Toukokuu 2008

 

Viikko 19

 

SAVULOHIPASTA

300 g putken mallista makaronia

1 sipuli

2 rkl öljyä

2 dl ruokakermaa

300 g lämminsavulohta

mustapippuria

tilliä

Kuori ja silppua sipuli.  Kuullota se pehmeäksi öljyssä.  Lisää kerma ja mausteet.  Murusta lohi ja lisää se lopuksi kastikkeeseen tillin kanssa.  Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

 

APPELSIINIBROILERIA

500 g broilerin rintafilettä

suolaa ja sitruunapippuria

Appelsiinikastike:

1 salottisipuli

2 rkl voita

5 dl kanalientä kuutiosta

3 appelsiinia mehuna

3 appelsiinin raastettu kuori

suolaa ripaus

40 g voita

Ruskista rintafileet paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna lihojen hautua kannen alla kastikkeen teon ajan. Valmista kastike.  Silppua sipuli.  Kuullota sipulia voissa ja lisää kanaliemi, appelsiininmehu ja raastettu kuori.  Keitä ja anna saostua.  Lisää suola ja vatkaa kylmä voi pieninä nokareina kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoilua.  Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

TOMAATTIKASTIKKEESSA KEITETYT JAUHELIHAPULLAT

murekeseos:

½ dl korppujauhoja

¾ dl vettä

1 muna

½ silputtu sipuli

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

300 g paistijauhelihaa

kastike:

3 dl tomaattimurskaa

2 dl vettä

2 lihaliemikuutiota

1 tl oreganoa

1 tl timjamia

Valmista murekeseos.  Sekoita korppujauhot, vesi, silputtu sipuli ja mausteet.  Lisää jauheliha ja sekoita.  Muotoile seoksesta 25 pientä lihapullaa.  Mittaa kattilaan kastikkeen kaikki ainekset ja kiehauta seos.  Keitä lihapullat noin kolmessa erässä kypsiksi.  Lisää lopuksi kaikki lihapullat kastikkeeseen ja kuumenna.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

 

NOKKOSKEITTO

1½ litraa nokkosen lehtiä

3 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

8 dl vettä

2 kanaliemikuutiota

2 dl  ruokakermaa

Huuhtele nokkosen lehdet ja keitä niitä kiehuvassa vedessä noin 5 min.  Valuta ne ja hienonna.  Sulata voi kattilassa ja sekoita siihen jauhot.  Lisää vesi ja sekoita koko kuumennuksen ajan.  Lisää nokkoset ja kasvisliemikuutiot.  Hauduta vielä 10 min ja lisää kerma.  Kiehauta ja tarjoa keitettyjen kananmunien kera.

 

RAEJUUSTO-RUSINAPANNARI

8 dl maitoa

3 munaa

4 dl vehnäjauhoja

50 sulatettua voita

½ tl suolaa

3 dl raejuustoa

1½ dl rusinoita

1 dl omenamehua

Laita rusinat omenamehuun ainakin pari tuntia ennen ja anna niiden turvota.  Vatkaa munien rakenne rikki ja vatkaa sen joukkoon maito ja jauhot.  Anna turvota 1 tunti jääkaapissa.  Lisää sulatettu voi hyvin vatkaten sekä suola, raejuusto ja rusinat.  Voitele uunivuoan peittävä leivinpaperi ja kaada seos pellille.  Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min.  Tarjoa hillon kera. 

 

HELPOT VIINERIT

taikina:

25 g hiivaa

2 dl kylmää maitoa

200 g voita

1 rkl sokeria

6 – 7 dl vehnäjauhoja

täyte:

150 g mantelimassaa

1 valkuainen

½ dl hillottua appelsiinin kuorta

pinnalle:

tomusokeria

Liuota hiiva maitoon.  Sekoita joukkoon sulatettu voi, sokeri ja puolet jauhoista.  Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää loput jauhot.  Anna taikinan kohota 1 tunti.  Valmista täyte.  Raasta mantelimassa.  Vatkaa valkuaista kevyesti ja lisää siihen mantelimassa ja appelsiinikuori.  Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.  Levitä täyte levylle.  Kääri taikina rullalle ja leikkaa tasakokoisiksi viipaleiksi.  Nosta palat paperisiin vuokiin ja kohota niitä liinalla peitettynä 2 tuntia.  Voitele kohonneet viinerit munalla ja paista niitä + 250 C:ssa uunissa 5 – 10 min.  Jäähdytä ja koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

 

 

viikko 20:

 

MAAPÄHKINÄINEN NAUTAPATA

300 g naudan ulkofileetä

2 sipulia

2 porkkanaa

1 punainen paprika

2 rkl öljyä

6 dl vettä

1 lihaliemikuutio

4 rkl tomaattisosetta

¼ tl mustapippuria

4 rkl maapähkinävoita

1 dl maapähkinöitä

Suikaloi liha ohuiksi suikaleiksi.  Kuori sipulit ja porkkanat ja suikaloi nekin.  Suikaloi myös paprika.  Ruskista lihasuikaleet padassa ja lisää kasvikset ruskistumaan.  Lisää vesi, lihaliemikuutio ja mausteet.  Hauduta 20 – 25 min.  Tarjoa lisäkkeenä esim. couscousia. 

 

SITRUS-COUSCOUS

4 dl kasvislientä

3 dl couscous-ryynejä

2 mandarinia viipaleina

1 sitruuna viipaloituna

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

ripaus mustapippuria

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan, kuitenkin kasvislientä käyttäen.  Ota kattila pois liedeltä ja aseta sen päälle muovikelmu ja anna hautua 15 min.  Sekoita couscousin joukkoon mandariini- ja sitruunaviipaleet.  Ripottele päälle öljy, suola ja mustapippuri. 

 

KORIANTERI-KAALISALAATTI

500 g valkokaalia

1 tlk (227g) ananasmurskaa

½  ruukkua tuoretta korianteria

Kastike:

1 valkosipulin kynsi

2 rkl sitruunamehua

2 rkl makeaa chilikastiketta

½ tl suolaa

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi esim. juustohöylällä.   Valuta ananasmurska. Hienonna korianteri.  Yhdistä salaatin kaikki ainekset keskenään.  Valmista kastike sekoittamalla keskenään murskattu valkosipulinkynsi, sitruunamehu, chilikastike ja suola.  Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita.  Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

LOUNASSALAATTI

3 dl keitettyä täysjyvä makaronia

2 tlk tonnikalaa

3 keitettyä kananmunaa

200 g vihreitä pakaste papuja

1 punasipuli

2 tomaattia

½ ruukkua rapeaa jääsalaattia

½ ruukkua rucolaa

1 dl hillosipuleita

Kastike:

2 dl kermaviiliä

1 rkl sitruunanmehua

2 rkl silputtua tilliä

1/3 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Kuori ja paloittele munat ja sipuli.  Viipaloi tomaatit. Suikaloi salaatit.  Yhdistä kaikki salaatin ainekset laakealla vadilla.  Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.  Tarjoile kastike erikseen salaatin kanssa.

 

RAPARPERI-MURUPIIRAS

Murutaikina:

4 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilijasokeria

200 g voita

Raparperiseos:

300 g tuoreita raparperin varsia

1 dl vettä

1 dl fariinisokeria

2 rkl perunajauhoja

Valmista muruseos.  Yhdistä kaikki ainekset ja nypi seos murumaiseksi.  Valmista raparperiseos. Paloittele raparperit ja laita ne kattilaan yhdessä veden ja sokerin kanssa.  Hauduta niitä 10 min.  Jäähdytä seos ja sekoita siihen perunajauhot.  Ripottele puolet muruseoksesta voidellun piirasvuoan pohjalle.  Laita raparperiseos vuokaan ja ripottele loput muruseoksesta raparperiseoksen pinnalle vuokaan.   Kypsennä + 200 C:ssa uunissa 25 – 30 min.   Tarjoa lämpimänä vanilijajäätelön kanssa. 

 

 

viikko 21:

 

KIIREISEN HERNEKEITTO

150 g pekonisuikaleita

1 sipuli

1 l vettä

1 lihaliemikuutio

400 g pakasteherneitä

1 tl sinappia

1/3 tl mustapippuria

1 dl smetanaa

Kuori ja silppua sipuli.  Ruskista pekonit rapeiksi kattilassa.  Lisää kattilaan silputtu sipuli ja kääntele hetki.  Lisää vesi, liemikuutio, herneet, sinappi ja pippuri.  Keitä 10 min.  Soseuta sauvasekoittimella.  Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa suolaa.  Tarjoa smetanan kanssa.

 

 

PARSARISOTTO

1 punasipuli

3 rkl öljyä

8 dl kanalientä kuutiosta

4 dl risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

130 g parmesanjuustoa lastuina

1 tlk parsaa

Kuori ja suikaloi punasipuli. Kuullota punasipulia öljyssä hetki ja lisää riisi.  Kääntele seosta hetki.  Lisää viini ja 1 dl kanalientä.  Anna kiehahtaa ja nesteen imeytyä riiseihin.  Lisää risottoon lientä noin 1 dl kerrallaan, anna edellisen liemen imeytyä ennen seuraavan lisäystä.   Lisää risottoon lopuksi parmesanilastut ja paloiteltu parsa.  Kuumenna ja tarjoa heti.

 

UUNILOHI PIPARJUURIKASTIKKEELLA

700 g lohifilettä

½ tl suolaa

Kylmä kastike:

1½ dl majoneesia

1½ dl ranskankermaa

3 rkl piparjuuritahnaa tuubista

1 rkl limetin mehua

ripaus suolaa ja pippuria

Suolaa kalafile ja kypsennä kalaa +200 C:ssa uunissa noin 15 min.  Valmista sillä välin kastike.  Sekoita majoneesi, ranskankerma ja kaikki muut aineet keskenään.  Anna maustua hetki jääkaapissa ja tarjoa kalan ja keitettyjen perunoiden kera.

 

TOMAATTINEN KASVIS-MAKKARAVUOKA

500 g pakaste peruna-sipuliseosta

250 g pakaste kasvisuikaleita

4 dl ruokakermaa

1 tlk (400 g)  tomaattimurskaa

3 valkosipulin kynttä

½ tl suolaa

400 g grillimakkaraa

Sekoita keskenään peruna-sipuliseos, kasvissuikaleet, ruokakerma, tomaattimurska, murskatut valkosipulin kynnet ja suola.  Kaada seos voideltuun uunivuokaan.  Paloittele makkarat ja levitä ne kasvisten päälle.  Kypsennä + 200C:ssa uunissa noin 45 -50 min. Tarjoa salaatin kera.

 

KESÄINEN KAKKU RAPARPERIHILLOKKEELLA

kakkutaikina:

200 g voita

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

3 munaa

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhoja

1 rkl konjakkia

hilloke:

1 litra raparperin paloja

1 dl vettä

2 dl hillosokeria

2 rkl hillottua inkivääriä

Valmista hilloke.  Mittaa kattilaan raparperit ja vesi.  Kun seos alkaa kiehua, lisää hillosokeri.  Keitä 10 min.  Lisää inkivääri ja jäähdytä. Valmista kakku.  Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.  lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja konjakki.  Kaada seos voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.  Kypsennä +  175 C:ssa uunissa noin 45 min.  Tarjoa lämpimänä kylmän raparperihillokkeen kera.

 

viikko 22:

 

Siskon-juurespyttipannu

400 g siskonmakkaroita

6 perunaa

250 g porkkanaa

pala juuriselleriä

150 g lanttua

pala purjoa

½ dl öljyä

2 rkl HP-kastiketta

1 tl paprikajauhetta

½ tl chilijauhetta

½ tl suolaa

Pese kuori ja paloittele perunat ja juurekset ja suikaloi purjo.  Mittaa öljy pannulle ja kuumenna se.  Purista siskonmakkarat kuoristaan kuumalle pannulle ja ruskista ne kauttaaltaan.  Ota kypsät makkarat pois pannulta.  Paista juureksia pannulla noin 25 min.  Lisää makkarat, purjo ja mausteet.  Paista kunnes juurekset ovat kypsiä.  Tarjoa etikkapunajuurien ja –kurkun kera.

 

Nokkossämpylät

5 dl noin +42 C vettä

2 tl suolaa

7 – 8 dl vehnäjauhoja

1 pussi kuivahiivaa

2 dl ruisjauhoja

3 dl tuoreita nokkosia

½ dl öljyä

Huuhdo ja kuivaa nuoret nokkosen versot.  Leikkaa ne silpuksi.  Mittaa vesi kulhoon, lisää suola ja noin 5 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva.  Vatkaa hieman, jotta muodostuu hyvä sitko.  Lisää ruisjauhot ja öljy hyvin vaivaten.  Lisää nokkoset.  Alusta joukkoon vehnäjauhoja niin paljon, että saat pehmeän, mutta leivottavan taikinan. Kohota kaksinkertaiseksi.  Leivo sämpylöiksi ja kohota vielä hetki.  Paista + 225 C:ssa uunissa noin 15 – 18 min.

 

Varhaisperuna-parsasalaatti

1 kg varhaisperunoita

500 g kypsää parsaa (esim. tölkistä)

kastike:

1 valkosipulin kynsi

2 salottisipulia

1 tl juoksevaa hunajaa

2 tl sinappia

¾ dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi.  Jäähdytä perunat nopeasti.  Valuta parsa ja paloittele se.  Paloittele perunat.  Yhdistä ainekset.  Valmista kastike.  Mittaa kaikki ainekset, paitsi öljy, pienipohjaiseen reunalliseen kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tai valmista kastike monitoimikoneen pienessä kulhossa. Anna koneen käydä ja kaada öljy ohuena nauhana kastikkeen joukkoon.  Kaada kastike salaattiin ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.  Tarjoa esim. lohipiirakan kera.

 

Savulohipiiras

taikina:

120 g voita

3 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

ripaus sokeria

1 keltuainen

3 rkl kylmää vettä

täyte:

400 g lämminsavulohta

2 salottisipulia

1 dl silputtua tilliä

200 g ricottajuustoa

2 dl kuohukermaa

3 munaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

Valmista taikina.  Nypi voi joukkoon kuivat aineet.  Sekoita nopeasti keltuainen ja vesi taikinaa. Anna taikina levät hetki jääkaapissa.  Kauli taikina levyksi ja asettele voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.   Valmistele täyte.  Paloittele lohi ja levitä palat taikinan päälle.  Mittaa salottisipuli, ricottajuusto, kerma, munat ja mausteet monitoimikoneenkulhoon ja sekoita ainekset sekaisin.  Kaada seos lohipalojen päälle.  Kypsennä + 200C:ssa uunissa noin 40 min.  Jos piiras tummuu liikaa pinnasta, peitä foliolla kesken kypsentämisen.

 

Vanhanajan Rex-kakku

150 g kookosrasvaa

4 rkl kaakaojauhetta

50 g voita

1 ¾ dl tomusokeria

2 dl maitoa

2 tl vanilijasokeria

1 pkt välipalakeksejä (neliskulmaisia)

Sulata kookosrasva kattilassa.  Lisää kaakaojauhe ja laita seos jäähtymään.  Sekoita toisessa kupissa voi ja 1 dl tomusokeria.  Yhdistä kookosrasva-kaakaoseos voiseokseen.  Laita jääkaappiin jäähtymään.  Sekoita maito, ¾ dl tomusokeria ja vanilijasokeri.  Kasta keksit sokerimaitoon ja laita ne leivinpaperille odottamaan.  Ota kookosrasvaseos jääkaapista ja vatkaa se kylmässä vesihauteessa vaahdoksi.  Kun seos on vaahtoutunut, aloita kakun kokoaminen.  Kasta keksit vielä kerran maitoon.  Aseta ensin kolme keksiä vierekkäin leivinpaperille.  Levitä kerros suklaaseosta.  Tee toinen kerros, katkaise keksi veitsellä keskeltä kahtia.  Aseta puolikkaat reunoille ja keskelle kokonainen keksi ja taas kerros suklaaseosta.  Jatka niin kauan kun keksejä riittää.  Levitä lopuksi suklaaseosta kakun reunoille ja päälle.  Laita kakku jääkaappiin kovettumaan.  Kun kakku on, kovettunut se on valmis.  Leikkaa se terävällä veitsellä paloiksi.