Reseptit viikoille 45 – 48, 2008

 

Viikko 45:

 

Kasvis-jauhelihapihvit

1 sipuli

150 g kesäkurpitsaa

pala juuriselleriä

½ dl öljyä

½ dl korppujauhoja

1 rkl perunajauhoa

1 dl ruokakermaa

2 kananmunaa

400 g paistijauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl timjamia

Kuori ja raasta kaikki kasvikset. Kuullota niitä öljyssä kunnes ne pehmenevät. Siirrä ne kulhoon. Jäähdytä niitä hieman ja lisää korppujauho, perunajauho, ruokakerma, kananmunat, jauheliha ja mausteet. Sekoita sekaisin ja jaa ne noin 15 osaan. Muotoile pihveiksi ja paista ohukaispannulla kypsiksi.

 

Kanaviillokki

1 kg:n pakaste kana

2 porkkanaa

1 sipuli

1 viipale paprikaa

1½ litraa vettä

2 kanaliemikuutiota

1 tl currya

½ dl sitruunamehua

suurustamiseen Maizena suurustetta

Laita sulatettu kana kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois. Lisää paloitellut porkkanat, sipuli, paprikan pala, liemikuutiot ja mausteet. Keitä 1½ tuntia. Ota kana pois kattilasta. Keitä lientä tarvittaessa hieman kasaan. Siivilöi liemi. Perkaa kanasta lihat erikseen ja paloittele ne. Suurusta liemi suurusteella ja lisää lihapalat. Mausta tarvittaessa lisää sitruunamehulla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

 

Kasvis-kookoskeitto

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

500 g pakastekasvis tai juuressuikaleita (esim. wokkivihanneksia tai juuressuikaleita)

1 tl sitruunaruohotahnaa

1 tl chilitahnaa

2 dl kookoskermaa

Kiehauta vesi ja lisää siihen liemikuutiot ja vihannekset. Keitä 5 min ja lisää sitruunaruoho, chili ja kookoskerma. Hauduta vielä noin 5 min. Tarkista maku ja tarjoa lämpimien sämpylöiden tai korileivän kera.

 

Korileivät

3 dl maitoa

30 g hiivaa

1 tl suolaa

2 tl juoksevaa hunajaa

2 dl kaurahiutaleita

1 dl auringonkukan tai pinjan siemeniä

2 dl vehnäjauhoja

noin 2½ dl rouheisia sämpyläjauhoja

¾ dl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siihen sekoittaen suola, hunaja, kaurahiutaleet, siemenet ja vehnäjauhot. Lisää käsin alustaen sämpyläjauhoja niin paljon, että taikina sakenee ja vaivatessa irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa taikinaan öljy. Kohota kaksinkertaiseksi kelmulla peitettynä. Vaivaa taikinaa ja jaa se kahteen osaan. Jauhota kaksi kuviollista leipäkoria ja painele taikinan palat niihin. Kohota kaksinkertaisiksi. Kumoa varovasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista + 175 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Kokeile kypsyyttä leivän pohjasta, koputettaessa leivän pohjaan, siitä pitää tulla kumiseva ääni. Jäähdytä leivät ritilällä.

 

Lämpimät lohileivät

8 viipaletta ruisvuokaleipää

voiteluun margariinia

400 g lämminsavulohta perattuna

8 tl makeaa sinappia

kuorrutus:

5 dl juustoraastetta

2 kananmunaa

½ tl paprikajauhetta

Levitä leiville hieman margariinia ja sinappia. Jaa lohi leiville. Valmista kuorrutus. Vatkaa munat vaahdoksi ja lisää vaahdon joukkoon juustoraaste ja paprika. Levitä seos leiville ja kuorruta + 250 C:ssa uunissa noin 8 min, kunnes juusto saa hieman väriä.

 

 

Viikko 46:

 

Hirvihöystö

700 g hirven lihaa

½ dl öljyä

2 sipulia

3 rkl vehnäjauhoja

6 dl vettä

3 rkl vähäsuolaista soijakastiketta

1 lihaliemikuutio

1 tl mustapippuria

3 tl rosmariinia

3 tl paprikajauhetta

1 litra suppilovahveroita

1 iso venäläinen suolakurkku

Kuutioi liha ja sipulit. Ruskista padassa liha kolmessa erässä ja lisää sipulisilppu. Hauduta hetki ja

ja ripottele jauhot päälle. Sekoita ja lisää vesi. Sekoita ja lisää mausteet. Hauduta tiiviin kannen alla noin tunti. Lisää sienet ja paloiteltu kurkku. Hauduta vielä noin 20 min. Tarjoa juuressoseen ja salaatin kera.

 

Juuressose

500 g jauhoisia perunoita

300 g palsternakkaa

200 g porkkanaa

vettä ja suolaa keittämiseen

3 dl ruokakermaa

30 g voita

Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi kulhoon. Soseuta juurekset monitoimikoneen kulhossa. Lisää kuumennettu kerma ja voi. Sekoita sose sekaisin ja lisää tarvittaessa hieman keitinvettä, että saat sopivan sakeuden soseeseen. Maista suolaisuus ja lisää tarvittaessa.

 

Nopea peruna-silakkavuoka

500 g pakaste perunasuikaleita

1 tlk (250 g) valkosipuli- tai sinappisilakoita

2 dl juustoraastetta

2 tlk smetanaa

Lado voiteltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet, kalat ja juustoraaste. Kaada päälle kevyesti vatkattu smetana. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min.

 

Sipuli-pekonikeitto

800 g sipulia

200 g pekonia

1 rkl tomaattisosetta

2 tl rosmariinia

1 litra vettä

1 lihaliemikuutio

150 g Koskenlaskija sulatejuustoa

Suikaloi sipulit ja pekoni. Ruskista pekoneita hieman kattilassa ja lisää sipulisuikaleet. Kuullota sipulit. Lisää tomaattisose ja sekoita. Lisää rosmariini, vesi, lihaliemikuutio ja sulatejuusto. Keitä noin 10 min. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

Tuorejuustotorttu

pohja:

100 g margariinia

½ dl sokeria

1 kananmuna

2 ¼ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

300 g tuorejuustoa

2 kananmunaa

50 g voita

1 dl ruokakermaa

1 ¼ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

3 rkl sitruunamehua

1 rkl maissijauhoja

Valmista pohja. Vatkaa pehmeä margariini sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele pohjataikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Vatkaa tuorejuuston joukkoon munat, sulatettu voi, sokerit, sitruunamehu ja maissijauhot. Kaada täyte vuokaan ja kypsennä piirasta + 175 C:ssa uunissa noin 45 min. Tarjoa kylmänä pakastemarjasoseen kera.

 

 

Viikko 47:

 

Merellinen keitto

2 rkl öljyä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

½ fenkolia

1 dl paloiteltuja vihreitä papuja

1 tlk tomaattimurskaa

6 dl vettä

2 kalaliemikuutiota

3 dl valkoviiniä

200 kalaa fileenä

250 g kuorittuja katkarapuja

1 tlk säilöttyjä simpukoita

1 tl paprikajauhetta

1 tl sitruunapippuria

½ dl tillisilppua

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi fenkoli ja sulata pakaste pavut. Kuullota sipuleita öljyssä hetki ja lisää loput kasvikset. Lisää vesi, kalaliemikuutiot ja valkoviini. Keitä 10 min ja lisää kala paloiteltuna. Keitä 5 min ja lisää katkaravut ja simpukat. Kuumenna keitto ja lisää tilli. Tarjoa patongin tai juustopuustisten kera.

 

Juustopuustiset

250 g pakaste voitaikinaa

täyte:

1 kananmuna

1 dl hienoksi raastettua Mustaleima emmentalia

1 dl sinihomejuustomurusia

1 tl paprikajauhetta

Valmista täyte. Vatkaa munan rakenne kevyesti rikki ja sekoita siihen loput aineet. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy (20x40 cm). Levitä täyte levyn päälle ja rullaa. Leikkaa taikarullasta viistosti paloja kuten korvapuusteja tekisit. Asettele ne leivinpaperille leveämpi puoli alaspäin ja paina keskusta alas. Voitele munalla ja paista + 250 C:ssa noin 5 min.

 

Pippuriset lihakääryleet

6 nuijittua porsaan ulkofileeleikettä

1 Musta Pekka-juusto

1 tl murskattuja viherpippureita

2 rkl öljyä

3 dl ruokakermaa

1 rkl soijakastiketta

Levitä lihat työlaudan päälle ja jaa juusto lihoille. Levitä huoneenlämpöinen juusto veitsellä leikkeille ja ripottele viherpippurit päälle. Rullaa leikkeet ja kiinnitä ne cocktailtikulla. Ruskista lihat pannulla joka puolelta. Kaada päälle kerma ja soija. Hauduta tiiviin kannen alla noin 30 min. Suurusta liemi tarvittaessa ruskeakastikesuurusteella. Tarjoa perunasoseen kera.

 

Uuniperunapidot

Perunoiksi isoja Rosamunda -perunoita 2 kpl per ruokailija

Täyte 1:

2 dl ranskankermaa

1 salottisipuli

1 rkl tilliä silppuna

150 g kylmäsavulohta

Suikaloi kylmäsavulohi ja silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Täyte 2:

1 dl ranskankermaa

1 dl smetanaa

150 savuporoa

3 rkl herkkukurkkukuutioita

1 rkl kapriksia

Kuutioi savuporo pieniksi kuutioiksi ja lisää siihen loput aineet.

Täyte 3:

2 dl turkkilaista jogurttia

10 cm:n pala tuorekurkkua

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

1/3 tl suolaa

Raasta kurkku karkealla raastinterällä. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.

Valmista täytteet jääkaappiin maustumaan ennen perunoiden kypsentämistä. Pese perunat huolellisesti ja kääri ne folioon. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa foliosta pikkulusikalla syötäväksi täytteiden kera.

 

Sitruunakiisseli

5 dl vettä

½ dl sokeria

1 kananmuna

3 rkl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

1 dl sitruunamehua

1½ dl vispikermaa

Mittaa kattilaan kylmä vesi, sokeri, muna ja perunajauhot. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee, älä keitä. Jäähdytä kiisseli ja lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita se kiisselin joukkoon.

 

 

Viikko 48:

 

Uunijuurekset

4 porkkanaa

1 palsternakka

4 raakaa punajuurta

4 perunaa

pala juuriselleriä

muutama valkosipulinkynsi

½ dl öljyä

1 tl rosmariinia

1 tl suolaa

Kuori ja paloittele juurekset ja kuori valkosipulin kynnet. Sekoita kasvikset, öljy ja mausteet kulhossa. Laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Kääntele niitä välillä. Tarjoa uunilohen tai viinikukon kanssa.

 

Uunilohi

noin 600 g lohifilettä

100 g sinihomejuustoa

4 sitruunanviipaletta

Leikkaa lohifileet 4 annospalaan. Leikkaa jokaiseen palaan pieniä taskuja sinihomejuustoa varten. Pujottele sinihomejuustoa jokaiseen taskuun. Laita palan päälle sitruunaviipale ja kypsennä. Voit hyvin kypsentää samassa uunissa, samalla unipellillä kuin uunijuurekset. Kypsymisaika on noin 20 min, laita siis kalapalat uuniin kasvikset kypsymisen puolivälissä.

 

Viinikukko

10 - 12 maustamatonta broilerin koipinuijaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

½ dl öljyä

1 rkl tomaattisosetta

1 - 1½ dl hillosipuleita

5 dl punaviiniä

2 kanaliemikuutiota

1 ruukku timjamia

2 rkl tummaa kastikesuurusta

Sekoita suola, pippuri ja paprikajauhe ja hiero se koipinuijien pintaan ja nahan alle. Ruskista lihat padassa. Lisää tomaattisose ja sekoita. Lisää hillosipulit, punaviini, kanaliemikuutiot ja osa timjamista. Hauduta miedolla lämmöllä tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Suurusta liemi ja koristele timjamin oksilla.

 

Makkarakeitto

½ purjoa

2 porkkanaa

6 perunaa

1 rkl öljyä

1 chilipalko

400 g tomaattimurskaa

2 lihaliemikuutiota

1 litra vettä

400 g voimakasmausteista lenkkimakkaraa

Kuori ja paloittele kasvikset. Suikaloi chilipalko. Kuumenna öljy, lisää chili ja kiehauta. Lisää kasvikset tomaattimurska, liemikuutiot ja vesi. Keitä 15 min. Lisää paloiteltu makkara ja kuumenna. Jos keitto on mielestäsi liian sakeaa, lisää vettä.

 

Kevyemmät suklaamuffinit

120 g tummaa suklaata

40 g margariinia

2 kananmunaa

1 ¾ dl sokeria

1 prk (125 g) lasten purkki mangososetta

2 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Mittaa kulhoon paloiteltu suklaa ja margariini. Sulata ne mikroaaltouunissa. Sekoita välillä. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jäähtynyt suklaaseos, mangosose ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina muffinivuokiin ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 12 min.