Helmikuu 2008

 

viikko 6

 

Jauheliha-palsternakkakastike

500 g naudan jauhelihaa

1 sipuli

2 rkl öljyä

2 – 3 palsternakkaa

3 rkl tomaattisosetta

5 dl vettä

2 lihaliemikuutiota

1 rkl yrttimausteseosta

1 tl mustapippuria

1 tlk ranskankermaa

Kuori ja raasta palsternakka karkeaksi raasteeksi.  Kuori ja silppua sipuli.  Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla.  Lisää palsternakka, tomaattisose, vesi ja mausteet.  Hauduta 20 min.  Lisää ranskankerma ja tarjoa heti keitettyjen perunoiden tai pastan kanssa.

 

Broileri-juurespata

4 hunajamarinoitua broilerin rintafileetä

3 rkl öljyä

4 isoa porkkanaa

2 sipulia

½ kg kiinteitä perunoita

½ kg parsakaalia

6 dl vettä

1 kanaliemikuutio

400 g kookosmaitoa

2 rkl currytahnaa

2 tl suolaa

2 rkl fariinisokeria

1 rkl timjamia

2 tl oreganoa

Kuori ja viipaloi porkkanat ja sipulit.  Kuori ja kuutioi perunat.  Paloittele parsakaalit pienemmiksi.  Viipaloi liha.  Kuumenna öljy padassa ja ruskista liha.  Mittaa kattilaan vesi, kanaliemikuutiot, kookosmaito, currytahna ja mausteet.  Kiehauta seos.  Laita voidellun uunivuoan pohjalle paloitellut kasvikset.  lado päälle lihat ja kaada kookosmaitoseos päälle.  Peitä vuoka foliolla ja kypsennä

+ 150 C:ssa uunissa noin 2 tuntia.

 

Kala-äyriäisseljanka

400 g valkolihaista kalaa fileenä

200 g kuorittuja katkaravun pyrstöjä

1 pieni tlk simpukoita

1 sipuli

pala purjoa

pala juuriselleriä

4 perunaa

3 rkl öljyä

2 rkl tomaattisosetta

1, 5 litraa vettä

3 kalaliemikuutiota

½ dl sitruunamehua

ripaus sahramia

½ tl timjamia

1 dl viipaloituja oliiveja

 ½ dl tillisilppua

Kuori ja paloittele kasvikset.  Silppua sipuli.  Kuullota kasviksia hetki kattilassa. lisää tomaattisose, vesi ja kalaliemikuutiot.  Hauduta 10 min.  Lisää kala paloiteltuna ja hauduta 5 min.  Lisää simpukat, katkaravut, mausteet, oliivit ja tilli.  Kuumenna keitto ja tarjoile smetanan kanssa.

 

Kaalisalaatti thaimaalaisittain

2 porkkanaa

½ pienestä keräkaalista

1 keltainen paprika

1 retikka tai 5 retiisiä

tuoretta korianteria

2 rkl kookoshiutaleita

kastike:

1 punainen thaichili palko

1 rkl ruskeaa sokeria

1 murskattu valkosipulinkynsi

2 limen mehu

1 rkl kalakastiketta

Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä.  Suikaloi kaali juusto höylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi.  Suikaloi paprika ja silppua korianteria maun mukaan.  Yhdistä salaatin ainekset kulhossa.  Valmista kastike.  Suikaloi chilipalko.  Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista ainekset sekaisin.  Kaada kastike salaattiin ja sekoita.  Anna salaatin maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Pecorinoskonssit

2 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

100 g pecorino-juustoa

3 rkl öljyä

2 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään.  Lisää öljy, maito ja pecorino raasteena.  Sekoita mahdollisimman vähän.  Muotoile leivinpaperille pieniä, pyöreitä kakkusia.  Pistele ne haarukalla.  Paista + 225 C:ssa uunissa noin 10 – 15 min.  Tarjoile suolaisena tuorejuuston kera tai makeana hillon kera.

 

 

viikko 7

 

Helppo timjamikala

800 g pangasiusfileitä

oliiviöljyä

1 sitruunan mehu

½ tl suolaa

5 rkl tuoretta timjamia silputtuna

Voitele uunivuoka ja kala öljyllä.  Mausta kala sitruunan mehulla.  Laita kala vuokaan ja lisää  suola ja timjami.  Kypsennä kalaa + 200 C:ssa uunissa noin 25 min.  Tarjoa sieniperunasoseen  ja salaatin kera.

 

Sieni-perunasose

800 g jauhoisia perunoita, esim. rosamunda

vettä ja suolaa keittämiseen

1½ dl maitoa

1½ dl kermaa

suolaa

150 g tuoreita herkkusieniä

30 g voita

½ dl prsiljaa silppuna

Kuori ja paloittele perunat.  Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.  Puhdista ja paloittele sienet pieniksi kuutioiksi.  Hauduta ne pannulla voissa pehmeiksi.  Kaada kypsistä perunoista vesi pois ja anna liian kosteuden haihtua.   Kuumenna maito ja kerma kattilassa kiehuvaksi.  Soseuta perunat sähkövatkaimella soseeksi, lisää maito-kermaseos ja mausta suolalla.  Lisää lopuksi sienet sekä persilja ja sekoita. 

 

Makkara-perunapata

1 kg kiinteitä perunoita

300 g mausteisia pikkumakkaroita, esim. braatwurstia

2 punasipulia

2 tlk yrtti- tai chilimaustettua tomaattimurskaa

½ tl mustapippuria

tuoretta basilikaa maun mukaan

1 ½  litraa vettä

3 – 4 lihaliemikuutiota

(suolaa)

Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit.  Viipaloi makkarat.  Lado kaikki ainekset kerroksittain uunikestävään pataan.  Kiehauta vesi ja liuota siihen lihaliemi.  Kaada neste pataan.  Laita kansi päälle ja hauduta + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. 

 

Tandoorikanakebab

4 pitaleipää

1 tuorekurkku

1 ruukku rapeaa salaattia

broileripihvit:

½ dl korppujauhoja

1 dl vettä

1 pieni sipuli

1 rkl garam masala –mausteseosta

1 tl kurkumaa

½ tl cayennepippuria

1 tl suolaa

2 rkl tomaattisosetta

400 g broilerin jauhelihaa

jogurttikuminakastike:

1 dl maustamatonta ruokajogurttia

½ tl jauhettua kuminaa

ripaus suolaa ja sokeria

Valmista jogurttikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään sekaisin.  Anna kastikkeen maustua hetki jääkaapissa.  Valmista broileri pihvit.  Kuori ja silppua sipuli.  Sekoita sipuli, korppujauhot, vesi ja mausteet sekaisin.  Lisää liha ja sekoita.  Muotoile massasta 8 pihviä.  Paista ne + 225 C:ssa uunissa kypsiksi (noin 20 min).  Kuori ja kuutioi kurkku ja revi salaatti.  Kokoa leipätaskuihin salaattia, kurkkua, pari pihviä ja kastiketta.  Tarjoa heti.

 

Sinihomejuusto-pähkinämuffinit

4 dl vehnäjauhoja

1 dl ruishiutaleita

2½ tl leivinjauhetta

1 rkl hunajaa

2 dl maitoa

50 g sulatettua voita

1 muna

¼ tl tabascoa

2 puolikasta säilykepäärynää

150 g sinihomejuustomuruja

1 dl saksanpähkinöitä rouheena

Yhdistä kuivat aineet keskenään.  Yhdistä toisessa kulhossa maito, hunaja, sulatettu voi, muna ja tabasco.  Kuutioi päärynän puolikkaat ja murskaa pähkinöitä hieman.  Yhdistä kaikki ainekset keskenään mahdollisimman vähän sekoittaen.  Jaa taikina muffinivuokiin ja paista + 225 C:ssa uunissa noin 15 min.

 

Karamellivanukas

paahdettu sokeri:

1 dl sokeria

1 tl sitruunan mehua

2 rkl vettä

vanukas:

1 litra kulutusmaitoa

1 rkl vanilijasokeria

8 munaa

Kuumenna kattilassa sokeri, sitruunan mehu ja vesi.  Keitä, kunnes liemi muuttuu tummanruskeaksi.  Kaada liemi voideltuun uunivuokaan ja kallistele vuokaa niin, että sokeriseos

leviää tasaisesti vuoan pohjalle ja hieman reunoillekin.  Valmista vanukas.  Kuumenna maito.  sekoita munat, vanilijasokeri ja sokeri keskenään.  Lisää lämmin maito munaseokseen ohuena nauhana koko ajan vatkaten.  Kaada seos uunivuokaan.  Kypsennä vesihauteessa + 170 C:ssa noin 45 – 50 min, kunnes vanukas on hyytynyt.   Jäähdytä vanukas haaleaksi ja kumoa vadille.  Tarjoa pakastemarjojen kera.

 

 

viikko 8

 

Kasvisgratiini

1 pieni kukkakaali

1 parsakaali

3 porkkanaa

1 pussi pakaste herneen palkoja tai pitkiä vihreitä papuja

gratiinikastike:

½ dl öljyä

½ dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

200 g cheddar-tuorejuustoa

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

pinnalle:

2 dl mustaleimaemmental-juustoa raasteena

Paloittele kasvikset hieman pienemmiksi paloiksi.  Keitä kaaleja ja porkkanaa 5 min suolalla maustetussa vedessä.  Laita kaikki kasvikset voideltuun uunivuokaan.  Valmista gratiinikastike.  Sekoita kattilassa öljy ja jauhot.  Lisää maito ja sekoita koko ajan kun kuumennat seosta.  Kiehauta ja  lisää juusto kastikkeeseen raasteena.  Keitä 5 min eli kunnes juusto sulaa.  Mausta kastike.  Kaada kastike kasvisten päälle.  Ripottele juusto pintaan.  Gratinoi + 225 C:ssa uunissa noin 20 min.  Tarjoa joko sellaisenaan salaatin kera tai esim. uunimakkaran lisäkkeenä.

 

Jenkkiläiset kyljykset

3 naudan T-luupihviä tai 6 – 8 porsaan kyljystä

mausteseos:

2 rkl öljyä

1 rkl paprikajauhetta

1½ tl sinappijauhetta

1½ tl fariinisokeria

1 tl valkosipulijauhetta

¼ tl cayennenpippuria

¼ tl jauhettua neilikkaa

1 tl suolaa

Valmista mausteseos mittaamalla kaikki ainekset öljyn joukkoon.  Sekoittele seos tasaiseksi.  Hiero mausteseos lihojen päälle ja anna maustua pari tuntia.  Kypsennä joko grillissä tai + 225 C:ssa uunissa noin 35 min.  Tarjoa lohkoperunoiden kanssa.

 

Tomaatti-oliivilasagne

10 lasagnelevyä

tomaattikastike:

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä

50 g juuriselleriä

2 rkl öljyä

3 tlk tomaattimurskaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

2 kasvisliemikuutiota

½ tl rouhittua mustapippuria

½ ruukkua tuoretta basilikaa

väliin ja pinnalle:

1 dl kivettömiä mustia oliiveja viipaleina

2 dl parmesan juustoa raasteena

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulin kynnet.  Kuori ja raasta selleri.   Kuullota kasviksia hetki öljyssä.  Lisää tomaattimurska, hunaja, kasvisliemikuutiot ja mausteet.  Hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia.  Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa soseeksi.  Kokoa lasagne voideltuun vuokaan – kerroksittain tomaattiseosta, oliiviviipaleet, parmesan juustoa ja lasagnelevyjä.  Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 40 min.  Tarjoa salaatin kera.

 

Friseesalaatti

4 kovaksi keitettyä kananmunaa

200 g pekonia kuutioina

1 valkosipulin kynsi

1 ruukku frisee salaattia

2 dl krutonkeja

vinegrettikastike:

½ dl öljyä

2 rkl sitruunan mehua

2 rkl Dijon sinappia

1 tl mustapippuria

ripaus suolaa

Kuori ja lohkoa kananmunat.  Ruskista pekonit pannulla ja valuta niistä liika rasva pois.  Hiero salaattikulhon reunat ja vähän krutonkejakin halkaistulla valkosipulinkynnellä.  Yhdistä kulhoon revitty salaatti, pekonit, munat ja krutongit.  Valmista kastike.  Mittaa kannelliseen tölkkiin kastikkeen kaikki ainekset ja ravista hyvin.  Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoa heti.

 

Lohi-juustokakku

pohja:

8 näkkileipä viipaletta

75 g voita

täyte:

2 munaa

2 dl ranskankermaa

300 g maustamatonta tuorejuustoa

400 g kylmäsavulohta

½ dl silputtua ruohosipulia

1 sitruunan mehu

¼ tl cayennepippuria

Valmista pohja.  Jauha näkkileivät muruiksi ja sekoita muruihin sulatettu voi.  Painele seos isohkon irtopohjavuoan  pohjalle ja reunoille.  Paista 6 min + 175 C:ssa uunissa.  Jäähdytä pohja.  Valmista täyte.  Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset.  Sekoita vaahdotettuun tuorejuustoon keltuaiset, ranskankerma, suikaloitu lohi, ruohosipulisilppu, sitruunanmehu ja mausteet.  Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää täytteeseen kevyesti sekoitellen.  Kaada täyte taikinapohjalle ja kypsennä uunissa noin 1 tunti.  Peitä loppuvaiheessa foliolla, ettei pinta tummu liikaa.  Jäähdytä ja poista vuoastaan.  Tarjoa iltapalana teen kera.

 

 

viikko 9

 

Kuorrutettu sipulikeitto

500 g sipulia

50 g voita

1 litraa vettä

2 lihaliemikuutiota

¼ tl valkopippuria

1 tl timjamia

1 valkosipulin kynsi

kuorrutukseen:

4 viipaletta vaaleaa leipää

2 dl juustoraastetta

Valmista keitto.  Kuori ja suikaloi sipulit.  Kuullota niitä voissa hetki.  Lisää vesi, lihaliemikuutiot, mausteet ja murskattu valkosipulin kynsi.  Keitä noin 30 min.  Annostele keitto annosmaljoihin.  Laita jokaiseen maljaan leipäviipale ja sen päälle juustoraastetta.  Kuorruta + 250 C:ssa uunissa tai grillivastuksen alla kunnes juusto on saanut kauniin värin pintaansa. 

 

Papu-parsasalaatti

1 ruukku roman-salaattia

1 tlk valkoisia papuja

1 tlk vihreää parsaa

150 kirsikkatomaatteja

kastike:

3 rkl öljyä

2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa

muutama rosmariinin ’neulanen’

ripaus suolaa ja pippuria

Valmista kastike maustumaan.  Leikkaa rosmariinin ’neulaset’ paloiksi.  Mittaa kannelliseen tölkkiin kaikki kastikkeen ainekset ja ravista. Anna maustua jääkaapissa hetki.  Huuhtele, valuta ja revi salaatti.  Valuta pavut ja parsa.  Paloittele parsa paloiksi ja halkaise tomaatit.  Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja kaada kastike salaatin päälle.

 

Kalkkunakääryleet

6 kpl, eli noin 600 g ohuita kalkkunan fileepihvejä

¼  tl suolaa

½ tl mustapippuria

12 viipaletta mustaleima emmental-juustoa

paistamiseen öljyä

kastike:

3 dl päärynämehua

½ kanaliemikuutio

1½ rkl vaaleaa kastikesuurustetta

200 g siemenettömiä viinirypäleitä

Levitä kalkkunafileepihvit työlaudalle ja mausta ne suolalla ja pippurilla.  Laita jokaiselle lihapalalle pari juustoviipaletta ja rullaa.  Kiinnitä kääryleet coctailtikuilla.  Ruskista ne padassa.  Lisää pataan mehu ja kanaliemikuutio.  Hauduta kääryleitä 15 min.  Nosta kääryleet padasta ja suurusta kastike suurusteella.  Halkaise viinirypäleet ja lisää ne pataan.  Keitä 5 min.  Lisää pataan kääryleet ja kuumenna.  Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

Seitä kreikkalaisittain

400 g seitä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ sitruunan raastettu kuori ja mehu

2 pitaleipää kuutoina

1 punasipuli

3 – 4 tomaattia

1 dl vihreitä oliiveja

200 g feta –juustoa kuutioina

1 tl oreganoa

Kuutioi kala ja mausta se suolalla, pippurilla ja sitruunalla.  Kuori ja kuutioi sipuli ja tomaatit.  Laita kaikki ainekset sekaisin voideltuun uunivuokaan.  Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 min.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa. 

 

Rukiinen mustikkapaistos

pohja:

100 g voita

1 dl sokeria

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

400 g pakaste mustikoita

3 rkl perunajauhoja

½ dl sokeria

2 dl ranskankermaa

1 muna

½ dl sokeria

2 tl vanilijasokeria

Valmista pohja.  Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.  Lisää kuivat aineet ja sekoita.  Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  Valmista täyte.  Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri.  Kaada mustikat piirasvuokaan.  Sekoita ranskankermaan muna ja sokerit.  Kaada seos mustikoiden päälle.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 25 – 30 min.  Tarjoa haaleana.