RESEPTIT: Tammikuu 2008

 

 

VIIKKO 1

 

KEVYT SUKLAAVAAHTO

4 dl rasvatonta maitoa

2 rkl Maizenaa

1 dl makeuttamatonta, tummaa kaakaojauhetta

½ dl sokeria

1 rkl vanilijasokeria

2½ dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta

Sekoita kattilassa maito, maissijauho, kaakaojauhe ja sokeri.  Kuumenna kiehuvaksi seosta koko ajan sekoittaen.  Keitä 2 min.  Ota kattila pois liedeltä ja mausta vanilijasokerilla.  Anna kiisselin jäähtyä ja vatkaa sitä hetki.  Vatkaa vanilijakastike kovaksi vaahdoksi.  Sekoita vaahto kiisselin joukkoon varovasti nostelemalla.  Jaa annosmaljoihin.

 

PINAATTIPIIRAS

pohja:

1½ dl vehnäjauhoja

2 dl sämpyläjauhoja

½ tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

100 g voita

4 rkl vettä

täyte:

1 pieni purjo

500 g pinaattia

2 rkl öljyä

2 tl timjamia

½ sitruunan mehu

3 munaa

2½ dl maitoa

1 tl suolaa

1 tl rouhittua mustapippuria

1 rkl juoksevaa hunajaa

pinnalle:

200 g vuohenjuustoa

Valmista taikina nyppimällä kuivat aineet voihin.  Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin.  Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  Valmista täyte.  Suikaloi purjo.  Valuta pakastepinaatti.  Kuullota purjo öljyssä, lisää pinaatti ja hauduta kunnes liika neste on haihtunut.  Mausta seos timjamilla ja sitruunan mehulla.  Valmista munamaito.  Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito ja mausteet.  Laita pinaattitäyte pohjataikinan päälle.  Kaada munamaito vuokaan.  Viipaloi vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet piiraan päälle.  Paista + 200C:ssa uunissa uunin alatasolla ensin 10 min ja keskitasolla 20 – 25 min.  Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

RAIKAS SALAATTI

2 ruukkua salaattia, erilaisia

4 tomaattia

1 makea sipuli

1 keltainen paprika

pari basilikan oksaa

1 dl suolapähkinöitä

1 rkl vaaleaa balsamicoa

Huuhtele salaatit ja valuta ne.  Revi salaatit.  Lohko tomaatit.  Suikaloi sipuli ja paprika.  Yhdistä ainekset ja ripottele salaatin joukkoon suolapähkinöitä ja balsamicoa.  Sekoita.

 

NOPEA SISKONMAKKARAKEITTO

1 rkl öljyä

250 g pakaste porkkanaa

1 sipuli

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

8 kokonaista maustepippuria

400 g siskonmakkaroita

1 pussi (400 g) pariisinperunoita

250 g kirsikkatomaatteja

1 dl silputtua ruohosipulia

Kuori ja silppua sipuli.  Kuullota porkkanoita ja sipuli öljyssä.  Lisää vesi, liemikuutiot ja pippurit.  Anna kiehua 5 min.  Purista siskonmakkarat pieni pala kerrallaan kiehuvaan liemeen.  Lisää pariisinperunat ja kirsikkatomaatit.  Keitä vielä 5 min.  Lisää ruohosipuli vasta lopuksi.

 

KATKARAPURISOTTO

1 sipuli

3 rkl öljyä

5 dl risottoriisiä

1,2 litraa kanalientä

2 dl parmesan juustoa raasteena

1 dl cheddarjuustoa raasteena

3 tl sitruunan kuorta raasteena

4 rkl voita

2 rkl juoksevaa hunajaa

500 g kuorittuja katkarapuja

Kuori ja silppua sipuli.  Kuullota sitä öljyssä hetki.  Lisää riisi ja kuullota hetki lisää.  Lisää kanaliemi sitä mukaan kun riisi imee sitä.  Lisää juustoraasteet, sitruunan kuori, voi ja hunaja kun risotto on lähes kypsää.  Lisää katkaravut ja kuumenna.  Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

MARJAKAKKUSET

pohjat:

50 g voita

2 dl sokeria

1 muna

4 dl vehnäjauhoja

2½ tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2 tl vanilijasokeria

1 dl pakaste puolukoita

2 dl maitoa

kuorrutus:

50 g voita

1 tl vanilijasokeria

noin 6 dl tomusokeria

1 – 2  rkl maitoa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää muna hyvin vatkaten.  Lisää kuivat aineet, marjat ja maito taikinaan.  Annostele taikina alumiinisiin muffinivuokiin.  Paista + 200 C:ssa uunissa noin 10 – 15 min.  Jäähdytä kakkuset.  Ota ne pois vuoistaan.  Valmista kuorrutus.  Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi.  Siivilöi tomusokeri ja vanilijasokeri voin joukkoon ja vatkaa.  Ohenna maidolla.  Levitä kuorrutus kakkusten päälle.

 

 

VIIKKO 2

 

KASVISBORSSI

4 punajuurta

2 porkkanaa

1 sipuli

200 g punakaalia suikaleina

3 tomaattia

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

½ tl mustapippuria

½ sitruunan mehu

tarjoiluun:

smetanaa tai ranskankermaa

Kuori ja raasta punajuuret ja porkkanat.  Kuori ja suikaloi sipuli.  Lohkoa tomaatit.  Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutiot ja kaikki kasvikset sekä mausteet.  Hauduta miedolla lämmöllä noin 1 tunti.  Mausta sitruunamehulla lopuksi.  Tarjoa smetanan tai ranskankerman kanssa.

 

FETA-OHRASALAATTI

3 dl keitettyä ohraa

100 g fetaa

1 dl pakaste herneitä

½ tuorekurkkua

rapeaa keräsalaattia

kastike:

½ dl öljyä

2 tl sitruunamehua

ripaus suolaa ja sokeria

Huuhtele ja valuta salaatti.  Revi se laakean vadin pohjalle.  Lado sen päälle ohra, feta muruina, herneet ja suikaloitu kurkku.  Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kastike salaatin päälle.  Tarjoa heti.

 

SITRUUNABROILERI

500 g broilerin rintafileitä

marinadi:

3 rkl teriyakikastiketta

4 rkl sitruunan mehua

1½ tl raastettua sitruunan kuorta

½ tl inkivääriä jauheena

2 valkosipulinkynttä murskattuna

lisäksi:

varrastikkuja

Laita tikut likoamaan kylmään veteen.  Sekoita marinadin kaikki ainekset keskenään.  Paloittele rintafileet ja laita ne kastikkeeseen.  Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.  Pujottele lihat vartaisiin ja paista + 225 C:ssa uunissa noin 25 min tai uunissa grillivastusten alla.  Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

STROGANOFF

800 g naudan sisäpaistia

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

2 rkl vehnäjauhoja

noin 5 dl vettä

1 lihaliemikuutio

2 rkl vahvaa sinappia

2 rkl tomaattisosetta

3 dl smetanaa

2 venäläistä suolakurkkua

½ tl mustapippuria

Leikkaa liha kuutioiksi.  Kuori ja hienonna sipuli.  Ruskista lihapalat ja sipuli padassa.  Lisää vehnäjauhot ja sekoita.  Kaada vesi pataan – veden tulee juuri ja juuri peittää lihapalat.  Lisää pataan sinappi ja tomaattisose.  Hauduta liha kypsäksi, noin 50 – 60 min.  Lisää smetana, kuutioidut suolakurkut ja mustapippuria.  Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

KÖYHÄT RITARIT

8 viipaletta ranskanleipää

kostutukseen:

2 dl maitoa

1 pieni muna

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

paistamiseen:

voita

Vatkaa kostutukseen tarvittavat ainekset sekaisin.  Kasta leipäviipaleet yksi kerrallaan liemeen ja paista voissa pannulla kauniin värisiksi.  Tarjoa hillon tai pakastemarjojen kera. 

 

 

VIIKKO 3

 

POSSUN SISÄFILEETÄ PESTOLLA

2 kpl possun sisäfileitä

1½ tl suolaa

1 ½ dl pestokastiketta

pinnalle parmesan- juustoa raasteena

Hiero suola fileisiin.  Ruskista liha nopeasti kuumalla pannulla.  Hiero fileiden pintaan pesto ja kierittele ne parmesanissa.  Laita lihat + 150 C:seen uuniin ja kypsytä kunnes lihaan työnnetty lihalämpömittari näyttää 68 C.  Kääri fileet folioon ja anna vetäytyä hetki huoneenlämmössä ennen viipalointia.  Tarjoa bulgurin ja salaatin kera. 

 

BULGUR

1 dl bulguria (vehnärouhetta)

1 dl sulttaanirusinoita

10 kpl kivettömiä mustia oliiveja

10 oksaa lehtipersiljaa

½ sitruunan mehu

1 sitruunan kuori

Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaisesti.  Suikaloi lehtipersilja ja viipaloi oliivit.  Yhdistä kaikki ainekset bulgurin joukkoon.

 

VIHERSALAATTI

1 litra salaattilaatuja revittynä (esim. mizunaa, viinisuolaheinää, vuonankaalia ja lehtisalaattia)

1 dl persiljaa silppuna

kastike:

1 dl öljyä

½ dl vettä

3 rkl valkoviinietikaa

2 rkl Dijon sinappia

1 tl sokeria

½ tl suolaa

1 keltuainen

Huuhtele ja valuta salaatit.  Revi ne ja yhdistä persiljan kanssa.  Valmista kastike.  Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista kunnes kastike on tasaista.  Kaada kastiketta salaattiin maun mukaan.  Tarjoa heti.

 

THAI-BROILERIKEITTO

3 broilerin rintafileetä

2 rkl öljyä

½ dl vettä

1½ tl chilitahnaa

2 punasipulia

½ - 1 chilipalko

1 tl tuoretta raastettua inkivääriä

2 valkosipulin kynttä

1 varsi sitruunaruohoa

2 purkkia kookosmaitoa

2 dl vettä

150 herneen palkoja

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

2 rkl silputtua tuoretta korianteria

Ruskista liha pannulla.  Vähennä pannun lämpöä, lisää vesi ja laita kansi päälle.  Hauduta lihat kypsiksi.  Kuumenna öljy kattilassa.  Lisää chilitahna, suikaloidut punasipulit, paloiteltu chili, raastettu inkivääri ja hienonnetut valkosipulinkynnet.  Kuullota hetki.  Lisää kookosmaito, vesi ja sitruunaruoho  hieman murskattuna.  Keitä 15 min.  Lisää herneen palot ja suikaloitu broilerin liha.  Hauduta vielä hetki ja mausta soijalla, suolalla, pippurilla ja korianterilla.

 

KARPALO-KAHVIKAKKU

200 g voita

2½ dl sokeria

3 munaa

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

täyte:

2 dl pakaste karpaloita jäisinä

2 rkl hillosokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.  Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.  Lusikoi puolet taikinasta voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan.  Lisää jäinen karpalo-sokeriseos taikinaan tehtyyn uraan.  Lisää loppu taikina.  Paista kakkua +175 C:ssa uunissa noin 50 – 55  min. Jäähdytä ennen tarjoilua.    

 

 

VIIKKO 4

 

MAUSTEISET MAKKARAPERUNAT

4 raakamakkaraa, esim. chorizo

800 g perunoita

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

1 tl paprikajauhetta

¼ tl cayennepippuria

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

paistamiseen öljyä

Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli sekä valkosipuli.  Kuumenna paistinpannu tai wokki ja lisää öljy.  Paista perunoita öljyssä hyvin käännellen kunnes ne ovat melkein kypsiä.  Paloittele makkara.  Lisää pannulle sipulit, makkarat ja mausteet.  Kypsennä kunnes kaikki ovat kypsiä.  Tarjoa etikka punajuurien ja maustekurkkujen kera.

 

VÄLIMEREN BROILERIA

1 kokonainen jyväbroileri

mausteseos:

3 tl rakuunaa

2 tl timjamia

2 tl rosmariinia

1 tl suolaa

sisälle:

1 kokonainen sitruuna

50 g voita

¼ tl suolaa

Valmista mausteseos ja hiero se kokonaisen broilerin pintaan ja vähän nahan allekin jos mahdollista.  Pese sitruuna huolellisesti ja halkaise se.  Purista osa sitruunan mehusta ja sekoita se yhdessä suolan kanssa voihin.  Laita broilerin sisälle sitruunan puolikkaat ja voiseos.  Laita broileri paistopussiin rintapuoli ylöspäin ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa 1 tunti.   Tarjoa kasviksen kera.

 

VALKOSIPULIKEITTO

2 rkl öljyä

8 kokonaista valkosipulia

2 isoa sipulia

3 isoa viipaletta paahtoleipää

8 dl kasvislientä

1 dl omenamehua

2 dl ruokakermaa

½ tl suola

½ tl valkopippuria

Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipulit. Raasta paahtoleipä.  Kuullota sipuleita hetki öljyssä, älä anna ruskistua.  Lisää leipäraaste, kasvisliemi ja omenamehu.  Hauduta 30 min.  Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa.  Lisää kerma ja mausteet.  Kiehauta keitto.  Tarjoa lämpimien, täytettyjen juustoleipien kera.

 

KALAA KASVISPEDILLÄ

600 g kalaa fileenä

½ tl suolaa

paistamiseen:

voita

KASVISPETI:

400 g porkkanaa

200 g palsternakkaa

n. 80 g fenkolia

pala purjoa

3 rkl öljyä

¾ tl suolaa

½ tl kurkumaa

½ limen kuori raastettuna

1 rkl limemehua

2 dl ruokakermaa

Kuori ja suikaloi kasvikset.  Kuullota ne öljyssä ja lisää mausteet.  Lisää kerma ja hauduta 10 min.  Kypsennä sillä välin kala.  Suolaa kalafile ja paista siihen kuumalla pannulla kaunis väri pintaan ja hauduta sitten hetki miedommalla lämmöllä.  Laita kasvikset laakealle vadille ja laita kala päälle. Tarjoa salaatin kera.

 

RAIKAS RAASTEVATI

3 porkkanaa

2 palsternakkaa

pala lanttua

4 tuoretta punajuurta

½ tuorekurkkua

Kuori ja raasta kaikki kasvikset omiksi keoikseen laakealle vadille.  pirskota hieman sitruunamehua pinnalle.  Tarjoa heti.

 

RANSKALAINEN MARJAPANNARI ELI CLAFOUTI

300 g pakaste marjoja (esim. vadelma tai lakka)

3 dl maitoa

1 dl kermaa

1 dl sokeria

1 tl vanilijasokeria

3 munaa

3 dl vehnäjauhoja

Vatkaa maito, kerma ja sokerit keskenään.  Lisää jauhot vatkaten  ja marjat sekoittaen.  Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan.  Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti.  Tarjoa  vanilijajäätelön kera.

 

 

VIIKKO 5

 

MAALAISKEITTO

2 perunaa

2 porkkanaa

pala juuriselleriä

pieni purjo

2 dl makaroneja

1 prk valkoisia papuja

1 dl vihreitä pakaste papuja

2 kasvisliemikuutiota

½ tl mustapippuria

liraus oliiviöljyä

Kuori ja paloittele kaikki kasvikset.  Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutiot, perunat, porkkanat, juuriselleri ja sipulit.  Keitä 10 min.  Lisää makaronit ja keitä 5 min.  Lisää valkoiset ja vihreät pavut, pippuri ja liraus öljyä.  Hauduta vielä hetki.  Tarkista suolaisuus ja tarjoa tuoreen leivän kera.

 

KAALI-POSSUPATA

1 kg luutonta porsaan lapaa

3 rkl öljyä

vettä

3 laakerinlehteä

10 maustepippuria

3 lihaliemikuutiota

1 kg valkokaalia

3 porkkanaa

2 sipulia

3 valkosipulin kynttä

2 tl meiramia

1 dl silputtua persiljaa

(suolaa)

Leikkaa liha isohkoiksi kuutioiksi.  Ruskista ne padassa.  Lisää pataan vettä niin paljon, että lihat juuri peittyvät.  Lisää pataan mausteet ja lihaliemikuutiot.  Hauduta pataa noin 30 tuntia.  Valmistele tällä välin kasvikset.  Suikaloi kaali.  Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja valkosipulit.  Lisää kasvikset ja mausteet pataan ja jatka hauduttamista vielä noin 30 min.  Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa.  Tarjoa kuoriperunoiden ja puolukan kanssa.

 

FETA-KASVISWRAP

4 – 6  vehnätortillaa

täyte:

1 vihreä paprika

½ kerää rapeaa keräsalaattia

150 g kirsikkatomaatteja

1 punasipuli

1 dl kivettömiä mustia oliiveja

150 g fetajuustoa kuutioina

tsatsiki:

2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia

½ tuorekurkkua

1 valkosipulin kynsi

2 rkl oliiviöljyä

1 tl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa

Valmista tsatsiki.  Kuori ja raasta kurkku.  Suolaa sitä hieman ja anna valua lävikössä neste pois. Kuori ja murskaa valkosipulin kynsi jogurtinjoukkoon ja lisää sinne öljy, hunaja, suola ja puristetut kurkut.  Sekoita.  Valmista wrappien täyte.  Suikaloi paprika, salaatti ja sipuli.  Halkaise tomaatit ja murusta feta.  Kokoa wrapit annostelemalla täytteet tortillojen päälle.  Rullaa tortillat tiukasti ja tarjoile.

 

LOUNASSALAATTI

500 g keitettyä perunaa

300 g lämminsavukalaa

½ ruukkua rucolaa

½ ruukkua rapeaa salaattia

½ dl hienonnettua tilliä

kastike:

1 dl kermaviiliä

1 tl piparjuuriraastetta

ripaus suolaa ja sokeria

Suikaloi kasvikset.  Kuori ja paloittele perunat.  Yhdistä salaatin ainekset.  Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään ja kaada kastike salaatin päälle.  Sopii lounaaksi ruisleivän kera.

 

PUOLUKKATOSCA

pohja:

3 munaa

2 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

75 g voita sulatettuna

1 dl maitoa

marjaseos:

5 dl pakaste puolukoita

3 rkl hillosokeria

toscakuorrutus:

75 g voita

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

1 rkl maitoa

100 g mantelilastuja

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito.  Kaada taikina voideltuun irtopohjaiseen vuokaan ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 20 min alatasolla.  Valmista tosca.  Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta.  Levitä puolukka-sokeriseos pohjan päälle ja kaada puolukkaseoksen päälle toscaseos.  Nosta kakku uunin ylätasolle ja kypsennä vielä noin 10 min kunnes kuorrutus on kauniin värinen.