Maaliskuu 2008

 

viikko 10

 

Hedelmäinen kanasalaatti

2 dl makaronia

keittämiseen vettä ja suolaa

100 g ananaspaloja

½ tuorekurkkua

250 g kivettömiä viinirypäleitä

5 dl kypsää kanaa

kastike:

2 dl kermaviiliä

½ dl pikkelsimajoneesia

2 tl sinappia

1 tl viinietikkaa

1 tl currya

Keitä makaronit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.  Huuhdo ja valuta hyvin.  Kuori ja kuutioi kurkku.  Halkaise viinirypäleet.  Paloittele kanan liha.  Yhdistä salaatin ainekset.  Valmista kastike.  Sekoita kermaviilin joukkoon loput ainekset ja anna maustua hetki ennen salaattiin kaatamista.  Tarjoa lämpimän leivän kera.

 

Nopea kalakeitto

5 dl erilaisia suikaloituja pakaste vihanneksia

1 litra vettä

3 kalaliemikuutiota

1 laakerin lehti

1 rkl tomaattisosetta

400 g kalaa (esim. sei, turska)

2 dl kuorittuja katkaravun pyrstöjä

Mittaa kattilaan kasvikset, vesi, kalaliemikuutiot, laakerin lehti ja tomaattisose.  Keitä 15 min.  Lisää kalapalat ja hauduta vielä noin 10 min.  Lisää katkaravut.   Tarjoa smetanan kera.

 

Karjalan paisti

½ kg porsaan paistia

½ kg naudan paistia

1 potkakiekko

1 häränhäntäpala

10 maustepippuria

10 katajan marjaa

1 iso sipuli

½ rkl suolaa

1 laakerin lehti

vettä

Paloittele liha suurehkoiksi kuutioiksi.  Kuori ja lohkoa sipuli.  Lado lihat, potkakiekko, häränhäntäpala, sipuli ja mausteet kerroksittain uunikestävään pataan.  Lisää pataan kylmää vettä niin paljon, että lihapalat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä + 90 C:ssa uunissa noin 8 tuntia.  Tarkista välillä ettei pata kuivu, lisää vettä tarpeen vaatiessa.  Tarjoa kuoriperunoiden ja puolukkasurvoksen kera.

 

Lehtipihvi jauhelihasta

150 g paistijauhelihaa per ruokailija

ripaus suolaa ja pippuria

Leikkaa leivinpaperista  niin monta isohkoa neliötä kuin on ruokailijoita.  Taputtele jauheliha öljytyin käsin niin ohueksi levyksi kuin mahdollista.  Mausta liha suolalla ja pippurilla.  Kuumenna pannu ja laita siihen tilkka öljyä.  Kumoa pihvin leivinpaperin avulla ylösalaisin kuumalle pannulle.  Paista molemmin puolin.  Tarjoa esim. maustevoin, lohkoperunoiden ja salaatin kanssa.

 

Herkkusienipiiras

pohja:

2½ dl vehnäjauhoja

¼ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

75 g voita

½ dl kylmää vettä

täyte:

2 dl raejuustoa

150 g tuoreita herkkusieniä

1 keltainen paprika

½ dl ruohosipuli silppua

päälle:

2 dl kermajuustoa raasteena

1 dl kuohukermaa

Valmista pohja.  Nypi keskenään sekoitettuihin kuiviin aineisiin pehmeä voi.  Lisää vesi ja sekoita.  Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  viipaloi sienet ja suikaloi paprika. Levitä taikinan päälle raejuusto, sienet, paprika ja ruohosipuli.  Sekoita keskenään juustoraaste ja kerma.  Kaada seos täytteiden päälle.  Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 30 min.

 

Appelsiini-banaanikiisseli

1 litra appelsiinimehua

¾ dl perunajauhoja

¾ dl sokeria

2 appelsiinia

2 banaania

Mittaa kattilaan mehu, perunajauho ja sokeri.  Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee.  Älä keitä ja sekoittele, vaan kiehauta vain.  Kuori ja paloittele appelsiinit ja banaanit.  Laita hedelmäpalat kulhoon ja kaada kiisseli päälle.  Ripottele kiisselin pinnalle sokeria kuorettumisen ehkäisemiseksi.  Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

 

 

viikko 11

 

Nuudelikeitto

450 g maustamatonta broilerin fileesuikaletta

4 dl kookosmaitoa

1 rkl punaista currytahnaa

6 dl vettä

1 kanaliemikuutio

2 tl soijakastiketta

1 chilipalko

2 rkl limen mehua

250 g vehnänuudeleita

100 g siitekesieniä

200 g pakaste maissia

Kaada kookosmaito kattilaan ja keitä sitä hetki kokoon yhdessä cyrrytahnan kanssa.  Lisää broilerin suikaleet, vesi, suola, soija, suikaloitu chilipalko ja limen mehu.  Keitä 5 min.  Lisää nuudelit ja keitä 5 min.  Puhdista ja suikaloi siitakesienet ja lisää ne kattilaan maissin kanssa. Hauduta vielä pari minuuttia. 

 

Jauhelihamureke

400 g paistijauhelihaa

2 dl raejuustoa

1 muna

1 sipuli

1 dl vettä

½ dl korppujauhoja

1 ruukku tuoretta basilikaa

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

Kuori ja silppua sipuli.  Sekoita kulhossa korppujauho ja vesi.  Lisää kulhoon muna, sipulisilppu, silputtu basilika, suola ja pippuri.  Sekoita ja lisää jauheliha ja raejuusto.  Sekoita sekaisin ja muotoile seoksesta leivinpaperille mureke.  Laita murekkeen vierelle pestyjä ja halkaistuja isoja perunoita, jotka on maustettu öljyllä ja suolalla.   Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

Pääsiäissavariini

taikina:

1 dl maitoa

10 g hiivaa

½ tl kardemummaa

2 munaa

½ dl sokeria

ripaus suolaa

1 sitruunan raastettu kuori

2½ dl vehnäjauhoja

100 g voita

kostutus:

3 dl sokeroitua, laimennettua sitruunamehua

1 dl sitruslikööriä

täyte:

persikan lohkoja, mandariinin lohkoja, appelsiinin lohkojasäilyke kirsikoita

2 dl kuohukermaa

kookoshiutaleita

Valmista taikina.  Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon.  Lisää kardemumma, munat, sokeri, suola ja sitruunan kuori.  Sekoita jauhot joukkoon vuorotellen sulatetun voin kanssa.  Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi.  Kypsennä + 150 C:ssa uunissa noin 30 – 40 min.  Ota savariini uunista ja jäähdytä hetki.  Kostuta savariini vuoassaan sitruunamehu-likööriseoksella.  Anna vetäytyä noin puoli tuntia ja kumoa savariini.  Asettele savariinin keskelle ja hieman sen reunoillekin hedelmälohkot.  Vatkaa kuohukerma vaahdoksi.  Kumoa kermavaahto hedelmälohkojen päälle ja koristele kookoshiutaleilla.

 

Uunissa haudutettu siika tai lohi

1, 5 kg kokonaista kalaa

1 tl suolaa

½ sitruunan raastettu kuori

40 g voita

½ dl vettä

½ dl valkoviiniä

Sekoita keskenään suola, sitruunan kuori ja pehmeä voi.  Hiero se kalan vatsaonteloon.  Laita kala vasemmalle kyljelleen uunikestävään laakeaan vuokaan.  Kaada vesi ja viini kalan ympärille.  Peitä vuoka foliolla ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 35 min.  Ota pois uunista ja anna seistä hetki  folion alla.  Ota folio pois ja poista kalasta nahka ja evät.  Tarjoile kastikkeen ja muiden lisukkeiden kanssa.

 

Viinikastike kalalle

4 salottisipulia

50 g voita

3 rkl vehnäjauhoja

2½ dl kalalientä (voit käyttää uunikalan lientä)

1 ¼ dl kuohukermaa

1 ¼ dl valkoviiniä

1 laakerin lehti

1 mausteneilikka

ripaus sahramia

ripaus suolaa

Kuori ja hienonna sipulit.  Sulata voi ja kuullota sipulisilppua voissa hetki.  Lisää jauhot ja kalaliemi.  Sekoita hyvin.  Lisää valkoviini ja kuohukerma ja sekoittele.  Lisää mausteet ja keitä kastiketta 10 min.  Tarkista maku ja siivilöi kastike tarjolle erilliseen astiaan tai kaada kalan päälle.

 

 

viikko 12

 

Samettinen sosekeitto

3 porkkanaa

1 palsternakkaa

3 isoa rosamunda perunaa

1 bataatti

1 purjon vaalea osa

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

pala tuoretta inkivääriä

1 ½ litraa vettä

3 kasvisliemikuutiota

¼ tl valkopippuria

2 dl lime-kookoskermaa

Kuori ja paloittele kaikki kasvikset.  Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sinne liemikuutiot sekä kasvikset.  Keitä kasvikset pehmeiksi.  Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa.  Lisää lime-kookoskerma ja pippuri.  Kuumenna ja tarkista maku.  

 

Lampaan filee

700 g lampaan ulkofileetä

marinadi:

3 rkl öljyä

1 tl mustapippuria

1 tl timjamia

1 tl fariinisokeria

1 tl balsamicoa

1 tl suolaa

Sekoita marinadin ainekset kulhossa kunnes fariinisokeri on sulanut.  Laita fileet kulhoon ja sekoita.  Anna marinoitua muutama tunti.  Pyyhi fileistä liika marinadi pois.  Paista filee palat pihvien tapaan pannulla voissa 6 – 8 min niitä välillä käännellen ja kieritellen.  Kääri file folioon ja anna vetäytyä hetki.  Viipaloi tarjolle.  Tarjoa ratatouillevihannesten kera

 

Ratatouillevihannekset

400 g kesäkurpitsaa

400 g munakoisoa

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

2 sipulia

1 dl öljyä

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl rosmariinia

1 tlk tomaattimurskaa

½ dl rucolaa revittynä

½ dl valkoista balsamicoa

Kuutioi munakoiso ja suolaa se.  Anna sen hetki ’itkeä’ ja purista siitä sitten liika neste pois.  Kuutioi kesäkurpitsa ja paprikat.  Kuori ja kuutioi sipulit.  Kuumenna öljy padassa ja lisää sinne kaikki kasvikset ja mausteet.  Kääntele hetki öljyssä ja lisää tomaattimurska.  Hauduta 10 min.  Lisää rucola ja balsamico.  Kuumenna ja maista suolaisuus.  Levitä höystö laakealle vadille ja viipaloi lammas päälle.

 

Savukalapatee

½ kg puhdistettua savukalaa (esim. silakkaa)

1 dl kalalientä

2 dl kuohukermaa

100 g majoneesia

2 rkl tomaattisosetta

5 liivatelehteä

ripaus mustapippuria

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 min.  Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen.  Anna seoksen jäähtyä hetki.  Vatkaa kerma vaahdoksi.  Sekoita perattuun kalaan, mausteet, tomaattisose, majoneesi, kermavaahto ja kalaliemi.  Kaada seos hyytymään tarjoiluastiaan.  Valmista seuraavana päivänä.

 

Paprikasalaatti

1 keltainen paprika

1 oranssi paprika

1 punainen paprika

1 makea sipuli

kastike:

4 rkl öljyä

2 rkl vaaleaa balsamicoa

2 rkl vettä

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

3 murskattua valkosipulin kynttä

Halkaise paprikat ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.  Paahda paprikoita grillivastuksen alla uunissa noin 10 min, kunnes paprikan kuoret kupruilevat irti.  Ota paprikat pois uunista ja kuori niistä kuoret pois.  Jäähdytä paprikat.  Kuori ja suikaloi sipuli.  Viipaloi paprikat ja yhdistä ne sipulin kanssa.  Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista kastike sekaisin.  Kaada kastike salaatin päälle ja anna salaatin maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Juhlaleipä

1 dl maitoa

2½ dl piimää

ripaus sahramia

30 g hiivaa

1 tl suolaa

500 g vehnäjauhoja

30 g voita

voiteluun kananmunaa

Kuumenna maito ja piimä kädenlämpöisiksi.  Lisää sahrami ja hiiva.  Sekoita kunnes hiiva on liuennut.  Sekoita joukkoon suola ja alusta jauhot taikinaan.  Lisää lopuksi sulatettu voi ja vaivaa taikinasta tasainen ja kiiltävä.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi.  Vaivaa taikinaa hetki uudelleen, jaa se kahteen osaan ja muotoile siitä kaksi leipää.  Kohota hetki, voitele ne munalla, viiltele niihin viillot.  Paista + 200 C:ssa uunissa noin 30 min.

 

 

 

viikko 13

 

Broileria sienien kera

4 broilerin maustamatonta rintapalaa

1 rkl voita

1 rkl öljyä

2 dl valkoviiniä tai makeuttamatonta omenamehua

400 g tuoreita herkkusieniä

1 tlk tomaattimurskaa

1 kanaliemikuutio

½ tl mustapippuria

Paloittele broilerinpalat neljään osaan.  Kuumenna voi ja öljy padassa.  Ruskista lihat nopeasti padassa.   Lisää viipaloidut sienet, viini tai omenamehu, tomaattimurska, kanaliemikuutio ja pippuri.  Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä hauduttaen noin 1 tunti.  Lisää suolaa tarvittaessa.  Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

 

Peruna-palsternakkagratiini

500 g perunoita

300 g palsternakkaa

3 dl ruokakermaa

2 munaa

1 tl suolaa

¼ tl muskottipähkinöitä

1 tl rakuunaa

ripaus valkopippuria

Kuori ja suikaloi perunat ja palsternakat.  Kaada kasvikset voideltuun uunivuokaan.  Sekoita keskenään kerma, munat ja mausteet.  Kaada seos vuokaan.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti.  Tarjoa silakkapihvien kera.

 

Silakkapihvit

600 g silakkafileitä

150 g tuorejuustoa

½ dl tilliä silppuna

ripaus pippuria ja suolaa

kuorrutus:

1 ½ dl ruisjauhoja ja ripaus suolaa

paistamiseen voita

Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä ja valuta ne hyvin.  Sekoita keskenään tuorejuusto, tillisilppu ja mausteet.  Levitä joka toiselle fileelle täytettä ja käännä toinen filee päälle.  Kierittele pihvit ruisjauhoissa ja paista voissa kullan ruskeiksi.

 

Raikassalaatti

1 ruukku rapeaa salaattia

1 ruukku viinisuolaheinää

15 kirsikkatomaattia

15 kivetöntä viinirypälettä

1 dl persiljaa silppuna

öljy-vinegrettikastike

Huuhdo ja revi salaatit.  Halkaise kirsikkatomaatit ja viinirypäleet.  Yhdistä kaikki ainekset ja kaada vinegretti päälle.

 

Parsakaali-kinkkupiiras

pohja:

5 dl hiivaleipävehnäjauhoja

½ tl suolaa

150 g voita

1 dl maitoa

täyte:

2 parsakaalia

150 g saunapalvikinkkua

päälle:

3 munaa

2 dl kuohukermaa

1½ dl juustoraastetta

ripaus mustapippuria

Valmista pohja.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi niiden joukkoon pehmeä voi.  Lisää maito ja sekoita.  Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  Valmistele täyte.  Paloittele parsakaalit pienemmiksi paloiksi.  Suikaloi parsakaalin kantaosa.  Keitä parsakaalia suolalla maustetussa vedessä 5 min.  Valuta ja jäähdytä hieman.  Suikaloi kinkku.  Levitä parsakaali ka kinkku taikinan päälle.  Valmista munaseos.  Vatkaa munien rakenne rikki.  Lisää kerma, juustoraaste ja pippuri.  Kaada seos vuokaa ja kypsennä + 175C:ssa uunissa noin 45 min.

 

 

viikko 14

 

Punajuurikeitto

5 isohkoa raakaa punajuurta

2 punasipulia

pala palsternakkaa

2 perunaa

1 litra vettä

1 kasvisliemikuutiota

1 pussi sinihomejuustomuruja

½ tl timjamia

Kuori ja paloittele juurekset.  Kuumenna vesi ja lisää sen joukkoon liemikuutio ja kasvikset.  Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä.  Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää sinihomejuustomurut sekä timjami.  Keitä kunnes juusto on sulanut. 

 

Savulohipasta

300 g nauhamakaronia

2 dl ruokakermaa

200 g kylmäsavulohta

½ ruukkua ruohosipulia

¼ tl mustapippuria

1 dl kirjolohenmätiä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.  Kuumenna pannulla kerma, lisää siihen suikaloitu kylmäsavulohi, silputtu ruohosipuli ja pippuri.  Kuumenna kiehuvaksi ja lisää valutettu pasta.  Sekoita ja annostele lautasille.  Koristele annokset kirjolohenmädillä.

 

Broilerivuoka

500 g kypsää broileria

kastike:170 g amerikan pekonia

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä

1 keltainen paprika

2 dl vettä

1 kanaliemikuutio

200 g sulatejuustoa

2 dl ruokakermaa

ripaus pippuria

Revi broileri paloiksi voidellun uunivuoan pohjalle.  Suikaloi pekoni.  Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulin kynnet.  Ruskista pekoni pannulla ja lisää sipulit kuullottumaan pannulle.  Suikaloi paprika.  Kaada pekoni-sipuliseos lihojen päälle vuokaan.  Laita paprikasuikaleet vuokaan.  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kanaliemikuutio sekä juusto.  Sekoittele kunnes juusto on sulanut.  Lisää kerma ja pippuri.  Kaada seos vuokaan ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 25 – 30 min.  Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

Sitrus-sipulisalaatti

1 greippi

2 appelsiinia

2 makeaa sipulia

1 tl juoksevaa hunajaa

2 rkl öljyä

ripaus suolaa

Kuori ja viipaloi sitrushedelmät sekä sipulit.  Lado ne kerroksittain kulhoon.  Sekoita keskenään hunaja, öljy ha suola.  Kaada seos salaatin päälle ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.

 

Aamiaissarvet

½ dl maitojauhetta

½ tl suolaa

50 g hiivaa

8 dl vehnäjauhoja

2½ dl juustoraastetta (punaleimaemmental)

2½ dl vettä

100 g voita

voiteluun kananmunaa

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja nypi niiden joukkoon pehmeä voi.  Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman vähän.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi.  Jaa taikina 4 osaa ja kauli taikinoita pyöreät levyt.  Jaa pyörylät 6 osaan ja rullaa leveästä reunasta lähtien sarveksi.  Kohota ja voitele munalla.  Paista + 225 C:ssa uunissa noin 15 min.  Tarjoa hillon kera.