Heinäkuu 2008
viikko 27:
Ricottalohi
4 lohen perhosleikettä
4 rkl lime-korianterikastiketta
Hiero lohileikkeisiin lime-korianterikastike ja levitä juusto leikkeille. Käännä leikkeet pois perhosen muodosta ja asettele ne voideltuun uunivuokaan, joka on lähes ahdas lohelle. Kaada kerma päälle ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasalaatin kera.
Perunasalaatti
3 rkl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 sipulia varsineen
½ dl kapriksia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hienonnettua korianteria
suolaa
ripaus pippuria
Keitä hyvin pestyt perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Hienonna sipuli. Sekoita kulhossa jogurttiin öljy, kaprikset, sipuli, sitruunamehu, korianteri ja mausteet. Paloittele perunat pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne kulhoon muiden ainesten joukkoon. Anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.
Grillattua
broileria
1 kokonainen broileri
mausteseos:
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl Hoi sin -kastiketta
1 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl currya
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
grillaamiseen:
½ dl öljyä
2 rkl Hoi sin –kastiketta
Sulata broileri hitaasti ja valuta se. Halkaise broileri. Valmista mausteseos. Hiero kaikki mausteseoksen ainekset hyvin keskenään. Hiero mausteseos broilerin puolikkaisiin ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ja tunti huoneen lämmössä ennen grillaamista. Aloita grillaaminen miedolla lämmöllä. Kun broileri on saanut hieman väriä joka puolelta, voit lisätä hieman lämpöä ja silloin tällöin sivellä sitä öljy-Hoi sin-kastikeseoksella. Grillaa kypsäksi.
Nokkos-kinkkupannukakku
vettä
2 sipulia varsineen
3 munaa
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
Valmista taikina. Vatkaa maidon joukkoon munat ja jauhot sekä suola. Laita jääkaappiin lepäämään. Ryöppää nokkoset väljässä kiehuvassa vedessä. Valuta ne ja purista liika vesi pois. Hienonna nokkoset. Puhdista ja hienonna sipulit. Kuutioi kinkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle reunalliseen uunivuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa 30 min.
Grillattua
ananasta ja persikkaa Mascarpone-vaahdolla
1 kokonainen tuore ananas
2 – 4 tuoretta persikkaa
öljyä
Mascarpone-vaahto:
1 rkl sitruunamehua
Valmista vaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa mascarponea hetki ja sekoita sen joukkoon tomusokeri, sitruunamehu ja varovasti nostellen kermavaahto. Paloittele ananas viipaleiksi ja persikat isohkoiksi lohkoiksi. Sivele ne öljyllä. Grillaa hedelmiin kaunis väri. Tarjoile vaahdon kera.
viikko 28
Kalakeitto
4–6 perunaa
pala kyssäkaalia
3 kesäsipulia
300 g siikaa, lohta tai kuhaa fileenä
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
1 laakerinlehti
5 maustepippuria
1 tlk smetanaa
tilliä silputtuna
lisäksi:
2 dl savukalaa perattuna
tuoretta
tilliä
Kuori ja kuutioi perunat ja kaali. Lohko sipulit ja
paloittele kalafileet. Kuumenna
kalaliemi kattilassa. Lisää kasvikset ja mausteet. Anna keiton kiehua
hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kalapalat ja smetana. Anna hautua vielä
muutaman minuutin ajan. Lisää valmiin
keiton päälle silputtua tilliä ja perattua savukalaa.
Uuden sadon
kaalilaatikko
800 g kaalia
1 pieni sipuli (50 g)
3 rkl öljyä
250 g jauhelihaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl siirappia
1 kasvis- tai lihaliemikuutio
1/2–1 tl currya
mustapippuria
2 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
lisäksi:
smetanaa
puolukoita
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli.
Kuumenna öljy suurehkossa kattilassa ja ruskista siinä jauheliha ja sipulit.
Lisää kaali, kääntele ja anna hautua, kunnes kaali on pehmennyt. Lisää
soijakastike, siirappi, murennettu liemikuutio, curry sekä ripaus
mustapippuria. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Sekoita keskenään vehnäjauhot
ja vesi ja valuta seos laatikon päälle. Kypsennä kaalilaatikkoa 175-asteiseessa
uunissa vähintään tunti. Mitä kauemmin laatikko saa hautua, sitä maukkaampaa se
on.
Katkarapu-kesäkurpitsapasta
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
1 isohko kesäkurpitsa
1 rkl oliiviöljyä
200 g kuorittuja katkarapuja
1/2
dl kuivaa siideriä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
2 1/2 dl ruokakermaa
2 dl mozzarella- juustoraastetta
pasta:
300 g pastaa
vettä ja
suolaa keittämiseen
Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Raasta
kesäkurpitsa. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää kesäkurpitsaraaste. Anna
hautua miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut. Lisää viini, suola ja
pippuri. Hauduta 5 minuuttia. Lisää katkaravut , ruokakerma ja juustoraaste, anna juuston sulaa
kastikkeeseen. Anna kastikkeen hengähtää
kannen alla hetki ennen tarjoilua.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Feta-nokkospiirakka
Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
2 1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
Täyte:
1 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioituna
200 g ryöpättyä nokkosta
250 g kuutioitua fetaa
1 dl viipaloituja mustia oliiveja
1 tlk smetanaa
2 munaa
1 rkl oreganoa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
Valmista ensin taikina. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva
keskenään ja lisää joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi ja öljy. Alusta
taikina kimmoisaksi ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin 20 minuutiksi.
Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit sekä paprika. Anna kasvisten pehmetä
hetken aikaa. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita joukkoon hienonnettu nokkonen, feta, oliivit, smetana ja munat. Mausta täyte oreganolla,
mustapippurilla, hunajalla ja suolalla. Nujerra taikina, kauli levyksi. Laita taikina voidellun, ison piirasvuoan
pohjalle ja kohota 15 minuuttia. Levitä täyte piirakalle ja paista piirasta +
175 C:ssa uunissa noin 35 minuuttia.
Kotijäätelö
2 dl kerma-maitoa
2 dl turkkilaista ruoanvalmistusjogurttia
2 keltuaista
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
lisäksi:
1 dl hedelmä- tai marjapaloja
koristeeksi: vohveleita, kastikkeita,
makeisrouhetta, maissihiutaleita, marjoja
Sekoita kerma-maito, jogurtti, keltuaiset ja sokeri kevyeksi
vaahdoksi. Valmista joko jäätelökoneella: käynnistä jäätelökone ja kaada seos
jäätymään. Valmistusaika noin 30 minuuttia. Pane makulisä sekaan seoksen sohjoontuessa. Tai pakastimessa. Laita vaahto kulhoon ja sekoittele aluksi
vatkaten ja loppuvaiheessa vain sekoitellen seosta silloin tällöin
pakastimessa. Koristele ja tarjoile.
viikko 29:
Kantarellikastike
pastalle
300 g pastaa
vettä ja suolaa
kastike:
1½ litraa tuoreita kantarelleja
1 pieni sipuli
2 rkl voita paistamiseen
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
50 g sinihomejuustoa
Valmista kastike.
Puhdista sienet ja pilko ne.
Kuori ja silppua sipuli. Paista
sineä ja sipulia voissa hetki. Lisää
jauhot ja sekoita. Lisää ruokakerma ja
sekoita. Keitä 5 min. Lisää mausteet ja sinihomejuusto. Hauduta pastan keittämisen ajan miedolla
lämmöllä. Tarjoa keitetyn pastan ja parmesan lastujen kera.
Keltainen
kukkakaaligratiini
400 g kukkakaalin kukintoja
100 g kukkakaalin vihreät osat
1 rasia rucolaa
juustokastike:
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
3 dl juustoa raasteena
ripaus pippuria
veitsenkärjellinen sahramia
Keitä kukkakaali kukintoina ja sen vihreät osat suolalla
maustetussa vedessä lähes kypsiksi.
Voitele uunivuoka ja leitä rucolat pohjalle ja
kukkakaalit päälle. Valmista
juustokastike. Mittaa kattilaan öljy ja
jauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää maito ja sekoita hyvin. Keitä 5 min.
Lisää juustoraaste, pippuri ja sahrami.
Sekoittele kunnes juustoraaste sulaa.
Kaada vuokaan ja kuorruta
+ 250 C:ssa uunissa
kunnes pinta saa rusehtavan sävyn.
Kasvis-jauhelihamurekepihvit
½ dl korppujauhoja
1 dl vettä tai maitoa
2 kananmunaa
1½ tl suolaa
¾ tl pippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
1 sipuli silputtuna
400 g paistijauhelihaa
2 rkl vehnäjauhoja
150 kesäkurpitsaa
150 g palsternakkaa
Mittaa kulhoon korppujauhot ja neste. Kuori ja silppua sipuli. Lisää kulhoon munat, mausteet, silputtu
sipuli ja jauheliha. Sekoita. Raasta kesäkurpitsa. Kuori ja raasta palsternakka hienolla
terällä. Lisää jauheliha seokseen
vehnäjauhot ja kasvisraaste. Muotoile
seoksesta pihvejä. Paista pihvit
pannulla ensin ruskistaen ja sitten hauduttaen miedolla lämmöllä. Tarjoa vaikkapa kukkakaaligratiinin kanssa.
Punainen linssikeitto
4 dl linssejä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 isoa tomaattia
1 rkl tomaattisosetta
8 dl vettä
2 kana- tai kasvisliemikuutiota
ripaus pippuria ja kuminaa jauhettuna
lisukkeeksi:
smetanaa ja sipulisilppua
Huuhdo linssit.
Kiehauta vesi, lisää linssit, pilkottu sipuli, valkosipulin kynsi,
lohkotut tomaatit, tomaattisose ja liemikuutiot. Keitä 30 min.
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää mausteet. Tarkista suolaisuus ja tarjoile smetanan ja
sipulisilpun kera.
Rakuunasilakat
600 g silakkafileitä
4 dl vettä
3 rkl etikkaa
1 rkl suolaa
rakuunakastike:
¾ dl majoneesia
¾ dl ranskankermaa
2 rkl hienonnettua tuoretta rakuunaa
½ dl hienonnettua persiljaa
½ tl suolaa
1 puserrettu valkosipulin kynsi
ripaus pippuria
Sekoita veteen etikka ja suola. Laita silakkafileet liemeen noin 5
tunniksi. Kun kalan liha on valkoista,
poista silakkafileistä nahka. Lado
nahattomat silakkafileet laakealle vadille.
Valmista kastike. Sekoita kaikki
kastikkeen ainekset sekaisin ja kaada kastike silakoiden päälle. Anna maustua pari tuntia ennen
tarjoilua. Tarjoa keitettyjen perunoiden
kera.
Rahka-mansikkatorttu
pohja:
100 g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
250 g maitorahkaa
1 tlk smetanaa
2 kananmunaa
¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
pinnalle:
6 – 8 dl mansikoita
kiille:
punaista mehua ja hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukaan
Valmista pohja.
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten ja lisää keskenään
sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina
voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Valmista täyte. Sekoita vatkaten rahka, smetana, munat ja
sokerit. Kaada täyte vuokaan ja kypsennä
+ 200 C:ssa uunissa noin 30 min. Laita
leivinpaperi päälle, jos pinta tummuu liikaa.
Jäähdytä torttu. Viipaloi
mansikat ja lado ne vuokaan rahkaseoksen päälle. Valmista kiille ja levitä se mansikoiden
päälle. Anna kiilteen hyytyä. Ota torttu pois vuoasta ja tarjoile.
Viikko 30
Kaali-pekonipata
2 rkl öljyä
1 chilipalko
1 lihaliemitiiviste
2 sipulia
1 keltainen paprika
1 tl juoksevaa hunajaa
(suolaa)
Suikaloi pekoni ja chilipalko. Ruskista pekoni padassa. Lisää chilipalko, riisit, vesi ja liemikuutio. Suikaloi kaali, kuoritut sipulit ja paprika. Lisää kasvikset pataan ja hauduta noin 30 min. Mausta hunajalla ja tarkista suolaisuus.
Anjovishauki foliossa
¼ tl mustapippuria
15 – 20 anjovisfileetä
½ dl hienonnettua tilliä
Sekoita keskenään ranskankerma, pippuri, hienonnetut anjovisfileet ja tilli. Ota paksusta foliosta isohko pala (kaksi kertaa kalan kokoinen). Voitele folio öljyllä. Laita keskelle foliota kalafileet ja kaada ranskankermaseos päälle. Käännä folion reunat tiiviisti yhteen ja sulje pakkaus niin, ettei se vuoda. Grillaa miedolla lämmöllä. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.
Kurkku-retikkasalaatti
2 ananasrengasta
salaatinlehtiä.
kastike:
1/3 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 rkl hienonnettua tilliä
Kuori ja raasta kurkku ja retikka. Lohko ananas. Sekoita salaatin ainekset keskenään. Mittaa kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita. Kaada kastike kasvisten joukkoon ja sekoita. Lado salaatinlehdet laakealle vadille ja kaada salaatti niiden päälle. Anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.
Lisäkehirssi
grillatulle broilerille
1 sipuli
½ dl öljyä
6 ½ dl vettä
1 kanaliemitiiviste
Huuhtele hirssisuurimot siivilässä kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipuli pehmeäksi ja lisää hirssi. Kuullota vielä hetki. Lisää vesi ja kanaliemitiiviste. Keitä 25 – 30 min. Lisää sinihomejuusto ja sekoittele kunnes se sulaa. Tarjoa heti.
Sieni-katkarapupiiras
pohja:
½ tl leivinjauhetta
½ dl kylmää vettä
täyte:
1 pieni sipuli
2 rkl öljyä
½ tl yrttisuolaa
muna-maito:
3 kananmunaa
½ tl suolaa
Valmista taikina. Sekoita voi, juustoraaste ja muut kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa + 200 C:ssa uunissa noin 15 min. Valmistele täyte. Puhdista sienet ja paloittele niitä hieman. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota pannulla sieniä ja sipulia öljyssä. Mausta yrttisuolalla. Lisää katkaravut. Valmista muna-maito. Vatkaa munien joukkoon maito, ranskankerma ja suola. Kaada sieniseos pohjan päälle vuokaan sekaisin juustoraasteen kanssa. Kaada muna-maito vuokaan. Kypsennä noin 25 – 35 min kunnes muna-maito on hyytynyt ja piiras on saanut kauniin värin. Tarjoa esim. lounaaksi salaatin kera.