YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 19 - 22 / toukokuu 2009

 

viikko 19

 

Broilerinkoipi-makkarapannu

10 broilerin koipinuijaa

5 mausteista, lihaisaa grillimakkaraa

2 isoa paprikaa

6 okra-palkoa

1 iso sipuli

4 valkosipulin kynttä

½ dl öljyä

1 dl aurinkokuivattua, pilkottua tomaattia

3½ dl basmati-riisiä

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

2 dl mustia, kivettömiä oliiveja

ripaus pippuria

1 - 2 limeä

Ruskista broilerin koipinuijat voissa pannulla. Laita ne lautaselle odottamaan. Viipaloi makkara, paprikat, sipulit, valkosipulin kynnet ja paloittele okra. Ota suuri pata tai wokkipannu ja kuullota kasviksia öljyssä hetki. Lisää makkarat, aurinkokuivatut tomaatit, vesi ja kanaliemikuutiot sekä riisi. Anna hautua 10 min. Lisää broilerit ja hauduta vielä noin 15 min. Viipaloi limet ja lisää viipaleet pannuun. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

Raikas vihreä salaatti

1 kerä jääsalaattia

½ tuorekurkkua

3 varsisellerin vartta

1 dl pakasteherneitä

1 dl persiljasilppua

kastike:

1 sitruunan mehu

½ dl öljyä

3 tl sokeria

½ tl suolaa

Suikaloi salaatti, kurkku ja varsisellerin varret. Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset kannellisessa tölkissä ja kaada salaatin päälle. Tarjoa heti.

 

Maksamurukastike

300 g jauhettua naudan maksaa

3 rkl öljyä

2 pientä kevätsipulia varsineen

2 rkl vehnäjauhoja

½ dl vettä

2 dl ruokakermaa

1 rkl soijakastiketta

Kuori ja suikaloi sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä hetki ja lisää maksa. Paista seos murumaiseksi seokseksi. Kun maksa on vähän ruskistunut, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, ruokakerma ja soija. Sekoita ja keitä 5 min. Lisää suolaa, jos tarpeen. Tarjoa perunasoseen kera.

 

Punajuuri-jauhelihalaatikko

400 g paistijauhelihaa

1 kg raakoja punajuuria

2 sipulia

150 g sinihomejuustoa

3 dl ruoanvalmistus jogurttia

1 dl ruokakermaa

ripaus suolaa

Ruskista jauheliha. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipulit. Murusta sinihomejuusto. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauheliha, punajuuret, sipulit ja sinihomejuusto. Kaada sekaan jogurtti-kerma-suolaseos. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1½ tuntia - kypsennä puolet ajasta foliolla peitettynä.

 

Lämmin raparperimuru

500 g raparperia

1½ dl vaaleaa fariinisokeria

½ dl appelsiinimehua, tuorepuristettua

pinnalle:

150 g voita

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

Kuori ja suikaloi raparperit. Aseta ne voidellun uunivuoan pohjalle ja ripottele sokeri päälle. Kaada appelsiinimehu vuokaan. Valmista muruseos. Nypi pehmeän voin joukkoon sokeri ja jauhot. Levitä muruseos vuokaan. Paista + 200 C:ssa uunissa kunnes muruseos on saanut hieman kullanruskeaa väriä. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

 

 

viikko 20

 

Sinihomejuustobroileri

1 kypsä, grillattu kylmä broileri

3 dl ruokakermaa

150 g sinihomejuustoa

1 dl juustoraastetta kuorrutukseen

Ota broilerista luut pois ja pilko lihat. Laita lihat voideltuun uunivuokaan, murusta sinihomejuusto päälle ja kaada kerma vuokaan. Ripottele juustoraaste vuoan pinnalle. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

Nopea makkarapata

500 g lenkkimakkaraa

2 sipulia

3 pussia pakastevihannessekoitusta

ripaus suolaa

4 dl kuohukermaa

1 rkl tomaattisosetta

Viipaloi makkara. Kuori ja silppua sipuli. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain makkaraviipaleet, sipulisilppu, vihannekset ja suola. Kaada päälle kerma. Hauduta + 225C:ssa uunissa noin 30 min tai levyllä miedolla lämmöllä noin 35 min. Tarjoa raakaraasteen kera.

 

Jauhelihariisipata stroganoffin tapaan

500 g paistijauhelihaa

1 sipuli

2 dl pitkäjyväistä riisiä

5 dl vettä

1 lihaliemikuutio

200 g suolakurkkua

2 tlk smetanaa

Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli. Keitä lähes riisi kypsäksi lihaliemessä. Kuutioi suolakurkku. Sekoita keskenään ruskistettu jauheliha-sipuliseos, riisi, suolakurkkukuutiot ja smetana. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja kuumenna + 200 C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa linssisalaatin kera.

 

Linssisalaatti

2 dl punaisia linssejä

vettä ja suolaa

1 ruukku rapeaa salaattia

1 sipuli

150 g leipäjuustoa

½ dl öljykastiketta

Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi suolavedessä ja jäähdytä ne. Revi salaatti. Kuori ja silppua sipuli ja kuutioi leipäjuusto. Yhdistä ainekset ja kaada öljykastiketta hieman päälle.

 

Suklaa-rusinacookies

100 g tummaa suklaata

100 g voita

1 dl fariinisokeria

1 dl sokeria

1 iso kananmuna

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl sultanarusinoita

vajaa 3 dl pieniä kaurahiutaleita

½ tl ruokasoodaa

½ tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

½ tl vaniljasokeria

Hienonna suklaa rouheeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten ja lisää kuivat aineet. Jos taikina tuntuu kovin jäykältä, lisää 1- 2 rkl vettä. Nostele taikinasta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä + 280 C:ssa uunissa noin 15 min. Jäähdytä ennen siirtämistä.

 

Raparperijuoma

2 litraa pilkottuja raparperin paloja

500 g sokeria

2 sitruunaa

5 litraa vettä

 ½ tl hiivaa

Pese raparperit. Laita raparperit ja sokeri kannelliseen ämpäriin muutamaksi tunniksi ja sekoita välillä. Lisää kiehuva vesi ja puristettu sitruunamehu. Anna hautua. Kun mehu on kädenlämpöistä, niin lisää pieneen vesitilkkaan liuotettu hiiva ja sekoita. Anna käydä yön yli huoneenlämmössä. Pullota ja laita juoma kylmään. Juoma on valmista parin vuorokauden kuluttua. Tarjoa onnittelumaljana kevään juhlissa tai jäiden kanssa vedellä laimennettuna janojuomana.

 

 

viikko 21

 

Vihreä juustosalaatti

30 g pinjansiemeniä

30 g auringonkukan siemeniä

250 g turkkilaista maustamatonta jogurttia

1 rkl vahvaa makeaa Dijon sinappia

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ tl mustapippuria

1 iso kerä jääsalaattia

1 ruukku villirucolaa

5 dl vihreitä viinirypäleitä

150 g parmesan juustoa lastuina

Revi salaatti ja rucola. Paahda pinjan ja auringonkukan siemenet kuivalla pannulla. Sekoita kulhossa jogurtti, sinappi, hunaja ja pippuri. Sekoita joukkoon salaatit, halkaistut viinirypäleet, siemenet ja juustolastut. Tarjoa heti.

 

Nakkistroganoff

1 pieni sipuli

2 rkl öljyä

300 g kuorettomia nakkeja

3 dl valmista kermakastiketta

1 isohko suolakurkku

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se öljyssä. Viipaloi nakit ja paista niitäkin hetki pannulla. Lisää kastike ja kuutioitu kurkku. Tarjoa perunasoseen kera.

 

Broilerikebakot

400 g broilerin jauhelihaa

½ dl korppujauhoja

¾ dl kermaa

1 kananmuna

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

½ tl paprikajauhetta

1 tl currya

1 rkl chilikastiketta

¼ tl mustapippuria

Lisäksi: puisia vedessä liotettuja grillitikkuja. Sekoita korppujauhot ja kermaa. Sekoita siihen seokseen muna ja mausteet. Sekoita ja lisää jauheliha. Muotoile märin käsin noin 15 cm pitkiä murekepötköjä. Työnnä jokaiseen pötköön grillitikku ja laita kebakot leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa riisin ja tsatsikin kera.

 

Helppoa kassleria paistopussissa

4 viipaletta porsaan kassleria

marinadi:

3 rkl öljyä

3 rkl soijakastiketta

3 rkl sinappia

¼ tl pippuria

lisäksi:

8 pientä perunaa

4 porkkanaa

pala juuriselleriä tai varsisellerin varsi

4 pientä sipulia

½ tl suolaa

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Levitä marinadi kasslerille ja anna maustua hetki. Kuori ja lohkoa kasvikset. Suolaa ne. Laita kasvikset paistopussin pohjalle ja asettele kasslerit päälle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa salaatin kera.

 

Rapea raparperijälkiruoka

8 dl paloiteltuja raparpereja

½ dl vettä

1 dl sokeria

päälle:

50 g voita

3 dl mysliä

½ dl sokeria

½ dl kuivattua mansikkarouhetta

tarjoiluun:

2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Mittaa kattilaan raparperit, vesi ja sokeri. Keitä alhaisella lämmöllä pehmeiksi. Jäähdytä haaleaksi. Mittaa voi pannulle. Paista siinä mysli rapeaksi. Lisää joukkoon sokeri ja mansikkarouhe. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Kokoa kerroksittain annosmaljoihin.

 

 

viikko 22

 

Savulohiterriini

500 g savulohta

150 g piparjuurituorejuustoa

1 tl sitruunamehua

4 munan valkuaista

2 dl kuohukermaa

Jauha ruodoton kala monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää siihen tuorejuusto ja sitruunamehu. Anna koneen käydä täydellä teholla ja lisää siihen valkuaiset yksitellen ja lopuksi kerma ohuena nauhana. Kaada seos voideltuun pitkänomaiseen vuokaan ja kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 50 min. Anna jäähtyä vuoassa. Tarjoa kylmä terriini alkupalana tai voileipäpöydässä mätikastikkeen kera.

 

Mätikastike

1 dl ranskankermaa

1 dl majoneesia

1 tl makeaa sinappia

150 g kirjolohen mätiä

1 tl sitruunamehua

suolaa tarvittaessa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Grillattu porsaankylki

2 kg porsaan kylkeä luineen

1,5 litraa vettä

3 lihaliemikuutiota

1 porkkana

pala juuriselleriä

1 laakerinlehti

marinadi:

3 rkl öljyä

4 rkl soijakastiketta

2 rkl makeaa sinappia

2 murskattua valkosipulin kynttä

3 rkl tomaattisosetta

1 tl jauhettua inkivääriä

Mittaa kattilaan kylmä vesi ja lisää sinne kylki. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori syntynyt vaahto pois. Lisää lihaliemikuutiot, paloiteltu porkkana, selleri ja laakerinlehti. Keitä 1 tunti. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki marinadin ainekset sekaisin. Ota kyljet pois liemestä ja laita kulhoon. Kaada marinadi kuumien kylkine päälle ja levitä se joka puolella kylkiä. Anna maustua yön yli jääkaapissa kylkiä välillä mausteseoksessa käännellen. Grillaa keskilämpimällä hiilloksella kypsiksi. Tarjoa esim. perunasalaatin kanssa.

 

Perunasalaatti

1 kg perunoita

2 sipulia

150 fetajuustoa

1 dl kapriksia

1 dl turkkilaista jogurttia

1 dl ranskankermaa

suolaa maun mukaan

Keitä perunat kypsiksi ja kuori ne. Kuutioi perunat. Kuori ja silppua sipulit. Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Puutarhurinpiiras

pohja:

100 g voita

½ dl perunasosejauhetta

2½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1 dl kylmää vettä

täyte:

 175 g pekonia kuutioina

1 porkkana

1 sipuli

½ paprikaa

pala valkokaalia

3 dl juustoraastetta

2 munaa

2 dl ruokakermaa

¼ tl valkopippuria

Valmista pohja. Nypi voi ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi nopeasti, älä vaivaa liikaa. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkana, sipuli ja kaali. Suikaloi paprika. Ruskista pekonikuutiot pannulla. Lisää kasvikset ja jatka hauduttamista kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Jäähdytä seos. Kaada seos vuokaan. Ripottele juustoraaste pinnalle. Valmista muna-maito ja mausta se. Kaada seos vuokaan ja kypsennä piirasta + 175 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min.

 

Banaaniohukaiset

4dl maitoa

1 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

2 rkl sokeria

50 g sulatettua voita

2 banaania

lisäksi jäätelöä

Sekoita keskenään maito, jauhot ja munat. Anna turvota pari tuntia. Sekoita taikinaan sokeri, sulatettu voi ja soseutetut banaanit. Paista taikinasta ohukaisia ja tarjoa ne jäätelön kera.