YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 5 - 8 / helmikuu 2010

 

viikko 5

 

PIPARJUURIMADETTA

1, 5 kg nyljettyä ja perattua madetta

¾ tl suolaa

125 g piparjuurituorejuustoa

125 g aurinkokuivattuja tomaatteja

pinnalle:

2 dl ruokakermaa

1 dl parmesanjuustoraastetta

Suolaa made. Leikkaa se annospaloiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita ne tuorejuustoon. Sivele kalapalat tuorejuustoseoksella ja laita ne voideltuun laakeaan uunivuokaan. Kaada vuokaa kerma ja ripottele juusto päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Tarjoa juuresröstin ja salaatin kera.

 

JUURESRÖSTI

200 g palsternakkaa

200 g lanttua

200 g porkkanaa

600 g perunaa

1 litra vettä

½ tl suolaa

1 dl juustoraastetta

1 rkl vehnäjauhoja

ripaus suolaa ja pippuria

paistamiseen voita

Kuori ja raasta juurekset karkealla raastinterällä. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja keitä raastetta siinä 3 min. Valuta raaste. Mausta raaste suolalla ja pippurilla ja sekoita siihen vehnäjauhot ja juustoraaste. Paista ohukaispannulla voissa röstikakkusia.

 

ITALIALAINEN TALONPOIKAISKEITTO

150 g savupekonia

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 tlk säilöttyjä tomaatteja

2 kanaliemikuutiota

1 litra vettä

1 dl chiliketsuppia

2 dl pienikuvioista pastaa

2 pussia suikaloituja keittojuureksia

pala varsiselleriä

1 tl timjamia

Suikaloi pekoni ja sipulit. Kuullota ne yhdessä padassa. Lisää säilötyt tomaatit, kanaliemikuutiot, vesi ja chiliketsuppi. Kiehauta ja lisää pasta. Keitä 5 min ja lisää suikaloitu varsiselleri ja keittojuurekset. Keitä vielä 5 min. Tarjoa patongin kera.

 

HEDELMÄINEN JOGURTTIJÄÄDYKE

7 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia

4 dl säilöttyjä hedelmäpaloja (esim. mango, ananas, mandariini)

2 dl aprikoosisosetta

2 dl vispikermaa

1 dl sokeria

2 rkl vaniljasokeria

Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi ja mausta se sokereilla. Pilko hedelmät. Sekoita jogurtin joukkoon hedelmät, aprikoosisose ja kermavaahto. Kaada seos pakastimen kestävään vuokaan ja peitä foliolla. Jäädytä. Kumoa jäädyke ennen tarjoilua vadille ja koristele hedelmäpaloilla ja sitruunamelissan lehdillä.

 

RUNEBERGIN TORTUT

200 g voita

½ dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 munaa

1 dl kermaa

1 dl mantelijauhetta

3 dl vehnäjauhoja

1½ dl keksimuruja

1½ tl leivinjauhetta

1½ rkl kardemummaa

kostutus:

½ dl mantelilikööriä

2 rkl vettä

pinnalle:

vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Jaa taikina leivosvuokiin ja paista +175 C:ssa uunissa noin 15 - 20 min. Kostuta leivokset likööri-vesiseoksella. Laita päälle vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutuksella rengas hillon ympärille.

 

viikko 6

 

LÄMMIN JUURESSALAATTI

100 g juuriselleriä

100 g porkkanaa

100 g varsiselleriä

200 g parsakaalin vartta

100 g salottisipulia

1 dl valkoviiniä

30 g voita

1 rkl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa

Kuori ja suikaloi kaikki kasvikset. Sekoita valkoviinistä, voista ja hunajasta liemi, jossa kypsennät kasvikset. Älä kypsennä liikaa, vaan jätä ne hieman kovahkoiksi. Mausta ripauksella suolaa.

 

LIHATERRIINI

500 g paistijauhelihaa

1 dl korppujauhoja

1 dl kuohukermaa

3 munaa

2 rkl vehnäjauhoja

1½ tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

2 murskattua valkosipulin kynttä

½ dl persiljasilppua

1 dl mustaleima emmentalia raasteena

1½ dl täytettyjä vihreitä oliiveja

Mittaa kulhoon korppujauhot, kerma, kanamunat ja mausteet. Sekoita hyvin ja lisää jauheliha. Voitele pitkänomainen uunivuoka ja laita puolet massasta vuokaan. Levitä oliivit vuokaan ja laita loput massasta oliivien päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Jäähdytä ja leikkaa viipaleiksi. Tarjoa lämpimän juuressalaatin ja vihreän kastikkeen kera.

 

VIHREÄ KASTIKE

1 ruukku persiljaa

1 ruukku ruohosipulia

1 tlk ranskankermaa

1 tlk smetanaa

ripaus suolaa ja sokeria

(cayennepippuria)

Mittaa tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon muut ainekset paitsi smetana ja anna koneen käydä. Lisää smetana ja sekoita nopeasti. Jos haluat kastikkeesta hieman tulista, lisää cayennepippuria.

 

PUNAJUURIKEITTO

500 g valkokaalia

3 porkkanaa

½ purjoa

50 g voita

8 etikka punajuurta

1½ litraa vettä

3 kasvisliemikuutiota

1 ruukku persiljaa

Raasta kasvikset karkealla raastinterällä. Kuullota ne voissa padassa ja hauduta niitä hetki huolellisesti sekoitellen. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja raastetut punajuuret. Hauduta noin 30 min. Silppu persilja ja lisää se keittoon. Tarjoa smetanan kera.

 

ITÄMAINEN PATA

500 g rasvatonta sianlihaa

1 purjo

½ dl öljyä

pala tuoretta inkivääriä

1 rkl currya

2 dl vettä

3 rkl soijakastiketta

1 prk ranskankermaa

200 g kuorittuja isoja katkarapuja

Suikaloi liha ohuiksi suikaleiksi ja purjo. Kuori ja raasta inkivääri. Ruskista liha padassa, lisää purjo, inkivääri, curry, vesi ja soija. Hauduta 20 min. Lisää ranskankerma ja katkaravut. Hauduta vielä 4 min. Tarjoa salaatin ja patongin kera.

 

AMERIKKALAINEN JUUSTOKAKKU

500 g Philadelphia tuorejuustoa

2 tlk smetanaa

75 g voita

3 munaa

1 rkl maissijauhoja

1 2/3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl sitruunamehua

Sekoita keskenään huoneenlämpöiset aineet: smetana, tuorejuusto ja sulatettu voi . Vatkaa kananmunat sähkövatkaimella seokseen. Lisää maissijauhot, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu myös hyvin vatkaten. Kaada seos voideltuun vuokaan. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa +190 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Ota folio pois ja katkaise lämpötila uunista. Anna kakun seistä uunissa luukku avoinna vielä 1 tunti. Jäähdytä kylmäksi ja tarjoa pakastemarjojen tai hillon kera.

 

viikko 7

 

TULINEN PAPUKEITTO

500 g kuivia valkoisia papuja

vettä liottamiseen ja keittämiseen

500 g jauhelihaa

3 isoa sipulia

3 paprikaa

3 punaista, tulista chilipalkoa

½ dl öljyä

2 lihaliemikuutiota

2 tlk tomaattimurskaa

3 valkosipulin kynttä murskattuna

ripaus sokeria

vettä

Pane valkoiset pavut likoamaan veteen vuorokaudeksi jääkaappiin. Kaada liotusvesi pois ja kypsennä papuja suolalla maustetussa vedessä 1 tunti. Silppua sipulit, suikaloi paprikat ja chili. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää sipuli, paprika ja chili. Hauduta niitä hetki. Lisää lihaliemikuutiot, tomaattimurska, valkosipulit ja sokeri. Lisää kypsät pavut liemineen. Lisää tarvittaessa vettä. Anna keiton hautua noin 30 min. Tarkista maku ja tarjoa kuumana juustoleipien kera.

 

MAUSTEINEN MAKKARAKASTIKE

2 sipulia

1 keltainen paprika

2 valkosipulin kynttä

500 g lenkkimakkaraa tai nakkeja

½ dl öljyä

1 dl vehnäjauhoja

1 litra vettä

1 laakerin lehti

1 salvianoksa

2 rkl soijakastiketta

Kuori ja suikaloi sipulit, paprika ja valkosipulit. Viipaloi lenkki. Ruskista kevyesti ainekset pannulla. Lisää vehnäjauhot ja jatka ruskistamista. Lisää kylmä vesi ja sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja lisää mausteet. Hauduta 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kera.

 

LOHIPAISTOS

800 g kiinteitä perunoita

1 litra vettä

1 tl suolaa

500 g lohta annospaloina

ripaus suolaa

½ ruukkua tilliä

½ ruukkua ruohosipulia

3 dl ruokakermaa

Kuori ja viipaloi perunat. Keitä ne puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat ja lado ne voiteltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle silputtu tilli ja ruohosipuli. Lado kalapalat päälle, ripottele niille suolaa ja valuta kerma vuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

PINAATTIPASTA

400 g pastaa

1 punasipuli

300 g tuoretta pinaattia

öljyä

2 dl ruokakermaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

150 g murustettua vuohenjuustoa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli. Revi pinaatinlehdistä kannat ja suikaloi ne. Kuullota sipuli ja pinaatti pannulla öljyssä. Lisää suola, pippuri ja kerma. Lisää vuohenjuusto ja keitä 5 min. Lisää valutetut pastat ja sekoita. Tarjoa heti.

 

PANNUPULLA

100 g voita

3 dl maitoa

25 g hiivaa

1 dl sokeria

½ tl suolaa

1 muna

1 tl vaniljasokeria

6 dl vehnäjauhoja

pinnalle:

75 g voita

1½ rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 dl kaurahiutaleita

1 dl mantelilastuja

½ dl vehnäjauhoja

Valmista taikina. Sulata voi. Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola, muna ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon voi ja vehnäjauhot. Sekoita sitkeäksi taikinaksi ja kaada se leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota kaksinkertaiseksi. Valmista pintaseos. Sulata voi ja lisää siihen loput aineet. Kaada seos kohonneen taikina päälle ja paista +200 C:ssa uunissa noin 20 min.

 

viikko 8

 

PURJO-PERUNASOSEKEITTO

2 purjoa

2 rkl öljyä

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

1½ dl perunasosejauhetta

1 tlk smetanaa

Halkaise ja huuhtele purjot. Suikaloi ne ja kuullota öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Hauduta ½ tuntia. Vatkaa joukkoon perunasosejauhe ja kiehauta. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää smetana. Kuumenna.

 

PIPARJUURISILAKAT

500 g silakkafileitä

1 tl suolaa

¼ tl pippuria

5 – 6 rkl piparjuuritahnaa tuubista

2 dl ruokakermaa

2 dl juustoraastetta

Levitä jokaiselle silakkafileelle hieman suolaa, pippuria ja piparjuuritahnaa. Käännä fileet kalan muotoon ja lado ne voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma ja ripottele juustoraaste. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

KUORRUTETTU SIENI-KUKKAKAALIVUOKA

1 kg kukkakaalia

3 dl kuivattuja tatteja

5 dl vettä

200 g sulatejuustoa

2 munaa

2 dl voimakkaan makuista juustoa raasteena

Laita sienet likoamaan veteen. Paloittele kukkakaali ja keitä se juuri ja juuri kypsäksi. Kuumenna kattilassa sieni-vesiseos ja sulata siihen kuutioitu sulatejuusto. Keitä 5 min ja jäähdytä seosta hieman. Vatkaa seoksen joukkoon munat. Laita kukkakaalit voideltuun uunivuokaan, kaada kastike päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kuorruta +250 C:ssa uunissa noin 10 min.

 

APRIKOOSI-MANTELIBROILERIA

200 g kuivattuja aprikooseja ja vettä

500 g broilerin rintaleikkeitä

1 punasipuli

2 rkl öljyä

150 g kuorittuja kokonaisia manteleita

1 rkl soijakastiketta

2 dl aprikoosien liotuslientä

2 tl juoksevaa hunajaa

1 rkl maizena-kastikesuurustetta

Laita aprikoosit likoamaan yön yli veteen. Kuori ja suikaloi punasipuli. Paloittele broileri annospaloiksi. Ruskista liha, lisää sipuli, aprikoosit ja mantelit. Kääntele hetki ja lisää soija, aprikoosien liotusliemi ja hunaja. Hauduta 30 min. Suurusta ruoka. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kera.

 

PUOLUKKAINEN PANNUPULLA

100 g voita

3 dl vettä

25 g hiivaa

1 dl sokeria

½ tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

6 dl vehnäjauhoja

pinnalle:

50 g voita

½ dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

6 dl puolukoita

1 rkl perunajauhoja

Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, sokeri ja sulatettu margariini. Aluista jauhot joukkoon ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Sulata voi, lisää fariinisokeri, vaniljasokeri, puolukat ja perunajauhot. Levitä seos kohonneen taikinan päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min.