RESEPTIT 2005

(viikot 27 - )

 

VIIKKO 27:

 

KESÄKURPITSAKEITTO

500 g kesäkurpitsaa

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 rkl öljyä

1 tl currya

4 dl kasvislientä

½ dl perunasoseainesta

200 g sulatejuustoa

ripaus valkopippuria

Kuutioi kesäkurpitsa, hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi.  Kuullota kasviksia öljyssä hetki ja lisää curry.  Lisää kasvisliemi ja hyvin sekoittaen perunasoseaines.  Keitä 10 min ja soseuta keitto sauvasekoittimella.  Lisää juusto kuutioina ja sekoita kunnes juusto on sulanut ja mausta pippurilla.

 

LOHIKIUSAUS

500 g pakaste peruna-purjosipuliseosta

100 g kylmäsavukirjolohta

150 g kirjolohifilettä

1 dl tilliä silppuna

3 dl ruokakermaa

½ tl suolaa

Suikaloi kalat.  Laita peruna-purjoseos ja kalasuikaleet kerroksittain tillin kanssa voideltuun uunivuokaan.  Kaada päälle kerma-suolaseos ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min.

 

INKIVÄÄRIMARINOITU  BROILERIVARRAS

600 g broilerin rintafileetä

4 rkl vaaleaa siirappia

marinadi:

2 rkl sokeria

1 limetin mehu

3 rkl itämaisen keittiön kalakastiketta

6 cm:n pala tuoretta inkivääriä

3 valkosipulin kynttä

Leikkaa liha kuutioiksi.  Raasta inkivääri ja silppua valkosipulin kynnet.  Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita se lihapaloihin.  Anna lihapalojen maustua yön yli jääkaapissa. Pujottele lihakuutiot vedessä liotettuihin grillitikkuihin.  Laita lihat +200C:seen uuniin ja sivele silloin tällöin siirapilla paistamisen aikana. Kypsyy noin 20 min. 

 

MANSIKKAINEN SALAATTI

1 – 2 lajia salaatinlehtiä noin 150 g

2 salottisipulia

10 – 15 mansikkaa

kastike:

½ dl appelsiinimehua

½ dl oliiviöljyä

1 tl murskattuja viherpippureita

ripaus suolaa

Pese, valuta ja kuivaa salaatinlehdet.  Revi ne laakean vadin pohjalle.  Suikaloi sipulit ja lohkoa mansikat.  Asettele ne salaatinlehtien päälle.  Valmista kastike.  Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista huolellisesti sekaisin.   Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoa heti.

 

ERILAINEN MAKARONILAATIKKO

400 g jauhelihaa

1 pieni purjo

500 g tomaattimurskaa

7 dl vettä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1 tl timjamia

300 g pastaa

150 g juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja suikaloitu purjo padassa.  Lisää tomaattimurska, vesi ja kaikki musteet.  Sekoita jauhelihaseoksen joukkoon pasta ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.  Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa salaatin kera.

 

KOOKOS-ANANASKAKKU

2 dl sokeria

1½ tl ruokasoodaa

5 dl vehnäjauhoja

4 ananasrengasta

3 dl kookosmaitoa

½ dl öljyä

kuorrutus:

2 dl tomusokeria

1 rkl ananasmehua

½ rkl sitruunamehua

Sekoita kuivat aineet keskenään.  Paloittele ananasrenkaat.  Lisää kookosmaito, öljy ja ananas kuiviin aineisiin.  Sekoita.  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan.  Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 50 min.  Kumoa ja jäähdytä kakku.  Valmista kuorrutus Sekoittamalla tomusokeriin nesteet.  Leivitä kuorrutus kakun pinnalle ja ripottele kookoshiutaleet päälle.

 

 

VIIKKO 28:

 

TILLIMUHENNETUT UUDET PERUNAT

noin 1 kg uusia perunoita

3 rkl voita

3 dl ruokakermaa

1 – 2 dl maitoa

1 tl suolaa

1 dl hienonnettua tilliä

Pese uudet perunat huolellisesti ja kuutioi ne.  Sulata voi kasarissa ja lisä perunat.  Paista porunoita hetki.  Lisää kerma ja hauduta perunoita silloin tällöin sekoitellen 10 min.  Lisää maito ja suola.  Jatka keittämistä vielä noin 10 min tai kunnes perunat ovat kypsiä.  Lisää tillisilppu ja sekoita.  tarjoa paistetun kalan kanssa.

 

HELPOT PARMESAANISILAKAT

600 g silakkafileitä

2 dl parmesan –juustoa raasteena

voita paistamiseen

Kierittele silakkafileet juustoraasteessa ja paista voissa kypsiksi. 

 

KAALIRAASTEOHUKAISET

500 g uuden sadon valkokaalia

3 rkl öljyä

4 dl maitoa

1 ½  dl vehnäjauhoja

½ dl ohrajauhoja

3 kananmunaa

¾ tl suolaa

paistamiseen voita

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi.  Kuullota kaalisuikaleita öljyssä hetki.  Jäädytä kaalit.  Sekoita maitoon jauhot, munat ja suola.  Anna seoksen turvota 1 tunti.  Lisää taikinaan kaalisuikaleet.  Paista muurikkapannulla isoja ohukaisia.  Tarjoa puolukkahillon kera.

 

PERUNA-BROILERI-JUUSTOSALAATTI

8 keitettyä uutta perunaa

300 g marinoituja broilerin filesuikaleita

1 rkl öljyä

200 g kotijuustoa tai kermajuustoa

1 nippu uuden sadon sipulia

200 g pakaste herneitä

ripaus suolaa

kastike:

3 dl ruoanvalmistusjogurttia

½ tl mustapippuria

2 tl vahvaa sinappia

2 tl hunajaa

ripaus suolaa

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset ja anna sen maustua hetki jääkaapissa. Kypsennä liha ja jäähdytä se. Viipaloi perunat, kuutioi juusto ja silppua sipulit.  Yhdistä kaikki ainekset ja sipottele hieman suolaa päälle.  Kaada kastike juuri ennen tarjoa salaatin päälle.  

 

UUNISSA PAAHDETUT PORKKANAT

400 g uuden sadon porkkanaa

3 rkl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

2 tl rosépippuria

½ dl hienonnettua persiljaa.

Pese porkkanat huolellisesti.  Nosta ne voideltuun uunivuokaan.  Sivele ne öljyllä ja hunajalla.  Ripottele mausteet pintaan.  Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min niitä välillä käännellen ja öljy-hunajaseoksella voidellen.  Sopii grilliruoan kanssa.

 

 

VIIKKO 29:

 

SITRUUNAISET KERMASIENET

500 g kantarelleja

50 g voita

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl ruokakermaa

1 rkl sitruunamehua

1 sitruunan raastettu kuori

1 tl suolaa

Paista sienet voissa ja lisää vehnäjauhot hyvin sekoittaen.  Lisää kerma ja sekoita.  Keitä 5 min.  Lisää sitruunamehu, raastettu sitruunan kuori ja suola.  Hauduta vielä 5 min.  Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden kera.

 

VARHAISKAALISALAATTI

400 g varhaiskaalia

2 uuden sadon porkkanaa

1 sipuli

ripaus suolaa

kastike:

2 dl kuohukermaa

1 tl viinietikkaa

ripaus valkopippuria

Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi.  Raasta porkkanat pitkiksi suikaleiksi ja hienonna sipuli.  Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita niihin suola.  Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.  Valmista kastike.  Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää viinietikka ja pippuri.  Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti.  Tarjoa heti.

 

BROILERINLIHAPULLAT PASTAN KERA

1 dl ruokakermaa

½ dl korppujauhoja

1 muna

1 dl parmesan -juustoa raasteena

 ½ tl yrttisuolaa

1/3 tl mustapippuria

400 g broilerin jauhelihaa

kastike:

1 iso sipuli

½ dl öljyä

3 dl tomaattimurskaa

2  dl vettä

1 tl oreganoa

1 tl timjamia

1 kanaliemikuutio

Valmista murekemassa.  Sekoita ruokakermaan korppujauhot, muna, juusto ja mausteet.  Sekoita hyvin ja lisää jauheliha hyvin sekoittaen.  Muotoile massasta lihapullia ja paista ne +225C:ssa uunissa noin 15 min.  Valmista sillä välin kastike.  Kuori ja silppua sipuli.  Kuullota se öljyssä ja lisää kaikki loput aineet.  Keitä kastiketta 15 min.  Lisää kastikkeen joukkoon broilerinlihapullat ja hauduta vielä 5 min.  Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

 

KASVISPYTTIPANNU

3 rkl öljyä

1 sipuli

8 keitettyä perunaa

150 g palsternakkaa

250 g punajuurta

1 dl vettä

2 dl kuohukermaa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

Hienonna sipuli ja kuutioi kuoritut juurekset pieniksi kuutioiksi.  Kuullota raa’at juurekset pannulla ja lisää vesi ja kerma.  Hauduta 15 min ja lisää kuutioidut perunat ja mausteet.  Hauduta vielä noin 10 min.  Paista kananmuna jokaiselle syöjälle.  Tarjoa lisänä myös smetanaa ja kuutioitua suolakurkkua.

 

KUNINGATARRAHKA

2 dl maitorahkaa

2 dl vispikermaa

½ dl sokeria

1 tl vanilijasokeria

1 dl talkkunajauhoja

2 ½  dl tuoreita mustikoita

2 ½  dl tuoreita vadelmia

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi.  Lisää maitorahkan joukkoon sokerit ja talkkunajauhot hyvin sekoittaen.  Lisää marjat ja kermavaahto varovasti nostellen.  Tarjoa kylmänä.

 

 

VIIKKO 30:

 

KANTARELLI-SITRUUNAHILLOKE

1 litra kantarelleja

2 sitruunaa

(½ dl vettä)

5 dl hillosokeria

Pese huolellisesti sitruunat.  Raasta sitruunan kuori yhdestä sitruunasta.  Kuori ja viipaloi sitruunat.  Pane sienet, sitruunaviipaleet ja vesi (ei vettä, jos kantarellit ovat kovin kosteita)  kattilaan ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi.  Lisää hillosokeri ja keitä 10 min välillä sekoitellen.  Tölkitä.  Tarjoa esim. liharuokien lisukkeena.

 

KURKKUTÄYTTEISET JAUHELIHAKÄÄRYLEET

2 dl kermaviiliä

¾ dl korppujauhoja

500 g jauhelihaa

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 munaa

1 tl suolaa

½ dl persiljasilppua

täyte:

2 dl herkkukurkkuraastetta

Raasta kurkut ja valuta ne.   Sekoita kermaviiliin korppujauhot ja anna turvota hetki.  Kuori ja hienonna sipuli ja purista valkosipulin kynnet kermaviiliseokseen.   Yhdistää kaikki ainekset ja sekoita.  Taputtele vedellä kastellun leivinpaperinpalan päällä jauhelihaseoksesta soikeita pihvejä ja laita jokaiseen herkkukurkkuraastetta.  Ummista sukkulamaisiksi.  Paista +225 C:ssa uunissa noin 15 – 20 min.  Tarjoa perunasoseen kera.

 

HUNAJAINEN KAALI-MAKKARAPATA

1 kg punakaalia

2 sipulia

50 g juuriselleriä

½ dl öljyä

2 dl vettä

¼ tl valkopippuria

½ tl suolaa

2 rkl hunajaa

4 makkaraa (esim. juustokabanossia tai braatwurstia)

Suikaloi kaali, sipulit ja juuriselleri.  Hauduta kasviksia öljyssä hetki ja lisää vesi ja mausteet.  Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 min sitä välillä sekoittaen.  Lisää makkarat isoina  paloina haudutuksen loppuvaiheessa.

 

KINKKU-RIISISALAATTI

3 dl pitkäjyväistä riisiä

200 g savukinkkua

200 g pakastepapuja

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

1 kerän verran  sekalaisia salaatteja

2 dl majoneesia

tilkka kermaa tai maitoa

ripaus suolaa

1 tl raastettua piparjuurta

1 dl silputtua ruohosipulia

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä juoksevan veden alla.  Suikaloi savukinkku , paprikat ja salaatti.  Sulata ja pilko pavut.  Sekoita savukinkku, paprika, pavut ja salaatti riisin joukkoon.  Valmista kastike sekoittamalla majoneesin joukkoon suola, piparjuuri ja ruohosipuli sekä tilkka kermaa tai maitoa, jos kastiketta pitää ohentaa.   Kaada kastike salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.

 

RUISKUKKO GRILLISSÄ

2 halkaistua iso ruisleipää tai 4 annos leipää (esim. ruispuikula, reissumies)

1 dl maitoa

500 g perattuja pieniä muikkuja

1 iso sipuli

1 pkt (170g) amerikanpekonia

1 tl suolaa

Ota iso folion pala (yli kaksinkertainen leipään nähden).  Aseta leivän alimmainen pala foliolle, kostuta sitä maidolla ja laita sen päälle perattuja muikkuja, silputtua sipulia ja suikaloitua amerikanpekonia kerroksittain suolan kanssa.  Laita leivän päällysosa päälle ja kostuta sekin.  Sulje folio tiukasti ruisleivän ympärille.  Hauduta grillissä miedolla lämmöllä noin 1 tunti tai jopa kauemmin, niin ruodot pehmiävät.

 

KARVIASMARJATORTTU

pohja:

100 g voita

2½ dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

1 tl leivinjauhetta

2 rkl kuohukermaa

päälle:

8 dl karviaisia

1 dl hillosokeria

Valmista pohja.  Sekoita pehmeään voihin kuivat aineet niin, että siitä muodostuu murumainen seos.  Sekoita kerma joukkoon.  Levitä taikina voideltuun piirasvuokaa.  Levitä marjat vuokaan ja ripottele hillosokeri päälle.  Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min.  Jäähdytä ja tarjoile jäätelön kera.

 

 

VIIKKO 31:

 

HERKKUTATIT KREIKKALAISITTAIN

250 g  herkkutatteja tai viljeltyjä herkkusieniä

3 dl vettä

1 tl suolaa

liemi:

1 punasipuli renkaina

½ tl timjamia

¼ tl korianteria

pieni laakerinlehti

5 kokonaista valkopippuria

½ tl suolaa

2 dl valkoviinietikkaa

2 dl oliiviöljyä

Puhdista sienet huolellisesti ja viipaloi ne.  Laita viipaleet kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja anna kiehua noin 3 min.  Valuta ja laita ne tölkkiin.  Valmista liemi.  Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa ja anna hautua kannen alla 10 min.  Kaada liemi sienien päälle ja sulje tölkit. Anna valmistua pari päivää kylmässä ennen tarjoilua.

 

YRTTI-JUURESKIUSAUS

800 g porkkanaa

50 g juuriselleriä

300 g palsternakkaa

300 g sipulia

3 dl juustoraastetta

4 dl ruokakermaa

1 rkl tuoretta oreganoa silppuna

1 rkl tuoretta basilikaa silppuna

1 tl suolaa

1 tl rouhittua viherpippuria

Kuori ja suikaloi juurekset.  Kuori ja hienonna sipulit.  Lado kaikki kasvikset, juustoraaste, yrtit, suola ja viherpippuri kerroksittain voideltuun uunivuokaan.  Kaada kerma päälle.  Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 2 tuntia, puolet ajasta foliolla peitettynä.  Tarjoa esim. grillatun lihan tai makkaran kera. 

 

LOHI-KATKARAPUPAISTOS

1 ½ dl jasmiiniriisiä

1 pkt pakaste voitaikinaa

300 g lohifilettä

150 g katkaravun pyrstöjä

200 g purjoa

2 munaa

3 dl ruokakermaa

½ dl suolaa

¼ tl mustapippuria

150 g mozzarella juustoraastetta

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä.  Painele voitaikina ison piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  Paloittele lohi ja suikaloi purjo.  Yhdistä riisiin lohi, sulatetut katkaravut ja purjo. Kaada seos vuokaan.  Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma ja mausteet.  Kaada seos vuokaan.  Ripottele juustoraaste pinnalle.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 45 min, loppuaikana voit peittää leivinpaperilla piirakan, ettei se tummu liikaa.

 

KELTAINEN KURKKUSALAATTI

1 tuore kurkku

½ dl ruohosipulisilppua

kastike:

½ dl oliiviöljyä

1 rkl viinietikkaa

1 rkl hunajaa

1 tl currya

½ tl kurkumaa

Valmista kastike.  Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista hyvin sekaisin. Suikaloi kurkku ja sekoita siihen ruohosipuli.  Kaada kastike kurkun joukkoon ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

BROILERI-KIINANKAALIPATA

400 g broilerin paistisuikaleita

3 rkl öljyä

150 g porkkanaa

150 g purjoa

1 iso kiinankaali

½ dl soijakastiketta

1 tl inkivääriä

1 tl sitruunaruohotahnaa

Kuori ja suikaloi porkkanat, purjo ja kiinankaali.  Ruskista lihat öljyssä ja lisää kasvikset.  Lisää mausteet ja hauduta kannen alla noin 15 min.

 

 

VIIKKO 32:

 

LAMPAANKÄÄVÄT SUUTARINLOHEN TAPAAN

1 kg tuoreita lampaankääpiä

2 litraa vettä

1 tl suolaa

liemi:

3 dl vettä

1 dl väkiviinaetikkaa

1½ dl sokeria

1/3 tl suolaa

1 sipuli

nippu tilliä

10 maustepippuria

Puhdista ja suikaloi sienet.  Ryöppää ne suolalla maustetussa vedessä ja valuta.  Valmista liemi kiehauttamalla vesi, väkiviinaetikka ja mausteet.  Jäähdytä liemi. Lado sienet tölkkiin kerroksittain suikaloidun sipulin, hienonnetun tillin ja mustapippurien kanssa.  Kaada liemi päälle.  Sulje tölkit ja anna maustua pari vuorokautta ennen tarjoilua.

 

KUKKAKAALI-PEKONIPATA

170 g amerikan pekonia

1 sipuli

300 g porkkanaa

400 g kukkakaalia

4 perunaa

2 dl vettä

½ tl suolaa

½ tl rouhittua viherpippuria

Suikaloi pekoni, sipuli ja porkkanat.  Kuutioi perunat ja lohko kukkakaali.  Ruskista pekoni padassa.  Lisää kasvikset, vesi ja mausteet.  Hauduta  miedolla lämmöllä noin 15 min.

 

KASVISPIHVIT

¾ dl puuroriisiä

4 dl vettä

1 dl kuohukermaa

300 g palsternakkaa

50 g juuriselleriä

300 g porkkanaa

2 munaa

1 rkl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

Keitä puuroriisit kypsiksi vesi-kerma seoksessa.  Kuori ja raasta juurekset.  Lisää riisien joukkoon juurekset, munat, vehnäjauhot ja mausteet.  Paista ohukaispannulla pihvejä kauniin ruskeiksi molemmin puolin.  Tarjoa esim. perunasalaatin kera.

 

PERUNASALAATTI

12 pienehköä perunaa (noin 600 g)

1 punasipuli

1 iso herkkukurkku

1 omena

kastike:

1 dl majoneesia

1 ½ dl ranskankermaa

2 tl valkoviinietikkaa

1 tl makeaa vahvaa sinappia

½ tl suolaa

ripaus valkopippuria

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi ja jäähdytä ne.  Kuori ja suikaloi punasipuli, herkkukurkku ja omena.  Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin.  Kuori ja suikaloi perunat.  Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa ainakin parin tuntia ennen tarjoilua.

 

JUUSTOMUFFINIT

2 dl kermaviiliä

3 munaa

3 dl juustoraastetta (osa voi olla esim. sinihomejuustoa)

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

1 tl paprikajauhetta

50 g voita

Sulata voi ja jäähdytä se.  Sekoita kermaviilin joukkoon kaikki ainekset, älä vaivaa.  Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin.  Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 12 min.

 

 

VIIKKO 33:

 

JUURES-BRAATWURSTIWOKKI

2 rkl öljyä

1 sipuli

1 palsternakka

2 porkkanaa

pala lanttua tai naurista

½ purjoa

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

1 tl rosmariinia

400 g braatwurstia

Kuori ja suikaloi juurekset ja sipuli.  Halkaise ja huuhdo purjo.  Suikaloi se. Kuumenna öljy ja paista kasvikset kovan kypsiksi.  Lisää mausteet ja paloitellut braatwurstit.  sekoita ja kuumenna.

 

SIENI-KAALILAATIKKO

1 ½ kg uuden sadon kaalia

2 rkl öljyä

300 g jauhelihaa

300 g sieniä

1 iso sipuli

1 lihaliemikuutio

1/3 tl mustapippuria

1 dl vettä

3 dl ruokakermaa

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi.  Hauduta ne öljyssä pehmeiksi.  Silppua sienet ja sipuli.  Ruskista pannulla jauheliha ja lisää sieni- ja sipulisilppu myös ruskistumaan.  Lisää liemikuutio, mausteet ja vesi pannuun, hauduta hetki.  Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.  Kaada kerma päälle.  Hauduta +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti.  Peitä foliolla kypsymisen loppupuolella, ettei laatikko kuivu.

 

PUNAJUURIPIHVIT

700 g raakoja punajuuria

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 kananmuna

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

¼ tl timjamia

Kuori ja raasta punajuuret.  Kuori ja silppua sipuli.  Yhdistä kasvikset ja öljy.  Kypsennä niitä mikroaaltouunin täydellä teholla noin 5 min.  Jäähdytä seos ja lisää siihen kananmuna, jauhot ja mausteet.  Paista seoksesta ohukaispannulla pihvejä.  Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kantarellikastikkeen kera.

 

KANTARELLIKASTIKE

2 rkl öljyä

1 sipuli

½ litraa kanterelleja

2 dl kuohukermaa

½ tl suolaa

½ sitruunan raastettu kuori

Puhdista ja paloittele sinet ja sipuli.  Paista sipulia ja sieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut.  Lisää kerma ja suola.  Keitä kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi raastettu sitruunan kuori ja sekoita.

 

VIINIRYPÄLE-JUUSTOSALAATTI

1 ruukku rapeaa jääsalaattia

300 g kivettömiä tummia viinirypäleitä

50 g mustaleimaemmentalia

50 g sinihomejuustoa

ranskalaista öljykastiketta

Revi salaatti.  Kuutioi juustot ja yhdistä kaikki ainekset.  Lorauta päälle hieman ranskalaista öljykastiketta.

 

KUNINGATARPIIRAS

pohja:

100 g voita

½ dl sokeria

1 kananmuna

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

5 dl vadelmia

5 dl mustikoita

½  dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

Valmista pohja.  Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää muna hyvin vatkaten.  Lisää kuivat aineet ja sekoita.  Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin ja soseuta hieman marjoja haarukalla.  Kaada täyte vuokaan.  Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 – 30 min

 

 

VIIKKO 34:

 

VALKOSIPULITURSKA

1 kokonainen valkosipuli

600 g  turskafileetä

2 tl sitruunamehua

1 tl suolaa

kuorrutus.

2 ½ dl juustoraastetta

2 dl smetanaa

1 kanamuna

Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi voidellun uunivuoan pohjalle.  Pane kalafileet viipaleiden päälle ja mausta ne.  Laita vuoka +225 C:een uuniin noin 20 min.  Valmista sillä välin kuorrutus.  Sekoita kaikki kuorrutuksen aineet sekaisin.  Levitä kuorrutus kalan päälle ja jatka kypsentämistä kunnes kuorrutus on kullankeltainen. 

 

UUNIJUUREKSET

4 porkkanaa

pala lanttua

2 palsternakkaa

3 – 4 punajuurta

1 selleri

2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

Kuori ja lohkoa muut juurekset isoiksi lohkoiksi paitsi punajuuri, josta tee pienempiä lohkoja.  Laita lohkot leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin ja sivele ne öljyllä.  Ripottele suola päälle ja laita +225 C:seen uuniin ne noin 40 min.  Tarjoa joko liha tai kala ruoan kanssa.

 

KURPITSAKEITTO

3 rkl öljyä

600 g kurpitsaa

100 g porkkanaa

2 sipulia

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 dl ruokakermaa tai smetanaa

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl sitruunamehua

¼ tl valkopippuria

Kuori kurpitsa ja poista siemenet.  Kuori porkkana.  Kuutioi kasvikset.  Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa.  Lisää vesi ja liemikuutiot.  Keitä 15 min.  Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.  Kuumenna ja lisää kerma-vehnäjauhoseos ja mausteet.  Keitä vielä  noin 5 min.

 

PERUNA-MAKKARASALAATTI

800 g pieniä uusia perunoita

2 omenaa

400 g mausteista makkaraa

100 g suolakurkkua

1 sipuli

4 kovaksi keitettyä kananmunaa

kastike:

½ dl öljyä

2 rkl balsamico –viinietikkaa

ripaus suolaa

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä ne.  Kuutioi perunat, omenat, makkarat, kurkku ja sipuli.  Yhdistä ainekset.  Lohkoa kananmunat.  Valmista kastike vatkaamalla kaikki ainekset sekaisin.  Kaada kastike salaatin päälle ja asettele lohkotut kananmunat salaatin pinnalle.

 

PORKKANAOHUKAISET

5 dl maitoa

2 munaa

2 ½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

2 dl raastettua porkkana

paistamiseen voita

Vatkaa maidon joukkoon munat ja jauhot.  Lisää suola ja porkkanaraaste.  Anna taikinan turvota noin 1 tunti jääkaapissa.  Paista ohukaispannulla kullanruskeiksi ja tarjoa mansikka hillon ja jäätelön kera.

 

 

VIIKKO 35:

 

KASVIS-PERUNAPIHVIT

1 dl leseitä

1 dl vettä

2 dl perunaraastetta

2 dl palsternakkaraastetta

2 dl porkkanaraastetta

1 dl juuriselleriraastetta

1 dl sipulisilppua

2 kananmunaa

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

¼ tl currya

kastike:

2 dl kermaviiliä

1/3 tl suolaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl hunaja

½ dl ruohosipulisilppua

Sekoita leseet ja vesi.  Anna turvota pari tuntia. Valmista sillä välin kastike.  Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa kunnes pihvit ovat valmiita. Valmista pihvit. Sekoita kaikki ainekset keskenään.  Paista ohukaispannulla pihvejä. 

 

SISKON RAASTEKEITTO

1½ litraa vettä

3 lihaliemikuutiota

2 porkkanaa

1 palsternakka

pala lanttua

1 sipuli

4 perunaa

5 kokonaista mustapippuria

2 tl erilaisia yrttejä

400 g siskonmakkaroita

1 dl ruohosipulisilppua

Kuori ja raasta juurekset.  Kiehauta vesi. lisää liemikuutiot, kasvisraaste ja mausteet.  Keitä 10 min.  Purista kiehuvaan keittoon siskonmakkarat ja lisää ruohosipuli.  Keitä vielä noin 5 min. 

 

PUNAINEN LOHILAATIKKO

500 g peruna-sipuliseosta

500 g lohifilettä

2 tlk tomaattimurskaa

2 rkl maissitärkkelystä

3 tl basilikaa

1 tl sitruunapippuria

2 tl yrttisuolaa

Sekoita tomaattimurskaan maissitärkkelys ja mausteet.  Viipaloi lohi.  Lado kaikki ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan.  Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 min.

 

RUOKAISA SALAATTI

3 dl keitettyjä makaroneja

1 ruukku jääsalaattia

2 dl tuoreita herneitä

1 tlk (227g) ananasta paloina

1 pieni sipuli

300 g palvikinkkua

1 dl salaatinkastiketta

Kuori ja hienonna sipuli,  Kuutioi kinkku. Revi salaatinlehdet vadin pohjalle.  Sekoita kulhossa makaronit, herneet, ananaspalat, sipuli ja kinkku.  Kaada päälle kastike ja sekoita. Kaada salaatti salaatinlehtien päälle kulhoon ja tarjoa patongin kera.

 

BANAANI-HERUKKARAHKA

250 g maitorahkaa

200 g vanilijan makuista jogurttia

1 banaani

2 – 3 dl punaherukoita

½ dl hunajaa

Sekoita kulhossa rahka, jogurtti ja viipaloitu banaani. Sekoita seoksen joukkoon hunaja.  Anna maustua hetki jääkaapissa.  Lisää herukat varovasti nostellen seoksen joukkoon.

 

 

VIIKKO 36:

 

SIENIJAUHELIHAPIHVIT

500 g paistijauhelihaa

250 g silputtuja metsäsieniä

1 sipuli

1 rkl öljyä

1 kananmuna

3 rkl korppujauhoja

2 rkl vehnäjauhoja

1½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

Kuori ja silppua sipuli. Kuullotan se öljyssä pehmeäksi. Sekoita jauheliha joukkoon silputut sienet, sipuli, kananmuna, korppujauhot, vehnäjauhot ja mausteet. Sekoita hyvin sekaisin ja paista pannulla pihvejä. Voit tarjota esim. perunamuusin kanssa tai hampurilaisen välissä.

 

AURAISET KIRJOLOHIKÄÄRÖT

1 kirjolohifilee

100 g sinihomejuustoa

½ dl hienonnettua tilliä

2 dl ruokakermaa

1 tlk smetanaa

Leikkaa kirjolohifilee viistosti ohuiksi viipaleiksi. Murenna sinihomejuusto ja ripottele sitä tillin kanssa jokaiselle kirjolohiviipaleelle. Rullaa kääröiksi ja asettele kääröt tiiviisti voideltuun uunivuokaan. Sekoita kerma ja smetana. Kaada seos kääröjen päälle ja ripota hieman suolaa pinnalle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min.

 

LEHTISELLERISALAATTI

5 lehtisellerin vartta

2 hapahkoa omenaa

½ tuore kurkkua

1 tlk (227 g) ananasmurskaa

1 kerä rapeaa keräsalaattia

kastike:

1 dl ranskankermaa

1 dl majoneesia

1 rkl ananastölkin lientä

½ tl yrttisuolaa

½ tl sitruunapippuria

½ tl kirveliä

½ dl rouhittuja pähkinöitä

Suikaloi lehtisellerin varret, omena ja kurkku. Revi salaatti laakean vadin pohjalle. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään ja laita ne salaatinlehtien päälle. Valmista kastike. Sekoita ranskankermaan majoneesi, mehu ja mausteet. Kaada kastike salaatin päälle ja koristele pähkinöillä.

 

BORSSIKEITTO

5 tuoretta punajuurta

2 porkkanaa

pala juuriselleriä

300 g valkokaalia

1 sipuli

4 valkosipulin kynttä

1,5 l kasvislientä

½ sitruunanmehu

1 venäläinen suolakurkku

300 g siskonmakkaroita

Kuori ja raasta juurekset, suikaloi kaali ja sipuli ja murskaa valkosipulin kynnet. Laita kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen ja keitä 30 min. Kuutioi suolakurkku. Lisää keiton joukkoon sitruunamehu, suolakurkku ja kuorestaan puristetut siskonmakkarat. Keitä vielä noin 5 min. Tarjoa smetanan kera.

 

KIIREISEN MOKKAJÄÄDYKE

1 litra vaniljajäätelöä

2 rkl pikakahvijauhetta

tilkka vettä

3 dl Hyla-vispikermaa

1 dl murskattuja kahvipapumakeisia

Anna jäätelön pehmetä hetki. Sekoita pikakahvijauhe vesitilkkaan. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita se kylmällä vedellä huuhdottuun rengaskakkuvuokaan. Peitä foliolla. Laita jäädyke pakastimeen ja anna jäätyä ainakin yön yli ennen tarjoilua.

 

 

VIIKKO 37:

 

KARJALANPAISTI

300 g luutonta naudan lapaa

300 g luutonta sian lapaa

300 g luutonta lampaan keittolihaa

300 g broilerin rintapalaa (poista luut)

3 sipulia

400 g porkkanaa

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

8 kokonaista mustapippuria

1 laakerinlehti

1 rkl tomaattisosetta

(suolaa)

Kuutioi lihat ja laita ne isoon uunivuokaa. Laita lihojen joukkoon lihaliemikuutiot murskattuina ja mausteet. Kaada päälle vesi. Laita vuoka +175C:seen uuniin ja kypsennä 1½ - 2 tuntia. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitinperunoiden kanssa.

 

 

TONNIKALAPASTA

3 dl pastaa

3 tlk tonnikalaa

1 sipuli

kastike:

5 dl maitoa

3 rkl vehnäjauhoja

4 dl juustoraastetta

¼ tl mustapippuria

½ tl paprikajauhetta

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta se. Valuta tonnikaloista neste pois. Kuori ja silppua sipuli. Laita ainekset kerroksittain voideltuun lasagnevuokaan. Valmista kastike. Mittaa kylmä maito ja vehnäjauhot kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja keitä 5 min. Lisää juustoraaste ja sekoittele kunnes juusto on sulanut ja lisää mausteet. Kaada kastike vuokaan. Kypsennä +225C:ssa uunissa noin 30 min.

 

LÄMMIN LISÄKESALAATTI

4 porkkanaa

pala juuriselleriä

1 purjo

1 iso paprika

2 rkl öljyä

1½ dl vettä

1/3 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 rkl balsamico-viinietikkaa

Kuori ja raasta porkkanat ja juuriselleri. Suikaloi purjo ja paprika. Kuullota kasvikset öljyssä ja lisää neste ja mausteet. Hauduta noin 10 min ja lisää balsamico. Tarjoa heti.

 

PURJO-PERUNAKEITTO

3 rkl öljyä

600 g perunaa (jauhoinen lajike)

1 sipuli

1 purjo

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

1 tl timjamia

2 dl ruoanvalmistus jogurttia

Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli. Suikaloi purjo. Kuullota öljyssä kasviksia ja lisää vesi ja liemikuutiot ja timjami. Keitä 20 min. Soseuta keitto joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Laita keitto takaisin kattilaan, lisää ruoanvalmistus jogurtti ja kuumenna se. Tarkista vielä suolaisuus ja tarjoa.

 

OMENAOHUKAISET

400 g omenoita

ohukaistaikina:

2 kananmunaa

6 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl sokeria

¼ tl suolaa

½ tl kanelia

Valmista ohukaistaikina. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää hyvin vatkaten maito, vehnäjauhot ja mausteet. Anna taikinan turvota tunti jääkaapissa. Pese ja viipaloi omenat (kuori, jos ulkolaisia). Laita nokare voita ohukaispannun syvennykseen. Kun pannu on kuuma, laita jokaiseen syvennykseen omenaviipale ja ohukaistaikinaa. Paista molemmin puolin kauniin vaalean ruskeiksi.

Tarjoa vaahterasiirapin kera.

 

 

VIIKKO 38:

 

KALAKEITTO

1 litra vettä

2 kalaliemikuutioita

400 g porkkanaa

pala purjoa

800 g perunaa

500 g erilaisia kalafileitä (kirjolohi, kuha ja turska)

2 dl pakaste herneitä

2 dl kuohukermaa

Kuori ja viipaloi porkkanat ja suikaloi purjo. Kuori ja paloittele perunat. Kiehauta vesi ja lisää siihen liemikuutiot, porkkanat ja purjo. Keitä 10 min. Lisää perunat ja keitä 10 min. Lisää kalat paloiteltuna, herneet ja kerma. Keitä vielä noin 5 min. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa.

 

NAKKISTROGANOFF

1 sipuli

4 rkl öljyä

2 rkl vehnäjauhoja

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

300 g kuorettomia nakkeja

2 rkl smetanaa

1 suolakurkku kuutioina

Viipaloi ja ruskista nakit. Ota nakit pois pannulta. Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota se öljyssä ja lisää jauhot. Anna jauhojen hieman ruskistua ja lisää vesi. Lisää lihaliemikuutio ja keitä 5 min.

Lisää nakit, smetana ja suolakurkku. Hauduta vielä noin 5 min. Tarjoa yrtti-perunasoseen kanssa

 

YRTTI-PERUNASOSE

1 kg jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)

vettä ja suolaa keittämiseen

2½ dl maitoa

50 g voita

½ dl ruohosipulia silppua

½ dl persiljaa silppuna

ripaus timjamia

(suolaa)

Kuori ja paloittele perunat. Laita ne kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Keitä perunat kypsiksi ja kaada vesi pois. Anna pieni hetki kuivahtaa ilman kantta. Soseuta perunat ja lisää kiehuvaksi kuumennettu maito ja voi. Soseuta lisää ja sekoita. Lisää yrtit ja sekoita. Mausta suolalla tarvittaessa.

 

PIRTEÄ SALAATTI

300 g valkokaalia

150 g porkkanaa

pala tuorekurkkua

1 dl hillosipuleita

loraus öljykastiketta

Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Suikaloi kurkku. Yhdistä kaikki ainekset ja lorauta sekaan hieman öljykastiketta. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

OMENATORTTU

pohjataikina:

100 g margariinia

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 munaa

1½ dl sokeria

pinnalle:

4 hapahkoa omenaa

sokeria ja kanelia

Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä rasvan kanssa. Kaada seos voideltuun piirasvuokaan. Kuori ja viipaloi omenat ja lado ne limittäin taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Paista +200C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa hieman lämpimänä.

 

 

VIIKKO 39:

 

PUNAJUURIKEITTO

7 etikkapunajuurta

1 sipuli

1 hapahko omena

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

½ tl piparjuuritahnaa

2 tl hunajaa

lisäkkeeksi:

smetanaa ja suolakurkusta kuutioita

Paloittele punajuuret, kuorittu sipuli ja omena kattilaan, jossa on kiehuvaa kasvislientä. Mausta seos suolalla, piparjuurella ja hunajalla.. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna vielä kattilassa ja tarjoile smetanan ja suolakurkun kera.

 

KALAA BANAANI-SIPULIKASTIKKEESSA

700 g kalaa fileenä

2 isoa sipulia

1 rkl öljyä

4 banaania

3 dl ruokakermaa

ripaus suolaa ja valkopippuria

Viipaloi sipulit ja banaanit. Hauduta sipulisuikaleita öljyssä kunnes ne ovat lähes pehmeitä, lisää banaanit ja jatka hauduttamista. Kun seos on lähes mössöä lisää kerma ja mausteet. Paista kalafileet pannulla, nosta tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle.

 

KASVISKASTIKE PASTALLE

1 kg pehmeitä, kypsiä tomaatteja

2 varsisellerin vartta

3 porkkanaa

pala palsternakkaa

1 sipuli

½ dl oliiviöljyä

1 kasvisliemikuutio

1/3 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 tl oreganoa

1 tl rakuunaa

½ dl silputtua persiljaa

150 g vuohenjuustoa

pastaa

Paloittele tomaatit. Hauduta öljyssä tomaatteja noin 10 min. Suikaloi sellerinvarret. Kuori ja suikaloi porkkanat, palsternakka ja sipuli. Kuullota toisessa kattilassa öljyssä sipuli, lisää loput kasvikset ja siivilän läpi puserretut tomaatit. Lisää kasvisliemikuutio ja mausteet. Anna hautua 10 min ja lisää vuohenjuusto. Kuumenna. Tarjoa keitetyn pastan kera.

 

BROILERIPIHVIT

2 dl ruokakermaa

2 dl korppujauhoja

500 g broilerin jauhelihaa

1 muna

1 sipuli

1½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl jauhettua inkivääriä

ripaus valkopippuria

2 tl sitruunamehua

Turvota korppujauhot kermassa. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita. Muotoile taikinasta 5 pitkää tankoa märällä leikkuulaudalla ja leikkaa ne yhtä suuriin paloihin. Muotoile pihveiksi ja paista joko pannulla. Tarjoa lisukkeena paistettuja sipulirenkaita ja perunasosetta.

 

OMENALETTUSET

1 dl maitorahkaa

2 dl maitoa

1 muna

1 ¼ dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

1 rkl sokeria

½ tl vaniliinisokeria

1 tl kardemummaa

200 g hapahkoja omenia raasteena

Sekoita kulhossa rahka, maito, muna ja mausteet. Anna turvota hetki. Kuumenna ohukaispannulla voita ja laita jokaiseen ohukaispannun syvennykseen omenaraastetta ja kaada päälle hieman taikinaa. Kypsennä molemmin puolin ja tarjoa pehmeän jäätelön kera.

 

SITRUUNA-SIENIHILLOKE

1 litra suppilovahveroita

½ litraa uutta hyytelösokeria (hillosokerin ”pikkusisko”)

2 sitruunaa

Pese sitruunat hyvin. Revi sienet isoiksi paloiksi. Halkaise sitruunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Pane sienet ja sitruunaviipaleet kattilaan ja kuumenna hitaasti, jotta sienistä erottuu neste. Lisää sokeri ja kiehauta. Tölkitä puhtaisiin tölkkeihin. Tarjoa ruokien lisäkkeenä. Sopii hyvin riistaruoalle sekä naudanlihalle.

 

 

VIIKKO 40:

 

TÄYTETYT KASVISOHUKAISET

5 dl maitoa

2 munaa

1 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

2 dl porkkanaraastetta

täyte:

2 porkkanaa

pala juuriselleriä

2 sipulia

1 pieni kesäkurpitsa

½ dl öljyä

2 dl vettä

1 tlk tomaattimurskaa

1 kasvisliemikuutio

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl timjamia

Valmista taikina.  Vatkaa maidon joukkoon munat, suola, jauhot ja porkkanaraaste.  Anna taikinan turvota täytteen teon ajan.  Valmista täyte.  Kuori ja raasta kasvikset.  Kuumenna öljy ja kuullota siinä kasviksia.  Lisää veteen sekoitettu vehnäjauho, tomaattimurska, liemikuutio ja timjami.  Hauduta 10 min.  Paista isoja ohukaisia 12 kpl, täytä ne ja rullaa.  Halutessasi voit kuorruttaa ohukaiset juustoraasteella uunissa, +250C:ssa uunissa noin 10 min.

 

SIENI-KALAMUREKEPIHVIT

600 g kalafilettä

1 dl kermaa

2 kananmunaa

1 dl korppujauhoja

1 tl suolaa

½ tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

leivitykseen korppujauhoja

3 dl silputtuja sieniä (esim. mustatorvisieni, suppilovahvero tai herkkusieni)

Jauha kalafileet hienoksi yhdessä kerman kanssa monitoimikoneessa.  Lisää korppujauho, munat ja mausteet.  Sekoita hyvin ja lisää silputut sienet.  Muotoile pihveiksi ja kierittele ne korppujauhoissa.  Paista pannulla kullanruskeiksi miedolla lämmöllä.  Tarjoa tilliperunasoseen kera.

 

TILLI-PERUNASOSE

800 g jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)

suolaa ja vettä keittämiseen

2 dl maitoa

50 g voita

1 dl tillisilppua

suolaa tarvittaessa

Kuori ja paloittele perunat.  Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.  Kaada keitinvesi pois.  Anna perunoiden hetki kuivahtaa ilman kantta.  Soseuta perunat sähkövatkaimella ja lisää kuumennettu maito ja voi.  Vatkaa hyvin sekaisin.  Lisää lopuksi tillisilppu ja sekoita.  Tarkista suolaisuus.

 

LOUNASSALAATTI BROILERISTA

1 kerä rapeaa keräsalaattia

200 g viinirypäleitä

100 g sinihomejuustoa

400 g grillattua kypsää broilerin lihaa

½ punasipulia

öljykastiketta

Revi salaatti kulhoon.  Halkaise viinirypäleet ja poista niistä kivet.  Murusta juusto.  Suikaloi kypsä liha.  Silppua punasipuli.  Yhdistä ainekset ja kaada öljykastiketta päälle.

 

ERILAINEN PERUNASOSEKEITTO

800 g jauhoisia perunoita

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

50 g voita

½ tl korianteria

½ tl currya

½ tl kurkumaa

8 dl vettä

2 kanaliemikuutiota

2 dl kookoskermaa

Kuori ja paloittele perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet.  Kuullota ne voissa ja lisää mausteet.  Kääntele kaikkia aineksia hetki voissa ja lisää vesi ja kanaliemikuutiot.  Keitä perunat kypsiksi.  Soseuta keitto sauvasekoittimella.  Lisää keiton joukkoon kookoskerma ja tarvittaessa suolaa.  Kuumenna.

 

ALLIN LEIVOKSET

leivospohja:

1½ dl vehnäjauhoja

1½ dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 dl jauhettua mantelia

2 tl vanilijasokeria

200 g voita

3 dl sokeria

4 munaa

kuorrutus:

¾  dl vahvaa kahvijuomaa

40 g voita

1½ rkl kaakaojauhetta

1 tl vanilijasokeria

3 dl tomusokeria

pinnalle mantelilastuja

Valmista pohja.  Sekoita kuivat aineet keskenään.  Vatkaa pehmeä rasva ja puolet sokerista vaahdoksi.  Vatkaa samoin toisessa kulhossa munat ja loppuosa sokerista vaahdoksi.  Yhdistä voivaahtoon munavaahto ja lopuksi jauhoseos.  Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 12 – 15 min.  Jäähdytä pohja.  Valmista kuorrutus.  Sekoita kahvijuoman joukkoon sulatettu voi, kaakaojauhe, vanilijasokeri ja tomusokeri hyvin vatkaten.  Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ja koristele mantelilastuin.

 

 

 

VIIKKO 41:

 

HYVÄN  PULLAN  PERUSOHJE      

5 dl kädenlämpöistä  vettä tai maitoa

1½ tl suolaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

50 g eli 1 pala hiivaa

200 g voita

12 - 14 dl vehnäjauhoja

Sulata margariini.  Lämmitä vesi tai maito. Lisää kulhossa kädenlämpöiseen nesteeseen suola, sokeri, kardemumma ja murennettu hiiva. Sekoita haarukkavatkaimella vispaten. Sekoita kulhoon puolet jauhoista ja sekoita huolellisesti.  Lisää kulhoon rasva ja sekoita. Alusta loput jauhot käsin vaivaamalla.  Laita kulhon päälle tuorekelmu ja laita kulho lämpimään.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi.  Leivo sen mallisia pullia kun haluat.  Kohota leivotut pikkupullat tai pitko kaksinkertaisiksi leivinliinan alla (aikaa kuluu noin 30 min). Liian  vähän kohotetut jäävät

valmiina kovahkoiksi – eli ei siis niin pehmeiksi pulliksi kuin voisivat.  Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele halutessasi raesokeria pinnalle. Kypsennä pikkupullia noin 12 – 15 min ja pitkoa noin 25 – 30 min.+225C:ssa uunissa.

 

SAVULOHIPASTA

300 g tagliatelleä

1 sipuli

2 rkl öljyä

1½ dl kuivaa valkoviiniä

2 dl ruokakermaa

250 g kylmäsavulohta

mustapippuria

tilliä

Kuori ja silppua sipuli.  Kuullota se pehmeäksi öljyssä.  Lisää viini ja keitä seos kokoon niin, että viiniä on jäljellä vain puolet alkuperäisestä määrästä.  Lisää kerma ja mausteet.  Suikaloi lohi ja lisää se lopuksi kastikkeeseen tillin kanssa.  Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

 

KIIREISEN HERNEKEITTO

1 pkt amerikan pekonia

1 sipuli

1 l vettä

1 lihaliemikuutio

400 g pakasteherneitä

1 rkl Dijon hunajasinappia

1/3 tl mustapippuria

1 dl smetanaa

Leikkaa pekoni pieniksi suikaleiksi.  Paistaa niitä kattilassa kunnes ne ovat rapeita.  Lisää kattilaan silputtu sipuli ja kääntele hetki.  Lisää vesi, liemikuutio, herneet, sinappi ja pippuri.  Keitä 10 min.  Soseuta sauvasekoittimella.  Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa suolaa.  Tarjoa smetanan kanssa.

 

SADONKORJUUN PERUNASOSE

500g perunaa (jauhoinen lajike)

100 g juuriselleriä

300 g porkkanaa

keittämiseen vettä ja suolaa

2½ dl maitoa

1 tl yrttisuolaa

40 g voita

Kuori ja paloittele juurekset.  Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.  Soseuta juurekset monitoimikoneessa ja lisää koneen käydessä kiehuvaksi kuumennettu maito, suola ja voi.  Tarjoa paahtopaistin kanssa.

 

PAAHTOPAISTI

1 kg naudan paahtopaistia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl rosmariinia

Sekoita mausteet keskenään ja hiero ne paistin pintaan.  Työnnä paistiin paistolämpömittari ja laita paisti paistonkestävälle vadille.  Kypsennä +150C:ssa uunissa kunnes paistin sisälämpötila on noin 54 astetta.  Ota paisti uunista ja anna hetki vetäytyä.  Leikkaa ohuen ohuiksi viipaleiksi.  Voit tarjota paistin myös kylmänä, viipaloi paisti vasta kun se on kokonaan jäähtynyt.

 

 

 

VIIKKO 42:

 

JUURES-JANSSONIN KIUSAUS

500 g pakaste perunasipuliseosta

500 g pakaste juuressuikaleita

1 prk anjovista

½ dl anjovislientä

4 dl ruokakermaa

Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasipuliseosta, juuresseosta ja anjovista.  Kaada päälle anjovisliemi ja kerma.  Hauduta +200C:ssa uunissa noin 1 tunti, niin että puolet ajasta vuoka on peitettynä foliolla.

 

HALLOWEENKEITTO

50 g voita

700 g keltaista kurpitsaa

2 sipulia

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 dl hyla-vispikermaa

2 rkl vehnäjauhoja

¼ tl mustapippuria

Kuori ja paloittele kurpitsa ja sipulit.  Kuullota kasviksia voissa.  Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot.  Keitä kurpitsa pehmeäksi.  Soseuta keitto sauvasekoittimella.  Kuumenna keitto kiehuvaksi ja lisää siihen kermaan sekoitetut vehnäjauhot.  Keitä 5 min ja mausta pippurilla.  Tarkista suolaisuus.

Tarjoa smetanan kera.

 

HAPANKAALIA JA BRAATWURSTIA

170 g amerikan pekonia

200 g hapankaalia

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

¼ tl mustapippuria

¼ tl suolaa

2 dl valkoviiniä

2 dl vettä

300 g braatwurstia

Suikaloi pekoni ja sipuli.  Paista niitä padassa hetki.  Lisää huuhdeltu ja valutettu hapankaali sekä mausteet.  Hauduta 30 min.  Lisää braatwurstit pataan hapankaalin päälle ja hauduta vielä noin 45 min.

 

HÄRKÄPAPUSALAATTI

1 pss pakastettuja Fava-papuja

1 dl kivettömiä mustia oliiveja

1 punasipuli

1 ruukku rucolaa

balsamico viinietikkaa

Keitä ja jäähdytä pavut.  Kuori ja silppua punasipuli.  Suikaloi rucola.  Sekoita kaikki ainekset ja pirskottele balsamicoa päälle.

 

UUNIOMENAT

8 kotimaista omenaa

3 rkl fariinisokeria

1 tl vanilijasokeria

1½ dl kaurahiutaleita

75 g voita

1 dl vettä

Pese omenat ja lohkoa ne poistaen samalla siemenkota. Lohkoa omenat ja laita ne voideltuun uunivuokaan.  Sekoita kulhossa muut aineet sulatettuun voihin ja jaa se murusina omenalohkojen päälle.  Paista +200 C:ssa uunissa noin 25 min.

 

 

 

VIIKKO 43:

 

SAVUPOROPASTA

pastaa ja vettä keittämiseen

kastike:

3 dl ruokakermaa

2 dl vettä

125 g savuporo Koskenlaskijaa

100 g kylmäsavuporoa

1 tl rosmariinia

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.  Valmista sillä välin kastike.  Suikaloi liha.  Kuumenna vesi ja kerma.  Lisää siihen kuutioitu juusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut.  Lisää savuporosuikaleet ja rosmariini.  Hauduta vielä hetki.

 

PERUNATORTILLA

100 g amerikan pekonia

500 g pakaste peruna-sipuliseosta

3 valkosipulin kynttä

5 kananmunaa

1 dl ruokakermaa

¾ tl suolaa

Suikaloi pekoni ja ruskista se pannulla.  Lisää pannulle sulanut peruna-sipuliseos ja ruskista hetki.  sekoita kermaan munat ja suola.  Kaada seos kypsän peruna-pekoniseoksen päälle ja sekoita hieman.  Anna kypsyä kannen alla.  Tarjoa salaatin kera.

 

MERIMIESPIHVIT

1 kg pakaste perunaviipaleita (esim. valkosipuli)

400 g naudan sisäpaistia

5 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 dl hienonnettua persiljaa

2 dl olutta

Ruskista sisäpaistiviipaleet ja hauduta niitä lihaliemessä tiiviin kannen alla 1 tunti.  Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunaviipaleita, lihaa ja persiljaa.  Kaada päälle lihaliemi ja olut.  Hauduta +200C:ssa uunissa 45 min. foliolla peitettynä.

 

RAIKAS SALAATTI

1 ruukku jääsalaattia

1 ruukku rucolaa

1 salaattispuli

1 iso omena

1 dl kurpitsapikkelsiä

1 dl persiljaa silppuna

öljykastiketta

Suikaloi salaatit.  Kuori ja hienonna sipuli ja omena.  Yhdistä kaikki ainekset ja kaada hieman öljykastiketta päälle.  Tarjoa heti.

 

SITRUUNA-KOOKOSMUFFINIT

2 munaa

1½ dl sokeria

2 dl ruokakermaa

2 rkl sitruunamehua

2½ dl vehnäjauhoja

½ dl kookoshiutaleita

1 tl leivinjauhetta

2 tl vanilijasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Sekoita kuivat aineet keskenään.  Yhdistä muna-sokerivaahtoon vuorotellen kerma ja kuivat aineet.  Jaa taikina paperivuokiin.  Paista ne +225C:ssa uunissa noin 12 – 15 min.

 

 

VIIKKO 44:

 

LAMMASKAALI

1,5 kg lampaan etuselkää tai lapaa

3 rkl öljyä

5 dl vettä

1 kg valkokaalia

3 porkkanaa

2 tl suolaa

10 maustepippuria

10 valkopippuria

2 tl kuminaa

Leikkaa liha annospaloiksi ja pyyhi se kuivaksi. Ruskista lihat padassa. lisää joukkoon vesi, suikaloitu kaali, paloitellut porkkanat ja mausteet. Sekoita hyvin ja anna kypsyä +175 C:ssa uunissa noin 2 tuntia kannen alla. Tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa ja jatka kypsentämistä vielä ainakin ½ tuntia.

 

HELPPO KINKKUKIUSAUS

1 kg pakaste perunasipuliseosta

400 g palvikinkkurouhetta

1/3 tl mustapippuria

4 dl ruokakermaa

pinnalle juustoraastetta

Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasipuliseosta, kinkkurouhetta ja pippuria. Kaada kerma päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa punajuurisalaatin kanssa.

 

KALKKUNANJAUHELIHAKASTIKE

500 g kalkkunan jauhelihaa

2 rkl öljyä

1 sipuli

400 g tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 kanaliemikuutio

½ tl suolaa

1 tl jotain yrttimaustetta

Ruskista kalkkunan jauheliha pannulla. Lisää sipuli ja jatka hetki ruskistamista. Lisää tomaattimurska, vesi, kanaliemikuutio ja mausteet. Hauduta noin 20 min. Tarjoa keitetyn pastan ja juustoraasteen kanssa.

 

NOPEAT ILTAPALA PITSAT

4 pehmeää vehnätortillaa

kastike:

2 dl tomaattimurskaa

ripaus suolaa ja sokeria

2 valkosipulin kynttä

6 – 8 basilikan lehteä

2 rkl öljyä

päälle:

viipaloitua tuore mozzarellaa

4 dl pitsaraastejuustoa

Valmista kastike. Sekoita tomaattimurskaan suola, sokeri, murskatut valkoispulin kynnet, suikaloidut basilikan lehdet ja öljy. Levitä seosta tortillojen päälle. Laita muutama mozzarella-viipale jokaiselle tortillalle ja ripottele juustoa pinnalle. Kypsennä +250C:ssa uunissa noin 8 – 10 min.

 

HEDELMÄKIISSELI

7 dl mango-appelsiinimehua

3 rkl perunajauhoja

1 tlk (227 g) ananaspaloja

1 kiivi

1 banaani

Mittaa kattilaan mehu ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee. Kuori ja paloittele hedelmät. Laita hedelmät tarjoilukulhoon. Kaada kiisseli hedelmäpalojen päälle ja ripottele hieman sokeria kiisselin päälle. Anna kiisselin jäähtyä ennen tarjoilua. Voit tarjota kiisselin juhlavasti esim. kermavaahdon, vaahdotetun vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

 

 

VIIKKO 45:

 

NAKKIPIILOT

rahka-voitaikina:

125 g maitorahkaa

125 g margariinia

125 g (2 dl) vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

täyte:

2 dl juustoraastetta

12 nakkia

sinappia

Valmista taikina nyppimällä margariiniin kuivat aineet. Sekoita rahka joukkoon ja muotoile taikinapalaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia. Kauli taikina 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Sivele hieman sinappia levylle ja ripottele juustoraaste levylle. Leikkaa levy 12 suorakaiteeseen ja aseta jokaiselle suorakaiteelle nakki. Rullaa kääröiksi. Laita kääröt uunipellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Voitele munalla ja paista +200C:ssa uunissa noin 20 min.

Tarjoa iltapalana sellaisenaan tai salaatin kera.

 

PERUNASALAATTI

5 – 6 keitettyä perunaa

2 pientä sipulia

1 valkosipulin kynsi

pala purjoa

2 etikkakurkkua

1 omena

kastike:

1 dl majoneesia

1 dl kermaviiliä

½ dl seesamin siemeniä

ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria

1 tl väkevää sinappia

Kuori ja kuutioi perunat ja omena. Silppua sipulit sekä purjo. Kuutioi kurkut. Yhdistä kaikki ainekset ja valmista kastike. Sekoita majoneesin joukkoon kermaviili, seesamin siemenet ja mausteita maun mukaan. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.

 

BROILERINMAKSAHÖYSTÖ

400 g broilerinmaksaa

150 g pekonikuutioita

1 sipuli

1 rkl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 rkl tomaattisosetta

3 dl ruokakermaa

Kuutioi sulatetut broilerinmaksat. Ruskista pannulla pekonikuutiot ja sipuli silputtuna. Lisää ruskistamisen loppuvaiheessa maksa. Kääntele hetki ja lisää vehnäjauhot ja mausteet. Sekoita ja lisää kerma. Hauduta 5 min. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

 

KALASELJANKA

2 sipulia

2 rkl öljyä

½ rkl vehnäjauhoja

3 dl lihalientä kuutiosta

4 dl kalalientä kuutiosta

1 dl viipaloituja sieniä

1 rkl tomaattisosetta

ripaus cayennepippuria

2 tl kaprista

400 g kala fileetä

2 pientä suolakurkkua

½ sitruunan mehu

Suikaloi sipuli ja hauduta ne öljyssä pehmeiksi. Lisää kattilaan jauhot ja sekoita. Lisää nesteet, sienet ja mausteet. Hauduta 5 min. Lisää paloiteltu kala ja kuutioidut suolakurkut sekä sitruunan mehu. Hauduta vielä noin 5 min. Tarjoa lämpimien sämpylöiden tai paahdetun ruisleivän kanssa.

 

SUKLAAKIISSELI

6 dl maitoa

4 dl kuohukermaa

3 rkl kaakaojauhetta

5 rkl sokeria

1 muna

2 rkl maissijauhoja

Mittaa kaikki ainekset kylmänä kattilaan. Vatkaa ainekset hyvin sekaisin. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee – älä keitä, ettei kananmuna juoksetut. Ota pois liedeltä, kun sakeaa. Kaada annosmaljoihin ja laita hieman sokeria päälle, ettei kuoretu. Tarjoa kylmänä.

 

MAMMAN OMENAPIIRAS

pohja:

100g margariinia

¾ dl sokeria

1 muna

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

5 dl omenaraastetta

2 dl kermaviiliä

1 muna

½ dl sokeria

1 tl vanilijasokeria

1 tl sitruunamehua

Valmista pohja. Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa muna joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omenaraaste taikinan päälle. Sekoita kermaviiliin muna ja mausteet. Kaada seos omenaraasteen päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min.

 

 

VIIKKO 46:

 

SAKSALAISET PERUNAOHUKAISET

6 raakaa perunaa

1 pieni sipuli

2 dl emmental -juustoa raasteena

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½ tl timjamia

1 tl paprikajauhetta

3 valkosipulin kynttä

2 munaa

paistamiseen voita

Raasta kuoritut perunat. Silppua sipuli. Sekoita perunaraasteen joukkoon kaikki muut aineet. Paista seoksesta ohukaispannulla, miedolla lämmöllä rapeita ohuehkoja lettusia. Sekoita taikinaa aina ennen pannulle annostelua. Tarjoa tsatsikin ja vihreän salaatin kera.

 

TSATSIKI

4 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia (rasvaa 10 %)

1 pieni tuorekurkku

3 valkosipulin kyntää

1 rkl sitruunamehua

1/3 tl suolaa

Kuori kurkku ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Valuta irtoava neste pois. Sekoita jogurtin joukkoon kurkkuraaste, murskatut valkosipulin kynnet ja mausteet. Anna maustua tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

LIHAKÄÄRYLEET

700 g naudan paistia ohuina viipaleina

1 pkt (140 g) pekonia

4 dl vettä

1 dl vahvaa kahvia

1 lihaliemikuutio

ripaus valkopippuria

1 dl kuohukermaa

1½ rkl vehnäjauhoja

Levitä paistiviipaleet leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Nuiji niitä tarvittaessa hieman ohuemmaksi. Levitä jokaiselle viipaleelle pekoniviipale. Kääri ne ja kiinnitä cocktailtikulla. Ruskista padassa muutama kerrallaan. Lisää vesi, kahvi, lihaliemikuutio ja valkopippuri. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 – 1 ½ tuntia. Lisää kermaan sekoitetut vehnäjauhot. Hauduta vielä noin 10 min. Tarjoa perunasoseen, lämpimien kasvisten ja salaatin kera.

 

LÄMPIMÄT KASVIKSET

4 porkkanaa

1 purjo

1 iso paprika

2 rkl öljyä

1½ dl vettä

3 rkl hunajaa

suolaa ja pippuria maun mukaan

1 tl rakuunaa

Kuori ja raasta porkkanat, suikaloi purjo ja paprika. Kiehauta kasvikset pannulla kuumassa öljyssä. Lisää vesi ja mausteet. Hauduta noin 10 min. Tarkista suolaisuus.

 

NOPEA NAKKI-RAASTEKEITTO

1½ litraa vettä

3 lihaliemikuutiota

3 porkkanaa

1 palsternakka

pala lanttua

pala juuriselleriä

1 sipuli

5 perunaa

300 g kuorettomia nakkeja

1 dl persiljasilppua

Laita vesi kiehumaan ja sillä välin kuori ja raasta karkealla raastinterällä muut juurekset paitsi peruna. Lisää kiehuvaan veteen liemikuutiot ja raastetut juurekset. Keitä 10 min ja kuori ja raasta sillä välin perunat ja viipaloi nakit. Lisää ne kattilaan ja keitä vielä 10 min. Lisää persilja ja tarkista maku.

 

 

VIIKKO 47:

 

NOPEAMPI PERUNATORTILLA

500 g pakaste peruna-sipuliseosta

2 valkosipulin kynttä

6 munaa

1 dl maitoa

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

Kuori ja raasta valkosipulin kynnet. Sekoita ne peruna-sipuliseokseen. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito ja mausteet. Laita puolet peruna-sipuliseoksesta kuumalle pannulle öljyyn paistumaan. Kääntele niitä kunnes ne ovat kypsiä. Lisää puolet munaseoksesta , sekoita ja anna kypsyä. Käännä lautasen tai kattilan kannen avulla. Tee toinen puoli samoin. Pidä ensimmäinen uunissa lämpimänä. Tarjoa iltapalana salaatin kera.

 

SALAATTI

1 ruukku rapeaa keräsalaattia

1 pieni salaattisipuli

150 g viinirypäleitä

200 g Lapin leipäjuustoa

öljykastiketta

Huuhtele, valuta ja suikaloi salaatti. Kuori ja suikaloi sipuli. Halkaise viinirypäleet ja poista siemenet. Kuutioi juusto. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada hieman öljykastiketta päälle.

 

 

TÄYTETYT MUNAKOISOVENEET

1 iso munakoiso

3 litraa vettä

1 tl suolaa

1 rkl öljyä

1 sipuli

2 dl tomaattimurskaa

2 valkosipulin kynttä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

3 dl juustoraastetta

Halkaise munakoiso. Koverra sisus pois. Keitä puolikkaita 5 min suolalla maustetussa vedessä.

Valuta ne hyvin. Valmista täyte. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää pannulle, kuumaan öljyyn silputtu munakoison sisus, sipuli ja valkosipuli. Anna hautua hetki. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Levitä täyte munakoison puolikkaille ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kuorruta +225 C:ssa uunissa noin 10 – 15 min kunnes juusto on saanut hieman väriä. Samalla voit laittaa uunimakkarat uuniin valmistumaan.

 

UUNILIHAPULLAT

1 pussi sipulikeittoaineksia

2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia

500 g paistijauhelihaa

2 rkl tomaattisosetta

½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1½ tl timjamia

Sekoita sipulikeittoaineksiin jogurtti, liha ja mausteet. Anna taikinan maustua tunti jääkaapissa. Muotoile taikinasta lihapullia ja kypsennä ne leivinpaperin päällä uunipellillä + 225C:ssa uunissa noin 15 - 18 min.

 

PORO-KASVISPATA

300 g poronkäristystä

140 g pekonia

1 sipuli

3 porkkanaa

50 g juuriselleriä

1 iso paprika

½ purjoa

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

3 dl ruokakermaa

Kuori ja suikaloi sipulit, porkkana, selleri ja paprika. Suikaloi pekoni ja ruskista se padassa poron kanssa. Lisää pataan sipuli ja juurekset. Hauduta hetki ja lisää paprika. Mausta ja lisää kerma. Hauduta tiiviin kannen alla noin 45 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

 

VIIKKO 48:

 

SAVIPORO-PIPARJUURIKERMA –LEIVÄT ALKUPALAKSI

200 g savuporonpaistia

1½ dl Hyla-vispikermaa

1 rkl piparjuuriraastetta

4 siivua ruisvuokaleipää

½ dl hienonnettua ruohosipulia

Suikaloi paisti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon piparjuuri ja poro. Leikkaa leipäviipaleet kuorettomiksi kolmioiksi. Lusikoi poroseos leiville ja ripottele ruohosipulisilppu päälle.

 

APPELSIINIANKKAA

2 ankanrintapalaa

Suolaa ja pippuria

Appelsiinikastike:

1 salottisipuli

2 rkl voita

5 dl kanalientä kuutiosta

3 appelsiinia mehuna

3 appelsiinin raastettu kuori

Suolaa ripaus

40 g voita

Sulata ankanrinnat. Tee rintaan rasvapuolelle kevyet viillot lähes lihaan saakka. Ruskista palat paistinpannulla rasvapuolelta rapeaksi paistaen ja toiselta puolelta kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita ankanrinnat 150 C:seen uuniin noin 10 min, ota pois, kiedo folioon ja anna levätä 10 min. Valmista kastike ankan uunissa olon aikana. Silppua sipuli. Kuullota sipulia voissa ja lisää kanaliemi, appelsiininmehu ja raastettu kuori. Keitä ja anna saostua. Lisää suola ja vatkaa kylmä voi pieninä nokareina kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoilua.

 

SITRUS-COUSCOUS

4 dl kasvislientä

3 dl couscous-ryynejä

2 appelsiinia viipaleina

1 sitruuna viipaloituna

1 rkl oliiviöljyä

Suolaa

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan, kuitenkin kasvislientä käyttäen. Ota kattila pois liedeltä ja aseta sen päälle muovikelmu ja anna hautua 15 min. Sekoita couscousin joukkoon appelsiini- ja sitruunaviipaleet. Ripottele päälle öljy ja suola.

 

KIRPEÄ SALAATTI

100 g retikkaa

100 g tuorekurkkua

Kastike:

½ dl soijakastiketta

½ rkl raastettua piparjuurta

1 valkosipulin kynsi

Kuori retikka ja kurkku. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaattiin.

 

PERSIKKAHYYTELÖKAKKU

Pohja:

2 munaa

¾ dl vaaleaa siirappia

½ dl vehnäjauhoja

¾ dl perunajauhoja

½ tl leivinjauhetta

Kostutus:

1½ dl persikoiden säilöntälientä

Täyte:

6 liivatelehteä

½dl persikoiden lientä

1 tl sitruunamehua

800 g persikoita tölkistä

250 g maitorahkaa

250 g kermaviiliä

1 dl vaaleaa siirappia

1 vaniljasokeria

1 dl kuohukermaa

Pinnalle:

1 dl vettä

1½ dl hyytelösokeria

2½ dl persikkasosetta

Valmista pohja. Vatkaa munat ja siirappi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun isoon irtoreunaiseen vuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 20 min. Kumoa kakku ja jäähdytä se. Pese kakkuvuoka. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja laita pohja takaisin vuokaan. Kostuta pohja. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 10 min. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Kuumenna persikkaliemi- sitruunamehu seos ja liuota liivatelehdet siihen. Soseuta persikat ja ota erilleen 2½ dl pintaa varten. Sekoita maitorahkaan kermaviili, siirappi, persikkasose, vaniljasokeri ja kermavaahto. Sekoita liivateseos maitorahkaseokseen ja kaada vuokaa pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Valmista pintahyytelö. Sekoita kiehuvaan veteen hyytelösokeri, lisää persikkasose ja sekoita. Kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen jäähtyä 10 min ja kaada se varovasti vuokaan täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa. Irrota kakku vuoasta ja koristele esim. kermavaahdolla ja sitruunamelissan lehdillä.

 

 

VIIKKO 49

 

PURJO-PERUNASOSEKEITTO

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutioita

6 jauhoista perunaa

1 pieni purjo

1 tlk smetanaa

(suolaa)

Kuori ja paloittele perunat ja suikaloi purjo. Laita kasvikset kiehuvaan veteen yhdessä kasvisliemikuution kanssa. Keitä ne pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää smetana ja kuumenna. Tarjoile lämpimien juustovoileipien kera.

 

POROPYÖRYKÄT

400 g poron jauhelihaa

400 g sian jauhelihaa

1 sipuli

2 rkl voita

1 dl korppujauhoja

2 dl ruokakermaa

2 tl suolaa

1½ tl kokonaisia viherpippureita

1 muna

Silppua sipuli ja hauduta se voissa pehmeäksi. Sekoita kulhossa kerma korppujauhoihin. Lisää kulhoon suola, murskatut viherpippurit, muna, sipuli ja jauhelihat. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Kypsennä pyörykät +225C:ssa uunissa noin 15 – 18 min. Tarjoa ruskean kastikkeen ja perunasoseen kanssa.

 

PEKONI-PAPRIKASILAKAT

500 g silakkafileitä

175 pekonia

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

1 sipuli

1 tl suolaa

Mausta silakat suolalla ja rullaa ne. Laita silakkarullat voideltuun uunivuokaan. Kuutioi paprikat ja sipuli. Silppua pekoni ja ruskista sitä pannulla kunnes rasvaa irtoaa. Lisää paprika-sipuliseos ja hauduta hetki. Levitä paprika-sipuliseos silakkarullien päälle vuokaan ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin ½ tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

KAALI-OMENARAASTE

400 g valkokaalia

½ tuorekurkkua

½ tl suolaa

1 – 2 omenaa

3 rkl sitruunamehua

2 tl tuoretta inkivääriä raasteena

1 rkl sokeria

Raasta kaali ja kurkku karkealla raastinterällä. Lisää raasteen joukkoon suola ja laita se siivilään. Anna nesteen valua pois. Kuori ja raasta omena, lisää omenaraasteeseen sitruunamehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

 

SIPULIPIIRAS

Pohja:

1 dl perunasosejauhetta

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl oreganoa

100 g voita

1 dl kylmää vettä

Täyte:

250 g purjoa

150 g sipulia

3 rkl öljyä

200 g Kippari-juustoa

2 munaa

2 dl ranskankermaa

½ dl maitoa

½ tl suolaa

Valmista pohja nyppimällä kuivat aineet rasvaan. Lisää neste nopeasti sekoittaen. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuori ja suikaloi sipulit ja purjo. Kuullota ne pehmeiksi öljyssä. Raasta juusto. Vatkaa munien joukkoon ranskankerma, maito ja suola. Laita haudutetut sipulit piirasvuokaa kerroksittain juuston kanssa. Kaada päälle munaseos. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 35 min.

 

 

VIIKKO 50 (joulu 1/2)

 

KOTISINAPPI

1 ¼ dl sinappijauhetta

1 ¼ dl sokeria

1 muna

1 dl kuohukermaa

2 tl vaaleaa balsamico-viinietikkaa

Yhdistä sinappijauhe ja sokeri kattilassa. Lisää loput aineet. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja vatkaa lopuksi hyvin. Kaada tölkkiin joulun odottamaan.

 

HILLOKE PUNASIPULEISTA

500 g punasipuleita

½ dl oliiviöljyä

1 dl sokeria

½ tl neilikkaa

1/3 tl pomeranssinkuorta

½ tl maustepippuria

½ tl suolaa

½ dl balsamico-viinietikkaa

2 dl tummaa glögiä

Kuori ja suikaloi punasipulit. Kuullota ne pehmeiksi oliiviöljyssä. Lisää pannulle mausteet, balsamico ja glögi. Keittele miedolla lämmöllä kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut. Tölkitä ja tarjoa jouluna.

 

PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOLAATIKKO

400 g raakoja punajuuria

100 g sinihomejuustoa

4 dl ruokakermaa

1 tl rakuunaa

Kuori ja raasta punajuuret. Kypsennä pelkkää punajuurta mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 10 min. Murusta juusto. Laita ainekset kerroksittain rakuunan voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma päälle. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti, peitä foliolla kypsennyksen puolivälissä.

 

HELPPO VISKIKAKKU

2 munaa

1½ dl sokeria

100 g voita

1½ dl siirappia

1 dl vahvaa kahvijuomaa

½ dl viskiä

4 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl soodaa

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl kardemummaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita sen joukkoon siirappi, kahvijuoma ja viski. Vaahdota muna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voiseos muna-sokerivaahtoon. Lisää kuivat aineet vaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

RUISTÄHDET

100 g voita

1 dl sokeria

2 dl ruisjauhoja

½ dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää jauhot. Anna taikinan hetki kovettua jääkaapissa. Kauli taikinaa ruisjauhojen päällä varovasti. Ota pienellä tähtimuotilla tähtiä. Pistele tähdet ennen paistamista haarukalla. Paista +200C:ssa uunissa noin 8 – 10 min, kunnes piparit ovat saaneet kauniin värin.

 

 

VIIKKO 51 (joulu 2/2)

 

LAKKARIISI

1½ dl pitkäjyväistä riisiä

vettä ja suolaa

2 dl kuohukermaa

1 rkl vaniljasokeria

3 dl lakkahilloa

Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Yhdistä riisiin kerma ja lakat. Sekoita kevyesti.

 

JOGURTTISILLI

2 kevytsuolattua sillifileetä

1 punasipuli

Kastike:

200 g turkkilaista maustamatonta jogurttia

2 tl sitruunamehua

2 tl sinappia

½ dl hienonnettua tilliä

½ dl kaprismarjoja

Paloittele sillifileet. Kuori ja suikaloi punasipuli. Lado ne kerroksittain laakealle vadille. Sekoita muut kastikkeen ainekset paitsi kaprikset. Kaada kastike sillien päälle ja ripottele pinnalle kaprikset. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

SAVULOHITERRIINI

500 g ruodotonta, perattua lämminsavulohta

200 g voita

4 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 rkl sitruunamehua

ripaus mustapippuria

½ dl tillisilppua

Koristeluun:

ranskankermaa

tilliä

Laita savulohi monitoimikoneen kulhoon ja lisää joukkoon pehmeä voi. Koneen vatkatessa seosta lisää sitruunamehu ja pippuri. Ota seos pois kulhosta ja sekoita sen joukkoon kuutioidut kananmunat ja tilli. Sekoita hyvin ja kaada seos tuorekelmulla vuorattuun korkeareunaiseen vuokaan. Anna kovettua yön yli jääkaapissa. Kumoa terriini tarjoiluvadille ja koristele ruusukkeilla vaahdotetusta ranskankermasta ja tillinoksin.

 

PUNAKAALISALAATTI

400 g punakaalia

2 hapahkoa omenaa

2 etikkapunajuurta

Kastike:

2 dl kermaviiliä

1 rkl sitruunamehua

3 rkl piparjuuritahnaa tai wasabia

ripaus suolaa ja sokeria

Suikaloi punakaali ohuen ohuiksi suikaleiksi esim. juustohöylällä. Kuori ja suikaloi omena ja punajuuret. Sekoita ainekset. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään sekaisin. Sekoita kastike salaattiin ja anna maustua yön yli ennen tarjoilua.

 

HUNAJAISET LANTTUKUUTIOT

500 g lanttua

½ dl öljyä

1 dl omenasiideriä

2 dl kuohukermaa

300 g hapahkoja omenoita

4 rkl hunajaa

½ tl suolaa

Kuori ja kuutioi lanttu pieniksi kuutioiksi. Hauduta kuutioita hetki öljyssä, älä ruskista. Lisää siideri ja kerma. Hauduta 15 min ja lisää kuoritut ja kuutioidut omenat. Hauduta vielä 10 min ja lisää hunaja ja suola.

 

JOULUMUFFINIT

200 g voita

2 dl sokeria

3 munaa

2½ dl vehnäjauhoja

1 dl kuivattuja kirsikoita

½ dl kuivattuja aprikooseja

½ dl korintteja

½ dl sukaattia

½ dl saksanpähkinää rouheena

2 tl leivinjauhetta

Silppua kuivatut hedelmät. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet vaahtoon. Jaa taikina isoihin amerikan muffinivuokiin. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 15 – 18 min.

 

 

VIIKKO 52 (uusivuosi)

 

HELPOT PERUNABILEET

2 - 3 keskikokoista uuniperunaa (esim. rosamunda) henkilöä kohden

Pese perunat huolellisesti harjalla. Kiedo ne folioon ja kypsennä +200C:ssa uunissa 1 – 1½ tuntia.

Kastike1:

200 g kylmäsavukirjolohta

2 dl smetanaa

1 pieni punasipuli

ripaus mustapippuria

Silppua kala ja sipuli pieneksi hakkelukseksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna seoksen maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Kastike 2:

75 g sinihomejuustoa

1 ½ dl ranskankermaa

5 tuoreen rosmariinin lehteä

(tilkka maitoa)

Murskaa juusto haarukalla. Sekoita se ranskankermaan. Silppua rosmariini ja sekoita se juustoseokseen. Ohenna tarvittaessa maidolla.

Kastike 3:

200 g kylmäsavuporonpaistia

2 dl kermaviiliä

2 rkl sinappi-kurkkusalaattia

ripaus pippuria

Silppua poro ja sekoita kaikki ainekset. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

KATKARAPUSUUPALAT

Tarjoiluun palttoonnappeja

Massa:

2 dl ranskankermaa

150 g katkarapuja

1 valkosipulin kynsi

3 rkl sweet thai chili-kastiketta

Vatkaa kevyesti ranskankerma ja sekoita sen joukkoon katkaravut, murskattu valkosipulin kynsi ja chili-kastike. Anna seoksen maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Annostele nokare massaa palttoonnapille ja tarjoile.

 

MAKSAPASTEIJA

400 g broilerin maksoja

1 sipuli

100 g pekonia

2 anjovisfilettä

2 valkosipulin kynttä

½ tl timjamia

1 tl suolaa

100 g voita

Huuhtele ja valuta broilerin maksat. Silppua pekonit ja sipuli sekä valkosipuli. Käristä pekoni nopeasti pannulla ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki. Laita kaikki ainekset paitsi voi pannulle ja hauduta 10 min. Laita pannulta seos monitoimikoneen kulhoon ja jauha ne hienoksi. Lisää voi nokareina koneen käydessä. Vaivaa seos hyvin sekaisin. Laita seos pienehköön vuokaan ja anna sen kohmettua jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa patongin tai pompannappien kanssa pikkusuolaisena.

 

TONNIKALAPASTA

Pastaa

Kastike:

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

½ dl oliiviöljyä

2 tlk (á 185 g) tonnikalapaloja vedessä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

3 rkl tomaattisosetta

1 dl vettä

½ dl kapriksia

1 dl oliiveja viipaleina

½ tl oreganoa

½ tl timjamia

½ tl rosmariinia

suolaa maun mukaan

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää pannulle valutetut tonnikalat, tomaattimurska, -sose ja mausteet. Hauduta noin 20 min, lisää tarvittaessa vettä, ettei seos kuivu. Mausta makusi mukaan suolalla. Tarjoa vastakeitetyn pastan kanssa.

 

SUKLAAVAAHTO

175 g tummaa suklaata

1 dl vahvaa kahvijuomaa

5 liivatelehteä

2 munaa

1 dl sokeria

1 tl vanilijasokeria

¼ tl kardemummaa

4 dl vispikermaa

Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Kuumenna kahvi kattilassa. Pilko suklaa kahvin joukkoon ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Laita liivatteet kuumaan kahvi-suklaaseokseen ja sekoittele kunnes liivatteet ovat liuenneet. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada kuuma kahviseos munavaahtoon voimakkaasti vatkaten. Laita seos jääkaappiin ja anna sen jäähtyä, sitä välillä sekoitellen, kunnes se on muuttunut hieman paksuksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerma suklaaseokseen ja kaada annosmaljoihin. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.