YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 1 - 4 / tammikuu 2010
viikko 1
RAEJUUSTO-NAKKIMUNAKAS
2 rkl öljyä
4 isoa kypsää perunaa
1 sipuli
200 g kuorettomia nakkeja
munaseos:
4 dl maitoa
5 munaa
1 rkl sinappia
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria
1 prk raejuustoa
Valmista munaseos. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja loput aineet. Kuutioi perunat ja sipuli. Ruskista ne öljyssä. Lisää viipaloidut nakit ja ruskista hetki lisää. Lisää munaseos ja sekoittele, kunnes hyytyy. Anna levätä hetki ja koristele persiljalla. Tarjoa salaatin kera.
JOGURTTI-ANANASBROILERI
4 - 6 maustamatonta broilerin rintapalaa
marinadi:
3 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
1 tl suolaa
1 rkl currya
1 rkl paprikajauhetta
ananaskastike:
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 dl ananasmurskaa liemineen
1 rkl juoksevaa hunajaa
! tl suolaa
ripaus currya ja valkopippuria
1 dl hienonnettua persiljaa
Sekoita marinadin ainekset ja kaada se vahvaan muovipussiin. Laita pussiin broilerinpalat ja anna marinoitua yön yli. Laita valutetut broilerinpalat paistopussiin ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 40 min. Sekoita kastikkeen ainekset kylmänä sekaisin. Tarjoa kypsät broilerinpalat kastikkeen, keitetyn riisin ja salaatin kera.
KALA-PINAATTILASAGNE
9 lasagnelevyä
300 g graavilohta viipaleina
pinaattikastike:
1 sipuli
2 rkl öljyä
150 g pakaste pinaattia
1 rkl vehnäjauhoja
2 tlk tomaattimurskaa
1 kalaliemikuutio
½ tl mustapippuria
2 tl sokeria
juustokastike:
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
200 g Mozzarella -juustoraastetta
Valmista pinaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se öljyssä ja lisää pinaatti. Sekoita jauhot pinaattiseokseen. Lisää tomaattimurska, kalaliemikuutio ja mausteet. Hauduta 5 min. Valmista juustokastike. Sekoita öljy ja jauhot kattilassa. Lisää maito ja sekoita. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Keitä 5 min. Lisää juustoraasteesta noin puolet ja sekoita kunnes se on sulanut. Kokoa lasagne. Laita vuoan pohjalle pinaattikastiketta, sen päälle kalaviipaleita ja jonka päälle juustokastiketta. Kokoa lasagne lisäämällä aineksia kerroksittain. Ripottele viimeisenä päälle juustoraaste. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti.
JUUSTOTEELEIVÄT
50 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl juustoraastetta (½ sinihomejuustoa, ½ tavallista)
2 dl kermaviiliä
Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita kermaviili seokseen ja sekoita enää mahdollisimman vähän. Jaa taikina 8 osaan ja taputtele ne pyöreiksi kakkusiksi leivinpaperille. Paista +225 C:ssa uunissa noin 8 - 10 min. Tarjoa esim. aprikoosimarmeladin tai kasvispäällysten kanssa.
NYKYMUMMIN MOKKAPALAT
300 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
1 dl vahvaa kahvia
5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
4 tl leivinjauhetta
kuorrutus:
200 g tummaa suklaata
3 - 4 rkl kuohukermaa
Valmista pohja. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen kahvin kanssa taikinaan. Kaada seos leivinpaperille uunipellin päälle. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä pohja. Kuumenna kerma ja sulata siihen pala kerrallaan suklaa. Sekoita. Levitä suklaa jäähtyneen pohjan päälle. Anna kovettua. Paloittele tarjolle.
viikko 2
JUURESMUREKE
300 g juureksia (esim. lanttu, punajuuri, porkkana, palsternakka)
2 rkl voita
3 dl kermamaitoa
4 keltuaista
4 valkuaista
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
Kuori ja paloittele juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuullota ne voissa ja lisää kermamaito. Hauduta ne pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi massaksi ja jäähdytä. Lisää keltuaiset yksitellen sauvasekoittimella koko ajan sekoittaen ja samoin myös valkuaiset. Mausta sose ja kaada se voideltuun uunivuokaan. Kypsennä vesihauteessa +175 C:ssa uunissa noin 45 - 50 min. Anna vetäytyä hetki ennen kumoamista. Tarjoa kuuman musta- tai verimakkaran kanssa.
HERNESOSEKEITTO
400 g pakaste herneitä
1 iso sipuli
7 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2½ rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
Kiehauta vesi. Lisää herneet, silputtu sipuli ja kasvisliemikuutiot. Keitä herneet kypsiksi ja soseuta keitto. Siivilöi keitto takaisin kattilaan. Sekoita kermaan jauhot ja kaada seos keittoon sekoitellen. Keitä 5 min. Tarjoa keiton kanssa pannulla paahdettuja ruisleipäkuutioita.
MILANON RISOTTO
2 rkl öljyä
1 sipuli
100 g herkkusieniä
100 g palvikinkkua
3 dl risotto riisiä
400 g tomaattimurskaa liemineen
8 dl lihalientä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
1 dl hienonnettua persiljaa
Kuori ja hienonna sipuli. Viipaloi herkkusienet ja suikaloi kinkku. Kuumenna kattilassa öljy, lisää sipuli, viipaloidut sienet ja kinkkusuikaleet. Kuullota ainekset. Lisää riisi ja sekoita hetki. Kaada tomaattimurska liemineen kattilaan ja sekoita. Lisää lihaliemi ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä kypsäksi. Tarjoa juustoraasteen kera.
KAVIAARISILAKAT
700 g silakkafileitä
200 g mätitahnaa
1 ruukku tilliä
10 cm pala purjoa
3 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
Lado fileet nahkapuoli alaspäin työlaudalle. Pursota mätitahna fileille ja rullaa fileet. Asettele fileet voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Suikaloi purjo ja hienonna tilli. Laita ne kalarullien päälle. Sekoita kermaan suola ja kaada seos vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
UUNIOHRAPUURO
4 dl vettä
200 g ohrasuurimoita
1½ dl suikaloituja kuivattuja aprikooseja tai rusinoita
1,2 litraa maitoa
3 rkl voita
1 tl suolaa
½ dl mantelilastuja
Laita suurimot ja kuivatut hedelmäsuikaleet likoamaan veteen yön ylitse jääkaappiin. Voitele uunivuoka. Kaada suurimo-hedelmäseos vuokaan maidon ja mausteiden kanssa. Kypsennä +150 - 175 C:ssa uunissa vähintään 3 tuntia. Peitä puolivälissä foliolla, jos puuro tummuu liikaa. Tarjoa maidon tai mehukeiton kera.
viikko 3
NOPEA PESTOKASTIKE PASTALLE
noin 100 g voita
3 rkl pinjansiemeniä
3 keltuaista
1 ruukku tuoretta basilikaa
4 rkl parmesanjuustoa raasteena
Laita pasta kypsymään. Valmista kastike. Kuumenna kattilassa voi, basilika silppu ja pinjansiemenet. Riko kulhoon keltuaiset ja parmesanraaste. Sekoita sauvasekoittimella ja lisää koneen käydessä voi-pinjansiemen seos. Kaada pastasta vesi pois ja lisää siihen kastike. Koristele muutamalla pinjansiemenellä.
JAUHELIHAPIIRAKKA
pohja:
2 dl vettä
25 g hiivaa
½ tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
täyte:
500 g jauhelihaa
4 sipulia
3 porkkanaa
1 pkt Koskenlaskijajuustoa
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 rkl paprikajauhetta
4 rkl tomaattisosetta
2 valkosipulin kynttä
1 prk kermaviiliä
2 munaa
Valmista pohja. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Sekoita siihen suola, öljy ja jauhot. Anna kohota. Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta porkkanat. Ruskista jauheliha, sipulit ja porkkanaraaste. Lisää seokseen mausteet ja Koskenlaskija pieninä kuutioina. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Jäähdytä hieman, lisää kermaviili ja munat. Kauli taikina leivinpaperille uunipellille ja kaada täyte sen päälle. Paista +225 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa salaatin kera.
BANAANI-CURRYKASTIKE BROILERILLE
4 – 6 broilerin rintapalaa
suolaa
kastike:
25 g voita
2½ rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
ripaus suolaa ja pippuria
1 tl sokeria
1 prk smetanaa
½ banaania
1 tl currya
½ tl timjamia
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
Hiero suola lihoihin ja laita ne uuniin +200 C:seen kypsymään. Valmista kastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita ja lisää maito. Sekoita koko ajan kuumentaen kunnes sakenee. Lisää mausteet, smetana, soseutettu banaani ja soija. Keitä 4 min. Tarjoa broilerin ja keitetyn riisin kera.
KALAMIEHEN PIHVIT
500 g fileoitua kalaa
1 prk ranskankermaa
¾ dl korppujauhoja
1 sipuli
2 munaa
½ tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus valkopippuria
1 ruukku tilliä
Jauha kala monitoimikoneella hienoksi yhdessä ranskankerman kanssa. Ota kalaseos pois monitoimikoneesta ja lisää siihen korppujauhot, hienoksi silputtu sipuli, hienonnettu tilli, munat ja mausteet. Sekoita hyvin. Muotoile massasta tanko, josta leikkaa tasakokoisia pihvejä. Paista ne paistinpannulla kypsiksi ja tarjoa kermaviilikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera.
AMERIKKALAISET MUSTIKKALETUT
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
5 dl piimää
3 munaa
3 rkl voisulaa
5 dl pakaste mustikoita
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat, piimä ja voisula keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi piimäseokseen ja sekoita. Anna taikinan turvota ½ tuntia. Paista pienireikäisessä lettupannussa, taikinaa saa laittaa melko paksulti. Kun letun toinen puoli on paistunut, ripottele pinnalle mustikoita ja käännä letut. Paista toinen puoli. Tarjoa vaahdotetun ranskankerman ja vaahterasiirapin kera.
MANTELIKEKSIT
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 tippaa karvasmanteliöljyä
100 g mantelijauhetta
100 g mantelilastuja
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää karvasmanteli ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Tee taikinasta pellille leivinpaperin päälle kolme pellin pituista tankoa. Painele tankoja hieman matalammaksi. Ripottele koristeeksi hieman mantelilastuja. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 20 min. Leikkaa tangot vinoiksi viipaleiksi ja anna kuivahtaa hetki uunin jälkilämmössä.
viikko 4
HERKKUSIENIPASTA
300 g tuorepastaa
vettä keittämiseen
250 g tuoreita herkkusieniä (portobelloja)
3 rkl voita
3 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 rosmariinin oksa
suola ja mustapippuria
päälle parmesanlastuja
Leikkaa puhdistetut sienet paloiksi. Kuumenna öljy ja voi. Paista sienet. Purista joukkoon valkosipulin kynnet, silppua rosmariinit ja mausta suolalla ja pippurilla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois. Lisää sieniseos kattilaan ja sekoita. Tarjoa parmesanlastujen kera.
TALVINEN POSSUKASTIKE
500 g porsaan sisäfileetä
2 rkl öljyä
1 punasipuli
½ tl rouhittua mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
½ sitruunan mehu
8 – 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
salvian oksa
2½ dl vettä
2 dl ruokakarmaa
3 rkl maizena-kastikejauhetta
Viipaloi liha ohuiksi viipaleiksi ja ruskista viipaleet padassa. Lisää pataan suikaloidut sipulit, mausteet, tomaatit ja vesi. Hauduta 20 min. Lisää kerma ja kiehauta. Suurusta kastikesuurusteella. Tarjoa juureshöystön kera.
JUURESHÖYSTÖ
2 isoa porkkanaa
pala lanttua
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
10 cm pala purjoa
5 – 6 perunaa, kiinteämaltoisia
öljyä
1 kasvisliemikuutio
1 tl inkivääriä
1 tl siirappia
2 dl vettä
Kuori ja kuutioi kaikki juurekset ja suikaloi purjo. Kuullota kasvikset, paitsi peruna, öljyssä. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet. Hauduta 15 min. Lisää peruna ja hauduta vielä noin 15 min. Tarjoa possupadan kanssa.
MINESTRONEKEITTO
150 g pekonia
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 litra vettä
1 kanaliemikuutio
rouhittua mustapippuria
½ sitruunan mehu
1 dl pienikokoista pastaa
2 pussia pakaste juureksia suikaleina
1 kesäkurpitsa suikaleina
1 pussi pakaste herneitä
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Suikaloi pekoni ja ruskista se kattilassa. Lisää sipulisilppu ja valkosipulit. Lisää mausteet, neste, tomaattimurska ja pasta. Keitä 5 min. Suikaloi kesäkurpitsa ja lisää kaikki kasvikset kattilaan. Keitä vielä 8 - 10 min. Tarjoa tuoreen leivän kera.
LÄMMIN KALASALAATTI
8 perunaa
4 rkl pestoa
pala purjoa
1 ruukku rucolaa
400 g lohta
suolaa ja mustapippuria myllystä
kastike:
1 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
ripaus sitruunapippuria
Valmista kastike mittaamalla kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Keitä perunat kypsiksi. Mausta kalat suolalla ja pippurilla. Viipaloi kala. Paista kalat uunissa grillivastuksen alla nopeasti lähes kypsiksi. Viipaloi perunat ja lado ne lautaselle. Sivele perunat pestolla. Asettele rucola ja suikaloitu purjo perunoiden päälle. Laita kalat annoksen päälle ja pirskottele hieman kastiketta päälle.
SUKLAINEN CAPPUCINOVAAHTO
½ l maustamatonta jogurttia
150 g rouhittua maitosuklaata
1 rkl vaniljasokeria
1 pss (12,5g) cappuccino-jauhetta
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Sekoita jogurttiin rouhittu suklaa ja vaniljasokeri. Vaahdota vaniljakastike ja mausta se cappuccino-jauheella. Nostele vaahto jogurtinjoukkoon ja kaada tarjoilumaljaan. Koristele suklaalastuilla.