa salaattia

4 kypsää tomaattia

Ruskista broilerin suikaleet ja hauduta ne pienessä vesitilkassa kypsiksi ja mausta murskatuilla valkosipulin kynsillä.  Suikaloi salaattisipuli, salaatti ja tomaatit.  Kuumenna vehnätortillat ja täytä ne broilerilla, juustodipillä ja kasviksilla.  Syö heti.

 

KIRSIKKAKAAKAO

3 rkl kaakaojauhetta

6 dl täysmaitoa

5 dl kirsikkahilloa

3 dl vanilijajäätelöä

Mittaa kattilaan maito ja kaakaojauhe.  Kuumenna seos ja lisää hillo.  Sekoittele kunnes hillo on ’sulannut’.  Kaada kaakao isoihin kuppeihin ja jaa jäätelö kuuman kaakaon joukkoon.  Tarjoile heti.

 

 

VIIKKO 13:

 

HAUDUTETTU HAPANKAALI

600 g hapankaalia

1 sipuli

2 rkl öljyä

100 g amerikan pekonia

1 dl olutta

3 rkl hunajaa

5 dl vettä

Kuumenna öljy ja lisää siihen suikaloitu pekoni ja ruskista hieman.  Lisää valutettu hapankaali ja ruskista hetki.  Lisää olut, hunaja ja vesi.  Hauduta kunnes vesi on haihtunut ja hapankaali on pehmeää.  Tarjoa paistettujen bratvurstien kera.

UUNIKALA

600 g kalaa fileenä, esim. lohta, siikaa tai ahventa

200 g herkkusieniä

pala purjoa

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

ripaus pippuria

3 tl juoksevaa hunajaa

Viipaloi herkkusienet ja purjo.  Hauduta niitä hetki öljyssä.  Laita ne voidellun uunivuoan pohjalle ja asettele kalafileet niiden päälle.  Ripottele pinnalle mausteet ja hunaja.  Kypsennä +220C:ssa uunissa noin 20 – 25 min.

 

SITRUUNARIISI

6 dl vettä

3 dl basmatiriisiä

1 sitruunan kuori raastettuna

½ tl suolaa

Pese ja raasta sitruunan kuori.  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää riisi ja mausteet.  Keitä kypsäksi.

Tarjoa uunikalan kanssa.

 

BROILERI-KASVISRUUKKU

300 g marinoituja broilerin suikaleita

2 pussia pakaste juuressuikaleita

2 dl kuohukermaa

1 rkl kanafondia

suurus:

1 dl appelsiinitäysmehua

1 rkl maissitärkkelystä

Ruskista broilerit padassa.  Lisää juuressuikaleet, kerma ja kanafondi.  Hauduta 10 min ja lisää suurus.  Kiehauta.  Tarjoa esim. uuniperunan kanssa.

 

HEDELMÄKIISSELI

12 tlk mangososetta (Bona tai Piltti)

4 dl vettä

1 dl sokeria

5 dl appelsiinitäysmehua

4 rkl perunajauhoja

3 kiiviä

1 tlk (227g) ananaspaloja

Mittaa kattilaan mangosose, vesi, sokeri, mehu ja perunajauhot.  Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee.  Kiehauta, mutta älä keitä.  Kuori ja paloittele kiivit ja laita hedelmäpalat jälkiruokamaljaan.  Kaada päälle kiisseli ja jäähdytä.

 

 

VIIKKO 14:

 

LINSSIKEITTO

1 rkl öljyä

3 porkkanaa

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

1 varsisellerin varsi

1 tlk tomaattimurskaa

1 litra vettä

2 dl linssejä

2 kasvisliemikuutiota

Kuori ja raasta porkkana.  Suikaloi sipuli ja varsiselleri.  Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kasvikset ja murskatut valkosipulin kynnet.  Kuullota niitä hetki ja lisää tomaattimurska, vesi, linssit ja kasvisliemikuutiot.  Hauduta 30 min, tai kunnes linssit ovat kypsiä.  Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa.  Tarjoa ruusunmarjasämpylöiden kanssa.

 

RUUSUNMARJASÄMPYLÄT

2 dl ruusunmarjasosetta (pakaste)

3 dl vettä

50 g hiivaa

1½ tl suolaa

½ dl öljyä

2 dl sämpyläjauhoja

noin 8 – 8½ dl vehnäjauhoja

Kuumenna vesi ja ruusunmarjasose kädenlämpöiseksi.  Liuota hiiva siihen ja lisää suola, öljy ja sämpyläjauhot.  Alusta vehnäjauhot vähän kerrassaan taikinaan.  Kohota kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöiksi.  Kohota sämpylät.  Sivele ennen paistamista sämpylät maidolla. Paista ne +225C:ssa uunissa noin 12 – 14 min.

 

BURGUNDINPATA

600 g naudan etuselkää, lapaa tai paistia

170 g amerikanpekonia

1 rkl öljyä

2 rkl vehnäjauhoja

2 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 rkl soijakastiketta

3 valkosipulin kynttä

2 laakerinlehteä

2 tl rakuunaa

1 rkl tomaattisosetta

pala juuriselleriä

3 porkkanaa

2 dl punaviiniä

Kuutioi liha ja suikaloi pekoni.  Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihat siinä.  Lisää pataan jauhot ja sekoita.  Lisää vesi, mausteet paloitellut juurekset ja punaviini.  Hauduta pataa 1 – 1½ tuntia.

Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.  Tarjoa keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.

 

ERILAINEN KAALILAATIKKO

1 iso sipuli

1 kg kiinankaalia

50 g voita

350 g broilerin jauhelihaa

1½ dl riisiä

3 dl vettä

2 rkl kanafondia

2 dl ruokakermaa

Suikaloi sipuli ja kaali.  Hauduta niitä hetki voissa.  Ruskista broilerinjauheliha pannulla.  Yhdistä kaaliseokseen jauheliha, riisit, vesi, kanafondi ja kerma.  Laita seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

ITALIANSALAATTI

300 g porkkanaa

200 g keittokinkkua

1 omena

1 herkkukurkku

1 sipuli

2 dl pakasteherneitä

250 g pastaa

kastike:

1½ dl majoneesia

1½ dl ranskankermaa

½ tl suolaa

1 rkl makeaa sinappia

ripaus mustapippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.  Keitä porkkanat kypsiksi vähässä suolalla maustetussa vedessä.  Kuori ja kuutioi porkkanat.  Valuta ja jäähdytä pasta. Kuutioi kurkku, sipuli ja omena.  Yhdistä kaikki salaatin ainekset.  Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike salaattiin.  anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

MUSTIKKAVISPIPUURO

6 dl vettä

5 dl pakastemustikoita

ripaus suolaa

1 dl sokeria

1 dl mannasuurimoita

2 dl kuohukermaa

Kiehauta vesi ja lisää mustikat ja suola.  Keitä mustikoita 5 min kierrevatkaimella niitä vispaten.  Voit siivilöidä seoksen, jos haluat.  Lisää sokeri ja mannasuurimot koko ajan sekoittaen.  Keitä 10 min.  Jäähdytä puuro ja vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi puuroksi.  Vatkaa kerma vaahdoksi.  Kun puuro on jäähtynyt, lisää sen joukkoon kermavaahto varovasti nostellen.  Tarjoa heti.

 

 

VIIKKO 15:

 

MERIMIESPATA

600 g naudan ulkopaistia

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

½ tl valkopippuria

2 sipulia

1 kg perunoita

7 dl vettä

1 pullo pilsneriä

Viipaloi paisti ohuiksi viipaleiksi ja ruskista ne pannulla.  Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli.  Lado ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan yhdessä mausteiden kanssa.  Kaada päälle vesi ja pilsneri.  Hauduta +125C:ssa uunissa vähintään 2 tuntia.

 

JUUSTO-PÄHKINÄPASTA

400 g pastaa

kastike:

3 dl maitoa

150 g Mustapekka-juustoa

100 g cashew-pähkinöitä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.  Kuumenna maito ja lisää siihen murustettu juusto.  Sekoittele kunnes juusto on sulanut.  Sekoita valmiin pastan joukkoon kastike ja pähkinät.  Tarjoa heti.

 

LINDSTRÖMINPIHVIT

500 g naudan jauhelihaa

2 etikkapunajuurta

1 sipuli

2 munaa

1 rkl perunajauhoja

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

(vettä)

Raasta punajuuret ja sekoita ne jauheliha joukkoon.  Sekoita seokseen myös munat, perunajauhot ja mausteet.  Lisää tarvittaessa vettä, siis jos seos on liian kovaa.  Muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla kypsiksi.  Tarjoa haudutettujen kasvisten kera.

 

HAUDUTETUT KASVIKSET

2 pussia suikaloituja pakastekasviksia tai wokkivihanneksia

tilkka vettä ja ripaus suolaa

2 dl ruokakermaa

suolaa

1 tl rakuunaa

Keitä kasviksia pari minuuttia suolalla maustetussa vedessä ja valuta ne.  Laita ne kuumalle pannulle ja kaada kerma päälle.  Hauduta hetki ja mausta ne. 

 

RAHKA-OMENAOHUKAISET

1 dl maitorahkaa

3 dl maitoa

2 munaa

2 dl vehnäjauhoja

¼ tl suolaa

1 rkl sokeria

200 g hapahkoja omenoita viipaleina

paistamiseen voita

Vatkaa maitorahkan joukkoon maito, munat, jauhot ja mausteet.  Anna taikina turvota ½ tuntia ennen paistamista.  Laita jokaiseen ’koloon’ ohukaispannulla voita ja omenaviipale.  Kun omenaviipale on hieman paistunut lisää taikinaa sen päälle.  Paista molemmin puolin.   Tarjoa jäätelön kera.

 

 

VIIKKO 16:

 

SILAKKASELJANKA

300 g silakkafileitä

300 g perunakuutioita

300 g keittojuureksia

1 ¼ litraa vettä

1 kalaliemikuutio

1 laakerinlehti

5 maustepippuria

2 tl suolaa

½ sitruunanmehu

1 maustekurkku

10 oliivia viipaleina

½ tl timjamia

Pane kattilaan jäiset silakkafileet, perunakuutiot ja keittojuurekset.  Mittaa joukkoon vesi, kalaliemikuutio, laakerinlehti, pippurit ja suola.  Keitä miedolla lämmöllä noin 30 min.  Lisää lopuksi sitruunan mehu, kuutioitu herkkukurkku, oliivit ja timjami.  Kuumenna ja tarjoile juustoleipien kera.

 

PUNAJUURI-JAUHELIHAPATA

300 g paistijauhelihaa

2 sipulia

4 etikkapunajuurta

1 maustekurkku

1 dl ruokakermaa

vettä

1 lihaliemikuutio

¼ tl mustapippuria

silputtua persiljaa

Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli.  Kuutioi punajuuret ja kurkku ja lisää ne pataan.  Lisää kerma sekä vettä sen verran, että saat sopivan sakean kastikkeen.  Lisää liemikuutio ja mausteet.  Hauduta 10 min ja ripottele persilja pinnalle.

 

KREOLILAINEN BROILERI

1 kg maustamattomia broilerin paloja

50 g voita

1 sitruuna

½ tl inkivääriä

2 tl suolaa

½ tl sitruunapippuria

5 tippaa tabascoa

Raasta pesty sitruuna ja purista sen mehu.  Sekoita pehmeään voihin sitruunan kuori, mehu ja mausteet.  Hiero mausteseos lihojen pintaan.  Laita lihapalat paistopussiin ja kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1½ tuntia.  Tarjoa lihoista valunut mausteliemi kastikkeena lihan kera.

 

 

ITU-JUURESRAASTE

3 porkkanaa

pala juuriselleriä

pala purjoa

2½ dl sinimailasen ituja

kastike:

3 rkl kuohukermaa

3 rkl appelsiinimehua

ripaus suolaa

ripaus kirveliä

Kuori ja raasta juurekset hienoksi raasteeksi.  Suikaloi purjo.  Yhdistä ainekset.  Valmista kastike vatkaamalla kaikki kastikkeen ainekset sekaisin.  Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita.  Tarjoa heti.  

 

RUISKEKSIT

2 dl vehnäjauhoja

2½ dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 rkl rouhittua kuminaa

½ dl voisulaa

noin 1 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään.  Lisää voisula ja vettä sen verran, että saat tasaisen taikinan.  Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreitä kakkuja esim. juomalasilla.  Paina vielä jokaiseen keksiin reikä keskelle esim. sormustimella.  Pistele keksit haarukalla ja paista ne +250C:ssa uunissa kauniin ruskeiksi.  Tarjoile tuorejuuston ja salaatin kera iltapalana.  

 

KAURAVOHVELIT

2 munaa

6 dl maitoa

4 dl hiivaleipävehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

½ dl kauraleseitä

¼ tl suolaa

50 g sulatettua voita

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito.  Lisää jauhot hyvin vatkaten ja anna turvota 30 min.  Lisää sulatettu voi ja paista vohvelit tavalliseen tapaan.  Tarjoa marjahillon kera.

 

 

VIIKKO 17:

 

PIRTEÄ KAALISALAATTI

300 g keräkaalia

1 hapahko omena

1 herkkukurkku

pala purjoa tai salaattisipuli

kastike:

2 rkl viinietikkaa

½ dl öljyä

ripaus suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi.  Kuori ja raasta omena ja herkkukurkku.  Suikaloi purjo.  Yhdistä ainekset.  Vatkaa kannellisessa tölkissä kastikkeen ainekset sekaisin kaada se salaatin päälle.  Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

VÄRIKÄS JAUHELIHAPATA

1 vihreä paprika

1 punainen paprika

1 sipuli

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 valkosipulin kynttä

1 tl chilijauhetta

1 tl basilikaa

1 tl suolaa

1 tölkki tomaattiin säilöttyjä valkoisia papuja

2 rkl tomaattisosetta

Suikaloi paprikat ja sipuli.  Ruskista jauheliha padassa ja lisää ruskistuksen loppuvaiheessa paprikasuikaleet ja sipuli.  Kuullota niitä hetki.  Lisää mausteet, pavut liemineen ja tomaattisose.  Hauduta vielä noin 5 min.  Tarkista maku.  Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

ARKINEN JUUSTOVANUKAS

3 viipaletta vaaleaa leipää

2½ dl maitoa

3 dl emmental-juustoa raasteena

2 valkuaista

2 keltuaista

Poista leipäviipaleista kuoret ja pilko leivät kulhoon.  Lisää maito.  Anna leipien turvota 10 min ja sekoita seos tasaiseksi massaksi.  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.  Sekoita juustoraaste ja keltuaiset leipäseokseen.  Lisää valkuaisvaahto seokseen kevyesti nostellen.  Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 20 – 25 min.  Tarjoa raikkaan salaatin kera iltapalaksi.  

 

LINSSIKEITTO

100 g amerikanpekonia

2 porkkanaa

2 sipulia

1½ litraa vettä

2 lihaliemikuutiota

4 dl vihreitä linssejä

2 valkosipulin kynttä

1 laakerinlehti

1 tlk murskattuja tomaatteja

Suikaloi pekoni.  Kuori ja suikaloi porkkanat ja sipulit.  Ruskista pekoni kattilassa ja lisää porkkanat ja sipulit.  Kuullota hetki. Lisää vesi, liemikuutiot, huuhdotut linssit, murskatut valkosipulin kynnet, mausteet ja murskattu tomaatti.  Hauduta 40 min.  Tarkista maku.  Tarjoile tuoreiden sämpylöiden kanssa.

 

JOGURTTITORTTU

200 g margariinia

1½ dl sokeria

2 munaa

2 dl grahamjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

täyte:

4 hapahkoa omenaa

3 dl banaanijogurttia

2 munaa

2 rkl maissitärkkelystä

3 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Valmista pohja.  Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri.  Lisää munat yksitellen vatkaten.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon.  Taputtele taikina tasaiseksi ison piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja kuutioi omenat.  Laita omenan palat taikinan päälle. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min. 

 

 

VIIKKO 18:

 

PIKAMUNKIT

5 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

1 tl suolaa

3 tl leivinjauhetta

1 sitruunan raastettu kuori

3 dl kermamaitoa

2 munaa

Sekoita kuivat aineet keskenään.  Sekoita toisessa kulhossa kermamaito ja munat.  Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita sekaisin, älä vaivaa turhaan.  Kuumenna öljy padassa ja kun nokare taikinaa ensin painuu pohjaan, mutta nousee viipymättä pintaan ja ruskistuu kauniisti n oin 60 sekunnissa, on öljy sopivan kuumaa.  Ota taikinasta kahdella lusikalla nokareita ja kypsennä ne vaaleanruskeiksi.  Sokeroi munkit lämpiminä.  Tarjoa pikamunkit samana päivänä, mieluummin lämpiminä heti valmistumisen jälkeen.

 

KINKKU-JUUSTOSALAATTI

150 g palvikinkkua

100 g kermajuustoa

1 hapahko omena

100 g juuriselleriä

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

1dl krassia

öljykastiketta

Kuori ja suikaloi selleri.  keitä sellerisuikaleita suolalla maustetussa vedessä noin 15 min.  Jäähdytä ne nopeasti.  Suikaloi kinkku, juusto ja kuorittu omena.  Kuori ja lohkoa munat.  Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja kaada kastike päälle. Tarjoa patongin kera.

 

MANTELIBROILERI

1 kypsä broileri

2 sipulia

2 porkkanaa

200 g herkkusieniä

2 rkl öljyä

1 rkl vehnäjauhoja

2 dl vettä

1 rkl kanafondia

1/8 tl mustapippuria

2 tl hunajaa

2 dl mantelilastuja

Paloittele broileri ja poista luut.  Kuori sipulit ja porkkanat.  Raasta ne karkeaksi raasteeksi ja paista ne padassa yhdessä viipaloitujen sienien kera.  Ripottele niiden pinnalle vehnäjauhot ja sekoita.  Lisää vesi, kanafondi ja mausteet.  Keitä 5 min.  Lisää mantelilastut ja broilerin lihat.  Kuumenna ja tarjoa keitetyn riisin kera. 

 

KEITETYT  LIHAPYÖRYKÄT

2 keitettyä perunaa

1 sipuli

1 muna

500 g jauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

¼ tl jauhettua valkopippuria

keitinliemi:

1 porkkana

1 sipuli

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

1 laakerinlehti

kastike:

6 dl keitinlientä

4 rkl vehnäjauhoja

4 rkl kermaa

Valmista mureketaikina.  Raasta kypsät perunat.  Lisää silputtu sipuli, muna, mausteet ja jauheliha.  Sekoita hyvin ja muotoile märällä leikkuulaudalla massasta tanko, jonka jaat 20 osaan.  Muotoile paloista lihapyörykät märin käsin.  Valmista keitinliemi.  Kuori ja viipaloi porkkana ja sipuli.  Kuumenna vesi ja lisää muut aineet sen joukkoon.  Keitä 5 min.  Lisää kiehuvaan keitinliemeen 5 – 8 lihapullaa kerrallaan kiehumaan. Keitä noin 5 – 8 min.  Ota pois reikäkauhalla ja kypsennä taas seuraava erä.  Siivilöi keitinliemi.  Mittaa siitä kattilaan 6 dl ja suurusta se kerma-vehnäjauhoseoksella.  Keitä 5 min.  Lisää lihapullat sen joukkoon ja kuumenna.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

KUORRUTETUT BANAANIT

4 banaania

20 g voita

50 g tummaa suklaata

1 rkl konjakkia

2 rkl mantelilastuja

Kuori banaanit ja halkaise ne pituussuunnassa kahtia.  Kuumenna voi pannulla ja paista sinä banaaneja, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.  Sulata suklaa mikroaaltouunissa ja sekoita siihen konjakki.  Lado banaanit tarjoilukulhoon ja kaada suklaakastike päälle.  Koristele mantelilastuilla. Anna jäähtyä ja maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

 

VIIKKO 19:

 

NIZZAN SALAATTI

1 pieni tlk tonnikalaa

1 pieni rasia anjovista

1 ruukku rapeaa keräsalaattia

4 tomaattia

4 keitettyä, kylmää perunaa

1 salaattisipuli

1 dl paloiteltuja vihreitä pakaste papuja

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

10 mustaa oliivia

öljykastiketta

Revi salaatti laakean vadin pohjalle.  Lado sen päälle viipaloidut tomaatit, kuoritut perunat ja sipuli.

Asettele keoksi päälle tonnikala, reunoille kuoritut ja lohkotut munat sekä pavut.  Rullaa anjovikset rullalle ja asettele koristeeksi yhdessä oliivien kanssa.  Valuttele hieman öljykastiketta salaatin päälle.  Tarjoa iltapalana tuoreiden sämpylöiden kanssa.

 

TOMAATTIKEITTO

1 purjo

100 g juuriselleriä

4 rkl öljyä

2 tlk tomaattimurskaa

6 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 tl kuivattua basilikaa

2 rkl sitruunamehua

Suikaloi purjo ja juuriselleri.  Kuullota kasviksia öljyssä hetki ja lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutiot ja mausteet.  Keitä 20 – 30 min.  Soseuta keitto ja mausta se sitruunamehulla.  Tarkista maku. Halutessasi voit suurustaa keittoa hieman Maizena-suurusteella.

 

PORSAANFILEETÄ TUOREJUUSTOKASTIKKEESSA

400 g porsaanfileetä

2 rkl öljyä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 dl vettä

1 dl kuohukermaa

100 g tuorejuustoa

1 tl rakuunaa

1 tl vasikanfondia

3 rkl hienonnettua ruohosipulia

Leikkaa filee noin ½ cm:n viipaleiksi.  Ruskista viipaleet ja mausta ne suolalla ja pippurilla.  Lisää pannuun vesi, kerma, tuorejuusto, rakuuna ja vasikanfondi.  Hauduta lihoja kastikkeessa noin 15 min. Tarjoa lisukkeena raakana paistettuja perunoita. 

 

RAAKAPAISTETUT PERUNAT

1 kg kiinteitä perunoita

100 g voita

1 tl suolaa

½ dl silputtua persiljaa

Kuori ja kuutioi perunat.  Kuumenna iso paistin- tai wokkipannu kuumaksi.  Lisää voi.  Kun voi on hieman saanut väriä lisää perunakuutiot.   Paista perunoita useasti käännellen kunnes ne ovat kypsiä.  Mausta suolalla kypsennyksen loppuvaiheessa.   Lisää persiljasilppu lopuksi.

 

BRAATWURSTI HAPANKAALIPATA

1 kg hapankaalia

½ tl kuminoita

1 dl vettä

2 omenaa

4 braatwurstia

Huuhdo hapankaali siivilässä.  Laita se pataan yhdessä kuminan ja veden kanssa.  Hauduta10 min.  Lisää paloitellut omenat ja jatka hauduttamista 20 min.  Pistele braatwurstit ja laita ne pataan hapankaalin päälle.  Hauduta vielä 15 min.  Tarjoa sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden kera. 

 

 

VIIKKO 20:

 

NOKKOS-PERUNALAATIKKO

5 kookasta perunaa

2 sipulia

3 dl ryöpättyjä nokkosenlehtiä

5 dl maitoa

3 rkl soijajauhoja

2 tl suolaa

½ dl öljyä

Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit.  Lado ne kerroksittain voideltuun uunivuokaan yhdessä ryöpättyjen nokkostenlehtien kanssa.  Sekoita maito, soijajauhot, suola ja öljy.  Kaada seos vuokaan ja kypsennä ruokaa +200C:ssa uunissa noin 45 min.  Tarjoa etikkapunajuurten kera.

 

SIMPUKKASIIKAA

8 siikafilettä

1 tl suolaa

½ tl valkopippuria

1 tlk (n.200g) simpukoita

½ dl tillisilppua

1 rkl korppujauhoja

30 g voita

liemi:

3 dl ruokakermaa

simpukkatölkin liemi

Ripottele siikafileille suola ja pippuri.  Aseta neljä fileistä voideltuun uunivuokaan.  Levitä valutetut simpukat kalafileiden päälle yhdessä tillisilpun kera.  Nosta loput fileet simpukoiden päälle. Ripottele korppujauho pinnalle ja pane sinne tänne voinokareita.  Laita kalat +200C:seen uuniin ja peitä vuoka foliolla.  Kiehauta kerma lisää simpukoiden liemi.  Keitä seosta hieman kokoon ja kaada seos uunivuokaan kalafileiden päälle kypsennyksen puolivälissä.  Kypsennä kaloja yhteensä noin 25 min.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

KYLJYSPATA

700 g talouskyljyksiä

½ tl suolaa

3 sipulia

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

250 g kesäkurpitsaa

5 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 tlk murskattuja tomaatteja

1½ dl pitkäjyväistä riisiä

1 tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

Ruskista kyljykset padassa. Lisää suikaloidut kasvikset, vesi, liemikuutio, riisit ja mausteet.  Hauduta 20 – 30 min välillä aineksia sekoitellen.  Tarjoa kaalisalaatin kanssa.

 

KIRPEÄ KIINANKAALISALAATTI

300 g kiinankaalia

pala purjoa

1 dl persiljasilppua

1 greippi

1 dl hillosipuleita

Suikaloi kiinankaali ja purjo.  Kuori ja paloittele greippi.  Yhdistä ainekset ja anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.  Salaatti ei tarvitse erikseen kastiketta.

 

KINKKU-MUNAPANNU

150 g palvikinkkua

1 sipuli

2 rkl voita

½ dl ruohosipulia silppuna

½ dl kuohukermaa

4 munaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Leikkaa kinkku ja sipulit kuutioiksi.  Hauduta niitä voissa pannulla.  Lisää ruohosipuli ja kerma.  Jaa seos neljään uuninkestävään annosvuokaan ja riko jokaisen päälle muna.  Laita annosvuoat +200C:seen uuniin noin 10 min, eli kunnes valkuainen on hyytynyt.  Ripottele pinnalle mausteita ja tarjoa heti.

 

SUKLAAVAAHTO

2 munan valkuaista

2 rkl sokeria

150 g tummaa suklaata

2 dl kuohukermaa

Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa.  Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.  Vatkaa kerma vaahdoksi.  Sekoita valkuaisvaahtoon sulatettu suklaa ja varovasti nostellen kermavaahto.  Laita tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

 

VIIKKO 21:

 

BROILERINMAKSAHÖYSTÖ

400 g broilerinmaksaa

2 rkl vehnäjauhoja

100 g amerikanpekonia

1 sipuli

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½ tl meiramia

3 dl lihalientä

Sulata broilerinmaksat.  Leikkaa ne puoliksi ja kierittele ne vehnäjauhoissa.  Suikaloi pekoni ja ruskista se pannulla.  Lisää pannulle broilerinmaksat ja sipuli.  Ruskista nekin.  Lisää mausteet ja lihaliemi.  Hauduta 5 min.  Tarjoa peruna-kasvissoseen kanssa.

 

PERUNA-KASVISSOSE

500 g jauhoisia perunoita

500 g kukkakaalia

1 valkosipulin kynsi

½ tl suolaa

2 – 3 dl ruokakermaa

Kuori ja paloittele perunat, pilko kukkakaali ja kuori valkosipulin kynsi.  Keitä ne pehmeiksi vähässä suolalla maustetussa vedessä.  Kaada keitinvesi pois.  Soseuta ne ja lisää kiehautettua kermaa sen verran, että soseesta tulee sopivan sakeaa.  Tarkista maku. 

 

PAPU-SIPULISALAATTI

1 pkt pakaste papuja

1 salaattisipuli

kastike:

1 rkl viinietikkaa

½ dl öljyä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Sulata pavut. Kuori ja silppua sipuli.  Yhdistä ainekset.  Valmista salaatinkastike vatkaamalla kaikki ainekset kannellisessa tölkissä sekaisin.  Kaada kastike salaattiin.  Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

KALA-RIISILAATIKKO

7 dl keitettyä puuroriisiä

400 g kypsää kirjolohta tai tonnikalaa

1 sipuli

½ dl ruohosipulia silppuna

6 dl maitoa

3 munaa

2 tl suolaa

Hienonna kuorittu sipuli.  Yhdistä voideltuun uunivuokaan kerroksittain riisit, kala, sipulisilppu ja ruohosipuli.  Kaada sekaan suolalla maustettu muna-maito.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min.  Tarjoa salaatin kera.

 

RAHKA-HEDELMÄKIISSELI

3 dl maitoa

3 rkl perunajauhoja

1 tlk (n. 400g) säilykepersikoita

2 appelsiinia

1 tlk kermarahkaa

Sekoita kattilassa kylmä maito, persikkatölkin liemi ja perunajauhot.  Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee.  Kiehauta ja ota kattila pois liedeltä.  Paloittele persikat ja appelsiinit.  Sekoita hedelmäpalat ja rahka kiisseliin.  Tarjoa kylmänä.  

 

 

VIIKKO 22:

 

STROGANOV

500 g naudan sisäpaistia

1 sipuli

2 rkl öljyä

2 lihaliemikuutiota

7 dl vettä

½ tl mustapippuria

2 rkl tomaattisosetta

1 tl vahvaa sinappia

4 rkl vehnäjauhoja

1 dl smetanaa

1 maustekurkkua

Kuutioi lihat ja ruskista ne padassa.  Ruskista myös silputtu sipuli.  Lisää lihaliemikuutiot, vesi ja mausteet.  Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 ½ tuntia. Sekoita smetanaan jauhot ja lisää se pataan hyvin sekoittaen.  Keitä 5 min ja lisää kuutioitu kurkku.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

KAALISALAATTI

300 g valkokaalia

ripaus suolaa ja sokeria

2 rkl öljyä

½ tuorekurkkua

½ dl sinappi-kurkkusalaattia

Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi.  Mausta kaali ripauksella suolaa ja sokeria sekä lirauksella öljyä.  Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.  Suikaloi kurkku ja sekoita se ja kurkkusalaatti kaalin joukkoon.   Tarjoile kyljyspadan kera.

 

APPELSIINIBROILERI

1 kokonainen broileri

2 rkl sitruunamehua

1 tl suolaa

½ tl valkopippuria

2 appelsiinia

Sulata broileri jääkaapissa.  Pese ja raasta appelsiinin kuoret.  Leikkaa appelsiinista kuoren valkoinen osuus pois ja paloittele hedelmäliha.  Hiero broileri sitruunamehulla ja ripottele mausteet ja appelsiinin raastetut kuoret pintaan ja sisälle.  Laita broilerin sisälle appelsiinin hedelmäliha.  laita broileri paistopussiin ja kypsennä +175:C uunissa noin 1 ½ tuntia.  Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

 

RAKUUNASILAKAT

600 g silakkafileitä

5 dl vettä

1 dl väkiviinaetikkaa

2 tl suolaa

kastike:

1 dl majoneesia

1 dl ranskankermaa

2 valkosipulin kynttä

1 tl rakuunaa

ripaus suolaa

Poista fileistä nahka.  Sekoita vesi, etikka ja suola.  Lado silakkafileet vuokaan ja kaada liemi niiden päälle.  Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.  Valmista kastike.  Sekoita majoneesiin ranskankerma, murskatut valkosipulin kynnet, rakuuna ja suola.  Valuta silakkafileet ja lado ne tölkkiin tai kannelliseen astiaan kerroksittain kastikkeen kanssa. Anna maustua muutama tunti ennen tarjoilua jääkaapissa.

 

JÄÄDYKETORTTU

2 keltuaista

1 dl sokeria

1½ dl kuohukermaa

2 dl miedosti hapatettua kermaa tai ranskankermaa

1 tl vanilijasokeria

1 rkl sitruunamehua

2 valkuaista

3 dl piparkakkujen muruja

Vaahdota keltuaiset ja sokeri.  Vaahdota myös kerma.  Sekoita miedosti hapatettuun kermaan mausteet ja lisää siihen keltuais- ja kermavaahdot.  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti muihin aineisiin.  Laita tasapohjaisen kakkuvuoan pohjalle puolet piparimuruista hyvin painellen.  Kaada seos piparimurujen päälle.  Ripottele pinnalle loput piparimurut.  Peitä foliolla ja laita vuoka pakastimeen.  Anna jäätyä ainakin yön yli.  Ota torttu pois pakastimesta jääkaappiin noin ½ tuntia ennen tarjoilua.  Tarjoa marjojen tai hedelmäpalojen kera. 

 

 

VIIKKO 23:

 

NOKKOSLETUT

4 dl ryöpättyjä nokkosenlehtiä

5 dl maitoa

2 munaa

½ tl suolaa

½ tl timjamia

2 dl vehnäjauhoja

½ dl ohrajauhoja

Pilko nokkosenlehdet.  Sekoita maidon joukkoon munat, mausteet ja jauhot sekä lopuksi nokkonen. Anna taikinan turvota puoli tuntia ennen paistamista.  Paista muurikka-pannulla ohuita lettuja ja tarjoa ne puolukka-omenahillon kera.

 

KESÄINEN SALAATTI

1 ruukku lehtisalaattia

2 dl revittyjä voikukan lehtiä poimittuna puhtaalta paikalta

1 dl voikukan kukkien keltaisia lehtiä poimittuna puhtaalta paikalta

1 omena

1 dl kurpitsapikkelsiä

liraus oliiviöljyä

Huuhtele ja valuta salaatti ja voikukan lehdet.  Kuori ja kuutioi omena.  Revi salaatit kulhoon ja lisää muut aineet joukkoon ja lorauta pieni liraus oliiviöljyä salaatin joukkoon.

 

LOHI-ANJOVISKASTIKE PASTALLE

8 anjovisfilettä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 rkl voita

3 dl ruokakermaa

150 g kylmäsavukirjolohta

ripaus mustapippuria

lisäksi parmesan-juustoa

Hienonna anjovisfileet.  Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet.   Suikaloi kylmäsavukirjolohi.  Hauduta sipulit voissa pehmeiksi ja lisää anjovikset.  Hauduta hetki ja lisää ruokakerma.  Kuumenna seos ja lisää kylmäsavukirjolohi.  Mausta kastike mustapippurilla ja tilkalla anjovislientä.  Kaada kastike vastakeitetyn pastan sekaan.  Lisää parmesan.

 

JUUSTOISET JUURISELLERIPIHVIT

500 g juuriselleriä

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

kuorrutus kastike:

1 dl kermaa

250 g sulatejuustoa

1 tl paprikajauhetta

1 muna

Kuori ja viipaloi juurisellerit.  Keitä ne maustetussa vedessä kypsiksi.  Valmista kastike.  Mittaa kattilaan kerma ja sulatejuusto.  Kuumenne koko ajan sekoittaen kunnes juusto on sulanut.  Lisää paprikajauhe ja voimakkaasti vatkaten muna.  Laita valutetut selleripihvit voideltuun uunivuokaan ja kaada kastike päälle.  Kuorruta pihvit +250C:ssa uunissa noin 10 min.  Tarjoa salaatin kera.

 

YRTTIBROILERIA SIPULIPEDILLÄ

4 – 6 broilerin rintapalaa

öljyä

1 tl rosmariinia

1 tl timjamia

1 tl hienoa merisuolaa

sipuliseos:

1 purjo

2 isoa sipulia

4 valkosipulin kynttä

2 rkl öljyä

2 dl omenamehua

½ tl yrttisuolaa

Sekoita öljyn joukkoon rosmariini, timjami ja suola.  Hiero seos broilerien pintaan ja nahan alle.  Anna maustua jääkaapissa yön yli.  Valmista sipuliseos.  Suikaloi kaikki sipulit ja hauduta niitä hetki öljyssä.  Lisää omenamehu ja yrttisuola.  Hauduta vielä 5 min.  Laita sipuliseos voideltuun uuninkestävään vuokaan ja laita broilerinpalat sen päälle.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min.  Tarjoa maalaisleivän kanssa.

 

MAALAISLEIPÄ

1 litra kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

2 rkl siirappia

1½ rkl suolaa

3 dl ruisjauhoja

noin 1.5 litraa vehnäjauhoja

1 dl rouhittuja auringonkukansiemeniä

Saat rapeakuorisen limpun kun teet löysän taikinan ja kohotat vain kerran.  Sekoita veteen hiiva, siirappi, suola ja ruisjauhot.  Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että siitä jää tavanomaista löysempää.  Kohota taikinaa noin 30 min.  Kumoa taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja muotoile sitä hieman jauhotetuin käsin.  Paista kohottamaton leipä +180C:ssa uunissa noin 1½ tuntia.

 

 

VIIKKO 24:

 

MARINOIDUT SILAKKAPIHVIT

600 g silakkafileitä

marinadi:

1 rkl Dijon-sinappia

1 tl suolaa

1½ dl ruokakermaa

2 valkosipulin kynttä

1 pieni sipuli

täyte: 1 dl tillisilppua

leivittämiseen: ruisjauhoja

paistamiseen: voita

Sekoita kermaan sinappi, suola ja puristetut valkosipulin kynnet.  Laita silakkafileet kestävään pakastepussiin ja kaada pussiin myös marinadi.  Anna maustua yön yli.  Valuta silakkafileet hyvin.  Ripottele puolelle fileistä tillisilppua ja laita toinen silakkafile päälle.  Kierittele pihvit ruisjauhoissa ja paista molemmin puolin voissa kullanruskeiksi.

 

KASVISLASAGNE

n. 200 g lasagnelevyjä

kasviskastike:

400 g porkkanaa

100 g juuriselleriä

200 g tuoreita herkkusieniä

1 paprika

2 sipulia

3 rkl öljyä

1 tlk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattisosetta

2 dl vettä  

2 kasvisliemikuutiota

pippuria

juustokastike:

3 rkl öljyä

¾ dl vehnäjauhoja

8 dl maitoa

200 g juustoraastetta

Valmista kasviskastike.  Kuori ja raasta kasvikset.  Viipaloi herkkusienet.    Hauduta kasviksia öljyssä.  Lisää tomaattimurska, tomaattisose, vesi ja kasvisliemikuutiot.  Hauduta 15 min. Mausta pippurilla.  Valmista juustokastike.  Mittaa kattilaan öljy ja jauhot.  Sekoita ja lisää maito.  Sekoita koko ajan kuumentamisen aikana. Keitä 5 min ja lisää juustoraaste ja sekoittele kunnes juusto on sulanut.  Kokoa lasagne voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalle vielä hieman juustoraastetta.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

CHILI CON CARNE

500 g jauhelihaa

1 sipuli

1 tulinen chilipalko

1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

1 rkl chilimausteseosta

1 dl vettä

1 lihaliemikuutio

Kuori ja hienonna sipuli.  Ruskista jauheliha ja sipuli.  Lisää pilkottu chili ja hauduta vielä hetki.  Lisää tomaattikastikkeineen pavut, chilimausteseos, vesi ja liemikuutio.  Hauduta 15 min.  Tarjoa patongin kera. 

 

KESÄINEN SALAATTI

1 ruukku jääsalaattia

Kastike:

2 dl kuohukermaa

1 tl valkoviinietikkaa

ripaus suolaa ja pippuria

2 keitettyä kananmunaa

Valmista kastike.  Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sen joukkoon valkoviinietikka ja mausteet sekä hienonnetut kananmunat.  Revi salaatti vadille ja kaada kastike salaatin päälle.  Tarjoa heti.

 

 

RAPARPERIRAHKA

1 kg raparperiä

1 dl vettä

1 dl sokeria

3 tlk maitorahkaa

½ dl sokeria

1 rkl vanilijasokeria

4 dl kuohukermaa

Kuori ja paloittele raparperit.  Hauduta ne pehmeiksi sokerivedessä.  Jäähdytä hilloke.  Vatkaa kerma vaahdoksi.  Lisää rahkan joukkoon sokeri, raparperihilloke ja vanilijasokerilla maustettu kermavaahto.  Tarjoa kylmänä.

 

 

VIIKKO 25:

 

MAKKARAPATA

500 g erilaisia makkaroita

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

1 tlk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattisosetta

3 dl vettä

2 valkosipulin kynttä

½ tl timjamia

2 dl simpukanmallista pastaa

Kuori ja silppua sipuli.  Kuutioi makkarat.  Ruskista makkarat ja sipulit padassa.  Lisää tomaattimurska, tomaattisose ja vesi.  Purista joukkoon valkosipulin kynnet ja lisää timjami sekä pasta.  Hauduta kannen alla 15 min kunnes pasta on kypsää.  Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

 

SAVUKALA-PARSAKAALIVUOKA

2 dl pitkäjyväistä riisiä

200 g parsakaalin kukintoja

4 dl vettä

300 g lämminsavu lohta

kastike:

1 rkl öljyä

1 rkl vehnäjauhoja

2 dl ruokakermaa

2 keltuaista

2 dl juustoraastetta

Keitä riisit ja parsakaalit samassa kattilassa kypsiksi (lisää parsakaalit 10 min myöhemmin kattilaan).  Laita riisi-parsakaaliseos voidellun uunivuoan pohjalle ja asettele sen päälle savukalapalat.  Keitä kastike.  Mittaa kattilaan öljy ja vehnäjauhot.  Sekoita ja lisää kerma.  Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä 5 min.  Lisää voimakkaasti vatkaten keltuaiset ja juustoraaste.  Kaada kastike vuokaan ja kuorrute +250C:ssa uunissa noin 10 min.  Tarjoa omenasalaatin kera.

 

OMENASALAATTI

3 hapahkoa omenaa (esim. granny smith)

½ dl hasselpähkinärouhetta

2 dl raejuustoa

kastike:

½ dl majoneesia

½ dl ranskankermaa

1 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa ja pippuria

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin.  Kuori ja raasta omenat.  Lisää kaikki ainekset kastikkeen joukkoon ja sekoita.   Tarjoa heti. 

 

KASVIS-PEKONIPANNU

pannukakkutaikina:

3 munaa

5 dl maitoa

1 tl suolaa

2½ dl hiivaleipävehnäjauhoja

täyte:

150 g pekonia

1 purjo

1 paprika

1 pussi pakastemaissia

ripaus mustapippuria

2 dl raastettua juustoa

Valmista taikina.  Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää hyvin vatkaten maito, jauhot ja suola.  Anna turvota 30 min.  Suikaloi pekoni, purjo ja paprika.  Ruskista pekonin palat ruskeiksi ja lisää purjo, paprika ja maissi.  Hauduta hetki ja lisää pippuri.  Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja esikypsennä pohjaa +225C:ssa uunissa noin 10 min.  Lisää pannarin päälle täyte ja juustoraaste.  Jatka kypsentämistä vielä noin15 min.  Tarjoa vihreän salaatin kera.

 

HIEKKAKAKKU

200 g voita

2 dl sokeria

3 munaa

2 dl perunajauhoja

1½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanilijasokeria

2 rkl sitruunamehua

1 sitruunan raastettu kuori

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää munat yksitellen vatkaten.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon.  Lisää sitruunamehu ja –kuori.  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.  Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 tunti.  Kumoa hieman jäähtyneenä. 

 

 

VIIKKO 26:

 

SAUNAILLAN HIUKOPALA

10 kypsää varhaisperunaa

1 tlk smetanaa

1 pieni rasia anjovista

Ota foliosta kaksinkertaisena neljä kpl neliön mallisia paloja.  Viipaloi perunat ja jaa ne folioiden keskelle.  Jaa anjovisfileet perunoiden päälle ja laita jokaiselle foliolle anjovisten päälle smetanaa.  Sulje foliot ja kuumenna ne grillissä miedolla lämmöllä noin ½ tuntia.  Tarjoa kuumana.

 

TALONPOJAN SALAATTI

1 ruukku rapeaa keräsalaattia

1 ruukku sikurisalaattia

4 – 6 viipaletta paahtoleipää

3 rkl voita

3 valkosipulin kynttä

2 punasipulia

170 g amerikan pekonia

kastike:

4 rkl öljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1 tl sinappijauhetta

½ tl timjamia

ripaus suolaa

Paista suikaloitu pekoni pannulla rapeaksi. Viipaloi punasipulit. Kuutioi leipäviipaleet.  Sulata voi pannulla ja purista sen joukkoon valkosipulinkynnet.  Paista leipäkuutiot kauniin ruskeiksi.  Revi salaatit laakealle vadille ja laita sen päälle pekonisuikaleet, punasipulit ja leipäkuutiot..  Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti.  Kaada kastike salaatin päälle.  

 

PIPPURIPIHVIT

600 g paistijauheliha

1 tl suolaa

1 tl chilijauhetta

rouhittua mustapippuria

kastike:

3 dl ruokakermaa

1 rkl Dijon-sinappia

2 tl konjakkia

1 tl vasikan fondia

Sekoita paistijauhelihaan suola ja chilijauhe.  Muotoile massasta neljä pihviä.  Laita teevadille mustapippurirouhetta ja painele pihvit molemmin puolin pippuriseoksessa.  Paista pihvit voissa pannulla molemmin puolin noin 3 min.  Ota pihvit pois pannulta.  Kaada pannulle kerma, konjakki, sinappia ja fondi.  Keitä pari minuuttia ja laita pihvit pannulle. Hauduta vielä pari minuuttia.

Tarjoa pihvit salaatin ja uuniperunan kera.

 

UUNIPERUNA

1 kg karkeaa merisuolaa

4 – 6 isoa perunaa

Pese perunat hyvin.  Laita suola uuninkestävään suokaan ja lado perunat suolan päälle.  Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 50 – 60 min.  Tarjoa pippuripihvien kera.

 

MANSIKKAVAAHTO

4 dl pakaste mansikoita

2 dl kermaviiliä

½ dl sokeria

2 kananmunan valkuaista

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.  Soseuta ja vatkaa vaahdoksi sauvasekoittimella puolijäiset mansikat, kermaviili ja sokeri.  Nostele valkuaisvaahto varovasti mansikkaseokseen.  Jaa jälkiruokakulhoihin ja tarjoile heti.

 

RAPARPERIPAISTOS

300 g raparperiä

1 dl sokeria

1½ dl vettä

taikina:

100 g margariinia

1½ dl sokeria

3 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Paloittele raparperit ja keitä niitä sokerivedessä noin 10 min.  Anna liian veden haihtua keittämisen aikana pois.  Valmista taikina.  Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.  Lisää munat yksitellen vatkaten vaahtoon.  Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita.  Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle raparperiseos ja kypsennä +180C:ssa uunissa noin 35 – 40 min.