YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 10 - 13 / maaliskuu 2009
Viikko 10
Samettinen kasviskeitto
600 g jauhoisia perunoita
300 g porkkanaa
50 g juuriselleriä
1 purjosipuli
1 tl kirveliä
1,3 litraa vettä
3 kasvisliemikuutiota
2 dl ranskankermaa
Kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi. Lisää kasvikset, kirveli ja kasvisliemikuutiot. Keitä kasvikset pehmeiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna seos ja lisää smetana, älä keitä. Tarkista maku ja tarjoile hyvän leivän kera.
Kalamurekepihvit
½ dl korppujauhoja
1 dl maitoa
1 kananmuna
500 g kalaa nahattomana fileenä tai pakastekalaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
½ tl sitruunapippuria
Mittaa kulhoon korppujauhot ja maito. Anna turvota hetki ja lisää muna. Jauha kala hienoksi ja lisää korppujauhoseokseen. Lisää mausteet ja sekoita. Muotoile massasta öljytyin käsin pihvejä. Kierittele ne vehnäjauhoissa ja paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja anna hautua kypsiksi. Tarjoa pinaatti-perunasoseen kera.
Pinaatti-perunasose
800 g jauhoisia perunoita
vettä
2 tl suolaa
150 g pakastepinaattia
30 g voita
1,5 dl maitoa
Kuori, paloittele ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää sulatettu pinaatti liemineen ja voi. Sekoita hyvin. Lisää maito hyvin sekoittaen. Tarkista suolaisuus.
Venäläiset härkäkääryleet
1 sipuli
1 venäläinen iso suolakurkku
800 g eli 8 ohutta viipaletta mureaa naudanpaistia
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl rosmariinia
8 viipaletta pekonia
kiinnittämiseen puuvillaista paistilankaa
paistamiseen voita
haudutusliemi ja kastike:
5 dl lihalientä
2 laakerinlehteä
1 dl smetanaa
3 rkl ruskeaa kastikesuurusta
Suikaloi sipuli ja leikkaa suolakurkku 8 lohkoon pituussuuntaan. Levitä paistiviipaleet työlaudalle. Laita jokaiselle viipaleelle sipulia, suolakurkkua, pippuria ja rosmariinia. Kääri lihaviipale tiukalle rullalle ja kiedo jokaisen rullan ympärille pekoniviipale. Kiinnitä kääryleet hyvin paistilangalla ainakin kahdesta kohtaa. Ruskista kääryleet pannulla. Laita ne pataan ja lisää lihaliemi ja laakerinlehdet. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 ½ tuntia. Ota kääryleet pois liemestä, poista paistinaru ja suurusta liemestä kastike. Lisää kastikkeeseen smetana ja lihakääryleet. Kuumenna. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vihannesten kera.
Manteli-puolukkakakku
175 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1½ dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
täyte:
5 dl pakastepuolukoita
½ dl hillosokeria
pinnalle:
mantelilastuja
Valmista taikina. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Valmista täyte. Sulata puolukat ja sokeroi ne. Kaada puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Levitä puolukat taikinan päälle. Levitä loppu taikina puolukoiden päälle. Tasoita kakun pinta ja paista + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä pinta foliolla, jos se tummuu liikaa. Tarjoa hieman lämpimänä vaniljajäätelön kera.
Viikko 11:
Mozzarella-paprikasalaatti
1 paprika
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
200 g mozzarella-juustoa
tuore basilikaa
balsamiviinietikkaa
suolaa
Huuhtele paprika ja lohkoa se. Laita paprika voideltuun uunivuokaan ja valele se öljyllä. Murskaat kuoritut valkosipulit ja ripottele murske paprikoiden päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 10 min. Viipaloi juusto ja asettele se lautaselle paprikan kanssa. Valuta päälle balsamicoa, ripottele hiven suolaa ja koristele basilikan lehdillä.
Kiovalaista broileria
4 kpl maustamatonta broilerin rintafileetä
½ tl suolaa
½ tl valkopippuria jauheena
½ sitruuna
1½ ruukkua persiljaa
50 g voita
leivittämiseen:
1 kananmuna
75 g hapankorppuja
Nuiji broilerin rintafileet ohuiksi leikkeiksi. Mausta leikkeiden sisäpinta suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla. Silppua persilja ja sekoita se pehmeään voihin. Muotoile voista neljä pötköä ja kääri ne leikkeiden sisään. Riko kananmuna lautaselle ja vatkaa sen rakenne rikki. Murskaa hapankorput hienoksi jauhelmaksi. Kääntele kääröt munassa ja hapankorppujauhelmassa. Kuumenna voi pannulla ja paista kääryleet kauniin ruskeiksi. Laita kääryleet vielä + 175 C:seen uuniin noin 15 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
Linssikeitto
2 rkl öljyä
1 tl chilijauhetta
2 sipulia
7 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 prk tomaattimurskaa
2 ½ dl punaisia linssejä
½ tl kuminaa
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy ja kuullota siinä ensin chilijauhetta ja sitten lisää sipulit. Kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot, tomaattimurska ja vedellä huuhdellut linssit. Keitä 15 min. Lisää kumina ja tarkista suolaisuus. Tarjoa sämpylöiden kera.
Appelsiinilohi
1 kg lohifilettä
½ tl suolaa
pinnalle:
3 appelsiinia
2 tlk smetanaa
1 tl yrttimausteseosta
½ tl suolaa
Poista fileistä ruodot ja nahka. Mausta fileet suolalla. Pese appelsiinit hyvin. Raasta yhden appelsiinin kuori ja purista mehu. Viipaloi loput ohuiksi viipaleiksi. Vatkaa smetanan rakenne rikki, mausta se appelsiinin kuorella, -mehulla ja mausteilla. Laita fileet voideltuun uunivuokaan. Kaada smetanaseos fileen päälle. Asettele appelsiini viipaleet lomittain fileen päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
Suklaiset muffinit
150 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
½ dl kaakaojauhetta
1 dl vahvaa kahvia (espresso)
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kylmä kahvi. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 12 - 15 min.
Viikko 12:
Broileripiirakka
pohja:
125 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 pussi (110 g) perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
1 kananmuna
täyte:
1 parsakaali
vettä
200 g kypsää broileria
2½ dl juustoraastetta (emmental)
2 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
1 tl yrttimaustetta
Valmista pohja. Nypi pehmeä margariini ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita enää mahdollisimman vähän. Anna taikinan hetki levätä jääkaapissa. Valmista täyte. Leikkaa parsakaali kukinnoiksi. Kiehauta vesi ja lisää parsakaalit. Keitä parsakaalin kukintoja hetki, noin 5 - 7 min. Valuta ne hyvin. Kauli pohjataikina isoksi levyksi ja vuoraa sillä irtoreunainen, voideltu vuoka pohjalta ja reunoista. Asettele pohjan päälle parsakaalin kukinnot, kypsä broileri ja ripottele juustoraaste pintaan. Riko munien rakenne rikki, lisää ranskankerma ja yrttimauste. Kaada seos vuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin tunti. Jäähdytä piirakka ja siirrä se tarjoiluvadille. Tarjoa salaatin kera iltapalana tai iltateellä sellaisenaan.
Helppo lohikeitto
1 rkl öljyä
1 rkl currya
1 sipuli
1 litra raakaa perunaa kuutioina
2 litraa vettä
3 kalaliemikuutiota
400 g pakastelohikuutioita
2 tlk smetanaa
1 dl ruohosipulia silppuna
1 sitruuna
Kuori ja kuutioi perunat. Silppua ruohosipuli. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta siitä keltaista kuorta noin puolesta sitruunasta. Kuumenna öljy ja lisää curry ja sipuli. Kuullota hetki ja lisää perunat. Sekoita. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Keitä 10 min. Lisää lohikuutiot, smetana ja ruohosipulisilppu. Keitä 5 min. Lisää sitruunan kuori ja kiehauta. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.
Sieni-jauhelihapihvit
1 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
150 g tuoreita herkkusieniä
1 dl purjoa suikaleina
100 g kesäkurpitsaa
2 valkosipulin kynttä
1 rkl öljyä
500 g jauhelihaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Mittaa kulhoon korppujauhot ja kerma. Anna turvota. Harjaa tuoreet herkkusienet puhtaiksi ja lohkoa ne. Kuullota niitä pannussa öljyssä. Lisää purjosuikaleet, murskattu valkosipuli ja suikaloitu kesäkurpitsa myös pannulle. Paista kasvikset pehmeiksi. Jäähdytä hieman kasviksia. Lisää ne kulhoon yhdessä jauheliha, kananmunien ja mausteiden kanssa. Sekoita. Muotoile massasta pihvejä ja kypsennä ne + 225 C:ssa uunissa noin 15 min tai paista pannulla. Tarjoa perunasoseen kera.
Punajuuri-fetasalaatti
500 g tuoreita punajuuria
1 punasipuli
150 g feta-juustoa
kastike:
1 rkl juoksevaa hunajaa
3 rkl öljyä
1 rkl vaaleaa balsamico-viinietikkaa
ripaus suolaa
Keitä punajuuret pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja jäähdytä. Viipaloi punajuuret ja punasipuli. Silppua feta. Lado ainekset kerroksittain laakealle vadille. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.
Appelsiiniohukaiset
1 dl appelsiinimarmeladia
1 dl vettä
2 munaa
½ tl suolaa
5 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 appelsiinin raastettu kuori
paistamiseen voita
Mittaa appelsiinimarmeladi kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes marmeladi ohenee. Ota kattila pois liedeltä ja kaada marmeladi esim. keittolautaselle jäähtymään. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki, lisää suola, maito ja jauhot. Vatkaa tasaiseksi. Lisää appelsiini kuori ja jäähtynyt marmeladi. Anna taikina turvota ainakin 1 tunti. Vatkaa taikina uudelleen sekaisin ja paista siitä pannulla ohukaisia. Tarjoa vaniljajäätelön kera.
Viikko 13:
Nopea, itämainen kala
500 g kalafilettä, esim. pangasuis tai tilapia
½ tl suolaa
marinadi:
2 rkl öljyä
1 rkl raastettua appelsiinin kuorta
1 rkl sitruunaruohotahnaa
1 tl kalakastiketta
ripaus cayennepippuria
Kuivaa ja suolaa kalafileet. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele marinadi kalafileille. Anna maustua ½ tuntia ja paista kala pannulla voissa. Tarjoa riisipilahvin tai nuudeleiden ja salaatin kera.
Sikuri-porkkanasalaatti
4 salaattisikuria
2 porkkanaa
pala purjo valkoista osaa
kastike:
4 rkl öljyä
1 rkl viinietikkaa
ripaus sinappijauhoa
ripaus aromisuolaa
Koverra salaattisikurienkanta pois ja huuhdo ne. Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Suikaloi purjo. Yhdistä ainekset. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Kaada kastike salaatin päälle.
Makkaraminestronekeitto
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 litra vettä
2 lihaliemikuutiota
1 dl pätkittyä spaghettia
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
400 g bratwurstia
250 g pakastevihannes suikaleita
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutiot ja spaghetti. Hauduta 10 min. Lisää pavut liemineen, kuutioitu makkara ja pakastevihannes suikaleet. Hauduta vielä hetki.
Päärynä-gorgonzola pitsa
taikina:
2 dl vettä
15 g hiivaa
ripaus sokeria ja suolaa
vehnäjauhoja
täyte:
½ dl oliiviöljyä
1 tl yrttisuolaseosta
1 isohko kypsä päärynä
200 g gorgonzola-sinihomejuustoa
½ dl pinjan siemeniä
Valmista taikina. Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri ja suola. Alusta jauhoja niin paljon taikinaan, että siitä tulee sopivan kiinteää. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Kauli taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele öljy taikinan pintaan. Ripottele yrttiseos öljyn päälle. Kuori ja viipaloi päärynä ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet öljyn päälle. Murusta gorgonzola päärynöiden päälle. Ripottele pinjan siemenet pitsan päälle. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa kunnes juusto on saanut hieman väriä. Tarjoa iltateen kera.
Aprikoosivispipuuro
1½ dl kuivattuja aprikooseja
1 litra vettä
½ dl sokeria
1 ¾ dl mannasuurimoita
Mittaa aprikoosit ja vesi teräskattilaan. Liota aprikooseja vedessä yön yli. Keitä ne pehmeiksi vedessä. Lisää sokeri ja soseuta seos sauvasekoittimella. Vispaa joukkoon mannasuurimot ja hauduta puuro kypsäksi. Vatkaa puuro kylmässä vesihauteessa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa maidon kera.
Geisha-muffinit
125 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
150 g Geisha-suklaata
2 tl leivinjauhetta
3½ dl vehnäjauhoja
2 dl ranskankermaa
Rouhi suklaa, jätä siihen isohkojakin paloja. Sekoita kaikki kuivat ainekset sekaisin. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet, sekoita ja lisää ranskankerma. Jaa taikina isoihin amerikanmuffinivuokiin. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Peitä muffinit foliolla, jos niistä uhkaa tulla liian tummia. Jäähdytä ja tarjoa.