YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 36 - 40 / syyskuu 2009
viikko 36
Nizzan salaatti
400 g kypsiä perunoita (esim. siikliä)
100 g vihreitä papuja keitettynä
3 munaa keitettynä (8 min)
3 - 4 kypsää tomaattia
1 sipuli
1/2 kurkkua
2 prk (à 185/150 g) vaalealihaista tonnikalaa öljyssä
1 ras (100/65 g) anjovisfileitä
1 dl mustia oliiveja
persiljaa tai tilliä
Kastike
1/2 dl sitruunamehua
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 rkl Dijon-sinappia
1/2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl hienonnettua persiljaa tai tilliä
1 dl oliiviöljyä
Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Tarkista maku. Valmista sitten salaatti. Viipaloi perunat ja paloittele pavut. Leikkaa munat ja tomaatit lohkoiksi sekä sipuli ohuiksi renkaiksi. Halkaise ja viipaloi kurkku. Valuta tonnikala ja anjovisfileet. Asettele ainekset kauniiksi salaatiksi laakeaan kulhoon. Lisää päällimmäiseksi munalohkoja, anjovisfileitä ja oliiveja. Lusikoi salaatille kastiketta. Koristele persiljalla tai tillillä. Tarjoa lämmitetyn rapeakuorisen maalaisleivän tai patongin kanssa.
Hapankaalikeitto
2 isoa sipulia
1 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
9 dl vettä
400 g valkosipulihapankaalia
1 1/2 liha- tai kasvisliemikuutiota
2 rkl siirappia tai hunajaa
1/4 tl valkopippuria rouhittuna
(suolaa)
2 dl punaisia linssejä
Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna kattilassa öljy ja ruskista sipulit. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja kääntele. Lisää vesi, valkosipulihapankaali, liemikuutiot, siirappi ja pippuri. Anna keiton poreilla hiljakseen kannen alla puolen tunnin ajan. Lisää linssit ja keitä vielä puoli tuntia. Tarjoile smetanan kera.
Maksakastike
300 g nuoren naudan maksaa
3 salottisipulia (yhteensä 100 g)
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 rkl vehnäjauhoja
1 ½ dl lihalientä
1 ½ dl kermaa
2 rkl konjakkia
Poista maksasta kalvo ja kuivaa pinta talouspaperiin. Kuutioi maksa ja kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulit pannulla puolessa ruokalusikallisessa voita. Kumoa sipulit sivuun odottamaan ja ruskista maksakuutiot lopussa voissa. Kumoa sipulit takaisin pannulle ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Ripottele joukkoon vehnäjauhot, kääntele. Lisää lihaliemi ja kerma sekä konjakki. Anna kastikkeen hautua noin 5 minuuttia. Tarjoa kastike juustolla ja yrteillä maustetun perunamuusin sekä puolukkasurvoksen kanssa.
Muusi
500 g perunoita
1 dl maitoa
1/2 dl kermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl parmesaania raastettuna
1 dl silputtuja tuoreita yrttejä, esim. persiljaa
Keitä perunat kypsiksi, kaada keitinvesi pois ja survo perunat. Lisää maito, kerma, suola ja mustapippuri. Vatkaa seos kuohkeaksi, lisää tarvittaessa nestettä. Lisää raastettu parmesaanijuusto ja silputut yrtit.
Omenatorttu
2 munaa
1/2 dl fariinisokeria
3/4 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl juoksevaa margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
Täyte:
6 - 7 hapahkoa omenaa
Pinnalle:
1 rkl fariinisokeria
2 rkl sokeria
1/2 dl mantelilastuja
1 tl kardemummaa
1/2 dl kuohukermaa
1 muna
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon kuohukerma, juokseva margariini sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Levitä taikina suorakaiteen muotoiseen tai pyöreään vuokaan (vuoan Ø 25–28 cm). Leikkaa omenat ohuehkoiksi viipaleiksi ja levitä piirakan pinnalle limittäin. Kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria. Sekoita sokerit, mantelilastut, kardemumma, kuohukerma ja muna keskenään. Kaada seos tasaisesti piirakan pinnalle. Paista torttua +200 C:ssa uunissa alaritilätasolla noin 25 - 30 minuuttia.
Viikko 37
Kasvis-nuudelikeitto
1 litra vettä
1 rkl tom yam – maustetahnaa
1 sipuli tai purjo
2 tomaattia
300 g kiinankaalia
1 rkl thai-kalakastiketta
1 rkl limemehua
2 chilipalkoa
150 g nuudeleita
1 dl hienonnettua korianteria
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää maustetahna. Kuori ja viipaloi sipuli. Paloittele tomaatti ja suikaloi kiinankaali. Lisää kasvikset keittoon. Mausta keitto kalakastikkeella, limemehulla ja suikaloidulla chilillä. Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää nuudelit sekä korianterit ja anna hautua kypsäksi.
Siika-tomaattigratiini
500 g siikaa fileenä
¾ - 1 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria
1 limetti
1 dl tuoreyrttisilppua (tilli, ruohosipuli, basilika)
15 kypsää kirsikkatomaattia
1 1/2 dl pizzajuustoraastetta
Halkaise fileet pituussuuntaan. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Rullaa fileesuikaleet ja nosta ne voideltuun uunivuokaan. Uunivuoka saa olla juuri sen kokoinen, että fileet mahtuvat, ei siis liian suuri. Valuta limetistä puristettu mehu kalakiekkojen päälle ja ripottele tuoreyrttisilppu pinnalle. Halkaise pestyt tomaatit. Ripottele tomaatin puolikkaat ja juustoraaste vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 minuuttia.
Liha-kasvishöystö
1 rkl öljyä
noin 400 g naudan paistisuikaleita
2 sipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tlk tomaattimurskaa
2 porkkanaa
1 pieni parsakaali
1 pieni kukkakaali
2 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
noin 1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä sekä persiljaa hienonnettuna
Kuori ja viipaloi porkkanat ja lohko parsakaali sekä kukkakaali kukinnoiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa tai paistokasarissa. Lisää pannulle lihasuikaleet huoneenlämpöisinä ja sipulit. Ruskista kevyesti. Kaada pannulle tomaattimurska. Lisää porkkanaviipaleet ja parsakaali. Huuhtele tomaattitölkki vedellä (2 dl) ja lisää pannulle. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot ja muut mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes liha on mureaa. Lisää persilja. Tarjoa perunasoseen ja raikkaan salaatin kanssa.
Täytetty uunibroileri
1 pakastebroileri
1½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
täyte:
200 g pekonia
200 g sipulia
1 sitruunan raastettu kuori
4 dl vaalean leivän murusia
2 dl maitoa
¼ tl valkopippuria
1 dl lehtipersiljaa silppuna
Sulata broileri ja hiero sen pintaan suola ja paprikajauhe. Valmista täyte. Suikaloi pekoni. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista pekonit ja sipulit pannulla. Jäähdytä seos. Sekoita keskenään leivän muruset, maito, pekoni-sipuliseos, sitruunankuori ja mausteet. Laita täyte broilerin sisälle ja sido jalat tiiviisti kiinni. Laita broileri ritilälle uunipellin päälle ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Valele sitä välillä siitä valuvalla nesteellä. Tarjoile keitetyn riisin ja salaatin kera.
Kahvikakku
5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl kermaa
3 kananmunaa
150 g voita sulatettuna
1 dl appelsiinituoremehua
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50 - 60 min. Anna kakun jäähtyä 10 min ennen kumoamista. Kakkutaikinasta voi valmistaa myös muffinseja: jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 - 20 min.
viikko 38
Puolukkapiirakka
pohja:
1 muna
1 dl sokeria
1 dl ruokakermaa
75 g voita sulatettuna
1 dl vehnänleseitä
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
päälle:
3 dl survottua puolukkaa
½ dl sokeria
1 dl vehnänleseitä
Sekoita muna ja sokeri. Lisää kerma ja voisula. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kaada taikina voideltuun piirasvuokaan. Sekoita puolukkasurvokseen sokeri ja leseet. Kaada puolukkaseos taikinan päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min.
Selleri-omenaraaste
1 iso juuriselleri
vettä ja suolaa
2 hapahkoa omenaa
kastike:
1 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
2 tl valkoviinietikkaa
ripaus sokeria ja suolaa
Kuori ja suikaloi selleri. Keitä sellerisuikaleita 5 min suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Kuori ja raasta omenat karkealla raastinterällä. Yhdistä ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada se salaatin päälle. Sekoita. Anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.
Juustokuorrutettu silakkavuoka
400 g silakkafileitä
½ tl suolaa
1 purjo
½ dl tillisilppua
200 g sulatejuustoa
3 dl maitoa
Mausta silakkafileet suolalla ja käännä ne takaisin kalan muotoon. Lado ne voideltuun uunivuokaan. Suikaloi purjo ja lado silakoiden päälle purjo ja tilli. Kuumenna maito ja sulata siihen sulatejuusto koko ajan sekoittaen. Kaada seos silakoiden päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa perunasoseen kera.
Lammas-kasvispata
600 g luista lampaan lihaa
1 litra vettä
2 lihaliemikuutiota
5 valkopippuria
8 kiinteämaltoista perunaa
4 porkkanaa
1 palsternakka
1 juuriselleri
1 purjo
5 tomaattia
1 dl persiljasilppua
1 dl minttusilppua
Kuutioi liha annospaloiksi ja laita se kiehumaan lihaliemeen. Keitä 40 min ja lisää kuoritut ja paloitellut juurekset. Keitä 10 min ja lisää suikaloitu purjo ja lohkotut tomaatit. Keitä kypsäksi, noin 30 min ja lisää persilja ja minttu. Tarjoa raikkaan etikkaisen salaatin kera.
Kermaan muhennetut punajuuret ruispastan kanssa
400 g ruispastaa
kastike:
700 g raakoja punajuuria
vettä ja suolaa
1 iso hapan omena
50 g voita
3 tl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
Keitä punajuuret suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kuori ja raasta ne. Kuori ja raasta omena. Paista punajuuri ja omenaraastetta hetki voissa. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää kerma ja sekoita. Keitä 5 min. Tarjoa keitetyn ruispastan kanssa.
viikko 39
Luumuhilloke
3 kg luumuja
7½ dl vettä
1½ kg hillosokeria
1 sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
Mittaa kattilaan kivettömät luumut ja vesi. Keitä kunnes pehmenee. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu ja keitä koko ajan sekoittaen 10 min. Ota kattila pois liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Anna jäähtyä hieman ja tölkitä kuumiin tölkkeihin. Tarjoa paahtoleivän päällä tai liharuokien kera.
Suppilovahverokeitto
50 g voita
1 litra perattuja ja revittyjä suppilovahveroita
2 rkl vehnäjauhoja
1 ½ litraa vettä
1 kanaliemikuutio
100 g sulatejuustoa kuutioina
ripaus pippuria
Sulata voi ja hauduta sieniä siinä hetki. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja sulatejuustokuutiot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiehuu. Keitä 5 min. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.
Nopeat currysilakat
500 g silakkafileitä
1 tl suolaa
3 dl ruokakermaa
2 rkl makeaa sinappia
2 rkl currya
3 rkl tillisilppua
Suolaa silakkafileet ja käänne ne takaisin kalan muotoon. Nosta ne voideltuun uunivuokaan. Sekoita kermaan sinappi, curry ja tilli. Kaada seos kalojen päälle ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
Lammashöystö
700 g lampaan lapaa
½ dl öljyä
1 iso sipuli
500 g valkokaalia
3 porkkanaa
250 g vihreitä papuja
1 kasvisliemikuutio
2 rkl tomaattisosetta
½ tl valkopippuria
3 - 4 dl vettä
½ dl pihlajanmarjahyytelöä
Kuutioi liha. Puhdista ja kuutioi kasvikset. Ruskista liha padassa. Lisää kasvikset, liemikuutio, tomaattisose, valkopippuri, vesi ja hyytelö. Hauduta kannen alla noin 1 tunti. Tarjoa salaatin ja perunoiden kera.
Kinkku-kasviskiusaus
500 g peruna-sipulisuikaleita
500 g pakaste juuressuikaleita
500 g palvikinkkua suikaleina
4 dl ruokakermaa
3 dl juustoraastetta
Laita kerroksittain voideltuun uunivuokaan peruna-sipuliseosta, juuressuikaleita ja kinkkusuikaleita. Kaada päälle kerma ja ripottele juustoraaste pintaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä loppuaikana foliolla, ettei vuoka tummu liikaa. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
viikko 40
Pariloitua lohta kuskusin kera
700 g lohifilettä
kuskus:
3 dl kuskusia
3 dl vettä
1 rkl öljyä
200 g pakaste maissia
2 dl lehtipersiljaa silppuna
1 limetin mehu
1 hienonnettu salottisipuli
Valmista kuskus. Kiehauta vesi ja kaada kuskusit veteen. Ota kattila pois liedeltä, sekoita joukkoon öljy ja anna hautua 5 min. Lisää loput aineet ja sekoita. Leikkaa lohifilee perhospihveiksi. Ripottele pannulle karkeaa suolaa ja pariloi lohiperhoset kuivalla pannulla molemmin puolin. Tarjoa kuskusin kera.
Mango-porkkanasosekeitto
500 g porkkanoita
2 rkl öljyä
2 rkl punaista thai-currytahnaa
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tlk (165g) kookoskermaa
2 dl mangososetta
Kuori ja raasta porkkanat. Kuumenna öljy, lisää currytahna ja porkkanaraaste. Sekoittele hetki ja lisää vesi sekä liemikuutio. Keitä 15 min. Lisää kookoskerma ja mangosose. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa ja kuumenna. Tarkista suolaisuus ja tarjoile.
Puolukkavaahto
1 rkl liivatejauhetta
½ dl vettä
2 keltuaista
¾ dl sokeria
1 dl vahvaa, laimentamatonta puolukkamehua
2 dl kuohukermaa
2 valkuaista
Liuota liivatejauhe kuumaan vesitilkkaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää puolukkamehu ja liivateseos keltuaisvaahtoon. Kun se on kiisselimäisen paksua, lisää kermavaahto ja valkuaisvaahto. Sekoita nopeasti, mutta mahdollisimman vähän sekaisin. Kaada seos annosmaljoihin ja jäähdytä.
Papusalaatti aasialaisittain
½ rapeaa keräsalaattia
400 g vihreitä papuja (pakaste)
1 keltainen paprika
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
kastike:
2 cm pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl öljyä
1 limetin mehu
Suikaloi salaatti ja paprika. Sulata pavut. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike. Kuori ja raasta inkivääri ja sekoita siihen muut ainekset. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
Suikalepata
500 g naudan sisäpaistia
½ dl öljyä
2 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
pala purjoa
200 g tuoreita herkkusieniä
4 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl fariinisokeria
1 rkl tomaattisosetta
1 rkl timjamia
2 rkl Maizena ruskeakastikesuurustetta
Suikaloi liha, viipaloi sienet ja kaikki kasvikset. Ruskista liha padassa ja lisää sienet sekä kasvikset. Kääntele hetki. Lisää vesi ja mausteet. Keitä 1 tunti ja suurusta. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.