Reseptit viikoille 49 – 52, 2008
Viikko 49:
Lindströmin
lihapullat
3 rkl korppujauhoja
1 dl smetanaa
400 g jauhelihaa
1 etikkapunajuuri
1 dl maustekurkkukuutioita
1 muna
½ tl suolaa
1 rkl tomaattisosetta
Mittaa kulhoon korppujauhot ja smetana. Anna turvota hetki. Raasta punajuuri hienolla
raastinterällä. Sekoita
korppujauhoseokseen jauheliha, punajuuri, maustekurkku, muna, suola ja
tomaattisose. Sekoita ja muotoile
pyöryköiksi. Kypsennä + 225 C:ssa
uunissa noin 15 min. Tarjoa perunasoseen
kera.
Lämmin linssipata
200 g kesäkurpitsa
½ vihreä paprika
400 g perunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl öljyä
1½ dl keltaisia linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
pari tuoretta timjamin oksaa
Kuori ja paloittele peruna.
Suikaloi paprika, kurpitsa, sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia öljyssä hetki. Huuhtele linssit. Lisää pataan linssit, tomaattimurska, vesi,
liemikuutio sekä timjami. Hauduta kannen
alla noin 15 – 20 min. Tarjoa lämmitettyjen
sämpylöiden kera.
Ruokaisa
pastasalaatti
1 rasia juustotäytteisiä pinaattiravioleja
1 rasia tai pussi revittyjä sekalaisia salaatteja
½ paprika
1 rasia kypsiä broilerin fileitä
100 g sinihomejuustoa
100 g viinirypäleitä
1 dl salaatinkastiketta
Keitä pastat pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä kylmässä
vedessä. Valuta hyvin. Suikaloi paprika. Kuutioi sinihomejuusto ja halkaise viinirypäleet. Laita salaatti laakealle vadille ja kokoa
loput ainekset sen päälle. Kaada kastike
viimeisenä ja tarjoa.
Appelsiinilohta
150 g purjoa
500 g lohifilettä
1 rkl öljyä
½ tl paprikajauhetta
¼ tl viherpippuria
½ tl suolaa
3 dl appelsiinitäysmehua
100 g tuorejuustoa
Halkaise purjo ja suikaloi se. Kuullota purjosuikaleita öljyssä ja lisää
annospaloiksi leikatut maustetut lohipalat.
Lisää appelsiinimehu ja tuorejuusto.
Hauduta varovasti silloin tällöin sekoittaen noin 10 – 15 min.
Mustaherukka-suklaaviettelys
3 dl mustaherukoita (pakaste)
½ dl kylmää vettä
1 dl sokeria
2 kananmunan valkuaista
100 g valkoista suklaata
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Rouhi suklaa.
Kaada jäiset marjat, kylmä vesi, ja sokeri monitoimikoneen kulhoon ja
soseuta tai soseuta sauvasekoittimella.
Kaada seos varovasti nostellen valkuaisvaahtoon. Ripottele osa suklaasta seokseen ja jätä osa
koristeeksi. Tarjoa parin tunnin
sisällä.
Viikko 50:
Kana-kasviskeitto
1 sipuli
pala purjoa
3 porkkanaa
1 pieni paprika
2 rkl öljyä
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
4 perunaa
350 g kypsiä perattuja kananpaloja
3 tl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa tai kookoskermaa
½ dl silputtua persiljaa
2 rkl silputtua timjamia
Kuori ja suikaloi kasvikset.
Kuullota niitä öljyssä hetki.
Kuori ja kuutioi perunat. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja perunat. Keitä 15 min.
Lisää kypsät lihat, kermaan sekoitetut jauhot ja yrtit. Sekoita ja keitä vielä 5 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa.
Siiderissä
haudutettua kalaa
800 g kalaa fileenä
¾ tl suolaa
1 tl timjamia
1 purjo
3 rkl öljyä
4 tomaattia
2 dl kuivaa siideriä
Puhdista ja suikaloi purjo. Hauduta purjo pehmeäksi
pannulla. Viipaloi tomaatit. Laita kalafileet voideltuun uunivuokaan ja
mausta ne. Kaada purjo kalafileiden
päälle. Asettele tomaattiviipaleet
purjon päälle. Kaada siideri
vuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa
noin 40 min. Tarjoa salaatin ja
keitettyjen perunoiden kera.
Porkkana-lihamureke
2 rkl korppujauhoa
1 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
1 sipuli
1 rkl öljyä
300 g porkkanaa raasteena
400 g jauhelihaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
1/3 tl mustapippuria
pinnalle:
2 rkl makeaa sinappia
2 dl vahvaa kahvia
kastike:
1½ - 2 dl murekkeen valelulientä
1 dl smetanaa
1 rkl vehnäjauhoja
Mittaa kulhoon korppujauhot ja jogurtti. Kuori ja silppua sipuli ja kuullota sitä
öljyssä hetki. Lisää korppujauhoseokseen
sipuli, porkkanaraaste, jauheliha, munat ja mausteet. Sekoita ja muotoile voidellulle uunivuoalle
murekkeeksi. Voitele mureke sinapilla.
Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 50 min ja aloita
voitelemaan kahvilla heti kun mureke on saanut hieman väriä. Valmista uuniin muodostuneesta
voiteluliemestä, smetanasta ja jauhoista kastike. Kaada voiteluliemi pieneen kattilaan. Ellei lientä ole riittävästi, tee kahvia
hieman lisää. Vatkaa sen joukkoon
smetana-jauhoseos. Keitä 5 min. Tarjoa
murekkeen kanssa kastike, keitettyä pastaa ja salaattia.
Aurinkoinen salaatti
1 pieni kiinankaali
pala purjoa
½ tuorekurkkua
1 keltainen paprika
1 dl keltaisia kirsikkatomaatteja
1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
öljykastiketta
Suikaloi kiinankaali, purjo, kurkku ja paprika. Halkaise tomaatit. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja kaada
hieman öljykastiketta päälle.
Helppo banaanitorttu
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa sokeria
½ maustemitallista suolaa
1½ dl ruokasoodaa
1 tl inkivääriä
1½ tl kardemummaa
1 tl vanilijasokeria
3 pehmeää banaania
2 rkl öljyä
2 dl piimää
kuorrutus:
200 g tuorejuustoa, esim. mascarpone
3 dl tomusokeria
1 tl vanilijasokeria
Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Soseuta banaanit. Lisää banaaneihin öljy, piimä ja kuivat
aineet. Levitä taikina voideltuun
piirakkavuokaan ja kypsennä + 180 C:ssa uunissa noin 25 min. Jäähdytä ja valmista kuorrutus. Vatkaa tuorejuustoon sokerit. Levitä kuorrutus tortun pinnalle. Koristele nonparelleilla.
Viikko 51:
Joululimppu
2½ dl omenasosetta
1 dl siirappia
½ rkl pomeranssin kuorta
½ rkl anista
½ rkl fenkolia
2½ dl piimää
50 g hiivaa
½ rkl suolaa
5 dl ruisjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
Kiehauta omenasose, siirappi ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä ja lisää
hetkenkuluttua piimä. Kun seos on
kädenlämpöistä, kaada se isoon kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja jauhot hyvin alustaen. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi limppua. Kohota ne keksinkertaiseksi ja voitele ne
ennen paistamista siirappivedellä.
Paista leipiä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Pakasta jäähtyneinä, niin jouluna saat
tuoreet leivät.
Sienipasteijat
500 g torttutaikinaa
Täyte:
100 g siitakesieniä
1 salottisipuli
2 rkl voita
50 g sinihomejuustoa
ripaus timjamia
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
Voiteluun muna
Valmista täyte.
Puhdista ja silppua sienet ja sipuli.
Kuullota niitä hetki voissa pannulla ja jäähdytä seos. Sekoita siihen murustettu sinihomejuusto ja
mausteet. Kauli taikina levyksi ja ota
siitä pyöreällä muotilla pohjia. Laita
jokaiselle pyörylälle ruokalusikallinen täytettä ja sulje pasteijat hyvin. Voitele munalla ja paista +225 C:ssa uunissa
noin 15 min. Tarjoa kuuman glögin kera.
Inkiväärilastut
75 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl siirappia
1½ dl vahnäjauhoja
1 tl jauhettua inkivääriä
½ sitruunan raastettu kuori
1 rkl konjakkia
Mittaa voi, fariinisokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna kunnes fariinisokeri on
sulanut. Anna jäähtyä hieman. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää se
sokeriseokseen. Sekoita sinne myös
konjakki. Sekoita tasaiseksi. Ota taikinasta teelusikalla kokkareita ja
laita ne kauas toisistaan leivinpaperille uunipellille (leviävät paljon
uunissa). Paista + 180 C:ssa uunissa
noin 7 – 8 min kunnes ovat pitsimäisiä.
Anna jäähtyä. Tarjoa kuuman
glögin kera.
Eksoottinen
hedelmäglögi
1 litra omenamehua
2 kanelitankoa
6 tähtianista
1 vanilijatanko
2 rkl vaaleaa siirappia
2 dl vahvaa, kuivaa siideriä
Laseihin: karambolahedelmää
Halkaise vanilijatanko. Mittaa
kattilaan omenamehu, kanelitangot, tähtianikset, vanilijatanko
ja siirappi. Keitä seosta kunnes juoma tuoksuu
mausteiselta.
Siivilöi juoma ja lisää siideri.
Kuumenna glögi höyryäväksi ja tarjoa karambola viipalein koristeltuna
pikkusuolaisen ja –makean kera.
Korianterisilakat
500 g silakkafileitä
Liemi:
5 dl vettä
1½ dl etikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
Kastike:
200 g ranskankermaa
200 g smetanaa
1 tl suolaa
2 rkl limetin mehua
1 dl silputtua, tuoretta korianteria
Sekoita liemen ainekset ja kiehauta se. Jäähdytä liemi ja laita siihen silakkafileet
likoamaan yöksi. Ota silakkafileet pois
liemestä ja poista niistä nahka. Sekoita
kastikkeen ainekset keskenään ja kaada seos nahattomien silakkapalojen
päälle. Anna maustua jääkaapissa muutama
tunti ennen tarjoilua.
Punakaalia ja
kastanjoita
1 kg punakaalia
75 g voita
2 dl punaviiniä
2 omenaa
1 dl vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
2 tl kuminan siemeniä
400 g tuoreita tai purkki kastanjoita
Suikaloi punakaali ja hauduta sitä voissa hetki koko ajan
sekoitellen. Lisää suikaloidut omenat,
punaviini, siirappi, suola ja kuminat.
Anna hautua miedolla lämmöllä noin 1 tunti. Kypsennä kastanjat kaalin hautuessa. Leikkaa jokaiseen kastanjaan
ristiviilto. Pane ne uunipellille ja paista
+180 C:ssa uunissa noin 20 min. Kuori kastanjat, poista siementä ympäröivä
nukkakerros. Lisää kastanjat haudutetun
punakaalin joukkoon. Tarjoa kuuman
kalkkunan kera.
Viikko 52:
Maalaismaksapasteija
250 g jauhettua naudanmaksaa
1 pieni sipuli
100 g ylikypsää kinkkua
50 g anjovista liemineen
2½ dl kuohukermaa
2 pientä tai 1 iso kananmuna
1 rkl perunajauhoja
½ tl mustapippuria
1 tl yrttiseosta
Hienonna sipuli ja ylikypsä kinkku pieneksi
hakkelukseksi. Sekoita kaikki ainekset
keskenään, perunajauhot kermaan sekoitettuna ja siivilän läpi lisättynä. Sekoita hyvin. Kaada seos voideltuun pitkänomaiseen
pienehköön vuokaan ja kypsennä vesihauteessa +175 C:ssa uunissa noin 1 – 1 ½
tuntia. Tarjoa jäähtyneenä sienipikkelsin, hillosipulin tai suolakurkun sekä
keitettyjen perunoiden kera alkupalana.
Kalkkunarulla ja
aprikoosikastike
1 kalkkunarulla
Kastike:
40 g voita
1 salottisipuli
1 dl aprikoosisosetta
3 dl kanalientä kuutiosta
1 tl maustepippureita
1 timjamin oksa
1 rosmariinin oksa
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
3 rkl konjakkia
2 dl ruokakermaa
Ota kalkkunarulla huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen
paistamista. Nosta rulla uunivuokaan ja
kypsennä sitä +150 C:ssa uunissa kunnes sisälämpötilan lihassa on noin 70 – 73
astetta. Ota liha pois uunista ja kiedo
se folioon vetäytymään. Valmista
kastike. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se voissa pehmeäksi. Lisää aprikoosisose, kanaliemi ja osa
mausteista. Anna kastikkeen kiehua noin
puoleen entisestään. Siivilöi kastike ja
lisää siihen hunaja, kerma, suola ja konjakki. Kuumenna se ja laita tarjolle
viipaloidunkalkkunan kanssa.
Graavattu appelsiinilohi
500 g lohifileetä
3 ½
rkl karkeaa merisuolaa
2 tl fariinisokeria
2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
Pese appelsiinit huolellisesti astianpesuaineella. Raasta niistä oranssi kuori ja purista
mehu. Sekoita kaikki mausteet keskenään
ja kaada seos paksuun muovipussiin.
Laita muovipussiin myös paperilla kuivattu lohifilee. Sulje pussi niin, ettei sinne jää paljoakaan
ilmaa. Kääntele pussia. Anna lohen graavaantua
vähintään 12 tuntia muovipussia aina silloin tällöin käännellen, jotta kala
maustuu joka puolelta. Viipaloi ja laita
tarjolle.
Porkkana-tryffeliterriini
600 g porkkanoita
6 dl kuohukermaa
1½ rkl tryffeliöljyä
3 pienehköä kananmunaa
Ripaus suolaa
Kuori porkkanat ja keitä ne mahdollisimman vähässä vedessä
kypsiksi. Laita kypsät porkkanat
monitoimikoneeseen ja soseuta ne tai soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää soseeseen tryffeliöljy, ripaus suolaa,
kerma ja munat. Kaada massa voideltuun
ja jauhotettuun pitkänomaiseen vuokaa.
Kypsennä vesihauteessa +175 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarkista, että se on hyytynyt. Kumoa hieman jäähtyneenä tarjolle.
Selleri-omenasalaatti
5 varsisellerin vartta
100 g juuriselleriä
3 omenaa
1 dl saksanpähkinärouhetta
200 g ranskankermaa
ripaus suolaa ja pippuria
Kuori ja paloittele varsiselleri. Keitä sitä suolalla maustetussa vedessä noin
2 min ja valuta ja jäähdytä se. Kuori ja
suikaloi ohuen ohuiksi suikaleiksi juuriselleri ja omenat. Sekoita kasvikset keskenään, lisää
saksanpähkinä ja ranskankerma ja mausteet.
Anna maustua yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.
Karpalojäädyke
2 munaa
1½ dl sokeria
4 dl kuohukermaa
2 tl vanilijasokeria
1½ rkl karpalolikööriä
4 dl pakastekarpaloita
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa eri
kulhossa kerma kovaksi vaahdoksi.
Soseuta karpalot ja sekoita soseeseen vanilijasokeri
ja likööri. Sekoita kaikki ainekset
keskenään ja kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun jäädykevuokaan tai rengaskakkuvuokaan.
Peitä foliolla ja pakasta. Anna
pakastua vähintään 5 – 6 tuntia. Tarjoa
karpaloilla koristeltuna.