YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 27 - 31 / heinäkuu 2009
viikko 27
Keisarin salaatti
1 ruukku rapeaa salaattia
250 g broilerin fileesuikaleita
3 rkl kaprista
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1½ dl parmesanjuustoa lastuina
2 dl krutonkeja
caesar-salaatinkastiketta
Paista lihat kypsiksi ja jäähdytä ne. Suikaloi salaatti laakean vadin pohjalle ja asettele sen päälle lihat, kaprikset, lohkotut kananmunat, juusto ja krutongit. Valuta kastiketta salaatin päälle ja tarjoa heti.
Sinappisilli uusille perunoille
4 kevyt suolattua sillifileetä
kastike:
4 rkl makeaa hunaja Dijon-sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl jauhettua mustapippuria
4 rkl vaaleaa balsamicoviinietikkaa
1 dl öljyä
Kuivaa fileet ja viipaloi ne. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään voimakkaasti vatkaten. Kaada kastike silliviipaleiden päälle ja anna maustua yön yli. Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden ja keitettyjen kananmunalohkojen kera.
Helppo makkarakastike
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
3 rkl öljyä
4 rkl tomaattimurskaa
1½ dl vettä
1 lihaliemikuutio
½ tl mustapippuria
500 g lenkkimakkaraa
1 dl smetanaa
1 dl ruohosipulisilppua
Kuutioi makkara pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä öljyssä ja lisää tomaattimurska. Sekoita hetki ja lisää vesi, lihaliemikuutio ja mustapippuri. Lisää makkara ja smetana. Hauduta hetki. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.
Nopea spaghettikastike
2 sipulia varsineen
2 rkl öljyä
2 tlk tonnikalaa
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta
1 kalaliemikuutio
2 rkl kaprista
Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää tonnikala, tomaattimurska, tomaattisose ja liemikuutio. Hauduta 10 min. Lisää kaprikset ja tarjoa keitetyn spaghetin ja parmesanjuustolastujen kera.
Kesäkeitto
300 g kukkakaalia
300 g tuoreita herneitä
300 g uusia porkkanoita
2 dl pitkiä pakaste papuja
5 dl pilkottuja uusia perunoita
5 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 dl kuohukermaa
1 dl silputtua persiljaa
Puhdista ja pilko kasvikset. Keitä niitä kasvisliemessä 10 min. Lisää kerma ja persilja. Keitä vielä
5 - 8 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa paahdetun ruisleivän kera.
Mansikkaunelma
1 tlk raejuustoa
5 dl mansikkaviipaleita
½ dl sokeria
½ sitruunan mehu
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
2 valkuaista
1 dl mantelilastuja
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä raejuustoon mansikkaviipaleet, sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri. Yhdistä raejuustoseokseen kermavaahto ja valkuaisvaahto kevyesti nostellen. Tarjoa heti.
viikko 28
Teriyakilohi
350 g lohifilettä
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
6 rkl teriyaki -kastiketta
3 rkl sakea
1 rkl sokeria
3 rkl vettä
Leikkaa lohi puolen cm:n suupaloiksi. Pyörittele kalapalat vehnäjauhoissa. Sekoita keskenään teriyaki, sake, sokeri ja vesi. Ruskista lohipalat öljyssä. Lisää teriyaki-seos ja hauduta 5 min, kunnes kastike paksuuntuu siirappimaiseksi. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin ja salaatin kera.
Basilika-kesäkurpitsapasta
3 valkosipulin kynttä
2 pientä kesäkurpitsaa
1 rkl rypsiöljyä
2 dl ruokakermaa
1 kasvisliemikuutio
1 ruukku basilikaa
½ tl rouhittua mustapippuria
400 g pastaa
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja suikaloi valkosipulit. Suikaloi kesäkurpitsa. Kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää ruokakerma, kasvisliemikuutio ja suikaloidut basilikat. Hauduta hetki. Kaada pastasta vesi pois ja kaada ne pannulle. Kuumenna ja tarjoa parmesan -juustoraasteen kera.
Pähkinäistä broileria
1 kg broilerin rintapaloja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl saksanpähkinäjauhelmaa
vihannekset:
1 porkkana
1 kesäkurpitsa
1 purjo
1 rkl seesaminsiemeniä
1 dl murskattuja saksanpähkinöitä
3 rkl öljyä
3 rkl pähkinäöljyä
ripaus suolaa
Sekoita broilerin mausteet ja hiero ne lihan pintaan ja hieman nahan allekin. Ruskista lihat pannulla joka puolelta ja laita ne sitten 150 C:seen uuniin 15 min. Valmista sillä välin kasvisseos. Suikaloi kaikki kasvikset. Kuullota niitä öljyssä pannulla kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää seesaminsiemenet ja pähkinät. tarjoa vihannekset broilerin kanssa.
Rahkajälkiruoka
1 tlk maitorahkaa
200 g mascarbone-juustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 litra mansikoita
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Perkaa ja paloittele mansikat. Vatkaa rahka ja mascarbone sekaisin. Lisää sinne sokerit, kermavaahto ja mansikat varovasti nostellen. Tarjoa kylmänä.
Banaani-raparperimuffinit
raparperiseos:
5 dl raparperisuikaleita
1 dl vettä
2 rkl sokeria
muuta:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääritahnaa
1 dl kookoshiutaleita
raparperiseos
1 iso banaani murskattuna
2 kananmunaa
150 g sulatettua voita
kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g sulatettua voita
1 sitruunan raastettu kuori
2 dl tomusokeria
Valmista raparperiseos. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja hauduta kunnes raparperit pehmenee. Jäähdytä seos. Valmista kakku. Sekoita kulhossa kuivat ainekset keskenään. Sekoita kulhoon loput ainekset. Sekoita mahdollisimman vähän ja jaa taikina muffinivuokiin. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 15 min. Jäähdytä muffinit ja valmista kuorrutus. Vatkaa tuorejuuston joukkoon sulatettu voi, sitruunan kuori ja tomusokeri. Levitä seos muffineille.
viikko 29
Vuohenjuusto-tomaattipasta
400 g pastaa
1 punasipuli
250 g kesäkurpitsaa
2 rkl öljyä
200 g kirsikka tomaatteja
1 dl vettä
½ dl pinjansiemeniä
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
200 g vuohenjuustoa
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi punasipuli ja kesäkurpitsa. Kuumenna öljy. Paista kesäkurpitsaa ja sipulia hetki. Lisää halkaistut tomaatit ja vesi. Hauduta kasviksia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää pinjansiemenet ja paloiteltu juusto. Kaada pastasta vesi pois ja kaada se kastikkeen joukkoon ja sekoittele hetki. Tarjoa salaatin kera.
Kaali-kasvislaatikko
1 kg uuden sadon valkokaalia
200 g porkkanoita
300 g kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
½ dl öljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 kasvisliemikuutiota
4 dl ruokakermaa
½ dl puuroriisiä
Suikaloi kaali, kesäkurpitsa, porkkanat ja sipuli. Kuullota kasviksia padassa kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää hunaja ja ruokakerma. Sekoita, lisää riisi ja kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä loppuvaiheessa foliolla, ettei pinta tule liian tummaksi.
Broilerisalaatti
700 g kypsää broileria
2 ruukkua rapeaa keräsalaattia
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 nippu retiisejä
2 dl ohuita purjorenkaita
2 dl tuoreita herneitä
1 dl mustia kivettömiä oliiveja
1 dl paahdettuja manteleita
Mansikkakastike:
1 dl oliiviöljyä
¼ dl balsamicoviinietikkaa
2 rkl sweet thai chili -kastiketta
½ litraa kypsiä mansikoita
1 tl fariinisokeria
ripaus suolaa ja pippuria
Revi salaatinlehdet, halkaise tomaatit, viipaloi retiisit ja paloittele broileri. Asettele kaikki salaatin ainekset laakealle vadille. Valmista kastike. Soseuta mansikat ja lisää loput kastikkeen ainekset hyvin vatkaten. Kaada kastike salaatin joukkoon. Tarjoa peltileivän kera.
Peltileipä
5 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
noin 10 dl sämpyläjauhoja
½ dl öljyä
Voiteluun:
kylmää vettä
Pinnalle:
1 dl seesaminsiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää hunaja ja suola. Alusta jauhot huolellisesti vaivaten joukkoon ja lopuksi vaivaa öljy taikinaan. Kohota kaksinkertaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja taputtele öljytyin käsin koko pellin kokoiseksi. Anna kohota noin ½ tuntia, voitele kylmällä vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet. Paista +200 C:ssa uunissa noin 20 min.
Mummon Parempi Mustikkapiirakka
1 pkt pakaste murotaikinaa
Täyte:
6 dl tuoreita mustikoita
3 dl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
1½ dl mantelijauhetta
3 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua
½ sitruunan raastettu kuori
Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kaada mustikat vuokaan. Valmista ranskankermaseos. Vatkaa ranskankerman joukkoon kerma, mantelijauhe, munat, sokerit, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Kaada seos mustikoiden päälle. Kypsennä piirakkaa +200 C:ssa uunissa noin 35 min.
viikko 30:
Tattikeitto
50 g voita
1 litra suikaloituja tatteja
2 rkl vehnäjauhoja
1½ litraa vettä
3 kanaliemikuutiota
2 dl kuohukermaa
1 keltuainen
(suolaa)
1 dl persiljasilppua
Kiehauta tattisuikaleet voissa. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi ja kiehauta koko ajan sekoittaen. lisää kanaliemikuutiot ja keitä 10 min. Vatkaa keltuaisen joukkoon kerma ja lisää seos lopuksi keittoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Lisää persilja. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.
Tilli-piparjuurisilakat
300 g silakkafileitä
1/3 tl suolaa
4 rkl piparjuuritahnaa
4 rkl tillisilppua
liemi:
2 dl vettä
½ dl vaaleaa balsamicoviinietikkaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
Sekoita suolaan piparjuuri ja tilli. Levitä fileet nahkapuoli alaspäin työlaudalle. Levitä täyte silakoille. Rullaa fileet ja asettele ne uunivuokaan pystyyn. Sekoita liemen ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa kylminä keitettyjen perunoiden ja salaatin kera tai laita seisovaan pöytään tarjolle.
Salami-kaalimuhennos
400 g salamia, esim. minijuustosalami
100 g savupekonia
1 kg uudensadon kaalia
3 porkkanaa
2 sipulia
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 rkl tomaattisosetta
1 dl korianteria silppuna
Viipaloi salami. Suikaloi pekoni, kaali, porkkana ja sipulit. Ruskista pekoni padassa. Lisää kaikki kasvikset ja kuullota ne pekonin rasvassa. Lisää vesi, liemikuutio ja tomaattisose. Hauduta kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää salami ja korianteri. Kuumenna ja tarjoa.
Jenkkilän kanasalaatti
1 ruukku jääsalaattia
5 dl kypsää, perattua broilerin lihaa
3 varsisellerin vartta
2 dl ananaskuutiota
1 dl rouhittuja suolapähkinöitä
200 g kirsikkatomaatteja
kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1 tl currya
½ tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus mustapippuria
Revi salaatti laakean vadin pohjalle. Suikaloi lehtisellerin varret ja halkaise kirsikkatomaatit. Asettele kaikki ainekset kerroksittain vadille. Valmista kastike. Vatkaa kaikki ainekset sekaisin ja kaada salaatin päälle. tarjoa ruokaisana lounassalaattina tai illanistujaisissa sämpylöiden kera.
Mustikkatorttu
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
¾ dl maustamatonta jogurttia
päälle:
7 dl mustikoita
lisäksi vaniljakastiketta
Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita muna-sokerivaahtoon voi, jogurtti ja kuivat aineet. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja ripottele mustikat päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa, alatasossa, noin 30 min.
viikko 31
Broileri-kasvispata
1 kg maustamattomia broilerin paloja luineen
2 rkl öljyä
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 purjo
2 varsisellerin vartta
3 isoa tomaattia
4 valkosipulin kynttä
6 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
1 dl persiljasilppua
Kuori ja paloittele kasvikset. Ruskista lihat padassa ja lisää kaikki kasvikset. Lisää vesi ja liemikuutiot. Hauduta 30 min ja lisää persilja ja tarkista suolaisuus. Tarjoa keitetyn riisin kera.
Keitetyt kukkakaalit persilja-munakastikkeessa
500 g kukkakaalia
vettä ja suolaa keittämiseen
kastike:
½ dl öljyä
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1 kasvisliemikuutio
ripaus pippuria
1½ dl persiljasilppua
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
Valmista kastike. Mittaa kattilaan öljy ja jauhot. Sekoita ja lisää maito. Sekoita hyvin ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Lisää liemikuutio, pippuri, persilja ja hienonnetut kananmunat. Sekoita kuumenna. Keitä kukkakaali kukintoina suolalla maustetussa vedessä, valuta ja kaada kastike päälle.
Tomaattisilakat
300 g silakkafileetä
1 tl suolaa
1 dl silputtua tilliä
5 isohkoa tomaattia
2 dl smetanaa
3 rkl piparjuuritahnaa
3 rkl korppujauhoja
Viipaloi tomaatit ja lado ne voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä silakkafileet nahkapuoli alaspäin työlaudalle ja mausta ne suolalla ja tillillä. Käännä fileet kalan muotoon ja lado ne tomaattiviipaleiden päälle. Sekoita smetana ja piparjuuri. Kaada seos kalojen päälle ja ripottele korppujauhoja pinnalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen perunasalaatin kera.
Perunasalaatti
800 g kypsiä perunoita
½ tl suolaa
½ dl persiljasilppua
½ dl tillisilppua
10 cm:n pala purjon valkoista osaa
½ dl kaprismarjoja
1 dl oliiviöljyä
2 rkl vaaleaa balsamicoa
ripaus mustapippuria
Kuori ja kuutioi perunat. Suikaloi purjo ja yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Anna salaatin maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.
Sipulipiiras
taikina:
200 g margariinia
3½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
¾ dl vettä
täyte:
800 g sipulia
½ dl öljyä
3 munaa
2 dl ranskankermaa
1 tl suola
¼ tl mustapippuria
2 dl juustoraastetta
Valmista taikina. Nypi margariini, jauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman vähän. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikina kylmään täytteen teon ajaksi. Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota niitä öljyssä kunnes ne pehmenevät. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää ranskankerma ja suola. Levitä sipulit vuokaan taikinan päälle. Kaada munaseos sipulien päälle ja ripottele juusto pintaan. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Tarjoa salaatin kera.
Kookos-aprikoosimuffinit
2 munaa
2 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1½ dl kookoshiutaleita
1 dl kuivattuja aprikooseja pieninä kuutioina
1½ dl kiehuvaa vettä
100 g voita sulatettuna
Laita aprikoosinpalat kiehuvaan veteen ja anna turvota 1 tunti. Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita muna-sokerivaahtoon sulatettu voi, kuivat aineet ja aprikoosit. Jaa taikina muffinivuokiin ja kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 20 min.