YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 48 - 52 / joulukuu 2010

 

viikko 48:

 

MAKKARAKEITTO

½ purjoa

2 pussia pakaste juureksia suikaleina

6 perunaa

1 chilipalko

400 g tomaattimurskaa

2 lihaliemikuutiota

1 litra vettä

400 g voimakasmausteista lenkkimakkaraa

Kuori ja suikaloi purjo ja perunat. Suikaloi chilipalko. Kuumenna öljy, lisää chili ja kiehauta. Lisää purjo, perunat, tomaattimurska, liemikuutiot ja vesi. Keitä 15 min. Lisää pakastesuikaleet ja keitä 5 min. Lisää paloiteltu makkara ja kuumenna. Jos keitto on mielestäsi liian sakeaa, lisää vettä.

 

UUNIJUUREKSET

3 porkkanaa

1 palsternakka

4 raakaa punajuurta

4 perunaa

1 juuriselleri

muutama valkosipulinkynsi

½ dl öljyä

1 tl rosmariinia

1 tl suolaa

Kuori ja paloittele juurekset ja kuori valkosipulin kynnet. Sekoita kasvikset, öljy ja mausteet kulhossa. Laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Kääntele niitä välillä. Tarjoa kalan tai lihan kanssa.

 

UUNILOHI

noin 600 g lohifilettä

2 tl wasabi-tahnaa

1½ dl sesamin siemeniä

Leikkaa lohifileet 4 annospalaan. Sivele jokainen pala wasabilla. Mittaa sesaminisiemenet lautaselle ja kastas lohipalan wasabipuoli siemeniin. Laita kalapalat voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +225 C:ssa uunissa 20 - 25 min.

 

KARJALANPAISTI

800 g karjalanpaistilihaa

2 punasipulia

4 porkkanaa

pala juuriselleriä

4 raakaa punajuurta

1½ tl suolaa

10 maustepippuria

1 pullo tummaa olutta

vettä

Kuori ja lohkoa kaikki kasvikset. Laita uuninkestävään vuokaan kerroksittain lihaa, kasviksia ja mausteita. Kaada päälle olut ja sen verran vettä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä +150 C:ssa uunissa 2 tuntia. Tarjoa kuoripäällisten perunoiden ja kaaliraasteen kera.

 

PIKKUJOULUN PIPARIKIERTEET

600 g lehtitaikinaa

100 g ohuen ohuita piparkakkuja

1 rkl kardemummaa

Sulata ja kauli lehtitaikina noin 25 x 55 cm levyksi. Murusta piparit ja sekoita muruihin kardemumma. Levitä seos taikinalle ja rullaa tiukalle kierteelle. Leikkaa rulla noin 25–30 palaan ja kypsennä +225 C:ssa uunissa kauniin vaalean ruskeiksi.

 

JOULUN HEDELMÄKAKKU

65 g sukaattia

65 g appelsiininkuoria

75 g punaisia sokerikirsikoita

1 dl sultana rusinoita

1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna

1 dl mantelirouhetta

1 dl pähkinärouhetta

2 dl vaaleaa rommia

200 g voita

1 dl tummaa sokeria

1 dl vaaleaa sokeria

3 kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl neilikkaa

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

Sekoita kulhossa kuivatut hedelmät, manteli ja pähkinärouhe. Kaada rommi päälle ja anna maustua yön yli. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja kaada se sekoittaen taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti. Kumoa kakku ja jäähdytä se. Kiedo folioon ja anna maustua viikon verran jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

 

viikko 49:

 

VAALEAT MINIPITSAT

pohjat:

2 dl vettä

25 g hiivaa

3 rkl öljyä

½ tl suolaa

4–4½ dl vehnäjauhoja

täyte:

2 rkl öljyä

2 kypsää päärynää

200 g sinihomejuustoa

1 tl pitsamaustetta

Valmista pohja. Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva, öljy ja suola. Alusta jauhot joukkoon ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 32 palaan ja kauli ne pieniksi pyöreiksi pitsasiksi. Sivele taikinan palat öljyllä. Kuori ja suikaloi päärynät ja murusta juusto. Levitä jokaiselle pikku pitsalle päärynää ja sinihomejuustoa. Ripottele hieman pitsamaustetta pinnalle. Paista +225 C:ssa uunissa noin 8–10 min.

 

MEHEVÄ APPELSIINIKAKKU

200 g margariinia

2 dl sokeria

3 munaa

½ tl appelsiiniaromia

3 dl vehnäjauhoja

1 appelsiinin raastettu kuori

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

kostutus:

1 dl sokeria

2 appelsiinin mehu

kuorrutus:

valmista tomusokeri kuorrutusta ja appelsiininkuoriraastetta

Valmista kakku. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää appelsiiniaromi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja appelsiinikuori. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtoreunaiseen kakkuvuokaan. Kypsennä 175 C:ssa uunissa noin 50 min. Valmista kostutusseos. Kiehauta appelsiinin mehu ja sokeri. Ota jäähtynyt kakku pois vuoasta ja kostuta se. Anna vetäytyä yön yli ja koristele se kuorrutuksella ja appelsiinin kuoriraasteella.

 

ERILAINEN PYTTIPANNU

8 kypsää perunaa

6 ruisleipäviipaletta

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

3 rkl öljyä

300 g kuorettomia nakkeja

1½ dl maustekurkkua kuutioina

1 kananmuna per ruokailija

Kuutioi perunat ja leipä. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Viipaloi nakit. Paista peruna- ja leipäkuutioita öljyssä kunnes ne ovat melko ruskeita. Lisää sipuli ja valkosipuli sekä nakit. Paista hetki ja lisää maustekurkku. Tarjoa heti paistetun kananmunan kera.

 

NOPEA JAUHELIHAKASTIKE PASTALLE

400 g naudan jauhelihaa

100 g pakaste sipulikuutioita

1 rkl öljyä

1 punainen paprika

1 rkl tomaattisosetta

200 g ruohosipuli tuorejuustoa

vettä

Suikaloi paprika. Ruskista jauheliha kahdessa erässä ja lisää sipuli, paprika ja tomaattisose. Sekoita hyvin ja lisää tuorejuusto ja vettä, jos tarvis. Tarjoa keitetyn pastan kera.

 

PEKONI-BROILERIPATA

900 g hunajamarinoituja jyväbroilerin koipireisiä

170 g amerikanpekonia

1 punasipuli

2 porkkanaa

1 pieni kesäkurpitsa

2 rkl tuoretta rosmariinia

3 dl vettä

2½ rkl vehnäjauhoja

Puolita koipireidet. Suikaloi pekoni. Kuori ja raasta porkkanat ja sipuli. Suikaloi kesäkurpitsa. Ruskista padassa broilerit ja pekonit. Lisää porkkanat ja sipuli. Hauduta 15 min koko ajan aineksia sekoitellen. Lisää kesäkurpitsa ja rosmariini. Hauduta 4 min ja lisää vesi-vehnäjauhoseos. Hauduta vielä 15 min ja tarkista broilerien kypsyys. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

 

viikko 50:

 

LÄMPIMÄT WASABI-SILAKAT

300 g silakkafileitä

2 rkl wasabitahnaa

1/3 tl suolaa

2 dl ruokakermaa

2/3 tl suolaa

Levitä silakkafileet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Sivele ne wasabilla ja ripottele osa suolasta päälle. Rullaa ne ja asettele voideltuun uunivuokaan. Ripottele loppu suola silakkarullien päälle ja kaada kerma pintaan. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitetyn basmastiriisin ja appelsiini-sipulisalaatin kera.

 

WALDORFINSALAATTI

1 ruukku tammenlehväsalaattia

2 iso lehtisellerin vartta

2 hapahkoa omenaa

1 sipuli

1 pieni tlk ananaspaloja

2 dl saksanpähkinöitä

kastike:

1 dl ranskankermaa

1 dl majoneesia

1 rkl sinappia

1 tl sitruunamehua

1 rkl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa

Huuhdo ja suikaloi tammenlehväsalaatti. Laita ne laakean vadin pohjalle ja reunoille. Suikaloi lehtiselleri, omenat ja sipuli. Sekoita ne kulhossa ja lisää ananas sekä pähkinät. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kastike kulhoon. Sekoita ja kaada salaatti tammenlehväsalaatin päälle. Tarjoa heti.

 

PUNAJUURI-MANTELIVUOKA

1 kg punajuurisosetta

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

1 dl kermaa

1½ dl puuroriisiä

2 dl mantelilastuja

Mittaa kulhoon kaikki ainekset ja sekoita. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti.

 

PORKKANA-AURAJUUSTOLAATIKKO

600 g porkkanasosetta

1 dl rikottuja ohrasuurinoita

1½ dl vettä

5 dl maitoa

3 rkl siirappia

2 kananmunaa

150 g aurajuustoa

pinnalle hieman korppujauhoja

Kuumenna vesi ja lisää ohrasuurimot. Keitä kunnes vesi on imeytynyt joukkoon. Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta miedolla lämmöllä 30 min. Lisää porkkanasose ja siirappi. Sekoita seosta jäähdytellen. Lisää munat ja murustettu juusto. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele korppujauhoja päälle. Kypsennä 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

JOULUISEN NOPEA KEKSIHERKKU

150–200 g piparkakkuja

1 rkl vanilijasokeria

1 ½ dl puolukkahilloa

2 dl pakastepuolukoita

2 – 3 dl kuohukermaa

Paloittele keksit neljään osaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos kulhoon ja tarjoa heti.

 

 

Viikko 51:

 

JOULULIMPPU

2½ dl omenasosetta

1 dl siirappia

½ rkl pomeranssin kuorta

½ rkl anista

½ rkl fenkolia

2½ dl piimää

50 g hiivaa

½ rkl suolaa

5 dl ruisjauhoja

noin 5 dl vehnäjauhoja

Kiehauta omenasose, siirappi ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä ja lisää hetkenkuluttua piimä. Kun seos on kädenlämpöistä, kaada se isoon kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja jauhot hyvin alustaen. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi limppua. Kohota ne keksinkertaiseksi ja voitele ne ennen paistamista siirappivedellä. Paista leipiä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Pakasta jäähtyneinä, niin jouluna saat tuoreet leivät.

 

SIENIPASTEIJAT

500 g torttutaikinaa

Täyte:

100 g siitakesieniä

1 salottisipuli

2 rkl voita

50 g sinihomejuustoa

ripaus timjamia

ripaus suolaa

ripaus valkopippuria

Voiteluun muna

Valmista täyte. Puhdista ja silppua sienet ja sipuli. Kuullota niitä hetki voissa pannulla ja jäähdytä seos. Sekoita siihen murustettu sinihomejuusto ja mausteet. Kauli taikina levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla pohjia. Laita jokaiselle pyörylälle ruokalusikallinen täytettä ja sulje pasteijat hyvin. Voitele munalla ja paista +225 C:ssa uunissa noin 15 min. Tarjoa kuuman glögin kera.

 

INKIVÄÄRILASTUT

75 g voita

1 dl fariinisokeria

½ dl siirappia

1½ dl vehnäjauhoja

1 tl jauhettua inkivääriä

½ sitruunan raastettu kuori

1 rkl konjakkia

Mittaa voi, fariinisokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna kunnes fariinisokeri on sulanut. Anna jäähtyä hieman. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää se sokeriseokseen. Sekoita sinne myös konjakki. Sekoita tasaiseksi. Ota taikinasta teelusikalla kokkareita ja laita ne kauas toisistaan leivinpaperille uunipellille (leviävät paljon uunissa). Paista + 180 C:ssa uunissa noin 7–8 min kunnes ovat pitsimäisiä. Anna jäähtyä. Tarjoa kuuman glögin kera.

 

EKSOOTTINEN HEDELMÄGLÖGI

1 litra omenamehua

2 kanelitankoa

6 tähtianista

1 vaniljatanko

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl vahvaa, kuivaa siideriä

Laseihin: karambolahedelmää

Halkaise vaniljatanko. Mittaa kattilaan omenamehu, kanelitangot, tähtianikset, vanilijatanko ja siirappi. Keitä seosta kunnes juoma tuoksuu mausteiselta. Siivilöi juoma ja lisää siideri. Kuumenna glögi höyryäväksi ja tarjoa karambola viipalein koristeltuna pikkusuolaisen ja -makean kera.

 

KORIANTERISILAKAT

500 g silakkafileitä

Liemi:

5 dl vettä

1½ dl etikkaa

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

Kastike:

200 g ranskankermaa

200 g smetanaa

1 tl suolaa

2 rkl limetin mehua

1 dl silputtua, tuoretta korianteria

Sekoita liemen ainekset ja kiehauta se. Jäähdytä liemi ja laita siihen silakkafileet likoamaan yöksi. Ota silakkafileet pois liemestä ja poista niistä nahka. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada seos nahattomien silakkapalojen päälle. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

 

PUNAKAALIA JA KASTANJOITA

1 kg punakaalia

75 g voita

2 dl punaviiniä

2 omenaa

1 dl vaaleaa siirappia

1 tl suolaa

2 tl kuminan siemeniä

400 g tuoreita tai purkki kastanjoita

Suikaloi punakaali ja hauduta sitä voissa hetki koko ajan sekoitellen. Lisää suikaloidut omenat, punaviini, siirappi, suola ja kuminat. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 1 tunti. Kypsennä kastanjat kaalin hautuessa. Leikkaa jokaiseen kastanjaan ristiviilto. Pane ne uunipellille ja paista +180 C:ssa uunissa noin 20 min. Kuori kastanjat, poista siementä ympäröivä nukkakerros. Lisää kastanjat haudutetun punakaalin joukkoon. Tarjoa kuuman kalkkunan kera.

 

viikko 52:

 

POROPIIRAKKA

pohja:

1½ dl vehnäjauhoja

½ dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g margariinia

100 g kermaviiliä

täyte:

2 dl hienonnettua purjoa

1 rkl öljyä

200 g kylmäsavuporoa

2 dl ranskankermaa

1 kanamuna

ripaus mustapippuria

1 dl ruohosipulia silppuna

1 punainen suikaloitu paprika

2 ½ dl juustoa raasteena

Valmista pohja. Sekoita keskenään kuivat aineet. Nypi pehmeä margariini jauhoseoksen joukkoon. Sekoita lopuksi kermaviili taikinaa. Anna taikina levätä hetki ja painele se voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuullota purjoa öljyssä hetki ja jäähdytä se. Suikaloi poro. Sekoita keskenään purjo, poro, ranskankerma, muna ja pippuri. Kaada seos vuokaan. Levitä pinnalle ruohosipuli ja paprikasuikaleet. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa esim. yöpalana salaatin kera.

 

MUNA-ANJOVISPIIRAS

Pohja:

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl paprikajauhetta

125 g voita

1 dl juustoraastetta

1 dl vettä

Täyte:

5 keitettyä kananmunaa

2 punasipulia

1 rkl öljyä

1 iso rasia anjovista

2 dl ruoanvalmistusjogurttia

2 kananmunaa

2 dl juustoraastetta

Valmista pohja nyppimällä vehnäjauho, paprikajauhe, voi ja juustoraaste ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita siihen vesi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjaa +220C:ssa uunissa noin 10 min. Kuori ja silppua kananmunat, suikaloi punasipulit ja kuullota sipulia öljyssä puoli kypsäksi. Laita pohjan päälle kananmunasilppu, punasipuliseos ja anjovikset. Ripottele päälle juustoraaste. Valmista jogurtti-munaseos ja kaada se vuokaan. Kypsennä lisää noin 25–30 min. Tarjoa esim. yöpalana salaatin kera.

 

VALKOKAALI-PURJOSALAATTI

350 g valkokaalia

1/3 tl suolaa

pala purjon valkoista osaa

2 sellerin vartta

100 g kivettömiä viinirypäleitä

Kastike:

3 rkl öljyä

2 rkl sitruunamehua

1 rkl vaaleaa soijakastiketta

2 rkl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa ja pippuria

Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet suolan kanssa kulhoon hetkeksi. Purista syntynyt neste pois kaaleista. Suikaloi purjo ja selleri. Halkaise viinirypäleet. Yhdistä ainekset. Valmista kastike mittaamalla kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Tarjoa lämpimien piiraiden kera esim. iltapalalla.

 

NOPEA SISKONMAKKARAKEITTO

1 rkl öljyä

250 g pakaste porkkanaviipaleita

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

8 kokonaista maustepippuria

400 g siskonmakkaroita

1 pussi (500 g) pakaste peruna-sipuliseosta

250 g kirsikkatomaatteja

1 dl silputtua ruohosipulia

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota porkkanoita öljyssä. Lisää vesi, liemikuutiot ja pippurit. Anna kiehua 5 min. Purista siskonmakkarat pieni pala kerrallaan kiehuvaan liemeen. Lisää peruna-sipuliseos ja kirsikkatomaatit. Keitä vielä 5 min. Lisää ruohosipuli vasta lopuksi.

 

SITRUUNABROILERI

500 g maustamattomia broilerin rintafileitä

marinadi:

4 rkl teriyakikastiketta

4 rkl sitruunan mehua

2 tl raastettua sitruunan kuorta

½ tl inkivääriä jauheena

2 valkosipulinkynttä murskattuna

lisäksi:

varrastikkuja

Laita tikut likoamaan kylmään veteen. Sekoita marinadin kaikki ainekset keskenään. Paloittele rintafileet ja laita ne kastikkeeseen. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Pujottele lihat vartaisiin ja paista +225 C:ssa uunissa noin 25 min tai uunissa grillivastusten alla. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.