YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 36 - 40 / syyskuu 2009

 

 

viikko 36

 

Nizzan salaatti

400 g kypsiä perunoita (esim. siikliä)

100 g vihreitä papuja keitettynä

3 munaa keitettynä (8 min)

3 - 4 kypsää tomaattia

1 sipuli

1/2 kurkkua

2 prk (à 185/150 g) vaalealihaista tonnikalaa öljyssä

1 ras (100/65 g) anjovisfileitä

1 dl mustia oliiveja

persiljaa tai tilliä

Kastike

1/2 dl sitruunamehua

1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna

1/2 rkl Dijon-sinappia

1/2 rkl sokeria

1/2 tl suolaa

2 rkl hienonnettua persiljaa tai tilliä

1 dl oliiviöljyä

Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Tarkista maku. Valmista sitten salaatti. Viipaloi perunat ja paloittele pavut. Leikkaa munat ja tomaatit lohkoiksi sekä sipuli ohuiksi renkaiksi. Halkaise ja viipaloi kurkku. Valuta tonnikala ja anjovisfileet. Asettele ainekset kauniiksi salaatiksi laakeaan kulhoon. Lisää päällimmäiseksi munalohkoja, anjovisfileitä ja oliiveja. Lusikoi salaatille kastiketta. Koristele persiljalla tai tillillä. Tarjoa lämmitetyn rapeakuorisen maalaisleivän tai patongin kanssa.

 

Hapankaalikeitto

2 isoa sipulia

1 rkl öljyä

1 rkl vehnäjauhoja

9 dl vettä

400 g valkosipulihapankaalia

1 1/2 liha- tai kasvisliemikuutiota

2 rkl siirappia tai hunajaa

1/4 tl valkopippuria rouhittuna

(suolaa)

2 dl punaisia linssejä

Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna kattilassa öljy ja ruskista sipulit. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja kääntele. Lisää vesi, valkosipulihapankaali, liemikuutiot, siirappi ja pippuri. Anna keiton poreilla hiljakseen kannen alla puolen tunnin ajan. Lisää linssit ja keitä vielä puoli tuntia. Tarjoile smetanan kera.

 

Maksakastike

300 g nuoren naudan maksaa

3 salottisipulia (yhteensä 100 g)

1 rkl voita

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1/2 rkl vehnäjauhoja

1 ½ dl lihalientä

1 ½ dl kermaa

2 rkl konjakkia

Poista maksasta kalvo ja kuivaa pinta talouspaperiin. Kuutioi maksa ja kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulit pannulla puolessa ruokalusikallisessa voita. Kumoa sipulit sivuun odottamaan ja ruskista maksakuutiot lopussa voissa. Kumoa sipulit takaisin pannulle ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Ripottele joukkoon vehnäjauhot, kääntele. Lisää lihaliemi ja kerma sekä konjakki. Anna kastikkeen hautua noin 5 minuuttia. Tarjoa kastike juustolla ja yrteillä maustetun perunamuusin sekä puolukkasurvoksen kanssa.

 

Muusi

500 g perunoita

1 dl maitoa

1/2 dl kermaa

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1 dl parmesaania raastettuna

1 dl silputtuja tuoreita yrttejä, esim. persiljaa

Keitä perunat kypsiksi, kaada keitinvesi pois ja survo perunat. Lisää maito, kerma, suola ja mustapippuri. Vatkaa seos kuohkeaksi, lisää tarvittaessa nestettä. Lisää raastettu parmesaanijuusto ja silputut yrtit.

 

 

Omenatorttu

2 munaa

1/2 dl fariinisokeria

3/4 dl sokeria

1 dl kuohukermaa

1 dl juoksevaa margariinia

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

Täyte:

6 - 7 hapahkoa omenaa

Pinnalle:

1 rkl fariinisokeria

2 rkl sokeria

1/2 dl mantelilastuja

1 tl kardemummaa

1/2 dl kuohukermaa

1 muna

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon kuohukerma, juokseva margariini sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Levitä taikina suorakaiteen muotoiseen tai pyöreään vuokaan (vuoan Ø 25–28 cm). Leikkaa omenat ohuehkoiksi viipaleiksi ja levitä piirakan pinnalle limittäin. Kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria. Sekoita sokerit, mantelilastut, kardemumma, kuohukerma ja muna keskenään. Kaada seos tasaisesti piirakan pinnalle. Paista torttua +200 C:ssa uunissa alaritilätasolla noin 25 - 30 minuuttia.

 

 

Viikko 37

 

Kasvis-nuudelikeitto

1 litra vettä

1 rkl tom yam – maustetahnaa

1 sipuli tai purjo

2 tomaattia

300 g kiinankaalia

1 rkl thai-kalakastiketta

1 rkl limemehua

2 chilipalkoa

150 g nuudeleita

1 dl hienonnettua korianteria

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää maustetahna. Kuori ja viipaloi sipuli. Paloittele tomaatti ja suikaloi kiinankaali. Lisää kasvikset keittoon. Mausta keitto kalakastikkeella, limemehulla ja suikaloidulla chilillä. Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää nuudelit sekä korianterit ja anna hautua kypsäksi.

 

Siika-tomaattigratiini

500 g siikaa fileenä

¾ - 1 tl suolaa

3/4 tl mustapippuria

1 limetti

1 dl tuoreyrttisilppua (tilli, ruohosipuli, basilika)

15 kypsää kirsikkatomaattia

1 1/2 dl pizzajuustoraastetta

Halkaise fileet pituussuuntaan. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Rullaa fileesuikaleet ja nosta ne voideltuun uunivuokaan. Uunivuoka saa olla juuri sen kokoinen, että fileet mahtuvat, ei siis liian suuri. Valuta limetistä puristettu mehu kalakiekkojen päälle ja ripottele tuoreyrttisilppu pinnalle. Halkaise pestyt tomaatit. Ripottele tomaatin puolikkaat ja juustoraaste vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 minuuttia.

 

Liha-kasvishöystö

1 rkl öljyä

noin 400 g naudan paistisuikaleita

2 sipulia hienonnettuna

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 tlk tomaattimurskaa

2 porkkanaa

1 pieni parsakaali

1 pieni kukkakaali

2 dl vettä

2 lihaliemikuutiota

2 laakerinlehteä

noin 1/2 tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä sekä persiljaa hienonnettuna

Kuori ja viipaloi porkkanat ja lohko parsakaali sekä kukkakaali kukinnoiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa tai paistokasarissa. Lisää pannulle lihasuikaleet huoneenlämpöisinä ja sipulit. Ruskista kevyesti. Kaada pannulle tomaattimurska. Lisää porkkanaviipaleet ja parsakaali. Huuhtele tomaattitölkki vedellä (2 dl) ja lisää pannulle. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot ja muut mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes liha on mureaa. Lisää persilja. Tarjoa perunasoseen ja raikkaan salaatin kanssa.

 

Täytetty uunibroileri

1 pakastebroileri

1½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

täyte:

200 g pekonia

200 g sipulia

1 sitruunan raastettu kuori

4 dl vaalean leivän murusia

2 dl maitoa

¼ tl valkopippuria

1 dl lehtipersiljaa silppuna

Sulata broileri ja hiero sen pintaan suola ja paprikajauhe. Valmista täyte. Suikaloi pekoni. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista pekonit ja sipulit pannulla. Jäähdytä seos. Sekoita keskenään leivän muruset, maito, pekoni-sipuliseos, sitruunankuori ja mausteet. Laita täyte broilerin sisälle ja sido jalat tiiviisti kiinni. Laita broileri ritilälle uunipellin päälle ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Valele sitä välillä siitä valuvalla nesteellä. Tarjoile keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

Kahvikakku

5 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 1/2 tl leivinjauhetta

2 1/2 tl vaniljasokeria

2 1/2 dl kermaa

3 kananmunaa

150 g voita sulatettuna

1 dl appelsiinituoremehua

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50 - 60 min. Anna kakun jäähtyä 10 min ennen kumoamista. Kakkutaikinasta voi valmistaa myös muffinseja: jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 - 20 min.

 

 

viikko 38

 

Puolukkapiirakka

pohja:

1 muna

1 dl sokeria

1 dl ruokakermaa

75 g voita sulatettuna

1 dl vehnänleseitä

1½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

päälle:

3 dl survottua puolukkaa

½ dl sokeria

1 dl vehnänleseitä

Sekoita muna ja sokeri. Lisää kerma ja voisula. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kaada taikina voideltuun piirasvuokaan. Sekoita puolukkasurvokseen sokeri ja leseet. Kaada puolukkaseos taikinan päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 - 35 min.

 

Selleri-omenaraaste

1 iso juuriselleri

vettä ja suolaa

2 hapahkoa omenaa

kastike:

1 dl kermaviiliä

1 dl majoneesia

2 tl valkoviinietikkaa

ripaus sokeria ja suolaa

Kuori ja suikaloi selleri. Keitä sellerisuikaleita 5 min suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Kuori ja raasta omenat karkealla raastinterällä. Yhdistä ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada se salaatin päälle. Sekoita. Anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.

 

Juustokuorrutettu silakkavuoka

400 g silakkafileitä

½ tl suolaa

1 purjo

½ dl tillisilppua

200 g sulatejuustoa

3 dl maitoa

Mausta silakkafileet suolalla ja käännä ne takaisin kalan muotoon. Lado ne voideltuun uunivuokaan. Suikaloi purjo ja lado silakoiden päälle purjo ja tilli. Kuumenna maito ja sulata siihen sulatejuusto koko ajan sekoittaen. Kaada seos silakoiden päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa perunasoseen kera.

 

Lammas-kasvispata

600 g luista lampaan lihaa

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

5 valkopippuria

8 kiinteämaltoista perunaa

4 porkkanaa

1 palsternakka

1 juuriselleri

1 purjo

5 tomaattia

1 dl persiljasilppua

1 dl minttusilppua

Kuutioi liha annospaloiksi ja laita se kiehumaan lihaliemeen. Keitä 40 min ja lisää kuoritut ja paloitellut juurekset. Keitä 10 min ja lisää suikaloitu purjo ja lohkotut tomaatit. Keitä kypsäksi, noin 30 min ja lisää persilja ja minttu. Tarjoa raikkaan etikkaisen salaatin kera.

 

Kermaan muhennetut punajuuret ruispastan kanssa

400 g ruispastaa

kastike:

700 g raakoja punajuuria

vettä ja suolaa

1 iso hapan omena

50 g voita

3 tl vehnäjauhoja

3 dl ruokakermaa

Keitä punajuuret suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kuori ja raasta ne. Kuori ja raasta omena. Paista punajuuri ja omenaraastetta hetki voissa. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää kerma ja sekoita. Keitä 5 min. Tarjoa keitetyn ruispastan kanssa.

 

 

viikko 39

 

Luumuhilloke

3 kg luumuja

7½ dl vettä

1½ kg hillosokeria

1 sitruunan mehu

2 tl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan kivettömät luumut ja vesi. Keitä kunnes pehmenee. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu ja keitä koko ajan sekoittaen 10 min. Ota kattila pois liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Anna jäähtyä hieman ja tölkitä kuumiin tölkkeihin. Tarjoa paahtoleivän päällä tai liharuokien kera.

 

Suppilovahverokeitto

50 g voita

1 litra perattuja ja revittyjä suppilovahveroita

2 rkl vehnäjauhoja

1 ½ litraa vettä

1 kanaliemikuutio

100 g sulatejuustoa kuutioina

ripaus pippuria

Sulata voi ja hauduta sieniä siinä hetki. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja sulatejuustokuutiot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiehuu. Keitä 5 min. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

Nopeat currysilakat

500 g silakkafileitä

1 tl suolaa

3 dl ruokakermaa

2 rkl makeaa sinappia

2 rkl currya

3 rkl tillisilppua

Suolaa silakkafileet ja käänne ne takaisin kalan muotoon. Nosta ne voideltuun uunivuokaan. Sekoita kermaan sinappi, curry ja tilli. Kaada seos kalojen päälle ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

Lammashöystö

700 g lampaan lapaa

½ dl öljyä

1 iso sipuli

500 g valkokaalia

3 porkkanaa

250 g vihreitä papuja

1 kasvisliemikuutio

2 rkl tomaattisosetta

½ tl valkopippuria

3 - 4 dl vettä

½ dl pihlajanmarjahyytelöä

Kuutioi liha. Puhdista ja kuutioi kasvikset. Ruskista liha padassa. Lisää kasvikset, liemikuutio, tomaattisose, valkopippuri, vesi ja hyytelö. Hauduta kannen alla noin 1 tunti. Tarjoa salaatin ja perunoiden kera.

 

Kinkku-kasviskiusaus

500 g peruna-sipulisuikaleita

500 g pakaste juuressuikaleita

500 g palvikinkkua suikaleina

4 dl ruokakermaa

3 dl juustoraastetta

Laita kerroksittain voideltuun uunivuokaan peruna-sipuliseosta, juuressuikaleita ja kinkkusuikaleita. Kaada päälle kerma ja ripottele juustoraaste pintaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä loppuaikana foliolla, ettei vuoka tummu liikaa. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

 

 viikko 40

 

Pariloitua lohta kuskusin kera

700 g lohifilettä

kuskus:

3 dl kuskusia

3 dl vettä

1 rkl öljyä

200 g pakaste maissia

2 dl lehtipersiljaa silppuna

1 limetin mehu

1 hienonnettu salottisipuli

Valmista kuskus. Kiehauta vesi ja kaada kuskusit veteen. Ota kattila pois liedeltä, sekoita joukkoon öljy ja anna hautua 5 min. Lisää loput aineet ja sekoita. Leikkaa lohifilee perhospihveiksi. Ripottele pannulle karkeaa suolaa ja pariloi lohiperhoset kuivalla pannulla molemmin puolin. Tarjoa kuskusin kera.

 

Mango-porkkanasosekeitto

500 g porkkanoita

2 rkl öljyä

2 rkl punaista thai-currytahnaa

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 tlk (165g) kookoskermaa

2 dl mangososetta

Kuori ja raasta porkkanat. Kuumenna öljy, lisää currytahna ja porkkanaraaste. Sekoittele hetki ja lisää vesi sekä liemikuutio. Keitä 15 min. Lisää kookoskerma ja mangosose. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa ja kuumenna. Tarkista suolaisuus ja tarjoile.

 

Puolukkavaahto

1 rkl liivatejauhetta

½ dl vettä

2 keltuaista

¾ dl sokeria

1 dl vahvaa, laimentamatonta puolukkamehua

2 dl kuohukermaa

2 valkuaista

Liuota liivatejauhe kuumaan vesitilkkaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää puolukkamehu ja liivateseos keltuaisvaahtoon. Kun se on kiisselimäisen paksua, lisää kermavaahto ja valkuaisvaahto. Sekoita nopeasti, mutta mahdollisimman vähän sekaisin. Kaada seos annosmaljoihin ja jäähdytä.

 

Papusalaatti aasialaisittain

½ rapeaa keräsalaattia

400 g vihreitä papuja (pakaste)

1 keltainen paprika

1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

kastike:

2 cm pala inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

3 rkl makeaa chilikastiketta

2 rkl öljyä

1 limetin mehu

Suikaloi salaatti ja paprika. Sulata pavut. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike. Kuori ja raasta inkivääri ja sekoita siihen muut ainekset. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Suikalepata

500 g naudan sisäpaistia

½ dl öljyä

2 porkkanaa

1 varsisellerin varsi

pala purjoa

200 g tuoreita herkkusieniä

4 dl vettä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl fariinisokeria

1 rkl tomaattisosetta

1 rkl timjamia

2 rkl Maizena ruskeakastikesuurustetta

Suikaloi liha, viipaloi sienet ja kaikki kasvikset. Ruskista liha padassa ja lisää sienet sekä kasvikset. Kääntele hetki. Lisää vesi ja mausteet. Keitä 1 tunti ja suurusta. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.