RESEPTIT 2005
(viikot 27 - )
VIIKKO 27:
KESÄKURPITSAKEITTO
500 g kesäkurpitsaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl öljyä
1 tl currya
4 dl kasvislientä
½ dl perunasoseainesta
200 g sulatejuustoa
ripaus valkopippuria
Kuutioi kesäkurpitsa, hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuullota kasviksia öljyssä hetki ja lisää curry. Lisää kasvisliemi ja hyvin sekoittaen perunasoseaines. Keitä 10 min ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää juusto kuutioina ja sekoita kunnes juusto on sulanut ja mausta pippurilla.
LOHIKIUSAUS
500 g pakaste peruna-purjosipuliseosta
100 g kylmäsavukirjolohta
150 g kirjolohifilettä
1 dl tilliä silppuna
3 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
Suikaloi kalat. Laita peruna-purjoseos ja kalasuikaleet kerroksittain tillin kanssa voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma-suolaseos ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min.
INKIVÄÄRIMARINOITU BROILERIVARRAS
600 g broilerin rintafileetä
4 rkl vaaleaa siirappia
marinadi:
2 rkl sokeria
1 limetin mehu
3 rkl itämaisen keittiön kalakastiketta
6 cm:n pala tuoretta inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
Leikkaa liha kuutioiksi. Raasta inkivääri ja silppua valkosipulin kynnet. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita se lihapaloihin. Anna lihapalojen maustua yön yli jääkaapissa. Pujottele lihakuutiot vedessä liotettuihin grillitikkuihin. Laita lihat +200C:seen uuniin ja sivele silloin tällöin siirapilla paistamisen aikana. Kypsyy noin 20 min.
MANSIKKAINEN SALAATTI
1 – 2 lajia salaatinlehtiä noin 150 g
2 salottisipulia
10 – 15 mansikkaa
kastike:
½ dl appelsiinimehua
½ dl oliiviöljyä
1 tl murskattuja viherpippureita
ripaus suolaa
Pese, valuta ja kuivaa salaatinlehdet. Revi ne laakean vadin pohjalle. Suikaloi sipulit ja lohkoa mansikat. Asettele ne salaatinlehtien päälle. Valmista kastike. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista huolellisesti sekaisin. Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoa heti.
ERILAINEN MAKARONILAATIKKO
400 g jauhelihaa
1 pieni purjo
500 g tomaattimurskaa
7 dl vettä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
1 tl timjamia
300 g pastaa
150 g juustoraastetta
Ruskista jauheliha ja suikaloitu purjo padassa. Lisää tomaattimurska, vesi ja kaikki musteet. Sekoita jauhelihaseoksen joukkoon pasta ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa salaatin kera.
KOOKOS-ANANASKAKKU
2 dl sokeria
1½ tl ruokasoodaa
5 dl vehnäjauhoja
4 ananasrengasta
3 dl kookosmaitoa
½ dl öljyä
kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1 rkl ananasmehua
½ rkl sitruunamehua
Sekoita kuivat aineet keskenään. Paloittele ananasrenkaat. Lisää kookosmaito, öljy ja ananas kuiviin aineisiin. Sekoita. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 50 min. Kumoa ja jäähdytä kakku. Valmista kuorrutus Sekoittamalla tomusokeriin nesteet. Leivitä kuorrutus kakun pinnalle ja ripottele kookoshiutaleet päälle.
VIIKKO 28:
TILLIMUHENNETUT UUDET PERUNAT
noin 1 kg uusia perunoita
3 rkl voita
3 dl ruokakermaa
1 – 2 dl maitoa
1 tl suolaa
1 dl hienonnettua tilliä
Pese uudet perunat huolellisesti ja kuutioi ne. Sulata voi kasarissa ja lisä perunat. Paista porunoita hetki. Lisää kerma ja hauduta perunoita silloin tällöin sekoitellen 10 min. Lisää maito ja suola. Jatka keittämistä vielä noin 10 min tai kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää tillisilppu ja sekoita. tarjoa paistetun kalan kanssa.
HELPOT PARMESAANISILAKAT
600 g silakkafileitä
2 dl parmesan –juustoa raasteena
voita paistamiseen
Kierittele silakkafileet juustoraasteessa ja paista voissa kypsiksi.
KAALIRAASTEOHUKAISET
500 g uuden sadon valkokaalia
3 rkl öljyä
4 dl maitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl ohrajauhoja
3 kananmunaa
¾ tl suolaa
paistamiseen voita
Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuullota kaalisuikaleita öljyssä hetki. Jäädytä kaalit. Sekoita maitoon jauhot, munat ja suola. Anna seoksen turvota 1 tunti. Lisää taikinaan kaalisuikaleet. Paista muurikkapannulla isoja ohukaisia. Tarjoa puolukkahillon kera.
PERUNA-BROILERI-JUUSTOSALAATTI
8 keitettyä uutta perunaa
300 g marinoituja broilerin filesuikaleita
1 rkl öljyä
200 g kotijuustoa tai kermajuustoa
1 nippu uuden sadon sipulia
200 g pakaste herneitä
ripaus suolaa
kastike:
3 dl ruoanvalmistusjogurttia
½ tl mustapippuria
2 tl vahvaa sinappia
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset ja anna sen maustua hetki jääkaapissa. Kypsennä liha ja jäähdytä se. Viipaloi perunat, kuutioi juusto ja silppua sipulit. Yhdistä kaikki ainekset ja sipottele hieman suolaa päälle. Kaada kastike juuri ennen tarjoa salaatin päälle.
UUNISSA PAAHDETUT PORKKANAT
400 g uuden sadon porkkanaa
3 rkl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
2 tl rosépippuria
½ dl hienonnettua persiljaa.
Pese porkkanat huolellisesti. Nosta ne voideltuun uunivuokaan. Sivele ne öljyllä ja hunajalla. Ripottele mausteet pintaan. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min niitä välillä käännellen ja öljy-hunajaseoksella voidellen. Sopii grilliruoan kanssa.
VIIKKO 29:
SITRUUNAISET KERMASIENET
500 g kantarelleja
50 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
1 rkl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl suolaa
Paista sienet voissa ja lisää vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Lisää kerma ja sekoita. Keitä 5 min. Lisää sitruunamehu, raastettu sitruunan kuori ja suola. Hauduta vielä 5 min. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden kera.
VARHAISKAALISALAATTI
400 g varhaiskaalia
2 uuden sadon porkkanaa
1 sipuli
ripaus suolaa
kastike:
2 dl kuohukermaa
1 tl viinietikkaa
ripaus valkopippuria
Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat pitkiksi suikaleiksi ja hienonna sipuli. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita niihin suola. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Valmista kastike. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää viinietikka ja pippuri. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti. Tarjoa heti.
BROILERINLIHAPULLAT PASTAN KERA
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoja
1 muna
1 dl parmesan -juustoa raasteena
½ tl yrttisuolaa
1/3 tl mustapippuria
400 g broilerin jauhelihaa
kastike:
1 iso sipuli
½ dl öljyä
3 dl tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 kanaliemikuutio
Valmista murekemassa. Sekoita ruokakermaan korppujauhot, muna, juusto ja mausteet. Sekoita hyvin ja lisää jauheliha hyvin sekoittaen. Muotoile massasta lihapullia ja paista ne +225C:ssa uunissa noin 15 min. Valmista sillä välin kastike. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se öljyssä ja lisää kaikki loput aineet. Keitä kastiketta 15 min. Lisää kastikkeen joukkoon broilerinlihapullat ja hauduta vielä 5 min. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
KASVISPYTTIPANNU
3 rkl öljyä
1 sipuli
8 keitettyä perunaa
150 g palsternakkaa
250 g punajuurta
1 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
4 kananmunaa
Hienonna sipuli ja kuutioi kuoritut juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuullota raa’at juurekset pannulla ja lisää vesi ja kerma. Hauduta 15 min ja lisää kuutioidut perunat ja mausteet. Hauduta vielä noin 10 min. Paista kananmuna jokaiselle syöjälle. Tarjoa lisänä myös smetanaa ja kuutioitua suolakurkkua.
KUNINGATARRAHKA
2 dl maitorahkaa
2 dl vispikermaa
½ dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
1 dl talkkunajauhoja
2 ½ dl tuoreita mustikoita
2 ½ dl tuoreita vadelmia
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää maitorahkan joukkoon sokerit ja talkkunajauhot hyvin sekoittaen. Lisää marjat ja kermavaahto varovasti nostellen. Tarjoa kylmänä.
VIIKKO 30:
KANTARELLI-SITRUUNAHILLOKE
1 litra kantarelleja
2 sitruunaa
(½ dl vettä)
5 dl hillosokeria
Pese huolellisesti sitruunat. Raasta sitruunan kuori yhdestä sitruunasta. Kuori ja viipaloi sitruunat. Pane sienet, sitruunaviipaleet ja vesi (ei vettä, jos kantarellit ovat kovin kosteita) kattilaan ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja keitä 10 min välillä sekoitellen. Tölkitä. Tarjoa esim. liharuokien lisukkeena.
KURKKUTÄYTTEISET JAUHELIHAKÄÄRYLEET
2 dl kermaviiliä
¾ dl korppujauhoja
500 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 munaa
1 tl suolaa
½ dl persiljasilppua
täyte:
2 dl herkkukurkkuraastetta
Raasta kurkut ja valuta ne. Sekoita kermaviiliin korppujauhot ja anna turvota hetki. Kuori ja hienonna sipuli ja purista valkosipulin kynnet kermaviiliseokseen. Yhdistää kaikki ainekset ja sekoita. Taputtele vedellä kastellun leivinpaperinpalan päällä jauhelihaseoksesta soikeita pihvejä ja laita jokaiseen herkkukurkkuraastetta. Ummista sukkulamaisiksi. Paista +225 C:ssa uunissa noin 15 – 20 min. Tarjoa perunasoseen kera.
HUNAJAINEN KAALI-MAKKARAPATA
1 kg punakaalia
2 sipulia
50 g juuriselleriä
½ dl öljyä
2 dl vettä
¼ tl valkopippuria
½ tl suolaa
2 rkl hunajaa
4 makkaraa (esim. juustokabanossia tai braatwurstia)
Suikaloi kaali, sipulit ja juuriselleri. Hauduta kasviksia öljyssä hetki ja lisää vesi ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 min sitä välillä sekoittaen. Lisää makkarat isoina paloina haudutuksen loppuvaiheessa.
KINKKU-RIISISALAATTI
3 dl pitkäjyväistä riisiä
200 g savukinkkua
200 g pakastepapuja
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 kerän verran sekalaisia salaatteja
2 dl majoneesia
tilkka kermaa tai maitoa
ripaus suolaa
1 tl raastettua piparjuurta
1 dl silputtua ruohosipulia
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä juoksevan veden alla. Suikaloi savukinkku , paprikat ja salaatti. Sulata ja pilko pavut. Sekoita savukinkku, paprika, pavut ja salaatti riisin joukkoon. Valmista kastike sekoittamalla majoneesin joukkoon suola, piparjuuri ja ruohosipuli sekä tilkka kermaa tai maitoa, jos kastiketta pitää ohentaa. Kaada kastike salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.
RUISKUKKO GRILLISSÄ
2 halkaistua iso ruisleipää tai 4 annos leipää (esim. ruispuikula, reissumies)
1 dl maitoa
500 g perattuja pieniä muikkuja
1 iso sipuli
1 pkt (170g) amerikanpekonia
1 tl suolaa
Ota iso folion pala (yli kaksinkertainen leipään nähden). Aseta leivän alimmainen pala foliolle, kostuta sitä maidolla ja laita sen päälle perattuja muikkuja, silputtua sipulia ja suikaloitua amerikanpekonia kerroksittain suolan kanssa. Laita leivän päällysosa päälle ja kostuta sekin. Sulje folio tiukasti ruisleivän ympärille. Hauduta grillissä miedolla lämmöllä noin 1 tunti tai jopa kauemmin, niin ruodot pehmiävät.
KARVIASMARJATORTTU
pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kuohukermaa
päälle:
8 dl karviaisia
1 dl hillosokeria
Valmista pohja. Sekoita pehmeään voihin kuivat aineet niin, että siitä muodostuu murumainen seos. Sekoita kerma joukkoon. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaa. Levitä marjat vuokaan ja ripottele hillosokeri päälle. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä ja tarjoile jäätelön kera.
VIIKKO 31:
HERKKUTATIT KREIKKALAISITTAIN
250 g herkkutatteja tai viljeltyjä herkkusieniä
3 dl vettä
1 tl suolaa
liemi:
1 punasipuli renkaina
½ tl timjamia
¼ tl korianteria
pieni laakerinlehti
5 kokonaista valkopippuria
½ tl suolaa
2 dl valkoviinietikkaa
2 dl oliiviöljyä
Puhdista sienet huolellisesti ja viipaloi ne. Laita viipaleet kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja anna kiehua noin 3 min. Valuta ja laita ne tölkkiin. Valmista liemi. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa ja anna hautua kannen alla 10 min. Kaada liemi sienien päälle ja sulje tölkit. Anna valmistua pari päivää kylmässä ennen tarjoilua.
YRTTI-JUURESKIUSAUS
800 g porkkanaa
50 g juuriselleriä
300 g palsternakkaa
300 g sipulia
3 dl juustoraastetta
4 dl ruokakermaa
1 rkl tuoretta oreganoa silppuna
1 rkl tuoretta basilikaa silppuna
1 tl suolaa
1 tl rouhittua viherpippuria
Kuori ja suikaloi juurekset. Kuori ja hienonna sipulit. Lado kaikki kasvikset, juustoraaste, yrtit, suola ja viherpippuri kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma päälle. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 2 tuntia, puolet ajasta foliolla peitettynä. Tarjoa esim. grillatun lihan tai makkaran kera.
LOHI-KATKARAPUPAISTOS
1 ½ dl jasmiiniriisiä
1 pkt pakaste voitaikinaa
300 g lohifilettä
150 g katkaravun pyrstöjä
200 g purjoa
2 munaa
3 dl ruokakermaa
½ dl suolaa
¼ tl mustapippuria
150 g mozzarella juustoraastetta
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä. Painele voitaikina ison piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paloittele lohi ja suikaloi purjo. Yhdistä riisiin lohi, sulatetut katkaravut ja purjo. Kaada seos vuokaan. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min, loppuaikana voit peittää leivinpaperilla piirakan, ettei se tummu liikaa.
KELTAINEN KURKKUSALAATTI
1 tuore kurkku
½ dl ruohosipulisilppua
kastike:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl currya
½ tl kurkumaa
Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista hyvin sekaisin. Suikaloi kurkku ja sekoita siihen ruohosipuli. Kaada kastike kurkun joukkoon ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
BROILERI-KIINANKAALIPATA
400 g broilerin paistisuikaleita
3 rkl öljyä
150 g porkkanaa
150 g purjoa
1 iso kiinankaali
½ dl soijakastiketta
1 tl inkivääriä
1 tl sitruunaruohotahnaa
Kuori ja suikaloi porkkanat, purjo ja kiinankaali. Ruskista lihat öljyssä ja lisää kasvikset. Lisää mausteet ja hauduta kannen alla noin 15 min.
VIIKKO 32:
LAMPAANKÄÄVÄT SUUTARINLOHEN TAPAAN
1 kg tuoreita lampaankääpiä
2 litraa vettä
1 tl suolaa
liemi:
3 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1½ dl sokeria
1/3 tl suolaa
1 sipuli
nippu tilliä
10 maustepippuria
Puhdista ja suikaloi sienet. Ryöppää ne suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Valmista liemi kiehauttamalla vesi, väkiviinaetikka ja mausteet. Jäähdytä liemi. Lado sienet tölkkiin kerroksittain suikaloidun sipulin, hienonnetun tillin ja mustapippurien kanssa. Kaada liemi päälle. Sulje tölkit ja anna maustua pari vuorokautta ennen tarjoilua.
KUKKAKAALI-PEKONIPATA
170 g amerikan pekonia
1 sipuli
300 g porkkanaa
400 g kukkakaalia
4 perunaa
2 dl vettä
½ tl suolaa
½ tl rouhittua viherpippuria
Suikaloi pekoni, sipuli ja porkkanat. Kuutioi perunat ja lohko kukkakaali. Ruskista pekoni padassa. Lisää kasvikset, vesi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 min.
KASVISPIHVIT
¾ dl puuroriisiä
4 dl vettä
1 dl kuohukermaa
300 g palsternakkaa
50 g juuriselleriä
300 g porkkanaa
2 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
Keitä puuroriisit kypsiksi vesi-kerma seoksessa. Kuori ja raasta juurekset. Lisää riisien joukkoon juurekset, munat, vehnäjauhot ja mausteet. Paista ohukaispannulla pihvejä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Tarjoa esim. perunasalaatin kera.
PERUNASALAATTI
12 pienehköä perunaa (noin 600 g)
1 punasipuli
1 iso herkkukurkku
1 omena
kastike:
1 dl majoneesia
1 ½ dl ranskankermaa
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl makeaa vahvaa sinappia
½ tl suolaa
ripaus valkopippuria
Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi ja jäähdytä ne. Kuori ja suikaloi punasipuli, herkkukurkku ja omena. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Kuori ja suikaloi perunat. Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa ainakin parin tuntia ennen tarjoilua.
JUUSTOMUFFINIT
2 dl kermaviiliä
3 munaa
3 dl juustoraastetta (osa voi olla esim. sinihomejuustoa)
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl paprikajauhetta
50 g voita
Sulata voi ja jäähdytä se. Sekoita kermaviilin joukkoon kaikki ainekset, älä vaivaa. Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 12 min.
VIIKKO 33:
JUURES-BRAATWURSTIWOKKI
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 palsternakka
2 porkkanaa
pala lanttua tai naurista
½ purjoa
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
1 tl rosmariinia
400 g braatwurstia
Kuori ja suikaloi juurekset ja sipuli. Halkaise ja huuhdo purjo. Suikaloi se. Kuumenna öljy ja paista kasvikset kovan kypsiksi. Lisää mausteet ja paloitellut braatwurstit. sekoita ja kuumenna.
SIENI-KAALILAATIKKO
1 ½ kg uuden sadon kaalia
2 rkl öljyä
300 g jauhelihaa
300 g sieniä
1 iso sipuli
1 lihaliemikuutio
1/3 tl mustapippuria
1 dl vettä
3 dl ruokakermaa
Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Hauduta ne öljyssä pehmeiksi. Silppua sienet ja sipuli. Ruskista pannulla jauheliha ja lisää sieni- ja sipulisilppu myös ruskistumaan. Lisää liemikuutio, mausteet ja vesi pannuun, hauduta hetki. Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma päälle. Hauduta +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä foliolla kypsymisen loppupuolella, ettei laatikko kuivu.
PUNAJUURIPIHVIT
700 g raakoja punajuuria
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
¼ tl timjamia
Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä kasvikset ja öljy. Kypsennä niitä mikroaaltouunin täydellä teholla noin 5 min. Jäähdytä seos ja lisää siihen kananmuna, jauhot ja mausteet. Paista seoksesta ohukaispannulla pihvejä. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kantarellikastikkeen kera.
KANTARELLIKASTIKE
2 rkl öljyä
1 sipuli
½ litraa kanterelleja
2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
½ sitruunan raastettu kuori
Puhdista ja paloittele sinet ja sipuli. Paista sipulia ja sieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää kerma ja suola. Keitä kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi raastettu sitruunan kuori ja sekoita.
VIINIRYPÄLE-JUUSTOSALAATTI
1 ruukku rapeaa jääsalaattia
300 g kivettömiä tummia viinirypäleitä
50 g mustaleimaemmentalia
50 g sinihomejuustoa
ranskalaista öljykastiketta
Revi salaatti. Kuutioi juustot ja yhdistä kaikki ainekset. Lorauta päälle hieman ranskalaista öljykastiketta.
KUNINGATARPIIRAS
pohja:
100 g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
5 dl vadelmia
5 dl mustikoita
½ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Valmista pohja. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin ja soseuta hieman marjoja haarukalla. Kaada täyte vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 – 30 min
VIIKKO 34:
VALKOSIPULITURSKA
1 kokonainen valkosipuli
600 g turskafileetä
2 tl sitruunamehua
1 tl suolaa
kuorrutus.
2 ½ dl juustoraastetta
2 dl smetanaa
1 kanamuna
Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi voidellun uunivuoan pohjalle. Pane kalafileet viipaleiden päälle ja mausta ne. Laita vuoka +225 C:een uuniin noin 20 min. Valmista sillä välin kuorrutus. Sekoita kaikki kuorrutuksen aineet sekaisin. Levitä kuorrutus kalan päälle ja jatka kypsentämistä kunnes kuorrutus on kullankeltainen.
UUNIJUUREKSET
4 porkkanaa
pala lanttua
2 palsternakkaa
3 – 4 punajuurta
1 selleri
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Kuori ja lohkoa muut juurekset isoiksi lohkoiksi paitsi punajuuri, josta tee pienempiä lohkoja. Laita lohkot leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin ja sivele ne öljyllä. Ripottele suola päälle ja laita +225 C:seen uuniin ne noin 40 min. Tarjoa joko liha tai kala ruoan kanssa.
KURPITSAKEITTO
3 rkl öljyä
600 g kurpitsaa
100 g porkkanaa
2 sipulia
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl ruokakermaa tai smetanaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl sitruunamehua
¼ tl valkopippuria
Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Kuori porkkana. Kuutioi kasvikset. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä 15 min. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna ja lisää kerma-vehnäjauhoseos ja mausteet. Keitä vielä noin 5 min.
PERUNA-MAKKARASALAATTI
800 g pieniä uusia perunoita
2 omenaa
400 g mausteista makkaraa
100 g suolakurkkua
1 sipuli
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
kastike:
½ dl öljyä
2 rkl balsamico –viinietikkaa
ripaus suolaa
Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Kuutioi perunat, omenat, makkarat, kurkku ja sipuli. Yhdistä ainekset. Lohkoa kananmunat. Valmista kastike vatkaamalla kaikki ainekset sekaisin. Kaada kastike salaatin päälle ja asettele lohkotut kananmunat salaatin pinnalle.
PORKKANAOHUKAISET
5 dl maitoa
2 munaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 dl raastettua porkkana
paistamiseen voita
Vatkaa maidon joukkoon munat ja jauhot. Lisää suola ja porkkanaraaste. Anna taikinan turvota noin 1 tunti jääkaapissa. Paista ohukaispannulla kullanruskeiksi ja tarjoa mansikka hillon ja jäätelön kera.
VIIKKO 35:
KASVIS-PERUNAPIHVIT
1 dl leseitä
1 dl vettä
2 dl perunaraastetta
2 dl palsternakkaraastetta
2 dl porkkanaraastetta
1 dl juuriselleriraastetta
1 dl sipulisilppua
2 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
¼ tl currya
kastike:
2 dl kermaviiliä
1/3 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunaja
½ dl ruohosipulisilppua
Sekoita leseet ja vesi. Anna turvota pari tuntia. Valmista sillä välin kastike. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa kunnes pihvit ovat valmiita. Valmista pihvit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista ohukaispannulla pihvejä.
SISKON RAASTEKEITTO
1½ litraa vettä
3 lihaliemikuutiota
2 porkkanaa
1 palsternakka
pala lanttua
1 sipuli
4 perunaa
5 kokonaista mustapippuria
2 tl erilaisia yrttejä
400 g siskonmakkaroita
1 dl ruohosipulisilppua
Kuori ja raasta juurekset. Kiehauta vesi. lisää liemikuutiot, kasvisraaste ja mausteet. Keitä 10 min. Purista kiehuvaan keittoon siskonmakkarat ja lisää ruohosipuli. Keitä vielä noin 5 min.
PUNAINEN LOHILAATIKKO
500 g peruna-sipuliseosta
500 g lohifilettä
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl maissitärkkelystä
3 tl basilikaa
1 tl sitruunapippuria
2 tl yrttisuolaa
Sekoita tomaattimurskaan maissitärkkelys ja mausteet. Viipaloi lohi. Lado kaikki ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 min.
RUOKAISA SALAATTI
3 dl keitettyjä makaroneja
1 ruukku jääsalaattia
2 dl tuoreita herneitä
1 tlk (227g) ananasta paloina
1 pieni sipuli
300 g palvikinkkua
1 dl salaatinkastiketta
Kuori ja hienonna sipuli, Kuutioi kinkku. Revi salaatinlehdet vadin pohjalle. Sekoita kulhossa makaronit, herneet, ananaspalat, sipuli ja kinkku. Kaada päälle kastike ja sekoita. Kaada salaatti salaatinlehtien päälle kulhoon ja tarjoa patongin kera.
BANAANI-HERUKKARAHKA
250 g maitorahkaa
200 g vanilijan makuista jogurttia
1 banaani
2 – 3 dl punaherukoita
½ dl hunajaa
Sekoita kulhossa rahka, jogurtti ja viipaloitu banaani. Sekoita seoksen joukkoon hunaja. Anna maustua hetki jääkaapissa. Lisää herukat varovasti nostellen seoksen joukkoon.
VIIKKO 36:
SIENIJAUHELIHAPIHVIT
500 g paistijauhelihaa
250 g silputtuja metsäsieniä
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 kananmuna
3 rkl korppujauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
Kuori ja silppua sipuli. Kuullotan se öljyssä pehmeäksi. Sekoita
jauheliha joukkoon silputut sienet, sipuli, kananmuna, korppujauhot,
vehnäjauhot ja mausteet. Sekoita hyvin sekaisin ja paista pannulla pihvejä. Voit
tarjota esim. perunamuusin kanssa tai hampurilaisen välissä.
AURAISET KIRJOLOHIKÄÄRÖT
1 kirjolohifilee
100 g sinihomejuustoa
½ dl hienonnettua tilliä
2 dl ruokakermaa
1 tlk smetanaa
Leikkaa kirjolohifilee viistosti ohuiksi viipaleiksi.
Murenna sinihomejuusto ja ripottele sitä tillin kanssa jokaiselle
kirjolohiviipaleelle. Rullaa kääröiksi ja asettele kääröt tiiviisti voideltuun
uunivuokaan. Sekoita kerma ja smetana. Kaada seos kääröjen päälle ja ripota
hieman suolaa pinnalle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min.
LEHTISELLERISALAATTI
5 lehtisellerin vartta
2 hapahkoa omenaa
½ tuore kurkkua
1 tlk (227 g) ananasmurskaa
1 kerä rapeaa keräsalaattia
kastike:
1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 rkl ananastölkin lientä
½ tl yrttisuolaa
½ tl sitruunapippuria
½ tl kirveliä
½ dl rouhittuja pähkinöitä
Suikaloi lehtisellerin varret, omena ja kurkku. Revi
salaatti laakean vadin pohjalle. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään ja
laita ne salaatinlehtien päälle. Valmista kastike. Sekoita ranskankermaan
majoneesi, mehu ja mausteet. Kaada kastike salaatin päälle ja koristele
pähkinöillä.
BORSSIKEITTO
5 tuoretta punajuurta
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
300 g valkokaalia
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1,5 l kasvislientä
½ sitruunanmehu
1 venäläinen suolakurkku
300 g siskonmakkaroita
Kuori ja raasta juurekset, suikaloi kaali ja sipuli ja
murskaa valkosipulin kynnet. Laita kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen ja keitä
30 min. Kuutioi suolakurkku. Lisää keiton joukkoon sitruunamehu, suolakurkku ja
kuorestaan puristetut siskonmakkarat. Keitä vielä noin 5 min. Tarjoa smetanan
kera.
KIIREISEN MOKKAJÄÄDYKE
1 litra vaniljajäätelöä
2 rkl pikakahvijauhetta
tilkka vettä
3 dl Hyla-vispikermaa
1 dl murskattuja kahvipapumakeisia
Anna jäätelön pehmetä hetki. Sekoita pikakahvijauhe vesitilkkaan.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita se
kylmällä vedellä huuhdottuun rengaskakkuvuokaan. Peitä foliolla. Laita jäädyke
pakastimeen ja anna jäätyä ainakin yön yli ennen tarjoilua.
VIIKKO 37:
KARJALANPAISTI
300 g luutonta naudan lapaa
300 g luutonta sian lapaa
300 g luutonta lampaan keittolihaa
300 g broilerin rintapalaa (poista luut)
3 sipulia
400 g porkkanaa
1 litra vettä
2 lihaliemikuutiota
8 kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti
1 rkl tomaattisosetta
(suolaa)
Kuutioi lihat ja laita ne isoon uunivuokaa. Laita lihojen
joukkoon lihaliemikuutiot murskattuina ja mausteet. Kaada päälle vesi. Laita
vuoka +175C:seen uuniin ja kypsennä 1½ - 2 tuntia. Tarkista suolaisuus ja lisää
suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitinperunoiden kanssa.
TONNIKALAPASTA
3 dl pastaa
3 tlk tonnikalaa
1 sipuli
kastike:
5 dl maitoa
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl juustoraastetta
¼ tl mustapippuria
½ tl paprikajauhetta
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta se. Valuta
tonnikaloista neste pois. Kuori ja silppua sipuli. Laita ainekset kerroksittain
voideltuun lasagnevuokaan. Valmista kastike. Mittaa kylmä maito ja vehnäjauhot
kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja keitä 5 min. Lisää
juustoraaste ja sekoittele kunnes juusto on sulanut ja lisää mausteet. Kaada
kastike vuokaan. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min.
LÄMMIN LISÄKESALAATTI
4 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 purjo
1 iso paprika
2 rkl öljyä
1½ dl vettä
1/3 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl balsamico-viinietikkaa
Kuori ja raasta porkkanat ja juuriselleri. Suikaloi purjo ja
paprika. Kuullota kasvikset öljyssä ja lisää neste ja mausteet. Hauduta noin 10
min ja lisää balsamico. Tarjoa heti.
PURJO-PERUNAKEITTO
3 rkl öljyä
600 g perunaa (jauhoinen lajike)
1 sipuli
1 purjo
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
1 tl timjamia
2 dl ruoanvalmistus jogurttia
Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli. Suikaloi purjo. Kuullota
öljyssä kasviksia ja lisää vesi ja liemikuutiot ja timjami. Keitä 20 min. Soseuta
keitto joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Laita keitto takaisin
kattilaan, lisää ruoanvalmistus jogurtti ja kuumenna se. Tarkista vielä
suolaisuus ja tarjoa.
OMENAOHUKAISET
400 g omenoita
ohukaistaikina:
2 kananmunaa
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
¼ tl suolaa
½ tl kanelia
Valmista ohukaistaikina. Vatkaa munien rakenne rikki ja
lisää hyvin vatkaten maito, vehnäjauhot ja mausteet. Anna taikinan turvota
tunti jääkaapissa. Pese ja viipaloi omenat (kuori, jos ulkolaisia).
Laita nokare voita ohukaispannun syvennykseen. Kun pannu on kuuma, laita
jokaiseen syvennykseen omenaviipale ja ohukaistaikinaa. Paista molemmin puolin
kauniin vaalean ruskeiksi.
Tarjoa vaahterasiirapin kera.
VIIKKO 38:
KALAKEITTO
1 litra vettä
2 kalaliemikuutioita
400 g porkkanaa
pala purjoa
800 g perunaa
500 g erilaisia kalafileitä (kirjolohi, kuha ja turska)
2 dl pakaste herneitä
2 dl kuohukermaa
Kuori ja viipaloi porkkanat ja suikaloi purjo. Kuori ja
paloittele perunat. Kiehauta vesi ja lisää siihen liemikuutiot, porkkanat ja
purjo. Keitä 10 min. Lisää perunat ja keitä 10 min. Lisää kalat paloiteltuna,
herneet ja kerma. Keitä vielä noin 5 min. Tarkista suolaisuus ja lisää
tarvittaessa.
NAKKISTROGANOFF
1 sipuli
4 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
300 g kuorettomia nakkeja
2 rkl smetanaa
1 suolakurkku kuutioina
Viipaloi ja ruskista nakit. Ota nakit pois pannulta. Kuori
ja kuutioi sipuli. Kuullota se öljyssä ja lisää jauhot. Anna jauhojen hieman
ruskistua ja lisää vesi. Lisää lihaliemikuutio ja keitä 5 min.
Lisää nakit, smetana ja suolakurkku. Hauduta vielä noin 5
min. Tarjoa yrtti-perunasoseen kanssa
YRTTI-PERUNASOSE
1 kg jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)
vettä ja suolaa keittämiseen
2½ dl maitoa
50 g voita
½ dl ruohosipulia silppua
½ dl persiljaa silppuna
ripaus timjamia
(suolaa)
Kuori ja paloittele perunat. Laita ne kiehuvaan suolalla
maustettuun veteen. Keitä perunat kypsiksi ja kaada vesi pois. Anna pieni hetki
kuivahtaa ilman kantta. Soseuta perunat ja lisää kiehuvaksi kuumennettu maito
ja voi. Soseuta lisää ja sekoita. Lisää yrtit ja sekoita. Mausta suolalla
tarvittaessa.
PIRTEÄ SALAATTI
300 g valkokaalia
150 g porkkanaa
pala tuorekurkkua
1 dl hillosipuleita
loraus öljykastiketta
Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori
ja raasta porkkanat. Suikaloi kurkku. Yhdistä kaikki ainekset ja lorauta sekaan
hieman öljykastiketta. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
OMENATORTTU
pohjataikina:
100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 munaa
1½ dl sokeria
pinnalle:
4 hapahkoa omenaa
sokeria ja kanelia
Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita
kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä rasvan kanssa. Kaada seos
voideltuun piirasvuokaan. Kuori ja viipaloi omenat ja lado ne limittäin
taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Paista +200C:ssa
uunissa noin 30 min. Tarjoa hieman lämpimänä.
VIIKKO 39:
PUNAJUURIKEITTO
7 etikkapunajuurta
1 sipuli
1 hapahko omena
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
½ tl piparjuuritahnaa
2 tl hunajaa
lisäkkeeksi:
smetanaa ja suolakurkusta kuutioita
Paloittele punajuuret, kuorittu sipuli ja omena kattilaan,
jossa on kiehuvaa kasvislientä. Mausta seos suolalla, piparjuurella ja
hunajalla.. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä. Soseuta
sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna vielä kattilassa ja tarjoile
smetanan ja suolakurkun kera.
KALAA BANAANI-SIPULIKASTIKKEESSA
700 g kalaa fileenä
2 isoa sipulia
1 rkl öljyä
4 banaania
3 dl ruokakermaa
ripaus suolaa ja valkopippuria
Viipaloi sipulit ja banaanit. Hauduta sipulisuikaleita
öljyssä kunnes ne ovat lähes pehmeitä, lisää banaanit ja jatka hauduttamista. Kun
seos on lähes mössöä lisää kerma ja mausteet. Paista kalafileet pannulla, nosta
tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle.
KASVISKASTIKE PASTALLE
1 kg pehmeitä, kypsiä tomaatteja
2 varsisellerin vartta
3 porkkanaa
pala palsternakkaa
1 sipuli
½ dl oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
1/3 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl rakuunaa
½ dl silputtua persiljaa
150 g vuohenjuustoa
pastaa
Paloittele tomaatit. Hauduta öljyssä tomaatteja noin 10 min.
Suikaloi sellerinvarret. Kuori ja suikaloi porkkanat, palsternakka ja sipuli. Kuullota
toisessa kattilassa öljyssä sipuli, lisää loput kasvikset ja siivilän läpi
puserretut tomaatit. Lisää kasvisliemikuutio ja mausteet. Anna hautua 10 min ja
lisää vuohenjuusto. Kuumenna. Tarjoa keitetyn pastan kera.
BROILERIPIHVIT
2 dl ruokakermaa
2 dl korppujauhoja
500 g broilerin jauhelihaa
1 muna
1 sipuli
1½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä
ripaus valkopippuria
2 tl sitruunamehua
Turvota korppujauhot kermassa. Lisää kaikki loput aineet ja
sekoita. Muotoile taikinasta 5 pitkää tankoa märällä leikkuulaudalla ja leikkaa
ne yhtä suuriin paloihin. Muotoile pihveiksi ja paista joko pannulla. Tarjoa
lisukkeena paistettuja sipulirenkaita ja perunasosetta.
OMENALETTUSET
1 dl maitorahkaa
2 dl maitoa
1 muna
1 ¼ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
½ tl vaniliinisokeria
1 tl kardemummaa
200 g hapahkoja omenia raasteena
Sekoita kulhossa rahka, maito, muna ja mausteet. Anna turvota
hetki. Kuumenna ohukaispannulla voita ja laita jokaiseen ohukaispannun
syvennykseen omenaraastetta ja kaada päälle hieman taikinaa. Kypsennä molemmin
puolin ja tarjoa pehmeän jäätelön kera.
SITRUUNA-SIENIHILLOKE
1 litra suppilovahveroita
½ litraa uutta hyytelösokeria (hillosokerin ”pikkusisko”)
2 sitruunaa
Pese sitruunat hyvin. Revi sienet isoiksi paloiksi. Halkaise sitruunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Pane sienet ja sitruunaviipaleet kattilaan ja kuumenna hitaasti, jotta sienistä erottuu neste. Lisää sokeri ja kiehauta. Tölkitä puhtaisiin tölkkeihin. Tarjoa ruokien lisäkkeenä. Sopii hyvin riistaruoalle sekä naudanlihalle.
VIIKKO 40:
TÄYTETYT KASVISOHUKAISET
5 dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl porkkanaraastetta
täyte:
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
2 sipulia
1 pieni kesäkurpitsa
½ dl öljyä
2 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl timjamia
Valmista taikina.
Vatkaa maidon joukkoon munat, suola, jauhot ja porkkanaraaste. Anna taikinan turvota täytteen teon
ajan. Valmista täyte. Kuori ja raasta kasvikset. Kuumenna öljy ja kuullota siinä
kasviksia. Lisää veteen sekoitettu
vehnäjauho, tomaattimurska, liemikuutio ja timjami. Hauduta 10 min. Paista isoja ohukaisia 12 kpl, täytä ne ja
rullaa. Halutessasi voit kuorruttaa
ohukaiset juustoraasteella uunissa, +250C:ssa uunissa noin 10 min.
SIENI-KALAMUREKEPIHVIT
600 g kalafilettä
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria
leivitykseen korppujauhoja
3 dl silputtuja sieniä (esim. mustatorvisieni,
suppilovahvero tai herkkusieni)
Jauha kalafileet hienoksi yhdessä kerman kanssa
monitoimikoneessa. Lisää korppujauho,
munat ja mausteet. Sekoita hyvin ja
lisää silputut sienet. Muotoile
pihveiksi ja kierittele ne korppujauhoissa.
Paista pannulla kullanruskeiksi miedolla lämmöllä. Tarjoa tilliperunasoseen kera.
TILLI-PERUNASOSE
800 g jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)
suolaa ja vettä keittämiseen
2 dl maitoa
50 g voita
1 dl tillisilppua
suolaa tarvittaessa
Kuori ja paloittele perunat.
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Anna perunoiden hetki kuivahtaa ilman
kantta. Soseuta perunat sähkövatkaimella
ja lisää kuumennettu maito ja voi.
Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää
lopuksi tillisilppu ja sekoita. Tarkista
suolaisuus.
LOUNASSALAATTI BROILERISTA
1 kerä rapeaa keräsalaattia
200 g viinirypäleitä
100 g sinihomejuustoa
400 g grillattua kypsää broilerin lihaa
½ punasipulia
öljykastiketta
Revi salaatti kulhoon.
Halkaise viinirypäleet ja poista niistä kivet. Murusta juusto. Suikaloi kypsä liha. Silppua punasipuli. Yhdistä ainekset ja kaada öljykastiketta
päälle.
ERILAINEN PERUNASOSEKEITTO
800 g jauhoisia perunoita
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
50 g voita
½ tl korianteria
½ tl currya
½ tl kurkumaa
8 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
2 dl kookoskermaa
Kuori ja paloittele perunat, sipuli ja valkosipulin
kynnet. Kuullota ne voissa ja lisää
mausteet. Kääntele kaikkia aineksia
hetki voissa ja lisää vesi ja kanaliemikuutiot.
Keitä perunat kypsiksi. Soseuta
keitto sauvasekoittimella. Lisää keiton
joukkoon kookoskerma ja tarvittaessa suolaa.
Kuumenna.
ALLIN LEIVOKSET
leivospohja:
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl jauhettua mantelia
2 tl vanilijasokeria
200 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
kuorrutus:
¾ dl vahvaa
kahvijuomaa
40 g voita
1½ rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilijasokeria
3 dl tomusokeria
pinnalle mantelilastuja
Valmista pohja.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa pehmeä rasva ja puolet sokerista vaahdoksi. Vatkaa samoin toisessa kulhossa munat ja loppuosa
sokerista vaahdoksi. Yhdistä voivaahtoon
munavaahto ja lopuksi jauhoseos. Kaada
taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin ja kypsennä +200C:ssa uunissa
noin 12 – 15 min. Jäähdytä pohja. Valmista kuorrutus. Sekoita kahvijuoman joukkoon sulatettu voi,
kaakaojauhe, vanilijasokeri ja tomusokeri hyvin vatkaten. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ja
koristele mantelilastuin.
VIIKKO 41:
HYVÄN PULLAN PERUSOHJE
5 dl kädenlämpöistä
vettä tai maitoa
1½ tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
50 g eli 1 pala hiivaa
200 g voita
12 - 14 dl vehnäjauhoja
Sulata margariini.
Lämmitä vesi tai maito. Lisää kulhossa kädenlämpöiseen nesteeseen suola,
sokeri, kardemumma ja murennettu hiiva. Sekoita haarukkavatkaimella vispaten.
Sekoita kulhoon puolet jauhoista ja sekoita huolellisesti. Lisää kulhoon rasva ja sekoita. Alusta loput
jauhot käsin vaivaamalla. Laita kulhon
päälle tuorekelmu ja laita kulho lämpimään.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Leivo sen mallisia pullia kun haluat.
Kohota leivotut pikkupullat tai pitko kaksinkertaisiksi leivinliinan
alla (aikaa kuluu noin 30 min). Liian
vähän kohotetut jäävät
valmiina kovahkoiksi – eli ei siis niin pehmeiksi pulliksi
kuin voisivat. Voitele kohonneet pullat
kananmunalla ja ripottele halutessasi raesokeria pinnalle. Kypsennä pikkupullia
noin 12 – 15 min ja pitkoa noin 25 – 30 min.+225C:ssa uunissa.
SAVULOHIPASTA
300 g tagliatelleä
1 sipuli
2 rkl öljyä
1½ dl kuivaa valkoviiniä
2 dl ruokakermaa
250 g kylmäsavulohta
mustapippuria
tilliä
Kuori ja silppua sipuli.
Kuullota se pehmeäksi öljyssä.
Lisää viini ja keitä seos kokoon niin, että viiniä on jäljellä vain
puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää
kerma ja mausteet. Suikaloi lohi ja
lisää se lopuksi kastikkeeseen tillin kanssa.
Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
KIIREISEN HERNEKEITTO
1 pkt amerikan pekonia
1 sipuli
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
400 g pakasteherneitä
1 rkl Dijon hunajasinappia
1/3 tl mustapippuria
1 dl smetanaa
Leikkaa pekoni pieniksi suikaleiksi. Paistaa niitä kattilassa kunnes ne ovat
rapeita. Lisää kattilaan silputtu sipuli
ja kääntele hetki. Lisää vesi,
liemikuutio, herneet, sinappi ja pippuri.
Keitä 10 min. Soseuta
sauvasekoittimella. Tarkista suolaisuus
ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa
smetanan kanssa.
SADONKORJUUN PERUNASOSE
500g perunaa (jauhoinen lajike)
100 g juuriselleriä
300 g porkkanaa
keittämiseen vettä ja suolaa
2½ dl maitoa
1 tl yrttisuolaa
40 g voita
Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa
vedessä. Soseuta juurekset
monitoimikoneessa ja lisää koneen käydessä kiehuvaksi kuumennettu maito, suola
ja voi. Tarjoa paahtopaistin kanssa.
PAAHTOPAISTI
1 kg naudan paahtopaistia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl rosmariinia
Sekoita mausteet keskenään ja hiero ne paistin pintaan. Työnnä paistiin paistolämpömittari ja laita
paisti paistonkestävälle vadille.
Kypsennä +150C:ssa uunissa kunnes paistin sisälämpötila on noin 54
astetta. Ota paisti uunista ja anna hetki
vetäytyä. Leikkaa ohuen ohuiksi
viipaleiksi. Voit tarjota paistin myös
kylmänä, viipaloi paisti vasta kun se on kokonaan jäähtynyt.
VIIKKO 42:
JUURES-JANSSONIN KIUSAUS
500 g pakaste perunasipuliseosta
500 g pakaste juuressuikaleita
1 prk anjovista
½ dl anjovislientä
4 dl ruokakermaa
Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain
perunasipuliseosta, juuresseosta ja anjovista.
Kaada päälle anjovisliemi ja kerma.
Hauduta +200C:ssa uunissa noin 1 tunti, niin että puolet ajasta vuoka on
peitettynä foliolla.
HALLOWEENKEITTO
50 g voita
700 g keltaista kurpitsaa
2 sipulia
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl hyla-vispikermaa
2 rkl vehnäjauhoja
¼ tl mustapippuria
Kuori ja paloittele kurpitsa ja sipulit. Kuullota kasviksia voissa. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Keitä kurpitsa pehmeäksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja lisää siihen
kermaan sekoitetut vehnäjauhot. Keitä 5
min ja mausta pippurilla. Tarkista
suolaisuus.
Tarjoa smetanan kera.
HAPANKAALIA JA BRAATWURSTIA
170 g amerikan pekonia
200 g hapankaalia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
¼ tl mustapippuria
¼ tl suolaa
2 dl valkoviiniä
2 dl vettä
300 g braatwurstia
Suikaloi pekoni ja sipuli.
Paista niitä padassa hetki. Lisää
huuhdeltu ja valutettu hapankaali sekä mausteet. Hauduta 30 min. Lisää braatwurstit pataan hapankaalin päälle
ja hauduta vielä noin 45 min.
HÄRKÄPAPUSALAATTI
1 pss pakastettuja Fava-papuja
1 dl kivettömiä mustia oliiveja
1 punasipuli
1 ruukku rucolaa
balsamico viinietikkaa
Keitä ja jäähdytä pavut.
Kuori ja silppua punasipuli.
Suikaloi rucola. Sekoita kaikki
ainekset ja pirskottele balsamicoa päälle.
UUNIOMENAT
8 kotimaista omenaa
3 rkl fariinisokeria
1 tl vanilijasokeria
1½ dl kaurahiutaleita
75 g voita
1 dl vettä
Pese omenat ja lohkoa ne poistaen samalla siemenkota. Lohkoa
omenat ja laita ne voideltuun uunivuokaan.
Sekoita kulhossa muut aineet sulatettuun voihin ja jaa se murusina
omenalohkojen päälle. Paista +200 C:ssa
uunissa noin 25 min.
VIIKKO 43:
SAVUPOROPASTA
pastaa ja vettä keittämiseen
kastike:
3 dl ruokakermaa
2 dl vettä
125 g savuporo Koskenlaskijaa
100 g kylmäsavuporoa
1 tl rosmariinia
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista sillä välin kastike. Suikaloi liha. Kuumenna vesi ja kerma. Lisää siihen kuutioitu juusto ja sekoita
kunnes juusto on sulanut. Lisää
savuporosuikaleet ja rosmariini. Hauduta
vielä hetki.
PERUNATORTILLA
100 g amerikan pekonia
500 g pakaste peruna-sipuliseosta
3 valkosipulin kynttä
5 kananmunaa
1 dl ruokakermaa
¾ tl suolaa
Suikaloi pekoni ja ruskista se pannulla. Lisää pannulle sulanut peruna-sipuliseos ja
ruskista hetki. sekoita kermaan munat ja
suola. Kaada seos kypsän
peruna-pekoniseoksen päälle ja sekoita hieman.
Anna kypsyä kannen alla. Tarjoa
salaatin kera.
MERIMIESPIHVIT
1 kg pakaste perunaviipaleita (esim. valkosipuli)
400 g naudan sisäpaistia
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl hienonnettua persiljaa
2 dl olutta
Ruskista sisäpaistiviipaleet ja hauduta niitä lihaliemessä
tiiviin kannen alla 1 tunti. Lado
voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunaviipaleita, lihaa ja persiljaa. Kaada päälle lihaliemi ja olut. Hauduta +200C:ssa uunissa 45 min. foliolla
peitettynä.
RAIKAS SALAATTI
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa
1 salaattispuli
1 iso omena
1 dl kurpitsapikkelsiä
1 dl persiljaa silppuna
öljykastiketta
Suikaloi salaatit.
Kuori ja hienonna sipuli ja omena.
Yhdistä kaikki ainekset ja kaada hieman öljykastiketta päälle. Tarjoa heti.
SITRUUNA-KOOKOSMUFFINIT
2 munaa
1½ dl sokeria
2 dl ruokakermaa
2 rkl sitruunamehua
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilijasokeria
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä muna-sokerivaahtoon vuorotellen kerma ja kuivat aineet. Jaa taikina paperivuokiin. Paista ne +225C:ssa uunissa noin 12 – 15 min.
VIIKKO 44:
LAMMASKAALI
1,5 kg lampaan etuselkää tai lapaa
3 rkl öljyä
5 dl vettä
1 kg valkokaalia
3 porkkanaa
2 tl suolaa
10 maustepippuria
10 valkopippuria
2 tl kuminaa
Leikkaa liha annospaloiksi ja pyyhi se kuivaksi. Ruskista
lihat padassa. lisää joukkoon vesi, suikaloitu kaali, paloitellut porkkanat ja
mausteet. Sekoita hyvin ja anna kypsyä +175 C:ssa uunissa noin 2 tuntia kannen
alla. Tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa ja jatka kypsentämistä vielä
ainakin ½ tuntia.
HELPPO KINKKUKIUSAUS
1 kg pakaste perunasipuliseosta
400 g palvikinkkurouhetta
1/3 tl mustapippuria
4 dl ruokakermaa
pinnalle juustoraastetta
Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasipuliseosta,
kinkkurouhetta ja pippuria. Kaada kerma päälle ja ripottele pinnalle
juustoraaste. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa punajuurisalaatin
kanssa.
KALKKUNANJAUHELIHAKASTIKE
500 g kalkkunan jauhelihaa
2 rkl öljyä
1 sipuli
400 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
½ tl suolaa
1 tl jotain yrttimaustetta
Ruskista kalkkunan jauheliha pannulla. Lisää sipuli ja jatka
hetki ruskistamista. Lisää tomaattimurska, vesi, kanaliemikuutio ja mausteet.
Hauduta noin 20 min. Tarjoa keitetyn pastan ja juustoraasteen kanssa.
NOPEAT ILTAPALA PITSAT
4 pehmeää vehnätortillaa
kastike:
2 dl tomaattimurskaa
ripaus suolaa ja sokeria
2 valkosipulin kynttä
6 – 8 basilikan lehteä
2 rkl öljyä
päälle:
viipaloitua tuore mozzarellaa
4 dl pitsaraastejuustoa
Valmista kastike. Sekoita tomaattimurskaan suola, sokeri,
murskatut valkoispulin kynnet, suikaloidut basilikan lehdet ja öljy. Levitä
seosta tortillojen päälle. Laita muutama mozzarella-viipale jokaiselle
tortillalle ja ripottele juustoa pinnalle. Kypsennä +250C:ssa uunissa noin 8 –
10 min.
HEDELMÄKIISSELI
7 dl mango-appelsiinimehua
3 rkl perunajauhoja
1 tlk (227 g) ananaspaloja
1 kiivi
1 banaani
Mittaa kattilaan mehu ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan
sekoittaen kunnes kiisseli sakenee. Kuori ja paloittele hedelmät. Laita
hedelmät tarjoilukulhoon. Kaada kiisseli hedelmäpalojen päälle ja ripottele
hieman sokeria kiisselin päälle. Anna kiisselin jäähtyä ennen tarjoilua. Voit
tarjota kiisselin juhlavasti esim. kermavaahdon, vaahdotetun vaniljakastikkeen
tai jäätelön kera.
VIIKKO 45:
NAKKIPIILOT
rahka-voitaikina:
125 g maitorahkaa
125 g margariinia
125 g (2 dl) vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
täyte:
2 dl juustoraastetta
12 nakkia
sinappia
Valmista taikina nyppimällä margariiniin kuivat aineet.
Sekoita rahka joukkoon ja muotoile taikinapalaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa
pari tuntia. Kauli taikina 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Sivele hieman
sinappia levylle ja ripottele juustoraaste levylle. Leikkaa levy 12
suorakaiteeseen ja aseta jokaiselle suorakaiteelle nakki. Rullaa kääröiksi.
Laita kääröt uunipellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Voitele
munalla ja paista +200C:ssa uunissa noin 20 min.
Tarjoa iltapalana sellaisenaan tai salaatin kera.
PERUNASALAATTI
5 – 6 keitettyä perunaa
2 pientä sipulia
1 valkosipulin kynsi
pala purjoa
2 etikkakurkkua
1 omena
kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
½ dl seesamin siemeniä
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
1 tl väkevää sinappia
Kuori ja kuutioi perunat ja omena. Silppua sipulit sekä
purjo. Kuutioi kurkut. Yhdistä kaikki ainekset ja valmista kastike. Sekoita
majoneesin joukkoon kermaviili, seesamin siemenet ja mausteita maun mukaan.
Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua ainakin pari tuntia ennen
tarjoilua.
BROILERINMAKSAHÖYSTÖ
400 g broilerinmaksaa
150 g pekonikuutioita
1 sipuli
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl tomaattisosetta
3 dl ruokakermaa
Kuutioi sulatetut broilerinmaksat. Ruskista pannulla
pekonikuutiot ja sipuli silputtuna. Lisää ruskistamisen loppuvaiheessa maksa.
Kääntele hetki ja lisää vehnäjauhot ja mausteet. Sekoita ja lisää kerma.
Hauduta 5 min. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
KALASELJANKA
2 sipulia
2 rkl öljyä
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä kuutiosta
4 dl kalalientä kuutiosta
1 dl viipaloituja sieniä
1 rkl tomaattisosetta
ripaus cayennepippuria
2 tl kaprista
400 g kala fileetä
2 pientä suolakurkkua
½ sitruunan mehu
Suikaloi sipuli ja hauduta ne öljyssä pehmeiksi. Lisää
kattilaan jauhot ja sekoita. Lisää nesteet, sienet ja mausteet. Hauduta 5 min.
Lisää paloiteltu kala ja kuutioidut suolakurkut sekä sitruunan mehu. Hauduta vielä
noin 5 min. Tarjoa lämpimien sämpylöiden tai paahdetun ruisleivän kanssa.
SUKLAAKIISSELI
6 dl maitoa
4 dl kuohukermaa
3 rkl kaakaojauhetta
5 rkl sokeria
1 muna
2 rkl maissijauhoja
Mittaa kaikki ainekset kylmänä kattilaan. Vatkaa ainekset
hyvin sekaisin. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee – älä keitä,
ettei kananmuna juoksetut. Ota pois liedeltä, kun sakeaa. Kaada annosmaljoihin
ja laita hieman sokeria päälle, ettei kuoretu. Tarjoa kylmänä.
MAMMAN OMENAPIIRAS
pohja:
100g margariinia
¾ dl sokeria
1 muna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
5 dl omenaraastetta
2 dl kermaviiliä
1 muna
½ dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
1 tl sitruunamehua
Valmista pohja. Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi
vaahdoksi. Vatkaa muna joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omenaraaste
taikinan päälle. Sekoita kermaviiliin muna ja mausteet. Kaada seos
omenaraasteen päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min.
VIIKKO 46:
SAKSALAISET PERUNAOHUKAISET
6 raakaa perunaa
1 pieni sipuli
2 dl emmental -juustoa raasteena
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
½ tl timjamia
1 tl paprikajauhetta
3 valkosipulin kynttä
2 munaa
paistamiseen voita
Raasta kuoritut perunat. Silppua sipuli. Sekoita
perunaraasteen joukkoon kaikki muut aineet. Paista seoksesta ohukaispannulla,
miedolla lämmöllä rapeita ohuehkoja lettusia. Sekoita taikinaa aina ennen
pannulle annostelua. Tarjoa tsatsikin ja vihreän salaatin kera.
TSATSIKI
4 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia (rasvaa 10 %)
1 pieni tuorekurkku
3 valkosipulin kyntää
1 rkl sitruunamehua
1/3 tl suolaa
Kuori kurkku ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Valuta irtoava
neste pois. Sekoita jogurtin joukkoon kurkkuraaste, murskatut valkosipulin
kynnet ja mausteet. Anna maustua tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.
LIHAKÄÄRYLEET
700 g naudan paistia ohuina viipaleina
1 pkt (140 g) pekonia
4 dl vettä
1 dl vahvaa kahvia
1 lihaliemikuutio
ripaus valkopippuria
1 dl kuohukermaa
1½ rkl vehnäjauhoja
Levitä paistiviipaleet leivinpaperin päälle leikkuulaudalle.
Nuiji niitä tarvittaessa hieman ohuemmaksi. Levitä jokaiselle viipaleelle
pekoniviipale. Kääri ne ja kiinnitä cocktailtikulla. Ruskista padassa muutama
kerrallaan. Lisää vesi, kahvi, lihaliemikuutio ja valkopippuri. Hauduta tiiviin
kannen alla noin 1 – 1 ½ tuntia. Lisää kermaan sekoitetut vehnäjauhot. Hauduta
vielä noin 10 min. Tarjoa perunasoseen, lämpimien kasvisten ja salaatin kera.
LÄMPIMÄT KASVIKSET
4 porkkanaa
1 purjo
1 iso paprika
2 rkl öljyä
1½ dl vettä
3 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 tl rakuunaa
Kuori ja raasta porkkanat, suikaloi purjo ja paprika.
Kiehauta kasvikset pannulla kuumassa öljyssä. Lisää vesi ja mausteet. Hauduta
noin 10 min. Tarkista suolaisuus.
NOPEA NAKKI-RAASTEKEITTO
1½ litraa vettä
3 lihaliemikuutiota
3 porkkanaa
1 palsternakka
pala lanttua
pala juuriselleriä
1 sipuli
5 perunaa
300 g kuorettomia nakkeja
1 dl persiljasilppua
Laita vesi kiehumaan ja sillä välin kuori ja raasta
karkealla raastinterällä muut juurekset paitsi peruna. Lisää kiehuvaan veteen
liemikuutiot ja raastetut juurekset. Keitä 10 min ja kuori ja raasta sillä
välin perunat ja viipaloi nakit. Lisää ne kattilaan ja keitä vielä 10 min.
Lisää persilja ja tarkista maku.
VIIKKO 47:
NOPEAMPI PERUNATORTILLA
500 g pakaste peruna-sipuliseosta
2 valkosipulin kynttä
6 munaa
1 dl maitoa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Kuori ja raasta valkosipulin kynnet. Sekoita ne
peruna-sipuliseokseen. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito ja mausteet.
Laita puolet peruna-sipuliseoksesta kuumalle pannulle öljyyn paistumaan.
Kääntele niitä kunnes ne ovat kypsiä. Lisää puolet munaseoksesta , sekoita ja
anna kypsyä. Käännä lautasen tai kattilan kannen avulla. Tee toinen puoli
samoin. Pidä ensimmäinen uunissa lämpimänä. Tarjoa iltapalana salaatin kera.
SALAATTI
1 ruukku rapeaa keräsalaattia
1 pieni salaattisipuli
150 g viinirypäleitä
200 g Lapin leipäjuustoa
öljykastiketta
Huuhtele, valuta ja suikaloi salaatti. Kuori ja suikaloi
sipuli. Halkaise viinirypäleet ja poista siemenet. Kuutioi juusto. Yhdistä
kaikki ainekset ja kaada hieman öljykastiketta päälle.
TÄYTETYT MUNAKOISOVENEET
1 iso munakoiso
3 litraa vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 dl tomaattimurskaa
2 valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
3 dl juustoraastetta
Halkaise munakoiso. Koverra sisus pois. Keitä puolikkaita 5
min suolalla maustetussa vedessä.
Valuta ne hyvin. Valmista täyte. Kuori ja silppua sipuli ja
valkosipulin kynnet. Lisää pannulle, kuumaan öljyyn silputtu munakoison sisus,
sipuli ja valkosipuli. Anna hautua hetki. Lisää tomaattimurska ja mausteet.
Levitä täyte munakoison puolikkaille ja ripottele juustoraaste pinnalle.
Kuorruta +225 C:ssa uunissa noin 10 – 15 min kunnes juusto on saanut hieman
väriä. Samalla voit laittaa uunimakkarat uuniin valmistumaan.
UUNILIHAPULLAT
1 pussi sipulikeittoaineksia
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
500 g paistijauhelihaa
2 rkl tomaattisosetta
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1½ tl timjamia
Sekoita sipulikeittoaineksiin jogurtti, liha ja mausteet.
Anna taikinan maustua tunti jääkaapissa. Muotoile taikinasta lihapullia ja
kypsennä ne leivinpaperin päällä uunipellillä + 225C:ssa uunissa noin 15 - 18
min.
PORO-KASVISPATA
300 g poronkäristystä
140 g pekonia
1 sipuli
3 porkkanaa
50 g juuriselleriä
1 iso paprika
½ purjoa
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
3 dl ruokakermaa
Kuori ja suikaloi sipulit, porkkana, selleri ja paprika.
Suikaloi pekoni ja ruskista se padassa poron kanssa. Lisää pataan sipuli ja
juurekset. Hauduta hetki ja lisää paprika. Mausta ja lisää kerma. Hauduta
tiiviin kannen alla noin 45 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.
VIIKKO 48:
SAVIPORO-PIPARJUURIKERMA –LEIVÄT ALKUPALAKSI
200 g savuporonpaistia
1½ dl Hyla-vispikermaa
1 rkl piparjuuriraastetta
4 siivua ruisvuokaleipää
½ dl hienonnettua ruohosipulia
Suikaloi paisti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen
joukkoon piparjuuri ja poro. Leikkaa leipäviipaleet kuorettomiksi kolmioiksi.
Lusikoi poroseos leiville ja ripottele ruohosipulisilppu päälle.
APPELSIINIANKKAA
2 ankanrintapalaa
Suolaa ja pippuria
Appelsiinikastike:
1 salottisipuli
2 rkl voita
5 dl kanalientä kuutiosta
3 appelsiinia mehuna
3 appelsiinin raastettu kuori
Suolaa ripaus
40 g voita
Sulata ankanrinnat. Tee rintaan rasvapuolelle kevyet viillot
lähes lihaan saakka. Ruskista palat paistinpannulla rasvapuolelta rapeaksi
paistaen ja toiselta puolelta kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita
ankanrinnat 150 C:seen uuniin noin 10 min, ota pois, kiedo folioon ja anna
levätä 10 min. Valmista kastike ankan uunissa olon aikana. Silppua sipuli. Kuullota
sipulia voissa ja lisää kanaliemi, appelsiininmehu ja raastettu kuori. Keitä ja
anna saostua. Lisää suola ja vatkaa kylmä voi pieninä nokareina kastikkeen
joukkoon juuri ennen tarjoilua.
SITRUS-COUSCOUS
4 dl kasvislientä
3 dl couscous-ryynejä
2 appelsiinia viipaleina
1 sitruuna viipaloituna
1 rkl oliiviöljyä
Suolaa
Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan, kuitenkin
kasvislientä käyttäen. Ota kattila pois liedeltä ja aseta sen päälle muovikelmu
ja anna hautua 15 min. Sekoita couscousin joukkoon appelsiini- ja
sitruunaviipaleet. Ripottele päälle öljy ja suola.
KIRPEÄ SALAATTI
100 g retikkaa
100 g tuorekurkkua
Kastike:
½ dl soijakastiketta
½ rkl raastettua piparjuurta
1 valkosipulin kynsi
Kuori retikka ja kurkku. Raasta ne karkeaksi raasteeksi.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaattiin.
PERSIKKAHYYTELÖKAKKU
Pohja:
2 munaa
¾ dl vaaleaa siirappia
½ dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
1½ dl persikoiden säilöntälientä
Täyte:
6 liivatelehteä
½dl persikoiden lientä
1 tl sitruunamehua
800 g persikoita tölkistä
250 g maitorahkaa
250 g kermaviiliä
1 dl vaaleaa siirappia
1 vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
Pinnalle:
1 dl vettä
1½ dl hyytelösokeria
2½ dl persikkasosetta
Valmista pohja. Vatkaa munat ja siirappi vaahdoksi. Sekoita
kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja
korppujauhotettuun isoon irtoreunaiseen vuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa
noin 20 min. Kumoa kakku ja jäähdytä se. Pese kakkuvuoka. Vuoraa kakkuvuoan
pohja leivinpaperilla ja laita pohja takaisin vuokaan. Kostuta pohja. Valmista
täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 10 min. Vatkaa
kerma kovaksi vaahdoksi. Kuumenna persikkaliemi- sitruunamehu seos ja liuota
liivatelehdet siihen. Soseuta persikat ja ota erilleen 2½ dl pintaa varten.
Sekoita maitorahkaan kermaviili, siirappi, persikkasose, vaniljasokeri ja
kermavaahto. Sekoita liivateseos maitorahkaseokseen ja kaada vuokaa pohjan päälle.
Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Valmista pintahyytelö. Sekoita kiehuvaan
veteen hyytelösokeri, lisää persikkasose ja sekoita. Kuumenna kiehuvaksi. Anna
seoksen jäähtyä 10 min ja kaada se varovasti vuokaan täytteen päälle. Anna
hyytyä jääkaapissa. Irrota kakku vuoasta ja koristele esim. kermavaahdolla ja
sitruunamelissan lehdillä.
VIIKKO 49
PURJO-PERUNASOSEKEITTO
2 kasvisliemikuutioita
6 jauhoista perunaa
1 pieni purjo
1 tlk smetanaa
(suolaa)
Kuori ja paloittele perunat ja suikaloi purjo. Laita kasvikset kiehuvaan veteen yhdessä kasvisliemikuution kanssa. Keitä ne pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää smetana ja kuumenna. Tarjoile lämpimien juustovoileipien kera.
POROPYÖRYKÄT
1 sipuli
2 rkl voita
2 tl suolaa
1½ tl kokonaisia viherpippureita
1 muna
Silppua sipuli ja hauduta se voissa pehmeäksi. Sekoita kulhossa kerma korppujauhoihin. Lisää kulhoon suola, murskatut viherpippurit, muna, sipuli ja jauhelihat. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Kypsennä pyörykät +225C:ssa uunissa noin 15 – 18 min. Tarjoa ruskean kastikkeen ja perunasoseen kanssa.
PEKONI-PAPRIKASILAKAT
175 pekonia
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 sipuli
1 tl suolaa
Mausta silakat suolalla ja rullaa ne. Laita silakkarullat voideltuun uunivuokaan. Kuutioi paprikat ja sipuli. Silppua pekoni ja ruskista sitä pannulla kunnes rasvaa irtoaa. Lisää paprika-sipuliseos ja hauduta hetki. Levitä paprika-sipuliseos silakkarullien päälle vuokaan ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin ½ tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
KAALI-OMENARAASTE
½ tuorekurkkua
½ tl suolaa
1 – 2 omenaa
3 rkl sitruunamehua
2 tl tuoretta inkivääriä raasteena
1 rkl sokeria
Raasta kaali ja kurkku karkealla raastinterällä. Lisää raasteen joukkoon suola ja laita se siivilään. Anna nesteen valua pois. Kuori ja raasta omena, lisää omenaraasteeseen sitruunamehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
SIPULIPIIRAS
Pohja:
1 tl leivinjauhetta
1 tl oreganoa
Täyte:
3 rkl öljyä
2 munaa
½ dl maitoa
½ tl suolaa
Valmista pohja nyppimällä kuivat aineet rasvaan. Lisää neste nopeasti sekoittaen. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuori ja suikaloi sipulit ja purjo. Kuullota ne pehmeiksi öljyssä. Raasta juusto. Vatkaa munien joukkoon ranskankerma, maito ja suola. Laita haudutetut sipulit piirasvuokaa kerroksittain juuston kanssa. Kaada päälle munaseos. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 35 min.
VIIKKO 50 (joulu 1/2)
KOTISINAPPI
1 ¼ dl sinappijauhetta
1 ¼ dl sokeria
1 muna
2 tl vaaleaa balsamico-viinietikkaa
Yhdistä sinappijauhe ja sokeri kattilassa. Lisää loput aineet. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja vatkaa lopuksi hyvin. Kaada tölkkiin joulun odottamaan.
HILLOKE PUNASIPULEISTA
½ dl oliiviöljyä
½ tl neilikkaa
1/3 tl pomeranssinkuorta
½ tl maustepippuria
½ tl suolaa
½ dl balsamico-viinietikkaa
Kuori ja suikaloi punasipulit. Kuullota ne pehmeiksi oliiviöljyssä. Lisää pannulle mausteet, balsamico ja glögi. Keittele miedolla lämmöllä kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut. Tölkitä ja tarjoa jouluna.
PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOLAATIKKO
1 tl rakuunaa
Kuori ja raasta punajuuret. Kypsennä pelkkää punajuurta mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 10 min. Murusta juusto. Laita ainekset kerroksittain rakuunan voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma päälle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti, peitä foliolla kypsennyksen puolivälissä.
HELPPO VISKIKAKKU
2 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl siirappia
½ dl viskiä
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita sen joukkoon siirappi, kahvijuoma ja viski. Vaahdota muna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voiseos muna-sokerivaahtoon. Lisää kuivat aineet vaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 tunti.
RUISTÄHDET
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää jauhot. Anna taikinan hetki kovettua jääkaapissa. Kauli taikinaa ruisjauhojen päällä varovasti. Ota pienellä tähtimuotilla tähtiä. Pistele tähdet ennen paistamista haarukalla. Paista +200C:ssa uunissa noin 8 – 10 min, kunnes piparit ovat saaneet kauniin värin.
VIIKKO 51 (joulu 2/2)
LAKKARIISI
1½ dl pitkäjyväistä riisiä
vettä ja suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Yhdistä riisiin kerma ja lakat. Sekoita kevyesti.
JOGURTTISILLI
2 kevytsuolattua sillifileetä
1 punasipuli
Kastike:
2 tl sitruunamehua
2 tl sinappia
½ dl hienonnettua tilliä
½ dl kaprismarjoja
Paloittele sillifileet. Kuori ja suikaloi punasipuli. Lado ne kerroksittain laakealle vadille. Sekoita muut kastikkeen ainekset paitsi kaprikset. Kaada kastike sillien päälle ja ripottele pinnalle kaprikset. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
SAVULOHITERRIINI
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 rkl sitruunamehua
ripaus mustapippuria
½ dl tillisilppua
Koristeluun:
ranskankermaa
tilliä
Laita savulohi monitoimikoneen kulhoon ja lisää joukkoon pehmeä voi. Koneen vatkatessa seosta lisää sitruunamehu ja pippuri. Ota seos pois kulhosta ja sekoita sen joukkoon kuutioidut kananmunat ja tilli. Sekoita hyvin ja kaada seos tuorekelmulla vuorattuun korkeareunaiseen vuokaan. Anna kovettua yön yli jääkaapissa. Kumoa terriini tarjoiluvadille ja koristele ruusukkeilla vaahdotetusta ranskankermasta ja tillinoksin.
PUNAKAALISALAATTI
2 hapahkoa omenaa
2 etikkapunajuurta
Kastike:
1 rkl sitruunamehua
3 rkl piparjuuritahnaa tai wasabia
ripaus suolaa ja sokeria
Suikaloi punakaali ohuen ohuiksi suikaleiksi esim. juustohöylällä. Kuori ja suikaloi omena ja punajuuret. Sekoita ainekset. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään sekaisin. Sekoita kastike salaattiin ja anna maustua yön yli ennen tarjoilua.
HUNAJAISET LANTTUKUUTIOT
½ dl öljyä
4 rkl hunajaa
½ tl suolaa
Kuori ja kuutioi lanttu pieniksi kuutioiksi. Hauduta kuutioita hetki öljyssä, älä ruskista. Lisää siideri ja kerma. Hauduta 15 min ja lisää kuoritut ja kuutioidut omenat. Hauduta vielä 10 min ja lisää hunaja ja suola.
JOULUMUFFINIT
3 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl kuivattuja aprikooseja
½ dl korintteja
½ dl sukaattia
½ dl saksanpähkinää rouheena
2 tl leivinjauhetta
Silppua kuivatut hedelmät. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet vaahtoon. Jaa taikina isoihin amerikan muffinivuokiin. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 15 – 18 min.
VIIKKO 52 (uusivuosi)
HELPOT PERUNABILEET
2 - 3 keskikokoista uuniperunaa (esim. rosamunda) henkilöä kohden
Pese perunat huolellisesti harjalla. Kiedo ne folioon ja kypsennä +200C:ssa uunissa 1 – 1½ tuntia.
Kastike1:
1 pieni punasipuli
ripaus mustapippuria
Silppua kala ja sipuli pieneksi hakkelukseksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna seoksen maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
Kastike 2:
1 ½ dl ranskankermaa
5 tuoreen rosmariinin lehteä
(tilkka maitoa)
Murskaa juusto haarukalla. Sekoita se ranskankermaan. Silppua rosmariini ja sekoita se juustoseokseen. Ohenna tarvittaessa maidolla.
Kastike 3:
2 rkl sinappi-kurkkusalaattia
ripaus pippuria
Silppua poro ja sekoita kaikki ainekset. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
KATKARAPUSUUPALAT
Tarjoiluun palttoonnappeja
Massa:
1 valkosipulin kynsi
3 rkl sweet thai chili-kastiketta
Vatkaa kevyesti ranskankerma ja sekoita sen joukkoon katkaravut, murskattu valkosipulin kynsi ja chili-kastike. Anna seoksen maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Annostele nokare massaa palttoonnapille ja tarjoile.
MAKSAPASTEIJA
1 sipuli
2 anjovisfilettä
2 valkosipulin kynttä
½ tl timjamia
1 tl suolaa
Huuhtele ja valuta broilerin maksat. Silppua pekonit ja sipuli sekä valkosipuli. Käristä pekoni nopeasti pannulla ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki. Laita kaikki ainekset paitsi voi pannulle ja hauduta 10 min. Laita pannulta seos monitoimikoneen kulhoon ja jauha ne hienoksi. Lisää voi nokareina koneen käydessä. Vaivaa seos hyvin sekaisin. Laita seos pienehköön vuokaan ja anna sen kohmettua jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa patongin tai pompannappien kanssa pikkusuolaisena.
TONNIKALAPASTA
Pastaa
Kastike:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ dl oliiviöljyä
2 tlk (á
1 tlk (
3 rkl tomaattisosetta
½ dl kapriksia
½ tl oreganoa
½ tl timjamia
½ tl rosmariinia
suolaa maun mukaan
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää pannulle valutetut tonnikalat, tomaattimurska, -sose ja mausteet. Hauduta noin 20 min, lisää tarvittaessa vettä, ettei seos kuivu. Mausta makusi mukaan suolalla. Tarjoa vastakeitetyn pastan kanssa.
SUKLAAVAAHTO
5 liivatelehteä
2 munaa
1 tl vanilijasokeria
¼ tl kardemummaa
Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Kuumenna kahvi kattilassa. Pilko suklaa kahvin joukkoon ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Laita liivatteet kuumaan kahvi-suklaaseokseen ja sekoittele kunnes liivatteet ovat liuenneet. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada kuuma kahviseos munavaahtoon voimakkaasti vatkaten. Laita seos jääkaappiin ja anna sen jäähtyä, sitä välillä sekoitellen, kunnes se on muuttunut hieman paksuksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerma suklaaseokseen ja kaada annosmaljoihin. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.