YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 19 - 22 / toukokuu 2009
viikko 19
Broilerinkoipi-makkarapannu
10 broilerin koipinuijaa
5 mausteista, lihaisaa grillimakkaraa
2 isoa paprikaa
6 okra-palkoa
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
½ dl öljyä
1 dl aurinkokuivattua, pilkottua tomaattia
3½ dl basmati-riisiä
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
2 dl mustia, kivettömiä oliiveja
ripaus pippuria
1 - 2 limeä
Ruskista broilerin koipinuijat voissa pannulla. Laita ne lautaselle odottamaan. Viipaloi makkara, paprikat, sipulit, valkosipulin kynnet ja paloittele okra. Ota suuri pata tai wokkipannu ja kuullota kasviksia öljyssä hetki. Lisää makkarat, aurinkokuivatut tomaatit, vesi ja kanaliemikuutiot sekä riisi. Anna hautua 10 min. Lisää broilerit ja hauduta vielä noin 15 min. Viipaloi limet ja lisää viipaleet pannuun. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
Raikas vihreä salaatti
1 kerä jääsalaattia
½ tuorekurkkua
3 varsisellerin vartta
1 dl pakasteherneitä
1 dl persiljasilppua
kastike:
1 sitruunan mehu
½ dl öljyä
3 tl sokeria
½ tl suolaa
Suikaloi salaatti, kurkku ja varsisellerin varret. Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset kannellisessa tölkissä ja kaada salaatin päälle. Tarjoa heti.
Maksamurukastike
300 g jauhettua naudan maksaa
3 rkl öljyä
2 pientä kevätsipulia varsineen
2 rkl vehnäjauhoja
½ dl vettä
2 dl ruokakermaa
1 rkl soijakastiketta
Kuori ja suikaloi sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä hetki ja lisää maksa. Paista seos murumaiseksi seokseksi. Kun maksa on vähän ruskistunut, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, ruokakerma ja soija. Sekoita ja keitä 5 min. Lisää suolaa, jos tarpeen. Tarjoa perunasoseen kera.
Punajuuri-jauhelihalaatikko
400 g paistijauhelihaa
1 kg raakoja punajuuria
2 sipulia
150 g sinihomejuustoa
3 dl ruoanvalmistus jogurttia
1 dl ruokakermaa
ripaus suolaa
Ruskista jauheliha. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipulit. Murusta sinihomejuusto. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauheliha, punajuuret, sipulit ja sinihomejuusto. Kaada sekaan jogurtti-kerma-suolaseos. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1½ tuntia - kypsennä puolet ajasta foliolla peitettynä.
Lämmin raparperimuru
500 g raparperia
1½ dl vaaleaa fariinisokeria
½ dl appelsiinimehua, tuorepuristettua
pinnalle:
150 g voita
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
Kuori ja suikaloi raparperit. Aseta ne voidellun uunivuoan pohjalle ja ripottele sokeri päälle. Kaada appelsiinimehu vuokaan. Valmista muruseos. Nypi pehmeän voin joukkoon sokeri ja jauhot. Levitä muruseos vuokaan. Paista + 200 C:ssa uunissa kunnes muruseos on saanut hieman kullanruskeaa väriä. Tarjoa vaniljajäätelön kera.
viikko 20
Sinihomejuustobroileri
1 kypsä, grillattu kylmä broileri
3 dl ruokakermaa
150 g sinihomejuustoa
1 dl juustoraastetta kuorrutukseen
Ota broilerista luut pois ja pilko lihat. Laita lihat voideltuun uunivuokaan, murusta sinihomejuusto päälle ja kaada kerma vuokaan. Ripottele juustoraaste vuoan pinnalle. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
Nopea makkarapata
500 g lenkkimakkaraa
2 sipulia
3 pussia pakastevihannessekoitusta
ripaus suolaa
4 dl kuohukermaa
1 rkl tomaattisosetta
Viipaloi makkara. Kuori ja silppua sipuli. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain makkaraviipaleet, sipulisilppu, vihannekset ja suola. Kaada päälle kerma. Hauduta + 225C:ssa uunissa noin 30 min tai levyllä miedolla lämmöllä noin 35 min. Tarjoa raakaraasteen kera.
Jauhelihariisipata stroganoffin tapaan
500 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 dl pitkäjyväistä riisiä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
200 g suolakurkkua
2 tlk smetanaa
Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli. Keitä lähes riisi kypsäksi lihaliemessä. Kuutioi suolakurkku. Sekoita keskenään ruskistettu jauheliha-sipuliseos, riisi, suolakurkkukuutiot ja smetana. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja kuumenna + 200 C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa linssisalaatin kera.
Linssisalaatti
2 dl punaisia linssejä
vettä ja suolaa
1 ruukku rapeaa salaattia
1 sipuli
150 g leipäjuustoa
½ dl öljykastiketta
Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi suolavedessä ja jäähdytä ne. Revi salaatti. Kuori ja silppua sipuli ja kuutioi leipäjuusto. Yhdistä ainekset ja kaada öljykastiketta hieman päälle.
Suklaa-rusinacookies
100 g tummaa suklaata
100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 iso kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl sultanarusinoita
vajaa 3 dl pieniä kaurahiutaleita
½ tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl vaniljasokeria
Hienonna suklaa rouheeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten ja lisää kuivat aineet. Jos taikina tuntuu kovin jäykältä, lisää 1- 2 rkl vettä. Nostele taikinasta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä + 280 C:ssa uunissa noin 15 min. Jäähdytä ennen siirtämistä.
Raparperijuoma
2 litraa pilkottuja raparperin paloja
500 g sokeria
2 sitruunaa
5 litraa vettä
½ tl hiivaa
Pese raparperit. Laita raparperit ja sokeri kannelliseen ämpäriin muutamaksi tunniksi ja sekoita välillä. Lisää kiehuva vesi ja puristettu sitruunamehu. Anna hautua. Kun mehu on kädenlämpöistä, niin lisää pieneen vesitilkkaan liuotettu hiiva ja sekoita. Anna käydä yön yli huoneenlämmössä. Pullota ja laita juoma kylmään. Juoma on valmista parin vuorokauden kuluttua. Tarjoa onnittelumaljana kevään juhlissa tai jäiden kanssa vedellä laimennettuna janojuomana.
viikko 21
Vihreä juustosalaatti
30 g pinjansiemeniä
30 g auringonkukan siemeniä
250 g turkkilaista maustamatonta jogurttia
1 rkl vahvaa makeaa Dijon sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl mustapippuria
1 iso kerä jääsalaattia
1 ruukku villirucolaa
5 dl vihreitä viinirypäleitä
150 g parmesan juustoa lastuina
Revi salaatti ja rucola. Paahda pinjan ja auringonkukan siemenet kuivalla pannulla. Sekoita kulhossa jogurtti, sinappi, hunaja ja pippuri. Sekoita joukkoon salaatit, halkaistut viinirypäleet, siemenet ja juustolastut. Tarjoa heti.
Nakkistroganoff
1 pieni sipuli
2 rkl öljyä
300 g kuorettomia nakkeja
3 dl valmista kermakastiketta
1 isohko suolakurkku
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se öljyssä. Viipaloi nakit ja paista niitäkin hetki pannulla. Lisää kastike ja kuutioitu kurkku. Tarjoa perunasoseen kera.
Broilerikebakot
400 g broilerin jauhelihaa
½ dl korppujauhoja
¾ dl kermaa
1 kananmuna
1 rkl soijakastiketta
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
1 tl currya
1 rkl chilikastiketta
¼ tl mustapippuria
Lisäksi: puisia vedessä liotettuja grillitikkuja. Sekoita korppujauhot ja kermaa. Sekoita siihen seokseen muna ja mausteet. Sekoita ja lisää jauheliha. Muotoile märin käsin noin 15 cm pitkiä murekepötköjä. Työnnä jokaiseen pötköön grillitikku ja laita kebakot leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa riisin ja tsatsikin kera.
Helppoa kassleria paistopussissa
4 viipaletta porsaan kassleria
marinadi:
3 rkl öljyä
3 rkl soijakastiketta
3 rkl sinappia
¼ tl pippuria
lisäksi:
8 pientä perunaa
4 porkkanaa
pala juuriselleriä tai varsisellerin varsi
4 pientä sipulia
½ tl suolaa
Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Levitä marinadi kasslerille ja anna maustua hetki. Kuori ja lohkoa kasvikset. Suolaa ne. Laita kasvikset paistopussin pohjalle ja asettele kasslerit päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa salaatin kera.
Rapea raparperijälkiruoka
8 dl paloiteltuja raparpereja
½ dl vettä
1 dl sokeria
päälle:
50 g voita
3 dl mysliä
½ dl sokeria
½ dl kuivattua mansikkarouhetta
tarjoiluun:
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Mittaa kattilaan raparperit, vesi ja sokeri. Keitä alhaisella lämmöllä pehmeiksi. Jäähdytä haaleaksi. Mittaa voi pannulle. Paista siinä mysli rapeaksi. Lisää joukkoon sokeri ja mansikkarouhe. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Kokoa kerroksittain annosmaljoihin.
viikko 22
Savulohiterriini
500 g savulohta
150 g piparjuurituorejuustoa
1 tl sitruunamehua
4 munan valkuaista
2 dl kuohukermaa
Jauha ruodoton kala monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää siihen tuorejuusto ja sitruunamehu. Anna koneen käydä täydellä teholla ja lisää siihen valkuaiset yksitellen ja lopuksi kerma ohuena nauhana. Kaada seos voideltuun pitkänomaiseen vuokaan ja kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 50 min. Anna jäähtyä vuoassa. Tarjoa kylmä terriini alkupalana tai voileipäpöydässä mätikastikkeen kera.
Mätikastike
1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 tl makeaa sinappia
150 g kirjolohen mätiä
1 tl sitruunamehua
suolaa tarvittaessa
Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.
Grillattu porsaankylki
2 kg porsaan kylkeä luineen
1,5 litraa vettä
3 lihaliemikuutiota
1 porkkana
pala juuriselleriä
1 laakerinlehti
marinadi:
3 rkl öljyä
4 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa sinappia
2 murskattua valkosipulin kynttä
3 rkl tomaattisosetta
1 tl jauhettua inkivääriä
Mittaa kattilaan kylmä vesi ja lisää sinne kylki. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori syntynyt vaahto pois. Lisää lihaliemikuutiot, paloiteltu porkkana, selleri ja laakerinlehti. Keitä 1 tunti. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki marinadin ainekset sekaisin. Ota kyljet pois liemestä ja laita kulhoon. Kaada marinadi kuumien kylkine päälle ja levitä se joka puolella kylkiä. Anna maustua yön yli jääkaapissa kylkiä välillä mausteseoksessa käännellen. Grillaa keskilämpimällä hiilloksella kypsiksi. Tarjoa esim. perunasalaatin kanssa.
Perunasalaatti
1 kg perunoita
2 sipulia
150 fetajuustoa
1 dl kapriksia
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl ranskankermaa
suolaa maun mukaan
Keitä perunat kypsiksi ja kuori ne. Kuutioi perunat. Kuori ja silppua sipulit. Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
Puutarhurinpiiras
pohja:
100 g voita
½ dl perunasosejauhetta
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 dl kylmää vettä
täyte:
175 g pekonia kuutioina
1 porkkana
1 sipuli
½ paprikaa
pala valkokaalia
3 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl ruokakermaa
¼ tl valkopippuria
Valmista pohja. Nypi voi ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi nopeasti, älä vaivaa liikaa. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkana, sipuli ja kaali. Suikaloi paprika. Ruskista pekonikuutiot pannulla. Lisää kasvikset ja jatka hauduttamista kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Jäähdytä seos. Kaada seos vuokaan. Ripottele juustoraaste pinnalle. Valmista muna-maito ja mausta se. Kaada seos vuokaan ja kypsennä piirasta + 175 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min.
Banaaniohukaiset
4dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
50 g sulatettua voita
2 banaania
lisäksi jäätelöä
Sekoita keskenään maito, jauhot ja munat. Anna turvota pari tuntia. Sekoita taikinaan sokeri, sulatettu voi ja soseutetut banaanit. Paista taikinasta ohukaisia ja tarjoa ne jäätelön kera.