YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 32 - 35 / elokuu 2009
viikko 32
JUUSTOKOLMIOT
200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
4 dl juustoraastetta, esim. mustaleimaemmental
¾ dl vettä
voiteluun: munaa
Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman vähän. Taputtele taikina levyksi ja anna sen kovettua jääkaapissa. Kauli taikinasta noin 3 mm paksu levy ja jaa se 4x4 cm neliöihin. Kostuta vedellä neliöiden vastakkaiset kulmat ja paina ne yhteen kolmioksi. Voitele munalla ja paista +200 C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa iltateen kera.
SIENI-KASVISPATA
500 g pientä perunaa
150 g juuriselleriä
150 g palsternakkaa
150 g purjoa
½ paprikaa
500 g tuoreita sieniä
½ dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
4 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
Kuori ja lohkoa kasvikset. Pilko sienet. Kuumenna öljy padassa ja kuullota kaikkia aineksia padassa hetki. Lisää kasvisliemikuutiot ja hauduta 20 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa salaatin kera.
UUNINIERIÄÄ
2 pienehköä nieriää
2 punasipulia
2 porkkanaa
½ dl öljyä
1 sitruunan mehu
1 dl valkoviiniä
2 dl vettä
1 kalaliemikuutio
1 dl suikaloituja kuivattuja aprikooseja
Hiero perattujen nieriöiden pintaan ja sisälle sitruunamehua. Kuori ja suikaloi kasvikset. Asettele kalat ja kasvikset voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle veteen tehty kalaliemi, valkoviini ja aprikoosit. Kypsennä +180 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Voit valella paistamisen aikana kalaa vuoassa olevalla liemellä.
APPELSIINI-PAPRIKASALAATTI
3 appelsiinia
2 sipulia
1 iso punainen paprika
1 dl lehtipersiljasilppua
kastike:
½ dl öljyä
1 rkl viinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria
Kuori ja viipaloi appelsiinit, sipulit ja paprikat ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä ainekset kerroksittain kulhoon. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista kunnes suola ja sokeri sulavat. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua jääkaapissa tunti ennen tarjoilua.
SELLERI-PERUNASOSEKEITTO
150 g juuriselleriä
400 g jauhoista perunaa
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
½ dl smetanaa
1 tl paprikajauhetta
Kuori ja raasta juurekset. Keitä ne kanaliemessä kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta smetanalla ja paprikajauheella. Tarjoa sämpylöiden kera.
viikko 33
AAMUN ENERGIAPOMMI
2 dl maustamatonta jogurttia
3 dl appelsiinimehua
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnänalkioita
(juoksevaa hunajaa maun mukaan)
Mittaa kaikki ainekset illalla kulhoon. Sekoita aamulla hyvin vatkaten ja nauti.
SELLERI-KURPITSAKEITTO
300 g jauhoista perunaa
150 g juuriselleriä
300 g kesäkurpitsaa
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
150 g sulatejuustoa
1 dl persiljasilppua
Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Laita ne kiehuvaan veteen yhdessä liemikuutioiden ja juuston kanssa. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää persilja ja tarjoile.
RAIKAS SALAATTI
1 ruukku rapeaa keräsalaattia
1 ruukku rucolaa
1 punasipuli
½ dl seesaminsiemeniä
kastike:
2 rkl öljyä
2 tl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa ja sokeria
Suikaloi salaatit ja sipuli. Yhdistä salaatin ainekset. Kuori ja murskaa valkosipulin kynsi ja sekoita se muihin kastikkeen aineksiin ja kaada salaatin päälle. Tarjoa heti.
KALAA KATKARAPUKASTIKKEESSA
1 pussi katkarapukeittoaineksia
150 g kuorittuja katkarapuja
600 g kalafilettä
½ dl tillisilppua
2 dl juustoraastetta
Tee keitto katkarapukeittoaineksista, mutta vähennä nesteen määrä puoleen. Laita voideltuun uunivuokaan kalafileet, tillisilppu ja katkaravut. Kaada keitto päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
ISOÄIDIN LIHAKÄÄRYLEET
8 ohutta viipaletta naudan paistia (800 g)
8 viipaletta amerikanpekonia
1 venäläinen suolakurkku
1 sipuli
2 dl lihalientä
2 dl kuohukermaa
ripaus pippuria
Suikaloi kurkku pitkittäin 8 suikaleeseen. Kuori ja silppua sipuli. Nuiji lihaviipaleet ja laita ne työlaudalle. Asettele jokaiselle viipaleelle pekoni, kurkkusuikale ja sipulia. Rullaa tiiviiksi kääryleeksi ja kiinnitä cocktailtikulla. Ruskista pannulla voissa ja laita ne lihaliemen ja kerman kanssa hautumaan pataan. Mausta pippurilla ja anna kääryleiden hautua 1 - 1½ tuntia. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.
TOMAATTIMARMELADI
1 kg todella kypsiä tomaatteja (esim. keltaisia)
5 dl hillosokeria
2 sitruunan mehu
1 appelsiinin kuori
Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista sitruunoista mehut. Paloittele tomaatit ja laita ne sitruunamehun kanssa kattilaan. Keitä kannen alla 15 min. Soseuta tomaatit ja lisää hillosokeri. Keitä 10 min ja lisää appelsiininkuori. Anna levät hetki ja tölkitä puhtaisiin tölkkeihin.
viikko 34
PUNAJUURIKEITTO
10 punajuurta
1 sipuli
1 hapahko omena
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
½ tl piparjuuritahnaa
2 tl hunajaa
lisäkkeeksi:
smetanaa ja suolakurkusta kuutioita
Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipuli ja omena. Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää punajuuriraaste, sipulisilppu ja omena. Mausta seos suolalla, piparjuurella ja hunajalla. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna vielä kattilassa ja tarjoile smetanan ja suolakurkun kera.
BROILERIPYÖRYKÄT
1 dl ruokakermaa
1 dl korppujauhoja
500 g broilerin jauhelihaa
1 muna
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl jauhettua inkivääriä
ripaus valkopippuria
2 tl sitruunamehua
½ dl silputtua lehtipersiljaa
Turvota korppujauhot kermassa. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita. Muotoile taikinasta 5 pitkää tankoa märällä leikkuulaudalla ja leikkaa ne pieniksi pyörykän kokoisiksi paloiksi. Pyörittele öljytyin käsin palleroiksi. Kierittele vehnäjauhoissa ja paista pannulla. Tarjoa lisukkeena kirpeää salaattia ja perunasosetta.
SADONKORJUUN PERUNASOSE
600g perunaa (jauhoinen lajike)
50 g juuriselleriä
300 g porkkanaa
keittämiseen vettä ja suolaa
3 dl maitoa
1 tl yrttisuolaa
40 g voita
Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta juurekset monitoimikoneessa ja lisää koneen käydessä kiehuvaksi kuumennettu maito, suola ja voi.
KALAA JA BANAANIA UUNISSA
700 g kalaa fileenä
4 banaania
3 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Viipaloi banaanit. Laita kalafileet voideltuun uunivuokaan. Ripottele mausteet fileiden päälle ja asettele banaaniviipaleet mausteiden päälle. Kaada kerma päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min.
KIRPEÄ SALAATTI
300 g valkokaalia
1 pieni sipuli
1 dl kurpitsa pikkelsiä
200 g kukkakaalin kukintoja
Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Pilko kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Yhdistä ainekset ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
KOOKOSMUFFINIT
2 munaa
2 dl sokeria
1½ - 2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl kookoshiutaleita
100 g voita
¾ dl kiehuvaa vettä
Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voisula. Sekoita varovasti nostellen. Lisää kiehuvan kuuma vesi ohuena norona koko ajan sekoitellen. Jaa taikina paperisiin isoihin amerikanmuffini vuokiin ja paista +175 C:ssa uunissa noin 20 - 25 min. Voit kuorruttaa jäähtyneet muffinit sulatetulla valkosuklaalla.
viikko 35
GRILLATTUA PORSAAN NISKAA
800 g porsaan niskaa viipaleina
Marinadi:
2 rkl Hoi Sin -kastiketta
1 dl öljyä
½ tl paprikajauhetta
1 tl chili-mausteseosta
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele se lihalle. Anna maustua yön yli. Grillaa kypsiksi. Tarjoa chili-jogurttikastikkeen ja uuniperunoiden kanssa.
CHILI-JOGURTTIKASTIKE
2 dl turkkilaista jogurttia
1 ½ tuoretta punaista chiliä palkona
2 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
3 rkl silputtua lehtipersiljaa
3 rkl silputtua minttua
Halkaise tuore chili ja poista siemenet. Silppua se pienen pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
BROILERISALAATTI
400 g marinoimattomia broilerin filesuikaleita
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl rosé-pippuria
1 rkl sitruunamehua
1 ruukku rucola-salaattia
1 ruukku rapeaa keräsalaattia
1 avokado
1 verigreippi
200 g kuoretonta vuohenjuustoa
½ dl pinjansiemeniä
2 rkl hienonnettua korianteria
1 rkl juoksevaa hunajaa
Ruskista broilerin liha öljyssä rapeaksi. Mausta se suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Revi rucola ja rapea keräsalaatti laakean vadin pohjalle. Leikkaa greippi ja appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi. Kuori avokado, poista kivi ja lohkoa se. Viipaloi vuohenjuusto. Levitä salaatin päälle kaikki loput aineet ja valuta hunaja kaiken päälle. Tarjoa heti tuoreiden sämpylöiden kera.
KESÄKURPITSA-JAUHELIHAVUOKA
1 kg kesäkurpitsaa
300 g munakoisoa
2 porkkanaa
400 g paistijauhelihaa
150 g sinihomejuustoa muruina
3 valkosipulin kynttä
½ tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
4 dl ruokakermaa
Suikaloi kesäkurpitsa ja munakoiso. Kuori ja raasta porkkana karkealla raastinterällä. Hauduta kasviksia miedolla lämmöllä pannulla kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Ruskista jauheliha. Murskaa valkosipulin kynnet jauhelihan joukkoon ja lisää mustapippuri ja paprikajauhe. Laita kaikki ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.
PORKKANALEIVOKSET
Pohja:
3 munaa
2½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl kanelia
200 g voita sulatettuna
4 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 dl banaania soseena
Kuorrutus:
125 g pehmeää sulatejuustoa
250 g maitorahkaa
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne voisulan, porkkanaraasteen ja banaanisoseen kanssa vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Valmista kuorrutus. Vatkaa sulatejuustoa sähkövatkaimella kunnes se on kuohkeaa. Lisää rahka, tomusokeri ja vaniljasokeri. Levitä kuorrutus kylmän pohjan päälle vähän ennen tarjoilua. Koristele nonparelleilla.