YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 40 - 43 / lokakuu 2010

 

viikko 40:

 

PUNAJUURI-BROILERILAATIKKO

1 dl pitkäjyväistä riisiä

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 kg raakoja punajuuria

1 sipuli

500 g broilerin suikaleita

1 tl timjamia

1 tl yrttisuolaa

2 rkl öljyä

3 dl ruokakermaa

pinnalle vuohenjuustoa ohuina viipaleina

Keitä pitkäjyväiset riisit puolikypsiksi kasvisliemessä. Kuori ja raasta punajuuret. Suikaloi sipuli. Ruskista broilerin palat öljyssä ja mausta ne. Lado ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja kaada kerma päälle. Kypsennä folion alla +200 C:ssa uunissa noin 45 min. Ota folio pois, lado pinnalle vuohenjuustoviipaleet ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

SIPULISALAATTI

2 isoa sipulia

2 isoa punasipulia

1 purjo

5 dl vettä

½ tl suolaa

1 dl viipaloituja mustia oliiveja

1 ruukku rapeaa salaattia

kastike:

3 rkl öljyä

4 rkl sitruunamehua

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 valkosipulin kynsi

ripaus suolaa

Valmista kastike. Kuori ja raasta valkosipuli. Sekoita öljyn joukkoon sitruunamehu, hunaja, valkosipuli ja suola. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta sipulit suolalla maustetussa vedessä. Valuta ne ja kaada kulhoon. Kaada kastike vielä lämpimien kasvisten päälle. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Sekoita juuri ennen tarjoilua oliivit joukkoon ja kaada seos salaattipedille laakealle vadille.

 

NOPEAT JAUHELIHA-ENCHILLADAT

500 g naudan jauhelihaa

1 pussi taco-mausteseosta

1 rkl öljyä

450 g pakaste vihanneksia, Meksikolainen seos

1 tlk salsaa

1 tlk cheddarjuustodippiä

8–10 vehnätortillaa

Ruskista jauheliha ja mausta se. Lisää sen joukkoon pakaste vihannekset ja salsa. Hauduta hetki. Levitä täyte tortillojen päälle, valuta kuumennettua juustodippiä päälle ja rullaa tortillat rullalle. Tarjoa heti.

 

NOPEA KALAKEITTO

7 dl vettä

2 kalaliemikuutiota

1 laakerilehti

1 ruukku tilliä

500 g peruna-sipuliseosta

600 g perattua kalaa filee

3 dl ruokakermaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kalaliemikuutiot, laakerinlehti, hienonnettu tilli, peruna-sipuliseos ja pilkottu kala. Hauduta hiljalleen juuri ja juuri kiehuvassa vedessä 10 min. Lisää kerma ja hauduta vielä 5 min. Tarjoa paahdetun saaristolaisleivän kera.

 

AURINGONKUKKALEIPÄSET

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1½ dl kuorittuja auringonkukansiemeniä

2 tl sokeria

100g sulatettua voita

1 tl suolaa

2 dl ruishiutaleita

noin 8–9 dl vehnäjauhoja

Pinnalle: sulaa voita ja auringonkukansiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää hiutaleet, auringonkukansiemet, mausteet ja sula voi. Alusta vehnäjauhot joukkoon. Taikina saa jäädä hieman löysähköksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Levitä ja taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, koko pellin kokoiseksi levyksi. Anna leivän kohota 30 min. Sivele se sulalla voilla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista leipänen + 225 C:ssa uunissa noin 10 - 12 min.

 

BANAANI-INKIVÄÄRIPAISTOS

taikina:

2 dl vehnäjauhoja

1½ dl kaurahiutaleita

1 dl sokeria

130 g sulatettua voita

täyte:

5 banaania

50 g kuorittua tuoretta inkivääriä

2 tl kanelia

Valmista taikina. Sekoita sulatetun voin joukkoon muut aineet. Painele puolet taikinasta piirasvuoan pohjalle. Raasta inkivääri. Soseuta banaani ja sekoita siihen inkivääriraaste ja kaneli. Levitä seos pohjan päälle. Ripottele loppu taikina pintaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 25 min. Tarjoa vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.

 

viikko 41:

 

KASVIS-JAUHELIHAPIHVIT

500 g jauhelihaa

200 g keitettyä porkkanaa

200 g keitettyä perunaa

200 g keitettyä juuriselleriä

1 sipuli

2 kananmunaa

1½ tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

Raasta juurekset. Kuori ja hienonna sipuli. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Muotoile massasta tasakokoisia pihvejä. Paista pannulla tai uunissa +225 C:ssa noin 25 - 30 min.

 

BROILERINMAKSAHÖYSTÖ

400 g broilerinmaksaa

150 g palvikylkeä

1 sipuli

1½ rkl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

1 pussi pitkiä pakastepapuja

 2 dl vettä

Kuutioi palvikylki ja sipuli. Ruskista ne lihan omassa rasvassa. Ota lihat ja sipuli pois pannulta. Ruskista kevyesti broilerin maksa. Ota maksa pois pannulta. Laita pannulle palvikylki, sipulit ja vehnäjauhot. Sekoita. Lisää vesi ja hauduta 5 min. Lisää suola, puolitetut pavut ja maksa. Hauduta 5 min. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

SAVULOHIKIUSAUS

10 perunaa

1 sipuli

¼ tl mustapippuria

350 g kylmäsavulohta

3 dl kerma-maitoa

2 dl mozzarellajuustoa

Kuori ja suikaloi perunat ja sipuli. Suikaloi kala. Lado ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma-maito päälle. Ripottele pinnalle juusto. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

PUNAJUURISALAATTI

4 keskikokoista etikkapunajuurta

2 isoa omenaa

10 cm:n pala purjoa

kastike:

2 rkl öljyä

2 tl sitruunanmehua

ripaus suolaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

Raasta punajuuret karkealla raastinterällä. Kuori ja raasta omenat. Suikaloi purjo. Yhdistä kaikki ainekset. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista hyvin. Kaada kastike salaatin joukkoon ja sekoita.

 

RAEJUUSTOPAISTOS

2 dl maitoa

½ dl smetanaa

½ dl vehnäjauhoja

300 g raejuustoa

½ dl sokeria

2 kananmunaa

3 rkl mantelilastuja

250 g omenaraastetta

Sekoita munien rakenne rikki ja lisää sinne loput aineet. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 200 C:ssa uunissa noin 30–35 min. Tarjoa haaleana esim. omenasoseen kera.

 

viikko 42:

 

LINSSIKEITTO

10 cm:n pätkä purjoa

2 rkl öljyä

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

250 g jauhoista perunaa

1½ dl punaisia linssejä

1 dl silputtua persiljaa

Kuori ja raasta perunat. Suikaloi purjo ja kuullota se öljyssä. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja perunaraaste. Keitä 5 min. Lisää linssit ja keitä vielä 15 min. Lisää persilja ja tarkista suolaisuus. Tarjoa juustovoileipien kera.

 

NOPEA TONNIKALAKASTIKE PASTALLE

100 g juuriselleriä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

200 g veteen säilöttyä tonnikalaa

1 tlk tomaattimurskaa

1 dl vettä

1 kalaliemikuutio

1 tl timjamia

Kuori ja raasta selleri. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia öljyssä hetki. Lisää tonnikala, tomaattimurska, vesi ja kalaliemikuutio. Mausta kastike. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn pastan kera.

 

KOKONAINEN UUNIBROILERI

1 kokonainen maustamaton broileri

marinadi ja mausteseos:

1 rkl vaaleaa balsamico-kastiketta

2 rkl tomaattisosetta

1 rkl makeaa sinappia

1 tl suolaa

6 valkosipulin kynttä

1 dl öljyä

pinnalle:

1 dl murskattuja maissilastuja

1 dl parmesan-juustoraastetta

Valmista marinadi. Kuori ja raasta valkosipulin kynnet. Yhdistä siihen kastikkeen muut ainekset. Halkaise broileri ja hiero siihen mausteseos. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ja huoneenlämmössä ennen paistamista noin 1 tunti. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 40 min. Sekoita juustoraaste ja maissilastumurska keskenään. Ripottele seos broilerin pintaan ja kypsennä +225 C:ssa uunissa vielä 15 min. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.

 

RAPSAKKA SALAATTI

1 ruukku jääsalaattia

2 lehtisellerin vartta

½ punasipulia

1 dl pakastemaissia

öljykastikettä

Suikaloi salaatti, sellerin varret ja punasipuli. Yhdistä ainekset ja kaada liraus kastiketta päälle.

 

MUROTAIKINAPOHJAINEN PUOLUKKAPAISTOS

taikina:

150 g margariinia

½ dl sokeria

1 muna

2 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

päälle:

5 dl puolukoita

rahkaseos:

250 g maitorahkaa

1 dl maitoa

1 muna

1 tl vaniljaseokria

3 rkl fariinisokeria

Valmista taikina. Vatkaa vaahdoksi pehmeä margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. taputtele taikina voiteltuun piirasvuokaan pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle puolukat. Valmista rahkaseos. Sekoita rahkan joukkoon kaikki muut ainekset ja kaada seos puolukoiden päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35–40 min.

 

viikko 43:

 

KASVISVUOKA

4 perunaa

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

5 tomaattia

1 iso munakoiso

200 g mozzarellajuustoa

3 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja pippuria

130 g parmesanjuustoa lastuina

Kuori ja viipaloi perunat. Suikaloi paprikat. Viipaloi tomaatit, munakoiso ja mozzarella. Lado kaikki kasvikset ja viipaloitu mozzarella kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja ripottele joka väliin hieman suolaa ja pippuria. Laita parmesan lastut päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa liha- tai kalaruoan tai esim. broilerin lisukkeena.

 

KOKONAINEN UUNIBROILERI

1 iso raaka maustamaton broileri

4 kokonaista valkosipulia

4 rkl hunajaa

2 dl konjakkia

suolaa hieman

Täytä broilerin valkosipulin kynsillä. Voitele broilerin pinta hunajalla ja ripottele hieman suolaa pintaan.. Sido koivet kiinni. Pane broileri kannelliseen uunivuokaan tai peitä vuoka foliolla tiiviisti. Kaada konjakki vuokaan. Laita vuoka +200 C:seen uuniin ja kypsennä 1½ tuntia. Poista kansi vasta juuri ennen tarjoilua. Tarjoa kasvisvuoan ja salaatin kera.

 

PUNAINEN KALAKEITTO

500 g pakaste seitä tai muuta vaaleaa kalaa fileenä

1 ruukku ruohosipulia

1 punasipuli

1 valkosipulin kynsi

1 chili siemenineen

2 cm:n pala tuoretta inkivääriä

öljyä

1 rkl vehnäjauhoja

2 tlk tomaattimurskaa

1 kalaliemikuutio

1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

1 laakerin lehti

Sulata kala. Huuhdo ruohosipuli ja hienonna se. Suikaloi punasipuli ja raasta valkosipulin kynsi. Suikaloi chili ja inkivääri. Kuullota kasviksia hetki öljyssä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää kalaliemikuutio, valutettu tomaattimurska, timjami ja laakerinlehti. Hauduta 15 min. Lisää paloiteltu kala ja anna hautua vielä 10 min. Tarjoa lämpimien juustovoileipien kera.

 

MARINOIDUT TOMAATIT

4 pihvitomaattia

3 valkosipulin kynttä tai yksi kokonainen kynnetön

3 rkl hienonnettuja tuoreita yrttejä

½ chilipalko

1 dl lehtipersiljan revittyjä lehtiä

3 rkl oliiviöljyä

merisuolaa ripaus

Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Suikaloi chili. Viipaloi tomaatit. Lado ainekset kerroksittain kulhoon ja ripottele päälle öljy sekä suola. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa ja ota tomaatit tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön maustumaan.

 

RAHKA-APRIKOOSI TÄYTTEINEN JUUSTOKAKKU

pohja:

250 g murokeksejä

100 g sulatettua voita

täyte:

400 g maustamatonta rahkaa

300 g ranskankermaa

1 kananmuna

¾ dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl perunajauhoja

1 tlk aprikoosin puolikkaita

Valmista pohja. Hienonna keksit ja lisää muruihin sulatettu voi. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Yhdistä kaikki muut täytteen aineet paitsi aprikoosi vatkaamalla ne sähkövatkaimella sekaisin. Kaada seos vuokaan. Suikaloi aprikoosit ja asettele ne rahkaseoksen päälle vuokaan tasaisesti. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä ja irrota kakku vuoasta.

 

FOCACCIALEIPÄ

7 dl maitoa

3/4 pkt tuorehiivaa

2 tl suolaa

1 rkl sokeria

1 dl öljyä

noin 13–14 dl vehnäjauhoja

voiteluun ja koristeluun:

3–4 punasipulia

1 dl öljyä

25–30 kivetöntä oliivia

suolahiutaleita

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja sekoita siihen suola, sokeri ja öljy. Sekoita jauhot taikinaan. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille. Ripottele leivän päälle hieman jauhoja ja taputtele ne vajaan cm:n paksuisiksi. Kohota. Valmistele sillä välin täytettä. Kuori ja suikaloi punasipulit. Puolita oliivit. Voitele focacciot öljyllä, asettele päälle sipulit ja oliivit. Ripottele päälle hieman suolahiutaleita. Paista +225 C:ssa uunissa noin 10 min.