YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 10 - 13 / maaliskuu 2009

 

 

Viikko 10

 

 

Samettinen kasviskeitto

600 g jauhoisia perunoita

300 g porkkanaa

50 g juuriselleriä

1 purjosipuli

1 tl kirveliä

1,3 litraa vettä

3 kasvisliemikuutiota

2 dl ranskankermaa

Kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi. Lisää kasvikset, kirveli ja kasvisliemikuutiot. Keitä kasvikset pehmeiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna seos ja lisää smetana, älä keitä. Tarkista maku ja tarjoile hyvän leivän kera.

 

Kalamurekepihvit

½ dl korppujauhoja

1 dl maitoa

1 kananmuna

500 g kalaa nahattomana fileenä tai pakastekalaa

2 rkl makeaa chilikastiketta

1 tl paprikajauhetta

1 tl suolaa

½ tl sitruunapippuria

Mittaa kulhoon korppujauhot ja maito. Anna turvota hetki ja lisää muna. Jauha kala hienoksi ja lisää korppujauhoseokseen. Lisää mausteet ja sekoita. Muotoile massasta öljytyin käsin pihvejä. Kierittele ne vehnäjauhoissa ja paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja anna hautua kypsiksi. Tarjoa pinaatti-perunasoseen kera.

 

Pinaatti-perunasose

800 g jauhoisia perunoita

vettä

2 tl suolaa

150 g pakastepinaattia

30 g voita

1,5 dl maitoa

Kuori, paloittele ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää sulatettu pinaatti liemineen ja voi. Sekoita hyvin. Lisää maito hyvin sekoittaen. Tarkista suolaisuus.

 

Venäläiset härkäkääryleet

1 sipuli

1 venäläinen iso suolakurkku

800 g eli 8 ohutta viipaletta mureaa naudanpaistia

½ tl rouhittua mustapippuria

1 tl rosmariinia

8 viipaletta pekonia

kiinnittämiseen puuvillaista paistilankaa

paistamiseen voita

haudutusliemi ja kastike:

5 dl lihalientä

2 laakerinlehteä

1 dl smetanaa

3 rkl ruskeaa kastikesuurusta

Suikaloi sipuli ja leikkaa suolakurkku 8 lohkoon pituussuuntaan. Levitä paistiviipaleet työlaudalle. Laita jokaiselle viipaleelle sipulia, suolakurkkua, pippuria ja rosmariinia. Kääri lihaviipale tiukalle rullalle ja kiedo jokaisen rullan ympärille pekoniviipale. Kiinnitä kääryleet hyvin paistilangalla ainakin kahdesta kohtaa. Ruskista kääryleet pannulla. Laita ne pataan ja lisää lihaliemi ja laakerinlehdet. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 ½ tuntia. Ota kääryleet pois liemestä, poista paistinaru ja suurusta liemestä kastike. Lisää kastikkeeseen smetana ja lihakääryleet. Kuumenna. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vihannesten kera.

 

Manteli-puolukkakakku

175 g margariinia

2 dl sokeria

3 munaa

2 dl vehnäjauhoja

1½ dl mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl kardemummaa

täyte:

5 dl pakastepuolukoita

½ dl hillosokeria

pinnalle:

mantelilastuja

Valmista taikina. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Valmista täyte. Sulata puolukat ja sokeroi ne. Kaada puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Levitä puolukat taikinan päälle. Levitä loppu taikina puolukoiden päälle. Tasoita kakun pinta ja paista + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä pinta foliolla, jos se tummuu liikaa. Tarjoa hieman lämpimänä vaniljajäätelön kera.

 

 

Viikko 11:

 

 

Mozzarella-paprikasalaatti

1 paprika

oliiviöljyä

2 valkosipulin kynttä

200 g mozzarella-juustoa

tuore basilikaa

balsamiviinietikkaa

suolaa

Huuhtele paprika ja lohkoa se. Laita paprika voideltuun uunivuokaan ja valele se öljyllä. Murskaat kuoritut valkosipulit ja ripottele murske paprikoiden päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 10 min. Viipaloi juusto ja asettele se lautaselle paprikan kanssa. Valuta päälle balsamicoa, ripottele hiven suolaa ja koristele basilikan lehdillä.

 

Kiovalaista broileria

4 kpl maustamatonta broilerin rintafileetä

½ tl suolaa

½ tl valkopippuria jauheena

½ sitruuna

1½ ruukkua persiljaa

50 g voita

leivittämiseen:

1 kananmuna

75 g hapankorppuja

Nuiji broilerin rintafileet ohuiksi leikkeiksi. Mausta leikkeiden sisäpinta suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla. Silppua persilja ja sekoita se pehmeään voihin. Muotoile voista neljä pötköä ja kääri ne leikkeiden sisään. Riko kananmuna lautaselle ja vatkaa sen rakenne rikki. Murskaa hapankorput hienoksi jauhelmaksi. Kääntele kääröt munassa ja hapankorppujauhelmassa. Kuumenna voi pannulla ja paista kääryleet kauniin ruskeiksi. Laita kääryleet vielä + 175 C:seen uuniin noin 15 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

Linssikeitto

2 rkl öljyä

1 tl chilijauhetta

2 sipulia

7 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

3 prk tomaattimurskaa

2 ½ dl punaisia linssejä

½ tl kuminaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy ja kuullota siinä ensin chilijauhetta ja sitten lisää sipulit. Kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot, tomaattimurska ja vedellä huuhdellut linssit. Keitä 15 min. Lisää kumina ja tarkista suolaisuus. Tarjoa sämpylöiden kera.

 

Appelsiinilohi

1 kg lohifilettä

½ tl suolaa

pinnalle:

3 appelsiinia

2 tlk smetanaa

1 tl yrttimausteseosta

½ tl suolaa

Poista fileistä ruodot ja nahka. Mausta fileet suolalla. Pese appelsiinit hyvin. Raasta yhden appelsiinin kuori ja purista mehu. Viipaloi loput ohuiksi viipaleiksi. Vatkaa smetanan rakenne rikki, mausta se appelsiinin kuorella, -mehulla ja mausteilla. Laita fileet voideltuun uunivuokaan. Kaada smetanaseos fileen päälle. Asettele appelsiini viipaleet lomittain fileen päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

Suklaiset muffinit

150 g voita

2 kananmunaa

2 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

½ dl kaakaojauhetta

1 dl vahvaa kahvia (espresso)

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kylmä kahvi. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 12 - 15 min.

 

 

Viikko 12:

 

 

Broileripiirakka

pohja:

125 g margariinia

2 dl vehnäjauhoja

1 pussi (110 g) perunasosejauhetta

1 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

1 kananmuna

täyte:

1 parsakaali

vettä

200 g kypsää broileria

2½ dl juustoraastetta (emmental)

2 dl ranskankermaa

2 kananmunaa

1 tl yrttimaustetta

Valmista pohja. Nypi pehmeä margariini ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita enää mahdollisimman vähän. Anna taikinan hetki levätä jääkaapissa. Valmista täyte. Leikkaa parsakaali kukinnoiksi. Kiehauta vesi ja lisää parsakaalit. Keitä parsakaalin kukintoja hetki, noin 5 - 7 min. Valuta ne hyvin. Kauli pohjataikina isoksi levyksi ja vuoraa sillä irtoreunainen, voideltu vuoka pohjalta ja reunoista. Asettele pohjan päälle parsakaalin kukinnot, kypsä broileri ja ripottele juustoraaste pintaan. Riko munien rakenne rikki, lisää ranskankerma ja yrttimauste. Kaada seos vuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin tunti. Jäähdytä piirakka ja siirrä se tarjoiluvadille. Tarjoa salaatin kera iltapalana tai iltateellä sellaisenaan.

 

Helppo lohikeitto

1 rkl öljyä

1 rkl currya

1 sipuli

1 litra raakaa perunaa kuutioina

2 litraa vettä

3 kalaliemikuutiota

400 g pakastelohikuutioita

2 tlk smetanaa

1 dl ruohosipulia silppuna

1 sitruuna

Kuori ja kuutioi perunat. Silppua ruohosipuli. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta siitä keltaista kuorta noin puolesta sitruunasta. Kuumenna öljy ja lisää curry ja sipuli. Kuullota hetki ja lisää perunat. Sekoita. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Keitä 10 min. Lisää lohikuutiot, smetana ja ruohosipulisilppu. Keitä 5 min. Lisää sitruunan kuori ja kiehauta. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.

 

Sieni-jauhelihapihvit

1 dl korppujauhoja

1 dl ruokakermaa

150 g tuoreita herkkusieniä

1 dl purjoa suikaleina

100 g kesäkurpitsaa

2 valkosipulin kynttä

1 rkl öljyä

500 g jauhelihaa

2 kananmunaa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Mittaa kulhoon korppujauhot ja kerma. Anna turvota. Harjaa tuoreet herkkusienet puhtaiksi ja lohkoa ne. Kuullota niitä pannussa öljyssä. Lisää purjosuikaleet, murskattu valkosipuli ja suikaloitu kesäkurpitsa myös pannulle. Paista kasvikset pehmeiksi. Jäähdytä hieman kasviksia. Lisää ne kulhoon yhdessä jauheliha, kananmunien ja mausteiden kanssa. Sekoita. Muotoile massasta pihvejä ja kypsennä ne + 225 C:ssa uunissa noin 15 min tai paista pannulla. Tarjoa perunasoseen kera.

 

Punajuuri-fetasalaatti

500 g tuoreita punajuuria

1 punasipuli

150 g feta-juustoa

kastike:

1 rkl juoksevaa hunajaa

3 rkl öljyä

1 rkl vaaleaa balsamico-viinietikkaa

ripaus suolaa

Keitä punajuuret pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja jäähdytä. Viipaloi punajuuret ja punasipuli. Silppua feta. Lado ainekset kerroksittain laakealle vadille. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.

 

Appelsiiniohukaiset

1 dl appelsiinimarmeladia

1 dl vettä

2 munaa

½ tl suolaa

5 dl täysmaitoa

3 dl vehnäjauhoja

1 appelsiinin raastettu kuori

 paistamiseen voita

Mittaa appelsiinimarmeladi kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes marmeladi ohenee. Ota kattila pois liedeltä ja kaada marmeladi esim. keittolautaselle jäähtymään. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki, lisää suola, maito ja jauhot. Vatkaa tasaiseksi. Lisää appelsiini kuori ja jäähtynyt marmeladi. Anna taikina turvota ainakin 1 tunti. Vatkaa taikina uudelleen sekaisin ja paista siitä pannulla ohukaisia. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

 

 

Viikko 13:

 

 

Nopea, itämainen kala

500 g kalafilettä, esim. pangasuis tai tilapia

½ tl suolaa

marinadi:

2 rkl öljyä

1 rkl raastettua appelsiinin kuorta

1 rkl sitruunaruohotahnaa

1 tl kalakastiketta

ripaus cayennepippuria

Kuivaa ja suolaa kalafileet. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele marinadi kalafileille. Anna maustua ½ tuntia ja paista kala pannulla voissa. Tarjoa riisipilahvin tai nuudeleiden ja salaatin kera.

 

Sikuri-porkkanasalaatti

4 salaattisikuria

2 porkkanaa

pala purjo valkoista osaa

kastike:

4 rkl öljyä

1 rkl viinietikkaa

ripaus sinappijauhoa

ripaus aromisuolaa

Koverra salaattisikurienkanta pois ja huuhdo ne. Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Suikaloi purjo. Yhdistä ainekset. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Kaada kastike salaatin päälle.

 

Makkaraminestronekeitto

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 rkl öljyä

1 tlk tomaattimurskaa

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

1 dl pätkittyä spaghettia

1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

400 g bratwurstia

250 g pakastevihannes suikaleita

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutiot ja spaghetti. Hauduta 10 min. Lisää pavut liemineen, kuutioitu makkara ja pakastevihannes suikaleet. Hauduta vielä hetki.

 

Päärynä-gorgonzola pitsa

taikina:

2 dl vettä

15 g hiivaa

ripaus sokeria ja suolaa

vehnäjauhoja

täyte:

½ dl oliiviöljyä

1 tl yrttisuolaseosta

1 isohko kypsä päärynä

200 g gorgonzola-sinihomejuustoa

½ dl pinjan siemeniä

Valmista taikina. Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri ja suola. Alusta jauhoja niin paljon taikinaan, että siitä tulee sopivan kiinteää. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Kauli taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele öljy taikinan pintaan. Ripottele yrttiseos öljyn päälle. Kuori ja viipaloi päärynä ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet öljyn päälle. Murusta gorgonzola päärynöiden päälle. Ripottele pinjan siemenet pitsan päälle. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa kunnes juusto on saanut hieman väriä. Tarjoa iltateen kera.

 

Aprikoosivispipuuro

1½ dl kuivattuja aprikooseja

1 litra vettä

½ dl sokeria

1 ¾ dl mannasuurimoita

Mittaa aprikoosit ja vesi teräskattilaan. Liota aprikooseja vedessä yön yli. Keitä ne pehmeiksi vedessä. Lisää sokeri ja soseuta seos sauvasekoittimella. Vispaa joukkoon mannasuurimot ja hauduta puuro kypsäksi. Vatkaa puuro kylmässä vesihauteessa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa maidon kera.

 

Geisha-muffinit

125 g voita

1½ dl sokeria

2 munaa

150 g Geisha-suklaata

2 tl leivinjauhetta

3½ dl vehnäjauhoja

2 dl ranskankermaa

Rouhi suklaa, jätä siihen isohkojakin paloja. Sekoita kaikki kuivat ainekset sekaisin. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet, sekoita ja lisää ranskankerma. Jaa taikina isoihin amerikanmuffinivuokiin. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Peitä muffinit foliolla, jos niistä uhkaa tulla liian tummia. Jäähdytä ja tarjoa.