YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 44 - 47 / marraskuu 2010

 

viikko 44:

 

SAVULOHIPASTA

300 g tagliatelleä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 rkl öljyä

1½ dl kuivaa valkoviiniä

2 dl ruokakermaa

300 g lämminsavulohta

mustapippuria

tilliä

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota se pehmeäksi öljyssä. Lisää viini ja keitä seos kokoon niin, että viiniä on jäljellä vain puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää kerma ja mausteet. Paloittele lohi ja lisää se lopuksi kastikkeeseen tillin kanssa. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

 

RAIKAS SALAATTI

1 ruukku rapeaa salaattia

1 dl hillosipuleita

½ tuore kurkkua

1 dl persijasilppua

Piparjuurikastike:

2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa

1 rkl raastettua piparjuurta

2 tl sokeria

1 tl sinappia

¼ tl suolaa

Suikaloi salaatti ja kurkku. Halkaise hillosipuli. Yhdistä salaatin ainekset. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoile heti.

 

KIIREISEN HERNEKEITTO

1 pkt amerikan pekonia

1 sipuli

1 l vettä

1½ lihaliemikuutiota

400 g pakasteherneitä

2 rkl Dijon-hunajasinappia

1/3 tl mustapippuria

1 dl kermaa

Leikkaa pekoni pieniksi suikaleiksi. Paistaa niitä kattilassa kunnes ne ovat rapeita. Lisää kattilaan silputtu sipuli ja kääntele hetki. Lisää vesi, liemikuutio, herneet,  sinappi , pippuri ja kerma. Keitä 10 min. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

BROILERIPIHVIT

2 dl kermaviiliä

2 dl korppujauhoja

500 g broilerin jauhelihaa

1 muna

1 sipuli

1½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl jauhettua inkivääriä

ripaus valkopippuria

2 tl sitruunamehua

1 dl silputtua persiljaa

Turvota korppujauhot kermaviilissä. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita. Muotoile taikinasta 5 pitkää tankoa märällä leikkuulaudalla ja leikkaa ne yhtä suuriin paloihin. Muotoile pihveiksi ja paista joko pannulla. Tarjoa lisukkeena paistettuja sipulirenkaita ja perunalohkoja.

 

PINAATTI-FETAJUUSTOPIIRAS

Pohja:

150 g margariinia

2½ dl vehnäjauhoja

½ dl kaurakuituja

1 tl suolaa

½ dl kylmää vettä

Täyte:

250 g tuoretta pinaattia

200 g fetajuustoa

4 munaa

1½ dl ruokakermaa

1 rkl vehnäjauhoja

1 valkosipulin kynsi

¼ tl mustapippuria

2 dl mozzarellajuustoa raasteena

Valmista pohja. Nypi margariini, jauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi, älä vaivaa. Anna taikinan hetki levähtää ja taputtele se sitten voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjaa +225 C:ssa uunissa noin 15 min. Valmista täyte. Poista pinaateista lehtiruodit, suikaloi ne ja paista ne nopeasti pannulla. Murenna feta kulhoon. Lisää munat, kerma, jauhot, murskattu valkosipulin kynsi ja pippuri. Sekoita ja lisää pinaatti. Kaada seos vuokaan pohjataikinan päälle, ripottele päälle juustoraaste ja kypsennä +200 C:ssa vielä noin ½ tuntia.

 

 

viikko 45:

 

LAMMAS-APRIKOOSIPATA

450 g lampaanlihaa kuutioina

2 rkl öljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

4 dl lihalientä

200 g kesäkurpitsaa kuutioina

400 g säilykeaprikooseja

Kuori ja silppua sipuli. Ruskista lihakuutiot ja sipulit padassa 2 - 3 erässä. Lisää murskatut valkosipulin kynnet ja muut mausteet sekä lihaliemi. Hauduta hiljalleen tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Lisää kesäkurpitsa kuutiot ja hauduta 15 min. Lisää aprikoosin puolikkaat ja hauduta vielä 15 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

ROSMARIINI-BROILERIA

400 g broilerin rintafileitä

3 rkl sitruunamehua

3 rkl tuoretta rosmariinia

1 tl raastettua sitruunan kuorta

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

3 rkl öljyä

3 rkl kapriksia

1 tlk smetanaa

Nuiji rintafileitä varovasti ohuemmiksi. Sekoita sitruunamehuun silputtu rosmariini. Laita seos broilerin palojen päälle ja anna niiden maustua pari tuntia jääkaapissa. Sekoita korppujauhoihin sitruunankuori ja suola. Pyyhi broilereista liika marinadi pois. Leivitä broilerinfileet korppujauhoseoksessa ja paista ne öljyssä kypsiksi. Sekoita smetanaan kaprikset. Tarjoa kaprisseoksen ja keitetyn riisin kanssa.

 

 JAUHELIHA-JUURESKASTIKE

200 g raakaa punajuurta

200 g porkkanaa

100 g juuriselleriä

1 iso sipuli

50 g margariinia

500 g paistijauhelihaa

3 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 tl sitruunapippuria

1 dl smetanaa

Kuori kaikki juurekset ja raasta ne yhdessä sipulin kanssa. Kääntele kasviksia pannulla hetki, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää jauheliha ja jatka hetki paistamista. Tyhjennä pannu kattilaan ja lisää vesi, lihaliemikuutio ja sitruunapippuri. Hauduta  40 min. Lisää lopuksi smetana ja tarkista suolaisuus. Tarjoa keitetyn, vihreän pastan kanssa.

 

SIEMENINEN JA PÄHKINÄINEN KAALISALAATTI

400 g keräkaalia

1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä

1 dl auringonkukansiemeniä

½ dl pinjan siemeniä

227 g ananasmurskaa

1 dl hienonnettua persiljaa

½ dl öljykastiketta

Raasta kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi ja sekoita sen joukkoon loput aineet.

 

TOSCA-ANANASLEIVOKSET

Pohja:

4 munaa

2 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

100 g sulatettua voita

1 dl maitoa

Pohjan päälle

2 tlk (á 227 g) ananaspaloja

Kuorrutus:

150 g voita

¾ dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1 dl maitoa

150 g mantelilastuja

Valmista pohja vatkaamalla munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet ja sulatettu voi vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina noin 30 x 35 cm kokoiseen vuokaan. Levitä ananakset taikinan päälle. Kypsennä pohjaa +225 C:ssa uunissa noin 8 - 10 min. Kiehauta kattilassa kaikki muut kuorrutuksen aineet paitsi mantelilastut. Ota kattila pois levyltä ja lisää mantelilastut. Kaada seos puolikypsän levyn pinnalle. Kypsennä vielä 5 - 8 min uunin ylätasossa. Jäähdytä levy ja leikkaa paloiksi.

 

 

viikko 46:

 

PERUNA-SAVUKALALEIVÄT

6 - 8 viipaletta ruisvuokaleipää

6 keitettyä perunaa

kalaseos:

400 g perattua lämminsavukalaa

½ pientä sipulia

½ dl silputtua tilliä

1 tl dijonsinappia

1 dl ranskankermaa

½ dl majoneesia

Valmista kalaseos maustumaan. Sekoita perattuun savukalaan silputtu sipuli, tilli, sinappi, ranskankerma ja majoneesi. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Viipaloi kuoritut perunat. Paahda ruisvuokaleivät. Voitele ne kevyesti ja asettele niille perunaviipaleita limittäin tasaisesti. Annostele päälle savukalaseosta ja tarjoa heti.

 

PINAATTIPASTA

400 g tuorepastaa

2 salottisipulia

3 valkosipulin kynttä

3 rkl öljyä

300 g pakastepinaattia

150 g mustaa Koskenlaskija sulatejuustoa

½ dl vettä

½ tl rouhittua mustapippuria

(suolaa)

Valmista kastike. Kuori ja silppua sipulit ja murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Kuullota ne öljyssä kattilassa. Lisää pinaatti kattilaan ja kääntele hetki. Lisää kuutioitu juusto, vesi ja pippuri. Hauduta kunnes juusto on sulanut. Sekoita kattilaan kastikkeen joukkoon pakkauksen ohjeen mukaan keitetty pasta. Tarjoa heti raikkaan salaatin kera.

 

KAALI-JAUHELIHAVUOKA

500 g kukkakaalia

500 g parsakaalia

jauhelihaseos:

1 sipuli

500 g jauhelihaa

1 tlk tomaattimurskaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

juustoseos:

4 dl juustoraastetta

1 dl ruokakermaa

2 kananmunaa

Paloittele kaalit kukinnoiksi ja keitä niitä vähässä vedessä noin 3 min. Valuta ne hyvin. Valmista jauhelihaseos. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää tomaattimurska, suola ja pippuri. Hauduta hetki, että liika neste haihtuu pois. Valmista juustoseos. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siihen kerma ja juustoraaste. Laita voideltuun uunivuokaan kaalit ja kaada päälle jauheliha seos. Kypsennä seosta +225 C:ssa uunissa  15 - 20 min. Ota vuoka uunista ja nosta uunin lämpötila +250 C:seen. Laita juustoseos ruoan pinnalle. Kuorruta uunissa vielä noin 5 min. kunnes juusto on saanut väriä.

 

BROILERIN FILEEPIHVIT

4 broilerin fileepihviä

1 rkl juustokuminaa

1 rkl rosépippureita

½ dl öljyä

2 rkl limetin mehua

1 tl suolaa

1 tl timjamia

1 limetti viipaleina

Rouhi huhmareessa juustokuminan siemeniä ja rosépippuria hieman. Sekoita kulhossa öljy, limetin mehu, suola ja mausteet. Kääntele fileet mausteseoksessa ja laita ne uunivuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Viipaloi limetti ja asettele viipaleet lihojen päälle. Tarjoa maalaisranskalaisten seurana.

 

OMENA-PEKAANIPIIRAS

taikina:

4 dl vehnäjauhoja

125 g voita

¼ tl suolaa

3 rkl kylmää vettä

täyte:

6 - 8 hapahkoa omenaa

2 dl pekaanipähkinöitä

2 rkl Maizenaa

1 dl vaahterasiirappia

Valmista taikina. Nypi kylmään voihin jauhot ja suola. Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja laita taikina jääkaappiin lepäämään. Valmista täyte. Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa. Ota taikinasta 1/3 osa kantta varten erikseen. Kauli loppu taikina levyksi ja vuoraa sillä voideltu, korkeareunainen piirasvuoka. Laita täyte vuokaan. Kauli loppu taikina kanneksi. Pistele kanteen reikiä haarukalla. Paista piirasta +175 C:ssa uunissa, alatasossa, noin 1 tunti. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen kera.

 

viikko 47:

 

Merellinen keitto

2 rkl öljyä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

½ fenkolia

1 dl paloiteltuja vihreitä papuja

1 tlk tomaattimurskaa

6 dl vettä

2 kalaliemikuutiota

3 dl valkoviiniä

200 kalaa fileenä

250 g kuorittuja katkarapuja

1 tlk säilöttyjä simpukoita

1 tl paprikajauhetta

1 tl sitruunapippuria

½ dl tillisilppua

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi fenkoli ja sulata pakaste pavut. Kuullota sipuleita öljyssä hetki ja lisää loput kasvikset. Lisää vesi, kalaliemikuutiot ja valkoviini. Keitä 10 min ja lisää kala paloiteltuna. Keitä 5 min ja lisää katkaravut ja simpukat. Kuumenna keitto ja lisää tilli. Tarjoa patongin tai juustopuustisten kera.

 

JUUSTOPUUSTISET

250 g pakastevoitaikinaa

täyte:

1 kananmuna

1 dl hienoksi raastettua Mustaleima emmentalia

1 dl sinihomejuustomurusia

1 tl paprikajauhetta

Valmista täyte. Vatkaa munan rakenne kevyesti rikki ja sekoita siihen loput aineet. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy (20x40 cm). Levitä täyte levyn päälle ja rullaa. Leikkaa taikarullasta viistosti paloja kuten korvapuusteja tekisit. Asettele ne leivinpaperille leveämpi puoli alaspäin ja paina keskusta alas. Voitele munalla ja paista +250 C:ssa noin 5 min.

 

PIPPURISET LIHAKÄÄRYLEET

6 nuijittua porsaan ulkofileeleikettä

1 Musta Pekka-juusto

1 tl murskattuja viherpippureita

2 rkl öljyä

3 dl ruokakermaa

1 rkl soijakastiketta

Levitä lihat työlaudan päälle ja jaa juusto lihoille. Levitä huoneenlämpöinen juusto veitsellä leikkeille ja ripottele viherpippurit päälle. Rullaa leikkeet ja kiinnitä ne cocktailtikulla. Ruskista lihat pannulla joka puolelta. Kaada päälle kerma ja soija. Hauduta tiiviin kannen alla noin 30 min. Suurusta liemi tarvittaessa ruskeakastikesuurusteella. Tarjoa perunasoseen kera.

 

UUNIPERUNAPIDOT

Perunoiksi isoja Rosamunda-perunoita 2 kpl per ruokailija

Täyte 1:

2 dl ranskankermaa

1 salottisipuli

1 rkl tilliä silppuna

150 g kylmäsavulohta

Suikaloi kylmäsavulohi ja silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Täyte 2:

1 dl ranskankermaa

1 dl smetanaa

150 savuporoa

3 rkl herkkukurkkukuutioita

1 rkl kapriksia

Kuutioi savuporo pieniksi kuutioiksi ja lisää siihen loput aineet.

Täyte 3:

2 dl turkkilaista jogurttia

10 cm:n pala tuorekurkkua

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

1/3 tl suolaa

Raasta kurkku karkealla raastinterällä. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.

Valmista täytteet jääkaappiin maustumaan ennen perunoiden kypsentämistä. Pese perunat huolellisesti ja kääri ne folioon. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa foliosta pikkulusikalla syötäväksi täytteiden kera.

 

SITRUUNAKIISSELI

5 dl vettä

½ dl sokeria

1 kananmuna

3 rkl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

1 dl sitruunamehua

1½ dl vispikermaa

Mittaa kattilaan kylmä vesi, sokeri, muna ja perunajauhot. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee, älä keitä. Jäähdytä kiisseli ja lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita se kiisselin joukkoon.