YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 32 - 35 / elokuu 2009

 

 

viikko 32

 

JUUSTOKOLMIOT

200 g voita

4 dl vehnäjauhoja

2½ tl leivinjauhetta

4 dl juustoraastetta, esim. mustaleimaemmental

¾ dl vettä

voiteluun: munaa

Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman vähän. Taputtele taikina levyksi ja anna sen kovettua jääkaapissa. Kauli taikinasta noin 3 mm paksu levy ja jaa se 4x4 cm neliöihin. Kostuta vedellä neliöiden vastakkaiset kulmat ja paina ne yhteen kolmioksi. Voitele munalla ja paista +200 C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa iltateen kera.

 

SIENI-KASVISPATA

500 g pientä perunaa

150 g juuriselleriä

150 g palsternakkaa

150 g purjoa

½ paprikaa

500 g tuoreita sieniä

½ dl oliiviöljyä

1 valkosipulin kynsi

4 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

Kuori ja lohkoa kasvikset. Pilko sienet. Kuumenna öljy padassa ja kuullota kaikkia aineksia padassa hetki. Lisää kasvisliemikuutiot ja hauduta 20 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa salaatin kera.

 

UUNINIERIÄÄ

2 pienehköä nieriää

2 punasipulia

2 porkkanaa

½ dl öljyä

1 sitruunan mehu

1 dl valkoviiniä

2 dl vettä

1 kalaliemikuutio

1 dl suikaloituja kuivattuja aprikooseja

Hiero perattujen nieriöiden pintaan ja sisälle sitruunamehua. Kuori ja suikaloi kasvikset. Asettele kalat ja kasvikset voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle veteen tehty kalaliemi, valkoviini ja aprikoosit. Kypsennä +180 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Voit valella paistamisen aikana kalaa vuoassa olevalla liemellä.

 

APPELSIINI-PAPRIKASALAATTI

3 appelsiinia

2 sipulia

1 iso punainen paprika

1 dl lehtipersiljasilppua

kastike:

½ dl öljyä

1 rkl viinietikkaa

ripaus suolaa ja sokeria

Kuori ja viipaloi appelsiinit, sipulit ja paprikat ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä ainekset kerroksittain kulhoon. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista kunnes suola ja sokeri sulavat. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua jääkaapissa tunti ennen tarjoilua.

 

SELLERI-PERUNASOSEKEITTO

150 g juuriselleriä

400 g jauhoista perunaa

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

½ dl smetanaa

1 tl paprikajauhetta

Kuori ja raasta juurekset. Keitä ne kanaliemessä kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta smetanalla ja paprikajauheella. Tarjoa sämpylöiden kera.

 

 

viikko 33

 

AAMUN ENERGIAPOMMI

2 dl maustamatonta jogurttia

3 dl appelsiinimehua

2 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnänalkioita

(juoksevaa hunajaa maun mukaan)

Mittaa kaikki ainekset illalla kulhoon. Sekoita aamulla hyvin vatkaten ja nauti.

 

SELLERI-KURPITSAKEITTO

300 g jauhoista perunaa

150 g juuriselleriä

300 g kesäkurpitsaa

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

150 g sulatejuustoa

1 dl persiljasilppua

Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Laita ne kiehuvaan veteen yhdessä liemikuutioiden ja juuston kanssa. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää persilja ja tarjoile.

 

RAIKAS SALAATTI

1 ruukku rapeaa keräsalaattia

1 ruukku rucolaa

1 punasipuli

½ dl seesaminsiemeniä

kastike:

2 rkl öljyä

2 tl sitruunamehua

1 valkosipulin kynsi

ripaus suolaa ja sokeria

Suikaloi salaatit ja sipuli. Yhdistä salaatin ainekset. Kuori ja murskaa valkosipulin kynsi ja sekoita se muihin kastikkeen aineksiin ja kaada salaatin päälle. Tarjoa heti.

 

KALAA KATKARAPUKASTIKKEESSA

1 pussi katkarapukeittoaineksia

150 g kuorittuja katkarapuja

600 g kalafilettä

½ dl tillisilppua

2 dl juustoraastetta

Tee keitto katkarapukeittoaineksista, mutta vähennä nesteen määrä puoleen. Laita voideltuun uunivuokaan kalafileet, tillisilppu ja katkaravut. Kaada keitto päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

ISOÄIDIN LIHAKÄÄRYLEET

8 ohutta viipaletta naudan paistia (800 g)

8 viipaletta amerikanpekonia

1 venäläinen suolakurkku

1 sipuli

2 dl lihalientä

2 dl kuohukermaa

ripaus pippuria

Suikaloi kurkku pitkittäin 8 suikaleeseen. Kuori ja silppua sipuli. Nuiji lihaviipaleet ja laita ne työlaudalle. Asettele jokaiselle viipaleelle pekoni, kurkkusuikale ja sipulia. Rullaa tiiviiksi kääryleeksi ja kiinnitä cocktailtikulla. Ruskista pannulla voissa ja laita ne lihaliemen ja kerman kanssa hautumaan pataan. Mausta pippurilla ja anna kääryleiden hautua 1 - 1½ tuntia. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

TOMAATTIMARMELADI

1 kg todella kypsiä tomaatteja (esim. keltaisia)

5 dl hillosokeria

2 sitruunan mehu

1 appelsiinin kuori

Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista sitruunoista mehut. Paloittele tomaatit ja laita ne sitruunamehun kanssa kattilaan. Keitä kannen alla 15 min. Soseuta tomaatit ja lisää hillosokeri. Keitä 10 min ja lisää appelsiininkuori. Anna levät hetki ja tölkitä puhtaisiin tölkkeihin.

 

 

viikko 34

 

PUNAJUURIKEITTO

10 punajuurta

1 sipuli

1 hapahko omena

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

½ tl piparjuuritahnaa

2 tl hunajaa

lisäkkeeksi:

smetanaa ja suolakurkusta kuutioita

Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipuli ja omena. Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää punajuuriraaste, sipulisilppu ja omena. Mausta seos suolalla, piparjuurella ja hunajalla. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna vielä kattilassa ja tarjoile smetanan ja suolakurkun kera.

 

BROILERIPYÖRYKÄT

1 dl ruokakermaa

1 dl korppujauhoja

500 g broilerin jauhelihaa

1 muna

1 sipuli

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

½ tl jauhettua inkivääriä

ripaus valkopippuria

2 tl sitruunamehua

½ dl silputtua lehtipersiljaa

Turvota korppujauhot kermassa. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita. Muotoile taikinasta 5 pitkää tankoa märällä leikkuulaudalla ja leikkaa ne pieniksi pyörykän kokoisiksi paloiksi. Pyörittele öljytyin käsin palleroiksi. Kierittele vehnäjauhoissa ja paista pannulla. Tarjoa lisukkeena kirpeää salaattia ja perunasosetta.

 

SADONKORJUUN PERUNASOSE

600g perunaa (jauhoinen lajike)

50 g juuriselleriä

300 g porkkanaa

keittämiseen vettä ja suolaa

3 dl maitoa

1 tl yrttisuolaa

40 g voita

Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta juurekset monitoimikoneessa ja lisää koneen käydessä kiehuvaksi kuumennettu maito, suola ja voi.

 

KALAA JA BANAANIA UUNISSA

700 g kalaa fileenä

4 banaania

3 dl ruokakermaa

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

Viipaloi banaanit. Laita kalafileet voideltuun uunivuokaan. Ripottele mausteet fileiden päälle ja asettele banaaniviipaleet mausteiden päälle. Kaada kerma päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min.

 

KIRPEÄ SALAATTI

300 g valkokaalia

1 pieni sipuli

1 dl kurpitsa pikkelsiä

200 g kukkakaalin kukintoja

Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Pilko kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Yhdistä ainekset ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

KOOKOSMUFFINIT

2 munaa

2 dl sokeria

1½ - 2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1½ dl kookoshiutaleita

100 g voita

¾ dl kiehuvaa vettä

Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voisula. Sekoita varovasti nostellen. Lisää kiehuvan kuuma vesi ohuena norona koko ajan sekoitellen. Jaa taikina paperisiin isoihin amerikanmuffini vuokiin ja paista +175 C:ssa uunissa noin 20 - 25 min. Voit kuorruttaa jäähtyneet muffinit sulatetulla valkosuklaalla.

 

 

viikko 35

 

GRILLATTUA PORSAAN NISKAA

800 g porsaan niskaa viipaleina

Marinadi:

2 rkl Hoi Sin -kastiketta

1 dl öljyä

½ tl paprikajauhetta

1 tl chili-mausteseosta

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele se lihalle. Anna maustua yön yli. Grillaa kypsiksi. Tarjoa chili-jogurttikastikkeen ja uuniperunoiden kanssa.

 

CHILI-JOGURTTIKASTIKE

2 dl turkkilaista jogurttia

1 ½ tuoretta punaista chiliä palkona

2 rkl sitruunamehua

2 tl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa

3 rkl silputtua lehtipersiljaa

3 rkl silputtua minttua

Halkaise tuore chili ja poista siemenet. Silppua se pienen pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

BROILERISALAATTI

400 g marinoimattomia broilerin filesuikaleita

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

1 tl rosé-pippuria

1 rkl sitruunamehua

1 ruukku rucola-salaattia

1 ruukku rapeaa keräsalaattia

1 avokado

1 verigreippi

200 g kuoretonta vuohenjuustoa

½ dl pinjansiemeniä

2 rkl hienonnettua korianteria

1 rkl juoksevaa hunajaa

Ruskista broilerin liha öljyssä rapeaksi. Mausta se suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Revi rucola ja rapea keräsalaatti laakean vadin pohjalle. Leikkaa greippi ja appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi. Kuori avokado, poista kivi ja lohkoa se. Viipaloi vuohenjuusto. Levitä salaatin päälle kaikki loput aineet ja valuta hunaja kaiken päälle. Tarjoa heti tuoreiden sämpylöiden kera.

 

KESÄKURPITSA-JAUHELIHAVUOKA

1 kg kesäkurpitsaa

300 g munakoisoa

2 porkkanaa

400 g paistijauhelihaa

150 g sinihomejuustoa muruina

3 valkosipulin kynttä

½ tl mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

4 dl ruokakermaa

Suikaloi kesäkurpitsa ja munakoiso. Kuori ja raasta porkkana karkealla raastinterällä. Hauduta kasviksia miedolla lämmöllä pannulla kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Ruskista jauheliha. Murskaa valkosipulin kynnet jauhelihan joukkoon ja lisää mustapippuri ja paprikajauhe. Laita kaikki ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.

 

PORKKANALEIVOKSET

Pohja:

3 munaa

2½ dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

1 rkl leivinjauhetta

1 rkl kanelia

200 g voita sulatettuna

4 dl hienoksi raastettua porkkanaa

1 dl banaania soseena

Kuorrutus:

125 g pehmeää sulatejuustoa

250 g maitorahkaa

2 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne voisulan, porkkanaraasteen ja banaanisoseen kanssa vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Valmista kuorrutus. Vatkaa sulatejuustoa sähkövatkaimella kunnes se on kuohkeaa. Lisää rahka, tomusokeri ja vaniljasokeri. Levitä kuorrutus kylmän pohjan päälle vähän ennen tarjoilua. Koristele nonparelleilla.