YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 27 - 31 / heinäkuu 2009

 

viikko 27

 

Keisarin salaatti

1 ruukku rapeaa salaattia

250 g broilerin fileesuikaleita

3 rkl kaprista

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

1½ dl parmesanjuustoa lastuina

2 dl krutonkeja

caesar-salaatinkastiketta

Paista lihat kypsiksi ja jäähdytä ne. Suikaloi salaatti laakean vadin pohjalle ja asettele sen päälle lihat, kaprikset, lohkotut kananmunat, juusto ja krutongit. Valuta kastiketta salaatin päälle ja tarjoa heti.

 

Sinappisilli uusille perunoille

4 kevyt suolattua sillifileetä

kastike:

4 rkl makeaa hunaja Dijon-sinappia

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ tl jauhettua mustapippuria

4 rkl vaaleaa balsamicoviinietikkaa

1 dl öljyä

Kuivaa fileet ja viipaloi ne. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään voimakkaasti vatkaten. Kaada kastike silliviipaleiden päälle ja anna maustua yön yli. Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden ja keitettyjen kananmunalohkojen kera.

 

Helppo makkarakastike

1 iso sipuli

4 valkosipulin kynttä

3 rkl öljyä

4 rkl tomaattimurskaa

1½ dl vettä

1 lihaliemikuutio

½ tl mustapippuria

500 g lenkkimakkaraa

1 dl smetanaa

1 dl ruohosipulisilppua

Kuutioi makkara pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä öljyssä ja lisää tomaattimurska. Sekoita hetki ja lisää vesi, lihaliemikuutio ja mustapippuri. Lisää makkara ja smetana. Hauduta hetki. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

 

Nopea spaghettikastike

2 sipulia varsineen

2 rkl öljyä

2 tlk tonnikalaa

1 tlk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattisosetta

1 kalaliemikuutio

2 rkl kaprista

Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää tonnikala, tomaattimurska, tomaattisose ja liemikuutio. Hauduta 10 min. Lisää kaprikset ja tarjoa keitetyn spaghetin ja parmesanjuustolastujen kera.

 

Kesäkeitto

300 g kukkakaalia

300 g tuoreita herneitä

300 g uusia porkkanoita

2 dl pitkiä pakaste papuja

5 dl pilkottuja uusia perunoita

5 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

3 dl kuohukermaa

1 dl silputtua persiljaa

Puhdista ja pilko kasvikset. Keitä niitä kasvisliemessä 10 min. Lisää kerma ja persilja. Keitä vielä

5 - 8 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa paahdetun ruisleivän kera.

 

Mansikkaunelma

1 tlk raejuustoa

5 dl mansikkaviipaleita

½ dl sokeria

½ sitruunan mehu

1 tl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa

2 valkuaista

1 dl mantelilastuja

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä raejuustoon mansikkaviipaleet, sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri. Yhdistä raejuustoseokseen kermavaahto ja valkuaisvaahto kevyesti nostellen. Tarjoa heti.

 

 

viikko 28

 

Teriyakilohi

350 g lohifilettä

1 dl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä

6 rkl teriyaki -kastiketta

3 rkl sakea

1 rkl sokeria

3 rkl vettä

Leikkaa lohi puolen cm:n suupaloiksi. Pyörittele kalapalat vehnäjauhoissa. Sekoita keskenään teriyaki, sake, sokeri ja vesi. Ruskista lohipalat öljyssä. Lisää teriyaki-seos ja hauduta 5 min, kunnes kastike paksuuntuu siirappimaiseksi. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin ja salaatin kera.

 

Basilika-kesäkurpitsapasta

3 valkosipulin kynttä

2 pientä kesäkurpitsaa

1 rkl rypsiöljyä

2 dl ruokakermaa

1 kasvisliemikuutio

1 ruukku basilikaa

½ tl rouhittua mustapippuria

400 g pastaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja suikaloi valkosipulit. Suikaloi kesäkurpitsa. Kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää ruokakerma, kasvisliemikuutio ja suikaloidut basilikat. Hauduta hetki. Kaada pastasta vesi pois ja kaada ne pannulle. Kuumenna ja tarjoa parmesan -juustoraasteen kera.

 

Pähkinäistä broileria

1 kg broilerin rintapaloja

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 dl saksanpähkinäjauhelmaa

vihannekset:

1 porkkana

1 kesäkurpitsa

1 purjo

1 rkl seesaminsiemeniä

1 dl murskattuja saksanpähkinöitä

3 rkl öljyä

3 rkl pähkinäöljyä

ripaus suolaa

Sekoita broilerin mausteet ja hiero ne lihan pintaan ja hieman nahan allekin. Ruskista lihat pannulla joka puolelta ja laita ne sitten 150 C:seen uuniin 15 min. Valmista sillä välin kasvisseos. Suikaloi kaikki kasvikset. Kuullota niitä öljyssä pannulla kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää seesaminsiemenet ja pähkinät. tarjoa vihannekset broilerin kanssa.

 

Rahkajälkiruoka

1 tlk maitorahkaa

200 g mascarbone-juustoa

2 dl kuohukermaa

1 dl sokeria

1 tl  vaniljasokeria

1 litra mansikoita

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Perkaa ja paloittele mansikat. Vatkaa rahka ja mascarbone sekaisin. Lisää sinne sokerit, kermavaahto ja mansikat varovasti nostellen. Tarjoa kylmänä.

 

Banaani-raparperimuffinit

raparperiseos:

5 dl raparperisuikaleita

1 dl vettä

2 rkl sokeria

muuta:

4 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

1 tl inkivääritahnaa

1 dl kookoshiutaleita

raparperiseos

1 iso banaani murskattuna

2 kananmunaa

150 g sulatettua voita

kuorrutus:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

50 g sulatettua voita

1 sitruunan raastettu kuori

2 dl tomusokeria

Valmista raparperiseos. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja hauduta kunnes raparperit pehmenee. Jäähdytä seos. Valmista kakku. Sekoita kulhossa kuivat ainekset keskenään. Sekoita kulhoon loput ainekset. Sekoita mahdollisimman vähän ja jaa taikina muffinivuokiin. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 15 min. Jäähdytä muffinit ja valmista kuorrutus. Vatkaa tuorejuuston joukkoon sulatettu voi, sitruunan kuori ja tomusokeri. Levitä seos muffineille.

 

 

viikko 29

 

Vuohenjuusto-tomaattipasta

400 g pastaa

1 punasipuli

250 g kesäkurpitsaa

2 rkl öljyä

200 g kirsikka tomaatteja

1 dl vettä

½ dl pinjansiemeniä

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

200 g vuohenjuustoa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi punasipuli ja kesäkurpitsa. Kuumenna öljy. Paista kesäkurpitsaa ja sipulia hetki. Lisää halkaistut tomaatit ja vesi. Hauduta kasviksia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää pinjansiemenet ja paloiteltu juusto. Kaada pastasta vesi pois ja kaada se kastikkeen joukkoon ja sekoittele hetki. Tarjoa salaatin kera.

 

Kaali-kasvislaatikko

1 kg uuden sadon valkokaalia

200 g porkkanoita

300 g kesäkurpitsaa

1 iso sipuli

½ dl öljyä

2 rkl juoksevaa hunajaa

2 kasvisliemikuutiota

4 dl ruokakermaa

½ dl puuroriisiä

Suikaloi kaali, kesäkurpitsa, porkkanat ja sipuli. Kuullota kasviksia padassa kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää hunaja ja ruokakerma. Sekoita, lisää riisi ja kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä loppuvaiheessa foliolla, ettei pinta tule liian tummaksi.

 

Broilerisalaatti

700 g kypsää broileria

2 ruukkua rapeaa keräsalaattia

1 rasia kirsikkatomaatteja

1 nippu retiisejä

2 dl ohuita purjorenkaita

2 dl tuoreita herneitä

1 dl mustia kivettömiä oliiveja

1 dl paahdettuja manteleita

Mansikkakastike:

1 dl oliiviöljyä

¼ dl balsamicoviinietikkaa

2 rkl sweet thai chili -kastiketta

½ litraa kypsiä mansikoita

1 tl fariinisokeria

ripaus suolaa ja pippuria

Revi salaatinlehdet, halkaise tomaatit, viipaloi retiisit ja paloittele broileri. Asettele kaikki salaatin ainekset laakealle vadille. Valmista kastike. Soseuta mansikat ja lisää loput kastikkeen ainekset hyvin vatkaten. Kaada kastike salaatin joukkoon. Tarjoa peltileivän kera.

 

Peltileipä

5 dl vettä

25 g hiivaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

2 tl suolaa

noin 10 dl sämpyläjauhoja

½ dl öljyä

Voiteluun:

kylmää vettä

Pinnalle:

1 dl seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää hunaja ja suola. Alusta jauhot huolellisesti vaivaten joukkoon ja lopuksi vaivaa öljy taikinaan. Kohota kaksinkertaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja taputtele öljytyin käsin koko pellin kokoiseksi. Anna kohota noin ½ tuntia, voitele kylmällä vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet. Paista +200 C:ssa uunissa noin 20 min.

 

Mummon Parempi Mustikkapiirakka

1 pkt pakaste murotaikinaa

Täyte:

6 dl tuoreita mustikoita

3 dl ranskankermaa

1 dl kuohukermaa

1½ dl mantelijauhetta

3 kananmunaa

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl sitruunamehua

½ sitruunan raastettu kuori

Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kaada mustikat vuokaan. Valmista ranskankermaseos. Vatkaa ranskankerman joukkoon kerma, mantelijauhe, munat, sokerit, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Kaada seos mustikoiden päälle. Kypsennä piirakkaa +200 C:ssa uunissa noin 35 min.

 

 

viikko 30:

 

Tattikeitto

50 g voita

1 litra suikaloituja tatteja

2 rkl vehnäjauhoja

1½ litraa vettä

3 kanaliemikuutiota

2 dl kuohukermaa

1 keltuainen

(suolaa)

1 dl persiljasilppua

Kiehauta tattisuikaleet voissa. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi ja kiehauta koko ajan sekoittaen. lisää kanaliemikuutiot ja keitä 10 min. Vatkaa keltuaisen joukkoon kerma ja lisää seos lopuksi keittoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Lisää persilja. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.

 

Tilli-piparjuurisilakat

300 g silakkafileitä

1/3 tl suolaa

4 rkl piparjuuritahnaa

4 rkl tillisilppua

liemi:

2 dl vettä

½ dl vaaleaa balsamicoviinietikkaa

1 tl sokeria

2 rkl öljyä

Sekoita suolaan piparjuuri ja tilli. Levitä fileet nahkapuoli alaspäin työlaudalle. Levitä täyte silakoille. Rullaa fileet ja asettele ne uunivuokaan pystyyn. Sekoita liemen ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa kylminä keitettyjen perunoiden ja salaatin kera tai laita seisovaan pöytään tarjolle.

 

Salami-kaalimuhennos

400 g salamia, esim. minijuustosalami

100 g savupekonia

1 kg uudensadon kaalia

3 porkkanaa

2 sipulia

5 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 rkl tomaattisosetta

1 dl korianteria silppuna

Viipaloi salami. Suikaloi pekoni, kaali, porkkana ja sipulit. Ruskista pekoni padassa. Lisää kaikki kasvikset ja kuullota ne pekonin rasvassa. Lisää vesi, liemikuutio ja tomaattisose. Hauduta kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää salami ja korianteri. Kuumenna ja tarjoa.

 

Jenkkilän kanasalaatti

1 ruukku jääsalaattia

5 dl kypsää, perattua broilerin lihaa

3 varsisellerin vartta

2 dl ananaskuutiota

1 dl rouhittuja suolapähkinöitä

200 g kirsikkatomaatteja

kastike:

1 dl majoneesia

1 dl ranskankermaa

1 tl currya

½ tl suolaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl juoksevaa hunajaa

ripaus mustapippuria

Revi salaatti laakean vadin pohjalle. Suikaloi lehtisellerin varret ja halkaise kirsikkatomaatit. Asettele kaikki ainekset kerroksittain vadille. Valmista kastike. Vatkaa kaikki ainekset sekaisin ja kaada salaatin päälle. tarjoa ruokaisana lounassalaattina tai illanistujaisissa sämpylöiden kera.

 

Mustikkatorttu

100 g voita

1 dl sokeria

1 muna

2 dl vehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

¾ dl maustamatonta jogurttia

päälle:

7 dl mustikoita

lisäksi vaniljakastiketta

Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita muna-sokerivaahtoon voi, jogurtti ja kuivat aineet. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja ripottele mustikat päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa, alatasossa, noin 30 min.

 

 

viikko 31

 

Broileri-kasvispata

1 kg maustamattomia broilerin paloja luineen

2 rkl öljyä

3 porkkanaa

1 palsternakka

1 purjo

2 varsisellerin vartta

3 isoa tomaattia

4 valkosipulin kynttä

6 dl vettä

2 kanaliemikuutiota

1 dl persiljasilppua

Kuori ja paloittele kasvikset. Ruskista lihat padassa ja lisää kaikki kasvikset. Lisää vesi ja liemikuutiot. Hauduta 30 min ja lisää persilja ja tarkista suolaisuus. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

Keitetyt kukkakaalit persilja-munakastikkeessa

500 g kukkakaalia

vettä ja suolaa keittämiseen

kastike:

½ dl öljyä

½ dl vehnäjauhoja

6 dl maitoa

1 kasvisliemikuutio

ripaus pippuria

1½ dl persiljasilppua

3 kovaksi keitettyä kananmunaa

Valmista kastike. Mittaa kattilaan öljy ja jauhot. Sekoita ja lisää maito. Sekoita hyvin ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Lisää liemikuutio, pippuri, persilja ja hienonnetut kananmunat. Sekoita kuumenna. Keitä kukkakaali kukintoina suolalla maustetussa vedessä, valuta ja kaada kastike päälle.

 

Tomaattisilakat

300 g silakkafileetä

1 tl suolaa

1 dl silputtua tilliä

5 isohkoa tomaattia

2 dl smetanaa

3 rkl piparjuuritahnaa

3 rkl korppujauhoja

Viipaloi tomaatit ja lado ne voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä silakkafileet nahkapuoli alaspäin työlaudalle ja mausta ne suolalla ja tillillä. Käännä fileet kalan muotoon ja lado ne tomaattiviipaleiden päälle. Sekoita smetana ja piparjuuri. Kaada seos kalojen päälle ja ripottele korppujauhoja pinnalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen perunasalaatin kera.

 

Perunasalaatti

800 g kypsiä perunoita

½ tl suolaa

½ dl persiljasilppua

½ dl tillisilppua

10 cm:n pala purjon valkoista osaa

½ dl kaprismarjoja

1 dl oliiviöljyä

2 rkl vaaleaa balsamicoa

ripaus mustapippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Suikaloi purjo ja yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Anna salaatin maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.

 

Sipulipiiras

taikina:

200 g margariinia

3½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

¾ dl vettä

täyte:

800 g sipulia

½ dl öljyä

3 munaa

2 dl ranskankermaa

1 tl suola

¼ tl mustapippuria

2 dl juustoraastetta

Valmista taikina. Nypi margariini, jauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman vähän. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikina kylmään täytteen teon ajaksi. Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota niitä öljyssä kunnes ne pehmenevät. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää ranskankerma ja suola. Levitä sipulit vuokaan taikinan päälle. Kaada munaseos sipulien päälle ja ripottele juusto pintaan. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Tarjoa salaatin kera.

 

Kookos-aprikoosimuffinit

2 munaa

2 dl sokeria

1½ dl vehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

1½ dl kookoshiutaleita

1 dl kuivattuja aprikooseja pieninä kuutioina

1½ dl kiehuvaa vettä

100 g voita sulatettuna

Laita aprikoosinpalat kiehuvaan veteen ja anna turvota 1 tunti. Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita muna-sokerivaahtoon sulatettu voi, kuivat aineet ja aprikoosit. Jaa taikina muffinivuokiin ja kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 20 min.