YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 49 - 53 / joulukuu 2009
viikko 49
OMENA-BANAANITURSKAA
700 g turskafilettä
1 tl suolaa
2 hapahkoa omenaa
1 iso banaani
2 dl ruokakermaa
2 tl currya
Mausta kala suolalla ja laita se voideltuun uunivuokaan. Kuori ja kuutioi omenat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kalan päälle. Viipaloi banaani ohuiksi viipaleiksi ja laita nekin vuokaan omenien päälle. Mausta kerma currylla ja kaada se vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
MINTTUBROILERI
1 kg broilerinpaloja, esim. rintapaloja
5 rkl soijakastiketta
1 rkl paprikajauhetta
½ rkl currya
½ dl hienonnettua, tuoretta minttua
½ sitruunan mehu
½ dl öljyä
½ dl juoksevaa hunajaa
Sekoita kaikki mausteet öljyyn ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Levitä broilerinpalat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä niitä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Sivele lihat juoksevalla hunajalla kypsymisen puolivälissä. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
HELPPO MUSSAKKA
2 pussia perunasosejauhetta
1 muna
jauhelihaseos:
400 g lampaanjauhelihaa
1 sipuli
3 rkl tomaattisosetta
1 valkosipulin kynsi
1 lihaliemikuutio
½ dl vettä
juustokastike:
3 dl juustonmakuista kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl juustoa raasteena
Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä sitä hieman ja lisää siihen kanamuna. Valmista jauhelihaseos. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynsi. Ruskista jauheliha ja sipulit pannulla ja lisää tomaattisose, liemikuutio ja vesi. Valmista juustokastike. Mittaa kattilaan juuston makuinen kerma ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja kiehauta. Lisää juustoraaste ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Kokoa mussakka. Levitä voideltuun lakeaan uunivuokaan perunasose. Levitä sen päälle jauhelihaseos. Kaada viimeisenä päälle juustokastike ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
PUOLUKKA-RIISIJÄLKIRUOKA
2 dl keitettyä, pitkäjyväistä riisiä
3 dl hyla vispikermaa
2 dl puolukkasurvosta
2 tl vaniljasokeria
4 rkl juoksevaa hunajaa
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää siihen riisit, puolukkasurvos, sokeri ja hunaja. Annostele annosmaljoihin ja tarjoa heti.
JUHLALEIPÄ
1 dl maitoa
2½ dl piimää
25 g hiivaa
1 tl merisuolaa
500 g vehnäjauhoja
½ dl tummaa oliiviöljyä
1 kananmuna
Lämmitä maito ja piimä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja sekoita hyvin. Lisää suola, öljy ja osa jauhoista. Alusta jauhot hyvin vaivaten taikinaan ja kohota kaksinkertaiseksi. Muotoile taikinasta kaksi polakan mallista leipää ja kohota ne. Voitele kohonneet leivät munalla ja tee niihin viillot terävällä veitsellä. Paista +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa tuorejuuston ja teen kera.
viikko 50
LOHIKÄÄRYLEET
400 g ohuita graavi- tai kylmäsavulohiviipaleita (8 kpl)
mureke:
500 g kirjolohta
2 munaa
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
1 dl smetanaa
1 dl ruohosipulisilppua
kastike:
3 dl vispikermaa
1 tl hummerifondia
½ dl tillisilppua
Valmista murekemassa. Jauha kala monitoimikoneen kulhossa hienoksi smetanan kanssa. Lisää munat ja mausteet. Sekoita mahdollisimman vähän. Levitä lohiviipaleet työlaudalle ja jaa murekemassa viipaleille. Rullaa lohiviipaleet kääryleiksi ja laita ne voideltuun uunivuokaan lähelle toisiaan. Sekoita kermaa fondi ja tilli. Kaada seos vuokaan ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. tai liedellä pannussa tiiviin kannen alla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
PERUNA-SELLERIKEITTO
1 kg jauhoisia perunoita
1 purjo
200 g juuriselleriä
1½ litraa vettä
3 kanaliemikuutiota
100 g sulatejuustoa kuutioina
1 dl kuohukermaa
Kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutiot ja kasvikset. Keitä 30 min. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kuutioitu sulatejuusto ja kerma. Keitä vielä 5 min. Tarjoa kuuman juustoleipien kera.
SINIHOMEJUUSTORISOTTO
3 salottisipulia
3 dl avorio-riisiä
20 g voita
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 dl omenatäysmehua
100 g sinihomejuustoa muruina
1 rkl sitruunamehua
½ tl sitruunan kuorta
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä hetki voissa. Lisää riisit ja kuullota ne. Lisää kuumaa kanaliemi-omenamehuseosta vähän kerrassaan. Keitä hiljaa kannen alla. Lisää sinihomejuusto, sitruunamehu ja -kuori. Tarjoa broilerin leikkeiden tai possunfileen kera.
PURJO-KINKKUPIIRAS
pohja:
200 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä
täyte:
300 g purjoa
2 rkl öljyä
300 g palvikinkkua
3 munaa
2 dl kermaa
2 dl turkkilaista ruoanvalmistusjogurttia
200 g juustoa raasteena
1 tl basilikaa
¼ tl mustapippuria
Valmista pohja. Nypi margariini ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi ja lisää vesi. Levitä taikina suorakaiteen malliseen piirasvuokaan pohjalle ja reunoille. Valmistele täyte. Suikaloi purjo ja hauduta se pehmeäksi pannulla öljyssä. Suikaloi palvikinkku. Yhdistä kerma, muna, jogurtti ja mausteet. Lado vuokaan pohjan päälle kinkku- ja purjosuikaleet. Kaada päälle kermaseos ja ripottele pinnalle juusto. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 45 - 50 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera iltapalana.
MUNA-RIISIHYRRÄT
500 g lehtitaikinaa
täyte:
1 dl pitkäjyväistä riisiä
1 rkl ranskankermaa
4 keitettyä kananmunaa
300 g ruohosipulituorejuustoa
1/3 tl suolaa
Valmista täyte. Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä. Kuori ja hienonna kananmunat. Sekoita keskenään riisit, ranskankerma, kanamunat, tuorejuusto ja suola. Kauli taikinasta suorakaiteen mallinen kapea ja pitkä levy. Levitä täyte sen päälle. Rullaa pitkältä sivulta pitkäksi rullaksi. Leikkaa noin ½ cm:n paloiksi. Kypsennä ne +225 C:ssa uunissa noin 15 min.
viikko 51
TULINEN JOULUSINAPPI
2½ dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
2 rkl konjakkia
1 rkl öljyä
Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sinappijauhe, sokeri, kuohukerma ja suola. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä, lisää konjakki ja öljy. Sekoita hyvin ja tölkitä. Tee naapureillekin joululahjaksi!
JOULUSILLI
2 kevytsuolattua rasvasillifileetä
1 pieni punasipuli
250 g smetanaa
3 tl vahvaa konjakkisinappia
2 rkl valkoista balsamicoa
ripaus rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita sipuli, smetana ja kaikki mausteet. Viipaloi sillifileet. Laita ainekset kerroksittain kannelliseen tölkkiin ja anna maustua pari päivää ennen tarjoilua.
BATAATTILAATIKKO
1 litra pieniä bataattikuutioita
50 g voita
1 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
1 dl kuohukermaa
½ dl korppujauhoja
1 muna
Keitä bataattikuutiot vähässä vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna liian kosteuden haihtua. Lisää kuutioiden joukkoon voi, suola, pippuri ja kerma. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää korppujauho ja muna. Sekoita sekaisin. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +150 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Voit pakastaa laatikon ennen paistamista ja kypsentää sen sulattamisen jälkeen tarjoilupäivänä.
HAUDUTETTU PUNAKAALI
1 kg punakaalia
50 g voita
1 sipuli
1 iso omena
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
½ dl fariinisokeria
½ dl vaaleaa balsamicoa
suolaa
Suikaloi punakaali, sipuli ja omena. Hauduta suikaleita hetki voissa. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja fariinisokeri. Hauduta punakaali pehmeäksi. Lisää balsamico ja hauduta hetki. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile lämpimänä lisukkeena.
KALAPATEE
500 g lohta
100 g voita
2 munaa
1 munanvalkuainen
2 dl kermaa
2 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
½ sitruunan mehu
1 tl tomaattisosetta
Jauha kala monitoimikoneessa pehmeän voin ja kerman kanssa soseeksi. Lisää muut ainekset koneen käydessä ja anna sekoittua. Kaada seos korkeareunaiseen voideltuun uunivuokaan. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä vesihauteessa noin +200 C:ssa uunissa reilu tunti. Anna jäähtyä. Tarjoile kylmänä alkupalana kalapöydässä salaattien kera.
PERINTEINEN JOULUKAKKU
250 g voita
2½ dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ dl kermaa
½ dl konjakkia
200 g cocktailkirsikoita sokeriliemessä
2 dl rusinoita
100 g mantelilastuja
1 dl kuivattua suikaloitua aprikoosia
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Halkaise kirsikat. Sekoita kirsikat, rusinat, mantelilastut, suikaloidut aprikoosit ja 1 dl vehnäjauhoja. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja hedelmät. Sekoita. Kaada seos suureen voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti 15 min. Kumoa hieman jäähtyneenä ja jäähdytä. Säilytä foliossa jääkaapissa. Kakku on hyvin säilyvä ja maku paranee muutaman päivän säilytyksessä.
viikko 52
MUNATOTI
1 annos:
1 keltuainen
2 rkl sokeria
5 cl sherryä
1½ dl lämmitettyä kermaa
Sekoita keltuainen ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada sen joukkoon kuumennettu kerma koko ajan vatkaten. Lisää sherry ja kaada lasiin. Tarjoa heti.
JOULUINEN SUKLAAKAKKU
150 g voita
150 g tummaa suklaata
140 g unikon siemeniä
5 kananmunaa
2 dl sokeria
2 rkl konjakkia
¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
2 dl kermaa
koristeluun unikonsiemeniä
Sulata rasva ja suklaa. Sekoita joukkoon unikonsiemenet ja jäähdytä. Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää konjakki, suklaa-rasvaseos ja jauhot. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Kypsennä 150 C:ssa uunissa 1 tunti. Anna kakun jäähtyä ja irrota kakun päältä kelmumainen kuori. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman joukkoon. Jäähdytä seos vatkaten ja kun se on haaleaa ja kuohkeaa, levitä se kakun päälle. Koristele unikonsiemenillä.
RANSKALAISET PIPARKAKUT
100 g voita
50 g sokeria
½ dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
15 g mantelijauhetta
1 tl soodaa
225 g vehnäjauhoja
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää siirappi, kaneli, inkivääri ja mantelijauhe. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan. Sekoita. Muodosta taikinasta tanko tuorekelmun päälle ja kieritä se tiiviiksi tangoksi. Anna taikinan kohmettua seuraavaan päivään ja leikkaa tangosta terävällä veitsellä ohuita viipaleita. Paista viipaleet +175 C:ssa uunissa noin 7 min.
YRTTINEN KOTIJUUSTO
2 l rasvaista maitoa
250 g smetanaa
3 kananmunaa
1½ tl suolaa
½ dl silputtua persiljaa
½ dl silputtua vesikrassia
½ dl silputtua timjamia
Ota smetana pois tölkistä ja anna sen olla huoneenlämmössä yön yli. Kuumenna maito kiehuvaksi. Ota kattilan pois liedeltä. Vatkaa sekaisin munat ja smetana. Vatkaa muna-smetanaseos maidon joukkoon. Anna juustomassan tekeentyä kannen alla noin tunti. Kerää juustomassa reikäkauhalla kulhoon. Lisää siihen suola ja yrtit. Kaada juustomassa sideharsolla vuorattuun muottiin ja anna valua painon alla jääkaapissa yön yli. Tarjoa alkupalapöydässä.
PUNAJUURIPATEE
700 g punajuuria
1 sipuli
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
50 g voita
150 g ranskankermaa
4 munaa
1 tl suolaa
2 tl rakuunaa
kastike:
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa ja sokeria
1 tl keitinlientä tai etikkapunajuurien lientä
Kuori ja kuutioi punajuuret ja sipuli. Keitä ne kypsiksi kasvisliemessä. Kaada vesi pois ja soseuta punajuuri-sipuliseos monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää soseeseen sulatettu voi, munat, ranskakerma ja mausteet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja peitä foliolla. Kypsennä patee vesihauteessa +175 C:ssa uunissa noin 1½ tuntia. Kumoa hieman jäähtyneenä ja jäähdytä. Valmista kastike. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se.
GLÖGILOHI
700 g lohifileetä
2 dl vaaleaa glögiä
3 rkl rose-pippuria
2½ rkl merisuolaa
kastike:
2 dl turkkilaista jogurttia
½ dl hienonnettuja kapriksia
½ tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sokeria
Laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin. Kaada glögi päälle. Ripottele pinnalle pippuri ja suola. Peitä kelmulla ja laita paino päälle. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Viipaloi lohi ohuiksi viipaleiksi, rullaa ne rulliksi ja t laita kastike tarjolle erikseen rullien viereen pieneen kulhoon.
viikko 53
PARSAKAALI-SINIHOMEJUUSTOPIIRAS
pohja:
100 g voita
1½ dl juustoraastetta
2 dl vehnäjauhoja
täyte:
3 pienehköä sipulia
½ dl öljyä
1 dl konjakkia
500 g parsakaalin kukintoja
200 g sinihomejuustoa
100 g juustoa raasteena
3 dl ruokakermaa
2 kanamunaa
Valmista pohja. Nypi pehmeään voihin kuivat aineet ja taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuori ja suikaloi sipulit. Kuullota ne öljyssä pehmeiksi, lisää konjakki ja hauduta hetki. Leikkaa parsakaali kukinnoiksi ja höyrytä ne lähes kypsiksi. Levitä piiraspohjalle sipuli, parsakaalit ja murustettu sinihomejuusto. Sekoita keskenään kerma ja munat. Kaada seos vuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 45 - 50 min. Tarjoa salaatin kera.
TAATELI-OMENAJUUSTOSALAATTI
6 dl salaattisekoitusta
10 kivetöntä taatelia
1 hapahko omena
1 rkl sitruunamehua
150 g sinihomejuustoa
kastike:
1 pieni punasipuli
1 rkl viinietikkaa
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
2 tl vahvaa sinappia
2 rkl oliiviöljyä
Tee kastike. Kuori ja viipaloi punasipuli. Mittaa ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada kastike punasipuliviipaleiden päälle. Valmista salaatti. Laita huuhdellut salaatin kulhoon. Viipaloi taatelit ja omenat. Pirskottele omenoille sitruunamehua. Nostele taatelit ja omenat salaatinlehtien päälle. Ripottele päälle sinihomejuusto. Kaada kastike sipuleineen salaattiin ja sekoita. Tarjoa heti.
VUOHENJUUSTORUUKKU
150 g kuoretonta vuohenjuustoa
50 g voita
½ dl hienonnettua persiljaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sitruunamehua
Mittaa ainekset monitoimikoneen kulhoon ja jauha tahnaksi. Laita tahna pieneen keraamiseen kulhoon. Tarjoa esim. Väinämöisen nappien kera uudenvuoden iltana.
SAVUPORORULLASET
400 g kylmäsavuporoa ohuina viipaleina
3 rkl karpalo hyytelöä
200g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl persiljaa silppuna
1 rkl rosé-pippuria
Levitä poroviipaleet tuorekelmun päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, karpalohyytelö, persilja ja rosé-pippuri. Levitä täyte liha päälle. Rullaa tiiviiksi rullaksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua ja maustua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa esim. Väinämöisen nappien kera uudenvuoden iltana.
AASIALAINEN KALAKEITTO
½ chilipalko
2 tl raastettua limen kuorta
2 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä raastettuna
15 cm pätkä purjoa
3 eriväristä paprikaa
300 g kuhaa fileenä
½ dl silputtua korianteria
1 rkl öljyä
4 dl kookosmaitoa
6 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
2 rkl soijakastiketta
2 rkl limen mehua
1 tl sokeria
2 dl kuorittuja katkarapuja
Hienonna chili. Leikkaa purjo tulitikun kokoisiksi suikaleiksi. Halkaise ja suikaloi paprikat. Paloittele kala. Kuumenna öljy kattilassa ja paista siinä chiliä, limen kuorta, inkivääriä ja valkosipulia hetki. Lisää kookosmaito, vesi, kalaliemikuutiot ja keitä 5 min. Lisää kalat, soija, limen mehu ja sokeri. Hauduta 5 min. Lisää katkaravut ja kuumenna. Tarjoile heti.