Toukokuu 2008
Viikko 19
SAVULOHIPASTA
1 sipuli
2 rkl öljyä
mustapippuria
tilliä
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se pehmeäksi öljyssä. Lisää kerma ja mausteet. Murusta lohi ja lisää se lopuksi kastikkeeseen tillin kanssa. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
APPELSIINIBROILERIA
suolaa ja sitruunapippuria
Appelsiinikastike:
1 salottisipuli
2 rkl voita
3 appelsiinia mehuna
3 appelsiinin raastettu kuori
suolaa ripaus
Ruskista rintafileet paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna lihojen hautua kannen alla kastikkeen teon ajan. Valmista kastike. Silppua sipuli. Kuullota sipulia voissa ja lisää kanaliemi, appelsiininmehu ja raastettu kuori. Keitä ja anna saostua. Lisää suola ja vatkaa kylmä voi pieninä nokareina kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoilua. Tarjoa keitetyn riisin kera.
TOMAATTIKASTIKKEESSA KEITETYT JAUHELIHAPULLAT
murekeseos:
½ dl korppujauhoja
¾ dl vettä
1 muna
½ silputtu sipuli
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria
kastike:
2 lihaliemikuutiota
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
Valmista murekeseos. Sekoita korppujauhot, vesi, silputtu sipuli ja mausteet. Lisää jauheliha ja sekoita. Muotoile seoksesta 25 pientä lihapullaa. Mittaa kattilaan kastikkeen kaikki ainekset ja kiehauta seos. Keitä lihapullat noin kolmessa erässä kypsiksi. Lisää lopuksi kaikki lihapullat kastikkeeseen ja kuumenna. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.
NOKKOSKEITTO
1½ litraa nokkosen lehtiä
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2 kanaliemikuutiota
Huuhtele nokkosen lehdet ja keitä niitä kiehuvassa vedessä noin 5 min. Valuta ne ja hienonna. Sulata voi kattilassa ja sekoita siihen jauhot. Lisää vesi ja sekoita koko kuumennuksen ajan. Lisää nokkoset ja kasvisliemikuutiot. Hauduta vielä 10 min ja lisää kerma. Kiehauta ja tarjoa keitettyjen kananmunien kera.
RAEJUUSTO-RUSINAPANNARI
3 munaa
50 sulatettua voita
½ tl suolaa
1½ dl rusinoita
Laita rusinat omenamehuun ainakin pari tuntia ennen ja anna niiden turvota. Vatkaa munien rakenne rikki ja vatkaa sen joukkoon maito ja jauhot. Anna turvota 1 tunti jääkaapissa. Lisää sulatettu voi hyvin vatkaten sekä suola, raejuusto ja rusinat. Voitele uunivuoan peittävä leivinpaperi ja kaada seos pellille. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa hillon kera.
HELPOT VIINERIT
taikina:
1 rkl sokeria
6 –
täyte:
1 valkuainen
½ dl hillottua appelsiinin kuorta
pinnalle:
tomusokeria
Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sulatettu voi, sokeri ja puolet jauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota 1 tunti. Valmista täyte. Raasta mantelimassa. Vatkaa valkuaista kevyesti ja lisää siihen mantelimassa ja appelsiinikuori. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte levylle. Kääri taikina rullalle ja leikkaa tasakokoisiksi viipaleiksi. Nosta palat paperisiin vuokiin ja kohota niitä liinalla peitettynä 2 tuntia. Voitele kohonneet viinerit munalla ja paista niitä + 250 C:ssa uunissa 5 – 10 min. Jäähdytä ja koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.
viikko 20:
MAAPÄHKINÄINEN NAUTAPATA
2 sipulia
2 porkkanaa
1 punainen paprika
2 rkl öljyä
1 lihaliemikuutio
4 rkl tomaattisosetta
¼ tl mustapippuria
4 rkl maapähkinävoita
Suikaloi liha ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipulit ja porkkanat ja suikaloi nekin. Suikaloi myös paprika. Ruskista lihasuikaleet padassa ja lisää kasvikset ruskistumaan. Lisää vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Hauduta 20 – 25 min. Tarjoa lisäkkeenä esim. couscousia.
SITRUS-COUSCOUS
2 mandarinia viipaleina
1 sitruuna viipaloituna
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
ripaus mustapippuria
Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan, kuitenkin kasvislientä käyttäen. Ota kattila pois liedeltä ja aseta sen päälle muovikelmu ja anna hautua 15 min. Sekoita couscousin joukkoon mandariini- ja sitruunaviipaleet. Ripottele päälle öljy, suola ja mustapippuri.
KORIANTERI-KAALISALAATTI
1 tlk (227g) ananasmurskaa
½ ruukkua tuoretta korianteria
Kastike:
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sitruunamehua
2 rkl makeaa chilikastiketta
½ tl suolaa
Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi esim. juustohöylällä. Valuta ananasmurska. Hienonna korianteri. Yhdistä salaatin kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike sekoittamalla keskenään murskattu valkosipulinkynsi, sitruunamehu, chilikastike ja suola. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
LOUNASSALAATTI
2 tlk tonnikalaa
3 keitettyä kananmunaa
1 punasipuli
2 tomaattia
½ ruukkua rapeaa jääsalaattia
½ ruukkua rucolaa
Kastike:
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl silputtua tilliä
1/3 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Kuori ja paloittele munat ja sipuli. Viipaloi tomaatit. Suikaloi salaatit. Yhdistä kaikki salaatin ainekset laakealla vadilla. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarjoile kastike erikseen salaatin kanssa.
RAPARPERI-MURUPIIRAS
Murutaikina:
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria
Raparperiseos:
2 rkl perunajauhoja
Valmista muruseos. Yhdistä kaikki ainekset ja nypi seos murumaiseksi. Valmista raparperiseos. Paloittele raparperit ja laita ne kattilaan yhdessä veden ja sokerin kanssa. Hauduta niitä 10 min. Jäähdytä seos ja sekoita siihen perunajauhot. Ripottele puolet muruseoksesta voidellun piirasvuoan pohjalle. Laita raparperiseos vuokaan ja ripottele loput muruseoksesta raparperiseoksen pinnalle vuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa 25 – 30 min. Tarjoa lämpimänä vanilijajäätelön kanssa.
viikko 21:
KIIREISEN HERNEKEITTO
1 sipuli
1 lihaliemikuutio
1 tl sinappia
1/3 tl mustapippuria
Kuori ja silppua sipuli. Ruskista pekonit rapeiksi kattilassa. Lisää kattilaan silputtu sipuli ja kääntele hetki. Lisää vesi, liemikuutio, herneet, sinappi ja pippuri. Keitä 10 min. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan kanssa.
PARSARISOTTO
1 punasipuli
3 rkl öljyä
1 tlk parsaa
Kuori ja suikaloi punasipuli. Kuullota punasipulia öljyssä
hetki ja lisää riisi. Kääntele seosta
hetki. Lisää viini ja
UUNILOHI PIPARJUURIKASTIKKEELLA
½ tl suolaa
Kylmä kastike:
1½ dl majoneesia
1½ dl ranskankermaa
3 rkl piparjuuritahnaa tuubista
1 rkl limetin mehua
ripaus suolaa ja pippuria
Suolaa kalafile ja kypsennä kalaa +200 C:ssa uunissa noin 15 min. Valmista sillä välin kastike. Sekoita majoneesi, ranskankerma ja kaikki muut aineet keskenään. Anna maustua hetki jääkaapissa ja tarjoa kalan ja keitettyjen perunoiden kera.
TOMAATTINEN KASVIS-MAKKARAVUOKA
1 tlk (
3 valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
Sekoita keskenään peruna-sipuliseos, kasvissuikaleet, ruokakerma, tomaattimurska, murskatut valkosipulin kynnet ja suola. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paloittele makkarat ja levitä ne kasvisten päälle. Kypsennä + 200C:ssa uunissa noin 45 -50 min. Tarjoa salaatin kera.
KESÄINEN KAKKU RAPARPERIHILLOKKEELLA
kakkutaikina:
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
1 tl leivinjauhoja
1 rkl konjakkia
hilloke:
2 rkl hillottua inkivääriä
Valmista hilloke. Mittaa kattilaan raparperit ja vesi. Kun seos alkaa kiehua, lisää hillosokeri. Keitä 10 min. Lisää inkivääri ja jäähdytä. Valmista kakku. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja konjakki. Kaada seos voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 45 min. Tarjoa lämpimänä kylmän raparperihillokkeen kera.
viikko 22:
Siskon-juurespyttipannu
6 perunaa
pala juuriselleriä
pala purjoa
½ dl öljyä
2 rkl HP-kastiketta
1 tl paprikajauhetta
½ tl chilijauhetta
½ tl suolaa
Pese kuori ja paloittele perunat ja juurekset ja suikaloi purjo. Mittaa öljy pannulle ja kuumenna se. Purista siskonmakkarat kuoristaan kuumalle pannulle ja ruskista ne kauttaaltaan. Ota kypsät makkarat pois pannulta. Paista juureksia pannulla noin 25 min. Lisää makkarat, purjo ja mausteet. Paista kunnes juurekset ovat kypsiä. Tarjoa etikkapunajuurien ja –kurkun kera.
Nokkossämpylät
2 tl suolaa
7 –
1 pussi kuivahiivaa
½ dl öljyä
Huuhdo ja kuivaa nuoret nokkosen versot. Leikkaa ne silpuksi. Mittaa vesi kulhoon, lisää suola ja noin
Varhaisperuna-parsasalaatti
kastike:
1 valkosipulin kynsi
2 salottisipulia
1 tl juoksevaa hunajaa
2 tl sinappia
¾ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä perunat nopeasti. Valuta parsa ja paloittele se. Paloittele perunat. Yhdistä ainekset. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset, paitsi öljy, pienipohjaiseen reunalliseen kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tai valmista kastike monitoimikoneen pienessä kulhossa. Anna koneen käydä ja kaada öljy ohuena nauhana kastikkeen joukkoon. Kaada kastike salaattiin ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa esim. lohipiirakan kera.
Savulohipiiras
taikina:
½ tl suolaa
ripaus sokeria
1 keltuainen
3 rkl kylmää vettä
täyte:
2 salottisipulia
3 munaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
Valmista taikina. Nypi voi joukkoon kuivat aineet. Sekoita nopeasti keltuainen ja vesi taikinaa. Anna taikina levät hetki jääkaapissa. Kauli taikina levyksi ja asettele voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmistele täyte. Paloittele lohi ja levitä palat taikinan päälle. Mittaa salottisipuli, ricottajuusto, kerma, munat ja mausteet monitoimikoneenkulhoon ja sekoita ainekset sekaisin. Kaada seos lohipalojen päälle. Kypsennä + 200C:ssa uunissa noin 40 min. Jos piiras tummuu liikaa pinnasta, peitä foliolla kesken kypsentämisen.
Vanhanajan Rex-kakku
4 rkl kaakaojauhetta
1 ¾ dl tomusokeria
2 tl vanilijasokeria
1 pkt välipalakeksejä (neliskulmaisia)
Sulata kookosrasva kattilassa. Lisää kaakaojauhe ja laita seos jäähtymään. Sekoita toisessa kupissa voi ja