Reseptit viikoille 36 - 39, 2008

 

 

viikko 36

 

Välipalasmoothie

6 dl erilaisia marjoja sekoitettuna

1 dl juoksevaa hunajaa

2 tl vaniljasokeria

8 dl piimää

Pane ainekset tehosekoittimeen ja soseuta vaahtomaiseksi juomaksi. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne hieman kohmeisina, näin saat todella kylmän juoman. Kaada heti annoslaseihin ja tarjoa.

 

Ravunmakuinen kiusaus

500 g pakaste peruna-sipuliseosta

1 iso rasia anjovista

300 g surimipuikkoja

4 dl ruokakermaa

Suikaloi surimipuikot. Valuta anjovikset. Lado ainekset voideltuun uunivuokaan kerroksittain ja kaada kerma päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä vuoka loppuaikana foliolla, jos sen pinta tummuu liikaa.

 

Maa-artisokkakeitto

2 salottisipulia

500 g maa-artisokkia

50 g voita

7 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 dl ruokakermaa

ripaus valkopippuria

Kuori ja silppua sipulit. Kuori maa-artisokat ja paloittele ne. Sulata voi kattilassa ja kuullota sinä sipulit ja maa-artisokat. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä, kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja pippuri. Kiehauta keitto. Tarjoa heti esim. porkkanasämpylöiden kanssa.

 

Porkkanasämpylät

5 dl vettä

25 g hiivaa

1½ dl hienoksi raastettua porkkanaa

2 tl suolaa

½ dl öljyä

noin 14 dl sämpyläjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää porkkana, suola ja öljy. Alusta jauhot hyvin vaivaten taikinan joukkoon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä, kohota ne ja paista + 225 C:ssa uunissa noin 12 - 15 min.

 

Karjalaispaisti

350 g porsaan lihaa kuutioina

350 g naudanlihaa kuutioina

300 g lampaan lihaa kuutioina

3 porkkanaa

3 sipulia

4 valkosipulin kynttä

1 palsternakka

1 iso fenkoli

1 litra vettä

3 lihaliemikuutiota

1 tl mustapippuria

1 tl rosmariinia

1 tl timjamia

Kuori ja paloittele porkkana, sipuli, valkosipulit ja palsternakka sekä suikaloi fenkoli isoiksi paloiksi. Laita voideltuun isoon uunivuokaan tai pataan kerroksittain lihoja, kasviksia, mausteita ja murennettuja lihaliemikuutioita. Kaada kylmä vesi päälle. Kypsennä 150 C:ssa uunissa 3 - 5 tuntia. Kääntele välillä aineksia ja tarkista, että vesi ei lopu. Lisää vettä tarvittaessa. Tarjoa kuoriperunoiden ja rapean leivän kera.

 

Itu-porkkanasalaatti

3 porkkanaa

10 cm:n pala purjoa

1 lehtisellerinvarsi

3 dl ituja

muutama herneen verso

öljykastiketta

Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Puhdista ja suikaloi purjo sekä lehtiselleri. Yhdistä kaikki salaatin ainekset kulhossa ja kaada kastiketta päälle.

 

 

viikko 37

 

Sieni-savukalapaistos

170 g tuoreita herkkusieniä tai muita sieniä

pala purjoa

50 g voita

3 dl perattua savukalaa

½ dl hienonnettua persiljaa

7 dl valmista perunasosetta

1 dl kermaa

1 keltuainen

Viipaloi sienet ja purjo. Paista ne voissa pannulla. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain sieni-purjoseos, savukala ja persilja. Sekoita perunasoseen joukkoon kerma ja keltuainen. Levitä seos vuoan pinnalle ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 min.

 

Broileripyörykät

¾ dl korppujauhoja

1 tl suolaa

1 tl currya

1 tl yrttimausteseosta

1 muna

500 g broilerin jauhelihaa

paistamiseen voita tai öljyä

kastike:

1 omena

1 pieni sipuli

30 g voita

2 tl currya

1 laakerinlehti

1 kanaliemikuutio

3 dl vettä

2 dl ruokakermaa

vaaleaa kastikesuurusta tarpeen mukaan

½ dl hienonnettua persiljaa

Valmista pyörykät. Sekoita korppujauhoihin mausteet, muna ja liha. Sekoita hyvin sekaisin ja muotoile massasta tanko. Jaa tanko tasakokoisiksi palasiksi ja pyörittele pyöryköiksi. Paista pannulla kypsiksi. Valmista kastike samalla pannulla. Kuori ja suikaloi omena ja sipuli. Sulata voi pannulla, kuullota omenaa ja sipulia siinä. Lisää curry, laakerinlehti, kanaliemikuutio, vesi ja kerma. Keitä 5 min. Lisää vaaleaa kastikesuurustetta. Lisää kastikkeeseen persilja ja broileripyörykät. Kuumenna ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Parsakaalikeitto

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

700 g parsakaalia

5 dl vettä

1 kanaliemikuutio

200 g sinihomejuustoa

2 dl ruokakermaa

½ tl sokeria

1 rkl balsamico-viinietikkaa

Hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Paloittele parsakaali. Keitä ne kypsiksi kanaliemessä. Lisää paloiteltu juusto, kerma ja sokeri. Kuumenna ja sekoittele kunnes juusto sulaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää balsamico ja tarjoa heti.

 

Punasipuli-kinkkusalatti

4 punasipulia

100 g mozzarellaa

200 g keittokinkkua

1 tlk (400 g) kikherneitä

1 dl kivettömiä oliiveja

1 ruukku rapeaa salaattia

pala tuorekurkkua

kastike:

½ dl sinappia

¼ dl viinietikkaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

2 rkl sitruunan mehua

3 valkosipulin kynttä murskattuna

1 dl öljyä

Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista hyvin. Anna maustua salaatin teon ajan. Kuori ja viipaloi sipulit. Suikaloi juusto ja kinkku. Valuta kikherneet. Revi salaatti ja suikaloi kurkku. Yhdistä kaikki salaatin kaikki ainekset kulhossa ja kaada kastike päälle.

Tarjoa heti.

 

Puolukkamalja

6 hapankorppua

½ dl fariinisokeria

2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

250 g maitorahkaa

½ dl sokeria

4 - 5 dl puolukoita

Rouhi hapankorput ja sekoita niihin fariinisokeri. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Lisää siihen maitorahka ja sokeri. Sekoita. Survo puolukoita hieman. Kokoa annosmaljoihin. Lado kaikki aineksia kerroksittain maljoihin juuri ennen tarjoilua.

 

Omenatorttu

2 munaa

1½ dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g voita

pinnalle:

4 - 6 hapahkoa omenaa

3 rkl tummaa sokeria

1 tl inkivääriä

Valmista taikina. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voi. Sekoita tasaiseksi ja levitä voideltuun piirasvuokaan. Kuori ja viipaloi omenat. Asettele omenat taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeri ja inkivääri. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min.

 

 

viikko 38

 

Salaatti-ilottelu

½ ruukkua lollo rossoa

½ ruukkua rucolaa

½ ruukkua kanelibasilikaa

½ ruukkua persiljaa

1 dl parmesanjuustolastuja

½ dl kapriksia

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl balsamicoa

Huuhdo, valuta ja revi kasvikset. Lado ne kerroksittain laakealle vadille. Laita päälle parmesanlastut ja kaprikset. Sekoita öljy ja balsamico ja kaada se salaatin päälle. Tarjoa heti.

 

Hapankaalilaatikko

800 g hapankaalia

2 dl rikottuja ohrasuurimoita

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 sipuli

3 porkkanaa

½ dl siirappia

½ tl mustapippuria

2 dl smetanaa

5 dl kiehuvaa vettä

Huuhtele hapankaali. Huuhtele ohrasuurimot ja keitä niitä kasvisliemessä noin 20 min. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita suuressa kulhossa hapankaalin joukkoon esikeitetyt ohrasuurimot, sipuli, porkkana, siirappi, pippuri ja kerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kiehuva vesi. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 45 min.

 

Currybroileria

1 pakaste broileri

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl sinapinsiemeniä

2 tl currya

2 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

1 tl suolaa

2 dl vettä

Sulata broileri ja paloittele se noin 12 palaan. Kuivaa palat talouspaperilla. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy padassa. Laita sinne sinapinsiemenet ja laita kansi päälle. Odota kunnes siemenet alkavat pompahdella kanteen. Lisää sipulit, valkosipulit ja broilerit pataan ja sekoittele. Ruskista hieman. Ripottele pataan kaikki mausteet. Lisää vesi ja hauduta tiiviin kannen alla 30 - 35 min. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

 

Helppo kalaseljanka

6 perunaa

1 pieni aito suolakurkku

1 dl mustia oliiviviipaleita

1 sipulia

2 kalaliemikuutiota

ripaus cayennepippuria

200 g kalaa fileenä, vaalea tonnikalakin käy

½ dl tilliä silputtuna

2 tl sitruunamehua

Kuori ja kuutioi perunat, suolakurkku ja sipuli. Kiehauta vesi ja lisää perunat, kurkku, oliivit, sipulit, liemikuutiot ja cayennepippuri. Keitä 15 min. Lisää kala ja mausteet. Keitä vielä 5 min.. Tarkista maku ja tarjoile paahdetun ruisleivän kanssa.

 

Suklaabrownies

200 g tummaa suklaata

2½ dl sokeria

200 g voita

1 tl vaniljasokeria

5 munaa

1 ¾ dl vehnäjauhoja

¾ dl kaakaojauhetta

suklaakastike:

1 dl kuohukermaa

100 g tummaa suklaata

2 rkl vahvaa kahvia

Valmista taikina. Sulata suklaa mikroaaltouunissa. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun 20x30 cm vuokaan. Paista + 175 C:ssa uunissa noin puoli tuntia. Jäähdytä kakkulevy ja leikkaa se kuutioiksi. Tee suklaakastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoittele kuumentaen kunnes suklaa on sulanut. Tarjoa suklaabrowniet kuuman kastikkeen ja kylmän jäätelön kera.

 

 

viikko 39

 

Sitruuna-basilikakalaa

600 g lohta fileenä

1 sitruuna

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1/3 tl viherpippuria jauhettuna

4 valkosipulin kynttä viipaloituna

basilikaa lehtinä

½ dl kapriksia

Laita lohifilee voideltuun uunivuokaan ja sivele se hunajalla. Ripottele sen pinnalle mausteet. Lado valkosipulinkynsiviipaleet sen päälle, levitä basilikan lehdet pintaan ja ripottele vielä kaprikset pinnalle. Levitä kaiken päälle ohuen ohuita sitruunan viipaleita. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Kurkku-retikkasalaatti

200 g tuorekurkkua

200 g retikkaa

1 dl ananasmurskaa

½ dl persiljasilppua

1 dl saksanpähkinää rouheena

kastike:

2 dl kermaviiliä

ripaus suolaa, sokeria ja pippuria

Kuori ja suikaloi kurkku. Puhdista ja raasta retikka. Yhdistä salaatin ainekset kulhossa. Sekoita kermaviilin joukkoon mausteet ja kaada se salaattiin

 

Syksyinen lammaspata

1½ kg lampaanlihaa kuutioina

50 g voita

5 salottisipulia

8 valkosipulin kynttä

2 dl kuivattuja aprikooseja

1 litra vettä

3 lihaliemikuutiota

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

6 kokonaista mustapippuria

2 dl voimakkaan makuista musteherukkamehua

12 - 15 pienehköä kiinteää, kokonaista perunaa

Kuumenna voita pannulla ja ruskista lihat monessa erässä. Laita lihat, kuoritut sipuli, valkosipulin kynnet ja aprikoosit pataan kerroksittain. Lisää vesi, liemikuutiot paloiteltuna, sitruunan kuori ja mehu sekä pippurit. Hauduta tiiviinkannen alla + 150 C:ssa uunissa 3 tuntia. Lisää herukkamehu ja kuoritut perunat. Hauduta vielä noin tunti. Tarjoa hyvän maalaisleivän kanssa.

 

Värikäs sienikeitto

1 litra tuoreita sieniä (suppilovahvero)

pala purjoa

1 keltainen paprika

3 rkl öljyä

8 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

150 g mustaa Koskenlaskijaa

1 dl hienonnettua persiljaa

Puhdista sienet ja paloittele ne. Suikaloi purjo ja paprika. Kuullota kattilassa sieniä ja kasviksia. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Kun keitto kiehuu, lisää kuutioitu juusto ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää persilja ja tarjoile.

 

Mehukas päärynäkakku

200 g voita

2 dl sokeria

3 munaa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

½ dl päärynämehua

1 tlk (425 g) säilykepäärynää

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, päärynämehu ja hienoksi raastettu säilykepäärynä.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti.