YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 23 - 26 / kesäkuu 2009

 

viikko 23

 

Broileri- riisipata

1 kg maustamattomia broilerin koipinuijia

2 rkl öljyä

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

1 rkl tomaattisosetta

5 dl vettä

1 kanaliemikuutio

1 tl timjamia

1 tl yrttisuolaa

1 laakerinlehti

1 sitruunaruoho paloina

2 dl puuroutumatonta riisiä

5 dl pakastevihannes sekoitusta (esim. Thai)

Kuivaa broilerin koipinuijat ja ruskista ne öljyssä. Kuori ja suikaloi sipuli ja valkosipuli. Lisää ne pataan ja kuullota. Lisää tomaattisose, vesi ja kanaliemikuutio sekä mausteet. Keitä 10 min. Lisää riisit ja jatka hauduttamista vielä 10 min. Lisää kasvikset ja hauduta vielä 4 min. Tarjoa raikkaan salaatin ja sämpylöiden kera.

 

Siemensämpylät

3 dl maitoa

25 g hiivaa

2 tl sokeria

1 tl suolaa

½ dl seesaminsiemeniä

½ dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

3 rkl öljyä

1 dl isoja kaurahiutaleita

noin 4 dl sämpyläjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen sokeri, suola ja hiiva. Lisää siemenet ja öljy. Lisää kaurahiutaleet ja anna turvota hetki. Alusta joukkoon sämpyläjauhot ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota ne leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä kaksinkertaiseksi. Voitele sämpylät maidolla ja koristele seesaminsiemenillä. Paista +225 C:ssa uunissa noin 12 min.

 

Juustolla täytetty lihamureke

½ dl korppujauhoja

1 dl maitoa

1 sipuli

2 kananmunaa

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl sambal oelek-maustetta

500 g paistijauhelihaa

täyte:

3 dl juustoraastetta

1 dl hienonnettua persiljaa

Valmista murekeseos. Mittaa kulhoon korppujauhot, maito, munat ja mausteet. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää se kulhoon. Lisää jauheliha ja sekoita. Muotoile massasta leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoinen levy. Ripottele sen päälle juustoraaste ja persilja. Kääri samoin kuin käärisit kääretorttua. Jätä saumakohta alle ja painele päät kiinni. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Tarjoa perunoiden ja salaatin kera.

 

Minestronekeitto

200 g palvikinkkua

1 rkl öljyä

1 sipuli

1 porkkana

250 g uuden sadon valkokaalia

pala purjoa

3 dl tomaattimurskaa

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

1 dl kuviopastaa

1 tl basilikaa

2 dl herneitä

Suikaloi kinkku, sipuli, porkkana, kaali ja purjo. Kuullota kaikkia hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi ja lihaliemikuutiot. Keitä 3 min ja lisää pasta ja basilika. Keitä 15 min ja lisää herneet. Tarjoa patongin ja parmesan-juustoraasteen kera.

 

Raparperitorttu ilman uunia

pohja:

250 g kaurakeksejä

130 g voita

täyte:

5 liivatelehteä

½ dl maitoa

2 dl vispikermaa

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 dl maitorahkaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa tai mascarpone-juustoa

1 kananmuna

pinnalle:

1 l pilkottuja raparperin paloja

1 dl vettä

1 dl hyytelösokeria

Valmista pohja. Sekoita sulatettuun voihin murustetut keksit. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Valmista täyt. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita maitorahkaan sokerit, tuorejuusto ja muna hyvin vatkaten. Kiehauta maito ja liuota puristetut liivatelehdet maitoon. Kaada seos ohuena nauhana maitorahkaan. Sekoita joukkoon myös kermavaahto. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Valmista pintaseos. Mittaa kattilaan raparperit ja vesi.. Keitä raparperit pehmeiksi ja ota kattila pois liedeltä. Lisää hyvin sekoittaen hyytelösokeri ja anna seoksen hyytyä kananmunan valkuaisen paksuiseksi. Kaada seos vuokaan. Anna hyytyä pari tuntia. Tarjoa kahvin kera.

 

viikko 24

 

Hiilisilakat

700 g suuria silakoita

3½ rkl hienoa merisuolaa

2 rkl öljyä

Perkaa silakat. Laita ne kulhoon kerroksittain suolan kanssa. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Kuiva silakat hyvin ja sivele ne öljyssä. Laita silakat suureen kalahalsteriin eli lankaparilaan ja kypsennä niitä kuumalla hiilloksella molemmin puolin noin 2 min. Tarjoa perunasosetta ja mausteyrttivoita lisukkeena.

 

Lammaskebabit

600 g lampaan jauhelihaa

2 kanamunaa

2 rkl tuoretta korianteria silppuna

2 rkl chilikastiketta

2 rkl tomaattisosetta

1 tl suolaa

Sekoita jauhelihan joukkoon munat ja mausteet. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se yhtä suuriin osiin. Muotoile öljytyin käsin paloista pitkulaisia pötköjä. Työnnä jokaiseen pötköön kylmässä vedessä liotettu grillitikku ja grillaa kebabit kypsiksi. Tarjoa jogurttikastikkeen ja salaatin kera.

 

Jogurtti-yrttikastike

3 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia

1 rkl sitruunamehua

2 rkl tuoretta korianteri silppua

2 rkl tuoretta minttu silppua

ripaus cayennepippuria

1/3 tl suolaa

1 tl juoksevaa hunajaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

Turkkilainen perunasalaatti

1 kg uusia perunoita

2 uutta sipulia varsineen

1 tlk valkoisia keitettyjä papuja öljyssä

3 rkl turkkilaista jogurttia

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ dl kapriksia

Keitä perunat runsaalla suolalla maustetussa vedessä ja jäähdytä ne. Halkaise perunat. Suikaloi sipulit varsineen ja yhdistä kaikki ainekset. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Savulohiherkku uusille perunoille

500 g kylmäsavulohta

2 rkl hienonnettua sipulia

½ dl hienonnettua purjoa

½ dl hienonnettua ruohosipulia

1 dl hienonnettua tilliä

4 dl ranskankermaa

¼ tl cayennepippuria

ripaus sokeria

Suikaloi lohi ohuen ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä ainekset ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden ja paahdetun ruisleivän kanssa.

 

Nopea suklaakakku

170 g voita

2 kananmunaa

1½ dl tummaa sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1½ tl leivinjauhetta

1 dl kaakaojauhetta

2 dl vehnäjauhoja

Sulata voi ja jäähdytä se. Sekoita kulhossa munat ja sokeri. Lisää sula voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen vuokaan. Paista +175 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Kakku on valmiina hieman pehmeä. Kumoa tarjolle. Ripottele jäähtyneen kakun pinnalle hieman tomusokeri ja tarjoa se vaniljajäätelön kera.

 

 

viikko 25

 

Tulipunainen broileri

7 dl kypsää broilerin lihaa (tähteitä)

1 tlk tomaattimurskaa

3 chilipaprikaa

3 dl juustoraastetta

Suikaloi chilipaprikat. Sekoita tomaattimurskaan chilit ja hienonna se sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Laita broilerin palat voideltuun vuokaan ja kaada tomaattiseos päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 25 - 30 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

Kreikkalaiset lammaspihvit

700 g lampaan jauhelihaa

1 paprika

1 iso sipuli

6 valkosipulin kynttä

½ dl korppujauhoja

2 kananmunaa

1½ tl suolaa

Kastike:

1 iso sipuli

1 porkkana

2 tl jauhettua pippuriseosta

½ dl vehnäjauhoja

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 dl punaviiniä

1 laakerinlehti

Valmista murekeseos. Sekoita keskenään jauheliha, silputtu paprika, silputtu sipuli, korppujauho, munat ja mausteet. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä 20 min. Siivilöi kastike. Muovaa murekeseoksesta pienehköjä pihvejä ja lisää ne kiehuvan kastikkeen joukkoon. Keitä 10 min. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

Chili con carne

600 g naudan paistijauhelihaa

1 iso sipuli

5 isoa chilipalkoa

1 tlk tomaattimurskaa

1 tl tummaa sokeria

2 lihaliemikuutiota

1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli. Lisää suikaloitu chili, tomaattimurska, sokeri ja lihaliemikuutiot. Hauduta 15 min. Lisää pavut ja hauduta vielä 10 min. Tarjoa patongin ja salaatin kera.

 

Savukalasalaatti

400 g lämmin savukalaa (esim. lohi, siika, pallas, lahna)

4 kananmunaa

 1 kerä rapeaa keräsalaattia

200 g herne-maissi-paprikaa

2 uutta sipulia varsineen

1 ruukku tilliä

kastike:

6 rkl öljyä

2 rkl viinietikkaa

½ tl makeaa, väkevää sinappia

1 tl juoksevaa hunajaa

½ tl suolaa

Pese ja valuta salaatti. Keitä ja viipaloi kananmunat. Suikaloi salaatti ja silppua kala paloiksi. Yhdistä kaikki salaatin osaset yhteen. Sekoita kannellisessa tölkissä kaikki kastikkeen ainekset ja kaada se salaatin päälle ja sekoita. Tarjoa heti leivän kera.

 

Helppo raparperisima

1 litra pieniä, kuorittuja raparperinpaloja

½ kg fariinisokeria

4 sitruunaa

9 litraa vettä

Huuhdo raparperit. Laita palat kattilaan yhdessä fariinisokerin ja 1½ litran veden kanssa. Keitä raparperejä 10 min. Lisää sitruunat viipaleina ja loppu vesi. Anna hautua yön yli ja pullota. Anna maustua pari päivää jääkaapissa ja tarjoa.

 

 

viikko 26

 

Rukiiset sitruunamuikut

800 g perattuja muikkuja

1 tl suolaa

1 dl tillisilppua

1 pienen sitruunan raastettua kuori

4 dl ruokakermaa

2 dl murskattuja hapankorpun murusia

Fileoi muikut ja pyyhi puhtaaksi. Suolaa ne suolalla ja laita tilliä jokaiselle kalafileelle ja taivuta ne kalan muotoon. Asettele kalat voideltuun uunivuokaan. Yhdistä sitruunan kuori ja kerma. Kaada seos vuokaan ja ripottele hapankorppujauhelma pinnalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kera.

 

Broileripaistos pastan kera

 6 broilerin rintafileetä

1½ rkl öljyä

1 tl suolaa

1/3 tl mustapippuria jauhettuna

250 g tuoreita herkkusieniä

170 g pekoniviipaleita

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina

3 dl ruokakermaa

1 rkl Dijon hunajasinappia

Puhdista ja viipaloi sienet. Suikaloi pekoni. Laita broilerin rintafileet voideltuun uunivuokaan. Ruskista pekonit pannulla ja lisää sienet. Paista hetki. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Kaada sen päälle pekoni-sieniseos ja tomaattikuutiot. Sekoita kerma ja sinappi. Kaada se vuokaan ja kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

 

Jogurtti-siemenpannuleipä

200 g turkkilaista maustamatonta jogurttia

3 dl maitoa

50 g hiivaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

2 tl suolaa

1 dl aprikoosisosetta

1 dl oliiviöljyä

2 dl kauraleseitä

1 dl ruisjauhoja

5 dl vehnäjauhoja

1 dl seesamin siemeniä

1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä

Yhdistä jogurtti ja maito. Lämmitä ne kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää hunaja, suola, aprikoosisose ja öljy. Sekoita hyvin. Alusta jauhot käsin joukkoon. Levitä taikina reunalliselle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Voitele pinta vedellä ja kypsennä +175C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa lämpimänä joko voin kera tai dippaa leipää oliiviöljyyn ja balsamico-viinietikkaan.

 

Lihapyörykät sulatejuustokastikkeessa

½ dl korppujauhoja

1 dl lihalientä

1 kananmuna

500 g paistijauhelihaa

¼ tl valkopippuria

1 tl paprikajauhetta

1 tl suolaa

kastike:

2½rkl öljyä

½ dl vehnäjauhoja

5 dl vettä

100 g Koskenlaskija -sulatejuustoa kuutioina

½ lihaliemikuutio

1 laakerinlehti

Valmista murekemassa. Mittaa kulhoon korppujauhot, lihaliemi ja muna. Sekoita ja lisää loput aineet hyvin sekoittaen. Muotoile massasta pyöryköitä ja paista ne. Valmista kastike. Sekoita kattilassa öljy ja jauhot. Lisää kylmä vesi ja sekoita. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kastike sakenee. Lisää juusto ja sekoita kunnes se sulaa. Lisää lihaliemi ja laakerinlehti ja keitä 10 min. Ota laakerinlehti pois kastikkeesta ja lisää sinne lihapullat.

 

Suklaakakku mansikoilla ja kermavaahdolla

125 g tummaa suklaata

125 g voita

3 kananmunaa

1½ dl sokeria

¾ dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

lisäksi:

5 dl mansikoita

2 dl kuohukermaa

Valmista kakku. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Sekoita välillä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet. Yhdistä muna-sokerivaahtoon suklaa-voiseos ja kuivat aineet. Sekoita ja kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Jätä kakku hieman meheväksi sisältä. Kumoa kakku ja tarjoa se mansikoiden ja vaahdotetun kermavaahdon kera.