Heinäkuu 2008

 

viikko 27:

 

Ricottalohi

4 lohen perhosleikettä

4 rkl lime-korianterikastiketta

150 g Ricotta-juustoa

1 dl ruokakermaa

Hiero lohileikkeisiin lime-korianterikastike ja levitä juusto leikkeille.  Käännä leikkeet pois perhosen muodosta ja asettele ne voideltuun uunivuokaan, joka on lähes ahdas lohelle.  Kaada kerma päälle ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 min.  Tarjoa perunasalaatin kera.

 

Perunasalaatti

500 g uusia perunoita

3 rkl maustamatonta turkkilaista jogurttia

2 sipulia varsineen

½ dl kapriksia

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl hienonnettua korianteria

suolaa

ripaus pippuria

Keitä hyvin pestyt perunat kypsiksi ja jäähdytä ne.  Hienonna sipuli.  Sekoita kulhossa jogurttiin öljy, kaprikset, sipuli, sitruunamehu, korianteri ja mausteet.  Paloittele perunat pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne kulhoon muiden ainesten joukkoon.  Anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.

 

Grillattua broileria

1 kokonainen broileri

mausteseos:

2 rkl tomaattisosetta

2 rkl Hoi sin -kastiketta

1 tl suolaa

2 tl paprikajauhetta

2 tl currya

1 tl timjamia

1 tl rosmariinia

grillaamiseen:

½ dl öljyä

2 rkl Hoi sin –kastiketta

Sulata broileri hitaasti ja valuta se.  Halkaise broileri.  Valmista mausteseos.  Hiero kaikki mausteseoksen ainekset hyvin keskenään.  Hiero mausteseos broilerin puolikkaisiin ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ja tunti huoneen lämmössä ennen grillaamista.  Aloita grillaaminen miedolla lämmöllä.  Kun broileri on saanut hieman väriä joka puolelta, voit lisätä hieman lämpöä ja silloin tällöin sivellä sitä öljy-Hoi sin-kastikeseoksella.  Grillaa kypsäksi.

 

Nokkos-kinkkupannukakku

2 litraa tuoreita, nuoria nokkosen lehtiä

vettä

2 sipulia varsineen

300 g palvikinkkua

1 litra maitoa

3 munaa

4 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

Valmista taikina.  Vatkaa maidon joukkoon munat ja jauhot sekä suola.  Laita jääkaappiin lepäämään.  Ryöppää nokkoset väljässä kiehuvassa vedessä.  Valuta ne ja purista liika vesi pois.  Hienonna nokkoset.  Puhdista ja hienonna sipulit.  Kuutioi kinkku pieniksi kuutioiksi.  Sekoita kaikki ainekset.  Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle reunalliseen uunivuokaan.  Kypsennä + 200 C:ssa uunissa 30 min.

 

Grillattua ananasta ja persikkaa Mascarpone-vaahdolla

1 kokonainen tuore ananas

2 – 4 tuoretta persikkaa

öljyä

Mascarpone-vaahto:

250 g mascarponea

1 dl kuohukermaa

1 dl tomusokeria

1 rkl sitruunamehua

Valmista vaahto.  Vatkaa kerma vaahdoksi.  Vatkaa mascarponea hetki ja sekoita sen joukkoon tomusokeri, sitruunamehu ja varovasti nostellen kermavaahto.   Paloittele ananas viipaleiksi ja persikat isohkoiksi lohkoiksi.  Sivele ne öljyllä.  Grillaa hedelmiin kaunis väri.  Tarjoile vaahdon kera.

 

viikko 28

 

Kalakeitto

 

4–6 perunaa

pala kyssäkaalia

3 kesäsipulia

300 g siikaa, lohta tai kuhaa fileenä

1 l vettä

2 kalaliemikuutiota

1 laakerinlehti

5 maustepippuria

1 tlk smetanaa

tilliä silputtuna

 

lisäksi:    2 dl savukalaa perattuna

              tuoretta tilliä

 

Kuori ja kuutioi perunat ja kaali. Lohko sipulit ja paloittele kalafileet.  Kuumenna kalaliemi kattilassa. Lisää kasvikset ja mausteet. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kalapalat ja smetana. Anna hautua vielä muutaman minuutin ajan.  Lisää valmiin keiton päälle silputtua tilliä ja perattua savukalaa.

 

Uuden sadon kaalilaatikko

800 g kaalia

1 pieni sipuli (50 g)

3 rkl öljyä

250 g jauhelihaa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl siirappia

1 kasvis- tai lihaliemikuutio

1/2–1 tl currya

mustapippuria

2 dl vettä

1 rkl vehnäjauhoja

lisäksi:   smetanaa

              puolukoita

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuumenna öljy suurehkossa kattilassa ja ruskista siinä jauheliha ja sipulit. Lisää kaali, kääntele ja anna hautua, kunnes kaali on pehmennyt. Lisää soijakastike, siirappi, murennettu liemikuutio, curry sekä ripaus mustapippuria. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja vesi ja valuta seos laatikon päälle. Kypsennä kaalilaatikkoa 175-asteiseessa uunissa vähintään tunti. Mitä kauemmin laatikko saa hautua, sitä maukkaampaa se on.

 

Katkarapu-kesäkurpitsapasta

 

1 sipuli

6 valkosipulinkynttä

1 isohko kesäkurpitsa

1 rkl oliiviöljyä

200 g kuorittuja katkarapuja

1/2  dl kuivaa siideriä

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippurirouhetta

2 1/2 dl ruokakermaa 

2 dl mozzarella- juustoraastetta

 

pasta:     300 g pastaa

              vettä ja suolaa keittämiseen

 

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Raasta kesäkurpitsa. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää kesäkurpitsaraaste. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut. Lisää viini, suola ja pippuri. Hauduta 5 minuuttia.  Lisää katkaravut , ruokakerma ja juustoraaste, anna juuston sulaa kastikkeeseen.  Anna kastikkeen hengähtää kannen alla hetki ennen tarjoilua.   Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

 

Feta-nokkospiirakka

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

1 ps kuivahiivaa

2 1/2 dl vettä

2 rkl öljyä

Täyte:

1 rkl öljyä

1 sipuli silputtuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 punainen paprika kuutioituna

200 g ryöpättyä nokkosta

250 g kuutioitua fetaa

1 dl viipaloituja mustia oliiveja

1 tlk smetanaa

2 munaa

1 rkl oreganoa

1/2 tl mustapippuria

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

 

Valmista ensin taikina. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva keskenään ja lisää joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi ja öljy. Alusta taikina kimmoisaksi ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin 20 minuutiksi. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit sekä paprika. Anna kasvisten pehmetä hetken aikaa. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita joukkoon hienonnettu nokkonen, feta, oliivit, smetana ja munat. Mausta täyte oreganolla, mustapippurilla, hunajalla ja suolalla. Nujerra taikina, kauli levyksi.  Laita taikina voidellun, ison piirasvuoan pohjalle ja kohota 15 minuuttia. Levitä täyte piirakalle ja paista piirasta + 175 C:ssa uunissa noin 35 minuuttia.

 

Kotijäätelö

2 dl kerma-maitoa

2 dl turkkilaista ruoanvalmistusjogurttia

2 keltuaista

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

 

lisäksi:   1 dl hedelmä- tai marjapaloja

koristeeksi:   vohveleita, kastikkeita, makeisrouhetta, maissihiutaleita, marjoja

 

Sekoita kerma-maito, jogurtti, keltuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Valmista joko jäätelökoneella: käynnistä jäätelökone ja kaada seos jäätymään. Valmistusaika noin 30 minuuttia. Pane makulisä sekaan seoksen sohjoontuessa. Tai pakastimessa.  Laita vaahto kulhoon ja sekoittele aluksi vatkaten ja loppuvaiheessa vain sekoitellen seosta silloin tällöin pakastimessa.  Koristele ja tarjoile.

 

 

 

viikko 29:

 

Kantarellikastike pastalle

 

300 g pastaa

vettä ja suolaa

kastike:

1½ litraa tuoreita kantarelleja

1 pieni sipuli

2 rkl voita paistamiseen

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl ruokakermaa

¾ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

50 g sinihomejuustoa

Valmista kastike.  Puhdista sienet ja pilko ne.  Kuori ja silppua sipuli.  Paista sineä ja sipulia voissa hetki.  Lisää jauhot ja sekoita.  Lisää ruokakerma ja sekoita.  Keitä 5 min.  Lisää mausteet ja sinihomejuusto.  Hauduta pastan keittämisen ajan miedolla lämmöllä.  Tarjoa keitetyn pastan ja parmesan lastujen kera.

 

Keltainen kukkakaaligratiini

 

400 g kukkakaalin kukintoja

100 g kukkakaalin vihreät osat

1 rasia rucolaa

juustokastike:

2 rkl öljyä

3 rkl vehnäjauhoja

4 dl maitoa

3 dl juustoa raasteena

ripaus pippuria

veitsenkärjellinen sahramia

Keitä kukkakaali kukintoina ja sen vihreät osat suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi.  Voitele uunivuoka ja leitä rucolat pohjalle ja kukkakaalit päälle.  Valmista juustokastike.  Mittaa kattilaan öljy ja jauhot.  Kuumenna koko ajan sekoittaen.  Lisää maito ja sekoita hyvin.  Keitä 5 min.  Lisää juustoraaste, pippuri ja sahrami.  Sekoittele kunnes juustoraaste sulaa.  Kaada vuokaan ja kuorruta

 + 250 C:ssa uunissa kunnes pinta saa rusehtavan sävyn.

 

Kasvis-jauhelihamurekepihvit

 

½ dl korppujauhoja

1 dl vettä tai maitoa

2 kananmunaa

1½ tl suolaa

¾ tl pippuria

1 tl paprikajauhetta

1 tl timjamia

1 sipuli silputtuna

400 g paistijauhelihaa

2 rkl vehnäjauhoja

150 kesäkurpitsaa

150 g palsternakkaa

Mittaa kulhoon korppujauhot ja neste.  Kuori ja silppua sipuli.  Lisää kulhoon munat, mausteet, silputtu sipuli ja jauheliha.  Sekoita.  Raasta kesäkurpitsa.  Kuori ja raasta palsternakka hienolla terällä.  Lisää jauheliha seokseen vehnäjauhot ja kasvisraaste.  Muotoile seoksesta pihvejä.  Paista pihvit pannulla ensin ruskistaen ja sitten hauduttaen miedolla lämmöllä.  Tarjoa vaikkapa kukkakaaligratiinin kanssa.

 

Punainen linssikeitto

 

4 dl linssejä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

3 isoa tomaattia

1 rkl tomaattisosetta

8 dl vettä

2 kana- tai kasvisliemikuutiota

ripaus pippuria ja kuminaa jauhettuna

lisukkeeksi:

smetanaa ja sipulisilppua

Huuhdo linssit.  Kiehauta vesi, lisää linssit, pilkottu sipuli, valkosipulin kynsi, lohkotut tomaatit, tomaattisose ja liemikuutiot.  Keitä 30 min.  Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää mausteet.  Tarkista suolaisuus ja tarjoile smetanan ja sipulisilpun kera.

 

Rakuunasilakat

 

600 g silakkafileitä

4 dl vettä

3 rkl etikkaa

1 rkl suolaa

rakuunakastike:

¾ dl majoneesia

¾ dl ranskankermaa

2 rkl hienonnettua tuoretta rakuunaa

½ dl hienonnettua persiljaa

½ tl suolaa

1 puserrettu valkosipulin kynsi

ripaus pippuria

Sekoita veteen etikka ja suola.  Laita silakkafileet liemeen noin 5 tunniksi.  Kun kalan liha on valkoista, poista silakkafileistä nahka.  Lado nahattomat silakkafileet laakealle vadille.  Valmista kastike.  Sekoita kaikki kastikkeen ainekset sekaisin ja kaada kastike silakoiden päälle.  Anna maustua pari tuntia ennen tarjoilua.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

 

Rahka-mansikkatorttu

 

pohja:

100 g voita

½ dl sokeria

1 kananmuna

2 ¼ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

250 g maitorahkaa

1 tlk smetanaa

2 kananmunaa

¾ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

pinnalle:

6 – 8 dl mansikoita

kiille:

punaista mehua ja hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukaan

 

Valmista pohja.  Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  Lisää muna hyvin vatkaten ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.  Painele taikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin.  Valmista täyte.  Sekoita vatkaten rahka, smetana, munat ja sokerit.  Kaada täyte vuokaan ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 min.  Laita leivinpaperi päälle, jos pinta tummuu liikaa.  Jäähdytä torttu.  Viipaloi mansikat ja lado ne vuokaan rahkaseoksen päälle.  Valmista kiille ja levitä se mansikoiden päälle.  Anna kiilteen hyytyä.  Ota torttu pois vuoasta ja tarjoile.    

 

Viikko 30

 

Kaali-pekonipata

 

250 g amerikan pekonia

2 rkl öljyä

1 chilipalko

1 dl pitkäjyväistä riisiä

4 dl vettä

1 lihaliemitiiviste

700 g uuden sadon valkokaalia

2 sipulia

1 keltainen paprika

1 tl juoksevaa hunajaa

(suolaa)

 

Suikaloi pekoni ja chilipalko.  Ruskista pekoni padassa.  Lisää chilipalko, riisit, vesi ja liemikuutio.  Suikaloi kaali, kuoritut sipulit ja paprika.  Lisää kasvikset pataan ja hauduta noin 30 min.  Mausta hunajalla ja tarkista suolaisuus. 

 

 

 

Anjovishauki foliossa

 

700 g haukea fileenä

2 dl ranskakermaa

¼ tl mustapippuria

15 – 20 anjovisfileetä

½ dl hienonnettua tilliä

 

Sekoita keskenään ranskankerma, pippuri, hienonnetut anjovisfileet ja tilli.  Ota paksusta foliosta isohko pala (kaksi kertaa kalan kokoinen).  Voitele folio öljyllä.  Laita keskelle foliota kalafileet ja kaada ranskankermaseos päälle.  Käännä folion reunat tiiviisti yhteen ja sulje pakkaus niin, ettei se vuoda.  Grillaa miedolla lämmöllä.  Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.     

 

 

 

Kurkku-retikkasalaatti

 

200 g tuorekurkkua

200 g retikkaa

2 ananasrengasta

salaatinlehtiä.

 

kastike:

1 dl kermaviiliä

1 dl majoneesia

1/3 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 rkl hienonnettua tilliä

 

Kuori ja raasta kurkku ja retikka.  Lohko ananas.  Sekoita salaatin ainekset keskenään.  Mittaa kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita.  Kaada kastike kasvisten joukkoon ja sekoita.  Lado salaatinlehdet laakealle vadille ja kaada salaatti niiden päälle. Anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.

 

 

 

Lisäkehirssi grillatulle broilerille

 

2 dl hirssisuurimoita

1 sipuli

½ dl öljyä

6 ½ dl vettä

1 kanaliemitiiviste

100 g sinihomejuustoa

 

Huuhtele hirssisuurimot siivilässä kylmällä vedellä ja valuta hyvin.  Kuori ja hienonna sipuli.  Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipuli pehmeäksi ja lisää hirssi.  Kuullota vielä hetki.    Lisää vesi ja kanaliemitiiviste.  Keitä 25 – 30 min.  Lisää sinihomejuusto ja sekoittele kunnes se sulaa.  Tarjoa heti.

 

 

 

Sieni-katkarapupiiras

 

pohja:

100 g voita

1 dl juustoraastetta

2 dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

½ dl kylmää vettä

 

täyte:

1 litra tuoreita kantarelleja

1 pieni sipuli

2 rkl öljyä

½ tl yrttisuolaa

150 g katkarapuja

3 dl juustoraastetta

 

muna-maito:

3 kananmunaa

1 dl maitoa

2 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

 

Valmista taikina.  Sekoita voi, juustoraaste ja muut kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi.  Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  Paista pohjaa + 200 C:ssa uunissa noin 15 min.  Valmistele täyte.  Puhdista sienet ja paloittele niitä hieman.  Kuori ja silppua sipuli.  Kuullota pannulla sieniä ja sipulia öljyssä.  Mausta yrttisuolalla.  Lisää katkaravut.  Valmista muna-maito.  Vatkaa munien joukkoon maito, ranskankerma ja suola.  Kaada sieniseos pohjan päälle vuokaan sekaisin juustoraasteen kanssa.  Kaada muna-maito vuokaan.  Kypsennä noin 25 – 35 min kunnes muna-maito on hyytynyt ja piiras on saanut kauniin värin.  Tarjoa esim. lounaaksi salaatin kera.