Reseptit viikoille 1 – 5, tammikuu 2009

 

 

Viikko 1

 

Siskonmakkarakastike

500 g siskonmakkaroita

½ dl öljyä

2 rkl vehnäjauhoja

4 – 5 valkosipulin kynttä

½ tl tomaattisosetta

2 dl vettä

1 dl ruokakermaa

1 dl persiljasilppua

Lypsä siskonmakkaroista pieniä kakkaroita pannulle kuumaan öljyyn. Anna niiden hiukan ruskistua. Sekoita ja lisää vehnäjauhot. Sekoita ja lisää murskatut valkosipulin kynnet, tomaattisose, vesi ja ruokakerma. Keitä 10 – 15 min. Lisää persiljasilppu ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Trooppinen kalkkunasalaatti

250 g kypsää kalkkunaa (tähteitä joululta)

1 ruukku tammenlehväsalaattia

1 ruukku friseesalaattia

pala vesimelonia

150 g vihreitä, kivettömiä rypäleitä

1 tuore persikka

1 dl mustia oliiveja

Kastike:

3 rkl balsamico –viinietikkaa

6 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja mustapippuria

Huuhdo ja valuta salaatit. Revi ne laakealle vadille. Pilko muut ainekset ja asettele ne salaatin päälle. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti sekaisin. Kaada salaatin päälle.

 

Suppilovahverokeitto

½ l pakastettuja suppilovahveroita

2 sipulia

3 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

1 ¼ litraa kasvislientä kuutiosta

2 tl kirveliä

2 rkl tomaattisosetta

3 rkl sinihomejuustoa

1 tlk smetanaa

Hienonna sienet ja sipulit. Kuullota ne voissa ja lisää vehnäjauhot. Sekoita, lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä 30 min. Lisää smetana ja kuumenna. Annostele lautasille ja laita vielä tuoretta kirveliä pienenä hakkeluksena lautasille.

 

Uudenvuoden lakkatorttu

Pohja:

200 g ruskeita pipareita

70 g voita

Täyte:

6 liivatelehteä

1 rkl kiehuvaa vettä

2½ dl lakkahilloa

3 dl maustamatonta jogurttia

250 g mascarpone-tuorejuustoa

2½ rkl lakkalikööriä

Kiille:

3 dl omenamehua

½ dl lakkahilloa

3 liivatetta

Koristeeksi:

lakkoja ja ananaskirsikoita

Valmista pohja. Laita monitoimikoneen kulhoon piparit ja kaada sulatettu voi koneen käydessä piparimurskaan. Kaada seos irtoreunavuoan pohjalle ja taputtele se vuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Sekoita keskenään lakkahillo, jogurtti, tuorejuusto ja likööri. Liuota liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja kaada seos hyvin sekoittaen lakka-jogurttiseokseen. Kaada massa vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä yön yli ja valmista kiille. Laita liivatteen runsaaseen kylmään veteen. Liuota ne kiehuvaan pieneen vesitilkkaan ja kaada seos omenamehu-lakkahilloseokseen. Kaada tortun päälle ja anna kiilteen hyytyä ennen tarjoilua.

 

Uudenvuodenpäivän hiukopalaa

2 purkkia anjovisfileitä

korppujauhoja

Vuoan pohjalle:

2 rkl konjakkia

2 rkl anjovislientä

Pinnalle:

reilu 50 g voita

3 kovaksi keitettyä kananmunaa

Valuta anjovisfileet, kieritä ne korppujauhoissa ja anna kuivua muutama tunti. Voitele laakea uunivuoka. Asettele anjovisfileet rullina vuokaan. Kaada päälle konjakki-anjovisliemiseos. Ja valmista pinnalle tuleva seos. Kuori kananmunat ja pilko ne pieneksi hakkelukseksi. Sekoita munahakkelus pehmeään voihin. Ripottele seos anjovisrullien päälle. Pane ruoka juuri ennen tarjoamista +250 C:seen uuniin noin 10 min. Tarjoile ruisleivän ja kylmän oluen kera.

 

 

Viikko 2:

 

Possu-nuudeliwokki

400 g possun suikaleita

150 g munanuudeleita

½ kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

1 paprika

1 sipuli

½ tuorekurkkua

2 valkosipulinkynttä

½ dl öljyä

kastike:

2 dl vettä

1 rkl maissitärkkelystä

2 rkl soijakastiketta

3 rkl chilikastiketta

1 tl jauhettua inkivääriä

½ dl tummaa sokeria

Suikaloi kaikki kasvikset. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Laita puolet öljystä pannulle ja ruskista lihat. Laita loppu öljy pannulle ja kuumenna se. Paista öljyssä kasvikset rapsakoiksi. Lisää pannulle lihat. Sekoita keskenään kaikki kastikkeen ainekset ja kaada pannulle. Kuumenna ja lisää nuudelit. Kiehauta ja tarjoa.

 

Kiinankaalisalaatti

1 pieni kiinankaali

½ punaista paprikaa

½ keltaista paprikaa

pala purjoa

kastike:

2 dl kermaviiliä

1 sitruunan mehu

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

Suikaloi kiinankaali, paprikat ja purjo. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Kasvisraastelaatikko

700 g perunaa

400 g porkkanaa

300 g palsternakkaa

200 g juuriselleriä

1 tl kirveliä

1 tl rakuunaa

4 dl ruokakermaa

1 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

Kuori ja suikaloi kasvikset. Laita ne kerroksittain voideltuun uunivuokaan yhdessä yrttien kera. Kiehauta kerma ja vesi. Liuota liemikuutiot nesteeseen. Kaada neste vuokaan. Kypsennä laatikkoa + 175 C:ssa uunissa noin 70 – 80 min.

 

Sinappi-riisi-lohi

2 dl pitkäjyväistä riisiä

5 dl vettä

1 kalaliemikuutio

500 g lohifileetä

2 dl ranskankermaa tai smetanaa

2 rkl makeaa vahvaa sinappia

1/4 tl cayennepippuria

½ tl suolaa

Kiehauta vesi ja liuota kalaliemikuutio siihen. Laita voidellun uunivuoan pohjalle riisit ja kalaliemi. Kypsennä vuokaa foliolla peitettynä + 200 C:ssa uunissa noin 20 min. Ota folio pois ja lisää riisin päälle annospaloiksi leikattu lohi. Sekoita ranskankermaan sinappi, cayenne ja suola. Levitä seos kalapalojen päälle. Kypsennä uunissa vielä noin 20 – 25 min. Tarjoa keitettyjen vihannesten kera.

 

Herkkupannari

1 litra vettä

2 dl maitojauhetta

4 dl vehnäjauhoja

1½ tl suolaa

4 munaa

1 dl mantelilastuja

1 tlk persikanpuolikkaita

½ dl juoksevaa hunajaa

Sekoita veteen maitojauhe, jauhot, suola ja munat. Anna turvota 1 tunti. Laita voidellun leivinpaperin päälle reunalliseen uunivuokaan kuutioidut persikanpalat, valuta hunaja paloille ja ripottele mantelilastut kaiken päälle. Kaada taikina pellille. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 35 – 40 min. Tarjoa jäätelön kera.

 

 

Viikko 3:

 

Spagetti-jauhelihavuoka

250 g pätkittyä spagettia

300 g jauhelihaa

1 pieni sipuli

2 rkl tomaattisosetta

1 lihaliemikuutio

¼ tl valkopippuria

1 tl oreganoa

1 dl vettä

2 suolakurkkua

2 dl juustoraastetta, esim. mozzarella

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan melkein kypsäksi. Huuhdo se kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Kuutioi suolakurkut. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää tomaattisose, mausteet, liemikuutio ja vesi jauhelihan joukkoon. Keitä 5 min. Sekoita spagetin joukkoon jauhelihaseos ja kurkkukuutiot. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Kuorruta + 225 C:ssa uunissa noin 15 – 20 min. Voit koota vuoan jo edellisenä päivänä ja kuorruttaa uunissa myöhemmin. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

Siskojen sipulinenkeitto

4 sipulia

pala purjoa

2 valkosipulin kynttä

½ dl öljyä

3 rkl vehnäjauhoja

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

1 rkl tomaattisosetta

300 g siskonmakkaroita

Kuori ja suikaloi sipulit. Suikaloi purjoa ja kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää sipulien joukkoon jauhot ja sekoita. Lisää vesi, lihaliemikuutiot ja tomaattisose. Keitä seosta 10 min. Purista siskonmakkarat pieninä kikkareina keiton joukkoon ja keitä vielä 10 min. Tarjoa lämpimien sämpylöiden kera.

 

Raaste-maksapihvit

400 g jauhettua naudan maksaa

200 g raastettua raakaa perunaa

100 g raastettua raakaa porkkanaa

100 g raastettua raakaa juuriselleriä

1 muna

1 rkl vehnäjauhoja

1½ tl suolaa

1/3 tl pippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista massasta ohukaispannulla miedolla lämmöllä pihvejä. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

Wasabisilakat

600 g silakkafileitä

täyte:

2 dl juustoraastetta

1½ rkl wasabitahnaa

pinnalle:

3 dl ruokakermaa

½ tl suolaa

Sekoita juustoraasteeseen wasabitahna. Jaa seos tasan jokaiselle silakkafileelle. Käännä fileet kalan muotoon ja aseta ne voideltuun uunivuokaan. Sekoita kerma ja suola. Kaada seos silakoiden päälle ja kypsennä + 225C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

Kuningatarpaistos

pohja:

3 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

100 g voita

1 muna

täyte:

200 g pakaste mustikoita

200 g pakaste vadelmia

½ dl hillosokeria

Valmista pohja. Sekoita keskenään kuivat aineet ja nypi ne pehmeään voihin. Sekoita joukkoon mahdollisimman vähän sekoittaen muna. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kulhossa mustikat, vadelmat ja hillosokeri. Kaada seos taikinan päälle ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 – 35 min. Tarjoa hieman lämpimänä jäätelön kera.

 

 

Viikko 4:

 

Suklaa-kookoscookies

200 g voita

1 ¾ dl tummaa sokeria

3 dl kaurahiutaleita

1 dl kookoshiutaleita

3 dl vehnäjauhoja

½ tl hirvensarvisuolaa

125 g suklaata rouheena

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne voi-sokerivaahtoon. Pyörittele taikinasta noin 40 pallosta. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 12 min. Jäähdytä pellillä ennen siirtämistä.

 

Jeerabroileria

6 – 8 broilerin maustamatonta rintapalaa

marinadi:

3 dl maustamatonta jogurttia

1 tl suolaa

3 murskattua valkosipulin kynttä

2 tl jeeraa

2 rkl sitruunamehua

½ tl chilijauhetta

Sekoita marinadin kaikki ainekset sekaisin. Laita broilerin rintapalat muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi tiiviisti. Anna broilerien marinoitua yön yli jääkaapissa pussia välillä käännellen. Kuivaa lihat kevyesti talouspaperilla. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 – 35 min. Tarjoa keitetyn riisin, jogurttikastikkeen ja salaatin kanssa.

 

Jogurtti-minttukastike

5 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia

1/3 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

¼ tl chilijauhetta

3 rkl tuoretta hienonnettua minttua

1 rkl sitruunamehua

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua pari tuntia tai yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Makkara-juurespata

500 g lenkkimakkaraa

400 g porkkanaa

200 g sipulia

1 purjo

200 g palsternakkaa

200 g lanttua

200 g juuriselleriä

200 g kesäkurpitsaa

500 g perunaa

½ dl öljyä

1 litra vettä

3 dl olutta

2 kasvisliemikuutiota

2 laakerinlehteä

3 rkl tomaattisosetta

1 dl persiljasilppua

Suikaloi makkara. Kuori ja suikaloi kaikki juurekset. Kuori ja silppua sipuli ja suikaloi purjo. Kuullota kasviksia öljyssä hetki. Lisää vesi, olut, kasvisliemikuutiota ja muut mausteet. Hauduta kannen alla noin 20 min. Lisää makkarasuikaleet. Hauduta vielä noin 5 min. Lisää persilja ja tarjoa.

 

Purjo-silakkavuoka

600 g silakkafileitä

1 dl mätitahnaa

1 iso purjo

2 rkl öljyä

3 dl ruokakermaa

1 tlk smetanaa

1½ dl juustoa raasteena, esim. mustaleima Salaneuvos

2 munaa

½ tl suolaa

Levitä mätitahna silakkafileille ja taita fileet takaisin kalan muotoon. Lado silakat voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Suikaloi purjo ja kuullota se öljyssä. Levitä purjo silakoiden päälle. Sekoita keskenään kerma, smetana, juustoraaste, munat ja suola. Kaada seos silakoiden päälle ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 35 min. eli kunnes pinta on saanut kauniin värin ja silakat ovat kypsiä.. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

Raikas salaatti

1 ruukku rapeaa salaattia

½ tuorekurkkua

2 dl sinimailasen ituja

1 dl ruohosipulia silppuna

1 avokado

1 salottisipuli

½ dl öljykastiketta

Huuhtele ja valuta idut hyvin. Revi salaatinlehdet laakealle vadille. Kuori ja suikaloi kurkku. Laita salaatin päälle kurkkusuikaleet ja ruohosipuli. Halkaise avokado ja suikaloi se. Kuori ja hienonna salottisipuli. Sekoita keskenään avokado, salottisipulisilppu ja öljykastike. Kaada seos salaatin päälle. Tarjoa heti.

 

 

Viikko 5:

 

Frutti di Mare –paistos

5 dl vettä

1 kalaliemikuutio

2 tl currya

2 dl pitkäjyväistä riisiä

150 g tuoreita herkkusieniä

1 tlk parsaa paloina

1 tlk (220 g) simpukoita

150 g pakaste katkarapuja

150 g kalaa fileenä

kastike:

3 rkl öljyä

½ dl vehnäjauhoja

3 dl maitoa

3 dl ruokakermaa

2 dl juustoraastetta

3 murskattua valkosipulin kynttä

pinnalle:

juustoraastetta

Keitä riisit currylla maustetussa kalaliemessä kypsiksi. Valmista kastike. Sekoita kattilassa öljy ja jauhot. Sekoita maito-kermaseos jauhoihin. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä 5 min. Lisää juustoraaste ja valkosipuli. Sekoita kunnes juusto on sulanut. Laita laakean uuninkestävän vuoan pohjalle riisit. Lado sen päälle viipaloidut sienet, parsa, simpukat, katkaravut ja paloiteltu kala. Kaada kastike päälle. Ripottele juustoraastetta pinnalle ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 35–40 min. Tarjoa salaatin kera.

 

Kiinalainen pannu

400 g possun ulkofileetä

2 porkkanaa

1 purjo

1 lehtisellerin varsi

1 keltainen paprika

½ pientä kiinankaalia

1 tlk viipaloituja herkkusieniä

3 rkl öljyä

2 rkl Hoi sin – kastiketta

1 rkl osterikastiketta

½ tl jauhettua inkivääriä

2 rkl soijakastiketta

Suikaloi liha ja kaikki kasvikset. Ruskista wokissa ensin lihat. Ota ne pois. Paista wokissa sitten ensin porkkanaa. Lisää loput kasvikset ja paista ne puolikypsiksi. Lisää wokkiin lihat, Hoi sin – kastike, osterikastike ja soija. Tarjoa nuudeleiden kera.

 

Broileria ja pekonikastiketta

4 – 6 marinoitua broilerin koipi-reisipalaa

kastike:

100 g pekonia

50 g juuriselleriä

100 g porkkanaa

1 pieni sipuli

1 valkosipulin kynsi

2 rkl tomaattisosetta

1½ dl chilikastiketta

3 dl vettä

1 rkl siirappia

Paista broilerinpaloja paistopussissa + 200 C:ssa uunissa noin 45 min. Valmista sillä välin kastike.

Kuutioi pekoni, juuriselleri, porkkana, sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Paista seosta pekoni rasvassa hetki. Lisää tomaattisose, chilikastike, vesi ja siirappi. Keitä noin 20 min. Lisää kastikkeeseen halutessasi suolaa.

 

Porkkana-purjososekeitto

400 g porkkanaa

400 g purjoa

3 rkl öljyä

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 tl jauhettua korianteria

1 sitruunan mehu

1 tl smetanaa

1½ rkl vehnäjauhoja

Kuori ja paloittele porkkanat ja suikaloi purjo. Kuullota kasviksia öljyssä hetki. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja korianteri. Keitä 20 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneenkulhossa. Lisää sitruunan mehu ja koko ajan sekoittaen smetana-vehnäjauhoseos. Keitä vielä 5 min. Tarjoa pannuleivän kera.

 

Kaurapannuleipä

½ litraa maitoa

1 dl voisulaa

1½ rkl siirappia

1½ tl suolaa

1½ rkl leivinjauhetta

4 dl hiivaleipävehnäjauhoja

5½ dl kaurahiutaleita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä taikina korkeareunaiseen leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista + 225 C:ssa uunissa noin 20 min.