Reseptit viikoille 6 - 9, helmikuu 2009
Viikko 6:
Kalakiusaus
1 kg pakaste peruna-sipuliseosta
1 iso rasia anjovista liemineen
400 g lohifilettä
1/3 tl suolaa
4 dl kermaa
Suolaa lohifilee pari tuntia ennen ruoanvalmistusta. Suikaloi lohi. Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain peruna-sipuliseosta, anjoviksia ja lohisuikaleita. Sekoita kermaa anjovisliemi ja kaada seos vuokaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa salaatin kera.
Kasvis-karjalanpaisti
800 g karjalanpaistilihoja
200 g naudan maksaa paloina
2 sipulia
3 porkkanaa
pala lanttua
1 pieni palsternakka
2 raakaa punajuurta
2 lihaliemikuutiota
vettä
Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Lado lihat, kasvikset ja mausteet kerroksittain uunivuokaan. Kaada vettä päälle sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä + 150 C:ssa uunissa noin 2 tuntia. Kääntele vuoan aineksia välillä, etteivät päällimmäiset ainekset kuivu liikaa. Tarjoa perunasoseen kera.
Pähkinäinen broilerin
leike
4 - 6 broilerin ohutleikettä
ripaus suolaa ja mustapippuria
50 g voita
2 sipulia
2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1 kanaliemikuutio
1 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
100 g tuorejuustoa
1½ dl hasselpähkinärouhetta
Mausta ohutleikkeet suolalla ja pippurilla. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista lihat voissa. Ota lihat pois pannulta ja kuullota sipulit. Laita lihat takaisin pannulle. Lisää vesi, kerma, kanaliemikuutio, tomaattisose ja soijakastike. Hauduta 15 min. Lisää tuorejuusto ja pähkinät. Hauduta vielä 10 min. Tarjoa uuniperunoiden ja appelsiini-sipulisalaatin kera.
Punajuurikeitto
500 g raakoja punajuuria
2 sipulia
½ dl öljyä
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 rkl sitruunamehua
2 tl tuoretta timjamia
lisäksi smetanaa
Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Keitä 35 – 40 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää keittoon sitruunamehu ja timjami. Tarjoa smetanan ja paahdetun ruisleivän kanssa.
Vihreä kasvispaistos
pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
täyte:
250 g pakaste parsakaalia
250 g pakaste pinaattia
200 g purjoa
2 rkl öljyä
150 g fetajuustoa
3 munaa
4 dl kerma-maitoa
1/3 tl suolaa
4 dl juustoraastetta
Valmista pohja. Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita vesi joukkoon. Anna taikina levät ½ tuntia jääkaapissa. Kauli taikina korkeareunaisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. suojaa reunoja foliolla ja kypsennä pohjaa + 200 C:ssa uunissa noin 10 min. Valmista täyte. Sulata parsakaali ja pinaatti. Valuta pinaatti. Suikaloi purjo ja kuullota se öljyssä. Lisää pinaatti purjon joukkoon ja hauduta liika neste pois. Lada ainekset kerroksittain fetajuuston kanssa vuokaan. Vatkaa keskenään munat, kerma-maito ja suola. Kaada seos vuokaan. Ripottele juustoraaste päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 35 – 40 min. Tarjoa hieman jäähtyneenä salaatin kera.
Suklaakakku
125 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2½ rkl kaakaojauhetta
1 rkl perunajauhoja
125 g tummaa suklaata
1 tlk kermaviiliä
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, suklaa rouhittuna ja kermaviili. Sekoita sekaisin ja kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 55 min. Kumoa ja jäähdytä. Koristele sulatetulla suklaalla ja tomusokerilla.
Viikko 7:
Tomaattinen
kalakeitto
½ purjoa
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
½ dl öljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
4 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
500 g ruodotonta kalaa
1 tl timjamia
1 tl paprikaa
½ dl viipaloituja oliiveja
½ dl hienonnettua tilliä
Suikaloi purjo. Kuori ja suikaloi porkkanat ja juuriselleri. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa. Lisää tomaattimurska, vesi, kalaliemikuutiot ja mausteet. Keitä 10 min. Lisää paloiteltu kala ja oliivit. Keitä vielä noin 5 min ja lisää tilli. Tarjoa smetanan ja täysjyväsämpylöiden kera.
Osso buco
1 kg naudan potkaviipaleita
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
3 rkl öljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
3 valkosipulinkynttä
3 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 laakerin lehti
1 tl basilikaa
Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Kääntele potkat jauhoissa. Ruskista ne padassa. Kuori ja viipaloi sipuli, porkkanat ja varsiselleri. Lisää ne pataan murskattujen valkosipulien, veden, lihaliemikuution, tomaattimurskan ja mausteiden kanssa. Hauduta kannen alla noin 1½ tuntia. Tarjoa bataattien ja salaatin kera.
Kuorrutetut
bataatit
4 bataattia
1½ dl ruokakermaa
75 g voita
1 tl suolaa
1 appelsiinin raastettu kuori
2 dl juustoraastetta
Pese bataatit hyvin ja kypsennä ne + 200 C:ssa uunissa pehmeiksi. Halkaise ne ja koverra sisus pois. Sekoita sisukseen kerma, voi, suola ja appelsiinin kuori. Laita kuoret uunipellille leivinpaperin päälle ja lusikoi täyte kuoriin. Ripottele juustoraastetta päälle. Kuorruta + 225 C:ssa uunissa kunnes bataatit ovat saaneet kauniin värin.
Ananas-broileri
6 broilerin rintapalaa
1 ½ tl suolaa
1 1/2 tl mustapippuria jauheena
50 g sulatettua voita
800 g ananasviipaleita
kuorrutus:
3 dl ruokakermaa
2 rkl makeaa sinappia
1 keltuainen
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 dl juustoraastetta
Sekoita sulan voin joukkoon mausteet ja sivele seos lihojen päälle. Laita voidellun uunivuoan pohjalle ananasviipaleet ja lihat. Kypsennä + 175 C:ssa noin 40 min. Valmista kuorrutus. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada seos lihojen päälle vuokaan. Kuorruta + 225 C:ssa uunissa noin 15 min. Tarjoa riisin ja salaatin kera.
Kesäkurpitsakakku
2½ dl raastettua kesäkurpitsaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl jauhettua inkivääriä
1½ tl leivinjauhetta
2 dl tummaa sokeria
1 dl juoksevaa margariinia
2 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl konjakkia
1½ dl rusinoita
Sekoita rusinat ja konjakki keskenään. Anna seistä yön yli. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kurpitsaraaste, margariini, munat, sitruunan kuori ja rusinat. Sekoita ja kaada seos voideltuun 1½n litran kakkuvuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 55 min. Kumoa, jäähdytä ja kuorruta tomusokerilla.
Viikko 8:
Uunikala
500 g kalaa fileenä
1 tl suolaa
5 cm:n pala purjon valkoista osaa
kastike:
2 dl smetanaa
¾ dl sinappi-kurkkurelishiä
½:n sitruunan mehu
Lado kalafileet voideltuun uunivuokaan ja suolaa se. Suikaloi purjo ohuen ohuiksi suikaleiksi ja lado purjosuikaleet kalan päälle. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kalan päälle. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasoseen kera.
Kolmen sipulin keitto
2 isoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 purjo
50 g voita
1,3 litraa vettä
1 kasvisliemikuutiota
250 g Koskenlaskija sulatejuustoa
2 dl ruokakermaa
Kuori ja suikaloi sipulit. Murskaa valkosipulin kynnet. Puhdista ja suikaloi purjo. Kuullota kakkia sipuleita voissa, älä ruskista. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä 20 min. Lisää juusto kuutioina ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää kerma ja kuumenna. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.
Broileripyörykät
banaanikastikkeella
pyörykät:
400 g broilerin jauhelihaa
½ dl korppujauhoja
1 dl vettä
1 kananmuna
1 tl currya
1 tl suolaa
1 rkl persiljaa silppuna
kastike:
200 g kermaviiliä
1 dl ranskankermaa
1½ banaania
½ tl rosépippuria
1 tl currya
ripaus suolaa
Valmista kastike maustumaan. Sekoita kermaviilin joukkoon ranskankerma, pienen pieneksi kuutioitu banaani ja mausteet. Laita kastike jääkaappiin maustumaan. Valmista pyörykät. Sekoita keskenään korppujauhot ja vesi. Anna turvota hetki ja lisää sen joukkoon loput aineet. Muotoile taikinasta pitkä pötkö ja jaa se yhtä suuriin osiin. Pyörittele osat pyöryköiksi ja kypsennä pannulla koko ajan käännellen. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja banaanikastikkeen kera.
Helppo
peruna-kasvisgratiini
1 kg pakaste peruna-juuressuikalesekoitusta
1 tl rosmariinia
100 g sinihomejuustoa
100 g juustoa raasteena
4 dl ruokakermaa
Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain peruna-juuressekoitusta, rosmariini ja juustoja. Kaada kerma päälle. ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1½ tuntia. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Tarjoa vaikkapa uunimakkaran kanssa.
Puolukka-rahkaherkku
250 g maitorahkaa
1½ dl sokeria
3 dl puolukoita
2 dl kuohukermaa
8 – 10 kpl keksejä esim. Wilhelmina tai piparkakku
Sekoita maitorahkaa sokeri ja hieman murskatut puolukat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti nostellen rahkan joukkoon. Murenna keksit pienemmiksi paloiksi. Jaa rahka kerroksittain keksimurusten kanssa annosmaljoihin. Anna maustua pari tuntia kylmässä ennen tarjoilua. Koristele puolukoilla.
Viikko 9:
Borssikeitto
2 sipulia
6 etikkapunajuurta
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
1,5 litraa vettä
4 rkl tomaattisosetta
6 kokonaista maustepippuria
3 tl sokeria
½ tl rakuunaa
400 g hapankaalia
lisäksi smetanaa tarjolle
Kuori ja hienonna sipulit. Raasta punajuuret ja porkkanat. Kuullota kattilassa sipuleita ja porkkanaa. Lisää punajuuret, vesi ja mausteet. Hauduta 15 min. Lisää huuhdeltu hapankaali ja jatka hauduttamista vielä noin 15 min. Tarjoa smetanan kera.
Broileria uunissa kasvispedillä
6 - 8 broilerin maustamatonta rintapalaa
4 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
2 tl currya
4 porkkanaa
1 paprika
2 varsisellerin vartta
pala purjoa
4 tomaattia
8 - 10 perunaa
ripaus suolaa
Sekoita kulhossa soija, suola ja curry. Hiero seos broilerin rintapaloihin. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Paloittele paprika ja varsiselleri. Lohkoa tomaatit. Laita ison paistopussin pohjalle kasvikset ja niiden päälle ripaus suolaa. Laita kasvisten päälle lihat. Sulje pussi. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 2 tuntia.
Mantelilohi
600 g lohifilettä
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
170 g tuoreita herkkusieniä
2 rkl öljyä
1½ dl mantelilastuja
2 dl juustoraastetta
2 dl ruokakermaa
Poista lohesta nahka ja paloittele se annospaloiksi. Suolaa ja pippuroi lohi. Viipaloi sienet ja ruskista ne pannulla. Laita paistetut sienet voidellun uunivuoan pohjalle. Asettele kalapalat sienten päälle. Ripottele kalan päälle mantelilastut ja juustoraaste. Kaada kerma vuokaan ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasoseen kera.
Sinappipihvit
500 g naudan jauhelihaa
2 rkl korppujauhoja
1 sipuli
1 rkl öljyä
4 rkl Dijon sinapinsiemen sinappia
½ dl kapriksia
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota silppu öljyssä pehmeäksi. Sekoita jauheliha joukkoon korppujauho, sipuli, sinappi, kaprikset ja mausteet. Sekoita hyvin. Muotoile massasta pieniä pihvejä, noin 4 cm halkaisijaltaan. Paista pannulla vähän kerrassaan kauniin väriksi. Tarjoa esim. juustoperunoiden kera.
Porkkanakakku
pohja:
200 g voita
2½ dl sokeria
150 g eli noin 3 dl porkkanaraastetta
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl kanelia
kostutus:
1 dl appelsiinimehua
täyte ja kuorrutus:
200 g appelsiinimakuista tuorejuustoa
2/3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
Valmista pohja. Sulata voi ja sekoita siihen sokeri. Lisää porkkanaraaste ja munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 40 min. Jäähdytä pohja. Sekoita täytteen ainekset, ei kerma. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se täytteeseen. Halkaise jäähtynyt kakku ja kostuta se. Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille täytettä. Nosta kakun toinen puoli päälle ja anna maustua jääkaapissa hetki peitettynä. Levitä lopputäyte kakun päälle ja koristele esim. mantelilastuilla tai marsipaaniporkkanoilla.