Maaliskuu 2008
viikko 10
Hedelmäinen kanasalaatti
keittämiseen vettä ja suolaa
½ tuorekurkkua
kastike:
½ dl pikkelsimajoneesia
2 tl sinappia
1 tl viinietikkaa
1 tl currya
Keitä makaronit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo ja valuta hyvin. Kuori ja kuutioi kurkku. Halkaise viinirypäleet. Paloittele kanan liha. Yhdistä salaatin ainekset. Valmista kastike. Sekoita kermaviilin joukkoon loput ainekset ja anna maustua hetki ennen salaattiin kaatamista. Tarjoa lämpimän leivän kera.
Nopea kalakeitto
3 kalaliemikuutiota
1 laakerin lehti
1 rkl tomaattisosetta
Mittaa kattilaan kasvikset, vesi, kalaliemikuutiot, laakerin lehti ja tomaattisose. Keitä 15 min. Lisää kalapalat ja hauduta vielä noin 10 min. Lisää katkaravut. Tarjoa smetanan kera.
Karjalan paisti
½ kg porsaan paistia
½ kg naudan paistia
1 potkakiekko
1 häränhäntäpala
10 maustepippuria
10 katajan marjaa
1 iso sipuli
½ rkl suolaa
1 laakerin lehti
vettä
Paloittele liha suurehkoiksi kuutioiksi. Kuori ja lohkoa sipuli. Lado lihat, potkakiekko, häränhäntäpala, sipuli ja mausteet kerroksittain uunikestävään pataan. Lisää pataan kylmää vettä niin paljon, että lihapalat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä + 90 C:ssa uunissa noin 8 tuntia. Tarkista välillä ettei pata kuivu, lisää vettä tarpeen vaatiessa. Tarjoa kuoriperunoiden ja puolukkasurvoksen kera.
Lehtipihvi jauhelihasta
ripaus suolaa ja pippuria
Leikkaa leivinpaperista niin monta isohkoa neliötä kuin on ruokailijoita. Taputtele jauheliha öljytyin käsin niin ohueksi levyksi kuin mahdollista. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Kuumenna pannu ja laita siihen tilkka öljyä. Kumoa pihvin leivinpaperin avulla ylösalaisin kuumalle pannulle. Paista molemmin puolin. Tarjoa esim. maustevoin, lohkoperunoiden ja salaatin kanssa.
Herkkusienipiiras
pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
½ dl kylmää vettä
täyte:
1 keltainen paprika
½ dl ruohosipuli silppua
päälle:
Valmista pohja. Nypi keskenään sekoitettuihin kuiviin aineisiin pehmeä voi. Lisää vesi ja sekoita. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. viipaloi sienet ja suikaloi paprika. Levitä taikinan päälle raejuusto, sienet, paprika ja ruohosipuli. Sekoita keskenään juustoraaste ja kerma. Kaada seos täytteiden päälle. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 30 min.
Appelsiini-banaanikiisseli
¾ dl perunajauhoja
¾ dl sokeria
2 appelsiinia
2 banaania
Mittaa kattilaan mehu, perunajauho ja sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Älä keitä ja sekoittele, vaan kiehauta vain. Kuori ja paloittele appelsiinit ja banaanit. Laita hedelmäpalat kulhoon ja kaada kiisseli päälle. Ripottele kiisselin pinnalle sokeria kuorettumisen ehkäisemiseksi. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
viikko 11
Nuudelikeitto
1 rkl punaista currytahnaa
1 kanaliemikuutio
2 tl soijakastiketta
1 chilipalko
2 rkl limen mehua
Kaada kookosmaito kattilaan ja keitä sitä hetki kokoon yhdessä cyrrytahnan kanssa. Lisää broilerin suikaleet, vesi, suola, soija, suikaloitu chilipalko ja limen mehu. Keitä 5 min. Lisää nuudelit ja keitä 5 min. Puhdista ja suikaloi siitakesienet ja lisää ne kattilaan maissin kanssa. Hauduta vielä pari minuuttia.
Jauhelihamureke
1 muna
1 sipuli
½ dl korppujauhoja
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
Kuori ja silppua sipuli. Sekoita kulhossa korppujauho ja vesi. Lisää kulhoon muna, sipulisilppu, silputtu basilika, suola ja pippuri. Sekoita ja lisää jauheliha ja raejuusto. Sekoita sekaisin ja muotoile seoksesta leivinpaperille mureke. Laita murekkeen vierelle pestyjä ja halkaistuja isoja perunoita, jotka on maustettu öljyllä ja suolalla. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti.
Pääsiäissavariini
taikina:
½ tl kardemummaa
2 munaa
½ dl sokeria
ripaus suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
2½ dl vehnäjauhoja
kostutus:
täyte:
persikan lohkoja, mandariinin lohkoja, appelsiinin lohkojasäilyke kirsikoita
kookoshiutaleita
Valmista taikina. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kardemumma, munat, sokeri, suola ja sitruunan kuori. Sekoita jauhot joukkoon vuorotellen sulatetun voin kanssa. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Kypsennä + 150 C:ssa uunissa noin 30 – 40 min. Ota savariini uunista ja jäähdytä hetki. Kostuta savariini vuoassaan sitruunamehu-likööriseoksella. Anna vetäytyä noin puoli tuntia ja kumoa savariini. Asettele savariinin keskelle ja hieman sen reunoillekin hedelmälohkot. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Kumoa kermavaahto hedelmälohkojen päälle ja koristele kookoshiutaleilla.
Uunissa haudutettu siika tai lohi
1,
1 tl suolaa
½ sitruunan raastettu kuori
½ dl vettä
½ dl valkoviiniä
Sekoita keskenään suola, sitruunan kuori ja pehmeä voi. Hiero se kalan vatsaonteloon. Laita kala vasemmalle kyljelleen uunikestävään laakeaan vuokaan. Kaada vesi ja viini kalan ympärille. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 35 min. Ota pois uunista ja anna seistä hetki folion alla. Ota folio pois ja poista kalasta nahka ja evät. Tarjoile kastikkeen ja muiden lisukkeiden kanssa.
Viinikastike kalalle
4 salottisipulia
3 rkl vehnäjauhoja
2½ dl kalalientä (voit käyttää uunikalan lientä)
1 ¼ dl kuohukermaa
1 ¼ dl valkoviiniä
1 laakerin lehti
1 mausteneilikka
ripaus sahramia
ripaus suolaa
Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi ja kuullota sipulisilppua voissa hetki. Lisää jauhot ja kalaliemi. Sekoita hyvin. Lisää valkoviini ja kuohukerma ja sekoittele. Lisää mausteet ja keitä kastiketta 10 min. Tarkista maku ja siivilöi kastike tarjolle erilliseen astiaan tai kaada kalan päälle.
viikko 12
Samettinen sosekeitto
3 porkkanaa
1 palsternakkaa
3 isoa rosamunda perunaa
1 bataatti
1 purjon vaalea osa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
pala tuoretta inkivääriä
1 ½ litraa vettä
3 kasvisliemikuutiota
¼ tl valkopippuria
Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sinne liemikuutiot sekä kasvikset. Keitä kasvikset pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää lime-kookoskerma ja pippuri. Kuumenna ja tarkista maku.
Lampaan filee
marinadi:
3 rkl öljyä
1 tl mustapippuria
1 tl timjamia
1 tl fariinisokeria
1 tl balsamicoa
1 tl suolaa
Sekoita marinadin ainekset kulhossa kunnes fariinisokeri on sulanut. Laita fileet kulhoon ja sekoita. Anna marinoitua muutama tunti. Pyyhi fileistä liika marinadi pois. Paista filee palat pihvien tapaan pannulla voissa 6 – 8 min niitä välillä käännellen ja kieritellen. Kääri file folioon ja anna vetäytyä hetki. Viipaloi tarjolle. Tarjoa ratatouillevihannesten kera
Ratatouillevihannekset
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 sipulia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl rosmariinia
1 tlk tomaattimurskaa
½ dl rucolaa revittynä
½ dl valkoista balsamicoa
Kuutioi munakoiso ja suolaa se. Anna sen hetki ’itkeä’ ja purista siitä sitten liika neste pois. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprikat. Kuori ja kuutioi sipulit. Kuumenna öljy padassa ja lisää sinne kaikki kasvikset ja mausteet. Kääntele hetki öljyssä ja lisää tomaattimurska. Hauduta 10 min. Lisää rucola ja balsamico. Kuumenna ja maista suolaisuus. Levitä höystö laakealle vadille ja viipaloi lammas päälle.
Savukalapatee
½ kg puhdistettua savukalaa (esim. silakkaa)
2 rkl tomaattisosetta
5 liivatelehteä
ripaus mustapippuria
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 min. Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Anna seoksen jäähtyä hetki. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita perattuun kalaan, mausteet, tomaattisose, majoneesi, kermavaahto ja kalaliemi. Kaada seos hyytymään tarjoiluastiaan. Valmista seuraavana päivänä.
Paprikasalaatti
1 keltainen paprika
1 oranssi paprika
1 punainen paprika
1 makea sipuli
kastike:
4 rkl öljyä
2 rkl vaaleaa balsamicoa
2 rkl vettä
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
3 murskattua valkosipulin kynttä
Halkaise paprikat ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda paprikoita grillivastuksen alla uunissa noin 10 min, kunnes paprikan kuoret kupruilevat irti. Ota paprikat pois uunista ja kuori niistä kuoret pois. Jäähdytä paprikat. Kuori ja suikaloi sipuli. Viipaloi paprikat ja yhdistä ne sipulin kanssa. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista kastike sekaisin. Kaada kastike salaatin päälle ja anna salaatin maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
Juhlaleipä
2½ dl piimää
ripaus sahramia
1 tl suolaa
voiteluun kananmunaa
Kuumenna maito ja piimä kädenlämpöisiksi. Lisää sahrami ja hiiva. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon suola ja alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi sulatettu voi ja vaivaa taikinasta tasainen ja kiiltävä. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa hetki uudelleen, jaa se kahteen osaan ja muotoile siitä kaksi leipää. Kohota hetki, voitele ne munalla, viiltele niihin viillot. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 30 min.
viikko 13
Broileria sienien kera
4 broilerin maustamatonta rintapalaa
1 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 kanaliemikuutio
½ tl mustapippuria
Paloittele broilerinpalat neljään osaan. Kuumenna voi ja öljy padassa. Ruskista lihat nopeasti padassa. Lisää viipaloidut sienet, viini tai omenamehu, tomaattimurska, kanaliemikuutio ja pippuri. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä hauduttaen noin 1 tunti. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
Peruna-palsternakkagratiini
2 munaa
1 tl suolaa
¼ tl muskottipähkinöitä
1 tl rakuunaa
ripaus valkopippuria
Kuori ja suikaloi perunat ja palsternakat. Kaada kasvikset voideltuun uunivuokaan. Sekoita keskenään kerma, munat ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa silakkapihvien kera.
Silakkapihvit
½ dl tilliä silppuna
ripaus pippuria ja suolaa
kuorrutus:
1 ½ dl ruisjauhoja ja ripaus suolaa
paistamiseen voita
Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä ja valuta ne hyvin. Sekoita keskenään tuorejuusto, tillisilppu ja mausteet. Levitä joka toiselle fileelle täytettä ja käännä toinen filee päälle. Kierittele pihvit ruisjauhoissa ja paista voissa kullan ruskeiksi.
Raikassalaatti
1 ruukku rapeaa salaattia
1 ruukku viinisuolaheinää
15 kirsikkatomaattia
15 kivetöntä viinirypälettä
öljy-vinegrettikastike
Huuhdo ja revi salaatit. Halkaise kirsikkatomaatit ja viinirypäleet. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada vinegretti päälle.
Parsakaali-kinkkupiiras
pohja:
½ tl suolaa
täyte:
2 parsakaalia
päälle:
3 munaa
1½ dl juustoraastetta
ripaus mustapippuria
Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi niiden joukkoon pehmeä voi. Lisää maito ja sekoita. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmistele täyte. Paloittele parsakaalit pienemmiksi paloiksi. Suikaloi parsakaalin kantaosa. Keitä parsakaalia suolalla maustetussa vedessä 5 min. Valuta ja jäähdytä hieman. Suikaloi kinkku. Levitä parsakaali ka kinkku taikinan päälle. Valmista munaseos. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, juustoraaste ja pippuri. Kaada seos vuokaa ja kypsennä + 175C:ssa uunissa noin 45 min.
viikko 14
Punajuurikeitto
5 isohkoa raakaa punajuurta
2 punasipulia
pala palsternakkaa
2 perunaa
1 kasvisliemikuutiota
1 pussi sinihomejuustomuruja
½ tl timjamia
Kuori ja paloittele juurekset. Kuumenna vesi ja lisää sen joukkoon liemikuutio ja kasvikset. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää sinihomejuustomurut sekä timjami. Keitä kunnes juusto on sulanut.
Savulohipasta
½ ruukkua ruohosipulia
¼ tl mustapippuria
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna pannulla kerma, lisää siihen suikaloitu kylmäsavulohi, silputtu ruohosipuli ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää valutettu pasta. Sekoita ja annostele lautasille. Koristele annokset kirjolohenmädillä.
Broilerivuoka
kastike:170 g amerikan pekonia
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 keltainen paprika
1 kanaliemikuutio
ripaus pippuria
Revi broileri paloiksi voidellun uunivuoan pohjalle. Suikaloi pekoni. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulin kynnet. Ruskista pekoni pannulla ja lisää sipulit kuullottumaan pannulle. Suikaloi paprika. Kaada pekoni-sipuliseos lihojen päälle vuokaan. Laita paprikasuikaleet vuokaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kanaliemikuutio sekä juusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää kerma ja pippuri. Kaada seos vuokaan ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 25 – 30 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.
Sitrus-sipulisalaatti
1 greippi
2 appelsiinia
2 makeaa sipulia
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl öljyä
ripaus suolaa
Kuori ja viipaloi sitrushedelmät sekä sipulit. Lado ne kerroksittain kulhoon. Sekoita keskenään hunaja, öljy ha suola. Kaada seos salaatin päälle ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.
Aamiaissarvet
½ dl maitojauhetta
½ tl suolaa
2½ dl juustoraastetta (punaleimaemmental)
2½ dl vettä
voiteluun kananmunaa
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja nypi niiden joukkoon pehmeä voi. Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman vähän. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 4 osaa ja kauli taikinoita pyöreät levyt. Jaa pyörylät 6 osaan ja rullaa leveästä reunasta lähtien sarveksi. Kohota ja voitele munalla. Paista + 225 C:ssa uunissa noin 15 min. Tarjoa hillon kera.