Elokuu 2008
viikko
31:
Broilerinmaksa-pekonivartaat
300
g broilerin maksaa
300
g amerikanpekonia
3
rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
1
rkl öljyä
½
tl suolaa
Sulata
maksat ja kuivaa ne. Sekoita inkivääri, öljy ja suola. Sivele mausteseoksella
jokainen pekoniviipale. Laita jokaiselle pekoniviipaleelle maksan pala. Kääri
rullalle ja pujottele varrastikkuihin. Grillaa kauniin ruskeiksi keskilämmöllä.
Maksa saa olla aavistuksen punervaa sisältä. Tarjoa
mangokastikkeen kera.
Mangokastike
1
dl ranskankermaa
1
dl maustamatonta majoneesia
2
dl mangochutneytä
1
rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
½
tl suolaa
Sekoita
kaikki ainekset ja anna kastikkeen maustua pari tuntia ennen tarjoilua.
Silakkapihvit
Välimerellisesti
500
g silakkafileitä
noin
1 dl Välimeren salviatahnaa tölkistä
200
g vuohenjuustoa
Lado
puolet silakkafileistä nahkapuoli alaspäin leivinpaperilla peitetylle
uunipellille. Levitä jokaisen fileen päälle salviatahnaa. Laita toinen file päälle nahkapuoli ylöspäin. Laita jokaisen pihvin
päälle ohut vuohenjuustokiekko. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 25 min.
Koristele tuoreella salvialla ja tarjoa perunoiden kanssa.
Parsakaalikeitto
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
600
g parsakaalia varsineen
5
dl vettä
1
kanaliemikuutio
200
g sinihomejuustoa
1
dl ruokakermaa
ripaus
valkopippuria
Hienonna
sipuli, valkosipulin kynsi ja parsakaali. Kiehauta vesi, lisää liemikuutio ja
kasvikset. keitä kypsiksi ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää keittoon
sinihomejuusto, ruokakerma ja pippuri. Sekoittele kunnes juusto on sulanut.
Tarjoa lämpimien sämpylöiden kanssa.
Kantarellipitsa
pohja:
1½
dl vettä
1/3
palaa hiivaa
½
tl suolaa
2
rkl öljyä
noin
3 dl Durum-vehnäjauhoja
täyte:
tomaattiseos:
4
rkl tomaattisosetta
3
rkl öljyä
1
tl basilikaa
1
tl oreganoa
½
tl suolaa
sieniseos:
1
½ litraa kantarelleja
3
rkl öljyä
ripaus
suolaa
1
sipuli
½
dl kapriksia
300
g pitsajuustoraastetta
Valmista
pohja. Mittaa kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja öljy. Sekoita ja alusta
jauhot joukkoon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Valmistele täyte. Perkaa ja
paloittele sienet. Paista niitä hetki pannulla ja suolaa ne. Kuori ja viipaloi
sipulit ja valuta kaprikset. Kauli taikinasta uunipellinkokoinen levy. Valmista
tomaattiseos ja levitä se pohjalle. Levitä sienet, ohuen ohuet sipulirenkaat ja
kaprikset tomaattiseoksen päälle. Ripottele juusto pinnalle ja paista + 225
C:ssa uunissa vaalean rusehtavaksi pinnaltaan.
viikko
32:
Kesäkeitto
8
dl vettä
1
tl suolaa
4
dl uusia, pieniä perunoita
3
uutta porkkanaa
3
dl kukkakaalin nuppusia
2
dl tuoreita herneitä (ilman palkoja)
2
dl kuohukermaa
½
dl persiljasilppua
Kiehauta
vesi ja lisää pestyt ja halkaistut perunat ja viipaloidut porkkanat. Keitä 5
min. ja lisää kukkakaalin nuppuset ja herneet. Keitä 10 min ja lisää kerma ja
persiljasilppu. Tarkista kypsyys ja maku. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
Grillattua lammasta
1
kg karitsan paahtopaisteja tai ulkofilettä
marinadi:
½
dl öljyä
½
dl balsamicoa
2
rkl soijakastiketta
2
rkl juoksevaa hunajaa
3
murskattua valkosipulin kynttä
1
tl mustapippuria
Sekoita
marinadin ainekset. Laita lihat paksuun muovipussiin ja kaada marinadi lihojen
päälle. Anna maustua yön yli. Pyyhi lihat kuiviksi ja grillaa. Lammas saa jäädä
punertavaksi sisältä. Tarjoa minttuperunoiden kera.
Minttuperunat
1
kg uusia perunoita
vettä
ja suolaa keittämiseen
½
dl oliiviöljyä
½
dl turkkilaista, maustamatonta jogurttia
1
dl hienonnettua tuoretta minttua
½
tl suolaa
½
sitruunan mehu
Keitä
uudet perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita kattilaan öljy
sekä jogurtti ja kuumenna. Sekoittele perunoita öljyssä pari minuuttia. Lisää
minttu, suola ja sitruunan mehu. Sekoita ja tarjoa heti.
Lohisalaatti
400
g graavattua lohta
400
g raejuustoa
1
kg keitettyjä, pieniä uusia perunoita
4
avokadoa
½
dl tillisilppua
kastike:
1
rkl makeaa sinappia
½
tl suolaa
½
tl sokeria
1
dl öljyä
1
rkl vaaleaa balsamicoa
Suikaloi
lohi ja lohkoa perunat. Kuori ja suikaloi avokado. Valmista kastike. Vatkaa
kulhossa sekaisin sinappi, suola ja sokeri. Vatkaa sen joukkoon ohuena nauhana
öljy ja lopuksi balsamico. Asettele ainekset
kerroksittain kulhoon ja laita kerroksittain myös kastike. Anna maustua hetki
ennen tarjoilua.
Kantarelli-munakoisovuoka
2
munakoisoa
½
dl öljyä
2
sipulia
3
valkosipulin kynttä
400
kantarelleja
400
g tomaattimurskaa
2
kasvisliemikuutiota
¼
tl mustapippuria
300
g mozzarellaa
Huuhtele
ja viipaloi munakoisot. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja itketä
munakoisot. Pyyhi munakoisot ja paista ne öljyssä. Kuori ja silppua sipulit ja
murskaa valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit ja paista niitä yhdessä
kantarellien kanssa. Lisää pannulle tomaattimurska, kasvisliemikuutiot ja
pippuri. Viipaloi mozzarella. Lado ainekset
kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 -
35 min.
Marjaisa jogurttijäätelö
½
litraa mansikoita tai vadelmia
½
litraa marjajogurttia
2
dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
½
sitruunan mehu
½
dl juoksevaa hunajaa
1
rkl vanilijasokeria
Mittaa
kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Soseuta seos. Kaada
seos pakastuksen kestävään vuokaan tai annosvuokiin ja pakasta. Anna pehmetä
noin 10 min ennen tarjoilua. Tarjoa tuoreiden marjojen kera.
viikko
33:
Rukiiset ahvenfileet
8
– 10 ahvenfileetä
2
munaa
1½
dl hienoksi jauhettuja hapankorppuja
2
tl suolaa
paistamiseen
voita
Riko
munat lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Sekoita toisella
lautasella hapankorppujauhelma ja suola. Kasta
ahvenfileet ensin munaan ja sitten hapankorppujauhelmaan.
Paista voissa molemmin puolin rapeiksi. Tarjoa heti keitettyjen uusien perunoiden
ja salaatin kera.
Broilerisalaatti
200
g keittämätöntä pastaa (kuvio)
vettä
ja suolaa keittämiseen
4
grillattua broilerin rintafileetä
2
dl maissin jyviä
1
punasipuli
100
g sinihomejuustoa
150
kivettömiä viinirypäleitä
150
g kirsikkatomaatteja
öljykastiketta
Keitä
pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele lihat, viipaloi punasipuli ja
halkaise sekä viinirypäleet että tomaatit. Paloittele juusto. Yhdistä salaatin
kaikki ainekset ja kaada kastiketta päälle.
Kasvis-sieninyytit
4
tomaattia
2
kesäsipulia varsineen
300
g kauden sieniä
1
kesäkurpitsa
150
g maustamatonta tuorejuustoa
½
suolaa
1
murskattu valkosipulin kynsi
Ota
foliosta 4 isoa palaa. Paloittele kasvikset ja sienet ja asettele joka nyytille
aineksia. Sekoita tuorejuustoa joukkoon suola ja valkosipuli. Jaa
tuorejuustoseos jokaiselle nyytille ja sulje nyytit. Grillaa nyyttejä tai
paista ne uunissa + 200 C, noin 40 min.
Appelsiinilätyt
4
munaa
8
dl maitoa
5
dl vehnäjauhoja
1
tl suolaa
50
g sulatettua voita
2
dl appelsiinilimonadia tai –mehua
täyte:
mansikoita
tai lettuhilloa
Riko
munat ja vatkaa niiden joukkoon maito, jauhot, suola ja voi. Anna taikinan
turvota tunnin verran. Lisää limonadi ja paista. Tarjoa marjojen lettuhillon
kera.
Hyvä lettuhillo
500
g punaisia karviaisia
500
g punaherukoita
½
dl vettä
1
vanilijatanko
500
g hillosokeria
Perkaa
karviaiset ja punaherukat. Laita ne veden kanssa kattilaan. Halkaise vanilijatanko ja laita se marjojen joukkoon. Kuumenna
kattilaa, kunnes se höyryää. Lisää hillosokeri ja keitä 15 min. Ota vanilijatangot pois ja tölkitä hillo.
viikko
34:
Sitruunabroileria
4
broilerin maustamatonta koipireittä
mausteseos:
1
sitruuna
1
limetti
4
valkosipulin kynttä
50
g voita
2
tl timjamia
1
tl cayennepippuria
1
tl suolaa
2
rkl juoksevaa hunajaa
Raasta
sitruunan ja limetin kuoret ja purista niiden mehut.
Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Sekoita voista, valkosipulista,
timjamista, cayennepippurista, suolasta ja hunajasta
seos. Lisää seokseen puolet sitruksien kuorista ja
mehuista. Levitä mausteseos lihoihin, yritä saada sitä jopa nahan alle.
Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 40 – 45 min. Tarjoa riisin ja salaatin kera.
Haukipullat
250
g haukifilettä
1
kananmunan valkuainen
1
dl kookoskermaa
2
rkl silputtua sitruunabasilikaa
2
rkl silputtua ruohosipulia
1
rkl silputtua timjamia
2
tl suolaa
keittämiseen:
1
litra vettä
2
sitruunan mehu
2
tl suolaa
kastike:
4
dl keitinlientä
1
sitruunan mehu
1
kananmuna keltuainen
3
rkl voita
1
rkl Maizena-tärkkelystä
ripaus
sahramia
Mittaa
monitoimikoneen kulhoon haukifileet ja kookoskerma. Anna koneen hienontaa kala.
Ota seos pois kulhosta. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se
haukiseokseen yhdessä mausteiden kanssa. Valmista keitinvesi. Mittaa kaikki
keitinveden ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää kiehuvaan nesteen haukiseosta
pienehköinä pallosina ja keitä ne kypsiksi. Valmista kastike. Mittaa kaikki
kastikkeen ainekset kattilaan ja keitä 3 min. Tarjoa kastike kuumien
haukipullien kanssa hieman haaleana. Tarjoa lisukkeena esim. uunipunajuuria.
Uunipunajuuret
1
kg punajuuria
3
sipulia
½
dl öljyä
2
rkl balsamicoa
1
rkl soijakastiketta
1
rkl hunajaa
4
valkosipulin kynttä murskattuna
1
tl suolaa
Kuori
ja lohkoa punajuuret sekä sipulit. Valmista mausteseos. Mittaa kulhoon kaikki
mausteet ja sekoittele ne sekaisin. Kaada punajuuret ja sipulit laakeaan
uunivuokaan. Kaada mausteseos päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min,
kunnes ne ovat pehmeitä.
Vatkattu herukkapuuro
1
litra punaherukoita
vettä
½ litraa
puuro:
1
litra herukkamehua
1½
dl mannasuurimoita
1
dl sokeria
½
dl hunajaa
Mittaa
kattilaan punaherukat ja vesi. Hauduta kannen alla kunnes herukat ovat
värittömiä. Kaada mehu siivilän läpi. Mittaa kattilaan mehu ja kiehauta se.
Vatkaa joukkoon mannasuurimot ja lisää sokerit. Keitä sekoitellen 10 min.
Jäähdytä puuro vesihauteessa sitä koko ajan vatkaten. Tarjoa kylmän maidon
kera.
Makea kesäkurpitsapiiras
pohja:
6
munaa
4
dl ruskeaa sokeria
3
dl juoksevaa margariinia
7
dl vehnäjauhoja
3
tl leivinjauhetta
2
tl ruokasoodaa
2
rkl kardemummaa
8
dl hienoksi raastettua kesäkurpitsaa
kuorrutus:
150
g voita
2
dl tomusokeria
2
tl vaniljasokeria
2
tippaa appelsiiniöljyä
100
g appelsiinituorejuustoa
Valmista
pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää margariini ja
keskenään yhdistetyt kuivat aineet. Lisää kurpitsaraaste. Sekoita ja kaada
taikina leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiselle uunipellille. Kypsennä +
175 C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä pohja. Valmista kuorrutus. Vatkaa
pehmeän voin joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri, appelsiiniöljy ja tuorejuusto.
Levitä kuorrutus ja anna sen hetki kovettua ennen leikkaamista jääkaapissa.
viikko
35:
Helpot porsaankyljykset
4
porsaankyljystä
mausteseos:
1
rkl öljyä
2
rkl vahvaa sinappia
1
½ rkl soijakastiketta
3
tl maissitärkkelystä
½
tl paprikajauhetta
1/4
tl valkopippuria
pinnalle:
4
- 5 sipulia
Sekoita
mausteseoksen ainekset pienessä kulhossa. Kuori ja viipaloi sipulit. Laita
kyljykset paistopussiin. Kaada kyljysten sekaan mausteseos ja kääntele pussia
muutaman kerran. Laita pussiin myös sipulirenkaat. Laita pussi uunipellille ja
tee pussin yläkulmaan pieni reikä. Paista kyljyksiä + 200 C:ssa uunissa noin 1
tunti. Uunipellillä pussin vieressä voit kypsentää puolikkaat perunat.
Broileripata
1,5
kg broilerin koipi-reisipaloja
3
rkl öljyä
4
valkosipulin kynttä
3
porkkanaa
1
vihreä paprika
3
dl vettä
1
kanaliemikuutio
3
rkl tomaattisosetta
2
dl smetanaa
150
g sinihomejuustoa
1
suolakurkku
2
rkl kapriksia
Leikkaa
koipi-reisipalat pienimmiksi paloiksi. Kuori ja halkaise valkosipulin kynnet.
Kuori ja paloittele porkkanat. Suikaloi paprika. Ruskista lihat padassa ainakin
kahdessa erässä. Laita kaikki lihat pataan. Lisää pataan valkosipulit,
porkkanat, paprikat, vesi, liemikuutio ja tomaattisose. Keitä 15 min. Lisää
smetana ja sinihomejuusto. Keitä 15 min. Lisää kuutioitu suolakurkku ja
kaprikset ja hauduta vielä 15 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.
Lohta yrttikastikkeessa
noin
700 g lohifilettä
1
tl suolaa
2
dl vettä
1/3
kalaliemikuutio
kastike:
1½
rkl vehnäjauhoja
1
dl ruokakermaa
½
dl hienonnettua tilliä
½
dl hienonnettua persiljaa
½
dl hienonnettua ruohosipulia
Laita
kalafilee voideltuun uunivuokaan. Kiehauta vesi ja liemikuutionpala. Kaada
kalaliemi vuoan pohjalle. Peitä vuokafoliolla ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa
noin 30 min. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään kattilassa ja
kuumenna koko ajan sekoittaen. Kaada kastike kalan päälle, kun otata kalan pois
uunista. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Punajuuri-omenasalaatti
5
- 6 punajuurta (raakaa)
2
kotimaista omenaa
1
pieni sipuli tai pala purjoa
½
- 1 dl öljykastiketta
Kuori
ja raasta punajuuret ja omenat. Hienonna sipuli hienoksi. Yhdistä ainekset ja
kaada kastike päälle. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
Pähkinäinen
puolukkakakku
150
g voita
1
dl hasselpähkinöitä
2½
dl puolukoita
4
dl vehnäjauhoja
1
tl soodaa
1
tl leivinjauhetta
1
tl vaniljasokeria
2
munaa
2½
dl fariinisokeria
2½
dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
Sulata
voi. Hienona pähkinät. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja
fariinisokeri vaahdoksi. Lisää voisula, kuivat aineet ja puolukat. Kaada
taikina voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa
uunissa noin 50 - 55 min. Kumoa hieman jäähtyneenä.