VIIKKO 1:
JUUSTOPASTEIJAT
pohja
150 g margariinia
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
½ dl kylmää vettä
täyte:
2 munaa
3 dl ruokakermaa
1½ rkl vehnäjauhoja
4 dl voimakkaan makuista juustoa raasteena
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Valmista pohjat nyppimällä rasva, jauhot ja juustoraaste ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina ohueksi kerrokseksi alumiinisten muffinivuokien pohjalle ja reunoille (ohjeesta tulee noin 20 kpl). Esikypsennä pohjia +225C:ssa uunissa noin 8 min. Valmista täyte. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää loput aineet sekoittaen munien joukkoon. Lusikoi seosta vuokiin ja kypsennä vielä 10 – 15 min, eli niin kauan kunnes täyte on hyytynyt. Voit tarjota ne iltateen tai kasviskeiton kera.
TOMAATTIKEITTO
2 tlk tomaattimurskaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
3 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 – 3 rkl tomaattisosetta
1 rkl sitruunamehua
2 tl sokeria
ripaus mustapippuria ja kirveliä
(smetanaa)
Kuori ja silppua sipuli. Kullota sipulia kattilassa tovi ja lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutiot, tomaattisose ja mausteet. Keitä noin 20 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku. Tarjoa smetanan-silmän kanssa.
PIPPURIPIHVIT JAUHELIHASTA
600 g vähärasvaista paistijauhelihaa
1 tl suolaa
2 rkl rouhittuja pippureita (musta-, valko-, viher- ja rose-)
kastike:
4 dl ruokakermaa
1 rkl hyvää konjakkia
1 rkl makeaa sinappia
ripaus suolaa
Mausta jauheliha suolalla. Muotoile jauhelihasta märin käsin 4 – 6 pihviä. Painele pippurit pihvien pinnalle. Ruskista pihvit voissa pannulla molemmin puolin. Ota pihvit pois pannulta. Kaada pannulle kerma, konjakki ja sinappi. Keitä kastiketta kokoon hetki. Mausta se suolalla ja lisää pihvit takaisin pannulle. Keitä pihvien kanssa kastiketta vielä hetki. Tarjoa esim. yrttiperunoiden kanssa.
YRTTIPERUNAT
8 – 10 perunaa
3 rkl öljyä
1 tl timjamia
1 tl rakuunaa
1 rkl persiljasilppua
1 tl suolaa
Pese perunat hyvin ja viipaloi ne. Anna perunoiden hetki kuivahtaa. Laita perunat kulhoon yhdessä öljyn ja mausteiden kanssa. Sekoittele perunoita hetki mausteiden kanssa ja kaada seos uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min.
THAIMAALAINEN KANACURRY
2 rkl öljyä
1 rkl vihreää currytahnaa
1 vihreä chili
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
2 tl sokeria
500 g broilerin paistisuikaleita
1 pieni kesäkurpitsa
3 dl vihreitä papuja tai sokeriherneitä
1 limen mehu
Kiehauta currytahna ja chili öljyssä laakeassa kasarissa. Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri. Kun kookosmaito alkaa kiehua, lisää broilerin liha. Hauduta 15 min. Lisää lopuksi kuutioitu kesäkurpitsa ja pavut tai herneet. Anna ruoan hautua vielä noin 5 min. Lisää limen mehu. Tarjoile keitetyn jasmiiniriisin kera.
SUKLAAMOUSSE
170 g tummaa suklaata
50 g voita
2 keltuaista
2 rkl hyvää konjakkia
2 valkuaista
3 dl kuohukermaa
Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Sulata seos miedolla lämmöllä varoen, ettei seoksen lämpötila nouse kovin korkeaksi. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten haaleaan suklaaseokseen. Mausta seos konjakilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot suklaaseokseen varovasti nostellen.. Jaa vaahto annosmaljoihin ja anna kohmettua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
VIIKKO 2:
PUNA-AHVENSELJANKA
400 g puna-ahventa
2 porkkanaa
5 perunaa
1 purjo
pala juuriselleriä
1,5 litraa vettä
2 kalaliemikuutiota
6 maustepippuria
1 laakerinlehti
½ sitruunan mehu
3 rkl tomaattisosetta
1 dl oliiveja viipaleina
lisukkeeksi kermaviiliä tai ranskankermaa
Kuori ja paloittele juurekset ja suikaloi purjo. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää pippurit, kalaliemikuutiot ja laakerinlehti. Lisää juurekset ja keitä ne puolikypsiksi. Lisää perunat ja purjo. Keitä 15 min. Lisää sitruunamehu, tomaattisose ja kalapalat. Hauduta vielä 5 min ja lisää oliiviviipaleet. Tarjoa kermaviilin tai ranskankerman kanssa.
POTKAPATA
1 kg naudan potkaa viipaleina
½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
50 g voita
pataan:
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
3 rkl tomaattisosetta
1 tl timjamia
1 laakerinlehti
1 rkl worchestershire-kastiketta
10 kuivattua aprikoosia
10 pikkusipulia
Leikkaa potkaviipaleiden reunakalvoihin viiltoja. Kääntele viipaleet jauho-mausteseoksessa. Ruskista lihapalat voissa padassa. Lisää pataan vesi, liemikuutio, tomaattisose, mausteet ja aprikoosit. Hauduta miedolla lämmöllä noin 2½ tuntia. Lisää kypsennyksen puolivälissä pikkusipulit pataan. Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa uunijuuresten kera.
UUNIJUUREKSET
500 g porkkanaa
300 g raakaa punajuurta
300 g palsternakkaa
300 g juuriselleriä
2 kokonaista valkosipulia
2 punasipulia
öljyä
suolaa
Kuori ja lohkoa juurekset ja punasipulit. Irrota valkosipulit kynsiksi. Laita kasvikset laakeaan voideltuun uunivuokaan. Pirskottele niiden päälle öljyä ja ripottele suolaa päälle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min.
KALAINEN PASTAKASTIKE
8 anjovisfilettä
1 sipuli
30 g voita
2 dl kuivaa siideriä
3 dl ruokakermaa
tilkka anjovislientä
150 g kylmäsavulohta
mustapippuria
Hienonna anjovisfileet. Kuori ja silppua sipuli. Hauduta sipulisilppua voissa hetki. Lisää anjovikset, siideri ja kerma. Anna kiehua kunnes se hieman sakenee. Suikaloi lohi ja lisää se kuumaan kastikkeeseen ja mausta mustapippurilla ja tilkalla anjovislientä. Tarjoa vastakeitetyn pastan kanssa.
RAPEAT MANTELILASTUT
100 g mantelilastuja
100 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa tai vettä
1 rkl siirappia
1 tl vanilijasokeria
Mittaa kaikki ainekset paitsi vanilijasokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää vanilijasokeri. Nosta taikinasta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperille hyvän matkan päähän toisistaan. Paista lastuja 175C:ssa uunissa noin 8 min, tai kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneet.
VIIKKO 3:
ROSMARIINIBROILERI
6 – 8 kpl broilerin rintaleikkeitä
voita
1 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
2 tl rosmariinia
2 dl omenamehua
2 dl ruokakermaa
1 tl Dijon-sinappia
2 isoa purjoa
50 g voita
Huuhdo ja suikaloi purjot. Hauduta niitä voissa hetki ja laita ne voidellun uunivuoan pohjalle. Ruskista maustetut broilerin palat ja laita ne purjosuikaleiden päälle uunivuokaan. Kaada vuokaan myös omenamehuun sekoitettu ruokakerma ja sinappi. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min. Ota folio pois kypsentämisen puolivälissä.
LÄMMIN KAALISALAATTI
200 g punakaalia
200 g valkokaalia
300 g kiinankaalia
4 rkl öljyä
5 luumua
1 tomaatti
1 dl seesaminsiemeniä
4 rkl öljyä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
Suikaloi kaalit ja luumut. Hauduta kaali- ja luumusuikaleita padassa kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla hetki. Nosta pannu pois liedeltä ja lisää öljy, viinietikka ja mausteet. Laita lämmin kaalisalaatti vadille ja kaada seesaminsiemenseos päälle. Tarjoa heti.
MARINOIDUT SILAKKAFILEET
700 g silakkafileitä
marinadi:
1 rkl voimakasta sinappia
1 tl suolaa
1/3 tl valkopippuria
2 dl kuohukermaa
2 valkosipulin kynttä
¼ tl kuivattua rakuunaa
1 pieni sipuli
leivittämiseen ruisjauhoja, joka on suolalla maustettu
Sekoita kermaan mausteet, murskatut valkosipulin kynnet ja silputtu sipuli. Laita silakkafileet maustumaan seokseen ja anna olla jääkaapissa yön yli. Nosta silkkafileet liemestä ja valuta ne hyvin siivilässä. Kierittele fileet ruisjauhoissa. Paista fileet voissa. Tarjoa perunasoseen kanssa.
JUUSTOSALAATTI
200 g valkohomejuustoa
200 g gouda-juustoa
2 vihreää omenaa
2 sellerin vartta
pala tuorekurkkua
1 vihreä paprika
100 g viinirypäleitä
1 kerä rapeaa keräsalaattia
kastike:
2 dl kermaviiliä
100 g sinihomejuustoa
tilkka viinietikkaa
ripaus pippuria
Kuori ja viipaloi omenat, suikaloi sellerin varret, kurkku ja paprika. Kuutioi juustot. Suikaloi salaatti laakealle vadille pediksi ja asettele muut ainekset sen päälle. Sekoita kastike lisäämällä kermaviiliin murskattu sinihomejuusto ja pippuri. Tarjoa kastike erikseen.
PORKKANAPIIRAS
pohja:
2 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
3 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 tl raastettua sitruunan kuorta
kuorrutus:
100 g pehmeää sulatejuustoa
50 g voita
3 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunan mehua
Valmista pohja. Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muut aineet munavaahtoon. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 20 x 30 cm vuokaan. Paista pohjaa +200C:ssa noin 15 min. Jäähdytä pohja. Valmista kuorrutus. Sulata rasva ja lisää sen joukkoon juusto pieninä nokareina ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Lisää tomusokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Sekoita kuorrutus tasaiseksi ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Anna kuorrutuksen kohmettua ja leikkaa paloiksi.
VIIKKO 4:
THAIMAALAINEN KANACURRY
2 rkl öljyä
1 rkl vihreää currytahnaa
1 vihreä chili
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
2 tl sokeria
500 g broilerin filesuikaleita
1 pieni kesäkurpitsa
1 limetin mehu
Kiehauta currytahna ja suikaloitu chili öljyssä. Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri. Kun kookosmaito alkaa kiehua, lisää broileri ja suikaloitu kesäkurpitsa. Keitä 15 min. Lisää pavut ja limetin mehu. Hauduta vielä pari minuuttia. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kera.
UUNIKIRJOLOHI
noin 1 kg kirjolohifilettä
250 g siitekesieniä
2 sipulia
2 rkl voita
1 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
kastike:
½ silputtua persiljaa
½ dl silputtua tilliä
½ dl silputtua ruohosipulia
3 valkosipulin kynttä
6 anjovisfilettä
2 rkl kaprista
1½ dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
Pilko sienet ja silppua sipulit. Kuullota niitä voissa ja lisää soija ja pippuri. Laita kalafile voideltuun uunivuokaan ja mausta se suolalla. Levitä sen päälle sieniseos ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min. Valmista kastikemonitoimikoneessa sillä välin, kun kala on uunissa. Lisää silputtujen maustevihannesten joukkoon hienonnetut anjovisfileet, hienonnetut kaprikset sekä murskatut valkosipulin kynnet. Koneen käydessä valuta öljyä vähän kerrassaan ja mausta lopuksi sitruunamehulla. Tarjoa lisänä esim. keitettyjä perunoita.
JAUHELIHAKÄÄRYLEET
¾ dl korppujauhoja
1 dl vettä
1 muna
1 sipuli
2 tl suolaa
1/3 tl valkopippuria
2 rkl tomaattisosetta
2 murskattua valkosipulin kynttä
600 g paistijauhelihaa
täyte vaihtoehtoja:
juustotankoja, suolakurkkua isoina suikaleina, tomaattilohkoja, kaprista
Valmista mureketaikina. Sekoita korppujauhot, vesi ja muna. Sekoita hyvin ja lisää silputtu sipuli ja mausteet. Sekoita ja lisää jauheliha. Muotoile taikinasta iso levy leivinpaperin päälle ja jaa se neliöiksi. Laita jokaiselle neliölle täytettä ja rullaa ne kääröiksi. Kierittele kääröt vehnäjauhoissa ja paista ne voissa pannulla miedolla lämmöllä tai +200C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa perunasoseen kera.
RAIKAS SALAATTI
½ ruukku jääsalaattia
½ ruukkua tammenlehväsalaattia
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
1 dl hillosipuleita
1 dl ituja
kastike:
3 rkl öljyä
2 tl viinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
ripaus sokeri ja suolaa
Revi pestyt salaatit, halkaise tomaatit ja lado kaikki ainekset kerroksittain laakealle vadille. Vatkaa kastikkeen ainekset sekaisin ja kaada kastike salaatin päälle.
MARJAKIISSELI
8 dl laimennettua punaista mehua esim. puolukka
(sokeria)
4 rkl perunajauhoja
2 dl ruusunmarja- tai banaanisosetta
2 rkl sitruunamehua
Mittaa kattilaan kylmä mehu, perunajauhot ja tarvittaessa sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Kiehauta, mutta älä keitä. Sekoita kiisseliin sose ja sitruunamehu. Tarjoa kevyesti vaahdotetun kermavaahdon kera.
HEDELMÄ-TOSCAKAKKU
pohja:
150 g margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
½ dl kevytkermaa
pinnalle:
1 tlk (noin 400 g) säilyke päärynöitä tai persikoita
toscakuorrutus:
75 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
¾ dl kevytkermaa
100 g mantelilastuja
Valmista pohja. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen huolellisesti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen kevytkerman kanssa. Kaada taikina voidellun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja esipaista sitä +200C:ssa uunissa noin 15 – 20 min. Viipaloi säilykehedelmät. Mittaa kuorrutuksen aineet kattilaan ja kiehauta seos. Levitä hedelmät kakkupohjan päälle. Peitä pinta kuorrutuksella. Paista kakkua edelleen noin 10 min. tai kunnes pinta on saanut kauniin rusehtavan värin. Tarjoa jäähtyneenä.
VIIKKO 5:
METVURSTIKIUSAUS
1 pussi peruna-sipuliseosta
1 pussi pakaste kasvisuikaleita
200 g kevyt metvurstia
4 dl ruokakermaa
1 tl paprikajauhetta
ripaus pippuria
Sekoita voidellussa uunivuoassa kasvikset ja suikaloitu metvursti. Sekoita kerman joukkoon mausteet ja kaada seos vuokaan. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä +220C:ssa uunissa noin 1 tunti. Ota folio pois paistamisen loppuvaiheessa.
CHILI CON CARNE
500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
5 valkosipulin kynttä
öljyä
3 dl tomaattimurskaa
3 rkl tomaattisosetta
1 paprika
2 rkl chili-mausteseosta
2 lihaliemikuutiota
2 tlk säilyke papuja, mielellään valkoisia
tabascoa
ripaus mustapippuria
Ruskista jauheliha, silputtu sipuli ja valkosipuli padassa. Lisää tomaattimurska, -sose ja mausteet. Hauduta 30 min. Lisää pavut, kuumenna ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita, pata saa olla melko tulista. Tarjoa padan kanssa ranskankermaa ja nachos-lastuja.
PUNAKAALI-APPELSIINISALAATTI
pala punakaalia
purjon valkoinen osa
2 – 3 appelsiinia
öljykastiketta
Suikaloi punakaali juustohöylällä, suikaloi purjon valkoinen osa ja kuori ja paloittele appelsiinit. Yhdistä ainekset ja kaada hieman öljykastiketta päälle. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
LINSSIKEITTO
3 sipulia
100 g raakoja punajuuria
400 g porkkanoita
3 rkl öljyä
2 litraa vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 yrttiliemikuutiota
350 g punaisia linssejä
2 tl juustokuminaa
(suolaa)
Silppua sipulit, kuori ja raasta juurekset. Kuullota kasviksia hetki öljyssä, lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä 30 min. Huuhtele linssit ja lisää ne keittoon yhdessä juustokuminan kanssa. Keitä vielä 30 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää tarvittaessa suolaa.
MAALAISLIMPPU
1 litra kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
1½ rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
8 dl hiivaleipävehnäjauhoja
noin 8 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
1 dl rouhittuja auringonkukan siemeniä
Sekoita veteen siirappi, hiiva, suola, ruisjauhot ja hiivaleipävehnäjauhot. Alusta joukkoon öljy ja siemene3t sekä vehnäjauhot. Taikina saa olla löysähköä. Anna kohota noin 30 - 40 min. Kumoa jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa taikina kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi limppua ja kohota niitä 10 min. Paista leivät +170C:ssa uunissa noin 45 – 55 min. Tarkista limppujen kypsyys koputtelemalla limppujen pohjasta – kypsä limppu kumisee.
VIIKKO 6:
PORONKÄRISTYS
500 g poron käristyslihaa
150 g amerikanpekonia
1 sipuli
1 tl hienonnettua chilipalkoa
1 tl suolaa
4 dl kahvijuomaa
Suikaloi pekoni. Ruskista pekoni ja poro. Lisää silputtu sipuli ja jatka hetken aikaa ruskistamista. Lisää mausteet ja kahvijuoma. Hauduta 30 min. Tarjoa uuniperunoiden kera.
HELPPO SAVUSILAKKA-LAATIKKO
1 pussi peruna-purjosipuliseosta
400 g savusilakoita tai 300 g lämminsavulohta
3 dl ruokakermaa
Perkaa savusilakat ja lado ne kerroksittain perunaseoksen kanssa voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 35 min.
LOUNASSALAATTI
200 g juuriselleriä, vettä ja suolaa
2 hapahkoa omenaa
1 päärynä
½ dl hasselpähkinärouhetta
200 g sinihomejuustoa
1 ruukku rapeaa keräsalaattia
2 dl krutonkeja
kastike:
1 dl ranskankermaa
1 dl kermaviiliä
2 tl hunaja-omenaviinietikkaa
1 tl sinappia
Suikaloi juuriselleri ohuiksi suikaleiksi ja keitä selleri suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta ja jäähdytä. Kuori ja suikaloi omenat ja päärynä. Murustele sinihomejuusto. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Valmista kastike sekoittamalla ainekset sekaisin. Kaada kastike salaatinjoukkoon ja sekoita. Jos otat salaatin evääksi, laita krutongit erikseen ja sekoita vasta juuri ennen ruokailua.
VANHANAJAN LEIPÄVANUKAS
1 pullapitkon verran kuivahtaneita pullakantoja tai vaaleaa leipää
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
3 dl hilloa
muna-maito:
2 munaa
4 dl maitoa
Viipaloi pullat tai leivät ja kastele ne maito-vaniljasokeriseoksessa. Asettele ne kerroksittain hillon kanssa voideltuun uunivuokaan. Sekoita muna-maito ja kaada se vuokaan. Paista +200C:ssa uunissa noin 30 – 40 min. Tarjoa lämpimänä.
SITRUUNAMUFFINIT
150 g margariinia
1½ dl sokeria
3 munaa
1½ dl maitoa tai kevytkermaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
3 rkl appelsiinimarmeladia
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen nesteiden kanssa. Sekoita marmeladi taikinaan. Jaa taikina isoihin amerikan-muffinivuokiin ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 20 min.
VIIKKO 7:
KINKKUPANNARI
4 munaa
4 dl maitoa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
pinnalle:
150 g savupalvia
3 dl silputtuja sieniä
1 sipuli
2 rkl öljyä
½ tl sitruunapippuria
1 tl yrttisuolaa
ripaus cayennepipppuria
1 dl ruohosipulisilppua
3 - 4 dl juustoraastetta
Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää loput aineet hyvin vatkaten. Anna taikinan turvota tunnin verran. Valmistele täyte. Kuutioi palvikinkku, silppua sienet ja sipuli. Ruskista sienet ja sipuli kevyesti pannulla ja lisää kinkku. Mausta seos. Kaada pannaritaikina uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle täytteen ainekset sekä juustoraaste. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa salaatin kera.
PIENET MUREKEVUOAT
¾ dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 muna
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
350 g paistijauhelihaa
täyte:
1 dl suikaloitua purjoa
1 rkl öljyä
12 oliivia
2 dl tomaattimurskaa
1 tl basilikaa
1 tl vasikanfondia
4 dl juustoraastetta
Valmista mureketaikina. Sekoita kulhossa korppujauhot, kerma ja muna. Anna turvota 10 min ja lisää silputtu sipuli ja mausteet. Sekoita hyvin ja lisää jauheliha hyvin sekoittaen. Muotoile taikinasta vedellä kostutetuin käsin 12 palaa ja taputtele mureketaikina pinnoitetun muffinipellin syvennyksiin ja reunoille. Valmistele täyte. Hauduta purjoa hetki öljyssä ja lisää viipaloidut oliivit ja tomaattimurska. Mausta seos ja jaa se jokaiseen jauhelihamurekesyvennykseen. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +225C:ssa uunissa noin 20 – 25 min.
LEIVITETTY KALA
800 g ahven-, kuha- tai haukifilettä
leivittämiseen:
1 kananmuna
2 tl vettä
2 dl korppujauhoja
1½ tl suolaa
1 maustemitta valkopippuria
1 tl timjamia
kastike:
1 dl ruoanvalmistusjogurttia
1½ dl ranskankermaa
½ dl hienonnettua persiljaa
½ dl hienonnettua tilliä
2 valkosipulin kynttä
1 tl sitruunapippuria
Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua sen kylmässä kunnes kala on valmista. Sekoita korppujauhoihin mausteet. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää vesi. Kasta kalapalat ensin munaan ja sitten korppujauhoseokseen ja paista ne voissa kypsiksi. Tarjoa pinaattiperunasoseen, salaatin ja kastikkeen kera.
PINAATTIPERUNASOSE
8 jauhoista perunaa
6 dl vettä
¾ tl suolaa
¾ dl maitojauhetta
100 g pakastepinaattia
50 g voita
Kuori ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Hauduta sillä välin pinaattia voissa.
Kaada perunoiden keitinvesi talteen. Soseuta perunat sähkövatkaimella, lisää maitojauhe ja keitinlientä sen verran että soseesta tulee sopivan sakeaa. Lisää lopuksi haudutettu pinaatti perunasoseeseen. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
AMERIKKALAISET PANNUKAKUT
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
3 dl ruokakermaa
2 munaa
voita paistamiseen
lisäksi vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia
Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa maito ja munat. Kaada seos jauhojen joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Anna taikinan turvota 30 min. Paista ohukaispannulla melko paksuja pannukakkuja miedolla lämmöllä, jotta ne ehtivät kypsyä. Tarjoa vaahterasiirapin kera
VIIKKO 8:
SILAKKAPIHVIT
600 g silakkafileitä
väliin:
¾ tl suolaa
½ tl pippurisekoitusta
3 rkl tilliä silppuna
1 dl sinihomejuustomuruja
paistamiseen
ruisjauhoja ja voita
Asettele puolet silakkapihveistä nahkapuoli alaspäin työlaudalle ja mausta ne. Laita toinen silakkafile päälle ja kierittele ne ruisjauhoissa. Paista silakkapihvit pannulla voissa.
ANANAS-KALKKUNAKASTIKE
500 g kalkkunan paistia suikaleina
3 rkl öljyä
1 sipuli silppuna
4 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä
2 dl ruokakermaa
3 rkl tomaattisosetta
2 rkl kanafondia
1 maustemitta cayennenpippuria
1 tl currya
1 tlk ( n. 227 g) ananaspaloja
Ruskista kalkkunan suikaleet ja sipuli. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää pannulle vesi, ruokakerma ja mausteet. Hauduta 15 min. Lisää ananaspalat ja kuumenna. Tarjoile basmatiriisin kera.
RATATOUILLE
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 porkkana
1 paprika
200 g kesäkurpitsaa
200 g munakoisoa
3 rkl öljyä
1 dl vettä
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
1 laakerinlehti
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
Kuori sipuli, valkosipulin kynsi ja porkkana. Suikaloi kaikki kasvikset. Hauduta niitä hetki öljyssä. Lisää vesi, tomaattimurska ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 min. Lisää tarvittaessa vettä.
MANSIKKASMOOTHIE
4 dl pakastemansikoita palasina
4 rkl sokeria
8 dl maustamatonta jogurttia
4 dl maitoa
2 tl vanilijasokeria
Sulata mansikat puolijäisiksi. Soseuta sauvasekoittimella kaikki aineet keskenään soseeksi ja mausta sokereilla. Tarjoa heti - jälkiruokana tai välipalana.
APPELSIINIKAKKU
125 g margariinia
1 sitruunan raastettu kuori
3 munaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
kostutus:
1 dl appelsiinimehua
¾ dl sokeria ja ½ dl vettä tai 1 dl sitruslikööriä
Sulata margariini. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää sitruunan raastettu kuori, sulatettu margariini ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä+180C:ssa uunissa noin 40 min. Kumoa pois vuoasta ja puhdista vuoka. Laita kakku takaisin vuokaan ja kostuta se. Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli. Tarjoa sellaisenaan tai esim. kermavaahdon kera.
VIIKKO 9:
LAPINPATA
600 g poronkäristyslihaa
50 g margariinia
1 sipuli
6 dl vettä
1 lihaliemikuutio
5 maustepippuria
3 porkkanaa
1 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl hillosipuleita
200 g lapin juustoleipää
Ruskista liha ja lisää loppuvaiheessa silputtu sipuli. Lisää vesi, mausteet ja paloitellut porkkanat.. Hauduta 30 min ja lisää vehnäjauhosuurus ja hillosipulit. Hauduta vielä 5 min ja lisää paloiteltu juustoleipä. kuumenna ja tarjoa heti.
TALVINEN KASVISPATA
500 g porkkanaa
4 sipulia
500 g palsternakkaa
2 – 3 varsisellerin vartta
2 keltaista paprikaa
1 iso kesäkurpitsa
1 dl öljyä
½ dl balsamiviinietikkaa
1 tl sokeria
2 kasvisliemikuutiota
5 dl vettä
400 g pastaa
1 tlk murskattuja tomaatteja
lisänä: kermaviiliä tai ranskankermaa
Paloittele kasvikset ja kuullota ne öljyssä. Lisää viinietikka, sokeri, liemikuutiot, vesi ja pasta. Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 min. Tarjoa kermaviilin tai ranskankerman kanssa.
KATKARAPUCURRY
400 g kuorittuja katkaravun pyrstöjä
1 keltainen paprika
2 rkl öljyä
3 rkl currytahnaa
3 rkl thai-kalakastiketta
1 prk kookoskermaa
1 dl vettä
2 rkl juoksevaa hunajaa
soijaa
Suikaloi paprika. Kuumenna pannussa öljy ja currytahna. Lisää kookoskerma, vesi ja kalakastike. Anna hautua 5 min. Lisää hunaja ja katkaravut. Mausta soijalla. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.
JUUSTO-PUNAKAALISALAATTI
200 g punakaalia
1 punasipuli
1 verigreippi
2 mandariinia
1 ruukku tammenlehväsalaattia
2 dl raejuustoa
oliiviöljyä
Suikaloi punakaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi punasipuli. Kuori ja paloittele hedelmät. Revi salaatti. Yhdistä kaikki salaatin ainekset ja pirskottele hieman oliiviöljyä salaatin päälle.
BANAANIKAKKU
2 munaa
2½ dl sokeria
100 g margariinia sulatettuna
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
350 g soseutettua banaania
2 dl ruokajogurttia
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen sulatetun margariinin, banaanin ja jogurtin kanssa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengaskakkuvuokaan ja kypsennä+175C:ssa uunissa noin 1 tunti.
LÄMPIMÄT VOILEIVÄT
4 viipaletta paahtoleipää
1 herkkukurkku
200 g savukalaa perattuna
1 dl kermaviiliä
4 dl Salaneuvos-juustoa raasteena
½ dl hienonnettua ruohosipulia
Kuutioi herkkukurkku ja paloittele kala. Sekoita kalaan, kurkku, kermaviili, juustoraaste ja ruohosipuli. Jaa täyte leipien päälle ja kypsennä +250C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa vihersalaatin kera.
VIIKKO 10:
JAMBALAYA
170 g amerikan pekonia
300 g porsaan paistia suikaleina
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 tlk tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
½ tl cayennepippuria
2 tl paprikajauhetta
2 dl riisiä
1 dl pakaste herneitä
1 dl pakaste maissia
300 g kuorittuja katkarapuja
Suikaloi pekoni ja ruskista se yhdessä possun lihan kanssa. Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja mausteet. Hauduta 10 min. Lisää riisit ja jatka hauduttamista vielä 15 min. Lisää pakastevihannekset ja katkaravut. Kuumenna ja tarjoa patongin kera.
SIENIKEITTO
400 g tuoreita sieniä (yhdistelmä herkkusieniä ja siitakesieniä)
1 sipuli
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
7 dl vettä
2 yrtti-sieniliemikuutiota
125 g Koskenlaskija-juustoa
2 dl ruokakermaa
1 tl hunajaa
Silppua sienet ja sipuli. Kuullota niitä voissa hetki. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi ja liemikuutiot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja lisää kuutioitu juusto ja kerma. Keitä 10 min. Mausta hunajalla ja tarkista maku.
PERUNATORTTU
500 g peruna-sipuliseosta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
5 valkosipulin kynttä
1 dl kuohukermaa
4 munaa
200 g juustoraastetta
3 – 4 tomaattia
basilikan lehtiä
ripaus suolaa
Kaada peruna-sipuliseos voideltuun uunivuokaan kerroksittain mausteiden ja murskattujen valkosipulin kynsien kera. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 20 min. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää sen joukkoon kerma ja juustoraaste. Kaada seos vuokaan perunaseoksen päälle. Viipaloi tomaatit ja asettele ne vuokaan päällimmäiseksi lomittain suikaloitujen basilikan lehtien kanssa. Tarjoa broilerin lisukkeena.
PAISTETUT BROILERIN PALAT
6 broilerin rintapalaa
50 g margariinia
4 valkoispulin kynttä
3 rkl sitruunamehua
½ dl pestoa
½ tl suolaa
Sekoita pehmeän margariinin joukkoon murskatut valkosipulin kynnet, sitruunamehu, pesto ja suola. Tee broilerin paloihin viiltoja ja hiero mausteseos lihoihin. Laita lihat paistopussiin yhdessä lopun mausteseoksen kanssa. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min.
HEDELMÄINEN JOGURTTIPIRTELÖ
2 tlk Piltti tai Bona aprikoosisosetta tms.
2 banaania
5 dl maustamatonta jogurttia
½ dl sokeria
½ litraa vanilijajäätelöä
Soseuta banaani jogurtin joukkoon ja lisää hedelmäsose ja sokeri. Lisää jäätelö paloina ja jatka soseuttamista. Tarjoa heti jälkiruokana tai välipalana.
VIIKKO 11:
PUNAJUURIKEITTO
700 g raakoja punajuuria
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl timjamia
1 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g sinihomejuustomuruja
vaalea Maizena-kastikesuurustetta
Kuori ja raasta punajuuret. Keitä ne kypsiksi kasvisliemellä ja timjamilla maustetussa vedessä. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma ja juustot. Hauduta kunnes juustot ovat sekoittuneet täysin keittoon ja suurusta keittoa hieman kastikesuurusteella. Tarjoa uunituoreiden sämpylöiden kera.
SÄMPYLÄT
5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 tl suolaa
2 dl kauraleseitä
½ dl kaljamaltaita
noin 7 – 8 dl vehnäjauhoja
Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää siirappi, suola, leseet ja kaljamaltaat. Alusta vehnäjauhot joukkoon vähän kerrassaan. Kohota taikina. Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota ne kaksinkertaisiksi. Paista +225C:ssa uunissa noin 10 – 15 min.
JUURESVUOKA
400 g porkkanaa
400 g palsternakkaa
300 g juuriselleriä
300 g lanttua
2 sipulia
3 tl suolaa
6 dl ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskija-juustoa
Kuori ja raasta juurekset ja sipuli. Laita juuresraaste kerroksittain suolan kanssa voideltuun uunivuokaan. Kuumenna kerma ja lisää siihen paloiteltu sulatejuusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut ja kaada seos uunivuokaan. Kypsennä vuokaa +175C:ssa uunissa noin 1 tunti ja 30 min. Peitä vuoka loppuvaiheessa foliolla. Tarjoa esim. uunimakkaran tai paistetun kalan kanssa.
PAISTETUT AHVENFILEET
600 g ahvenfileitä
leivittämiseen:
2 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
2 tl timjamia
paistamiseen voita
Sekoita leivittämiseen tarkoitetut ainekset keskenään ja kierittele jokainen file korppujauhoseoksessa. Paista ahvenfileet voissa kullankeltaisiksi. Tarjoa juuresvuoan kera.
PERUNA-SAVUSILAKKASALAATTI
400 g kiinteitä keitettyjä perunoita
2 hapahkoa omenaa
2 maustekurkkua
200 g juustoa
600 g savusilakoita
kastike:
2 dl kermaviiliä
½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl sitruunamehua
2 rkl makeaa voimakasta sinappia
½ dl hienonnettua tilliä
Perkaa ja paloittele savusilakat. Kuori ja kuutioi perunat ja omenat. Kuutioi myös kurkku ja juusto. Yhdistä salaatin ainekset varovasti sekoittamalla. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Tarjoa kastike erikseen salaatin ohella.
VIIKKO 12:
LOHI-NUUDELIKEITTO
pala purjoa
1 rkl öljyä
5 dl vettä
1 kalaliemikuutio
1 prk (noin 400 ml) kookosmaitoa
1 rkl makeaa thai-chilikastiketta
100 g nuudeleita
400 g lohifilettä
2 rkl sitruunamehua
Suikaloi purjo ja kuullota se öljyssä. Lisää vesi, liemikuutio, kookosmaito, chili-kastike ja nuudelit. Hauduta hetki ja lisää paloiteltu kala. Keitä vielä 5 min. Mausta sitruunamehulla.
ROUHEISET VOHVELIT
taikina:
3 munaa
1 dl juoksevaa margariinia
2 dl maitoa tai vettä
1 tlk kermaviiliä
3½ dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
täyte:
2 dl vispikermaa
2 dl ruokajogurttia
1 dl fariinisokeria
5 dl pakaste mustikoita
Valmista taikina vatkaamalla munien joukkoon margariini, nesteet ja jauhot. Anna taikinan turvota tunnin verran ennen paistamista. Valmista täyte. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi ja lisää siihen jogurtti, sokeri ja puolijäiset marjat. Paista vohvelit ja tarjoa mustikkatäytteen kera.
PAPRIKA-METVURSTISALAATTI
2 dl pastaa
1 ruukku tammenlehväsalaattia
200 g metvurstia
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
1 prk (227g) ananaspaloja
½ dl kaprista
2 dl raejuustoa
kastike:
2 dl ranskankermaa
½ dl ananastölkin mehua
ripaus suolaa ja pippuria
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi ja valuta. Suikaloi metvursti ja paprikat. Yhdistä ainekset. Valmista kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset sekaisin. Kaada kastike salaatin joukkoon ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
FAJITAS
1 pkt vehnätortilloja
täyte:
400 g maustettuja broilerin suikaleita
2 rkl öljyä
tilkka vettä
2 valkosipulin kynttä
1 iso salaattisipuli
1 tlk ceddar-juustodippiä
1 ruukku rapeaa salaattia
4 kypsää tomaattia
Ruskista broilerin suikaleet ja hauduta ne pienessä vesitilkassa kypsiksi ja mausta murskatuilla valkosipulin kynsillä. Suikaloi salaattisipuli, salaatti ja tomaatit. Kuumenna vehnätortillat ja täytä ne broilerilla, juustodipillä ja kasviksilla. Syö heti.
KIRSIKKAKAAKAO
3 rkl kaakaojauhetta
6 dl täysmaitoa
5 dl kirsikkahilloa
3 dl vanilijajäätelöä
Mittaa kattilaan maito ja kaakaojauhe. Kuumenna seos ja lisää hillo. Sekoittele kunnes hillo on ’sulannut’. Kaada kaakao isoihin kuppeihin ja jaa jäätelö kuuman kaakaon joukkoon. Tarjoile heti.
VIIKKO 13:
HAUDUTETTU HAPANKAALI
600 g hapankaalia
1 sipuli
2 rkl öljyä
100 g amerikan pekonia
1 dl olutta
3 rkl hunajaa
5 dl vettä
Kuumenna öljy ja lisää siihen suikaloitu pekoni ja ruskista hieman. Lisää valutettu hapankaali ja ruskista hetki. Lisää olut, hunaja ja vesi. Hauduta kunnes vesi on haihtunut ja hapankaali on pehmeää. Tarjoa paistettujen bratvurstien kera.
UUNIKALA
600 g kalaa fileenä, esim. lohta, siikaa tai ahventa
200 g herkkusieniä
pala purjoa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
ripaus pippuria
3 tl juoksevaa hunajaa
Viipaloi herkkusienet ja purjo. Hauduta niitä hetki öljyssä. Laita ne voidellun uunivuoan pohjalle ja asettele kalafileet niiden päälle. Ripottele pinnalle mausteet ja hunaja. Kypsennä +220C:ssa uunissa noin 20 – 25 min.
SITRUUNARIISI
6 dl vettä
3 dl basmatiriisiä
1 sitruunan kuori raastettuna
½ tl suolaa
Pese ja raasta sitruunan kuori. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää riisi ja mausteet. Keitä kypsäksi.
Tarjoa uunikalan kanssa.
BROILERI-KASVISRUUKKU
300 g marinoituja broilerin suikaleita
2 pussia pakaste juuressuikaleita
2 dl kuohukermaa
1 rkl kanafondia
suurus:
1 dl appelsiinitäysmehua
1 rkl maissitärkkelystä
Ruskista broilerit padassa. Lisää juuressuikaleet, kerma ja kanafondi. Hauduta 10 min ja lisää suurus. Kiehauta. Tarjoa esim. uuniperunan kanssa.
HEDELMÄKIISSELI
12 tlk mangososetta (Bona tai Piltti)
4 dl vettä
1 dl sokeria
5 dl appelsiinitäysmehua
4 rkl perunajauhoja
3 kiiviä
1 tlk (227g) ananaspaloja
Mittaa kattilaan mangosose, vesi, sokeri, mehu ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Kiehauta, mutta älä keitä. Kuori ja paloittele kiivit ja laita hedelmäpalat jälkiruokamaljaan. Kaada päälle kiisseli ja jäähdytä.
VIIKKO 14:
LINSSIKEITTO
1 rkl öljyä
3 porkkanaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 varsisellerin varsi
1 tlk tomaattimurskaa
1 litra vettä
2 dl linssejä
2 kasvisliemikuutiota
Kuori ja raasta porkkana. Suikaloi sipuli ja varsiselleri. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kasvikset ja murskatut valkosipulin kynnet. Kuullota niitä hetki ja lisää tomaattimurska, vesi, linssit ja kasvisliemikuutiot. Hauduta 30 min, tai kunnes linssit ovat kypsiä. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa. Tarjoa ruusunmarjasämpylöiden kanssa.
RUUSUNMARJASÄMPYLÄT
2 dl ruusunmarjasosetta (pakaste)
3 dl vettä
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl sämpyläjauhoja
noin 8 – 8½ dl vehnäjauhoja
Kuumenna vesi ja ruusunmarjasose kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva siihen ja lisää suola, öljy ja sämpyläjauhot. Alusta vehnäjauhot vähän kerrassaan taikinaan. Kohota kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöiksi. Kohota sämpylät. Sivele ennen paistamista sämpylät maidolla. Paista ne +225C:ssa uunissa noin 12 – 14 min.
BURGUNDINPATA
600 g naudan etuselkää, lapaa tai paistia
170 g amerikanpekonia
1 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 rkl soijakastiketta
3 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
2 tl rakuunaa
1 rkl tomaattisosetta
pala juuriselleriä
3 porkkanaa
2 dl punaviiniä
Kuutioi liha ja suikaloi pekoni. Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihat siinä. Lisää pataan jauhot ja sekoita. Lisää vesi, mausteet paloitellut juurekset ja punaviini. Hauduta pataa 1 – 1½ tuntia.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.
ERILAINEN KAALILAATIKKO
1 iso sipuli
1 kg kiinankaalia
50 g voita
350 g broilerin jauhelihaa
1½ dl riisiä
3 dl vettä
2 rkl kanafondia
2 dl ruokakermaa
Suikaloi sipuli ja kaali. Hauduta niitä hetki voissa. Ruskista broilerinjauheliha pannulla. Yhdistä kaaliseokseen jauheliha, riisit, vesi, kanafondi ja kerma. Laita seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti.
ITALIANSALAATTI
300 g porkkanaa
200 g keittokinkkua
1 omena
1 herkkukurkku
1 sipuli
2 dl pakasteherneitä
250 g pastaa
kastike:
1½ dl majoneesia
1½ dl ranskankermaa
½ tl suolaa
1 rkl makeaa sinappia
ripaus mustapippuria
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Keitä porkkanat kypsiksi vähässä suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja kuutioi porkkanat. Valuta ja jäähdytä pasta. Kuutioi kurkku, sipuli ja omena. Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike salaattiin. anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
MUSTIKKAVISPIPUURO
6 dl vettä
5 dl pakastemustikoita
ripaus suolaa
1 dl sokeria
1 dl mannasuurimoita
2 dl kuohukermaa
Kiehauta vesi ja lisää mustikat ja suola. Keitä mustikoita 5 min kierrevatkaimella niitä vispaten. Voit siivilöidä seoksen, jos haluat. Lisää sokeri ja mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Keitä 10 min. Jäähdytä puuro ja vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi puuroksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kun puuro on jäähtynyt, lisää sen joukkoon kermavaahto varovasti nostellen. Tarjoa heti.
VIIKKO 15:
MERIMIESPATA
600 g naudan ulkopaistia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
2 sipulia
1 kg perunoita
7 dl vettä
1 pullo pilsneriä
Viipaloi paisti ohuiksi viipaleiksi ja ruskista ne pannulla. Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli. Lado ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan yhdessä mausteiden kanssa. Kaada päälle vesi ja pilsneri. Hauduta +125C:ssa uunissa vähintään 2 tuntia.
JUUSTO-PÄHKINÄPASTA
400 g pastaa
kastike:
3 dl maitoa
150 g Mustapekka-juustoa
100 g cashew-pähkinöitä
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna maito ja lisää siihen murustettu juusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Sekoita valmiin pastan joukkoon kastike ja pähkinät. Tarjoa heti.
LINDSTRÖMINPIHVIT
500 g naudan jauhelihaa
2 etikkapunajuurta
1 sipuli
2 munaa
1 rkl perunajauhoja
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
(vettä)
Raasta punajuuret ja sekoita ne jauheliha joukkoon. Sekoita seokseen myös munat, perunajauhot ja mausteet. Lisää tarvittaessa vettä, siis jos seos on liian kovaa. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla kypsiksi. Tarjoa haudutettujen kasvisten kera.
HAUDUTETUT KASVIKSET
2 pussia suikaloituja pakastekasviksia tai wokkivihanneksia
tilkka vettä ja ripaus suolaa
2 dl ruokakermaa
suolaa
1 tl rakuunaa
Keitä kasviksia pari minuuttia suolalla maustetussa vedessä ja valuta ne. Laita ne kuumalle pannulle ja kaada kerma päälle. Hauduta hetki ja mausta ne.
RAHKA-OMENAOHUKAISET
1 dl maitorahkaa
3 dl maitoa
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
1 rkl sokeria
200 g hapahkoja omenoita viipaleina
paistamiseen voita
Vatkaa maitorahkan joukkoon maito, munat, jauhot ja mausteet. Anna taikina turvota ½ tuntia ennen paistamista. Laita jokaiseen ’koloon’ ohukaispannulla voita ja omenaviipale. Kun omenaviipale on hieman paistunut lisää taikinaa sen päälle. Paista molemmin puolin. Tarjoa jäätelön kera.
VIIKKO 16:
SILAKKASELJANKA
300 g silakkafileitä
300 g perunakuutioita
300 g keittojuureksia
1 ¼ litraa vettä
1 kalaliemikuutio
1 laakerinlehti
5 maustepippuria
2 tl suolaa
½ sitruunanmehu
1 maustekurkku
10 oliivia viipaleina
½ tl timjamia
Pane kattilaan jäiset silakkafileet, perunakuutiot ja keittojuurekset. Mittaa joukkoon vesi, kalaliemikuutio, laakerinlehti, pippurit ja suola. Keitä miedolla lämmöllä noin 30 min. Lisää lopuksi sitruunan mehu, kuutioitu herkkukurkku, oliivit ja timjami. Kuumenna ja tarjoile juustoleipien kera.
PUNAJUURI-JAUHELIHAPATA
300 g paistijauhelihaa
2 sipulia
4 etikkapunajuurta
1 maustekurkku
1 dl ruokakermaa
vettä
1 lihaliemikuutio
¼ tl mustapippuria
silputtua persiljaa
Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli. Kuutioi punajuuret ja kurkku ja lisää ne pataan. Lisää kerma sekä vettä sen verran, että saat sopivan sakean kastikkeen. Lisää liemikuutio ja mausteet. Hauduta 10 min ja ripottele persilja pinnalle.
KREOLILAINEN BROILERI
1 kg maustamattomia broilerin paloja
50 g voita
1 sitruuna
½ tl inkivääriä
2 tl suolaa
½ tl sitruunapippuria
5 tippaa tabascoa
Raasta pesty sitruuna ja purista sen mehu. Sekoita pehmeään voihin sitruunan kuori, mehu ja mausteet. Hiero mausteseos lihojen pintaan. Laita lihapalat paistopussiin ja kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1½ tuntia. Tarjoa lihoista valunut mausteliemi kastikkeena lihan kera.
ITU-JUURESRAASTE
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
pala purjoa
2½ dl sinimailasen ituja
kastike:
3 rkl kuohukermaa
3 rkl appelsiinimehua
ripaus suolaa
ripaus kirveliä
Kuori ja raasta juurekset hienoksi raasteeksi. Suikaloi purjo. Yhdistä ainekset. Valmista kastike vatkaamalla kaikki kastikkeen ainekset sekaisin. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita. Tarjoa heti.
RUISKEKSIT
2 dl vehnäjauhoja
2½ dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl rouhittua kuminaa
½ dl voisulaa
noin 1 dl vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisula ja vettä sen verran, että saat tasaisen taikinan. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreitä kakkuja esim. juomalasilla. Paina vielä jokaiseen keksiin reikä keskelle esim. sormustimella. Pistele keksit haarukalla ja paista ne +250C:ssa uunissa kauniin ruskeiksi. Tarjoile tuorejuuston ja salaatin kera iltapalana.
KAURAVOHVELIT
2 munaa
6 dl maitoa
4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ dl kauraleseitä
¼ tl suolaa
50 g sulatettua voita
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Lisää jauhot hyvin vatkaten ja anna turvota 30 min. Lisää sulatettu voi ja paista vohvelit tavalliseen tapaan. Tarjoa marjahillon kera.
VIIKKO 17:
PIRTEÄ KAALISALAATTI
300 g keräkaalia
1 hapahko omena
1 herkkukurkku
pala purjoa tai salaattisipuli
kastike:
2 rkl viinietikkaa
½ dl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Leikkaa kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta omena ja herkkukurkku. Suikaloi purjo. Yhdistä ainekset. Vatkaa kannellisessa tölkissä kastikkeen ainekset sekaisin kaada se salaatin päälle. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
VÄRIKÄS JAUHELIHAPATA
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
1 sipuli
2 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
2 valkosipulin kynttä
1 tl chilijauhetta
1 tl basilikaa
1 tl suolaa
1 tölkki tomaattiin säilöttyjä valkoisia papuja
2 rkl tomaattisosetta
Suikaloi paprikat ja sipuli. Ruskista jauheliha padassa ja lisää ruskistuksen loppuvaiheessa paprikasuikaleet ja sipuli. Kuullota niitä hetki. Lisää mausteet, pavut liemineen ja tomaattisose. Hauduta vielä noin 5 min. Tarkista maku. Tarjoa keitetyn riisin kera.
ARKINEN JUUSTOVANUKAS
3 viipaletta vaaleaa leipää
2½ dl maitoa
3 dl emmental-juustoa raasteena
2 valkuaista
2 keltuaista
Poista leipäviipaleista kuoret ja pilko leivät kulhoon. Lisää maito. Anna leipien turvota 10 min ja sekoita seos tasaiseksi massaksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita juustoraaste ja keltuaiset leipäseokseen. Lisää valkuaisvaahto seokseen kevyesti nostellen. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 20 – 25 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera iltapalaksi.
LINSSIKEITTO
100 g amerikanpekonia
2 porkkanaa
2 sipulia
1½ litraa vettä
2 lihaliemikuutiota
4 dl vihreitä linssejä
2 valkosipulin kynttä
1 laakerinlehti
1 tlk murskattuja tomaatteja
Suikaloi pekoni. Kuori ja suikaloi porkkanat ja sipulit. Ruskista pekoni kattilassa ja lisää porkkanat ja sipulit. Kuullota hetki. Lisää vesi, liemikuutiot, huuhdotut linssit, murskatut valkosipulin kynnet, mausteet ja murskattu tomaatti. Hauduta 40 min. Tarkista maku. Tarjoile tuoreiden sämpylöiden kanssa.
JOGURTTITORTTU
200 g margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
täyte:
4 hapahkoa omenaa
3 dl banaanijogurttia
2 munaa
2 rkl maissitärkkelystä
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Valmista pohja. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Taputtele taikina tasaiseksi ison piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja kuutioi omenat. Laita omenan palat taikinan päälle. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min.
VIIKKO 18:
PIKAMUNKIT
5 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
3 dl kermamaitoa
2 munaa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa kermamaito ja munat. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita sekaisin, älä vaivaa turhaan. Kuumenna öljy padassa ja kun nokare taikinaa ensin painuu pohjaan, mutta nousee viipymättä pintaan ja ruskistuu kauniisti n oin 60 sekunnissa, on öljy sopivan kuumaa. Ota taikinasta kahdella lusikalla nokareita ja kypsennä ne vaaleanruskeiksi. Sokeroi munkit lämpiminä. Tarjoa pikamunkit samana päivänä, mieluummin lämpiminä heti valmistumisen jälkeen.
KINKKU-JUUSTOSALAATTI
150 g palvikinkkua
100 g kermajuustoa
1 hapahko omena
100 g juuriselleriä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1dl krassia
öljykastiketta
Kuori ja suikaloi selleri. keitä sellerisuikaleita suolalla maustetussa vedessä noin 15 min. Jäähdytä ne nopeasti. Suikaloi kinkku, juusto ja kuorittu omena. Kuori ja lohkoa munat. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja kaada kastike päälle. Tarjoa patongin kera.
MANTELIBROILERI
1 kypsä broileri
2 sipulia
2 porkkanaa
200 g herkkusieniä
2 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 rkl kanafondia
1/8 tl mustapippuria
2 tl hunajaa
2 dl mantelilastuja
Paloittele broileri ja poista luut. Kuori sipulit ja porkkanat. Raasta ne karkeaksi raasteeksi ja paista ne padassa yhdessä viipaloitujen sienien kera. Ripottele niiden pinnalle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, kanafondi ja mausteet. Keitä 5 min. Lisää mantelilastut ja broilerin lihat. Kuumenna ja tarjoa keitetyn riisin kera.
KEITETYT LIHAPYÖRYKÄT
2 keitettyä perunaa
1 sipuli
1 muna
500 g jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
¼ tl jauhettua valkopippuria
keitinliemi:
1 porkkana
1 sipuli
1 litra vettä
2 lihaliemikuutiota
1 laakerinlehti
kastike:
6 dl keitinlientä
4 rkl vehnäjauhoja
4 rkl kermaa
Valmista mureketaikina. Raasta kypsät perunat. Lisää silputtu sipuli, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita hyvin ja muotoile märällä leikkuulaudalla massasta tanko, jonka jaat 20 osaan. Muotoile paloista lihapyörykät märin käsin. Valmista keitinliemi. Kuori ja viipaloi porkkana ja sipuli. Kuumenna vesi ja lisää muut aineet sen joukkoon. Keitä 5 min. Lisää kiehuvaan keitinliemeen 5 – 8 lihapullaa kerrallaan kiehumaan. Keitä noin 5 – 8 min. Ota pois reikäkauhalla ja kypsennä taas seuraava erä. Siivilöi keitinliemi. Mittaa siitä kattilaan 6 dl ja suurusta se kerma-vehnäjauhoseoksella. Keitä 5 min. Lisää lihapullat sen joukkoon ja kuumenna. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
KUORRUTETUT BANAANIT
4 banaania
20 g voita
50 g tummaa suklaata
1 rkl konjakkia
2 rkl mantelilastuja
Kuori banaanit ja halkaise ne pituussuunnassa kahtia. Kuumenna voi pannulla ja paista sinä banaaneja, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Sulata suklaa mikroaaltouunissa ja sekoita siihen konjakki. Lado banaanit tarjoilukulhoon ja kaada suklaakastike päälle. Koristele mantelilastuilla. Anna jäähtyä ja maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.
VIIKKO 19:
NIZZAN SALAATTI
1 pieni tlk tonnikalaa
1 pieni rasia anjovista
1 ruukku rapeaa keräsalaattia
4 tomaattia
4 keitettyä, kylmää perunaa
1 salaattisipuli
1 dl paloiteltuja vihreitä pakaste papuja
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
10 mustaa oliivia
öljykastiketta
Revi salaatti laakean vadin pohjalle. Lado sen päälle viipaloidut tomaatit, kuoritut perunat ja sipuli.
Asettele keoksi päälle tonnikala, reunoille kuoritut ja lohkotut munat sekä pavut. Rullaa anjovikset rullalle ja asettele koristeeksi yhdessä oliivien kanssa. Valuttele hieman öljykastiketta salaatin päälle. Tarjoa iltapalana tuoreiden sämpylöiden kanssa.
TOMAATTIKEITTO
1 purjo
100 g juuriselleriä
4 rkl öljyä
2 tlk tomaattimurskaa
6 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 tl kuivattua basilikaa
2 rkl sitruunamehua
Suikaloi purjo ja juuriselleri. Kuullota kasviksia öljyssä hetki ja lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutiot ja mausteet. Keitä 20 – 30 min. Soseuta keitto ja mausta se sitruunamehulla. Tarkista maku. Halutessasi voit suurustaa keittoa hieman Maizena-suurusteella.
PORSAANFILEETÄ TUOREJUUSTOKASTIKKEESSA
400 g porsaanfileetä
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 dl vettä
1 dl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa
1 tl rakuunaa
1 tl vasikanfondia
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
Leikkaa filee noin ½ cm:n viipaleiksi. Ruskista viipaleet ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Lisää pannuun vesi, kerma, tuorejuusto, rakuuna ja vasikanfondi. Hauduta lihoja kastikkeessa noin 15 min. Tarjoa lisukkeena raakana paistettuja perunoita.
RAAKAPAISTETUT PERUNAT
1 kg kiinteitä perunoita
100 g voita
1 tl suolaa
½ dl silputtua persiljaa
Kuori ja kuutioi perunat. Kuumenna iso paistin- tai wokkipannu kuumaksi. Lisää voi. Kun voi on hieman saanut väriä lisää perunakuutiot. Paista perunoita useasti käännellen kunnes ne ovat kypsiä. Mausta suolalla kypsennyksen loppuvaiheessa. Lisää persiljasilppu lopuksi.
BRAATWURSTI HAPANKAALIPATA
1 kg hapankaalia
½ tl kuminoita
1 dl vettä
2 omenaa
4 braatwurstia
Huuhdo hapankaali siivilässä. Laita se pataan yhdessä kuminan ja veden kanssa. Hauduta10 min. Lisää paloitellut omenat ja jatka hauduttamista 20 min. Pistele braatwurstit ja laita ne pataan hapankaalin päälle. Hauduta vielä 15 min. Tarjoa sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden kera.
VIIKKO 20:
NOKKOS-PERUNALAATIKKO
5 kookasta perunaa
2 sipulia
3 dl ryöpättyjä nokkosenlehtiä
5 dl maitoa
3 rkl soijajauhoja
2 tl suolaa
½ dl öljyä
Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Lado ne kerroksittain voideltuun uunivuokaan yhdessä ryöpättyjen nokkostenlehtien kanssa. Sekoita maito, soijajauhot, suola ja öljy. Kaada seos vuokaan ja kypsennä ruokaa +200C:ssa uunissa noin 45 min. Tarjoa etikkapunajuurten kera.
SIMPUKKASIIKAA
8 siikafilettä
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1 tlk (n.200g) simpukoita
½ dl tillisilppua
1 rkl korppujauhoja
30 g voita
liemi:
3 dl ruokakermaa
simpukkatölkin liemi
Ripottele siikafileille suola ja pippuri. Aseta neljä fileistä voideltuun uunivuokaan. Levitä valutetut simpukat kalafileiden päälle yhdessä tillisilpun kera. Nosta loput fileet simpukoiden päälle. Ripottele korppujauho pinnalle ja pane sinne tänne voinokareita. Laita kalat +200C:seen uuniin ja peitä vuoka foliolla. Kiehauta kerma lisää simpukoiden liemi. Keitä seosta hieman kokoon ja kaada seos uunivuokaan kalafileiden päälle kypsennyksen puolivälissä. Kypsennä kaloja yhteensä noin 25 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
KYLJYSPATA
700 g talouskyljyksiä
½ tl suolaa
3 sipulia
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
250 g kesäkurpitsaa
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 tlk murskattuja tomaatteja
1½ dl pitkäjyväistä riisiä
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria
Ruskista kyljykset padassa. Lisää suikaloidut kasvikset, vesi, liemikuutio, riisit ja mausteet. Hauduta 20 – 30 min välillä aineksia sekoitellen. Tarjoa kaalisalaatin kanssa.
KIRPEÄ KIINANKAALISALAATTI
300 g kiinankaalia
pala purjoa
1 dl persiljasilppua
1 greippi
1 dl hillosipuleita
Suikaloi kiinankaali ja purjo. Kuori ja paloittele greippi. Yhdistä ainekset ja anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Salaatti ei tarvitse erikseen kastiketta.
KINKKU-MUNAPANNU
150 g palvikinkkua
1 sipuli
2 rkl voita
½ dl ruohosipulia silppuna
½ dl kuohukermaa
4 munaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Leikkaa kinkku ja sipulit kuutioiksi. Hauduta niitä voissa pannulla. Lisää ruohosipuli ja kerma. Jaa seos neljään uuninkestävään annosvuokaan ja riko jokaisen päälle muna. Laita annosvuoat +200C:seen uuniin noin 10 min, eli kunnes valkuainen on hyytynyt. Ripottele pinnalle mausteita ja tarjoa heti.
SUKLAAVAAHTO
2 munan valkuaista
2 rkl sokeria
150 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahtoon sulatettu suklaa ja varovasti nostellen kermavaahto. Laita tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
VIIKKO 21:
BROILERINMAKSAHÖYSTÖ
400 g broilerinmaksaa
2 rkl vehnäjauhoja
100 g amerikanpekonia
1 sipuli
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
½ tl meiramia
3 dl lihalientä
Sulata broilerinmaksat. Leikkaa ne puoliksi ja kierittele ne vehnäjauhoissa. Suikaloi pekoni ja ruskista se pannulla. Lisää pannulle broilerinmaksat ja sipuli. Ruskista nekin. Lisää mausteet ja lihaliemi. Hauduta 5 min. Tarjoa peruna-kasvissoseen kanssa.
PERUNA-KASVISSOSE
500 g jauhoisia perunoita
500 g kukkakaalia
1 valkosipulin kynsi
½ tl suolaa
2 – 3 dl ruokakermaa
Kuori ja paloittele perunat, pilko kukkakaali ja kuori valkosipulin kynsi. Keitä ne pehmeiksi vähässä suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Soseuta ne ja lisää kiehautettua kermaa sen verran, että soseesta tulee sopivan sakeaa. Tarkista maku.
PAPU-SIPULISALAATTI
1 pkt pakaste papuja
1 salaattisipuli
kastike:
1 rkl viinietikkaa
½ dl öljyä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Sulata pavut. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä ainekset. Valmista salaatinkastike vatkaamalla kaikki ainekset kannellisessa tölkissä sekaisin. Kaada kastike salaattiin. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
KALA-RIISILAATIKKO
7 dl keitettyä puuroriisiä
400 g kypsää kirjolohta tai tonnikalaa
1 sipuli
½ dl ruohosipulia silppuna
6 dl maitoa
3 munaa
2 tl suolaa
Hienonna kuorittu sipuli. Yhdistä voideltuun uunivuokaan kerroksittain riisit, kala, sipulisilppu ja ruohosipuli. Kaada sekaan suolalla maustettu muna-maito. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa salaatin kera.
RAHKA-HEDELMÄKIISSELI
3 dl maitoa
3 rkl perunajauhoja
1 tlk (n. 400g) säilykepersikoita
2 appelsiinia
1 tlk kermarahkaa
Sekoita kattilassa kylmä maito, persikkatölkin liemi ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Kiehauta ja ota kattila pois liedeltä. Paloittele persikat ja appelsiinit. Sekoita hedelmäpalat ja rahka kiisseliin. Tarjoa kylmänä.
VIIKKO 22:
STROGANOV
500 g naudan sisäpaistia
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 lihaliemikuutiota
7 dl vettä
½ tl mustapippuria
2 rkl tomaattisosetta
1 tl vahvaa sinappia
4 rkl vehnäjauhoja
1 dl smetanaa
1 maustekurkkua
Kuutioi lihat ja ruskista ne padassa. Ruskista myös silputtu sipuli. Lisää lihaliemikuutiot, vesi ja mausteet. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 ½ tuntia. Sekoita smetanaan jauhot ja lisää se pataan hyvin sekoittaen. Keitä 5 min ja lisää kuutioitu kurkku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
KAALISALAATTI
300 g valkokaalia
ripaus suolaa ja sokeria
2 rkl öljyä
½ tuorekurkkua
½ dl sinappi-kurkkusalaattia
Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Mausta kaali ripauksella suolaa ja sokeria sekä lirauksella öljyä. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa. Suikaloi kurkku ja sekoita se ja kurkkusalaatti kaalin joukkoon. Tarjoile kyljyspadan kera.
APPELSIINIBROILERI
1 kokonainen broileri
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
2 appelsiinia
Sulata broileri jääkaapissa. Pese ja raasta appelsiinin kuoret. Leikkaa appelsiinista kuoren valkoinen osuus pois ja paloittele hedelmäliha. Hiero broileri sitruunamehulla ja ripottele mausteet ja appelsiinin raastetut kuoret pintaan ja sisälle. Laita broilerin sisälle appelsiinin hedelmäliha. laita broileri paistopussiin ja kypsennä +175:C uunissa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
RAKUUNASILAKAT
600 g silakkafileitä
5 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
2 valkosipulin kynttä
1 tl rakuunaa
ripaus suolaa
Poista fileistä nahka. Sekoita vesi, etikka ja suola. Lado silakkafileet vuokaan ja kaada liemi niiden päälle. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Valmista kastike. Sekoita majoneesiin ranskankerma, murskatut valkosipulin kynnet, rakuuna ja suola. Valuta silakkafileet ja lado ne tölkkiin tai kannelliseen astiaan kerroksittain kastikkeen kanssa. Anna maustua muutama tunti ennen tarjoilua jääkaapissa.
JÄÄDYKETORTTU
2 keltuaista
1 dl sokeria
1½ dl kuohukermaa
2 dl miedosti hapatettua kermaa tai ranskankermaa
1 tl vanilijasokeria
1 rkl sitruunamehua
2 valkuaista
3 dl piparkakkujen muruja
Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota myös kerma. Sekoita miedosti hapatettuun kermaan mausteet ja lisää siihen keltuais- ja kermavaahdot. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti muihin aineisiin. Laita tasapohjaisen kakkuvuoan pohjalle puolet piparimuruista hyvin painellen. Kaada seos piparimurujen päälle. Ripottele pinnalle loput piparimurut. Peitä foliolla ja laita vuoka pakastimeen. Anna jäätyä ainakin yön yli. Ota torttu pois pakastimesta jääkaappiin noin ½ tuntia ennen tarjoilua. Tarjoa marjojen tai hedelmäpalojen kera.
VIIKKO 23:
NOKKOSLETUT
4 dl ryöpättyjä nokkosenlehtiä
5 dl maitoa
2 munaa
½ tl suolaa
½ tl timjamia
2 dl vehnäjauhoja
½ dl ohrajauhoja
Pilko nokkosenlehdet. Sekoita maidon joukkoon munat, mausteet ja jauhot sekä lopuksi nokkonen. Anna taikinan turvota puoli tuntia ennen paistamista. Paista muurikka-pannulla ohuita lettuja ja tarjoa ne puolukka-omenahillon kera.
KESÄINEN SALAATTI
1 ruukku lehtisalaattia
2 dl revittyjä voikukan lehtiä poimittuna puhtaalta paikalta
1 dl voikukan kukkien keltaisia lehtiä poimittuna puhtaalta paikalta
1 omena
1 dl kurpitsapikkelsiä
liraus oliiviöljyä
Huuhtele ja valuta salaatti ja voikukan lehdet. Kuori ja kuutioi omena. Revi salaatit kulhoon ja lisää muut aineet joukkoon ja lorauta pieni liraus oliiviöljyä salaatin joukkoon.
LOHI-ANJOVISKASTIKE PASTALLE
8 anjovisfilettä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
3 dl ruokakermaa
150 g kylmäsavukirjolohta
ripaus mustapippuria
lisäksi parmesan-juustoa
Hienonna anjovisfileet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Suikaloi kylmäsavukirjolohi. Hauduta sipulit voissa pehmeiksi ja lisää anjovikset. Hauduta hetki ja lisää ruokakerma. Kuumenna seos ja lisää kylmäsavukirjolohi. Mausta kastike mustapippurilla ja tilkalla anjovislientä. Kaada kastike vastakeitetyn pastan sekaan. Lisää parmesan.
JUUSTOISET JUURISELLERIPIHVIT
500 g juuriselleriä
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
kuorrutus kastike:
1 dl kermaa
250 g sulatejuustoa
1 tl paprikajauhetta
1 muna
Kuori ja viipaloi juurisellerit. Keitä ne maustetussa vedessä kypsiksi. Valmista kastike. Mittaa kattilaan kerma ja sulatejuusto. Kuumenne koko ajan sekoittaen kunnes juusto on sulanut. Lisää paprikajauhe ja voimakkaasti vatkaten muna. Laita valutetut selleripihvit voideltuun uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Kuorruta pihvit +250C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa salaatin kera.
YRTTIBROILERIA SIPULIPEDILLÄ
4 – 6 broilerin rintapalaa
öljyä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 tl hienoa merisuolaa
sipuliseos:
1 purjo
2 isoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
2 dl omenamehua
½ tl yrttisuolaa
Sekoita öljyn joukkoon rosmariini, timjami ja suola. Hiero seos broilerien pintaan ja nahan alle. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Valmista sipuliseos. Suikaloi kaikki sipulit ja hauduta niitä hetki öljyssä. Lisää omenamehu ja yrttisuola. Hauduta vielä 5 min. Laita sipuliseos voideltuun uuninkestävään vuokaan ja laita broilerinpalat sen päälle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min. Tarjoa maalaisleivän kanssa.
MAALAISLEIPÄ
1 litra kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
1½ rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
noin 1.5 litraa vehnäjauhoja
1 dl rouhittuja auringonkukansiemeniä
Saat rapeakuorisen limpun kun teet löysän taikinan ja kohotat vain kerran. Sekoita veteen hiiva, siirappi, suola ja ruisjauhot. Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että siitä jää tavanomaista löysempää. Kohota taikinaa noin 30 min. Kumoa taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja muotoile sitä hieman jauhotetuin käsin. Paista kohottamaton leipä +180C:ssa uunissa noin 1½ tuntia.
VIIKKO 24:
MARINOIDUT SILAKKAPIHVIT
600 g silakkafileitä
marinadi:
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl suolaa
1½ dl ruokakermaa
2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
täyte: 1 dl tillisilppua
leivittämiseen: ruisjauhoja
paistamiseen: voita
Sekoita kermaan sinappi, suola ja puristetut valkosipulin kynnet. Laita silakkafileet kestävään pakastepussiin ja kaada pussiin myös marinadi. Anna maustua yön yli. Valuta silakkafileet hyvin. Ripottele puolelle fileistä tillisilppua ja laita toinen silakkafile päälle. Kierittele pihvit ruisjauhoissa ja paista molemmin puolin voissa kullanruskeiksi.
KASVISLASAGNE
n. 200 g lasagnelevyjä
kasviskastike:
400 g porkkanaa
100 g juuriselleriä
200 g tuoreita herkkusieniä
1 paprika
2 sipulia
3 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta
2 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
pippuria
juustokastike:
3 rkl öljyä
¾ dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
200 g juustoraastetta
Valmista kasviskastike. Kuori ja raasta kasvikset. Viipaloi herkkusienet. Hauduta kasviksia öljyssä. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, vesi ja kasvisliemikuutiot. Hauduta 15 min. Mausta pippurilla. Valmista juustokastike. Mittaa kattilaan öljy ja jauhot. Sekoita ja lisää maito. Sekoita koko ajan kuumentamisen aikana. Keitä 5 min ja lisää juustoraaste ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Kokoa lasagne voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalle vielä hieman juustoraastetta. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti.
CHILI CON
CARNE
500 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tulinen chilipalko
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 rkl chilimausteseosta
1 dl vettä
1 lihaliemikuutio
Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää pilkottu chili ja hauduta vielä hetki. Lisää tomaattikastikkeineen pavut, chilimausteseos, vesi ja liemikuutio. Hauduta 15 min. Tarjoa patongin kera.
KESÄINEN SALAATTI
1 ruukku jääsalaattia
Kastike:
2 dl kuohukermaa
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa ja pippuria
2 keitettyä kananmunaa
Valmista kastike. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sen joukkoon valkoviinietikka ja mausteet sekä hienonnetut kananmunat. Revi salaatti vadille ja kaada kastike salaatin päälle. Tarjoa heti.
RAPARPERIRAHKA
1 kg raparperiä
1 dl vettä
1 dl sokeria
3 tlk maitorahkaa
½ dl sokeria
1 rkl vanilijasokeria
4 dl kuohukermaa
Kuori ja paloittele raparperit. Hauduta ne pehmeiksi sokerivedessä. Jäähdytä hilloke. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahkan joukkoon sokeri, raparperihilloke ja vanilijasokerilla maustettu kermavaahto. Tarjoa kylmänä.
VIIKKO 25:
MAKKARAPATA
500 g erilaisia makkaroita
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta
3 dl vettä
2 valkosipulin kynttä
½ tl timjamia
2 dl simpukanmallista pastaa
Kuori ja silppua sipuli. Kuutioi makkarat. Ruskista makkarat ja sipulit padassa. Lisää tomaattimurska, tomaattisose ja vesi. Purista joukkoon valkosipulin kynnet ja lisää timjami sekä pasta. Hauduta kannen alla 15 min kunnes pasta on kypsää. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
SAVUKALA-PARSAKAALIVUOKA
2 dl pitkäjyväistä riisiä
200 g parsakaalin kukintoja
4 dl vettä
300 g lämminsavu lohta
kastike:
1 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
2 keltuaista
2 dl juustoraastetta
Keitä riisit ja parsakaalit samassa kattilassa kypsiksi (lisää parsakaalit 10 min myöhemmin kattilaan). Laita riisi-parsakaaliseos voidellun uunivuoan pohjalle ja asettele sen päälle savukalapalat. Keitä kastike. Mittaa kattilaan öljy ja vehnäjauhot. Sekoita ja lisää kerma. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä 5 min. Lisää voimakkaasti vatkaten keltuaiset ja juustoraaste. Kaada kastike vuokaan ja kuorrute +250C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa omenasalaatin kera.
OMENASALAATTI
3 hapahkoa omenaa (esim. granny smith)
½ dl hasselpähkinärouhetta
2 dl raejuustoa
kastike:
½ dl majoneesia
½ dl ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja pippuria
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Kuori ja raasta omenat. Lisää kaikki ainekset kastikkeen joukkoon ja sekoita. Tarjoa heti.
KASVIS-PEKONIPANNU
pannukakkutaikina:
3 munaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
2½ dl hiivaleipävehnäjauhoja
täyte:
150 g pekonia
1 purjo
1 paprika
1 pussi pakastemaissia
ripaus mustapippuria
2 dl raastettua juustoa
Valmista taikina. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää hyvin vatkaten maito, jauhot ja suola. Anna turvota 30 min. Suikaloi pekoni, purjo ja paprika. Ruskista pekonin palat ruskeiksi ja lisää purjo, paprika ja maissi. Hauduta hetki ja lisää pippuri. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja esikypsennä pohjaa +225C:ssa uunissa noin 10 min. Lisää pannarin päälle täyte ja juustoraaste. Jatka kypsentämistä vielä noin15 min. Tarjoa vihreän salaatin kera.
HIEKKAKAKKU
200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 dl perunajauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilijasokeria
2 rkl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Lisää sitruunamehu ja –kuori. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 tunti. Kumoa hieman jäähtyneenä.
VIIKKO 26:
SAUNAILLAN HIUKOPALA
10 kypsää varhaisperunaa
1 tlk smetanaa
1 pieni rasia anjovista
Ota foliosta kaksinkertaisena neljä kpl neliön mallisia paloja. Viipaloi perunat ja jaa ne folioiden keskelle. Jaa anjovisfileet perunoiden päälle ja laita jokaiselle foliolle anjovisten päälle smetanaa. Sulje foliot ja kuumenna ne grillissä miedolla lämmöllä noin ½ tuntia. Tarjoa kuumana.
TALONPOJAN SALAATTI
1 ruukku rapeaa keräsalaattia
1 ruukku sikurisalaattia
4 – 6 viipaletta paahtoleipää
3 rkl voita
3 valkosipulin kynttä
2 punasipulia
170 g amerikan pekonia
kastike:
4 rkl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sinappijauhetta
½ tl timjamia
ripaus suolaa
Paista suikaloitu pekoni pannulla rapeaksi. Viipaloi punasipulit. Kuutioi leipäviipaleet. Sulata voi pannulla ja purista sen joukkoon valkosipulinkynnet. Paista leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Revi salaatit laakealle vadille ja laita sen päälle pekonisuikaleet, punasipulit ja leipäkuutiot.. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada kastike salaatin päälle.
PIPPURIPIHVIT
600 g paistijauheliha
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
rouhittua mustapippuria
kastike:
3 dl ruokakermaa
1 rkl Dijon-sinappia
2 tl konjakkia
1 tl vasikan fondia
Sekoita paistijauhelihaan suola ja chilijauhe. Muotoile massasta neljä pihviä. Laita teevadille mustapippurirouhetta ja painele pihvit molemmin puolin pippuriseoksessa. Paista pihvit voissa pannulla molemmin puolin noin 3 min. Ota pihvit pois pannulta. Kaada pannulle kerma, konjakki, sinappia ja fondi. Keitä pari minuuttia ja laita pihvit pannulle. Hauduta vielä pari minuuttia.
Tarjoa pihvit salaatin ja uuniperunan kera.
UUNIPERUNA
1 kg karkeaa merisuolaa
4 – 6 isoa perunaa
Pese perunat hyvin. Laita suola uuninkestävään suokaan ja lado perunat suolan päälle. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 50 – 60 min. Tarjoa pippuripihvien kera.
MANSIKKAVAAHTO
4 dl pakaste mansikoita
2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria
2 kananmunan valkuaista
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Soseuta ja vatkaa vaahdoksi sauvasekoittimella puolijäiset mansikat, kermaviili ja sokeri. Nostele valkuaisvaahto varovasti mansikkaseokseen. Jaa jälkiruokakulhoihin ja tarjoile heti.
RAPARPERIPAISTOS
300 g raparperiä
1 dl sokeria
1½ dl vettä
taikina:
100 g margariinia
1½ dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Paloittele raparperit ja keitä niitä sokerivedessä noin 10 min. Anna liian veden haihtua keittämisen aikana pois. Valmista taikina. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten vaahtoon. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle raparperiseos ja kypsennä +180C:ssa uunissa noin 35 – 40 min.