Huhtikuu 2008

 

viikko 15

 

Sieni-cappuccino

100g tuoreita herkkusieniä

100 g tuoreita siitakesieniä

1 sipuli

25 g voita

2 kanaliemikuutiota

1 tl timjamia

5 dl vettä

2 dl kuohukermaa

1½ rkl vaaleaa kastikesuurusta

½ tl mustapippuria

Puhdista ja kuutioi sienet ja sipuli.  Ruskista sieni-sipulisilppu kattilassa.  Lisää kanaliemikuutiot, timjami, vesi ja kerma.  Hauduta 15 min.  Lisää vaalea suuruste ja keitä vielä pari minuuttia.  Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

Spaghetti bolognese

kastike:

5 valkosipulin kynttä

1 sipuli

100 g pekonia kuutioina

500 g paistijauhelihaa

2 lihaliemikuutiota

1 tl sokeria

1/3 tl mustapippuria

½ tl rosmariinia

½ tl oreganoa

1 prk (400g) chilillä maustettua tomaattimurskaa

2 rkl tomaattisosetta

5 dl vettä

1 dl silputtua persiljaa

pasta:

500 g spaghettia

tarjoiluun:

75 g parmesania lastuina

Valmista kastike.  Kuori ja silppua valkosipulin kynnet ja sipuli.  Ruskista pekoni ja sipulit padassa.  Lisää jauheliha ja paahda heti.  Lisää mausteet, tomaattimurska, tomaattisose ja vesi.  Hauduta 30 min.  Lisää persilja ja hauduta vielä 5 min.  Keitä spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan.  Tarjoile parmesanin kera.

 

Anjoviskiusaus

1 pieni purjo

3 omenaa

2 rkl voita

500 g peruna-sipuliseosta

1 iso rasia anjovista

5 dl ruokakermaa

pinnalle:

1½ dl juustoa raasteena

Halkaise purjo ja suikaloi se.  Kuori ja silppua omenat.  Kuullota niitä voissa hetki.  Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain purjo-omenaseosta, peruna-sipuliseosta ja anjovisfileitä.  Kaada vuokaan anjovistölkin liemi ja kerma.  Ripottele pinnalle juustoraaste.  Kypsennä

 + 200 C:ssa uunissa noin 45 – 50 min.  Tarjoa punajuurisalaatin kera.

 

Punajuurisalaatti

400 g etikkapunajuuria

2 päärynää

1 punasipuli

2 dl ranskankermaa

ripaus suolaa, sokeria ja pippuria

Raasta etikkapunajuuret karkealla raastinterällä.  Kuori ja raasta päärynät punajuurien joukkoon.  Kuori ja silppua punasipuli.  Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna salaatin maustua jääkaapissa noin pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Mud cake

taikina:

400 g tummaa suklaata

2 kananmunaa

150 g voita

2 dl fariinisokeria

2 tl vanilijasokeria

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

koristeluun:

tomusokeria ja suklaalastuja

tarjoiluun:

vanilijajäätelöä

Sulata suklaa miedolla lämmöllä.  Erota kananmunista valkuaiset ja keltuaiset.  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.  Vatkaa pehmeä voi, keltuaiset ja sokerit vaahdoksi.  Sekoita kuivat aineet keskenään.  Lisää sulatettu suklaa ja siivilöity jauhoseos voivaahtoon.  Sekoita valkuaisvaahto taikinaan varovasti nostellen.  Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 20 min.  Ota kakku uunista, jäähdytä ja siirrä se tarjoiluvadille.  Koristele ja tarjoa vanilijajäätelön kera.

 

 

viikko 16:

 

Kasvislasagne

juustokastike:

1 ¼ dl vehnäjauhoja

1 litra maitoa

1 pkt Koskenlaskija mustaleima-juustoa

1 tl kuivattua basilikaa

1 tl kuivattua oraganoa

¾ tl suolaa

kasvikset:

500 g kasviksia, esim. erilaisia pakaste kasviksia

1 rkl öljyä

1 päärynä

100 g sinihomejuustoa

pasta:

12 lasagnelevyä

pinnalle:

2 dl juustoraastetta

Valmista kastike.  Mittaa kattilaan jauhot ja maito.  Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee.  Lisää kuutioitu juusto ja mausteet.  Keitä 5 min.  Esikeitä tuoreet kasvikset ja sulata pakastekasvikset.  Kuullota kasviksia pannulla.  Lisää kuutioitu omena ja sinihomejuusto.  Kokoa lasagne voideltuun vuokaan.  Ripottele juustoraaste pinnalle  ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 40 min.  Ota pois uunista ja anna lasagnen vetäytyä hetki. 

 

Broileria omenakastikkeella

4 broilerin maustamatonta rintafileetä

ripaus suolaa jokaiseen

omenakastike:

2 rkl voita

1 omenaa

1 pieni sipuli

2 dl omenatäysmehua

1 kanaliemikuutio

1 tl rosmariinia

1 dl ranskankermaa

Valmista kastike.   Kuori ja silppua omena ja sipuli.  Kuullota ne öljyssä.  Lisää mehu, kanaliemikuutio ja mausteet.  Keitä 10 min.  Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi.  Sillä välin, kun kastike hautuu, paista pannulla broilerin rintafileet ja mausta ne suolalla.  Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

Tonnikalapyörykät

2 tlk veteen säilöttyä tonnikalaa

75 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl vettä

¾ dl korppujauhoja

½ tl chilirouhetta

4 murskattua valkosipulin kynttä

100 g savupekonia suikaleina

1 dl ruohosipulia silputtuna

1 kananmuna

jauhottamiseen ja paistamiseen:

¾ dl korppujauhoja ja öljyä

Valuta tai puserra tonnikalasta neste pois. Sekoita kulhossa tuorejuusto, vesi, korppujauhot ja mausteet.  Anna turvota 10 min.  Ruskista pekoni ja lisää kulhoon.  Lisää tonnikala, ruohosipulisilppu ja kananmuna.  Valmista pyörykät ja pyörittele niitä korppujauhossa ennen paistamista.  Paista kauniin ruskeiksi.  Tarjoa pestoperunoiden kanssa.

 

Pestoperunat

1½ kg perunoita

¼ dl öljyä

suolaa

1½ dl pestoa

Pese perunat huolellisesti ja lohkoa ne.  Kuivaa lohkot hyvin.  Asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle.  Sekoita pesto ja öljy.  Sivele perunoita öljyllä ja ripottele suolaa päälle.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 45 min.  Ota perunalohkot uunista ja sekoita niihin kulhossa pesto.  Tarjoa heti. 

 

Jäätelöä turkinpippurikastikeella

turkinpippurikastike:

1½ dl turkinpippurikaramellejä

1½ dl sokeria

1½ dl kuohukermaa

1½ dl vettä

jäätelöä 1 litra

Valmista kastike.  Pane turkinpippurit vahvaan muovipussiin ja murskaa ne.  Kaada rouhe, sokeri, kerma ja vesi kattilaan.  Keitä seosta kunnes turkinpippurirouhe on kokonaan liuennut.  Jäähdytä kastike.  Kastike sakenee jäähtyessään.  Kuutioi jäätelö tarjoilumaljoihin ja kaada kastiketta päälle.

 

 

viikko 17

 

Pasta-silakkakeitto

1,2 litraa vettä

2 kalaliemikuutiota

½ salaattifenkolia

2 porkkanaa

pieni pala juuriselleriä

10 cm:n pala purjoa

100 g kuviopastaa

100g Koskenlaskija –sulatejuustoa (mustaleima)

250 g silakkafileitä

½ dl silputtua tilliä

Paloittele kasvikset suikaleiksi.  Kiehauta vesi ja lisää liemikuutiot, kasvissuikaleet ja pasta.  Keitä 5 min ja lisää kuutioitu sulatejuusto.  Keitä kunnes juusto on sulanut.  Poista silakkafileistä nahka ja paloittele ne.  Lisää silakat ja tilli keittoon.  Hauduta vielä 5 min.

 

Porsaskääryleet

4 kpl porsaan ulkofileepihvejä

täyte:

150 g piparjuurituorejuustoa

½ dl persiljasilppua

kastike:

2 dl ruokakermaa

1 tl makeaa sinappia

ripaus suolaa

Nuiji lihat ohuiksi.  Sivele jokaiselle lihapalalle tuorejuustoa ja ripottele persilja.  Kääri lihat rullalle ja kiinnitä ne cocktailtikulla.  Ruskista ne pannulla voissa joka puolelta.  Laita kääryleet uunivuokaan ja kaada päälle ruokakerma-sinappiseos.  Hauduta folion alla + 200 C:ssa uunissa noin 35 min.  Tarjoa perunasoseen ja coleslawn kera.

 

Coleslaw – amerikkalainen kaalisalaatti

400 g valkokaalia

1 porkkana

1 salottisipuli

1 tl sokeria

1/3 tl suolaa

1 -  1½ dl majoneesia

1 tl makeaa sinappia

Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi.  Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.  Kuori ja silppua sipuli.  Yhdistä kasvikset ja lisää sokeri ja suola.  Anna kasvisten levätä jääkaapissa pari tuntia.  Lisää majoneesi ja sinappi.  Sekoita ja tarjoa.

 

Keitettyjä perunoita ruohosipulikastikkeessa

8 raakaa perunaa

kastike:

3 rkl voita

3 tl vehnäjauhoja

2 ½ dl maitoa

1 dl ruohosipuli silppua

½ tl suolaa

Pane perunat kypsymään kuorineen kiehuvaan veteen ja keitä ne kypsiksi. Valmista sillä välin kastike.  Kuumenna kattilassa voi ja lisää jauhot.  Sekoita ja lisää maito.  Keitä koko ajan sekoitellen kunnes sakenee.  Lisää ruohosipuli ja suola.  Kun perunat ovat kypsiä, kuori ne äkkiä tulikuumina.  Kuutioi ne ja laita ne kastikkeeseen.  Sekoita ja anna perunoiden vetäytyä 5 min kannen alla.  Tarjoa esim.  uunimakkaran tai kalan kanssa. 

 

Appelsiinileivokset

3 munaa

1½ dl sokeria

5 ½ - 6 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

3 tl vanilijasokeria

2 ¼ dl maitoa

3 tippaa appelsiiniöljyä

225 g voita

kuorrutus:

300 g tomusokeria

appelsiinimehua

pieni tippa keltaista karamelliväriä

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sulata rasva.  Lisää munavaahtoon vuorotellen kuivat aineet ja nesteet.  Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 35 x 30 cm:n levyksi.  Paista + 225C:ssa uunissa noin 20 – 25 min.  Jäähdytä pohja.  Sekoita siivilöityyn tomusokeriin värjättyä appelsiinimehua sen verran, että saadaan tahmea seos.  Levitä kuorrutus pohjalle.  Koristele nonparelleilla tai hillotuilla appelsiinin kuorilla.  Leikkaa neliöiksi.

 

viikko18

 

Lohi-juustokastike pastalle

1 ison purjoa valkoinen osa

1 isohko kesäkurpitsa

1 porkkana

2 rkl öljyä

2 dl ruokakermaa

200 g sinihomejuustoa

300 g savulohta

1 dl hienonnettua ruohosipulia

Suikaloi kasvikset ja hauduta niitä öljyssä hetki.  Lisää ruokakerma ja sinihomejuusto.  Kun juusto on sulanut, tarkista kastikkeen paksuus, ohenna tarvittaessa maidolla.  Lisää suolaa tarvittaessa.  Lisää paloiteltu lohi ja sekoita.  Kaada vastakeitetyn pastan päälle ja tarjoa.

 

Nopea, tomaattinen jauhelihakeitto

n. 300 g jauhelihaa

1 rkl öljyä

100 g pakaste sipulikuutioita

1½ litraa pakastekasviksia suikaleina

1½ litraa vettä

3 lihaliemikuutiota

1 dl tomaattisosetta

2½ dl pätkittyä spaghettia

1 dl hienonnettua persiljaa

Kuumenna öljy kattilassa, lisää jauheliha ja paahda se.  Lisää sipulit, kasvikset, vesi, liemikuutiot, tomaattisose ja spaghetti.  Keitä 15 min.  Lisää persilja ja tarjoile.

 

Seesamkuorrutettu broileri

600 g broilerin rintafileetä

1 paprika

2 tlk (á 227g) ananaspaloja

4 dl ranskankermaa

½ tl currya

4 rkl mango-chutneytä

¾ dl seesamin siemeniä

Kuutioi paprika.  Levitä voidellun uunivuoan pohjalle paprikakuutiot ja ananaspalat.  Sekoita ranskankermaan curry ja mango-chutney.  Kaada seos vuokaan.  Laita lihat vuokaan ja kääntele ne ranskankermaseoksessa.  Ripottele seesaminsiemenet pinnalle.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 50 min.  Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera. Voit valmistaa vuoan valmiiksi jääkaappiin odottamaan ja paistaa sen myöhemmin.

 

Purjopiirakka

taikina:

3 dl vehnäjauhoja

1 dl juustoraastetta

150 g margariinia

2 rkl vettä

täyte:

2 isoa purjoa

2 rkl öljyä

5 dl juustoraastetta (esim. punaleima tai mustaleima emmental)

3 munaa

3 dl maitoa

20 kivetöntä oliivia

Valmista pohja.  Nypi vehnäjauhot, juustoraaste ja margariini ryynimäiseksi seokseksi.  Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin.  Nosta taikina jääkaappiin lepäämään. Valmista täyte.  Suikaloi purjot ja hauduta ne pehmeiksi pannulla.  Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää maito.  Kauli pohjataikina ja pistele se haarukalla.  Esikypsennä pohjaa + 200 C:ssa uunissa noin 10 min.  Levitä pohjalle purjot, juustoraaste, oliivit ja kaada päälle muna-maito.  Jatka kypsentämistä vielä noin

40 – 45 min eli kunnes muna-maito on hyytynyt ja pinta on saanut kauniin värin.

 

Porkkanaleivos

pohja:

200 g voita

2½ dl sokeria

3 dl hienoksi raastettua porkkanaa

3 munaa

4 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 tl kardemummaa

kostutus:

1 dl appelsiinimehua

täyte ja kuorrutus:

250 g mascarpone –juustoa

2/3 dl sokeria

1 tl vanilijasokeria

4 tl sitruunamehua

2 dl kuohukermaa

Valmista pohja.  Sulata voi ja sekoita sokeri siihen.  Lisää porkkanaraaste ja munat yksitellen voi-sokeriseokseen hyvin vatkaten.  Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.  Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen irtopohjavuokaan.  Paista + 175 C:ssa uunissa noin 40 – 45 min.  Jäähdytä kakku.  Valmista täyte.  Vatkaa kerma vaahdoksi.  Sekoita täytteen ainekset ja lisää siihen lopuksi kermavaahto.  Leikkaa kakku halki, kostuta se ja levitä 1/3 osa täytteestä levylle.  Nosta kansi päälle, leikkaa paloiksi, leivoksiksi ja kuorruta leivokset.  Koristele mantelilastuilla, sukaateilla tai vaikkapa marsipaani porkkanoilla.