YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 41 - 44 / lokakuu 2009

 

 

 viikko 41

 

Toscaomenat

5 -6 hapanta omenaa

1 dl mantelilastuja

50 g voita

1 dl fariinisokeria

1 rkl vehnäjauhoja

2 rkl maitoa

Kuori ja halkaise omenat. Poista niistä siemenkota ja jaa ne lohkoiksi. Lado omenat voideltuun uunivuokaan. Sekoita toscan ainekset kattilassa ja kiehauta ne. Kaada seos omenoiden päälle ja paista + 200 C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa heti vaniljakastikkeen kera.

 

Turskaa sinappikastikkeessa

1 kg turskafileetä

1½ tl suolaa

3 rkl sitruunamehua

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

2 tlk smetanaa

2 dl ruokakermaa

1 dl vahvaa makeaa sinappia

2 tl rakuunaa

½ tl mustapippuria

Mausta kala suolalla ja sitruunamehulla. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se öljyssä pehmeäksi. Levitä sipuliseos voidellun uunivuoan pohjalle. Laita kala sen päälle. Sekoita keskenään smetana, kerma, sinappi ja mausteet. Kaada seos kalan päälle ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 50 – 60 min. Tarjoa perunoiden kera.

 

Nopea peruna-purjokeitto

2 litraa vettä

2 kasvisliemikuutiota

750 g peruna-sipulisuikaleita

pala purjoa suikaleina

250 g Mustaleima Koskenlaskijasulatejuustoa

½ tl jauhettua mustapippuria

Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutiot, peruna-sipuliseos ja purjo. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kuutioitu sulatejuusto ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Mausta keitto ja tarjoa tuoreen leivän kera.

 

Lämmin Lindströmin leipä

4 isoa paahtoleivän viipaletta

4 isoa valmista jauhelihapihviä

4 etikkapunajuurta

1 pieni sipuli

2 rkl Worcestershire-kastiketta

Juustoseos:

2 valkuaista

5 dl juustoraastetta

Raasta punajuuret hienolla raastinterällä. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita punajuureen sipuli ja kastike. Laita leivän päälle pihvi ja punajuuriseosta. Sekoita keskenään valkuaiset ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää juustoraaste ja jaa seos leiville. Kuorruta + 225 C:ssa uunissa noin 15 min.

 

Banaanibroileria

500 g valmiiksi marinoituja broilerin rintapaloja

100 g sinihomejuustoa

2 banaania

2 dl kermaa

Ruskista broilerin rintafileet. Laita ne pataan. Lisää sinihomejuusto ja viipaloidut banaanit sekä kerma. Hauduta noin 30 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

 

 viikko 42

 

Yrtti-jauhelihapullat

1 dl vaaleaa leipää muruina

1 dl vettä

2 valkosipulin kynttä murskana

180 g fetajuustoa muruina

1 muna

2 tl kuivattua minttua

½ tl jauhettua mustapippuria

2 rkl persiljasilppua

500 g paistijauhelihaa

Sekoita kulhossa leipämuruihin, vesi, valkosipulin kynnet, fetamurut, muna ja mausteet. Sekoita ja lisää jauheliha. Sekoita hyvin ja muotoile massasta tanko. Jaa tanko 35 yhtä suureen osaan ja pyörittele pulliksi. Paista + 225C:ssa uunissa noin 20 – 25 min. Tarjoile Jogurttikastikkeen ja perunoiden kera.

 

Wasabihyrrät

6 kpl isoja vehnätortilloja

täyte:

1 tlk tonnikalaa vedessä

pala retikkaa

pala tuorekurkkua

3 rkl sitruunamehua

½ tl wasabitahnaa

1/3 tl suolaa

1 tlk raejuustoa

1 dl ranskankermaa

Valmista täyte. Valuta tonnikala ja raejuusto. Kuori ja raasta retikka ja kurkku. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja jaa täyte tortilloille. Kääri tortillat rulliksi ja leikkaa ne 3 – 4 osaan. Kiinnitä cocktailtikulla solmi pehmennetty pitkä ruohosipulin korsi sen ympärille. Tarjoa iltateellä.

 

Nopea kalakeitto

8 dl vettä

2 kalaliemikuutiota

750 g peruna-sipuliseosta

600 g lohisuikaleita

2 dl pakaste herneitä

3 dl kuohukermaa

1 dl hienonnettua tilliä

Mittaa kattilaan kylmä vesi, kalaliemikuutiot ja peruna-sipuliseos. Keitä 5 min. Lisää lohisuikaleet, pakasteherneet, kerma ja tilli. Keitä vielä noin 10 min. Tarjoa ruisleivän kera.

 

Syksyinen lammaspata

1 kg lampaan luutonta paistia

10 salottisipulia

½ tl suolaa

½ tl jauhettua mustapippuria

3 dl pannun huuhdelientä + vettä

2 dl omenamehua

½ tl rosmariinia

½ tl timjamia

2 rkl tummaa maizenasuurustetta

2 dl smetanaa

250 g juustoleipää kuutioina

Kuutioi lampaan paisti pienehköiksi kuutioiksi. Ruskista ne pannulla vähän kerrassaan, siirrä pataan ja huuhtele pannu välillä. Kuori ja lisää salottisipulit kokonaisina pataan. Lisää suola, pippuri, kaikki nesteet ja yrtit. Hauduta tiiviin kannen alla 1 ½ tuntia. Lisää suuruste ja kiehauta. Lisää smetana ja juustoleipä. Kuumenna ja tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

 

Kauramuru-pullavanukas

200 g pullan viipaleita

1 dl omenasosetta

1 muna

3 dl maitoa

1 tl vaniljasokeria

päälle:

3 dl kaurahiutaleita

1 dl fariinisokeria

100 g sulatettua voita

tarjoiluun:

vaniljakastiketta

Vatkaa munan rakenne rikki, lisää maito ja vaniljasokeri. Kasta pullasiivut siihen ja lado ne pariin kerrokseen voideltuun uunivuokaan omenasoseen kera. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, fariinisokeri ja voi. Kaada seos vuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 25 min.

 

 

 viikko 43

 

Hirvenlihapullat

½ kg hirvenjauhelihaa

1 sipuli

2 rkl voita

1 dl korppujauhoja

2 dl kermaa

1½ tl suolaa

½ tl valkopippuria

Sekoita korppujauhot, kerma ja mausteet. Anna turvota hetki. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sitä hetki voissa. Lisää korppujauhoseokseen sipuli ja liha. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Tarjoa perunasoseen ja puolukkasurvoksen kera.

 

Siikarullat kasvispedillä

2 – 3 siikafileetä

½ tl suolaa

ripaus currya

kasvisseos:

1 purjo

1 keltainen paprika

1 punainen paprika

1 kesäkurpitsa

1 munakoiso

50 g voita

½ tl suolaa

pinnalle:

1 dl parmesanjuustoa raasteena

Poista siikafileistä nahka ja mausta ne. Leikkaa fileet pituussuuntaan kahtia ja rullaa ne. Kiinnitä rullat cocktailtikulla. Puhdista ja kuutioit kasvikset noin ½ x ½ cm kuutioiksi. Kuullota niitä voissa pannulla hetki ja mausta ne. Laita kasvikset voideltuun laakeaan uunivuokaan ja lado kalarullat päälle. Ripottele parmesan kaiken päälle ja kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 – 35 min. Tarjoa keitetyn pastan kera.

 

Sieniä ja broileria kasvisten kera

1 kypsä broileri

1 litra suppilovahveroita

1 iso sipuli

2 kesäkurpitsaa

1 fenkoli

½ tl suolaa

30 g voita

1 dl silputtua persiljaa

2 rkl silputtua timjamia

3 dl ruokakermaa

Poista broilerista luut ja suikaloi liha. Puhdista sienet ja halkaise ne. Puhdista ja suikaloi kasvikset. Hauduta sieniä ja kasviksia voissa hetki. Lisää pataan lihat, mausteet ja kerma. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

Lohipiirakka

500 g valmista voitaikinaa

täyte:

200 g kylmäsavukirjolohta

250 g lohifileetä

3 dl keitettyä pitkäjyväistä riisiä

3 keitettyä kananmunaa

1 dl smetanaa

ripaus suolaa

voiteluun munaa

Kauli taikina 30x40 cm:n levyksi. Rouhi kananmunat pieneksi rouheeksi esim. haarukalla. Suikaloi lohet ohuiksi suikaleiksi. Lado riisi, munat ja kalat kerroksittain taikinalevyn toiselle puoliskolle. Levitä pinnalle smetana ja ripottele hieman suolaa. Käännä taikinalevyn toinen puolisko täytteen päälle ja sulje piirakka haarukalla painelemalla. Voitele munalla ja paista + 200 C:ssa uunissa noin 25 – 30 min. Tarjoa iltapalana teen tai salaatin kera.

 

Omenapai

taikina:

200 g voita

2½ dl vehnäjauhoja

½ dl spelttijauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl ruokakermaa

täyte:

6 hapahkoa omenaa

3 rkl kanelisokeriseosta

1 rkl siirappia

voiteluun munaa

Valmista taikina. Sekoita monitoimikoneen kulhossa kuutioitu kylmä voi ja jauhot sekä leivinjauhe. Anna koneen käydä niin kauan, kunnes kaikki on muruista seosta. Lisää neste ja sekoita nopeasti. Ota taikina pois kulhosta ja laita se jääkaappiin hetkeksi. Valmistele täyte. Puhdista omenat ja poista siemenkota. Kuutioi ne. Ota taikina jääkaapista ja puolita se. Kauli toinen puolisko piirasvuoan kokoiseksi levyksi. Laita se voideltuun piirasvuokaan. Lado päälle omenat ja mausteet. Kauli toinen taikinalevy ja laita se piirasvuokaan kaiken päälle kanneksi. Voitele munalla ja pistele muutama reikä pinnalle. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 30 – 35 min. Tarjoa paj vaniljajäätelön kera hieman lämpimänä.

 

viikko 44

 

Nauhapastaa ja kasvissuikaleita

250 g nauhapastaa

vettä ja suolaa keittämiseen

kasvisseos:

3 porkkanaa

1 kesäkurpitsa

200 g pitkiä, vihreitä papuja

pala purjoa

50 g voita

½ tl suolaa

ripaus valkopippuria

1 dl parmesanjuustoa raasteena

Puhdista ja suikaloi kasvikset. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kiehauta voi ja lisää kasvikset. Hauduta kunnes kasvikset ovat rapsakoita ja mausta ne. Valuta pasta. Kokoa annos ja tarjoile juustoraasteen kera.

 

Katkaraputäytteiset silakkapihvit

600 g silakkafileitä

täyte:

½ tl suolaa

150 g yrttituorejuustoa

200 g kuorittuja pieniä katkarapuja

½ dl tilliä silppuna

leivittämiseen:

1 dl vehnäjauhoja

Valuta ja kuivaa silakkafileet. Sekoita keskenään suola, yrttituorejuusto, katkaravut ja tilli. Levitä puolet silakkafileistä työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Levitä täyte fileiden päälle ja lado toinen file nahkapuoli ylöspäin täytteen päälle. Kierittele vehnäjauhoissa ja paista voissa kullan keltaisiksi. Tarjoa perunakiusauksen kera.

 

Perunakiusaus

500 g peruna-sipuliseosta

1 dl ruohosipulia silppuna

200 g juustoja raasteena (esim. gruyere tai mustaleimasalaneuvos)

3 dl ruokakermaa

Lado voideltuun vuokaan kerroksittain peruna-sipuliseosta, ruohosipuli ja juustoraastetta. Kaada kerma päälle ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 45 – 50 min.

 

Rakuunabroileria

 6 maustamatonta broilerin rintaleikettä

1 rkl oliiviöljyä

1½ dl vettä

½ kanaliemikuutio

2 rkl silputtua rakuunaa

2 dl ranskankermaa tai smetanaa

Nuiji lihoja kalvon välissä ohuemmiksi. Ruskista lihat öljyssä ja lisää vesi, kanaliemikuutio, rakuuna ja ranskankerma. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn riisin ja kuumien kasviksien kera.

 

Juhlava valkokaalisalaatti

500 g valkokaalia

1 pieni tuorekurkku

1 pieni purjo

200 g pakastemaissia

1 hapahko omena

kastike:

150 g sinihomejuustoa

2 dl ruokakermaa

1 tl omenaviinietikkaa

Suikaloi kaali ohuen ohueksi juustohöylällä. Suikaloi kurkku, purjo ja omena. Yhdistä salaatin ainekset. Valmista kastike. Murenna haarukalla kerman joukkoon sinihomejuusto ja mausta kastike. Kaada kastike salaatin joukkoon ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Omenakakku

taikina:

4 munaa

1½ dl sokeria

2 dl sulatettua voita

3½ dl vehnäjauhoja

1 dl kookoshiutaleita

4 tl leivinjauhetta

1 rkl kardemummaa

2 dl maitoa

pinnalle:

10 – 12 omenaa

sokeria

Valmista taikina. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon voisula ja keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä maito. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Peitä pinta omenalohkoilla ja ripottele sokeria pinnalle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 45 min.