Reseptit viikoille 49 – 52, 2008

 

 

Viikko 49:

 

Lindströmin lihapullat

3 rkl korppujauhoja

1 dl smetanaa

400 g jauhelihaa

1 etikkapunajuuri

1 dl maustekurkkukuutioita

1 muna

½ tl suolaa

1 rkl tomaattisosetta

Mittaa kulhoon korppujauhot ja smetana.  Anna turvota hetki.  Raasta punajuuri hienolla raastinterällä.  Sekoita korppujauhoseokseen jauheliha, punajuuri, maustekurkku, muna, suola ja tomaattisose.  Sekoita ja muotoile pyöryköiksi.  Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 15 min.  Tarjoa perunasoseen kera.

 

Lämmin linssipata

200 g kesäkurpitsa

½ vihreä paprika

400 g perunaa

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rkl öljyä

1½ dl keltaisia linssejä

1 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

pari tuoretta timjamin oksaa

Kuori ja paloittele peruna.  Suikaloi paprika, kurpitsa, sipuli ja valkosipuli.  Kuullota kasviksia öljyssä hetki.  Huuhtele linssit.  Lisää pataan linssit, tomaattimurska, vesi, liemikuutio sekä timjami.  Hauduta kannen alla noin 15 – 20 min.  Tarjoa lämmitettyjen sämpylöiden kera.

 

Ruokaisa pastasalaatti

1 rasia juustotäytteisiä pinaattiravioleja

1 rasia tai pussi revittyjä sekalaisia salaatteja

½ paprika

1 rasia kypsiä broilerin fileitä

100 g sinihomejuustoa

100 g viinirypäleitä

1 dl salaatinkastiketta

Keitä pastat pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä kylmässä vedessä.  Valuta hyvin.  Suikaloi paprika.  Kuutioi sinihomejuusto ja halkaise viinirypäleet.  Laita salaatti laakealle vadille ja kokoa loput ainekset sen päälle.  Kaada kastike viimeisenä ja tarjoa. 

 

Appelsiinilohta

150 g purjoa

500 g lohifilettä

1 rkl öljyä

½ tl paprikajauhetta

¼ tl viherpippuria

½ tl suolaa

3 dl appelsiinitäysmehua

100 g tuorejuustoa

Halkaise purjo ja suikaloi se.  Kuullota purjosuikaleita öljyssä ja lisää annospaloiksi leikatut maustetut lohipalat.  Lisää appelsiinimehu ja tuorejuusto.  Hauduta varovasti silloin tällöin sekoittaen noin 10 – 15 min.

 

Mustaherukka-suklaaviettelys

3 dl mustaherukoita (pakaste)

½ dl kylmää vettä

1 dl sokeria

2 kananmunan valkuaista

100 g valkoista suklaata

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.  Rouhi suklaa.  Kaada jäiset marjat, kylmä vesi, ja sokeri monitoimikoneen kulhoon ja soseuta tai soseuta sauvasekoittimella.  Kaada seos varovasti nostellen valkuaisvaahtoon.  Ripottele osa suklaasta seokseen ja jätä osa koristeeksi.  Tarjoa parin tunnin sisällä.

 

 

Viikko 50:

 

Kana-kasviskeitto

1 sipuli

pala purjoa

3 porkkanaa

1 pieni paprika

2 rkl öljyä

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

4 perunaa

350 g kypsiä perattuja kananpaloja

3 tl vehnäjauhoja

1 dl kuohukermaa tai kookoskermaa

½ dl silputtua persiljaa

2 rkl silputtua timjamia

Kuori ja suikaloi kasvikset.  Kuullota niitä öljyssä hetki.  Kuori ja kuutioi perunat. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja perunat.  Keitä 15 min.  Lisää kypsät lihat, kermaan sekoitetut jauhot ja yrtit.  Sekoita ja keitä vielä 5 min.  Tarkista suolaisuus ja tarjoa.

 

Siiderissä haudutettua kalaa

800 g kalaa fileenä

¾ tl suolaa

1 tl timjamia

1 purjo

3 rkl öljyä

4 tomaattia

2 dl kuivaa siideriä

Puhdista ja suikaloi purjo. Hauduta purjo pehmeäksi pannulla.  Viipaloi tomaatit.  Laita kalafileet voideltuun uunivuokaan ja mausta ne.  Kaada purjo kalafileiden päälle.  Asettele tomaattiviipaleet purjon päälle.  Kaada siideri vuokaan.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 40 min.  Tarjoa salaatin ja keitettyjen perunoiden kera.

 

Porkkana-lihamureke

2 rkl korppujauhoa

1 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia

1 sipuli

1 rkl öljyä

300 g porkkanaa raasteena

400 g jauhelihaa

2 kananmunaa

1 tl suolaa

½ tl paprikajauhetta

1/3 tl mustapippuria

pinnalle:

2 rkl makeaa sinappia

2 dl vahvaa kahvia

kastike:

1½ - 2 dl murekkeen valelulientä

1 dl smetanaa

1 rkl vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon korppujauhot ja jogurtti.  Kuori ja silppua sipuli ja kuullota sitä öljyssä hetki.  Lisää korppujauhoseokseen sipuli, porkkanaraaste, jauheliha, munat ja mausteet.  Sekoita ja muotoile voidellulle uunivuoalle murekkeeksi. Voitele mureke sinapilla.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 50 min ja aloita voitelemaan kahvilla heti kun mureke on saanut hieman väriä.  Valmista uuniin muodostuneesta voiteluliemestä, smetanasta ja jauhoista kastike.  Kaada voiteluliemi pieneen kattilaan.  Ellei lientä ole riittävästi, tee kahvia hieman lisää.  Vatkaa sen joukkoon smetana-jauhoseos.  Keitä 5 min. Tarjoa murekkeen kanssa kastike, keitettyä pastaa ja salaattia.

 

Aurinkoinen salaatti

1 pieni kiinankaali

pala purjoa

½ tuorekurkkua

1 keltainen paprika

1 dl keltaisia kirsikkatomaatteja

1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

öljykastiketta

Suikaloi kiinankaali, purjo, kurkku ja paprika.  Halkaise tomaatit.  Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja kaada hieman öljykastiketta päälle.

 

Helppo banaanitorttu

4 dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa sokeria

½ maustemitallista suolaa

1½ dl ruokasoodaa

1 tl inkivääriä

1½ tl kardemummaa

1 tl vanilijasokeria

3 pehmeää banaania

2 rkl öljyä

2 dl piimää

kuorrutus:

200 g tuorejuustoa, esim. mascarpone

3 dl tomusokeria

1 tl vanilijasokeria

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään.  Soseuta banaanit.  Lisää banaaneihin öljy, piimä ja kuivat aineet.  Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja kypsennä + 180 C:ssa uunissa noin 25 min.  Jäähdytä ja valmista kuorrutus.  Vatkaa tuorejuustoon sokerit.  Levitä kuorrutus tortun pinnalle.  Koristele nonparelleilla.

 

 

Viikko 51:

 

Joululimppu

2½ dl omenasosetta

1 dl siirappia

½ rkl pomeranssin kuorta

½ rkl anista

½ rkl fenkolia

2½ dl piimää

50 g hiivaa

½ rkl suolaa

5 dl ruisjauhoja

noin 5 dl vehnäjauhoja

Kiehauta omenasose, siirappi ja mausteet.  Ota kattila pois liedeltä ja lisää hetkenkuluttua piimä.  Kun seos on kädenlämpöistä, kaada se isoon kulhoon ja murenna joukkoon hiiva.  Lisää suola ja jauhot hyvin alustaen.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi.  Leivo taikinasta kaksi limppua.  Kohota ne keksinkertaiseksi ja voitele ne ennen paistamista siirappivedellä.  Paista leipiä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti.  Pakasta jäähtyneinä, niin jouluna saat tuoreet leivät.

 

Sienipasteijat

500 g torttutaikinaa

Täyte:

100 g siitakesieniä

1 salottisipuli

2 rkl voita

50 g sinihomejuustoa

ripaus timjamia

ripaus suolaa

ripaus valkopippuria

Voiteluun muna

Valmista täyte.  Puhdista ja silppua sienet ja sipuli.  Kuullota niitä hetki voissa pannulla ja jäähdytä seos.  Sekoita siihen murustettu sinihomejuusto ja mausteet.  Kauli taikina levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla pohjia.  Laita jokaiselle pyörylälle ruokalusikallinen täytettä ja sulje pasteijat hyvin.  Voitele munalla ja paista +225 C:ssa uunissa noin 15 min.  Tarjoa kuuman glögin kera.

 

Inkiväärilastut

75 g voita

1 dl fariinisokeria

½ dl siirappia

1½ dl vahnäjauhoja

1 tl jauhettua inkivääriä

½ sitruunan raastettu kuori

1 rkl konjakkia

Mittaa voi, fariinisokeri ja siirappi kattilaan.  Kuumenna kunnes fariinisokeri on sulanut.  Anna jäähtyä hieman.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää se sokeriseokseen.  Sekoita sinne myös konjakki.  Sekoita tasaiseksi.  Ota taikinasta teelusikalla kokkareita ja laita ne kauas toisistaan leivinpaperille uunipellille (leviävät paljon uunissa).  Paista + 180 C:ssa uunissa noin 7 – 8 min kunnes ovat pitsimäisiä.  Anna jäähtyä.  Tarjoa kuuman glögin kera.

 

Eksoottinen hedelmäglögi

1 litra omenamehua

2 kanelitankoa

6 tähtianista

1 vanilijatanko

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl vahvaa, kuivaa siideriä

Laseihin: karambolahedelmää

Halkaise vanilijatanko. Mittaa kattilaan omenamehu, kanelitangot, tähtianikset, vanilijatanko ja siirappi.  Keitä seosta kunnes juoma tuoksuu mausteiselta.  Siivilöi juoma ja lisää siideri.  Kuumenna glögi höyryäväksi ja tarjoa karambola viipalein koristeltuna pikkusuolaisen ja –makean kera.

 

Korianterisilakat

500 g silakkafileitä

Liemi:

5 dl vettä

1½ dl etikkaa

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

Kastike:

200 g ranskankermaa

200 g smetanaa

1 tl suolaa

2 rkl limetin mehua

1 dl silputtua, tuoretta korianteria

Sekoita liemen ainekset ja kiehauta se.  Jäähdytä liemi ja laita siihen silakkafileet likoamaan yöksi.  Ota silakkafileet pois liemestä ja poista niistä nahka.  Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada seos nahattomien silakkapalojen päälle.  Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

 

Punakaalia ja kastanjoita

1 kg punakaalia

75 g voita

2 dl punaviiniä

2 omenaa

1 dl vaaleaa siirappia

1 tl suolaa

2 tl kuminan siemeniä

400 g tuoreita tai purkki kastanjoita

Suikaloi punakaali ja hauduta sitä voissa hetki koko ajan sekoitellen.  Lisää suikaloidut omenat, punaviini, siirappi, suola ja kuminat.  Anna hautua miedolla lämmöllä noin 1 tunti.  Kypsennä kastanjat kaalin hautuessa.  Leikkaa jokaiseen kastanjaan ristiviilto.  Pane ne uunipellille ja paista +180 C:ssa uunissa noin 20 min. Kuori kastanjat, poista siementä ympäröivä nukkakerros.  Lisää kastanjat haudutetun punakaalin joukkoon.   Tarjoa kuuman kalkkunan kera.

 

 

Viikko 52:

 

Maalaismaksapasteija

250 g jauhettua naudanmaksaa

1 pieni sipuli

100 g ylikypsää kinkkua

50 g anjovista liemineen

2½ dl kuohukermaa

2 pientä tai 1 iso kananmuna

1 rkl perunajauhoja

½ tl mustapippuria

1 tl yrttiseosta

Hienonna sipuli ja ylikypsä kinkku pieneksi hakkelukseksi.  Sekoita kaikki ainekset keskenään, perunajauhot kermaan sekoitettuna ja siivilän läpi lisättynä.  Sekoita hyvin.  Kaada seos voideltuun pitkänomaiseen pienehköön vuokaan ja kypsennä vesihauteessa +175 C:ssa uunissa noin 1 – 1 ½ tuntia.  Tarjoa jäähtyneenä sienipikkelsin, hillosipulin tai suolakurkun sekä keitettyjen perunoiden kera alkupalana.

 

Kalkkunarulla ja aprikoosikastike

1 kalkkunarulla

Kastike:

40 g voita

1 salottisipuli

1 dl aprikoosisosetta

3 dl kanalientä kuutiosta

1 tl maustepippureita

1 timjamin oksa

1 rosmariinin oksa

1 rkl hunajaa

ripaus suolaa

3 rkl konjakkia

2 dl ruokakermaa

Ota kalkkunarulla huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista.  Nosta rulla uunivuokaan ja kypsennä sitä +150 C:ssa uunissa kunnes sisälämpötilan lihassa on noin 70 – 73 astetta.  Ota liha pois uunista ja kiedo se folioon vetäytymään.  Valmista kastike.  Kuori ja silppua sipuli.  Kuullota se voissa pehmeäksi.  Lisää aprikoosisose, kanaliemi ja osa mausteista.  Anna kastikkeen kiehua noin puoleen entisestään.  Siivilöi kastike ja lisää siihen hunaja, kerma, suola ja konjakki. Kuumenna se ja laita tarjolle viipaloidunkalkkunan kanssa.

 

Graavattu appelsiinilohi

500 g lohifileetä

3 ½  rkl karkeaa merisuolaa

2 tl fariinisokeria

2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

Pese appelsiinit huolellisesti astianpesuaineella.  Raasta niistä oranssi kuori ja purista mehu.  Sekoita kaikki mausteet keskenään ja kaada seos paksuun muovipussiin.  Laita muovipussiin myös paperilla kuivattu lohifilee.  Sulje pussi niin, ettei sinne jää paljoakaan ilmaa.  Kääntele pussia.  Anna lohen graavaantua vähintään 12 tuntia muovipussia aina silloin tällöin käännellen, jotta kala maustuu joka puolelta.  Viipaloi ja laita tarjolle.

 

Porkkana-tryffeliterriini

600 g porkkanoita

6 dl kuohukermaa

1½ rkl tryffeliöljyä

3 pienehköä kananmunaa

Ripaus suolaa

Kuori porkkanat ja keitä ne mahdollisimman vähässä vedessä kypsiksi.  Laita kypsät porkkanat monitoimikoneeseen ja soseuta ne tai soseuta ne sauvasekoittimella.  Lisää soseeseen tryffeliöljy, ripaus suolaa, kerma ja munat.  Kaada massa voideltuun ja jauhotettuun pitkänomaiseen vuokaa.  Kypsennä vesihauteessa +175 C:ssa uunissa noin 30 min.  Tarkista, että se on hyytynyt.  Kumoa hieman jäähtyneenä tarjolle.

 

Selleri-omenasalaatti

5 varsisellerin vartta

100 g juuriselleriä

3 omenaa

1 dl saksanpähkinärouhetta

200 g ranskankermaa

ripaus suolaa ja pippuria

Kuori ja paloittele varsiselleri.  Keitä sitä suolalla maustetussa vedessä noin 2 min ja valuta ja jäähdytä se.  Kuori ja suikaloi ohuen ohuiksi suikaleiksi juuriselleri ja omenat.  Sekoita kasvikset keskenään, lisää saksanpähkinä ja ranskankerma ja mausteet.  Anna maustua yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Karpalojäädyke

2 munaa

1½ dl sokeria

4 dl kuohukermaa

2 tl vanilijasokeria

1½ rkl karpalolikööriä

4 dl pakastekarpaloita

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa eri kulhossa kerma kovaksi vaahdoksi.  Soseuta karpalot ja sekoita soseeseen vanilijasokeri ja likööri.  Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun jäädykevuokaan tai rengaskakkuvuokaan.  Peitä foliolla ja pakasta.  Anna pakastua vähintään 5 – 6 tuntia.  Tarjoa karpaloilla koristeltuna.