YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 14 - 18 / huhtikuu 2009

 

 

viikko 14

 

Lohta kasvispedillä

2 porkkanaa

1 purjo

1 paprika

1 kesäkurpitsa

1 rkl öljyä

1 dl vettä

600 g lohifilettä

maustetahna:

2 rkl sitruunaruohotahnaa

1 tl sitruunamehua

1 rkl öljyä

1 pieni chilipalko

Valmista maustetahna. Halkaise ja pilko chili. Sekoita sitruunaruohotahnaan loput aineet ja hiero se lohen päälle. Valmistele kasvikset. Kuori ja suikaloi kasvikset. Kuullota kasviksia pannulla öljyssä hetki. Kaada kasvikset voideltuun uunivuokaan, kaada vesi vuokaan ja laita lohi päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa 30 min. Tarjoa salaatin kera.

 

Teksas-pata

3 dl pitkäjyväistä riisiä

500 g tomaattimurskaa

1 dl vettä

1 tl suolaa

400 g jauhelihaa

1 rkl öljyä

1 chili palko

1 dl vettä

1 dl chilikastiketta

1 lihaliemikuutio

1 vihreä paprika

1 keltainen paprika

1 tlk punaisia papuja

Kiehauta riisi, tomaattimurska, vesi ja suola. Keitä 20 min. Ruskista jauheliha. Halkaise chili ja suikaloi se. Lisää jauhelihan joukkoon chili, vesi, chilikastike ja lihaliemikuutio. Hauduta 10 min. Suikaloi paprikat. Sekoita riisiin jauheliha, paprikasuikaleet ja pavut. Anna hautua hetki. Tarjoa tuoreen leivän ja salaatin kera.

 

Couscous-currykeitto

1 purjo

2 porkkanaa

2 rkl öljyä

1 rkl currya

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl sambal oelekia

2 dl vihreitä pakaste herneitä

2 dl couscousia

 Huuhdo ja suikaloi purjo. Kuori ja suikaloi porkkanat. Kuullota kasviksia öljyssä hetki, lisää curry ja anna paistua vielä 5 min. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot, hunaja ja sambal oelek. Lisää herneet ja couscous. Keitä vielä 5 min. Tarjoa ruokajogurtin kera.

 

Punajuuripiirakka

pohja:

1 pakaste ruis-perunataikina

täyte:

6 raakaa punajuurta

1 dl vettä

2 rkl balsamicoviinietikkaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

200 g sinihomejuustoa

2 dl ruokakermaa

2 kananmunaa

Valmistele täyte. Kuori ja raasta punajuuret. Mittaa kattilaan vesi, balsamico ja punajuuret. Hauduta 15 min. Jäähdytä seos. Sekoita siihen murennettu sinihomejuusto, kerma ja munat. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä piirasvuoka. Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä piirakkaa + 175 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Tarjoa iltapalana raikkaan salaatin kera.

 

Sitruunainen rahkapiiras

pohja:

2½ dl maitoa

25 g hiivaa

1 tl suolaa

½ sitruunan raastettu kuori

½ dl sokeria

1 rkl kardemummaa

6 dl vehnäjauhoja

100 g voita

täyte:

1 dl sitruunatahnaa

1 sitruuna mehu

½ sitruunan raastettu kuori

500 g maitorahkaa

2 dl kuohukermaa

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

50 g voita sulatettuna

3 kananmunaa

Valmista taikina. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Sekoita siihen suola, sitruunankuori, sokeri, kardemumma ja sulatettu voi. Alusta jauhot joukkoon. Kohota kaksinkertaiseksi. Ota taikinasta noin neljäsosa sivuun koristeita varten.. Kauli loppu taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Valmista täyte. Sekoita rahkaan kaikki loput ainekset. Voitele kohonneen piirakan reunat munalla. Levitä täyte pohjalle. Tee lopputaikinasta ristikot piiraan pinnalle. Voitele ristikot. Kypsennä piirasta + 200 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Jäähdytä ennen leikkaamista.

 

 

Viikko 15:

 

Savunmakuinen lohimousse

3 liivatelehteä

½ dl maitoa

200 g perattua, kypsää lohta tai savulohta

150 g kylmäsavulohta

3 dl kuohukermaa

ripaus valkopippuria

½ dl hienonnettua tilliä

Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Hienonna lohi. Sekoita siihen pippuri ja 1 dl kermaa. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi. Kuumenna maito ja ota kattila pois liedeltä. Liuota liivatelehdet maitoon. Kaada seos lohiseokseen. Lisää lohiseokseen varovasti nostellen kerma. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka tuorekelmulla. Kaada puolet seoksesta vuokaan. Lado sen päälle kylmäsavulohi ja tillisilppu. Kaada loppu lohiseos vuokaan. Peitä kelmulla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Kumoa vadille ja tarjoile esim. alkupalana

 

Yrttilammas

1 kg karitsan paistia

mausteseos:

2 rkl Dijon siemensinappia

½ rkl vaaleaa siirappia

½ rkl suolaa

2 tl kuivattua minttua

½ tl rosmariinia

½ tl rouhittua mustapippuria

1 kynnetön valkosipuli

1 iso lehtisellerin varsi

valeluun:

½ dl kuohukermaa

½ dl espresso kahvia

kastikkeeseen lisäksi:

1 dl ranskankermaa

Paloittele lehtiselleri ja suikaloi valkosipuli. Sekoita kaikki muut ainekset sekaisin paitsi selleri. Hiero mausteseos karitsan paistien pintaan ja anna maustua ainakin yön yli folioon käärittynä. Nosta lihat foliosta voideltuun uunivuokaan ja laita isoimpaan paistiin paistomittari. Laita sellerit vuokaan lihojen reunoille. Kypsennä + 150 C:ssa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää noin

75 - 78 astetta. Valele lihoja paistamisen aikana kerma-kahvilla. Ota vuoka pois uunista, kaada lihoista valunut neste, valelu liemi ja lehtisellerin varsi kattilaan. Lisää tarvittaessa hieman vettä ja kiehauta seos. Suurusta Maizenalla ja kiehauta. Lisää ranskankerma ja sekoita. Siivilöi tarjolle. Tarjoa karitsan paistit kastikkeen, minttuhyytelön ja erilaisten keitettyjen kasvisten kera.

 

Täytettyä mantelibroileria

10 broilerin rintafileetä

täyte:

200 g sinihomejuustoa

100 g appelsiinimarmeladia

100g herkkusieniviipaleita

leivitys:

2 munaa

1½ dl korppujauhoja

2 dl mantelilastuja hieman murskattuna

Leikkaa fileen keskelle viilto perhosleikkeiden tapaan. Valmista täyte. Murenna juusto ja sekoita kaikki loput aineet siihen. Levitä täyte fileille ja kiinnitä ne cocktailtikuilla. Kasta lihat ensin munaseoksessa, sitten korppujauho-manteliseoksessa. Paista pannulla voissa kypsiksi. Tarjoa duchessperunasoseeen ja salaatin kera.

 

Juusto-yrttihyytelö

6 liivatelehteä

200 g sinihomejuustoa

100 g kermajuustoa

100 g tuorejuustoa

½ dl sitruunamehua

1 dl ruohosipuli silppua

1 rkl timjami silppua

1 rkl rosmariinisilppua

½ dl kiehuvaa vettä

2 dl hyla vispikermaa

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Murenna sinihomejuusto. Raasta kermajuusto Ja yhdistä kaikki juustot. Mausta seos sitruunamehulla ja yrteillä. Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi. Kiehauta vesitilkka, kun vesi kiehuu, ota kattila pois liedeltä ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada seos juustoseokseen ja sekoita. Lisää seokseen vatkattu kerma varovasti nostellen. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun rengaskakkuvuokaan ja peitä foliolla. Anna hyytyä yön yli ja kumoa tarjolle. Tarjoa esim. alkupalana salaatin kera.

 

Rypälesalaatti

½ ruukkua lollorossoa

½ ruukkua jääsalaattia

½ ruukkua friseesalaattia

200 g tummia viinirypäleitä

1 salottisipuli

kastike:

1 keltuainen

1 tl makeaa sinappia

½ tl sokeria

½ tl yrttisuolaa

1 maustemitta paprikajauhetta

1 dl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

Valmista kastike. Mittaa pienipohjaiseen korkeareunaiseen kulhoon keltuainen, sinappi ja mausteet. Vatkaa pallovatkaimella tai sähkövatkaimella ne hyvin sekaisin. Lisää öljy tipottain hyvin vatkaten ja lisää lopuksi sitruunamehu. Valmista salaatti. Revi salaatin laakealle vadille. Pese ja halkaise viinirypäleet ja asettele ne salaatin päälle. Kuori ja hienonna salottisipuli. Ripottele hakkelus salaatin päälle. Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoile.

 

Rahkatorttu:

pohja:

3 munaa

1½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

10 liivatelehteä

½ dl maitoa

2 tlk sitruunarahkaa

2 dl appelsiinimarmeladia

½ dl sokeria

3 dl hylavispikermaa

Valmista pohja. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos. Kaada taikinavoideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 15 - 18 min. Valmista täyt. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä. Sekoita rahkaan marmeladi ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna maito, ota kattila pois liedeltä ja liuota liivatelehdet siihen. Sekoita seos rahkaseokseen. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Pane toinen puoli vuoan pohjalle ja kaada täyte vuokaan. Hyydytä hetki kylmässä. Laita toinen kakkupohja vuokaan ja peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele kermapursotuksin ja appelsiini tai säilykemandariini lohkoin.

 

 

Viikko 16:

 

Lindströmin hampurilaiset

pihvit:

1 pussi sipulikeittoaineksia

200 g kermaviiliä

1 dl korppujauhoja

3 dl raakaa punajuuriraastetta

500 g paistijauhelihaa

2 kananmunaa

¼ tl mustapippuria

3 rkl kapriksia

lisäksi:

hampurilaissämpylöitä

hampurilaismajoneesia

rapeaa salaattia

tomaattia

sipulia

Valmista pihvit. Kuori ja raasta punajuuret. Kypsennä punajuuriraastetta mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 4 min. Jäähdytä. Sekoita sipulikeittoainekset, kermaviili ja korppujauho. Anna turvota 10 min. Lisää korppujauhoseokseen punajuuriraaste, kananmunat, pippuri ja kaprikset. Sekoita ja lisää jauheliha. Sekoita sekaisin ja jaa noin 100 - 120 g:n pihveiksi. Paista pihvit pannulla kypsiksi. Kuumenna halkaistut sämpylät ja täytä hampurilaiset. Tarjoa cole slawn kera.

 

Cole slaw – kaalisalaatti

300 g valkokaalia

¼ tl suolaa

1 sipuli

150 g porkkanaa

1 herkkukurkku

kastike:

1 dl ranskankermaa

½ dl majoneesia

ripaus sokeria ja suolaa

1 tl balsamico-viinietikkaa

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä. Laita se suolan kanssa kulhoon ja anna maustua pari tuntia. Kuori ja suikaloi sipuli ja porkkanat sekä herkkukurkku. Valmista kastike yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Sekoita kastike keskenään sekoitettujen salaattiainesten sekaan. Anna salaatin maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Porkkanacurry

3 sipulia

500 g porkkanaa

200 g kukkakaalia

3 rkl öljyä

1½ tl jeeraa eli juustokuminaa

1½ tl korianteria jauhettuna

1 tl kuminaa murskattuna

¼ tl cayennenpippuria

½ tl chilirouhetta

1½ rkl currytahnaa

2 rkl makeaa soijakastiketta

300 ml kookosmaitoa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja viipaloi porkkanat. Paloittele kukkakaali. Kuumenna öljy ja kuullota siinä kasviksia hetki. Lisää kaikki mausteet ja paista vielä hetki. Lisää soijakastike ja kookosmaito ja hauduta kannen alla noin 20 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

Juustoinen broilerikeitto

1 sipuli

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

300 g broilerin jauhelihaa

1 dl pätkittyä spaghettia

150 g mustaleima Koskenlaskija sulatejuustoa

200 g pakastevihannes suikaleita

Kuori ja silppua sipuli. Kiehauta vesi, lisää sipuli, kanaliemikuutiot ja murennettu jauheliha. Keitä 5 min. Lisää spaghetti ja sulatejuusto. Keitä 10 min. Lisää pakastevihannes suikaleet ja keitä vielä 5 min.

 

Puolukkapaistos

5 dl puolukoita tai puolukoita ja punaherukoita

½ dl sokeria

pinnalle:

150 g voita

2½ dl kaurahiutaleita

2 dl ruishiutaleita

1½ dl fariinisokeria

Murskaa puolukoita hieman ja sokeroi ne. Laita ne voideltuun uunivuokaan. Valmista muruseos. Sulata voi ja sekoita sen joukkoon loput ainekset. Levitä seos marjojen päälle. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 30-35 min. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera.

 

 

viikko 17:

 

Ruokaisa lounassalaatti

1 ruukku jääsalaattia

8 kiinteää, kypsää perunaa

1 punasipuli

200 g kylmäsavulohta

½ dl kapriksia

100 g sinihomejuustoa

kastike:

3 rkl öljyä

1 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa ja sokeria

Kuori perunat ja kuutioi ne. Huuhdo ja valuta salaatti. Revi se laakean vadin pohjalle. Kuori ja viipaloi sipuli. Suikaloi lohi. Asettele kaikki ainekset salaatin päälle. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike salaatin päälle. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Kasvissosekeitto

700 g jauhoista perunaa

100 g juuriselleriä

½ purjosipuli

1½ litraa vettä

4 kasvisliemikuutiota

1 dl smetanaa

Kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutiota ja kasvikset. Keitä 30 min. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Kuumenna keitto uudelleen ja lisää smetana. Maista suolaisuus ja tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

Kalapata

1 sipuli

½ purjoa

3 porkkanaa

2 lehtisellerin vartta

5 perunaa

3 rkl öljyä

5 dl vettä

2 kalaliemikuutiota

400 g pakastelohikuutiota

tilliä

Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi purjo. Kuori ja kuutioi porkkanat ja perunat. Paloittele lehtisellerin varret. Kuumenna öljy ja kuullota kasviksia hetki. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Hauduta 15 min ja lisää kala. Hauduta vielä 5 min. Mausta tillillä.

 

Pekonibroileri

4 - 6 broilerin rintafileetä

1 dl hoi sin -kastiketta

1 rkl soijaa

6 - 12 viipaletta pekonia

Sekoita hoi sin -kastike ja soija. Hiero seos lihojen pintaan. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Ota lihat huoneenlämpöön ja kääri ne pekoniin. Laita ne voideltuun uunivuokaan ja kypsennä + 200C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Tarjoa esim. vuohenjuustolla maustetun perunasoseen kera.

 

Mustikkateeleivät

3 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

50 g sulatettua voita

2 dl maustamatonta jogurttia

2 rkl juoksevaa hunajaa

2 dl pakastemustikoita

pinnalle sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sulatettu voi, jogurtti, hunaja ja mustikat mahdollisimman vähän vaivaten. Ota taikinasta kahdella lusikalla kekoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja taputtele niitä hieman ohuemmiksi. Ripottele pinnalle sokeria ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 15 min. Tarjoa iltapalana teen kera.

 

 

viikko 18:

 

Vappudonitsit

2 munaa

1 dl sokeria

2 dl kuohukermaa

2½ tl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

21 rkl kardemummaa

½ tl suolaa

5½ dl vehnäjauhoja

¾ dl perunajauhoja

½ dl öljyä

uppopaistamiseen munkkirasvaa

Valmista taikina. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita. Lisää öljy ja sekoita. Kauli taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota muotilla pyöreitä kakkusia ja tee jokaisen keskelle pienellä muotilla reikä. Paista donitsit kuumassa munkkirasvassa - lue paketin kyljestä paisto-ohjeet. Valuta paperin päällä liika rasva pois ja sokeroi lämpiminä.

 

Perunasalaatti

8 isoa perunaa

2 kevätsipulia varsineen

2 tl raastettua piparjuurta

150 g fetajuustoa kuutioina

1 dl turkkilaista jogurttia

½ dl oliiviöljyä

suolaa maun mukaan ja ripaus pippuria

Keitä perunat kypsiksi, jäähdytä, kuori ja kuutioi ne. Suikaloi sipulit varsineen ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Tarjoa lohivartaiden kera.

 

Lohivartaat

700 g nahatonta lohifilettä

mausteliemi:

1 rkl soijakastiketta

2 rkl hoi sin -kastiketa

4 rkl seesamiöljyä

1 valkosipulin kynsi murskattuna

½ sitruunan mehu

Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Kuutioi lohifile. Sekoita kalakuutiot maustekastikkeeseen ja anna niiden maustua ainakin pari tuntia ennen grillaamista. Pujottele kalakuutiot vartaisiin ja grillaa. Tarjoa perunasalaatin ja patongin kera.

 

Mausteiset grillikananpoikaset

6 pientä maissikanan poikaa

3 dl sherryä tai omenamehua

1½ dl oliiviöljyä

2 rkl Worcestershire-kastiketta

1 rkl yrttimausteseosta tai timjamia ja rosmariinia

1 rkl soija-kastiketta

1 murskattu valkosipulin kynsi

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

Sulata ja halkaise kananpojat. Sekoita kaikki mausteet kulhossa. Kuivat puolikkaat kananpojat ja hiero mausteseos niihin. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Grillaa kananpojan puolikkaat kypsiksi grillissä kohtuullisessa lämmössä.

 

Päärynäpiparipiiras

pohja:

3 dl siirappipiparimuruja

70 g voita

täyte:

1 litra jäätelöä, esim. vanilja

1 prk säilykepäärynöitä

2 dl siirappipiparimuruja

2 dl kuohukermaa

Valmista pohja. Sulata voi ja sekoita piparimurut siihen. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Valuta ja kuutioi päärynät pieniksi kuutioiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita notkistettuun jäätelöön päärynäkuutiot, piparimurut, ja vatkattu kerma. Levitä seos vuokaan ja peitä foliolla. Pakasta piiras ja ota huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.