VIIKKO 27:
GRILLATTU PORSAAN KYLKI
2 kg vähärasvaista porsaan maustamatonta kylkeä
marinadi:
1½ dl öljyä
1 dl HP-kastiketta
1 dl tomaattisosetta
½ dl fariinisokeria
2 tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Paloittele hieman porsaan kylkeä pienemmiksi paloiksi. Laita lihapalat vahvaan muovipussiin ja kaada marinadi lihojen päälle. Sulje pussi ja anna maustua yön yli jääkaapissa välillä pussia käännellen. Grillaa miedolla lämmöllä pitkään. Tarjoa grillattujen maissintähkien ja patongin kera.
KALAPIHVIT GRILLISSÄ
2 isoa pihvitomaattia
kalamurekeseos:
400 g kalafilettä
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoja
1 muna
1 tl suolaa
1 tl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria
Valmista kalamureke. Jauha kalafileet monitoimikoneessa yhdessä kerman kanssa. Lisää korppujauhot, muna ja mausteet. Sekoita vielä hetki. Tee kaksinkertaisesta foliosta neljä isoa neliötä. Laita jokaisen folion keskelle tilkka öljyä ja levitä se. Laita öljyn päälle pari tomaattiviipaletta. Muotoile kalamureke taikinasta neljä pihviä, jotka laitat tomaattiviipaleiden päälle. Sulje foliot ja kypsennä grillissä.
KYLMÄ VIHANNESKEITTO
5 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
5 dl tomaattimehua
2 tl sitruunamehua
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 tuore kurkku
6 tomaattia
2 lehtisellerin vartta
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota kasvisliemikuutiot siihen. Ota kattila pois levyltä ja lisää tomaatti- sekä sitruunamehu ja purista valkosipulin kynnet joukkoon. Lisää tarvittaessa suolaa. Jäähdytä liemi. Kuutioi sipulit, kurkku ja tomaatit. Ja suikaloi lehtisellerin varret. Sekoita kasvikset sekaisin ja jaa ne keittolautasille. Annostele keiton liemi kasvisten päälle Tarjoa jääpalojen kera.
HAWAIJIN LEIPÄ GRILLISSÄ
4 paahtoleivän viipaletta
tuorejuustoa leipien voiteluun
4 viipaletta emmental-juustoa
4 jauhelihapihviä
4 ananasrengasta
Voitele leivät tuorejuustolla ja laita leivän päälle juustoviipale, pihvi ja ananasrengas. Kääri leivät folion palaan ja kuumenna ne grillissä.
ILOINEN SALAATTI
1 kerä rapeaa keräsalaattia
pala tuorekurkkua
1 varsisellerin varsi
1 keltainen paprika
2 dl pakastemaissia
loraus oliiviöljyä ja ripaus suolaa
Suikaloi kaikki kasvikset ja yhdistä ne kulhossa. Kaada päälle loraus oliiviöljyä ja ripaus
suolaa.
VIIKKO 28:
KYLMÄ KURKKUKEITTO
1 tuore kurkku
8 dl maustamatonta jogurttia
1 nippu ruohosipulia
1 tl yrttisuolaa
2 rkl sitruunamehua
2 murskattua valkosipulin kynttä
liraus oliiviöljyä
Raasta kurkku. Lisää raasteen joukkoon silputtu ruohosipuli, murskatut valkosipulin kynnet, jogurtti, suola ja sitruunamehu. Sekoita hyvin ja lisää liraus oliiviöljyä. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Tarjoa yrttileivän kanssa.
YRTTILEIPÄ
1 ranskanleipä tai muu vastaava
yrttivoi:
50 g voita
1 rkl öljyä
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua rakuunaa
Valmista yrttivoi. Vatkaa pehmeän voin joukkoon öljy voimakkaasti vatkaten ja lisää persilja ja rakuuna. Leikkaa leipä viipaleiksi niin, ettei viipaleet mene ihan loppuun saakka ja leipä jää pohjasta ehjäksi. Sivele joka väliin yrttivoita ja kiedo leipä folioon. Kuumenna leipä joko grillissä tai uunissa kuumaksi.
RUOKAISA SALAATTI
8 kypsää uutta perunaa
3 tomaattia
1 herkkukurkku
pala purjoa
3 keitettyä kananmunaa
2 tlk sardiineja öljyssä
1 kerä lehtisalaattia
kastike:
3 rkl öljyä
2 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
ripaus valkopippuria ja suolaa
Viipaloi perunat, tomaatit, herkkukurkut ja purjo. Lohkoa munat. Revi lehtisalaatti laakealle vadille ja asettele sen päälle muut salaatin aineet. Valmista kastike. Mittaa aineet kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada kastike salaatin päälle. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kanssa.
KALAMEDALJONGIT MÄTIKASTIKKEEN KERA
1 – 2 lohimedaljonkia ruokailijaa kohden
öljyä
ripaus suolaa
kastike:
1½ dl ranskankermaa
1½ dl kevytmajoneesia
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
75 g kirjolohen mätiä
Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua peri tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Sivele medaljongit öljyllä ja grillaa ne molemmin puolin. Ripottele suolaa medaljonkien päälle ja tarjoa uusien perunoiden ja kastikkeen kanssa.
MUSTAHERUKANLEHTIJUOMA
2 litraa tuoreita mustaherukanlehtiä
1 kg sokeria
2 sitruunaa
10 litraa vettä
½ rkl hiivaa
Pese lehdet ja sitruunat. Raasta sitruunan kuoret ja sitruunan kuoren alla oleva valkoinen osa tarkoin pois. Viipaloi sitruunat. Laita ämpäriin lehdet, sitruunan kuoriraaste ja viipaleet sekä sokeri. Kuumenna 3 litraa vettä kiehuvaksi ja kaada se ämpäriin ainesten joukkoon. Anna hautua ja maustua pari tuntia. Lisää loppu vesi ja kädenlämpöiseen juomanalkuun pieneen nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna tekeentyä yön yli. Siivilöi ja pullota. Säilytä kylmässä. Juoma on valmista nautittavaksi muutamassa päivässä.
VIIKKO 29:
PIPARJUURILIHA
1 kg naudan etuselkää tai rintaa
1 litra vettä
1 lihaliemikuutio
1 tl piparjuuritahnaa
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
kastike:
3 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl keitinlientä
1 tl viinietikkaa
ripaus sokeria
3 tl piparjuuritahnaa
Laita liha kylmään veteen ja veden kuumentuessa kuori syntyvä vaahto pois. Lisää liemikuutio, piparjuuri, paloitellut porkkanat ja selleri palat. keitä liha kypsäksi, eli noin 1 ½ tuntia. Ota liha pois keitinliemestä ja siivilöi liemi. Jäähdytä liha ja liemi. Kuori liemestä liika rasva pois. Paloittele liha. Mittaa kattilaan öljy ja jauhot. Sekoita ja lisää keitinliemi. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä 5 min. Mausta kastike ja lisää lihat kastikkeeseen. Kuumenna ja tarjoa perunoiden ja salaatin kanssa.
KRASSI-GREIPPISALAATTI
2 dl puhdistettuja vihanneskasseja
pala tuorekurkkua
½ dl pähkinärouhetta
2 greippiä
ripaus suolaa ja sokeria
liraus öljyä
Suikaloi kurkku. Kuori ja lohkoa greipit. Yhdistä kaikki ainekset ja mausta ne suolalla ja öljyllä.
SAVUSILAKKATAHNA
500 g savusilakoita
200 g raejuustoa
1/3 tl valkopippuria
3 rkl hienon hienoksi hakattua sipulia
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
1½ dl ranskakermaa
Perkaa silakat. Sekoita kaikki ainekset sekaisin keskenään. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Tarjoa uusien perunoiden tai vaikkapa vain näkkileivän kera.
KAALI-KASVISPATA
1,5 kg varhaiskaalia
2 sipulia
5 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 tlk tomaattimurskaa
1½dl pitkäjyväistä riisiä
3 dl vettä
2 yrttiliemikuutiota
Suikaloi kaali, sipuli ja kesäkurpitsa. Raasta porkkanat. Mittaa pataan kaikki ainekset ja hauduttele miedolla lämmöllä noin 1 tunti välillä sekoitellen. Lisää tarvittaessa vettä. Tarjoa esim. grillimakkaran kanssa.
MANSIKKARAHKA
1 tlk maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
1 rkl konjakkia
6 dl lohkottuja mansikoita
Sekoita sokerit, konjakki ja mansikat keskenään. Anna niiden maustua hetki. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se rahkan joukkoon yhdessä mansikkaseoksen kanssa. Tarjoa jääkylmänä.
VIIKKO 30:
ITALIALAINEN MUREKE
170 g amerikan pekonia
1 muna
1 dl kuohukermaa
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
1 rkl tomaattisosetta
2 rkl kaprista
½ tl suolaa
1 tl basilikaa
1½ tl rouhittua viherpippuria
500 g paistijauhelihaa
Suikaloi ja paista pekoni. Sekoita muna, kerma, korppujauhot, silputtu sipuli, tomaattisose, kaprikset, mausteet ja pekonisilppu. Sekoita joukkoon jauheliha muotoile massasta leivinpaperille uunipellin päälle mureke. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 35 min.
NOPEAT KALAHAMPURILAISET
4 hampurilaissämpylää
4 rkl mätitahnaa
4 salaatinlehteä
2 tomaatti viipaleina
1 iso salaattisipuli viipaleina
herkkukurkkuviipaleita
4 isoa silakkapihviä
Voitele lämmitetyt sämpylät mätitahnalla ja kokoa hampurilainen. Tarjoa heti.
KANTTARELLIMUNAKAS
kanttarellimuhennos:
1 litra kanttarelleja
20 g voita
2 dl kuohukermaa
suolaa
munakas:
4 munaa
4 rkl vettä
1/3 tl suolaa
¼ tl pippuria
Valmista muhennos. Paloittele kanttarellit ja hauduta niitä voissa kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää kuohukerma ja hauduta muhennos sakeaksi. Mausta suolalla. Valmista munakas. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää vesi ja mausteet. Paista munakas pannulla ja kumoamisvaiheessa lisää kuuma kanttarellimuhennos munakkaan väliin. Sopii iltapalaksi tai pääruoaksi salaatin kera.
PIRTEÄ SALAATTI
200 g uutta valkokaalia
2 dl tuoreita tai pakaste herneitä
pala purjon valkoista osaa
öljykastiketta
Suikaloi valkokaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös purjo. Yhdistä ainekset ja kaada hieman öljykastiketta salaatin päälle. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
KASVISKAVIAARI PERUNOIDEN KANSSA
2 dl kermaviiliä
1½ dl ranskankermaa
pala tuore kurkkua
3 tomaattia
pala purjoa
1 paprika
3 rkl vahvaa sinappia
3 tl sokeria
1 tl aromisuolaa
1 tl basilikaa
½ dl silputtua persiljaa
Sekoita kermaviili ja ranskankerma. Kuutioi kurkku, tomaatti, paprika ja purjo pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne kermaviiliseokseen yhdessä mausteiden kanssa. Anna maustua jääkaapissa.
NAISTENVIIKON MANTELILASTUTORTTU
100 g mantelilastuja
100 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa
1 rkl siirappia
tortun täyte:
2 dl vispikermaa
1 tl vanilijasokeria
5 dl tuoreita mansikoita viipaleina tai vadelmia
Valmista pohjat. Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes voi sulaa. Levitä taikina kahdelle leivinpaperille kahdeksi levyksi - pohjat leviävät paistuessaan. Paista +150C:ssa uunissa kunnes ne ovat kauniin rusehtavia. Anna pohjien jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vanilijasokerilla. Kokoa kakku. Laita toiselle pohjalle kermavaahtoa runsaasti ja marjoja sen päälle. Laita toinen pohja päälle ja koristele kermavaahdolla ja marjoilla. Tarjoa heti.
VIIKKO 31:
KESÄKEITTO
3 uutta porkkanaa
2 dl riivittyjä herneitä
6 uutta perunaa
6 dl vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 pieni kukkakaali
4 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
silputtua persiljaa
Kuori ja viipaloi porkkanat ja keitä niitä yhdessä herneiden ja perunoiden kanssa suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä 15 min. Lisää paloiteltu kukkakaali ja keitä 5 min. Lisää kerma, voihin hierottu vehnäjauho ja persilja. Keitä vielä 5 min. Tarkista suolaisuus.
HAPANIMELÄ UUNIKALA
500 g kuhafilettä
2 rkl öljyä
1½ rkl soijakastiketta
2 rkl sitruunamehua
3 tl hunajaa
piparjuurikastike:
1 dl kevytmajoneesia
1 dl ranskankermaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 tl piparjuuritahnaa
Valmista kastike. Sekoita majoneesi, ranskankerma ja mausteet. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Sekoita öljyyn soija, sitruunamehu ja hunaja. Levitä kalafileet uunipellille ja sivele kalafileet mausteseoksella. Kypsennä kalafileet +200C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa uusien perunoiden ja kastikkeen kera.
KESÄKURPITSAKEITTO
500 g kesäkurpitsaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 rkl voita
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g sinihomejuustoa
Paloittele kasvikset ja hauduta niitä hetki voissa. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä 15 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää pieninä muruina sinihomejuusto. Kuumenna ja sekoittele
kunnes juusto sulaa. Tarjoa porkkanarieskan kera.
PORKKANARIESKA
600 g porkkanaraastetta uusista porkkanoista
5 dl maitoa
3 rkl siirappia
100 g voisulaa
12 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää kylmän maidon joukkoon porkkanaraaste, siirappi, voisula ja kuivat aineet. Nostele taikinaa uunipellille leivinpaperin päälle ja taputtele ne jauhoisin käsin rieskoiksi. Paista +250C:ssa uunissa ruskeapilkullisiksi.
LÄMMIN KAALISALAATTI
200 g valkokaalia
200 g kurttukaalia
200 g punakaalia
200 g kiinankaalia
½ dl vettä
8 kirsikkatomaattia
kastike:
5 rkl öljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl juoksevaa hunajaa
1/3 tl suolaa
ripaus pippuria
Suikaloi kaalit ohuen ohuiksi suikaleiksi. Hauduta kaalisuikaleita vesitilkassa kunnes kaalit ovat pehmeitä. Halkaise kirsikkatomaatit. Valmista kastike. Mittaa kaikki aineet kannelliseen tölkkiin ja ravista hyvin. Sekoita kaalien joukkoon kirsikka tomaatit ja kaada kastike päälle. Tarjoa heti.
VIIKKO 32:
SITRUUNA-SIENIHILLOKE
1 litra kanttarelleja
½ litraa sokeria
2 sitruunaa
Pese sitruunat hyvin. Leikkaa sienet isoiksi paloiksi. Halkaise sitruunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Pane sienet ja sitruunaviipaleet kattilaan ja kuumenna hitaasti, jotta sienistä erottuu neste. Lisää sokeri ja kiehauta. Tölkitä puhtaisiin tölkkeihin. Tarjoa ruokien lisäkkeenä. Sopii hyvin kalalle.
SUOMALAISET VIININLEHTIKÄÄRYLEET
15 mustaherukkapensaan isoa lehteä
täyte:
1 dl puuroriisiä
1/3 tl suolaa
1 tl kuivattua minttua
½ tl timjamia
3 dl vettä
haudutusliemi:
1dl oliiviöljyä
1dl sitruunamehua
Leikkaa mustaviinimarjanlehdistä kanta pois ohentaen myös lehdessä olevaa kannan osaa. Liota mustaviinimarjanlehtiä kiehuvan kuumassa vedessä noin 20 min. ennen käyttöä. Keitä riisi mausteiden kanssa hieman puuromaiseksi. Laita täytettä jokaiselle lehdelle ja kääri kuten kaalikääryleet nyyteiksi. Laita kääryleet voideltuun uunivuoka vieri viereen. Kaada päälle oliiviöljy ja sitruunamehu. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 – 50 min foliolla tai kannella peitettynä.
KUHAA BANAANI-PAPRIKASTIKKEESSA
4 kuhafilettä
2 keltaista paprikaa
1 rkl öljyä
4 banaania
3 dl ruokakermaa
ripaus suolaa ja valkopippuria
Paloittele paprikat ja viipaloi banaanit. Hauduta paprikapaloja öljyssä kunnes ne ovat lähes pehmeitä, lisää banaanit ja jatka hauduttamista. Kun seos on lähes mössöä lisää kerma ja mausteet. Paista kuhafileet pannulla, nosta tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle.
VIHANNESKEITTO
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
½ punaista paprikaa
½ keltaista paprikaa
½ tuoretta fenkolia
1 sipuli
pala palsternakkaa
3 valkosipulin kynttä
vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl hapankaalia
½ tl piparjuuritahnaa
Suikaloi kaikki kasvikset. Laita kaikki kasvikset kattilaan ja kaada vettä päälle sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää kasvisliemikuutiot. Keitä 20 min. Lisää hapankaali ja piparjuuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
KANTARELLIMUHENNOS
1,5 litraa kantarelleja
170 amerikan pekonia
1 iso sipuli
2 dl smetanaa
2 dl ruokakermaa
ripaus suolaa ja valkopippuria
Kuori ja silppua sipuli. Paloittele sienet. Pilko pekoni ja ruskista se pannussa. Lisää kantarellit ja sipuli. Anna hautua 10 min. Lisää smetana, kerma ja mausteet. Hauduta vielä noin 10 min. Tarjoa joko lämpimien voileipien päällä, liha tai kalan lisukkeena,.
MERELLINEN SALAATTI
200 g pikamakaronia
2 tkl tonnikalaa öljyssä
2 pkt ravunmakuisia kalapuikkoja
300 g kuorittuja katkaravun pyrstöjä
1 pss pakaste maissia
1 pss pakaste herneitä
kastike:
3 rkl valkoviinietikkaa
8 rkl öljyä
2 rkl appelsiinimehua
1 tl sokeria
1/3 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
Keitä makaronit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tonnikalat. Paloittele kalapuikot. Sulata ja valuta katkaravun pyrstöt. Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Valmista kastike. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada kastike salaatin joukkoon ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa uunituoreiden sämpylöiden kera.
VIIKKO 33:
SIENI-MAKSAPIHVIT
½ litraa pilkottuja haperoita
3 kpl raakoja perunoita
300 g jauhettua maksaa
2 munaa
2 tl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
Raasta perunat. Yhdistä kaikki ainekset. Paista pihvit ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä kypsiksi. Tarjoa fenkolirisoton kanssa.
FENKOLIRISOTTO
2 fenkolia
150 g voita
1 pieni sipuli
4 dl avorio-riisiä
noin 8 dl kasvislientä
2 dl raastettua parmesan-juustoa
Suikaloi fenkoli ja hauduta se pannulla pehmeäksi. Kuori ja silppua sipuli. Laita kattilaan voi ja sipulisilppu, hauduta miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää riisit ja sekoittele hetki. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Anna nesteen imeytyä riiseihin ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Jatka tätä kunnes riisi on kypsää. Lisää pehmeiksi hautuneet fenkolit sekä parmesan ja tarjoile heti.
TOMAATTISILAKKAVUOKA
1 kg silakkafileitä
2 tlk (a70 g) tomaattisosetta
¾ dl punaviinietikkaa
1½ dl oliiviöljyä
1 sipuli
1 dl tillisilppua
1 tl suolaa
Rullaa silakkafileet ja laita ne vieri viereen voideltuun uunivuokaan. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä tomaattisoseeseen punaviinietikka, silputtu sipuli, öljy, sillisilppu ja suola. Levitä kastike rullien päälle. Kypsennä +200C:ssa uunissa folion alla noin 25 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa. Ovat hyviä kylmänäkin leivän päällä.
VÄLIMEREN SALAATTI
5 keitettyä perunaa
1 punainen paprika
1 sipuli
1 tlk feta-juustokuutioita
1 pss pakaste vihreitä papuja
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 ruukku jääsalaattia
1 rasia anjovista
mustia oliiveja
kastike:
1 dl appelsiinimehua
2 valkosipulin kynttä
½ tl oreganoa
¼ tl mustapippuria
¼ tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
Kuutioi perunat, suikaloi paprika, suikaloi sipuli, puolita pavut, lohko kananmunat ja revi salaatti vadille. Asettele ainekset salaatin päälle vadille. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada kastike salaatin päälle. Tarjoa patongin kanssa iltapalaksi.
VADELMA-RAHKATORTTU
pohja:
70 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl kermaa
täyte:
1 tlk maitorahkaa
1 dl sokeria
1 muna
½ dl kuohukermaa
1 tl vanilijasokeria
päällys:
6 dl vadelmia
1½ dl hyytelöä hyytelösokerista
Valmista pohja. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri ja muna. Lisää jauhoihin sekoitettu leivinjauhe ja kerma. Levitä taikina taikinakaapimen avulla voideltuun tasapohjaiseen irtoreunaiseen vuokaan. Valmista täyte. Sekoita rahkaan sokerit, muna ja kerma. Kaada seos pohjan päälle ja kypsennä +175C:sa uunissa noin 40 – 45 min. foliolla peitettynä. Jäähdytä torttu. Asettele vadelmat tortun päälle ja valmista hyytelösokerista noin 1½ dl hyytelöä. Sivele hyytelö vadelmien päälle. Anna hyytyä hyvin jääkaapissa. Irrota vuoan reunat ja tarjoile.
VIIKKO 34:
PAISTETTUA KUHAA TATTIMUHENNOKSELLA
700 g kuhafilettä
ripaus suolaa
muhennos:
1 litra tuoreita paloiteltuja tatteja
30 g voita
1½ rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
¼ tl valkosipulijauhetta
3 dl ruokakermaa
1 keltuainen
Valmista ensin muhennos. Paista sienet kevyesti rasvassa, lisää jauhot ja sekoita. Lisää kerma ja hauduta 10 min. Paista tässä välissä kuha pannulla tai uunissa. Viimeistele muhennos. Vatkaa kuuma muhennos kulhossa olevan keltuaisen päälle ja tarjoa heti.
TOMAATTI-JUUSTOSALAATTI
250 g kutunjuustoa
5 tomaattia
tuoretta basilikaa
balsamiviinietikkaa
Viipaloi juusto ja tomaatit. Asettele juusto- ja tomaattiviipaleet vuorotellen hieman limittäin laakealle vadille. Koristele basilikan lehdillä ja pirskottele balsamiviinietikkaa päälle.
KASVISKASTIKE PASTALLE
1 kg pehmeitä, kypsiä tomaatteja
3 varsisellerin vartta
2 porkkanaa
1 sipuli
½ dl oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
1/3 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl rakuunaa
½ dl silputtua persiljaa
½ dl sitruunamehua
pastaa ja parmesan-juustoa
Paloittele tomaatit. Hauduta öljyssä tomaatteja noin 10 min. Suikaloi sellerinvarret. Kuori ja suikaloi porkkanat ja sipuli. Kuullota toisessa kattilassa öljyssä sipuli, lisää loput kasvikset ja siivilän läpi puserretut tomaatit. Lisää kasvisliemikuutio ja mausteet. Anna hautua 10 min ja lisää sitruunamehu. Tarjoa keitetyn pastan ja parmesan-juuston kera.
BURGUNDINPATA
800 g naudan sisäpaistia
170 g amerikan pekonia
1 porkkana
1 sipuli
2 rkl tomaattisosetta
4 valkosipulin kynttä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl punaviiniä
12 pikkusipulia
1 tl suolaa
1 rkl timjamia
1 tl mustapippuria
1 laakerinlehti
paloittele paisti ja suikaloi pekoni. Ruskista lihapalat pienissä erissä padassa yhdessä pekonin kanssa. Ruskista myös porkkanan palat ja hienonnettu sipuli. Lisää pataan lopuksi kaikki ruskistetut lihat, murskatut valkosipulin kynnet ja vehnäjauho. Sekoita hyvin ja lisää punaviini, pikkusipulit ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 1 tunti.
PINAATTI-FETAPIIRAS
pohja:
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl kylmää vettä
täyte:
250 g tuoretta pinaattia
200 g feta-juustoa
4 munaa
1½ dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 murskattua valkosipulin kynttä
¼ tl mustapippuria
Valmista pohja. Sekoita pehmeän margariinin joukkoon jauhot ja suola. Lisää nopeasti sekoittaen vesi. Taputtele pohjataikina voidellun irtoreunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja paista +225C:ssa uunissa noin 15 min. Valmista täyte. Poista pinaatista suurimmat lehtiruodit ja hauduta se öljyssä pehmeäksi. Murenna feta kulhoon, lisää munat ja kerma sekä mausteet. Sekoita ja lisää pinaatti. Kaada seos vuokaan ja kypsennä vielä +200C:ssa uunissa piirasta noin ½ tuntia.
VIIKKO 35:
LAMPAANKÄÄPÄ-SAVUKALA SALAATTI
½ litraa paloiteltuja omassa liemessään haudutettuja lampaankääpiä
400 g savukalaa
1 salaattisipuli
ripaus yrttisuolaa
1 – 1½ dl smetanaa
Silppua sienet kuten sienisalaattiin. Perkaa ja paloittele savukala. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
MAKKARA-JUUSTOPERUNAT
500 g keitettyjä uusia perunoita
1 dl silputtua ruohosipulia
500 g lenkkimakkaraa
½ pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa
Asettele neljälle isolle folion palalle viipaloidut perunat, ruohosipulisilppu ja viipaloitu lenkkimakkara. Viipaloi myös sulatejuusto ja asettele se makkaran päälle. Sulje foliot nyyteiksi ja kuumenna grillissä miedolla lämmöllä tai +200C:ssa uunissa noin 45 min.
VARHAISKAALIA JA NUUDELEITA
3 valkosipulin kynttä
500 g varhaiskaalia
400 g nuudeleita
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 dl kookoskermaa
1 tl chilitahnaa
100 g kuorittuja katkaravun pyrstöjä
Hienonna valkosipuli ja suikaloi kaali. Kiehauta nuudelit runsaassa vedessä. Kuumenna öljy, lisää valkosipuli ja chilitahna. Kääntele niitä hetki ja lisää valkokaali. Kääntele kaalia hetki öljy- mausteseoksessa ja lisää kaikki loput aineet. Kiehauta ja tarjoile.
JAUHELIHAPIIRAS
pohja:
100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
2 rkl vettä
täyte:
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
150 g tuoretta punajuurta
2 rkl öljyä
100 g sinihomejuustoa
2 munaa
1½ dl ruokakermaa
Valmista pohja. Nypi pehmeä margariini ja kuivat aineet sekoisin ja sekoita siihen vesi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirasvuoka jääkaappiin odottamaan. Kuori ja raasta punajuuret. Hauduta niitä öljyssä, että ne hieman pehmenevät. Kuori ja silppua sipuli. Paahda jauheliha ja sipuli pannulla, lisää haudutetut punajuuret ja murennettu sinihomejuusto. Kaada seos vuokaan. Sekoita munat ja kerma ja kaada seos vuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
RAHKA-OMENALETUT
1 dl maitorahkaa
2 dl maitoa
1 muna
1 ¼ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
½ tl vaniliinisokeria
1 tl kanelia
200 g hapahkoja omenia viipaleina
Sekoita kulhossa rahka, maito, muna ja mausteet. Anna turvota hetki. Kuumenna ohukaispannulla voita ja laita jokaiseen ohukaispannun syvennykseen omenaviipale ja kaada päälle hieman taikinaa. Kypsennä molemmin puolin ja tarjoa pehmeän vanilijajäätelön kera.
VIIKKO 36:
SIENIPIHVIT
1 litra tuoreita rouskuja
2 munaa
1½ dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 sipuli
½ tl suolaa
¼ tl pippuria
Ryöppää sienet. Siivilöi ja valuta ne hyvin. Purista vielä ylimääräiset vedet pois, mahdollisimman kuiviksi. Silppua sienet. Kuori ja silppua sipuli. Paista sipuli voissa pehmeäksi. Mittaa korppujauhot kulhoon yhdessä kerman kanssa ja anna turvota. Lisää kulhoon munat, sienet, sipuli ja mausteet. Sekoita hyvin. Paista koepihvi ja tarkista maku. Paista pihvit pannulla ja tarjoile perunasalaatin tai juuresrisoton kera.
PERUNASALAATTI
1 kg perunoita
1 salaattisipuli
1 hapahko omena
1½ dl ruokajogurttia
½ tl suolaa
ripaus pippuria ja valkosipulijauhetta
Keitä ja kuori perunat. Pilko ne kuutioiksi. Kuori ja silppua sipuli sekä omena. Yhdistä kaikki ainekset ja mausta salaatti. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
JUURESRISOTTO
1 sipuli
100 g juuriselleriä
150 g porkkanaa
50 g voita
2 dl risottoriisiä
6 dl kuumaa kasvislientä
hienonnettua persiljaa
Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja suikaloi juurekset. Hauduta kasviksia voissa 5 min. Lisää riisi ja kiehauta. Lisää kasvislientä pikkuhiljaa risoton joukkoon vähän kerrallaan välillä sekoitellen. Jatka kasvisliemen lisäämistä kunnes riisi on pehmeää. Lisää persilja ja sekoita.
SPAGHETTI ALLA TONNO
2 valkosipulin kynttä
1 chilipalko
2 rkl öljyä
5 anjovisfilettä
2 tlk tonnikalaa
1 dl tomaattisosetta
vettä
1 rkl kaprista
3 rkl pinjansiemeniä
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Halkaise ja poista chilipalosta siemenet. Paloittele chili. Kuullota öljyssä valkosipulia ja chiliä miedolla lämmöllä. Lisää anjovisfileet, valutettu tonnikala, tomaattisose ja sen verran vettä, että kastikkeesta saadaan hivenen löysähköä. Lisää kaprikset ja pinjansiemenet. Anna kastikkeen hautua noin 30 min. Tarjoa keitetyn spaghetin kanssa.
PUOLUKKAMUFFINIT
2 munaa
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vanilijasokeria
200 g puolukkajogurttia
1 dl puolukkasurvosta
50 g sulatettua voita
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jogurtti ja voisula. Sekoita puolukkasurvos taikinaan. Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 15 – 18 min.
VIIKKO 37:
TOMAATTIPAISTOS
paistospohja:
3 dl vehnäjauhoja
½ dl juustoraastetta
150 g margariinia
2 rkl kylmää vettä
täyte:
12 tomaattia
1 purjo
2 rkl oliiviöljyä
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
½ tl yrttisuolaa
5 dl mozzarella juustoa raasteena
Valmista pohja. Sekoita jauhot, juustoraaste ja pehmeä margariini murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoilla. Valmista täyte. Puhdista purjo ja suikaloi se. Hauduta purjoa oliiviöljyssä kunnes se on pehmeää ja lisää mausteet. Kalttaa tomaateista kuori pois ja viipaloi ne. Paista piiraspohjaa yksinään +200C:ssa uunissa noin 10 min. Laita pohjalle täyte. Laita ensin purjo ja puolet juustoraasteesta. Laita sitten tomaattiviipaleet ja loput juustosta. Kypsennä paistosta 15 – 20 min. Tarjoa iltapalana vihersalaatin kanssa.
TURSKAFILEE YRTTISINAPPIVOILLA
600 g turskafileetä
leivitys:
1 muna
1 dl korppujauhoja
suolaa ja pippuria
paistamiseen:
100 g voita
4 rkl Dijon sinappia
1 rkl rakuunaa
Kuivaa fileet. Kastele ne munassa ja kierittele korppujauho-mausteseoksessa. Paista molemmin puolin pienessä voi määrässä. Ota kalafileet lämpimälle vaille ja peitä foliolla. Lisää loppu voi pannulle ja anna rasvan kevyesti ruskistua. Lisää sinappi ja rakuuna. Sekoita ja kaada heti kalafileiden päälle. Tarjoa lisukkeena punasipulisilppua ja hunajaporkkanoita.
HUNAJAPORKKANAT
500 g porkkanoita
½ tl suolaa
50 g voita
3 rkl hunajaa
Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä ne puolikypsiksi mahdollisimman vähässä suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja lisää voi ja hunaja. Hauduta porkkanaviipaleet kypsiksi miedolla lämmöllä tai mikroaaltouunissa. Tarjoa kuumana.
BROILERIPYÖRYKÄT
2 dl ruokakermaa
2 dl korppujauhoja
500 g broilerin jauhelihaa
1 muna
1 sipuli
1½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya
ripaus valkopippuria
2 tl sitruunamehua
Turvota korppujauhot kermassa. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita. Muotoile taikinasta 5 pitkää tankoa märällä leikkuulaudalla ja leikkaa ne yhtä suuriin paloihin. Muotoile pyöryköiksi ja paista joko pannulla tai uunissa.
OMENAPANNARI
2 munaa
6½ dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
1 tl kanelia
5 omenaa
100 g voita
Valmista pannaritaikina. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito, jauhot ja mausteet. Anna taikinan turvota vähintään ½ tuntia. Kuori ja viipaloi omenat. Asettele omenat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja jaa voi pikku nokareina joka puolelle uunipeltiä omenoiden päälle. Kypsennä omenoita +200C:ssa uunissa noin 10 min. Ota pelti pois uunista ja kaada taikina omenoiden päälle. Jatka kypsentämistä vielä noin 30 min.
VIIKKO 38:
MAKKARA-PAPRIKAPANNU
5 eriväristä paprikaa
½ dl öljyä
2 rkl tomaattisosetta
2 valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
4 – 6 voimakkaan makuista makkaraa (esim. ryynimakkaraa tai braatvurstia)
Suikaloi paprikat ja hauduta niitä öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaattisose, murskatut valkosipulin kynnet ja suola. Hauduta vielä hetki. Laita seos voidellun uunivuoan pohjalle ja laita sen päälle viillellyt makkarat. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 20 min.
SELLERIPIHVIT SINAPPISIPULILLA
700 g juuriselleriä
2 dl vettä
1 tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
¼ tl valkopippuria
1 dl korppujauhoja
2 munaa
Sinappisipuli:
4 isoa sipulia
2 rkl öljyä
3 rkl sinappia
1 tl rouhittua mustapippuria
2 dl smetanaa
Kuori ja raasta juuriselleri. Kypsennä juuriselleriraastetta mauste-vedessä kunnes se on pehmeää. Varo, ettei neste haihdu kokonaan pois. Jäähdytä seos. Lisää sekaan korppujauho ja munat. Muotoile massasta pihvejä ja paista ne pannulla voissa kullanruskeiksi. Valmista sinappisipuli. Kuori ja viipaloi sipulit. Hauduta ne öljyssä pehmeiksi ja lisää mausteet. Sekoita ja lisää smetana. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
SAVUSILAKKALAATIKKO
500 g keitettyä kylmää perunaa
5 savusilakkaa
pala purjoa
3 munaa
3 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Viipaloi perunat ja lado ne voidellun uunivuoan pohjalle. Perkaa savusilakat ja lado kalapalat perunoiden päälle yhdessä suikaloidun purjon kanssa. Vatkaa munat ja kerma yhdessä mausteiden kanssa sekaisin ja kaada seos vuokaa. Paista +200C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
BROILERI-SIENIKEITTO
50 g amerikanpekonia
200 g tuoreita sieniä esim. suppilovahvero tai herkkusieni
1 sipuli
pala purjoa
8 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
1.3 dl ruokakermaa
2½ rkl vehnäjauhoja
1 tl currya
ripaus mustapippuria
300 g kypsää, paloiteltua broilerinlihaa
Suikaloi pekoni ja ruskista se padassa. Lisää suikaloidut sienet ja silputut sipulit. Hauduta hetki. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Kuumenna ja lisää kermaan sekoitetut vehnäjauhot ja mausteet. Keitä 5 min. Lisää broilerinlihat ja kuumenna.
SYYSSALAATTI
400 g valkokaalia
pala tuorekurkkua
1 pieni tlk säilykemaissia
1 dl kurpitsapikkelsiä
Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös kurkku. Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
VIIKKO 39:
JAUHELIHAPIHVIT KASVISPEDILLÄ
500 g paistijauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 muna
1 tl suolaa
1 rkl sinappia
¼ tl valkopippuria
kasvispeti:
700 g kiinankaalia
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
½ dl öljyä
½ tl suolaa
1 dl persiljasilppua
Sekoita mureketaikina. Yhdistä kaikki ainekset ja muotoile seoksesta 6 pihviä. Paista pihvit ja pidä he lämpiminä. Valmista kasvispeti. Suikaloi kiinankaali ja raasta juurekset. Hauduta porkkana ja selleriraastetta hetki pannulla ja lisää suikaloitu kiinankaali. Hauduta kannen alla pehmeäksi ja mausta suolalla ja persiljalla. Laita kasviksien päälle pihvit ja kuumenna kannen alla.
KALAKEITTO
400 g pakaste seitä
8 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1 litra vettä
2 kalaliemikuutiota
2 dl kuohukermaa
1 dl tillisilppua
Kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää kasvikset ja keitä 15 min. Lisää paloiteltu kala ja kuohukerma. Hauduta 10 min. ja lisää tillisilppu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
ERILAINEN SPAGHETTI
400 g spaghettia
1 dl oliiviöljyä
4 dl hienonnettua persiljaa
3 murskattua valkosipulin kynttä
½ tl yrttisuolaa
2 dl pinjansiemeniä
tarjolle: parmesaanilastuja
Keitä spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista kastike. Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen persilja ja murskatut valkosipulin kynnet. Kääntele hetki ja lisää yrttisuola ja pinjansiemenet. Kaada seos pasta päälle ja ripottele pinnalle parmesaanilastuja. Tarjoa heti.
OMENA-BROILERI
4 valmiiksi marinoitua broilerin rintapalaa
1 iso sipuli
3 omenaa
1 tl inkivääriä
2 dl ruokakermaa
Lado vuokaan broilerin palat, silputtu sipuli ja lohkotut omenat sekä mausteet ja kerma. Hauduta foliolla peitettynä +225C.ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa keitetyn riisin kera.
JUURES-RAEJUUSTOVATI
150 g raakaa punajuurta
150 g porkkanaa
150 g lanttua
150 g palsternakkaa
2 herkkukurkkua
1 tlk raejuustoa
Kuori ja raasta juurekset. Asettele ne vadille omiksi ryhmikseen. Aseta ryhmien keskelle pilkotut herkkukurkut ja reunoja kiertämään raejuustorengas. Valuta päälle hieman Ranskalaista öljykastiketta.
MAMMAN MARJAPIIRAS
pohja:
100 g margariinia
¾ dl sokeria
1 muna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leinjauhetta
täyte.
4 dl puolukoita
2 dl kermaviiliä
1 muna
½ dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
Valmista pohja. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voidellun uunivuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Levitä marjat taikina päälle. Vatkaa kermaviilin joukkoon muna ja sokerit. Levitä seos marjojen päälle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min.
VIIKKO 40:
CURRY-KASVISPATA
8 pientä perunaa
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 rkl margariinia
3 tl curryä
2 dl kasvislientä
1 purjoa
3 banaania
1 dl mantelilastuja
Kuori juurekset ja paloittele ne. Kiehauta rasva padassa ja lisää curry. Lisää kasvikset pataan ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää vesi ja paloiteltu purjo. Hauduta 10 min. Lisää viipaloidut banaanit ja mantelilastut. hauduta vielä noin 5 min. Tarjoa grillatut lihan kanssa.
SILLIPIILOT
8 keitettyä kylmää perunaa
4 matjessillifilettä
4 kovaksi keitettyä munaa
1 dl ruohosipulisilppua
8 rkl smetanaa
Voitele 4 palaa foliota. Viipaloi perunat ja jaa ne foliolle. Laita jokaiselle foliolle myös sillifile, viipaloitu muna, ruohosipulisilppua ja 2 rkl smetanaa. Sulje foliot ja paista niitä uunissa +225C:ssa uunissa noin 20 – 25 min. Tarjoa iltapalan paahdetun ruisleivän kera.
BROILERISTROGANOFF
500 g maustamattomia broilerin suikaleita
2 rkl öljyä
100 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
4 rkl Dijon hunajasinappia
2½ dl smetanaa
Kuori ja silppua sipuli. Viipaloi sienet. Hauduta broilerin suikaleita pannulla ja lisää sipuli ja sienet. Hauduta vielä hetki ja lisää mausteet ja smetana. Hauduta 10 min ja tarjoile keitetyn riisin kera.
MAKKARASALAATTI
4 dl keitettyjä makaroneja
1 pussi pakaste herneitä
2 herkkukurkkua
pala purjoa
1 dl hillosipuleita
300 g balkanin makkaraa
kastike:
1½ dl ruokajogurttia
1 valkosipulin kynsi
¼ tl suolaa
ripaus pippuria
Valmista kastike sekoittamalla ruokajogurttiin kaikki ainekset. Anna maustua jääkaapissa salaatin teon ajan. Suikaloi herkkukurkut, purjo ja makkara. Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja tarjoile uunituoreiden sämpylöiden kera.
PEROUGESIN TORTTU
10 g hiivaa
½ dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 muna
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
50 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
päälle:
50 g kylmää voita
1 rkl sokeria
lisäkkeeksi:
omenasosetta ja kermavaahtoa
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sitruunamehu, muna, suola, sokeri ja puolet jauhoista. Alusta joukkoon pehmeä voi ja loput jauhoista. Anna taikina nousta kaksinkertaiseksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi. Taita reunat noin 1 cm:n matkalta sisälle päin. Tee kylmästä voista juustohöylällä ohuen ohuita viipaleita ja levitä ne pohjalle. Ripottele pinnalle sokeri. Paista torttua +200C:ssa uunissa noin 18 min. Sivele mahdollisesti pannulle valunut voi totun pintaan. Tarjoa kermavaahdon ja omenasoseen kera.
VIIKKO 41:
TILLILAMMASTA
2 kg lampaan lihaa luineen
vettä ja 1½ tl suolaa/litra
1 purjon vihreä osa
1 nippu tilliä
10 valkopippuria
kastike:
8 dl keitinlientä
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl smetanaa
1 dl tillisilppua
suolaa
Leikkaa liha suuriksi paloiksi ja laita se kylmään veteen - mittaa vettä niin paljon, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Mausta vesi suolalla ja kiehauta. Kuori syntynyt vaahto pois. Lisää paloiteltu purjo, tilli ja pippurit. Keitä 1 ½ tuntia. Jäähdytä liha keitinliemessään. Seuraavana päivänä kaada liemi siivilän läpi ja puhdista ja paloittele lammas annospaloiksi. Valmista kastike. Mittaa kattilaan kylmä keitinliemi ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä 5 min. Lisää smetana, tillisilppu ja tarvittaessa suolaa. Lämmitä liha ja kaada kastike sen päälle tarjoiluvatiin. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vihannesten kera.
KEVYT SITRUUNATURSKA
600 g turskaa
3 dl vettä
1 sipuli
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
½ dl silputtua persiljaa
1 tl suolaa
5 valkopippuria
1 purjo
1 sitruuna
Pane kattilaan vesi, silputtu sipuli, viipaloitu porkkana, paloiteltu varsisellerin varsi, persilja ja mausteet. Keitä tiiviin kannen alla 20 min. Voitele uunivuoka ja laita kala vuokaan. Viipaloi puolet sitruunasta ja suikaloi purjo. Purista puolen sitruunan mehu kalafileiden päälle ja laita sen päälle sitruunaviipale-purjoseos. Kaada kattilasta kasvisseos vuokaan ja kypsennä +200C:sa uunissa noin 15 min.
BROILERINKOIPIA CURRYKASTIKKEESSA
6 maustamatonta broilerinkoipea
8 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
1 sipuli
kastike:
3 rkl voita
2 tl currya
2 rkl sipulisilppua
½ raastettua omenaa
3 ½ rkl vehnäjauhoja
5 dl broilerinlientä
½ dl ranskankermaa
Keitä broilerinkoipia yhdessä silputun sipulin kanssa kanaliemessä. noin 30 min. Poista nahka koivista ja pidä ne lämpiminä. Valmista kastike. Kuumenna voi kattilassa ja lisää curry ja sipulisilppu. Hauduta hetki ja lisää omenaraaste ja vehnäjauhot. Sekoita ja lisää keitinliemi. Vatkaa hyvin ja keitä 5 min. Ota kattila pois liedeltä ja lisää ranskankerma kastikkeen joukkoon. Siivilöi liemi ja tarjoa se broilerin ja keitetyn riisin kera.
VIHREÄ RISOTTO
2 dl avorioriisiä
3 rkl oliiviöljyä
4 – 5 dl kasvislientä
50 g voita
1 pussi pakaste herneitä
1 dl persilja silppua
1 vihreä paprika
10 vihreää oliivia viipaloituna
Kuumenna öljy ja kuullota riisit siinä. Lisää kasvislientä vähän kerrassaan kunnes riisit ovat kypsiä. Paloittele paprika ja viipaloi oliivit. Lisää kaikki kasvikset risoton joukkoon yhdessä voin kanssa ja kuumenna. Hauduta 5 min. Tarjoa esim. savulohen kanssa.
KAURASÄMPYLÄT
5 dl vettä
125 g maitorahkaa
1 tl suolaa
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
noin 7 dl vehnäjauhoja
Sekoita maitorahka, suola ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot. Alusta taikina sitkeäksi ja kohota se kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta noin 25 sämpylää. Kohota ne leivinliinalla peitettynä ja paista +225C:ssa uunissa noin 15 min.
VIIKKO 42:
TERIYAKILOHTA
500 g lohifilettä
2 dl teriyakikastiketta
4 rkl seesaminsiemeniä
herneenversoja
öljyä
Leikkaa lohi annospaloiksi. Paista kalapaloja molemmin puolin 3 – 5 min kalapalan paksuuden mukaan. Kaada kastike pannulle ja kuumenna. Ripottele seesaminsiemenet pannulle. Tarjoa keitettyjen tai uunivihannesten kanssa.
UUNIVIHANNEKSET
4 perunaa
3 porkkanaa
1 juuriselleri
1 palsternakka
1 punasipuli
½ dl öljyä
suolaa
Kuori ja paloittele kasvikset isohkoiksi paloiksi. Laita ne voideltuun laakeaan vuokaan, sivele öljyllä ja ripottele päälle suolaa. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 40 min. kasviksia välillä käännellen.
MAKKARASTOGANOFF
600 g lenkkimakkaraa
100 g amerikan pekonia
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
2 rkl tomaattisosetta
1/3 tl mustapippuria
1 rkl Dijon sinappia
1 tlk smetanaa
1 valkoispulisuolakurkku
Kuutioi makkara. Suikaloi sipuli ja pekoni. Ruskista pannulla pekoni ja sipuli. Lisää makkarakuutiot ja sekoita hyvin. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi, lihaliemikuutio, tomaattisose ja mausteet. Hauduta 10 min. Lisää smetana ja kuutioitu suolakurkku. Tarkista maku. Trjoa perunasoseen kera.
BROILERI-JUUSTOSALAATTI
400 g marinoituja broilerin paloja
1 rkl öljyä
100 g sinihomejuustoa
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
½ tuorekurkkua
½ hunajamelonia
1 ruukku salaattia
kastike:
2 dl ruoanvalmistusjogurttia
1 tl currya
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
Kypsennä lihat pannulla öljyssä ja jäähdytä liha. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin ja anna sen maustua jääkaapissa salaatin valmistuksen ajan. Paloittele kasvikset ja juusto. Asettele ainekset laakealle vadille revityn salaatin päälle. Valuta kastike päälle ja tarjoile.
OMENAINEN KÄÄRÖTORTTU
pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
300 g omenamarmeladia
2 raastettua
omenaa
1 tl inkivääriä jauhettuna
Valmista pohja. Vatkaa muna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja sekoita siihen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille ja paista +200C:ssa uunissa noin 8 min. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperilla ja anna jäähtyä hieman. Levitä pohjalle marmeladi, johon on sekoitettu omenaraaste ja inkivääri. Rullaa tortuksi ja anna levätä hetki ennen viipalointia.
VIIKKO 43:
SITRUSMARINOIDUT SAVUSILAKAT
1 kg savusilakoita
marinadi:
2 limetin mehu ja raastettu kuori
½ dl sitruunamehua
1½ rkl sokeria
1 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (mm. basilikaa tai oreganoa ja tilliä)
ripaus merisuolaa
Perkaa silakat ruodottomiksi fileiksi. Sekoita marinadin ainekset ja kaada silakkafileiden päälle. Anna maustua jääkaapissa yön yli ja tarjoile keitettyjen perunoiden ja / tai paahdetun ruisleivän kanssa.
BROILERIKIUSAUS
1 kg perunasipuliseosta
400 g broilerin marinoituja suikaleita
1 dl hienonnettua persiljaa
6 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
2 dl juustoraastetta
Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain peruna-sipuliseosta ja raakoja broilerinpaloja yhdessä persiljan kanssa. Sekoita suola kermaan ja kaada se vuokaan. Ripottele juustoraastetta pintaan ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti.
CHILI CON CARNE
300 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 – 4 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
2 rkl chilijauhetta
1 dl tomaattisosetta
2 dl vettä
noin 1 tl suolaa
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne padassa ja lisää jauheliha. Jatka paahtamista hetki ja lisää chilijauhe, tomaattisose, vesi ja suola. Hauduta 20 min ja lisää pavut. Kuumenna ja tarkista maku. Tarjoa patongin ja salaatin kera.
KASVISSOSEKEITTO
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 pussia pakastemaissia
4 porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus pippuria
Kuori ja raasta porkkanat. Kiehauta vesi, Lisää kasvisliemikuutiot, maissi, porkkanaraaste ja paloitellut valkosipulin kynnet. Keitä 30 min ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto ja pippuri. Sekoittele kunnes juusto on sulanut ja tarkista maku.
PEHMEÄ BANAANIKAHVIKAKKU
150 g voita
2½ dl fariinisokeria
3 munaa
5 ylikypsää banaania
1 dl vahvaa kahvijuomaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
3 tl vanilijasokeria
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Soseuta banaanit ja lisää ne. Lisää kuivat aineet. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 tunti.
VIIKKO 44:
HELPPO PESTOKUHA
500 g kuhafilettä
parmesan -juustoa raasteena
1 dl pestokastiketta
Sivele kuhafileet ohuelti pestolla ja paneroi ne sitten parmesan -juustoraasteella. Laita paneroidut fileet voideltuun uunivuokaa ja kypsennä +225C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa pastan kera..
LINDSTRÖMIN PIHVIT
500 g jauhelihaa
5 etikkapunajuurta
2 keitettyä kylmää perunaa
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
1/3 tl pippuria
2 rkl kapriksia
kastike:
3 dl ruokakermaa
ripaus suolaa
Raasta kypsät perunat ja punajuuret. Sekoita massa kaikki ainekset sekaisin ja jaa 12 osaan. Paista pihveiksi ja siirrä ne uunivuokaan. Kaada vuokaan kerma, johon on sekoitettu suola. Hauduta +200C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
SYKSYINEN SALAATTI
300 g lanttua
100 g viinirypäleitä
1 dl raejuustoa
Kuori ja raasta lanttu. Pese ja halkaise viinirypäleet. Yhdistä ainekset ja kaada salaatin päälle hieman ranskalaista öljykastiketta.
SISKONMAKKARAKEITTO
2 litraa vettä
3 lihaliemikuutiota
1 sipuli
1 laakerinlehti
muutama kokonainen valkopippuri
3 porkkanaa
100 g juuriselleriä
100 g palsternakkaa
100g lanttua
6 perunaa
600 g siskonmakkaroita
Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Kuumenna vesi ja lisää liemikuutiot, sipuli ja juurekset. Hauduta 20 min ja lisää kuoritut ja paloitellut perunat. Keitä 10 min ja purista kiehuvaan keittoon siskonmakkarat. Hauduta vielä 10 min.
UUNIOMENAT
4 omenaa
4 rkl fariinisokeria
2 rkl kanelia
pinnalle:
1 dl kookoshiutaleita
50 g voita
1 dl fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
Kuori ja poista omenoista seimenkota. Pane omenat voideltuun uunivuokaan. Laita omenan keskelle fariinisokeria ja kanelia. Laita omenat +200C:seen uuniin ja kypsennä 10 min. Valmista sillä välin pintaseos. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Kaada seos omenoiden päälle ja kypsennä omenoita vielä hetki.
VIIKKO 45:
RAIKAS BANAANI-MUSTIKKAJUOMA
4 dl piimää
2 dl pakaste mustikoita
1 banaani
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl sitruuna mehua
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta. Tarjoa aamun tehojuomana tai iltapalaksi.
HOMEJUUSTO-SELLERISALAATTI
yhteensä 1 ruukku, mutta erilaisia salaattilaatuja
100 g sinihomejuustomuruja
3 lehtisellerin vartta
200 g ananaspaloja
1 dl saksanpähkinöitä
kastike:
2 dl ruokajogurttia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl murskattua rakuunaa
Sekoita kastikkeen ainekset ja anna sen maustua jääkaapissa salaatin teon ajan. Pese, valuta ja revi salaatit laakealle vadille. Suikaloi varsisellerin varret. Lado kaikki ainekset kerroksittain vadille. Kaada kastike salaatin päälle.
JUUSTOISET JAUHELIHAPIHVIT
1 dl korppujauhoja
1 tlk kermaviiliä
1 sipuli
1 muna
1/3 tl suolaa
½ tl jauhettua pippuria
1 rkl tomaattisosetta
150 g Kippari –juustoa muruina
600 g jauhelihaa
Sekoita keskenään korppujauhot ja kermaviili. Anna turvota hetki ja lisää silputtu sipuli, muna ja mausteet. Sekoita hyvin ja lisää jauheliha ja juusto. Sekoita ja muotoile 12 pihviä. Paista +225C:ssa uunissa noin 20 min.
VALKOSIPULIKEITTO
1 kg perunasipuliseosta
8 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1½ l vettä
3 kasvisliemikuutiota
½ tl pippurirouhetta
1 tlk smetanaa
Lisää kiehuvaan veteen liemikuutiota, peruna-sipuliseos ja valkosipulit. Keitä 20 min ja mausta pippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa ja laita se takaisin kattilaan. Lisää smetana ja tarkista maku. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
MIILUNPOLTTAJAN SPAGHETTI
400 g spaghettia
1 pkt (170 g) amerikan pekonia
2 munaa
2 dl kuohukermaa
½ tl pippurirouhetta
2 dl parmesan juustolastuja
Laita spaghetti kiehuvaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Keitä se pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi. Valmista sillä välin kastike. Suikaloi pekoni ja ruskista se pannussa kunnes ne ovat rapeita. Sekoita kulhossa munat, kerma ja pippuri. Kaada spaghetista vesi pois, lisää niihin pekoni ja kaada muna-kermaseos spaghetin päälle. Sekoita ja tarjoa parmesanlastujen kanssa.
OMENAKÄÄRÖTORTTU
taikina:
5 valkuaista
1 dl sokeria
1½ dl maizena maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
täyte:
1 tlk maitorahkaa
½ dl sokeria
3 dl omenaraastetta
1 rkl sitruunanmehua
1 tl inkivääriä
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää siihen maissitärkkelykseen sekoitettu leivinjauhe. Levitä seos leivinpaperille uunipellille ja kypsennä +225C:ssa noin 8 min. Kumoa kypsä levy leivinpaperille ja anna se jäähtyä. Valmista täyte. Sekoita maitorahkaan loput aineet ka sekoita. Levitä täyte pohjan päälle ja rullaa. Ripottele päälle tomusokeria.
VIIKKO 46:
KAALI-OMENARAASTE
300 g valkokaalia
½ tuorekurkkua
2 omenaa
3 rkl sitruunamehua
öljykastiketta
Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi kurkku. Raasta omenat ja mausta ne sitruunamehulla. Sekoita ainekset ja lisää öljykastiketta maun mukaan.
TONNIKALAPIIRAS
pohja:
valmis pakaste piirakkapohja
täyte:
2 tlk tonnikalaa vedessä
250 g Salaneuvos –juustoa raasteena
2 isohkoa herkkukurkkua
1 tl paprikajauhetta
2 tlk kermaviiliä
Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Sekoita kaikki ainekset
sekaisin ja kaada seos vuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 40 – 45 min.
BROILERIJAMBALAYA
2 broilerin koipi-reisipalaa
2 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
1 sellerinvarsi
½ paprikaa
2 valkosipulin kynttä
2 dl tomaattimurskaa
½ tl basilikaa
½ tl timjamia
½ tl chilijauhetta
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
lisäksi:
2 dl pitkäjyväistä riisiä
1/3 tl rouhittua pippuria
½ dl hienonnettua persiljaa
1 dl purjo suikaleita
100 g choricho –makkaraa kuutioina
Paloittele broilerin koivet nivelen kohdalta kahtia. Kuumenna öljy padassa ja ruskista siinä broilerit. Lisää pataan silputtu sipuli ja sellerin varret. Kuullota hetki ja lisää suikaloitu paprika, valkosipulit, tomaattimurska ja mausteet sekä vesi. Hauduta noin 20 min. Lisää riisi, mausteet, persilja ja purjo. Hauduta 10 min ja lisää makkarakuutiot. Hauduta vielä 10 min ja tarjoile.
SINIHOMEJUUSTOLOHI
600 g lohifilettä
150 g sinihomejuustoa
Viillä fileen palaan viiltoja melkein nahkaan saakka. Laita jokaiseen viiltoon pala sinihomejuustoa. Laita pala voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +225C:ssa uunissa noin 20 min.
KAAKAOVOHVELIT JÄÄTELÖN KERA
2 munaa
4 ½ dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1½ tl vanilijasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
50 g sulatettua voita
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Lisää jauhoihin sekoitettuna leivinjauhe, suola, sokerit ja kaakaojauhe. Vatkaa hyvin ja anna turvota ½ tuntia. Lisää sulatettu voi ja paista vohvelit. Tarjoile jäätelön kera.
VIIKKO 47:
NOPEA KOSKENLASKIJAN KASVIKEITTO
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
2 pussia pakaste sekavihanneksia
150 g mustaleima Koskenlaskija –sulatejuustoa
1 dl hienonnettua persiljaa
Kuumenna vesi ja lisää kasvisliemikuutio. Lisää kasvikset ja kuutioitu juusto. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä 10 min. Lisää persilja ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
BROILERISALAATTI
2 rintafilettä kypsänä
1½ dl pitkäjyväistä riisiä
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
½ vihreää paprikaa
3 dl pakaste maissia
1 dl purjo suikaleita
kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
3 rkl limetinmehua
2 tl tomaattisosetta
ripaus cayennepippuria
ripaus chilijauhetta
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
Keitä riisit kypsiksi kanaliemessä ja jäähdytä ne. Paloittele broileri ja paprika. Yhdistä kaikki ainekset. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Anna maustua hetki jääkaapissa. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita.
SILAKAPIHVIT
800 g silakkaa tai muikkua
suolaa
tilliä
ruisjauhoja
voita tai öljyä
Perkaa kalat ja fileoi ne. Huuhdo fileet nopeasti puhtaiksi. Lado puolet fileistä nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle ja mausta ne suolalla ja tillisilpulla. Laita toinen file päälle nahkapuoli ylöspäin. Kierittele pihvit molemmin puolin ruisjauhoissa ja paista ne kuumalla pannulla kullanruskeiksi.
CHILI CON CARNE
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
450 g jauhelihaa
1 tl suolaa
7 tl chilijauhetta
1 tl mustapippuria
3 – 6 rkl tomaattisosetta
2 dl vettä
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota ne öljyssä padassa. Lisää jauheliha ja jatka paahtamista. Lisää mausteet, tomaattisose ja vesi. Hauduta 30 min. Lisää pavut ja kuumenna. Tarjoa patongin kera
OMENA-KAURANELIÖT
taikina:
4 munaa
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
100 g sulatettua margariinia
1 dl omenamehua
päälle:
1 litra omenakuutioita
pinnalle:
20 g margariinia
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja mehu vuorotellen. Levitä taikina leivinpaperille uunipellin päälle. Ripottele pinnalle omenakuutiot. Sekoita pehmeään margariiniin sokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele seos omenakuutioiden päälle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min.
VIIKKO 48:
HERKKUSIENIRISOTTO
200 g savukylkeä
250 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
2 dl pitkäjyväistä riisiä
5 dl lihalientä
2 varsisellerin vartta
1 dl pakaste maissia
½ sitruunan mehu
ripaus pippuria
Kuutioi savukylki ja viipaloi herkkusienet. Silppua myös sipuli. Ruskista savukylki ja lisää joukkoon sienet ja sipulit ja jatka ruskistamista. Lisää riisit ja kuullota niitä hetki. Lisää lihaliemi ja suikaloidut sellerinvarret. Hauduta 15 min. lisää maissi ja pippuri. Hauduta vielä hetki.
BROILERIA INTIALAISEEN TAPAAN
8 broilerin rintapalaa
4 dl maustamatonta jogurttia
6 valkosipulin kynttä
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl chilijauhetta
2 tl kuminaa
½ tl cayennepippuria
½ tl anista
1 sitruunan mehu
8 rkl kookoshiutaleita
Sekoita jogurttiin mausteet ja sitruunanmehu. Laita seos ja broilerin rintapalat vahvaan muovipussiin ja anna maustua jääkaapissa yön yli pussia välillä käännellen. Laita voideltuun uunivuokaan broilerin palat ja sivele ne jogurttiseoksella. Laita loppujogurttiseos myös vuokaan ja ripottele pinnalle kookoshiutaleet. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa esim. basmatiriisin kera.
NAKKI-KASVISKEITTO
2 rkl öljyä
1 sipuli
300 g valkokaalia
50 g juuriselleriä
2 porkkanaa
3 perunaa
1½ l vettä
3 lihaliemikuutiota
3 rkl tomaattisosetta
1 etikkapunajuuri
300 g nakkeja paloina
kuori ja suikaloi kasvikset. Hauduta niitä öljyssä hetki. Lisää vesi ja lihaliemikuutiot. Hauduta 15 min. Lisää tomaattisose, raastettu etikkapunajuuri ja nakkipalat. Hauduta vielä 5 min.
MAKARONISALAATTI
150 g makaroneja
vettä ja suolaa
2 dl pakaste herneitä
1 salaattisipuli
½ paprikaa
100 g metvurstia
100 g juustoa
2 maustekurkkua
kastike: 1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1/3 tl cayennepippuria
ripaus suolaa ja sokeria
Keitä makaronit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Suikaloi kaikki ainekset ja yhdistä ne kylmiin makaroneihin. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada ne salaatin joukkoon. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
KAHVIKIEKKO
5 – 5½ dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 dl rusinoita
2 tl pikakahvijauhetta
100 g voita
1 muna
2 dl maitoa
3 rkl appelsiinimarmeladia
Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuutioi voi ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Sekoita joukkoon muna, maito ja appelsiinimarmeladi. Nostele taikina lusikalla renkaan muotoon uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 15 min. Parhaimmillaan heti tarjoiltuna.
VIIKKO 49:
LIHA-PAPUPATA
1 pkt (noin 450 g) kuivattuja
valkoisia papuja
vettä
2 rkl öljyä
1 pkt amerikan
pekonia
3 rkl tomaattisosetta
4 broilerin rintaleikettä
4 porsaankyljystä
1 pkt krakovan-makkaraa
2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
4 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
3 dl punaviiniä
5 kokonaista mustapippuria
Liota papuja vedessä 12 tuntia. Suikaloi pekoni ja laita se kylmän padan
pohjalle öljyn kanssa. Ruskista se ja
lisää tomaattisose. Kääntele
tomaattisosetta pekonin kanssa hetki kuumalla pannulla. Lisää broilerin rintaleikkeet, kyljykset,
viipaloitu makkara, hienonnetut sipulit, pavut ja nesteet sekä mausteet. Hauduta pataa liedellä miedolla lämmöllä 1½
tuntia tai +175C:ssa uunissa noin 2 tuntia.
SOSEKEITTO
1 litra vettä
5 jauhoista perunaa
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 sipuli
2 kasvisliemikuutiota
tuoreita yrttejä (esim. rosmariini)
1 dl smetanaa
Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Kiehauta vesi ja lisää siihen liemikuutiot ja
kasvikset. Keitä 20 min. Soseuta sauvasekoittimella tai
monitoimikoneessa. Laita keitto takaisin
kattilaan ja lisää hienonnetut yrtit ja smetana. Keitä vielä 5 min. Tarkista suolaisuus.
JUHLAVA LAMMASPATEE
1 pkt amerikan
pekonia
3 sipulia
6 valkosipulin kynttä
100 g broilerin maksaa
500 g lampaan jauhelihaa
3 rkl perunajauhoja
1½ dl kermaa
2 munaa
1 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
½ dl hienonnettua persiljaa
Hienonna pekoni, sipulit, valkosipulin kynnet ja broilerin
maksa. Kuullota kaikki pekonista
irronneesta rasvassa. Ota broilerin
maksa erilleen, jäähdytä se ja soseuta se kerman kanssa hienoksi. Sekoita kaikki ainekset jauheliha joukkoon ja
sekoita ne tasaiseksi taikinaksi. Pane
seos voideltuun pitkänomaiseen uunivuokaan ja kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1
tunti. Valuta syntynyt neste pois ja
jäähdytä se vuoassa. Tarjoa alkupalana
tai kevyenä pääruokana etikkasäilykkeiden kanssa.
KERMAISET VALKOSIPULIPERUNAT
8 perunaa
1 tl suolaa
5 valkosipulin kynttä
4 dl ruokakermaa
Kuori ja viipaloi perunat. Laita voideltuun vuokaan kerroksittain
perunaviipaleita, murskattua valkoispulia ja suolaa. Kypsennä mikroaaltouunissa täydellä teholla
10 min. Lisää kiehautettu, kuuma kerma
ja laita +225C:seen uuniin vielä noin 20 min.
LÄMPIMÄT LOHIRULLAT
8 suurta, ohutta lohiviipaletta
1 tl Dijon sinappia
sitruunamehua
suolaa
4 dl kuorittuja katkaravun pyrstöjä
Sivele lohiviipaleet ohuesti sinapilla, pirskottele niiden
päälle sitruunamehua ja ripottele hieman suolaa jokaiselle viipaleelle. Laita ½ dl katkaravun pyrstöjä joka
viipaleelle ja rullaa ne rullalle.
Kiinnitä rullat cocktailtikuilla.
Kypsennä +225C:ssa uunissa perunoiden kypsentymisen loppuvaiheessa noin
10 min.
HYYDYTETTY PUOLUKKATORTTU
pohja:
1 pkt kaurakeksejä
75 g voita sulatettuna
täyte:
1 tlk maitorahakaa
1 dl sokeria
3 tl vanilijasokeria
2½ dl survottuja puolukoita
4 dl hyla vispikermaa
6 liivatelehteä
½ dl vettä
päälle:
puolukoita
2 dl puolukkamehua
hyytelösokeria
Valmista pohja.
Murenna keksit ja sekoita niihin sulatettu voi. Painele seos tiiviisti irtoreunaisen vuoan
pohjalle. Laita kylmään
kovettumaan. Valmista täyte. laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen
likoamaan. Mausta rahka sokereilla ja
survotulla puolukalla. Kuumenna
vesitilkka kattilassa ja ota kattila pois liedeltä. Laita puristetut liivatelehdet kattilaan ja
sekoita. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi.
Kaada liivateseos ohuen ohuena nauhana rahkaseokseen ja sekoita. Nostele kermavaahto varovasti rahkaseokseen
ja sekoita. Kaada seos pohjan päälle ja
laita se jääkaappiin hyytymään. Kun
torttu on hyytynyt, laita sen päälle puolukat.
Valmista puolukkamehusta ja hyytelösokerista sokeripakkauksen ohjeen
mukaan hyytelöseos. Kaada seos
puolukoiden päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Kun seos on hyytynyt, ota torttu pois
vuoasta.
VIIKKO 50:
BROILERIKEITTO
400 g suikaloituja broileripaloja
2 porkkanaa
pala purjoa
1dl pitkäjyväistä riisiä
2 rkl öljyä
3 tl currya
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
2 dl kuohukermaa
1 pussi pakastemaissia
Kuori ja suikaloi kasvikset.
Kuumenna kattilassa öljy ja sekoita siihen curry. Ruskista kevyesti siinä broilerin suikaleet,
Lisää suikaloidut kasvikset ja riisi.
Kuullota hetki. Lisää vesi ja
liemikuutiota Keitä 10 min. Lisää kerma ja maissit. Kuumenna ja tarkista maku
NOPEA PAKASTEKALA
½ purjoa
400 g pakaste seitä
1 tl suolaa
3 keitettyä kananmunaa
2 tlk ranskankermaa
ripaus suolaa
3 rkl hienonnettua tilliä
Suikaloi purjo ja laita se voidellunuunivuoan pohjalle. Laita annospaloiksi paloiteltu kala sen
päälle ja ripottele kalan päälle hieman suolaa.
Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 25 min.
Valmista sillä välin munaseos.
Kuori ja hienonna keitetyt munat.
Sekoita ne ranskankermaan yhdessä mausteiden kanssa. Levitä seos kalapalojen päälle ja jatka
kypsentämistä vielä noin 10 min. Tarjoa
keitettyjen perunoiden kanssa.
GRAAVILOHI JOULUKSI
1 kg lohta fileenä
2½ rkl karkeaa
merisuolaa
1 tl sokeria
4 rouhittua valkopippuria
2 rkl konjakkia
5 tillin oksaa
Hiero mausteet kalan pintaan, pirskottele konjakki pintaan
ja laita tillit kalafileen päälle. Kääri
file tiiviisti voipaperiin ja sen jälkeen
folioon. Pakasta. Ota kala pakastimesta noin vuorokautta ennen
tarjoilua. Anna sulaa hitaasti jääkaapissa ja samalla maustua. Viipaloi tarjolle.
JOULUISET LIHAPULLAT
1 sipuli
2 rkl öljyä
¾ dl kaurahiutaleita
1 rkl perunajauhoja
1½ dl kermaa
1 muna
1 tl suolaa
1/3 tl jauhettua maustepippuria
¼ tl kanelia
500 g paistijauhelihaa
Kuori ja hienonna sipuli.
Kuullota se öljyssä ja jäähdytä.
Mittaa kulhoon kaurahiutaleet, perunajauho, kerma ja mausteet sekä
sipuli. Sekoita hyvin ja anna hetki
turvota. Lisää jauheliha ja sekoita
hyvin. Muotoile massasta ohuita pötköjä
ja jaa ne pieniksi lihapulliksi, ohjeesta tulee noin 45 pientä lihapullaa. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 10 min. Pakasta odottamaan joulua.
KANELIKAKKU
125 g margariiinia
2 munaa
1½ dl sokeria
1 rkl kanelia
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 dl murskattuja saksanpähkinöitä
Sulata ja jäähdytä margariini. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi
vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut
kuivat aineet. Sekoita ja kaada voideltuun
ja korppujauhotettuun kakkuvuokaa.
Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 tunti.
Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista. Säilytä kakkua rasiassa tai pakasta.
VIIKKO 51:
KASVISBORSSI
400 g punajuuria
1 porkkana
1 sipuli
1 paprika
öljyä
2 litraa vettä
250 g keräkaalia
3 rkl tomaattisosetta
2 kasvisliemikuutiota
2 tl sokeria
2 rkl sitruunamehua
tarjoiluun smetanaa
Kuori ja raasta juurekset, sipuli ja paprika. Kuullota niitä hetki öljyssä ja lisää
vesi. Keitä 10 min ja lisää suikaloitu keräkaali
ja liemikuutiot. Mausta keitos ja anna
kiehua miedolla lämmöllä noin 1 tunti.
Tarjoa smetanan kanssa.
KAHDEN KASVIKSEN TERRIINI
300 g parsakaalia
300 g porkkanoita
suolaa
vettä
7 kananmunaa
1 rkl perunajauhoja
ripaus mustapippuria
kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia
ripaus suolaa ja sokeria
Puhdista kasvikset.
Keitä ne erikseen suolalla maustetussa vedessä. Soseuta parsakaalit monitoimikoneessa ja
lisää 4 kananmunaa ja ½ rkl perunajauhoja sekä ripaus pippuria. Soseuta samaten porkkanat monitoimikoneessa
lisää loput kananmunat, perunajauho ja pippuri.
Vuoraa iso suorakaiteen mallinen vuoka tuorekelmulla. Kaada sen pohjalle puolet parsakaali
seoksesta. Kaada sen päälle porkkanaseos
ja loput parsakaaliseoksesta. Peitä
vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa +175C:ssa uunissa noin 1 tunti. Kumoa jäähtyneenä ja poista kelmu. Valmista kastike ja anna sen maustua hetki
jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa terriini kastikkeen kanssa.
SUKLAAKAKKU JOULUKSI
pohja:
1 dl kaakaojauhetta
1½ dl vettä
125 g margariinia
2½ dl sokeria
2 munaa
1 dl kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
täyte:
1 dl aprikoosimarmeladia
1 rkl konjakkia
3 dl hyla vispikermaa
koristelu:
2 pussia tummaa Block-suklaata
hopeakuulia
Valmista pohja. Sekoita kaakaojauhe veteen ja kaada seos
kattilaan. Kiehauta seos ja jäähdytä se.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää
munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää
kaakaoliemi, kermaviili ja kuivat aineet.
Sekoita ja kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun
kakkuvuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa
noin 1 tunti. Jäähdytä hetki ennen
kumoamista. Jäähdytä pohja ja leikkaa se
neljään viipaleeseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita aprikoosimarmeladiin konjakki ja
levitä sitä kakkupohjalle. Levitä sen
päälle kermavaahtoa ja täytä näin koko kakku.
Voit pakastaa kakun tässä vaiheessa ja sulamisen jälkeen kuorruttaa
sen. Kuorruta kakku sulatetulla
suklaalla, katso pussin kyljestä suklaa sulatusohje. Anna suklaan hieman
kovettua ennen tarjoilua.
RANSKALAISET PIPARIT
125 g mantelilastuja
200 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
1 tl soodaa + 2 tl vettä
noin 6 dl vehnäjauhoja
Riko mantelit silpuksi.
Vaahdota margariini ja sokeri.
Lisää siirappi, mausteet, mantelihakkelus ja sooda vesitilkkaan
sekoitettuna. Sekoita jauhot
joukkoon. Vaivaa taikina nopeasti leivinpöydällä
jauhojen päällä ja jaa se kahteen osaan.
Tee niistä noin 5 cm leveitä ja 2 cm korkeita tankoja. Kiedo ne folioon ja anna niiden kovettua
jääkaapissa pari kolme tuntia. Leikkaa
taikinatangosta terävällä veitsellä ohuita viipaleita. Nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 12 min. Jäähdytä ne leivinpaperilla. Säilytä kannellisessa rasiassa.
MALTAN RIISI
2 dl pitkäjyväistä riisiä
vettä
ripaus suolaa
1 tlk ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
1 rkl vanilijasokeria
lisäksi:
5 dl pakaste vadelmia
1 dl vettä
1 dl sokeria
Keitä riisit runsaassa suolalla maustetussa vedessä
kypsiksi. Valuta hyvin ja jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita riisin joukkoon ranskankerma, sokerit
ja kerma. Jäähdytä. Valmista kastike. Kiehauta vesi ja liuota siihen sokeri. Sekoita sokeriseos sulatettujen vadelmien
joukkoon ja soseuta kastikkeeksi. Tarjoa
kylmänä Maltan riisin kanssa.
VIIKKO 52:
SITRUUNASILLI
400 g rasvasillifileitä
2 sipulia
1 nippu tilliä
1 sitruunan suikaloitu kuori
liemi:
3 sitruunan puserrettu mehu (noin 2 dl)
2 dl vettä
2 dl sokeria
1 laakerinlehti
1 tl valkopippureita
3 neilikkaa
Sekoita kaikki liemen ainekset keskenään, kiehauta ja
jäähdytä seos. Huuhdo sillifileet
kylmällä vedellä ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi sipulit. Lado sillin palat kerroksittain sipulin,
tillin ja sitruunan kuorien kanssa tölkkiin.
Kaada liemi päälle ja anna maustua vuorokausi ennen tarjoilua.
APPELSIINI-SELLERISALAATTI
6 sellerin vartta
3 appelsiinia
kastike:
4 rkl vastapuristettua appelsiinimehua
1 rkl öljyä
1 tl sitruunapippuria
Huuhdo sellerin varret ja suikaloi ne ohuiksi
suikaleiksi. Kuori ja leikkaa
appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi.
Käytä irtoava mehu kastikkeeseen.
Yhdistä ainekset ja valmista kastike sekoittamalla ainekset
sekaisin. Kaada kastike salaatin päälle.
MARINOIDUT HERKKUSIENET
200 g tuoreita herkkusieniä
kastike:
1 rkl viinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 maustemitallinen mustapippuria
½ tl suolaa
4 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi
Valmista ensin kastike.
Kuori ja murskaa valkosipulin kynsi öljyn joukkoon. Lisää seokseen viinietikka, sitruunamehu ja
mausteet. Sekoita hyvin. Puhdista ja viipaloi herkku sienet ohuiksi
viipaleiksi. Kaada kastike niiden päälle
ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Tarjoa alkupalapöydässä.
LANTTULAATIKKO
1 kg lanttuja
vettä ja suolaa
50 g voita
½ dl mannasuurimoita
4 dl maitoa
¼ tl valkopippuria
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
pinnalle 2 rkl korppujauhoja
Kuori ja paloittele lantut pieniksi paloiksi. Keitä lanttupalat suolalla maustetussa
vedessä kypsiksi. Soseuta lanttupalat
monitoimikoneessa ja lisää koneen käydessä sulatettu voi, mannasuurimot,
mausteet ja osa maidosta. Ota seos pois
kulhosta ja lisää loput maidot. Laita
seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 - 60
min.
PUNAJUURILAATIKKO
500 g raakoja punajuuria
100 g sinihomejuustoa
ripaus rosmariinia
4 dl ruokakermaa
Kuori ja raasta punajuuret.
Kypsennä niitä pelkiltään mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 10
min. Laita ne kerroksittain voideltuun
uunivuokaan murustetun sinihomejuuston ja rosmariini kanssa. Kaada kerma päälle ja kypsennä +200C:ssa
uunissa noin 45 min. Peitä foliolla ½ tunnin kuluttua, ettei kaikki kerma
haihdu pois.
TRYFFELI –MAKEISET
75 g tummaa suklaata
1 rkl voita
2 rkl kuohukermaa
1 rkl konjakkia tai raastettua appelsiinin kuorta
Sulata suklaa vesihauteessa.
Kiehauta voi ja kerma. Kaada seos
voimakkaasti vatkaten suklaaseokseen.
Mausta konjakilla tai appelsiinin kuorella. Jäähdytä seosta hieman ja pursota siitä
pieniä ruusukkeita leivinpaperille ja anna kovettua. Voit halutessasi ripotella kaakaojauhetta
siivilän läpi tryffelien päälle ennen kovettumista.
VIIKKO 53:
KINKKURULLAT
6 ohutta sinapilla kuorrutettua joulukinkun viipaletta
täyte:
1 omena
pieni pala valkokaalia
1 dl majoneesia
3 tl Dijon -sinappia
Valmista täyte. Kuori
ja raasta omena ja suikaloi purjo sekä kaali.
Sekoita kasvikset majoneesiin ja mausta seos sinapilla. Jaa salaatti kinkkuviipaleille ja rullaa
rulliksi. Tarjoa alkupalana tai kevyenä
lounaana.
KINKKUSALAATTI
200 g kuorrutettua joulukinkkua
100 g voimakkaan makuista makkaraa, esim. Balkanin juhla
–makkaraa
5 keitettyä perunaa
2 hapahkoa omenaa
2 dl pakaste herneitä
pala purjoa
2 herkkukurkkua
1 kerä rapeaa keräsalaattia
kastike:
3 dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
3 tl sinappia
suolaa
ripaus pippuria
Suikaloi kinkku ja makkara.
Kuutioi perunat, omenat ja herkkukurkut. Sulata herneet. Suikaloi purjo ja salaatti. Yhdistä salaatin ainekset ja valmista
kastike. Sekoita kermaviili ja
keltuainen sekä mausteet. Kaada kastike
salaatin päälle ja tarjoa heti.
PAKASTEKALAA VÄLIMEREN TAPAAN
1 pkt pakaste seitä
½ tl suolaa
4 tomaattia
200 g feta –juustoa
1 rkl öljyä
1 dl kalalientä kuutiosta
1 dl hienonnettua persiljaa
Viipaloi pakastekala ja mausta se suolalla. Kuumenna öljy pannussa ja paista kalapalat
kauniin ruskeiksi joka puolelta. Laita
ne voideltuun uunivuokaan. Laita
kalapalojen päälle tomaattiviipaleita ja feta
-juustoa kuutioina ja persiljaa.
Kuorruta +250C:ssa uunissa noin 8 min. eli kunnes juusto saa hieman väriä.
JAUHELIHAKEITTO
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1½ litraa vettä
2 lihaliemikuutioita
2 dl makaroneja
1 pussi pakaste keittojuureksia
1 tl oreganoa ja basilikaa
Ruskista kattilassa jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja sekoita. Lisää vesi ja lihaliemikuutiot. Kiehauta ja lisää makaronit. Keitä 10 min ja lisää kaikki loput aineet ja
keitä vielä 10 min.
APPELSIINI-BANAANIKIISSELI
1 litra voimakkaan makuista appelsiinimehua
1 dl perunajauhoja
3 banaania
sokeria pinnalle
Mittaa kattilaan mehu ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes
sakenee. Kiehauta, mutta älä keitä ja
sekoita. Viipaloi banaanit tarjoilukulhon
pohjalle ja kaada kiisseli päälle. Ripottele pinnalle hieman sokeri, ettei tule
paksua kuorta. Jäähdytä.