RESEPTIT: Tammikuu 2008
VIIKKO 1
KEVYT SUKLAAVAAHTO
4 dl rasvatonta maitoa
2 rkl Maizenaa
1 dl makeuttamatonta, tummaa kaakaojauhetta
½ dl sokeria
1 rkl vanilijasokeria
2½ dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
Sekoita kattilassa maito, maissijauho, kaakaojauhe ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi seosta koko ajan sekoittaen. Keitä 2 min. Ota kattila pois liedeltä ja mausta vanilijasokerilla. Anna kiisselin jäähtyä ja vatkaa sitä hetki. Vatkaa vanilijakastike kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto kiisselin joukkoon varovasti nostelemalla. Jaa annosmaljoihin.
PINAATTIPIIRAS
pohja:
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g voita
4 rkl vettä
täyte:
1 pieni purjo
500 g pinaattia
2 rkl öljyä
2 tl timjamia
½ sitruunan mehu
3 munaa
2½ dl maitoa
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa
pinnalle:
200 g vuohenjuustoa
Valmista taikina nyppimällä kuivat aineet voihin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin. Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Suikaloi purjo. Valuta pakastepinaatti. Kuullota purjo öljyssä, lisää pinaatti ja hauduta kunnes liika neste on haihtunut. Mausta seos timjamilla ja sitruunan mehulla. Valmista munamaito. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito ja mausteet. Laita pinaattitäyte pohjataikinan päälle. Kaada munamaito vuokaan. Viipaloi vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet piiraan päälle. Paista + 200C:ssa uunissa uunin alatasolla ensin 10 min ja keskitasolla 20 – 25 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
RAIKAS SALAATTI
2 ruukkua salaattia, erilaisia
4 tomaattia
1 makea sipuli
1 keltainen paprika
pari basilikan oksaa
1 dl suolapähkinöitä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
Huuhtele salaatit ja valuta ne. Revi salaatit. Lohko tomaatit. Suikaloi sipuli ja paprika. Yhdistä ainekset ja ripottele salaatin joukkoon suolapähkinöitä ja balsamicoa. Sekoita.
NOPEA SISKONMAKKARAKEITTO
1 rkl öljyä
250 g pakaste porkkanaa
1 sipuli
1 litra vettä
2 lihaliemikuutiota
8 kokonaista maustepippuria
400 g siskonmakkaroita
1 pussi (400 g) pariisinperunoita
250 g kirsikkatomaatteja
1 dl silputtua ruohosipulia
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota porkkanoita ja sipuli öljyssä. Lisää vesi, liemikuutiot ja pippurit. Anna kiehua 5 min. Purista siskonmakkarat pieni pala kerrallaan kiehuvaan liemeen. Lisää pariisinperunat ja kirsikkatomaatit. Keitä vielä 5 min. Lisää ruohosipuli vasta lopuksi.
KATKARAPURISOTTO
1 sipuli
3 rkl öljyä
5 dl risottoriisiä
1,2 litraa kanalientä
2 dl parmesan juustoa raasteena
1 dl cheddarjuustoa raasteena
3 tl sitruunan kuorta raasteena
4 rkl voita
2 rkl juoksevaa hunajaa
500 g kuorittuja katkarapuja
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sitä öljyssä hetki. Lisää riisi ja kuullota hetki lisää. Lisää kanaliemi sitä mukaan kun riisi imee sitä. Lisää juustoraasteet, sitruunan kuori, voi ja hunaja kun risotto on lähes kypsää. Lisää katkaravut ja kuumenna. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.
MARJAKAKKUSET
pohjat:
50 g voita
2 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl vanilijasokeria
1 dl pakaste puolukoita
2 dl maitoa
kuorrutus:
50 g voita
1 tl vanilijasokeria
noin 6 dl tomusokeria
1 – 2 rkl maitoa
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet, marjat ja maito taikinaan. Annostele taikina alumiinisiin muffinivuokiin. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 10 – 15 min. Jäähdytä kakkuset. Ota ne pois vuoistaan. Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Siivilöi tomusokeri ja vanilijasokeri voin joukkoon ja vatkaa. Ohenna maidolla. Levitä kuorrutus kakkusten päälle.
VIIKKO 2
KASVISBORSSI
4 punajuurta
2 porkkanaa
1 sipuli
200 g punakaalia suikaleina
3 tomaattia
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
½ tl mustapippuria
½ sitruunan mehu
tarjoiluun:
smetanaa tai ranskankermaa
Kuori ja raasta punajuuret ja porkkanat. Kuori ja suikaloi sipuli. Lohkoa tomaatit. Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutiot ja kaikki kasvikset sekä mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä noin 1 tunti. Mausta sitruunamehulla lopuksi. Tarjoa smetanan tai ranskankerman kanssa.
FETA-OHRASALAATTI
3 dl keitettyä ohraa
100 g fetaa
1 dl pakaste herneitä
½ tuorekurkkua
rapeaa keräsalaattia
kastike:
½ dl öljyä
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa ja sokeria
Huuhtele ja valuta salaatti. Revi se laakean vadin pohjalle. Lado sen päälle ohra, feta muruina, herneet ja suikaloitu kurkku. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kastike salaatin päälle. Tarjoa heti.
SITRUUNABROILERI
500 g broilerin rintafileitä
marinadi:
3 rkl teriyakikastiketta
4 rkl sitruunan mehua
1½ tl raastettua sitruunan kuorta
½ tl inkivääriä jauheena
2 valkosipulinkynttä murskattuna
lisäksi:
varrastikkuja
Laita tikut likoamaan kylmään veteen. Sekoita marinadin kaikki ainekset keskenään. Paloittele rintafileet ja laita ne kastikkeeseen. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Pujottele lihat vartaisiin ja paista + 225 C:ssa uunissa noin 25 min tai uunissa grillivastusten alla. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
STROGANOFF
800 g naudan sisäpaistia
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 rkl vahvaa sinappia
2 rkl tomaattisosetta
3 dl smetanaa
2 venäläistä suolakurkkua
½ tl mustapippuria
Leikkaa liha kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista lihapalat ja sipuli padassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Kaada vesi pataan – veden tulee juuri ja juuri peittää lihapalat. Lisää pataan sinappi ja tomaattisose. Hauduta liha kypsäksi, noin 50 – 60 min. Lisää smetana, kuutioidut suolakurkut ja mustapippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
KÖYHÄT RITARIT
8 viipaletta ranskanleipää
kostutukseen:
2 dl maitoa
1 pieni muna
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
paistamiseen:
voita
Vatkaa kostutukseen tarvittavat ainekset sekaisin. Kasta leipäviipaleet yksi kerrallaan liemeen ja paista voissa pannulla kauniin värisiksi. Tarjoa hillon tai pakastemarjojen kera.
VIIKKO 3
POSSUN SISÄFILEETÄ PESTOLLA
2 kpl possun sisäfileitä
1½ tl suolaa
1 ½ dl pestokastiketta
pinnalle parmesan- juustoa raasteena
Hiero suola fileisiin. Ruskista liha nopeasti kuumalla pannulla. Hiero fileiden pintaan pesto ja kierittele ne parmesanissa. Laita lihat + 150 C:seen uuniin ja kypsytä kunnes lihaan työnnetty lihalämpömittari näyttää 68 C. Kääri fileet folioon ja anna vetäytyä hetki huoneenlämmössä ennen viipalointia. Tarjoa bulgurin ja salaatin kera.
BULGUR
1 dl bulguria (vehnärouhetta)
1 dl sulttaanirusinoita
10 kpl kivettömiä mustia oliiveja
10 oksaa lehtipersiljaa
½ sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaisesti. Suikaloi lehtipersilja ja viipaloi oliivit. Yhdistä kaikki ainekset bulgurin joukkoon.
VIHERSALAATTI
1 litra salaattilaatuja revittynä (esim. mizunaa, viinisuolaheinää, vuonankaalia ja lehtisalaattia)
1 dl persiljaa silppuna
kastike:
1 dl öljyä
½ dl vettä
3 rkl valkoviinietikaa
2 rkl Dijon sinappia
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1 keltuainen
Huuhtele ja valuta salaatit. Revi ne ja yhdistä persiljan kanssa. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista kunnes kastike on tasaista. Kaada kastiketta salaattiin maun mukaan. Tarjoa heti.
THAI-BROILERIKEITTO
3 broilerin rintafileetä
2 rkl öljyä
½ dl vettä
1½ tl chilitahnaa
2 punasipulia
½ - 1 chilipalko
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 varsi sitruunaruohoa
2 purkkia kookosmaitoa
2 dl vettä
150 herneen palkoja
1 rkl soijakastiketta
½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
Ruskista liha pannulla. Vähennä pannun lämpöä, lisää vesi ja laita kansi päälle. Hauduta lihat kypsiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää chilitahna, suikaloidut punasipulit, paloiteltu chili, raastettu inkivääri ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Kuullota hetki. Lisää kookosmaito, vesi ja sitruunaruoho hieman murskattuna. Keitä 15 min. Lisää herneen palot ja suikaloitu broilerin liha. Hauduta vielä hetki ja mausta soijalla, suolalla, pippurilla ja korianterilla.
KARPALO-KAHVIKAKKU
200 g voita
2½ dl sokeria
3 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
täyte:
2 dl pakaste karpaloita jäisinä
2 rkl hillosokeria
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lusikoi puolet taikinasta voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan. Lisää jäinen karpalo-sokeriseos taikinaan tehtyyn uraan. Lisää loppu taikina. Paista kakkua +175 C:ssa uunissa noin 50 – 55 min. Jäähdytä ennen tarjoilua.
VIIKKO 4
MAUSTEISET MAKKARAPERUNAT
4 raakamakkaraa, esim. chorizo
800 g perunoita
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
¼ tl cayennepippuria
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
paistamiseen öljyä
Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna paistinpannu tai wokki ja lisää öljy. Paista perunoita öljyssä hyvin käännellen kunnes ne ovat melkein kypsiä. Paloittele makkara. Lisää pannulle sipulit, makkarat ja mausteet. Kypsennä kunnes kaikki ovat kypsiä. Tarjoa etikka punajuurien ja maustekurkkujen kera.
VÄLIMEREN BROILERIA
1 kokonainen jyväbroileri
mausteseos:
3 tl rakuunaa
2 tl timjamia
2 tl rosmariinia
1 tl suolaa
sisälle:
1 kokonainen sitruuna
50 g voita
¼ tl suolaa
Valmista mausteseos ja hiero se kokonaisen broilerin pintaan ja vähän nahan allekin jos mahdollista. Pese sitruuna huolellisesti ja halkaise se. Purista osa sitruunan mehusta ja sekoita se yhdessä suolan kanssa voihin. Laita broilerin sisälle sitruunan puolikkaat ja voiseos. Laita broileri paistopussiin rintapuoli ylöspäin ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa 1 tunti. Tarjoa kasviksen kera.
VALKOSIPULIKEITTO
2 rkl öljyä
8 kokonaista valkosipulia
2 isoa sipulia
3 isoa viipaletta paahtoleipää
8 dl kasvislientä
1 dl omenamehua
2 dl ruokakermaa
½ tl suola
½ tl valkopippuria
Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipulit. Raasta paahtoleipä. Kuullota sipuleita hetki öljyssä, älä anna ruskistua. Lisää leipäraaste, kasvisliemi ja omenamehu. Hauduta 30 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja mausteet. Kiehauta keitto. Tarjoa lämpimien, täytettyjen juustoleipien kera.
KALAA KASVISPEDILLÄ
600 g kalaa fileenä
½ tl suolaa
paistamiseen:
voita
KASVISPETI:
400 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
n. 80 g fenkolia
pala purjoa
3 rkl öljyä
¾ tl suolaa
½ tl kurkumaa
½ limen kuori raastettuna
1 rkl limemehua
2 dl ruokakermaa
Kuori ja suikaloi kasvikset. Kuullota ne öljyssä ja lisää mausteet. Lisää kerma ja hauduta 10 min. Kypsennä sillä välin kala. Suolaa kalafile ja paista siihen kuumalla pannulla kaunis väri pintaan ja hauduta sitten hetki miedommalla lämmöllä. Laita kasvikset laakealle vadille ja laita kala päälle. Tarjoa salaatin kera.
RAIKAS RAASTEVATI
3 porkkanaa
2 palsternakkaa
pala lanttua
4 tuoretta punajuurta
½ tuorekurkkua
Kuori ja raasta kaikki kasvikset omiksi keoikseen laakealle vadille. pirskota hieman sitruunamehua pinnalle. Tarjoa heti.
RANSKALAINEN MARJAPANNARI ELI CLAFOUTI
300 g pakaste marjoja (esim. vadelma tai lakka)
3 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
Vatkaa maito, kerma ja sokerit keskenään. Lisää jauhot vatkaten ja marjat sekoittaen. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa vanilijajäätelön kera.
VIIKKO 5
MAALAISKEITTO
2 perunaa
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
pieni purjo
2 dl makaroneja
1 prk valkoisia papuja
1 dl vihreitä pakaste papuja
2 kasvisliemikuutiota
½ tl mustapippuria
liraus oliiviöljyä
Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutiot, perunat, porkkanat, juuriselleri ja sipulit. Keitä 10 min. Lisää makaronit ja keitä 5 min. Lisää valkoiset ja vihreät pavut, pippuri ja liraus öljyä. Hauduta vielä hetki. Tarkista suolaisuus ja tarjoa tuoreen leivän kera.
KAALI-POSSUPATA
1 kg luutonta porsaan lapaa
3 rkl öljyä
vettä
3 laakerinlehteä
10 maustepippuria
3 lihaliemikuutiota
1 kg valkokaalia
3 porkkanaa
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 tl meiramia
1 dl silputtua persiljaa
(suolaa)
Leikkaa liha isohkoiksi kuutioiksi. Ruskista ne padassa. Lisää pataan vettä niin paljon, että lihat juuri peittyvät. Lisää pataan mausteet ja lihaliemikuutiot. Hauduta pataa noin 30 tuntia. Valmistele tällä välin kasvikset. Suikaloi kaali. Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Lisää kasvikset ja mausteet pataan ja jatka hauduttamista vielä noin 30 min. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa. Tarjoa kuoriperunoiden ja puolukan kanssa.
FETA-KASVISWRAP
4 – 6 vehnätortillaa
täyte:
1 vihreä paprika
½ kerää rapeaa keräsalaattia
150 g kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
1 dl kivettömiä mustia oliiveja
150 g fetajuustoa kuutioina
tsatsiki:
2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
½ tuorekurkkua
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
Valmista tsatsiki. Kuori ja raasta kurkku. Suolaa sitä hieman ja anna valua lävikössä neste pois. Kuori ja murskaa valkosipulin kynsi jogurtinjoukkoon ja lisää sinne öljy, hunaja, suola ja puristetut kurkut. Sekoita. Valmista wrappien täyte. Suikaloi paprika, salaatti ja sipuli. Halkaise tomaatit ja murusta feta. Kokoa wrapit annostelemalla täytteet tortillojen päälle. Rullaa tortillat tiukasti ja tarjoile.
LOUNASSALAATTI
500 g keitettyä perunaa
300 g lämminsavukalaa
½ ruukkua rucolaa
½ ruukkua rapeaa salaattia
½ dl hienonnettua tilliä
kastike:
1 dl kermaviiliä
1 tl piparjuuriraastetta
ripaus suolaa ja sokeria
Suikaloi kasvikset. Kuori ja paloittele perunat. Yhdistä salaatin ainekset. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään ja kaada kastike salaatin päälle. Sopii lounaaksi ruisleivän kera.
PUOLUKKATOSCA
pohja:
3 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
75 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
marjaseos:
5 dl pakaste puolukoita
3 rkl hillosokeria
toscakuorrutus:
75 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
100 g mantelilastuja
Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Kaada taikina voideltuun irtopohjaiseen vuokaan ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 20 min alatasolla. Valmista tosca. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Levitä puolukka-sokeriseos pohjan päälle ja kaada puolukkaseoksen päälle toscaseos. Nosta kakku uunin ylätasolle ja kypsennä vielä noin 10 min kunnes kuorrutus on kauniin värinen.