Reseptit viikoille 45
– 48, 2008
Viikko 45:
Kasvis-jauhelihapihvit
1 sipuli
150 g kesäkurpitsaa
pala juuriselleriä
½ dl öljyä
½ dl korppujauhoja
1 rkl perunajauhoa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
400 g paistijauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
Kuori ja raasta kaikki kasvikset. Kuullota niitä öljyssä
kunnes ne pehmenevät. Siirrä ne kulhoon. Jäähdytä niitä hieman ja lisää
korppujauho, perunajauho, ruokakerma, kananmunat, jauheliha ja mausteet. Sekoita
sekaisin ja jaa ne noin 15 osaan. Muotoile pihveiksi ja paista ohukaispannulla
kypsiksi.
Kanaviillokki
1 kg:n pakaste kana
2 porkkanaa
1 sipuli
1 viipale paprikaa
1½ litraa vettä
2 kanaliemikuutiota
1 tl currya
½ dl sitruunamehua
suurustamiseen Maizena suurustetta
Laita sulatettu kana kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi ja
kuori vaahto pois. Lisää paloitellut porkkanat, sipuli, paprikan pala,
liemikuutiot ja mausteet. Keitä 1½ tuntia. Ota kana pois kattilasta. Keitä
lientä tarvittaessa hieman kasaan. Siivilöi liemi. Perkaa kanasta lihat
erikseen ja paloittele ne. Suurusta liemi suurusteella ja lisää lihapalat. Mausta
tarvittaessa lisää sitruunamehulla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin
kanssa.
Kasvis-kookoskeitto
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
500 g pakastekasvis tai juuressuikaleita (esim. wokkivihanneksia tai juuressuikaleita)
1 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl chilitahnaa
2 dl kookoskermaa
Kiehauta vesi ja lisää siihen liemikuutiot ja vihannekset. Keitä
5 min ja lisää sitruunaruoho, chili ja kookoskerma. Hauduta vielä noin 5 min. Tarkista
maku ja tarjoa lämpimien sämpylöiden tai korileivän kera.
Korileivät
3 dl maitoa
30 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukan tai pinjan siemeniä
2 dl vehnäjauhoja
noin 2½ dl rouheisia sämpyläjauhoja
¾ dl öljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siihen
sekoittaen suola, hunaja, kaurahiutaleet, siemenet ja vehnäjauhot. Lisää käsin
alustaen sämpyläjauhoja niin paljon, että taikina sakenee ja vaivatessa irtoaa
kulhon reunoista. Vaivaa taikinaan öljy. Kohota kaksinkertaiseksi kelmulla
peitettynä. Vaivaa taikinaa ja jaa se kahteen osaan. Jauhota kaksi kuviollista
leipäkoria ja painele taikinan palat niihin. Kohota kaksinkertaisiksi. Kumoa
varovasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista + 175 C:ssa uunissa
noin 35 - 40 min. Kokeile kypsyyttä leivän pohjasta, koputettaessa leivän
pohjaan, siitä pitää tulla kumiseva ääni. Jäähdytä leivät ritilällä.
Lämpimät lohileivät
8 viipaletta ruisvuokaleipää
voiteluun margariinia
400 g lämminsavulohta perattuna
8 tl makeaa sinappia
kuorrutus:
5 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
½ tl paprikajauhetta
Levitä leiville hieman margariinia ja sinappia. Jaa lohi
leiville. Valmista kuorrutus. Vatkaa munat vaahdoksi ja lisää vaahdon joukkoon
juustoraaste ja paprika. Levitä seos leiville ja kuorruta + 250 C:ssa uunissa
noin 8 min, kunnes juusto saa hieman väriä.
Viikko 46:
Hirvihöystö
700 g hirven lihaa
½ dl öljyä
2 sipulia
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä
3 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
1 lihaliemikuutio
1 tl mustapippuria
3 tl rosmariinia
3 tl paprikajauhetta
1 litra suppilovahveroita
1 iso venäläinen suolakurkku
Kuutioi liha ja sipulit. Ruskista padassa liha kolmessa
erässä ja lisää sipulisilppu. Hauduta hetki ja
ja ripottele jauhot päälle. Sekoita ja lisää vesi. Sekoita
ja lisää mausteet. Hauduta tiiviin kannen alla noin tunti. Lisää sienet ja
paloiteltu kurkku. Hauduta vielä noin 20 min. Tarjoa juuressoseen ja salaatin
kera.
Juuressose
500 g jauhoisia perunoita
300 g palsternakkaa
200 g porkkanaa
vettä ja suolaa keittämiseen
3 dl ruokakermaa
30 g voita
Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne suolalla maustetussa
vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi kulhoon. Soseuta juurekset monitoimikoneen
kulhossa. Lisää kuumennettu kerma ja voi. Sekoita sose sekaisin ja lisää
tarvittaessa hieman keitinvettä, että saat sopivan sakeuden soseeseen. Maista
suolaisuus ja lisää tarvittaessa.
Nopea
peruna-silakkavuoka
500 g pakaste perunasuikaleita
1 tlk (250 g) valkosipuli- tai sinappisilakoita
2 dl juustoraastetta
2 tlk smetanaa
Lado voiteltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet,
kalat ja juustoraaste. Kaada päälle kevyesti vatkattu smetana. Kypsennä + 200
C:ssa uunissa noin 35 - 40 min.
Sipuli-pekonikeitto
800 g sipulia
200 g pekonia
1 rkl tomaattisosetta
2 tl rosmariinia
1 litra vettä
1 lihaliemikuutio
150 g Koskenlaskija sulatejuustoa
Suikaloi sipulit ja pekoni. Ruskista pekoneita hieman
kattilassa ja lisää sipulisuikaleet. Kuullota sipulit. Lisää tomaattisose ja
sekoita. Lisää rosmariini, vesi, lihaliemikuutio ja sulatejuusto. Keitä noin 10
min. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.
Tuorejuustotorttu
pohja:
100 g margariinia
½ dl sokeria
1 kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
300 g tuorejuustoa
2 kananmunaa
50 g voita
1 dl ruokakermaa
1 ¼ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua
1 rkl maissijauhoja
Valmista pohja. Vatkaa pehmeä margariini sokerin kanssa
vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut
kuivat aineet. Taputtele pohjataikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja
reunoille. Valmista täyte. Vatkaa tuorejuuston joukkoon munat, sulatettu voi,
sokerit, sitruunamehu ja maissijauhot. Kaada täyte vuokaan ja kypsennä piirasta
+ 175 C:ssa uunissa noin 45 min. Tarjoa kylmänä pakastemarjasoseen kera.
Viikko 47:
Merellinen keitto
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ fenkolia
1 dl paloiteltuja vihreitä papuja
1 tlk tomaattimurskaa
6 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
3 dl valkoviiniä
200 kalaa fileenä
250 g kuorittuja katkarapuja
1 tlk säilöttyjä simpukoita
1 tl paprikajauhetta
1 tl sitruunapippuria
½ dl tillisilppua
Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi fenkoli ja sulata
pakaste pavut. Kuullota sipuleita öljyssä hetki ja lisää loput kasvikset. Lisää
vesi, kalaliemikuutiot ja valkoviini. Keitä 10 min ja lisää kala paloiteltuna. Keitä
5 min ja lisää katkaravut ja simpukat. Kuumenna keitto ja lisää tilli. Tarjoa
patongin tai juustopuustisten kera.
Juustopuustiset
250 g pakaste voitaikinaa
täyte:
1 kananmuna
1 dl hienoksi raastettua Mustaleima emmentalia
1 dl sinihomejuustomurusia
1 tl paprikajauhetta
Valmista täyte. Vatkaa munan rakenne kevyesti rikki ja
sekoita siihen loput aineet. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy
(20x40 cm). Levitä täyte levyn päälle ja rullaa. Leikkaa taikarullasta
viistosti paloja kuten korvapuusteja tekisit. Asettele ne leivinpaperille
leveämpi puoli alaspäin ja paina keskusta alas. Voitele munalla ja paista + 250
C:ssa noin 5 min.
Pippuriset
lihakääryleet
6 nuijittua porsaan ulkofileeleikettä
1 Musta Pekka-juusto
1 tl murskattuja viherpippureita
2 rkl öljyä
3 dl ruokakermaa
1 rkl soijakastiketta
Levitä lihat työlaudan päälle ja jaa juusto lihoille. Levitä
huoneenlämpöinen juusto veitsellä leikkeille ja ripottele viherpippurit päälle.
Rullaa leikkeet ja kiinnitä ne cocktailtikulla. Ruskista lihat pannulla joka
puolelta. Kaada päälle kerma ja soija. Hauduta tiiviin kannen alla noin 30 min.
Suurusta liemi tarvittaessa ruskeakastikesuurusteella. Tarjoa perunasoseen
kera.
Uuniperunapidot
Perunoiksi isoja Rosamunda -perunoita
2 kpl per ruokailija
Täyte 1:
2 dl ranskankermaa
1 salottisipuli
1 rkl tilliä silppuna
150 g kylmäsavulohta
Suikaloi kylmäsavulohi ja silppua sipuli. Sekoita kaikki
ainekset keskenään.
Täyte 2:
1 dl ranskankermaa
1 dl smetanaa
150 savuporoa
3 rkl herkkukurkkukuutioita
1 rkl kapriksia
Kuutioi savuporo pieniksi kuutioiksi ja lisää siihen loput
aineet.
Täyte 3:
2 dl turkkilaista jogurttia
10 cm:n pala tuorekurkkua
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1/3 tl suolaa
Raasta kurkku karkealla raastinterällä. Kuori ja silppua
sipuli ja valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.
Valmista täytteet jääkaappiin maustumaan ennen perunoiden
kypsentämistä. Pese perunat huolellisesti ja kääri ne folioon. Kypsennä + 200
C:ssa uunissa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa foliosta pikkulusikalla syötäväksi
täytteiden kera.
Sitruunakiisseli
5 dl vettä
½ dl sokeria
1 kananmuna
3 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 dl sitruunamehua
1½ dl vispikermaa
Mittaa kattilaan kylmä vesi, sokeri, muna ja perunajauhot. Vatkaa
tasaiseksi seokseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee, älä keitä. Jäähdytä
kiisseli ja lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu. Vatkaa kerma kiinteäksi
vaahdoksi ja sekoita se kiisselin joukkoon.
Viikko 48:
Uunijuurekset
4 porkkanaa
1 palsternakka
4 raakaa punajuurta
4 perunaa
pala juuriselleriä
muutama valkosipulinkynsi
½ dl öljyä
1 tl rosmariinia
1 tl suolaa
Kuori ja paloittele juurekset ja kuori valkosipulin kynnet. Sekoita
kasvikset, öljy ja mausteet kulhossa. Laita ne leivinpaperilla vuoratulle
uunipellille ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Kääntele niitä
välillä. Tarjoa uunilohen tai viinikukon kanssa.
Uunilohi
noin 600 g lohifilettä
100 g sinihomejuustoa
4 sitruunanviipaletta
Leikkaa lohifileet 4 annospalaan. Leikkaa jokaiseen palaan
pieniä taskuja sinihomejuustoa varten. Pujottele sinihomejuustoa jokaiseen
taskuun. Laita palan päälle sitruunaviipale ja kypsennä. Voit hyvin kypsentää
samassa uunissa, samalla unipellillä kuin uunijuurekset. Kypsymisaika on noin
20 min, laita siis kalapalat uuniin kasvikset kypsymisen puolivälissä.
Viinikukko
10 - 12 maustamatonta broilerin koipinuijaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
½ dl öljyä
1 rkl tomaattisosetta
1 - 1½ dl hillosipuleita
5 dl punaviiniä
2 kanaliemikuutiota
1 ruukku timjamia
2 rkl tummaa kastikesuurusta
Sekoita suola, pippuri ja paprikajauhe ja hiero se
koipinuijien pintaan ja nahan alle. Ruskista lihat padassa. Lisää tomaattisose
ja sekoita. Lisää hillosipulit, punaviini, kanaliemikuutiot ja osa timjamista. Hauduta
miedolla lämmöllä tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Suurusta liemi ja koristele
timjamin oksilla.
Makkarakeitto
½ purjoa
2 porkkanaa
6 perunaa
1 rkl öljyä
1 chilipalko
400 g tomaattimurskaa
2 lihaliemikuutiota
1 litra vettä
400 g voimakasmausteista lenkkimakkaraa
Kuori ja paloittele kasvikset. Suikaloi chilipalko. Kuumenna
öljy, lisää chili ja kiehauta. Lisää kasvikset tomaattimurska, liemikuutiot ja
vesi. Keitä 15 min. Lisää paloiteltu makkara ja kuumenna. Jos keitto on
mielestäsi liian sakeaa, lisää vettä.
Kevyemmät suklaamuffinit
120 g tummaa suklaata
40 g margariinia
2 kananmunaa
1 ¾ dl sokeria
1 prk (125 g) lasten purkki
mangososetta
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Mittaa kulhoon paloiteltu suklaa ja margariini. Sulata ne
mikroaaltouunissa. Sekoita välillä. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi
vaahdoksi. Sekoita joukkoon jäähtynyt suklaaseos, mangosose ja keskenään
sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina muffinivuokiin
ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 12 min.