Reseptit viikoille 40 – 44, 2008

 

Viikko 40:

 

Punajuuripaisti

400 g raakaa punajuurta

2 sipulia

700 g karjalanpaistilihaa (sikaa ja nautaa)

1½ tl suolaa

6 kokonaista valkopippuria

1 laakerinlehti

4 dl vettä

2 rkl juoksevaa hunajaa

tarjoiluun:

½ ruukkua persiljaa

1 tlk smetanaa

2 aitoa suolakurkkua

Kuori ja paloittele punajuuret ja sipulit. Levitä lihat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista niitä + 225 C:ssa uunissa 20 min. Laita isoon uunivuokaan kerroksittain lihat, punajuuret, sipulit ja mausteet. Lisää vesi ja hunaja. Kypsennä + 150 C:ssa uunissa noin 2 - 2½ tuntia. Koristele persilja silpulla ja tarjoile smetanan, suolakurkkukuutioiden ja keitettyjen perunoiden kera.

 

Nieriää salsa verde

3 pkt pakaste nieriäpalaa

salsa verde:

3 dl vihersilppua (persilja, basilika, minttu)

9 anjovisfileetä

¾ dl kaprista

3 valkosipulinkynttä

3 rkl sitruunan mehua

2 dl juustoraastetta

¾ dl korppujauhoja

40 g pehmeää voita

Valmista salsa verde. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita karkeaksi tahnaksi. Nosta kalapalat voideltuun uunivuokaan ja levitä tahna kalapalojen päälle. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

Nuudelikeitto

300 g marinoituja possun suikaleita

1 rkl öljyä

4 valkosipulinkynttä

2 rkl tuoretta inkivääriä

1 tl currya

1 tl punaista chilirouhetta

1 limen lehti

1 lihaliemikuutio

7 dl vettä

1 pussi pakaste wokkivihanneksia

75 g nuudeleita

1 prk (165 ml) kookoskermaa

1 limetti

 

Kuori ja silppua valkosipulin kynnet. Kuori jaa suikaloi inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipulit, inkivääri ja mausteet. Kiehauta ja lisää lihasuikaleet. Ruskista lihat. Lisää liemikuutio ja vesi. Keitä 10 min. Lisää wokkivihannekset ja kookoskerma. Keitä 3 min. Lisää nuudelit, ota kattila pois liedeltä ja anna keiton hautua kannen alla 10 min. Mausta sitruunamehulla juuri ennen tarjoilua.

 

Syksyinen raastevati

100 g lanttua

100 g raakaa punajuurta

100 g palsternakkaa

100 g porkkanaa

pala purjoa

kastike:

2 dl kermaviiliä

1 dl ananasmurskaa

1/3 tl suolaa

1 tl sitruunamehua

Puhdista ja suikaloi purjo. Kuori ja raasta kaikki juurekset erikseen. Kokoa juuresvati laittamalla kaikki kasvikset omiin sektoreihinsa. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset ja kumoa kastike raastevadin keskelle.

 

Nopeat pikapullat

100 g voita

1 dl sokeria

1 muna

2 dl kermaviiliä

3½ dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1 rkl kardemummaa

Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kulhossa voin joukkoon sokeri, muna, kermaviili ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina amerikan muffinivuokiin ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 20 min.

 

 

Viikko 41:

 

Janssoninkiusaus

8 - 10 perunaa (jauhoinen lajike)

1 iso rasia anjovisfileitä liemineen

1 dl hienonnettua tilliä

5 dl ruokakermaa

pinnalle: 2 dl mozzarella-juustoraastetta

Kuori ja suikaloi perunat. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunat, anjovikset, anjovisliemi ja tillisilppu. Kaada kerma päälle ja ripottele pinnalle juusto. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 1 - 1½ tuntia. Peitä kypsymisen puolivälissä foliolla.

 

Punajuuri-jauhelihakeitto

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

250 g raakaa punajuurta

150 g porkkanaa

50 g juuriselleriä

200 g valkokaalia

300 g paistijauhelihaa

1 maustemitta timjamia

1 maustemitta meiramia

1 maustemitta basilikaa

½ dl silputtua persiljaa

1 tl sitruunamehua

lisäksi: smetanaa

Kuori ja raasta kaikki juurekset karkealla raastinterällä raasteeksi. Suikaloi kaali. Ruskista jauheliha. Kiehauta vesi ja lisää siihen liemikuutiot, juurekset, kaali ja mausteet. Keitä 30 min ja lisää ruskistettu jauheliha. Hauduta vielä noin 15 min. Tarjoa smetanan kera.

 

Häränhäntäpata

1 kg häränhäntiä palasina

2 dl vehnäjauhoja

3 rkl öljyä

8 dl vettä

2 lihaliemikuutiota

5 maustepippuria

10 korianterin siementä

1 laakerinlehti

3 tl paprikajauhetta

2 rkl tomaattisosetta

2 dl tomaattimurskaa

3 porkkanaa

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä murskattuna

pala juuriselleriä

Kierittele häntäpalat vehnäjauhoissa ja ruskista ne öljyssä. Laita ne pataan yhdessä veden, liemikuutioiden, mausteiden, tomaattisoseen ja -murskan sekä paloiteltujen kasvisten kera. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

Lehtisellerisalaatti

1 kerä rapeaa keräsalaattia

3 - 4 lehtisellerin vartta

pala purjoa

4 viipaletta ananasta

kastike:

2 dl kermaviiliä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl ananasmehua

2 maustemitallista suolaa

½ maustemitallista valkopippuria

Huuhtele sellerinvarret ja salaatti. Suikaloi purjo, selleri ja salaatti. Paloittele ananasrenkaat. Sekoita salaatin ainekset. Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kaada se salaatinjoukkoon. Anna salaatin maustua hetki ennen tarjoilua.

 

Amerikkalaiset pannukakut

3 dl kermaviiliä

½ dl vettä

2 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

¾ tl suolaa

2 tl sokeria

1½ tl leivinjauhetta

½ dl sulatettua voita

paistamiseen:

voita

lisänä:

suolainen vaihtoehto: paistettua pekonia, prinssinakkeja, paistettuja tomaatteja

makea vaihtoehto: hunajaa tai vaahterasiirappia

Vatkaa kermaviili, vesi ja munat sekaisin. Lisää keskenään sekoitetut hyvin vatkaten. Lisää voisula. Paista taikinasta pieniä kullanruskeita pannukakkuja. Tarjoa joko suolaisen tai makean lisäkkeen kanssa.

 

 

Viikko 42:

 

Rahka-omenatorttu

pohja:

100 g margariinia

½ dl sokeria

1 kananmuna

2 ¼ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

4 - 6 hapahkoa omenaa

250 g maitorahkaa

1 dl kuohukermaa

1 kananmuna

4 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

Valmista pohja. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita hyvin. Lisää kuivat aineet ja taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuori ja viipaloi omenat. Asettele omenat taikinan päälle. Valmista rahka täyte. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kaada se omenoiden päälle. Paista torttua + 180 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, ettei se tummu liikaa.

 

Broilerinmaksakastike

400 g broilerin maksaa

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1/3 tl mustapippuria

2 rkl öljyä

kastike:

1 pieni sipuli

½ paprikaa

1 pieni porkkana

pieni pala juuriselleriä

2 rkl öljyä

4 dl vettä

1 dl kuohukermaa

½ kanaliemikuutiota

2 rkl tomaattisosetta

1½ rkl Maizena kastikesuurusta

Puolita maksat ja mausta ne. Ruskista ne nopeasti pannulla ja siirrä lautaselle odottamaan. Kuori ja suikaloi kasvikset ja ruskista ne pannulla. Lisää vesi, kerma ja tomaattisose. Keitä 10 min. Lisää maksat ja kuumenna. Suurusta ja hauduta pari minuuttia. Tarjoa vuohenjuustomuusin kera.

 

Vuohenjuustoinen perunasose

6 - 8 jauhoista perunaa

vettä ja suolaa keittämiseen

2 dl ruokakermaa

200 g vuohenjuustoa

Kuori ja paloittele perunat. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kuumenna kerma ja sulata siihen vuohenjuusto. Soseuta perunat. Lisää vuohenjuusto-kerma ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa lisää suolaa ja tilkka maitoa. Vatkaa vaahdoksi ja tarjoa.

 

Kesäkurpitsa-jauhelihapaistos

600 g kesäkurpitsaa

2 rkl öljyä

täyte:

2 sipulia

300 g jauhelihaa

2 rkl öljyä

1 tlk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattisosetta

1 chilipalko

2 valkosipulin kynttä murskattuna

1 tl basilikaa

1 tl timjamia

pinnalle:

juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, suikaloitu chili, valkosipuli ja mausteet. Hauduta 20 min. Leikkaa kesäkurpitsa noin 1 cm:n viipaleiksi ja ruskista ne kevyesti molemmin puolin. Lado kesäkurpitsat ja jauhelihaseos kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä + 225C:ssa uunissa noin 30 min.

 

Hapankaalikeitto

400 g hapankaalia

1 raaka punajuuri

2 porkkanaa

pala juuriselleriä

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

1 rkl tomaattisosetta

1 tl timjamia

tarjoiluun smetanaa

Huuhtele hapankaali juoksevalla vedellä. Kuori ja suikaloi punajuuri, porkkanat juuriselleri ja sipuli. Kuullota kaikkia kasviksia öljyssä hetki. Lisää vesi, liemikuutio ja mausteet. Hauduta 30 - 40 min. Tarkista maku. Tarjoile smetanan ja paahdetun ruisleivän kanssa.

 

Porkkanaohukaiset omena-puolukkahillolla

5 dl maitoa

2 kananmunaa

1 dl sämpyläjauhoja

1½ dl vehnäjauhoja

3 rkl sulatettua voita

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

2½ dl hienoksi raasteeksi raastettua porkkanaa

omena-puolukkahillo

2 - 3 omenaa

2 dl puolukkasurvosta

½ dl sokeria

paistamiseen voita

Valmista ohukaistaikina. Vatkaa maidon joukkoon muna, jauhot, sula voi, mausteet ja porkkanaraaste. Anna taikinan turvota noin 30 min ennen paistamista. Valmista omena-puolukkahillo. Kuori ja raasta omenat pienellä raastinterällä. Sekoita omenaraaste, puolukat ja sokeri. Paista ohukaistaikinasta pieniä ohukaisia ja tarjoa ne hillon kera. Voit toki tarjota ohukaisten kanssa esim. pastasalaattia.

 

 

Viikko 43:

 

Tonnikala-munakasrulla

6 munaa

5 dl maitoa

1 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

täyte:

300 g (noin 1½ tlk) tonnikalaa tölkistä

1 iso sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 tlk smetanaa

1/3 tl suolaa

1 maustemitta valkopippuria

kuorruttamiseen:

3 dl juustoraastetta

Valmista munakasrulla. Vatkaa munat kevyesti vaahdoksi, lisää maito, jauhot ja suola. Kaada seos reunalliseen leivinpaperilla vuorattuun isoon uunipeltiin. Paista + 200 C:ssa uunissa 30 min. Valmista täyte. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynsi. Sekoita kattilassa tonnikala, sipulit, suola, pippuri ja smetana. Kiehauta seos. Levitä täyte munakaslevylle ja kääri levy rullalle kuten käärötorttu. Ripottele rullan päälle juustoraastetta ja kuorruta + 250 C:ssa uunissa noin 10 min, eli kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Tarjoa itu-porkkanasalaatin kera.

 

Itu-porkkanasalaatti

2 porkkanaa

10 cm:n pala purjoa

1 lehtisellerin varsi

3 dl sinimailasen ituja

2 dl herneen versoja

kastike:

2 rkl sitruunamehua

3 rkl öljyä

1 maustemitta sokeria

1 maustemitta suolaa

ripaus pippuria

pinnalle:

1 dl raejuustoa

Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Suikaloi purjo ja sellerinvarsi. Sekoita kaikki kasvikset sekaisin. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Kaada kastike salaatin päälle ja kumoa salaatin pinnalle raejuusto.

 

Kuubalaiset broilerinkoivet

6 broilerin koipea

3 rkl öljyä

3 rkl soijakastiketta

4 rkl kookoshiutaleita

3 tl paprikajauhetta

1 maustemitta mustapippuria

Sekoita öljyyn mausteet. Hiero mausteseos broilerinkoipiin. Laita broilerinkoivet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 45 min, käännä välillä koipia. Tarjoile raikkaan salaatin ja lisäkehirssin kera.

 

Lisäkehirssi

2 dl hirssisuurimoita

1 pieni sipuli

2 rkl öljyä

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 dl parmesan-juustoa raasteena

Huuhtele hirssisuurimot siivilässä käsillä niitä hyvin hieroen. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli öljyssä kattilassa, lisää hirssi. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä 30 min. Lisää parmesan-juusto ja tarjoa.

 

Kasvissosekeitto

1 sipuli

200 g perunaa (jauhoinen lajike)

200 g palsternakkaa

200 g valkoisia, kypsiä papuja tölkistä

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

¼ tl valkopippuria

1½ dl turkkilaista, maustamatonta jogurttia

suurus:

maizena-vaaleakastike suurus

Kuori ja silppua kaikki kasvikset. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää liemikuutiot, kasvikset ja pippuri. Keitä 25 - 30 min. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja suurusta. Keitä 2 min. Ota kattila pois liedeltä ja lisää jogurtti, sekoita. Tarjoa heti.

 

Puolukkamuffinit

100 g voita

1½ dl tummaa sokeria

2 munaa

1½ dl grahamjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

2 dl puolukoita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja puolukat. Sekoita ja lusikoi paperisiin muffinivuokiin (isoja noin 10 kpl). Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 20 - 22 min.

 

 

Viikko 44:

 

Soijarouhepihvit

2 dl ruokakermaa

1 kasvisliemikuutio

2½ dl tummaa soijarouhetta

2 kananmunaa

2 rkl perunajauhoja

1 pieni sipuli

1 tl yrttimausteseosta

1/3 tl mustapippuria

1 dl persiljasilppua

kastike:

1½ dl vettä

1½ dl ruokakermaa

½ kasvisliemikuutio

1 rkl soijakastiketta

Maizena-ruskeakastike suurusta

Mittaa kattilaan kerma. Kuumenna se ja ota kattila pois liedeltä. Liuota siihen kasvisliemikuutio. Kaada seos kulhoon ja lisää sinne soijarouhe. Anna turvota 20 min. Kuori ja silppua sipuli. Lisää kulhoon sipulisilppu, perunajauho, kananmunat ja mausteet. Muotoile taikanasta 6 pihviä ja paista ne pannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Valmista kastike. Mittaa kattilaan vesi, ruokakerma ja soija. Kiehauta ja mittaa Maizena-kattilaan koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Tarjoa pihvit kastikkeen ja juuressoseen kera.

 

Paistetut silakat marinadissa

1 kg silakoita

5 dl maitoa

hieman suolaa

leivitys:

1 dl ruisjauhoja

½ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

paistamiseen:

voita

marinadiliemi:

2½ dl vettä

1½ dl punaviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa

¾ dl sokeria

½ tl jauhettua inkivääriä

lisäksi 1 punasipuli

Perkaa ja huuhdo silakat. Laita ne maitoon likoamaan pariksi tunniksi. Valuta silakat hyvin ja ripausta jokaisen silakan sisälle hieman suolaa. Sekoita leivitysainekset sekaisin. Kierittele silakat jauhoseoksessa ja paista ne voissa kauniin ruskeiksi. Kiehauta marinadin ainekset kattilassa ja jäähdytä seos. Kuori ja viipaloi sipuli ohuen ohuiksi viipaleiksi. Lado silakat ja sipuliviipaleet kerroksittain laakeaan astiaan. Kaada marinadiliemi päälle ja anna marinoitua yön yli. Tarjoa paahdetun ruisleivän ja muna-kermaviilikastikkeen kanssa iltateellä.

 

Muna-kermaviilikastike

3 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 dl kermaviiliä

1 dl ranskankermaa

1 rkl hunaja Dijon sinappia

ripaus pippuria

2 rkl hienonnettua tilliä

Kuori ja hienonna kananmunat. Lisää niiden joukkoon kermaviili, ranskankerma, sinappi ja muut mausteet. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Punajuuri-stroganoff

500 g naudan kulmapaistia

1 sipuli

400 g kokonaisia raakoja punajuuria

3 rkl öljyä

2 lihaliemikuutiota

1 rkl tomaattisosetta

6 dl vettä

1 venäläinen suolakurkku

suurus:

2 dl ruokakermaa

½ dl vehnäjauhoja

Kuutioi paisti. Kuori ja kuutioi punajuuret ja sipuli. Ruskista padassa liha. Lisää sipuli ja punajuuret. Kääntele niitä hetki ja lisää lihaliemikuutiot, tomaattisose ja vesi. Hauduta noin 30 min ja lisää kuutioitu suolakurkku ja jatka hauduttamista vielä noin 1 tunti. Sekoita suurusta varten kerma ja jauhot. kaada seos ohuena nauhana pataan ja keitä vielä 5 min. Tarjoa kuoriperunoiden ja salaatin kera.

 

Purjo-perunasosekeitto

50 g voita

1 purjo

8 jauhoista perunaa

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

½ tl timjamia

2 dl ruokakermaa

Kuori ja paloittele purjo ja perunat. Kuullota niitä voissa kattilassa. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Lisää timjami. Keitä kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa samettiseksi soseeksi. Lisää kerma ja kuumenna seos. Jos haluat keitosta tosi sileän, voit siivilöidä sen ennen tarjoilua.

 

Banaani-herkkutorttu

perunavoitaikina:

150 g voita

150 g keitettyä perunaa

3 dl vehnäjauhoja

täyte:

4 dl vispikermaa

1 rkl vaniljasokeria

3 dl omenasosetta tai appelsiinimarmeladia (2 dl)

2 banaania

Valmista taikina. Kuori ja raasta hienolla raastinterällä perunat. Sekoita keskenään pehmeä voi, perunaraaste ja jauhot. Jaa taikina kolmeen osaan. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa. Kauli taikinapalloset kolmeksi pyöreäksi levyksi. Paista pohjia + 225 C:ssa uunissa noin 12 min. Jäähdytä pohjat. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Kuori ja viipaloi banaanit. Kokoa kakku tarjoiluvadille. Laita joka väliin kermaa, omenasosetta ja banaaniviipaleita. Ripottele tomusokeria pinnalle.