YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 45 - 48 / marraskuu 2009

 

 

viikko 45

 

SIIKAPAISTOS

800 g siikafilettä

½ dl tilliä silppuna

200 g kylmäsavukirjolohta

2 dl juustoraastetta

1 dl kermaa

Leikkaa siika annospaloiksi ja lado ne voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Levitä siian päälle tillisilppua, kylmäsavukirjolohta ja juustoraastetta. Kaada vuokaan kerma ja kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasoseen kera.

 

PAPU-JAUHELIHAPATA

400 g jauhelihaa

2 sipulia

 4 sellerin vartta

2 tlk chilipapuja liemessään

1 lihaliemikuutio

1 dl vettä

Ruskista jauheliha. Lisää silputut sipulit ja suikaloidut varsisellerit. Hauduta hetki ja lisää pavut, liemikuutio ja vesi. Hauduta vielä noin 5 min. Tarjoa leivän ja salaatin kera.

 

RUOKAISA TOMAATTIKEITTO

½ kg ylikypsiä tomaatteja

1 dl tomaattisosetta

1 jauhoinen peruna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

½ litraa vettä

1 kasvisliemikuutio

1 dl kuohukermaa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja pilko peruna. Lohko tomaatit. Mittaa kattilaan tomaatit, tomaattisose, sipulit, peruna, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja suolaa, jos tarvitsee. Tarjoa kuumien yrttileipien ja avokadotahna kera.

 

YRTTILEIVÄT

8 dl perunasosetta

2 dl ohrajauhoja

1 dl grahamjauhoja

1 rkl kuivahiivaa

3 rkl kädenlämpöistä vettä

½ tl suolaa

50 g sulatettua voita

½ dl ruohosipulisilppua

1 rkl timjami silppua

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita se perunasoseeseen. Lisää suola ja jauhot. Sekoita lopuksi joukkoon voi. Taputtele taikina pyöreiksi rieskoiksi leivinpaperin päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa n oin 15 min.

 

AVOKADOTAHNA

4 kypsää avokadoa

1 sitruunan mehu

1 rkl vaaleaa soijakastiketta

1 dl persiljasilppua

Halkaise ja poista avokadon siemenet. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja anna koneen soseuttaa tahna samettiseksi. Tarjoa yrttileipien kera.

 

 

viikko 46

 

PUNAJUURIKEITTO

1½ litra vettä

3 kanaliemikuutiota

1 rkl juoksevaa hunajaa

400 g punajuuriraastetta

2 valkosipulin kynttä

lisäksi:

1 dl smetanaa

Kuori, raasta ja punnitse punajuuret. Kiehauta vesi ja lisää kanaliemikuutiot, hunaja, punajuuret ja raastetut valkosipulin kynnet. Keitä 25 - 30 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa smetanan kera.

 

PERUNA-KALAVUOKA

1 kg peruna-sipuliseosta

½ tl suolaa

400 g silakkafileitä

1 dl tilliä silppuna

2 dl juustoraastetta

3 dl ruokakermaa

Kaada voideltuun uunivuokaan puolet peruna-sipuliseoksesta. Ripottele päälle suola ja lado silakkafileet kalan muodossa. Ripottele tilli. Levitä loput peruna-sipuliseokset vuokaan. Levitä juustoraaste vuoan pinnalle ja kaada kerma vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä vuoka lopussa foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.

 

UNKARILAINEN PALAPAISTI

600 g naudan sisäpaistia

170 g amerikan pekonia

4 sipulia

1 rkl paprikajauhetta

2 valkosipulin kynttä

2 rkl tomaattisosetta

2 dl vettä

1½ lihaliemikuutiota

2 vihreää paprikaa

4 dl smetanaa

Suikaloi liha, pekoni ja sipulit. Ruskista lihat padassa, lisää pekoni ja sipulit. Lisää paprikajauhe, valkosipulin kynnet murskattuina, tomaattisose, vesi ja liemikuutio. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Lisää suikaloidut paprikat ja smetana. Hauduta vielä noin 30 min. Tarjoa keitetyn riisin tai kokonaisten uuniperunoiden kanssa.

 

JAUHELIHATIMBAALIT

500 g jauhelihaa

2 munaa

2 dl ruokakermaa

½ dl mustaherukkahyytelöä

1½ tl suolaa

½ tl mustapippuria jauhettuna

Yhdistä kaikki ainekset hyvin sekoittaen ja jaa taikina annosvuokiin, esim. muffinipellille. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

HELPPO SUKLAAKAKKU

5 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl vanilijasokeria

1 rkl leivinjauhetta

¼ tl cayennepippuria

3/4 dl kaakaojauhetta

150 g voita

2 dl maustamatonta jogurttia

3 munaa

Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet. Sulata voi ja sekoita se jogurttiin. Riko munien rakenne rikki kevyesti vatkaamalla ja kaada niiden joukkoon jogurttiseos. Kaada kuivien aineiden joukkoon muna-jogurtti-rasvaseos ja sekoita. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, noin parilitraiseen kakkuvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 50 - 55 min.

 

 

viikko 47

 

PORKKANALEIPÄSET

½ litraa maitoa

1 tl suolaa

50 g hiivaa

½ dl siirappia

2 dl hienoa porkkanaraastetta

½ dl öljyä

5 dl kaurahiutaleita

noin 7 ½ dl vehnäjauhoja

Sekoita hieman kädenlämpöistä kuumempaan maitoon kaurahiutaleet. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja murenna seokseen hiiva. Sekoita ja lisää suola, siirappi, porkkanaraaste ja öljy. Alusta joukkoon lähes kaikki vehnäjauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo taikinasta pyörylöitä ja taputtele ne leipäsiksi. Kohota leipäset ja paista ne +225 C:ssa uunissa kypsiksi, noin 15 min.

 

SUPPILOVAHVEROKEITTO

2 dl kuivattuja suppilovahveroita

½ dl ruohosipulia silppuna

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 rkl murskattuja rosepippureita

1 dl kuohukermaa

3 rkl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan suppilovahverot, ruohosipuli, vesi, liemikuutiot, hunaja ja rosepippurit. Keitä 15 min. Sekoita keskenään kerma ja jauhot. Kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon ja keitä vielä noin 5 min. Tarjoa esim. porkkanaleipästen kanssa.

 

MAUKAS POSSURIISIPATA

400 g porsaan suikaleita

2 rkl öljyä

1 sipuli

2 porkkanaa

pala purjoa

2 omenaa

pala tuoretta inkivääriä

3 dl pitkäjyväistä riisiä

8 dl vettä

2 lihaliemikuutiota

2 rkl soijakastiketta

200 g vihreitä, pitkiä pakaste papuja

Ruskista liha padassa. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat, purjo ja omenat. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää pataan kasvikset ja inkivääri. Hauduta hetki. Lisää riisi, vesi ja liemikuutiot. Keitä 15 min. Lisää pakastepavut ja hauduta vielä noin 10 min. Tarkista maku ja tarjoa salaatin kera.

 

ITALIALAINEN JAUHELIHAKASTIKE

400 g paistijauhelihaa

2 sipulia

2 porkkanaa

pala juuriselleriä

1 tlk tomaattimurskaa, chilimaustettua

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

1 tl rosmariinia

2 valkosipulinkynttä

1 dl kuivattuja herkkutattipaloja

vettä

öljyä

Kuori ja raasta kasvikset. Ruskista jauheliha ja kasvikset padassa. Lisää tomaattimurska, mausteet, murskatut valkosipulin kynnet, herkkutatin palaset ja vettä sen verran, että seos juuri ja juuri peittyy. Hauduta noin 30 min. Tarjoa keitetyn pastan kera.

 

KASVISGRATIINI

½ litraa vettä

1 kasvisliemikuutio

pala juuriselleriä

1 palsternakka

3 porkkanaa

1 fenkoli

½ munakoisoa

gratiinikastike:

 2 rkl öljyä

3 rkl vehnäjauhoja

3 dl maitoa

1 dl kermaa

3 dl juustoraastetta

Kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio. Keitä kasviksia vedessä kunnes ne ovat puolikypsiä. Valmista gratiinikastike. Mittaa kattilaan öljy, vehnäjauhot, maito ja kerma. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja keitä 5 min. Lisää juustoraaste. Valuta kasvikset ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kastike ja ripottele juusto pintaan. Kuorruta uunissa +225 C:ssa noin 15 min, eli kunnes juusto on saanut väriä.

 

RAHKALETUT

250 g maitorahkaa

½ dl maitoa

2 munaa

1 dl vehnäjauhoja

1 tl sokeria

½ tl vanilijasokeria

1 rkl sitruunankuoriraastetta

ripaus suolaa

paistamiseen voita

tarjolle hilloa ja pakastemarjoja

Sekoita rahkan joukkoon maito, munat ja kuivat aineet. Anna seoksen turvota 1 tunti. Paista taikinasta pieniä lettusia. Tarjoa hillon ja pakastemarjojen kera.

 

 

viikko 48

 

VENÄLÄISET JAUHELIHAPIHVIT

500 g sikanauta-jauhelihaa

1 dl korppujauhoja

1 tlk smetanaa

100 g etikkapunajuurta

1 muna

1 sipuli

1 tl suolaa

1 tl rakuunaa

paistamiseen vehnäjauhoja ja voita

kastike:

1 tlk smetanaa

ripaus suolaa

½ tl etikkapunajuurien lientä

Raasta punajuuri ja yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Sekoita hyvin ja muotoile pihveiksi. Kierittele pihvit vehnäjauhoissa ja paista voissa. Valmista kastike. Sekoita smetanaan suola ja etikkapunajuurien liemi. Tarjoa uuniperunoiden kera.

 

OMENASALAATTI

5 hapahkoa omenaa

1 sitruunan mehu

1 appelsiinin mehu

½ tuore kurkkua

½ purjoa

3 lehtisellerin vartta

kastike:

1 dl ranskankermaa

1 dl majoneesia

½ tl sitruunapippuria

ripaus cayennepipuria

1 tl sokeria ja ripaus suola

Kuori ja suikaloi omenat. Kaada omenien päälle sitruunan ja appelsiinin mehu. Kuori ja suikaloi kurkku, purjo ja varsisellerin varret. Yhdistä ainekset. Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin ja kaadas kastike salaatin päälle. Sekoita. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

SINAPPIKALAA PURJOKASTIKKEESSA

700 g vaaleaa kalafilettä, esim. pangasuis

ripaus suolaa

1½ tl Dijon hunajasinappia

1 purjo

3 rkl öljyä

1 dl kuohukermaa

½ kalaliemikuutiota

Leikkaa kalafileet annospaloiksi ja sivele ne sinapilla ja ripottele hieman suolaa päälle. Suikaloi purjo. Hauduta purjo pehmeäksi pannulla öljyssä ja kerma ja kalaliemikuutio. Hauduta hetki. Laita kalapalat pannulle purjoseoksen päälle, peitä kannella ja anna kypsyä kannen alla noin 15 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja lämpimien kasvisten kera.

 

HAPANKAALIKEITTO

500 g hapankaalia

1 litra vettä

1 dl kokonaisia ohrasuurimoita

1 rkl tomaattisosetta

2 porkkanaa

2 kanaliemikuutiota

½ dl öljyä

Mittaa 5 dl vettä ja ohrasuurimot edellisenä iltana jääkaappiin turpoamaan. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele hapankaali kylmällä vedellä. Kuumenna öljy, lisää tomaattisose ja kääntele hetki. Lisää hapankaali, porkkanat, ohrasuurimo-vesiseos, loppu vesi ja liemikuutiot. Keitä noin 1 tunti. Tarjoa smetanan kera.

 

SAVUPORO-SIENIPIRAKKA

pohja:

2 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

75 g margariinia

1 dl hienoksi raastettua kypsää perunaa

½ dl vettä

täyte:

200 g herkkusieniä

20 g voita

100 g kylmäsavuporoa

½ dl ruohosipulia silppuna

2 dl juustoraastetta

2 dl turkkilaista ruokajogurttia

2 munaa

¼ tl mustapippuria

ripaus suolaa

Valmista pohja. Nypi kuivat aineet margariiniin ja lisää perunaraaste sekä vesi. sekoita nopeasti sekaisin ja taputtele voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmistele täyte. Viipaloi sienet ja hauduta ne pehmeiksi voissa. Suikaloi savuporo. Laita pohjan päälle vuokaan sinet, savuporo, ruohosipuli ja juustoraaste. Sekoita keskenään jogurtti, munat ja mausteet. Kaada seos vuokaan ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min.