YLE
Teksti-TV:n reseptit viikot 23 - 26 / kesäkuu 2009
viikko 23
Broileri- riisipata
1 kg
maustamattomia broilerin koipinuijia
2 rkl öljyä
1 sipuli
3
valkosipulin kynttä
1 rkl
tomaattisosetta
5 dl vettä
1
kanaliemikuutio
1 tl timjamia
1 tl
yrttisuolaa
1
laakerinlehti
1
sitruunaruoho paloina
2 dl
puuroutumatonta riisiä
5 dl
pakastevihannes sekoitusta (esim. Thai)
Kuivaa
broilerin koipinuijat ja ruskista ne öljyssä. Kuori ja suikaloi sipuli ja
valkosipuli. Lisää ne pataan ja kuullota. Lisää tomaattisose, vesi ja
kanaliemikuutio sekä mausteet. Keitä 10 min. Lisää riisit ja jatka
hauduttamista vielä 10 min. Lisää kasvikset ja hauduta vielä 4 min. Tarjoa raikkaan
salaatin ja sämpylöiden kera.
Siemensämpylät
3 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
½ dl
seesaminsiemeniä
½ dl
kuorittuja auringonkukan siemeniä
3 rkl öljyä
1 dl isoja
kaurahiutaleita
noin 4 dl
sämpyläjauhoja
Lämmitä maito
kädenlämpöiseksi ja liuota siihen sokeri, suola ja hiiva. Lisää siemenet ja
öljy. Lisää kaurahiutaleet ja anna turvota hetki. Alusta joukkoon sämpyläjauhot
ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä ja
kohota ne leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä kaksinkertaiseksi.
Voitele sämpylät maidolla ja koristele seesaminsiemenillä. Paista +225 C:ssa
uunissa noin 12 min.
Juustolla täytetty lihamureke
½ dl
korppujauhoja
1 dl maitoa
1 sipuli
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl
paprikajauhetta
1 tl sambal oelek-maustetta
500 g
paistijauhelihaa
täyte:
3 dl
juustoraastetta
1 dl
hienonnettua persiljaa
Valmista
murekeseos. Mittaa kulhoon korppujauhot, maito, munat ja mausteet. Kuori ja
hienonna sipuli. Lisää se kulhoon. Lisää jauheliha ja sekoita. Muotoile
massasta leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoinen levy. Ripottele sen päälle
juustoraaste ja persilja. Kääri samoin kuin käärisit kääretorttua. Jätä
saumakohta alle ja painele päät kiinni. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 -
45 min. Tarjoa perunoiden ja salaatin kera.
Minestronekeitto
200 g
palvikinkkua
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 porkkana
250 g uuden
sadon valkokaalia
pala purjoa
3 dl
tomaattimurskaa
1 litra vettä
2
lihaliemikuutiota
1 dl
kuviopastaa
1 tl
basilikaa
2 dl herneitä
Suikaloi
kinkku, sipuli, porkkana, kaali ja purjo. Kuullota kaikkia hetki öljyssä. Lisää
tomaattimurska, vesi ja lihaliemikuutiot. Keitä 3 min ja lisää pasta ja
basilika. Keitä 15 min ja lisää herneet. Tarjoa patongin ja parmesan-juustoraasteen
kera.
Raparperitorttu ilman uunia
pohja:
250 g
kaurakeksejä
130 g voita
täyte:
5
liivatelehteä
½ dl maitoa
2 dl
vispikermaa
1 dl sokeria
1 rkl
vaniljasokeria
2 dl
maitorahkaa
200 g
maustamatonta tuorejuustoa tai mascarpone-juustoa
1 kananmuna
pinnalle:
1 l
pilkottuja raparperin paloja
1 dl vettä
1 dl
hyytelösokeria
Valmista
pohja. Sekoita sulatettuun voihin murustetut keksit. Painele seos
irtopohjavuoan pohjalle. Valmista täyt. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen
kylmään veteen. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita maitorahkaan
sokerit, tuorejuusto ja muna hyvin vatkaten. Kiehauta maito ja liuota
puristetut liivatelehdet maitoon. Kaada seos ohuena nauhana maitorahkaan.
Sekoita joukkoon myös kermavaahto. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa
muutama tunti. Valmista pintaseos. Mittaa kattilaan raparperit ja vesi.. Keitä
raparperit pehmeiksi ja ota kattila pois liedeltä. Lisää hyvin sekoittaen
hyytelösokeri ja anna seoksen hyytyä kananmunan valkuaisen paksuiseksi. Kaada
seos vuokaan. Anna hyytyä pari tuntia. Tarjoa kahvin kera.
viikko 24
Hiilisilakat
700 g suuria
silakoita
3½ rkl hienoa
merisuolaa
2 rkl öljyä
Perkaa
silakat. Laita ne kulhoon kerroksittain suolan kanssa. Anna maustua jääkaapissa
pari tuntia. Kuiva silakat hyvin ja sivele ne öljyssä. Laita silakat suureen
kalahalsteriin eli lankaparilaan ja kypsennä niitä kuumalla hiilloksella
molemmin puolin noin 2 min. Tarjoa perunasosetta ja mausteyrttivoita
lisukkeena.
Lammaskebabit
600 g lampaan
jauhelihaa
2 kanamunaa
2 rkl
tuoretta korianteria silppuna
2 rkl
chilikastiketta
2 rkl
tomaattisosetta
1 tl suolaa
Sekoita jauhelihan joukkoon munat ja mausteet. Muotoile taikinasta
pötkö ja leikkaa se yhtä suuriin osiin. Muotoile öljytyin käsin paloista
pitkulaisia pötköjä. Työnnä jokaiseen pötköön kylmässä vedessä liotettu
grillitikku ja grillaa kebabit kypsiksi. Tarjoa jogurttikastikkeen ja salaatin
kera.
Jogurtti-yrttikastike
3 dl
maustamatonta turkkilaista jogurttia
1 rkl
sitruunamehua
2 rkl
tuoretta korianteri silppua
2 rkl
tuoretta minttu silppua
ripaus cayennepippuria
1/3 tl suolaa
1 tl
juoksevaa hunajaa
Sekoita
kaikki ainekset kulhossa sekaisin ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen
tarjoilua.
Turkkilainen perunasalaatti
1 kg uusia
perunoita
2 uutta
sipulia varsineen
1 tlk
valkoisia keitettyjä papuja öljyssä
3 rkl
turkkilaista jogurttia
1 rkl
juoksevaa hunajaa
½ dl
kapriksia
Keitä perunat
runsaalla suolalla maustetussa vedessä ja jäähdytä ne. Halkaise perunat.
Suikaloi sipulit varsineen ja yhdistä kaikki ainekset. Anna maustua hetki
jääkaapissa ennen tarjoilua.
Savulohiherkku uusille perunoille
500 g
kylmäsavulohta
2 rkl
hienonnettua sipulia
½ dl
hienonnettua purjoa
½ dl
hienonnettua ruohosipulia
1 dl
hienonnettua tilliä
4 dl
ranskankermaa
¼ tl cayennepippuria
ripaus
sokeria
Suikaloi lohi
ohuen ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä ainekset ja anna maustua jääkaapissa yön
yli. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden ja paahdetun ruisleivän kanssa.
Nopea suklaakakku
170 g voita
2 kananmunaa
1½ dl tummaa
sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1½ tl
leivinjauhetta
1 dl
kaakaojauhetta
2 dl
vehnäjauhoja
Sulata voi ja
jäähdytä se. Sekoita kulhossa munat ja sokeri. Lisää sula voi ja keskenään
sekoitetut kuivat aineet. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun
tasapohjaiseen vuokaan. Paista +175 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Kakku on
valmiina hieman pehmeä. Kumoa tarjolle. Ripottele jäähtyneen kakun pinnalle
hieman tomusokeri ja tarjoa se vaniljajäätelön kera.
viikko 25
Tulipunainen broileri
7 dl kypsää
broilerin lihaa (tähteitä)
1 tlk
tomaattimurskaa
3
chilipaprikaa
3 dl
juustoraastetta
Suikaloi
chilipaprikat. Sekoita tomaattimurskaan chilit ja hienonna se
sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Laita broilerin palat voideltuun vuokaan
ja kaada tomaattiseos päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +200
C:ssa uunissa 25 - 30 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
Kreikkalaiset lammaspihvit
700 g lampaan
jauhelihaa
1 paprika
1 iso sipuli
6
valkosipulin kynttä
½ dl
korppujauhoja
2 kananmunaa
1½ tl suolaa
Kastike:
1 iso sipuli
1 porkkana
2 tl
jauhettua pippuriseosta
½ dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1
lihaliemikuutio
1 dl
punaviiniä
1
laakerinlehti
Valmista
murekeseos. Sekoita keskenään jauheliha, silputtu paprika, silputtu sipuli,
korppujauho, munat ja mausteet. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset
kattilaan ja keitä 20 min. Siivilöi kastike. Muovaa murekeseoksesta pienehköjä
pihvejä ja lisää ne kiehuvan kastikkeen joukkoon. Keitä 10 min. Tarjoa
perunasoseen ja salaatin kera.
Chili con carne
600 g naudan
paistijauhelihaa
1 iso sipuli
5 isoa
chilipalkoa
1 tlk
tomaattimurskaa
1 tl tummaa
sokeria
2
lihaliemikuutiota
1 tlk
valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
Ruskista
jauheliha ja silputtu sipuli. Lisää suikaloitu chili, tomaattimurska, sokeri ja
lihaliemikuutiot. Hauduta 15 min. Lisää pavut ja hauduta vielä 10 min. Tarjoa
patongin ja salaatin kera.
Savukalasalaatti
400 g lämmin
savukalaa (esim. lohi, siika, pallas, lahna)
4 kananmunaa
1 kerä rapeaa keräsalaattia
200 g
herne-maissi-paprikaa
2 uutta
sipulia varsineen
1 ruukku
tilliä
kastike:
6 rkl öljyä
2 rkl
viinietikkaa
½ tl makeaa,
väkevää sinappia
1 tl
juoksevaa hunajaa
½ tl suolaa
Pese ja
valuta salaatti. Keitä ja viipaloi kananmunat. Suikaloi salaatti ja silppua
kala paloiksi. Yhdistä kaikki salaatin osaset yhteen. Sekoita kannellisessa
tölkissä kaikki kastikkeen ainekset ja kaada se salaatin päälle ja sekoita.
Tarjoa heti leivän kera.
Helppo raparperisima
1 litra
pieniä, kuorittuja raparperinpaloja
½ kg
fariinisokeria
4 sitruunaa
9 litraa
vettä
Huuhdo
raparperit. Laita palat kattilaan yhdessä fariinisokerin ja 1½ litran veden
kanssa. Keitä raparperejä 10 min. Lisää sitruunat
viipaleina ja loppu vesi. Anna hautua yön yli ja pullota. Anna maustua pari
päivää jääkaapissa ja tarjoa.
viikko 26
Rukiiset sitruunamuikut
800 g
perattuja muikkuja
1 tl suolaa
1 dl
tillisilppua
1 pienen
sitruunan raastettua kuori
4 dl
ruokakermaa
2 dl
murskattuja hapankorpun murusia
Fileoi muikut
ja pyyhi puhtaaksi. Suolaa ne suolalla ja laita tilliä jokaiselle kalafileelle
ja taivuta ne kalan muotoon. Asettele kalat voideltuun uunivuokaan. Yhdistä
sitruunan kuori ja kerma. Kaada seos vuokaan ja ripottele hapankorppujauhelma
pinnalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa uusien perunoiden ja
salaatin kera.
Broileripaistos pastan kera
6 broilerin rintafileetä
1½ rkl öljyä
1 tl suolaa
1/3 tl
mustapippuria jauhettuna
250 g
tuoreita herkkusieniä
170 g
pekoniviipaleita
1 dl
aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
3 dl
ruokakermaa
1 rkl Dijon hunajasinappia
Puhdista ja
viipaloi sienet. Suikaloi pekoni. Laita broilerin rintafileet voideltuun
uunivuokaan. Ruskista pekonit pannulla ja lisää sienet. Paista hetki. Mausta
liha suolalla ja pippurilla. Kaada sen päälle pekoni-sieniseos ja
tomaattikuutiot. Sekoita kerma ja sinappi. Kaada se vuokaan ja kypsennä +225
C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
Jogurtti-siemenpannuleipä
200 g
turkkilaista maustamatonta jogurttia
3 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl
juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
1 dl
aprikoosisosetta
1 dl
oliiviöljyä
2 dl
kauraleseitä
1 dl
ruisjauhoja
5 dl
vehnäjauhoja
1 dl seesamin
siemeniä
1 dl
kuorittuja auringonkukansiemeniä
Yhdistä
jogurtti ja maito. Lämmitä ne kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää
hunaja, suola, aprikoosisose ja öljy. Sekoita hyvin. Alusta jauhot käsin
joukkoon. Levitä taikina reunalliselle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Voitele pinta vedellä ja kypsennä +175C:ssa
uunissa noin 35 min. Tarjoa lämpimänä joko voin kera tai dippaa
leipää oliiviöljyyn ja balsamico-viinietikkaan.
Lihapyörykät sulatejuustokastikkeessa
½ dl
korppujauhoja
1 dl
lihalientä
1 kananmuna
500 g
paistijauhelihaa
¼ tl
valkopippuria
1 tl
paprikajauhetta
1 tl suolaa
kastike:
2½rkl öljyä
½ dl
vehnäjauhoja
5 dl vettä
100 g
Koskenlaskija -sulatejuustoa kuutioina
½
lihaliemikuutio
1
laakerinlehti
Valmista
murekemassa. Mittaa kulhoon korppujauhot, lihaliemi ja muna. Sekoita ja lisää
loput aineet hyvin sekoittaen. Muotoile massasta pyöryköitä ja paista ne.
Valmista kastike. Sekoita kattilassa öljy ja jauhot. Lisää kylmä vesi ja
sekoita. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kastike sakenee. Lisää juusto ja
sekoita kunnes se sulaa. Lisää lihaliemi ja laakerinlehti ja keitä 10 min. Ota
laakerinlehti pois kastikkeesta ja lisää sinne lihapullat.
Suklaakakku mansikoilla ja
kermavaahdolla
125 g tummaa
suklaata
125 g voita
3 kananmunaa
1½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
1 dl
mantelijauhetta
1 tl
leivinjauhetta
lisäksi:
5 dl
mansikoita
2 dl
kuohukermaa
Valmista
kakku. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Sekoita välillä. Vaahdota munat ja
sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet. Yhdistä muna-sokerivaahtoon
suklaa-voiseos ja kuivat aineet. Sekoita ja kaada taikina voideltuun ja
korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Jätä kakku
hieman meheväksi sisältä. Kumoa kakku ja tarjoa se mansikoiden ja vaahdotetun
kermavaahdon kera.