Elokuu 2008

 

 

viikko 31:

 

Broilerinmaksa-pekonivartaat

300 g broilerin maksaa

300 g amerikanpekonia

3 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

1 rkl öljyä

½ tl suolaa

Sulata maksat ja kuivaa ne. Sekoita inkivääri, öljy ja suola. Sivele mausteseoksella jokainen pekoniviipale. Laita jokaiselle pekoniviipaleelle maksan pala. Kääri rullalle ja pujottele varrastikkuihin. Grillaa kauniin ruskeiksi keskilämmöllä. Maksa saa olla aavistuksen punervaa sisältä. Tarjoa mangokastikkeen kera.

 

Mangokastike

1 dl ranskankermaa

1 dl maustamatonta majoneesia

2 dl mangochutneytä

1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

½ tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset ja anna kastikkeen maustua pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Silakkapihvit Välimerellisesti

500 g silakkafileitä

noin 1 dl Välimeren salviatahnaa tölkistä

200 g vuohenjuustoa

Lado puolet silakkafileistä nahkapuoli alaspäin leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Levitä jokaisen fileen päälle salviatahnaa. Laita toinen file päälle nahkapuoli ylöspäin. Laita jokaisen pihvin päälle ohut vuohenjuustokiekko. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 25 min. Koristele tuoreella salvialla ja tarjoa perunoiden kanssa.

 

Parsakaalikeitto

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

600 g parsakaalia varsineen

5 dl vettä

1 kanaliemikuutio

200 g sinihomejuustoa

1 dl ruokakermaa

ripaus valkopippuria

Hienonna sipuli, valkosipulin kynsi ja parsakaali. Kiehauta vesi, lisää liemikuutio ja kasvikset. keitä kypsiksi ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää keittoon sinihomejuusto, ruokakerma ja pippuri. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Tarjoa lämpimien sämpylöiden kanssa.

 

Kantarellipitsa

pohja:

1½ dl vettä

1/3 palaa hiivaa

½ tl suolaa

2 rkl öljyä

noin 3 dl Durum-vehnäjauhoja

täyte:

tomaattiseos:

4 rkl tomaattisosetta

3 rkl öljyä

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

½ tl suolaa

sieniseos:

1 ½ litraa kantarelleja

3 rkl öljyä

ripaus suolaa

1 sipuli

½ dl kapriksia

300 g pitsajuustoraastetta

Valmista pohja. Mittaa kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja öljy. Sekoita ja alusta jauhot joukkoon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Valmistele täyte. Perkaa ja paloittele sienet. Paista niitä hetki pannulla ja suolaa ne. Kuori ja viipaloi sipulit ja valuta kaprikset. Kauli taikinasta uunipellinkokoinen levy. Valmista tomaattiseos ja levitä se pohjalle. Levitä sienet, ohuen ohuet sipulirenkaat ja kaprikset tomaattiseoksen päälle. Ripottele juusto pinnalle ja paista + 225 C:ssa uunissa vaalean rusehtavaksi pinnaltaan.

 

 

viikko 32:

 

Kesäkeitto

8 dl vettä

1 tl suolaa

4 dl uusia, pieniä perunoita

3 uutta porkkanaa

3 dl kukkakaalin nuppusia

2 dl tuoreita herneitä (ilman palkoja)

2 dl kuohukermaa

½ dl persiljasilppua

Kiehauta vesi ja lisää pestyt ja halkaistut perunat ja viipaloidut porkkanat. Keitä 5 min. ja lisää kukkakaalin nuppuset ja herneet. Keitä 10 min ja lisää kerma ja persiljasilppu. Tarkista kypsyys ja maku. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

 

Grillattua lammasta

1 kg karitsan paahtopaisteja tai ulkofilettä

marinadi:

½ dl öljyä

½ dl balsamicoa

2 rkl soijakastiketta

2 rkl juoksevaa hunajaa

3 murskattua valkosipulin kynttä

1 tl mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset. Laita lihat paksuun muovipussiin ja kaada marinadi lihojen päälle. Anna maustua yön yli. Pyyhi lihat kuiviksi ja grillaa. Lammas saa jäädä punertavaksi sisältä. Tarjoa minttuperunoiden kera.

 

Minttuperunat

1 kg uusia perunoita

vettä ja suolaa keittämiseen

½ dl oliiviöljyä

½ dl turkkilaista, maustamatonta jogurttia

1 dl hienonnettua tuoretta minttua

½ tl suolaa

½ sitruunan mehu

Keitä uudet perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita kattilaan öljy sekä jogurtti ja kuumenna. Sekoittele perunoita öljyssä pari minuuttia. Lisää minttu, suola ja sitruunan mehu. Sekoita ja tarjoa heti.

 

Lohisalaatti

400 g graavattua lohta

400 g raejuustoa

1 kg keitettyjä, pieniä uusia perunoita

4 avokadoa

½ dl tillisilppua

kastike:

1 rkl makeaa sinappia

½ tl suolaa

½ tl sokeria

1 dl öljyä

1 rkl vaaleaa balsamicoa

Suikaloi lohi ja lohkoa perunat. Kuori ja suikaloi avokado. Valmista kastike. Vatkaa kulhossa sekaisin sinappi, suola ja sokeri. Vatkaa sen joukkoon ohuena nauhana öljy ja lopuksi balsamico. Asettele ainekset kerroksittain kulhoon ja laita kerroksittain myös kastike. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

 

Kantarelli-munakoisovuoka

2 munakoisoa

½ dl öljyä

2 sipulia

3 valkosipulin kynttä

400 kantarelleja

400 g tomaattimurskaa

2 kasvisliemikuutiota

¼ tl mustapippuria

300 g mozzarellaa

Huuhtele ja viipaloi munakoisot. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja itketä munakoisot. Pyyhi munakoisot ja paista ne öljyssä. Kuori ja silppua sipulit ja murskaa valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit ja paista niitä yhdessä kantarellien kanssa. Lisää pannulle tomaattimurska, kasvisliemikuutiot ja pippuri. Viipaloi mozzarella. Lado ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min.

 

Marjaisa jogurttijäätelö

½ litraa mansikoita tai vadelmia

½ litraa marjajogurttia

2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia

½ sitruunan mehu

½ dl juoksevaa hunajaa

1 rkl vanilijasokeria

Mittaa kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Soseuta seos. Kaada seos pakastuksen kestävään vuokaan tai annosvuokiin ja pakasta. Anna pehmetä noin 10 min ennen tarjoilua. Tarjoa tuoreiden marjojen kera.

 

 

viikko 33:

 

Rukiiset ahvenfileet

8 – 10 ahvenfileetä

2 munaa

1½ dl hienoksi jauhettuja hapankorppuja

2 tl suolaa

paistamiseen voita

Riko munat lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Sekoita toisella lautasella hapankorppujauhelma ja suola. Kasta ahvenfileet ensin munaan ja sitten hapankorppujauhelmaan. Paista voissa molemmin puolin rapeiksi. Tarjoa heti keitettyjen uusien perunoiden ja salaatin kera.

 

Broilerisalaatti

200 g keittämätöntä pastaa (kuvio)

vettä ja suolaa keittämiseen

4 grillattua broilerin rintafileetä

2 dl maissin jyviä

1 punasipuli

100 g sinihomejuustoa

150 kivettömiä viinirypäleitä

150 g kirsikkatomaatteja

öljykastiketta

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele lihat, viipaloi punasipuli ja halkaise sekä viinirypäleet että tomaatit. Paloittele juusto. Yhdistä salaatin kaikki ainekset ja kaada kastiketta päälle.

 

Kasvis-sieninyytit

4 tomaattia

2 kesäsipulia varsineen

300 g kauden sieniä

1 kesäkurpitsa

150 g maustamatonta tuorejuustoa

½ suolaa

1 murskattu valkosipulin kynsi

Ota foliosta 4 isoa palaa. Paloittele kasvikset ja sienet ja asettele joka nyytille aineksia. Sekoita tuorejuustoa joukkoon suola ja valkosipuli. Jaa tuorejuustoseos jokaiselle nyytille ja sulje nyytit. Grillaa nyyttejä tai paista ne uunissa + 200 C, noin 40 min.

 

Appelsiinilätyt

4 munaa

8 dl maitoa

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

50 g sulatettua voita

2 dl appelsiinilimonadia tai –mehua

täyte:

mansikoita tai lettuhilloa

Riko munat ja vatkaa niiden joukkoon maito, jauhot, suola ja voi. Anna taikinan turvota tunnin verran. Lisää limonadi ja paista. Tarjoa marjojen lettuhillon kera.

 

Hyvä lettuhillo

500 g punaisia karviaisia

500 g punaherukoita

½ dl vettä

1 vanilijatanko

500 g hillosokeria

Perkaa karviaiset ja punaherukat. Laita ne veden kanssa kattilaan. Halkaise vanilijatanko ja laita se marjojen joukkoon. Kuumenna kattilaa, kunnes se höyryää. Lisää hillosokeri ja keitä 15 min. Ota vanilijatangot pois ja tölkitä hillo.

 

 

viikko 34:

 

Sitruunabroileria

4 broilerin maustamatonta koipireittä

mausteseos:

1 sitruuna

1 limetti

4 valkosipulin kynttä

50 g voita

2 tl timjamia

1 tl cayennepippuria

1 tl suolaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

Raasta sitruunan ja limetin kuoret ja purista niiden mehut. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Sekoita voista, valkosipulista, timjamista, cayennepippurista, suolasta ja hunajasta seos. Lisää seokseen puolet sitruksien kuorista ja mehuista. Levitä mausteseos lihoihin, yritä saada sitä jopa nahan alle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 40 – 45 min. Tarjoa riisin ja salaatin kera.

 

Haukipullat

250 g haukifilettä

1 kananmunan valkuainen

1 dl kookoskermaa

2 rkl silputtua sitruunabasilikaa

2 rkl silputtua ruohosipulia

1 rkl silputtua timjamia

2 tl suolaa

keittämiseen:

1 litra vettä

2 sitruunan mehu

2 tl suolaa

kastike:

4 dl keitinlientä

1 sitruunan mehu

1 kananmuna keltuainen

3 rkl voita

1 rkl Maizena-tärkkelystä

ripaus sahramia

Mittaa monitoimikoneen kulhoon haukifileet ja kookoskerma. Anna koneen hienontaa kala. Ota seos pois kulhosta. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se haukiseokseen yhdessä mausteiden kanssa. Valmista keitinvesi. Mittaa kaikki keitinveden ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää kiehuvaan nesteen haukiseosta pienehköinä pallosina ja keitä ne kypsiksi. Valmista kastike. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja keitä 3 min. Tarjoa kastike kuumien haukipullien kanssa hieman haaleana. Tarjoa lisukkeena esim. uunipunajuuria.

 

Uunipunajuuret

1 kg punajuuria

3 sipulia

½ dl öljyä

2 rkl balsamicoa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl hunajaa

4 valkosipulin kynttä murskattuna

1 tl suolaa

Kuori ja lohkoa punajuuret sekä sipulit. Valmista mausteseos. Mittaa kulhoon kaikki mausteet ja sekoittele ne sekaisin. Kaada punajuuret ja sipulit laakeaan uunivuokaan. Kaada mausteseos päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min, kunnes ne ovat pehmeitä.

 

Vatkattu herukkapuuro

1 litra punaherukoita

vettä ½ litraa

puuro:

1 litra herukkamehua

1½ dl mannasuurimoita

1 dl sokeria

½ dl hunajaa

Mittaa kattilaan punaherukat ja vesi. Hauduta kannen alla kunnes herukat ovat värittömiä. Kaada mehu siivilän läpi. Mittaa kattilaan mehu ja kiehauta se. Vatkaa joukkoon mannasuurimot ja lisää sokerit. Keitä sekoitellen 10 min. Jäähdytä puuro vesihauteessa sitä koko ajan vatkaten. Tarjoa kylmän maidon kera.

 

Makea kesäkurpitsapiiras

pohja:

6 munaa

4 dl ruskeaa sokeria

3 dl juoksevaa margariinia

7 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 tl ruokasoodaa

2 rkl kardemummaa

8 dl hienoksi raastettua kesäkurpitsaa

kuorrutus:

150 g voita

2 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

2 tippaa appelsiiniöljyä

100 g appelsiinituorejuustoa

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää margariini ja keskenään yhdistetyt kuivat aineet. Lisää kurpitsaraaste. Sekoita ja kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiselle uunipellille. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä pohja. Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeän voin joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri, appelsiiniöljy ja tuorejuusto. Levitä kuorrutus ja anna sen hetki kovettua ennen leikkaamista jääkaapissa.

 

 

viikko 35:

 

Helpot porsaankyljykset

4 porsaankyljystä

mausteseos:

1 rkl öljyä

2 rkl vahvaa sinappia

1 ½ rkl soijakastiketta

3 tl maissitärkkelystä

½ tl paprikajauhetta

1/4 tl valkopippuria

pinnalle:

4 - 5 sipulia

Sekoita mausteseoksen ainekset pienessä kulhossa. Kuori ja viipaloi sipulit. Laita kyljykset paistopussiin. Kaada kyljysten sekaan mausteseos ja kääntele pussia muutaman kerran. Laita pussiin myös sipulirenkaat. Laita pussi uunipellille ja tee pussin yläkulmaan pieni reikä. Paista kyljyksiä + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Uunipellillä pussin vieressä voit kypsentää puolikkaat perunat.

 

Broileripata

1,5 kg broilerin koipi-reisipaloja

3 rkl öljyä

4 valkosipulin kynttä

3 porkkanaa

1 vihreä paprika

3 dl vettä

1 kanaliemikuutio

3 rkl tomaattisosetta

2 dl smetanaa

150 g sinihomejuustoa

1 suolakurkku

2 rkl kapriksia

Leikkaa koipi-reisipalat pienimmiksi paloiksi. Kuori ja halkaise valkosipulin kynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Suikaloi paprika. Ruskista lihat padassa ainakin kahdessa erässä. Laita kaikki lihat pataan. Lisää pataan valkosipulit, porkkanat, paprikat, vesi, liemikuutio ja tomaattisose. Keitä 15 min. Lisää smetana ja sinihomejuusto. Keitä 15 min. Lisää kuutioitu suolakurkku ja kaprikset ja hauduta vielä 15 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

Lohta yrttikastikkeessa

noin 700 g lohifilettä

1 tl suolaa

2 dl vettä

1/3 kalaliemikuutio

kastike:

1½ rkl vehnäjauhoja

1 dl ruokakermaa

½ dl hienonnettua tilliä

½ dl hienonnettua persiljaa

½ dl hienonnettua ruohosipulia

Laita kalafilee voideltuun uunivuokaan. Kiehauta vesi ja liemikuutionpala. Kaada kalaliemi vuoan pohjalle. Peitä vuokafoliolla ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 min. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään kattilassa ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kaada kastike kalan päälle, kun otata kalan pois uunista. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Punajuuri-omenasalaatti

5 - 6 punajuurta (raakaa)

2 kotimaista omenaa

1 pieni sipuli tai pala purjoa

½ - 1 dl öljykastiketta

Kuori ja raasta punajuuret ja omenat. Hienonna sipuli hienoksi. Yhdistä ainekset ja kaada kastike päälle. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Pähkinäinen puolukkakakku

150 g voita

1 dl hasselpähkinöitä

2½ dl puolukoita

4 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

2 munaa

2½ dl fariinisokeria

2½ dl maustamatonta turkkilaista jogurttia

Sulata voi. Hienona pähkinät. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää voisula, kuivat aineet ja puolukat. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 50 - 55 min. Kumoa hieman jäähtyneenä.