YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 45 - 48 / marraskuu 2009
viikko 45
SIIKAPAISTOS
800 g siikafilettä
½ dl tilliä silppuna
200 g kylmäsavukirjolohta
2 dl juustoraastetta
1 dl kermaa
Leikkaa siika annospaloiksi ja lado ne voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Levitä siian päälle tillisilppua, kylmäsavukirjolohta ja juustoraastetta. Kaada vuokaan kerma ja kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasoseen kera.
PAPU-JAUHELIHAPATA
400 g jauhelihaa
2 sipulia
4 sellerin vartta
2 tlk chilipapuja liemessään
1 lihaliemikuutio
1 dl vettä
Ruskista jauheliha. Lisää silputut sipulit ja suikaloidut varsisellerit. Hauduta hetki ja lisää pavut, liemikuutio ja vesi. Hauduta vielä noin 5 min. Tarjoa leivän ja salaatin kera.
RUOKAISA TOMAATTIKEITTO
½ kg ylikypsiä tomaatteja
1 dl tomaattisosetta
1 jauhoinen peruna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ litraa vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl kuohukermaa
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja pilko peruna. Lohko tomaatit. Mittaa kattilaan tomaatit, tomaattisose, sipulit, peruna, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja suolaa, jos tarvitsee. Tarjoa kuumien yrttileipien ja avokadotahna kera.
YRTTILEIVÄT
8 dl perunasosetta
2 dl ohrajauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 rkl kuivahiivaa
3 rkl kädenlämpöistä vettä
½ tl suolaa
50 g sulatettua voita
½ dl ruohosipulisilppua
1 rkl timjami silppua
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita se perunasoseeseen. Lisää suola ja jauhot. Sekoita lopuksi joukkoon voi. Taputtele taikina pyöreiksi rieskoiksi leivinpaperin päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa n oin 15 min.
AVOKADOTAHNA
4 kypsää avokadoa
1 sitruunan mehu
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 dl persiljasilppua
Halkaise ja poista avokadon siemenet. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja anna koneen soseuttaa tahna samettiseksi. Tarjoa yrttileipien kera.
viikko 46
PUNAJUURIKEITTO
1½ litra vettä
3 kanaliemikuutiota
1 rkl juoksevaa hunajaa
400 g punajuuriraastetta
2 valkosipulin kynttä
lisäksi:
1 dl smetanaa
Kuori, raasta ja punnitse punajuuret. Kiehauta vesi ja lisää kanaliemikuutiot, hunaja, punajuuret ja raastetut valkosipulin kynnet. Keitä 25 - 30 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa smetanan kera.
PERUNA-KALAVUOKA
1 kg peruna-sipuliseosta
½ tl suolaa
400 g silakkafileitä
1 dl tilliä silppuna
2 dl juustoraastetta
3 dl ruokakermaa
Kaada voideltuun uunivuokaan puolet peruna-sipuliseoksesta. Ripottele päälle suola ja lado silakkafileet kalan muodossa. Ripottele tilli. Levitä loput peruna-sipuliseokset vuokaan. Levitä juustoraaste vuoan pinnalle ja kaada kerma vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä vuoka lopussa foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.
UNKARILAINEN PALAPAISTI
600 g naudan sisäpaistia
170 g amerikan pekonia
4 sipulia
1 rkl paprikajauhetta
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattisosetta
2 dl vettä
1½ lihaliemikuutiota
2 vihreää paprikaa
4 dl smetanaa
Suikaloi liha, pekoni ja sipulit. Ruskista lihat padassa, lisää pekoni ja sipulit. Lisää paprikajauhe, valkosipulin kynnet murskattuina, tomaattisose, vesi ja liemikuutio. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Lisää suikaloidut paprikat ja smetana. Hauduta vielä noin 30 min. Tarjoa keitetyn riisin tai kokonaisten uuniperunoiden kanssa.
JAUHELIHATIMBAALIT
500 g jauhelihaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
½ dl mustaherukkahyytelöä
1½ tl suolaa
½ tl mustapippuria jauhettuna
Yhdistä kaikki ainekset hyvin sekoittaen ja jaa taikina annosvuokiin, esim. muffinipellille. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.
HELPPO SUKLAAKAKKU
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
1 rkl leivinjauhetta
¼ tl cayennepippuria
3/4 dl kaakaojauhetta
150 g voita
2 dl maustamatonta jogurttia
3 munaa
Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet. Sulata voi ja sekoita se jogurttiin. Riko munien rakenne rikki kevyesti vatkaamalla ja kaada niiden joukkoon jogurttiseos. Kaada kuivien aineiden joukkoon muna-jogurtti-rasvaseos ja sekoita. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, noin parilitraiseen kakkuvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 50 - 55 min.
viikko 47
PORKKANALEIPÄSET
½ litraa maitoa
1 tl suolaa
50 g hiivaa
½ dl siirappia
2 dl hienoa porkkanaraastetta
½ dl öljyä
5 dl kaurahiutaleita
noin 7 ½ dl vehnäjauhoja
Sekoita hieman kädenlämpöistä kuumempaan maitoon kaurahiutaleet. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja murenna seokseen hiiva. Sekoita ja lisää suola, siirappi, porkkanaraaste ja öljy. Alusta joukkoon lähes kaikki vehnäjauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo taikinasta pyörylöitä ja taputtele ne leipäsiksi. Kohota leipäset ja paista ne +225 C:ssa uunissa kypsiksi, noin 15 min.
SUPPILOVAHVEROKEITTO
2 dl kuivattuja suppilovahveroita
½ dl ruohosipulia silppuna
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl murskattuja rosepippureita
1 dl kuohukermaa
3 rkl vehnäjauhoja
Mittaa kattilaan suppilovahverot, ruohosipuli, vesi, liemikuutiot, hunaja ja rosepippurit. Keitä 15 min. Sekoita keskenään kerma ja jauhot. Kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon ja keitä vielä noin 5 min. Tarjoa esim. porkkanaleipästen kanssa.
MAUKAS POSSURIISIPATA
400 g porsaan suikaleita
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
pala purjoa
2 omenaa
pala tuoretta inkivääriä
3 dl pitkäjyväistä riisiä
8 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
2 rkl soijakastiketta
200 g vihreitä, pitkiä pakaste papuja
Ruskista liha padassa. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat, purjo ja omenat. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää pataan kasvikset ja inkivääri. Hauduta hetki. Lisää riisi, vesi ja liemikuutiot. Keitä 15 min. Lisää pakastepavut ja hauduta vielä noin 10 min. Tarkista maku ja tarjoa salaatin kera.
ITALIALAINEN JAUHELIHAKASTIKE
400 g paistijauhelihaa
2 sipulia
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 tlk tomaattimurskaa, chilimaustettua
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl rosmariinia
2 valkosipulinkynttä
1 dl kuivattuja herkkutattipaloja
vettä
öljyä
Kuori ja raasta kasvikset. Ruskista jauheliha ja kasvikset padassa. Lisää tomaattimurska, mausteet, murskatut valkosipulin kynnet, herkkutatin palaset ja vettä sen verran, että seos juuri ja juuri peittyy. Hauduta noin 30 min. Tarjoa keitetyn pastan kera.
KASVISGRATIINI
½ litraa vettä
1 kasvisliemikuutio
pala juuriselleriä
1 palsternakka
3 porkkanaa
1 fenkoli
½ munakoisoa
gratiinikastike:
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 dl kermaa
3 dl juustoraastetta
Kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio. Keitä kasviksia vedessä kunnes ne ovat puolikypsiä. Valmista gratiinikastike. Mittaa kattilaan öljy, vehnäjauhot, maito ja kerma. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja keitä 5 min. Lisää juustoraaste. Valuta kasvikset ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kastike ja ripottele juusto pintaan. Kuorruta uunissa +225 C:ssa noin 15 min, eli kunnes juusto on saanut väriä.
RAHKALETUT
250 g maitorahkaa
½ dl maitoa
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
½ tl vanilijasokeria
1 rkl sitruunankuoriraastetta
ripaus suolaa
paistamiseen voita
tarjolle hilloa ja pakastemarjoja
Sekoita rahkan joukkoon maito, munat ja kuivat aineet. Anna seoksen turvota 1 tunti. Paista taikinasta pieniä lettusia. Tarjoa hillon ja pakastemarjojen kera.
viikko 48
VENÄLÄISET JAUHELIHAPIHVIT
500 g sikanauta-jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 tlk smetanaa
100 g etikkapunajuurta
1 muna
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl rakuunaa
paistamiseen vehnäjauhoja ja voita
kastike:
1 tlk smetanaa
ripaus suolaa
½ tl etikkapunajuurien lientä
Raasta punajuuri ja yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Sekoita hyvin ja muotoile pihveiksi. Kierittele pihvit vehnäjauhoissa ja paista voissa. Valmista kastike. Sekoita smetanaan suola ja etikkapunajuurien liemi. Tarjoa uuniperunoiden kera.
OMENASALAATTI
5 hapahkoa omenaa
1 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
½ tuore kurkkua
½ purjoa
3 lehtisellerin vartta
kastike:
1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
½ tl sitruunapippuria
ripaus cayennepipuria
1 tl sokeria ja ripaus suola
Kuori ja suikaloi omenat. Kaada omenien päälle sitruunan ja appelsiinin mehu. Kuori ja suikaloi kurkku, purjo ja varsisellerin varret. Yhdistä ainekset. Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin ja kaadas kastike salaatin päälle. Sekoita. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
SINAPPIKALAA PURJOKASTIKKEESSA
700 g vaaleaa kalafilettä, esim. pangasuis
ripaus suolaa
1½ tl Dijon hunajasinappia
1 purjo
3 rkl öljyä
1 dl kuohukermaa
½ kalaliemikuutiota
Leikkaa kalafileet annospaloiksi ja sivele ne sinapilla ja ripottele hieman suolaa päälle. Suikaloi purjo. Hauduta purjo pehmeäksi pannulla öljyssä ja kerma ja kalaliemikuutio. Hauduta hetki. Laita kalapalat pannulle purjoseoksen päälle, peitä kannella ja anna kypsyä kannen alla noin 15 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja lämpimien kasvisten kera.
HAPANKAALIKEITTO
500 g hapankaalia
1 litra vettä
1 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1 rkl tomaattisosetta
2 porkkanaa
2 kanaliemikuutiota
½ dl öljyä
Mittaa 5 dl vettä ja ohrasuurimot edellisenä iltana jääkaappiin turpoamaan. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele hapankaali kylmällä vedellä. Kuumenna öljy, lisää tomaattisose ja kääntele hetki. Lisää hapankaali, porkkanat, ohrasuurimo-vesiseos, loppu vesi ja liemikuutiot. Keitä noin 1 tunti. Tarjoa smetanan kera.
SAVUPORO-SIENIPIRAKKA
pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
1 dl hienoksi raastettua kypsää perunaa
½ dl vettä
täyte:
200 g herkkusieniä
20 g voita
100 g kylmäsavuporoa
½ dl ruohosipulia silppuna
2 dl juustoraastetta
2 dl turkkilaista ruokajogurttia
2 munaa
¼ tl mustapippuria
ripaus suolaa
Valmista pohja. Nypi kuivat aineet margariiniin ja lisää perunaraaste sekä vesi. sekoita nopeasti sekaisin ja taputtele voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmistele täyte. Viipaloi sienet ja hauduta ne pehmeiksi voissa. Suikaloi savuporo. Laita pohjan päälle vuokaan sinet, savuporo, ruohosipuli ja juustoraaste. Sekoita keskenään jogurtti, munat ja mausteet. Kaada seos vuokaan ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min.