YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 5 - 8 / helmikuu 2010
viikko 5
PIPARJUURIMADETTA
1, 5 kg nyljettyä ja perattua madetta
¾ tl suolaa
125 g piparjuurituorejuustoa
125 g aurinkokuivattuja tomaatteja
pinnalle:
2 dl ruokakermaa
1 dl parmesanjuustoraastetta
Suolaa made. Leikkaa se annospaloiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita ne tuorejuustoon. Sivele kalapalat tuorejuustoseoksella ja laita ne voideltuun laakeaan uunivuokaan. Kaada vuokaa kerma ja ripottele juusto päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Tarjoa juuresröstin ja salaatin kera.
JUURESRÖSTI
200 g palsternakkaa
200 g lanttua
200 g porkkanaa
600 g perunaa
1 litra vettä
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa ja pippuria
paistamiseen voita
Kuori ja raasta juurekset karkealla raastinterällä. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja keitä raastetta siinä 3 min. Valuta raaste. Mausta raaste suolalla ja pippurilla ja sekoita siihen vehnäjauhot ja juustoraaste. Paista ohukaispannulla voissa röstikakkusia.
ITALIALAINEN TALONPOIKAISKEITTO
150 g savupekonia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tlk säilöttyjä tomaatteja
2 kanaliemikuutiota
1 litra vettä
1 dl chiliketsuppia
2 dl pienikuvioista pastaa
2 pussia suikaloituja keittojuureksia
pala varsiselleriä
1 tl timjamia
Suikaloi pekoni ja sipulit. Kuullota ne yhdessä padassa. Lisää säilötyt tomaatit, kanaliemikuutiot, vesi ja chiliketsuppi. Kiehauta ja lisää pasta. Keitä 5 min ja lisää suikaloitu varsiselleri ja keittojuurekset. Keitä vielä 5 min. Tarjoa patongin kera.
HEDELMÄINEN JOGURTTIJÄÄDYKE
7 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
4 dl säilöttyjä hedelmäpaloja (esim. mango, ananas, mandariini)
2 dl aprikoosisosetta
2 dl vispikermaa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi ja mausta se sokereilla. Pilko hedelmät. Sekoita jogurtin joukkoon hedelmät, aprikoosisose ja kermavaahto. Kaada seos pakastimen kestävään vuokaan ja peitä foliolla. Jäädytä. Kumoa jäädyke ennen tarjoilua vadille ja koristele hedelmäpaloilla ja sitruunamelissan lehdillä.
RUNEBERGIN TORTUT
200 g voita
½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl mantelijauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl keksimuruja
1½ tl leivinjauhetta
1½ rkl kardemummaa
kostutus:
½ dl mantelilikööriä
2 rkl vettä
pinnalle:
vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Jaa taikina leivosvuokiin ja paista +175 C:ssa uunissa noin 15 - 20 min. Kostuta leivokset likööri-vesiseoksella. Laita päälle vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutuksella rengas hillon ympärille.
viikko 6
LÄMMIN JUURESSALAATTI
100 g juuriselleriä
100 g porkkanaa
100 g varsiselleriä
200 g parsakaalin vartta
100 g salottisipulia
1 dl valkoviiniä
30 g voita
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
Kuori ja suikaloi kaikki kasvikset. Sekoita valkoviinistä, voista ja hunajasta liemi, jossa kypsennät kasvikset. Älä kypsennä liikaa, vaan jätä ne hieman kovahkoiksi. Mausta ripauksella suolaa.
LIHATERRIINI
500 g paistijauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
3 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
2 murskattua valkosipulin kynttä
½ dl persiljasilppua
1 dl mustaleima emmentalia raasteena
1½ dl täytettyjä vihreitä oliiveja
Mittaa kulhoon korppujauhot, kerma, kanamunat ja mausteet. Sekoita hyvin ja lisää jauheliha. Voitele pitkänomainen uunivuoka ja laita puolet massasta vuokaan. Levitä oliivit vuokaan ja laita loput massasta oliivien päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Jäähdytä ja leikkaa viipaleiksi. Tarjoa lämpimän juuressalaatin ja vihreän kastikkeen kera.
VIHREÄ KASTIKE
1 ruukku persiljaa
1 ruukku ruohosipulia
1 tlk ranskankermaa
1 tlk smetanaa
ripaus suolaa ja sokeria
(cayennepippuria)
Mittaa tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon muut ainekset paitsi smetana ja anna koneen käydä. Lisää smetana ja sekoita nopeasti. Jos haluat kastikkeesta hieman tulista, lisää cayennepippuria.
PUNAJUURIKEITTO
500 g valkokaalia
3 porkkanaa
½ purjoa
50 g voita
8 etikka punajuurta
1½ litraa vettä
3 kasvisliemikuutiota
1 ruukku persiljaa
Raasta kasvikset karkealla raastinterällä. Kuullota ne voissa padassa ja hauduta niitä hetki huolellisesti sekoitellen. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja raastetut punajuuret. Hauduta noin 30 min. Silppu persilja ja lisää se keittoon. Tarjoa smetanan kera.
ITÄMAINEN PATA
500 g rasvatonta sianlihaa
1 purjo
½ dl öljyä
pala tuoretta inkivääriä
1 rkl currya
2 dl vettä
3 rkl soijakastiketta
1 prk ranskankermaa
200 g kuorittuja isoja katkarapuja
Suikaloi liha ohuiksi suikaleiksi ja purjo. Kuori ja raasta inkivääri. Ruskista liha padassa, lisää purjo, inkivääri, curry, vesi ja soija. Hauduta 20 min. Lisää ranskankerma ja katkaravut. Hauduta vielä 4 min. Tarjoa salaatin ja patongin kera.
AMERIKKALAINEN JUUSTOKAKKU
500 g Philadelphia tuorejuustoa
2 tlk smetanaa
75 g voita
3 munaa
1 rkl maissijauhoja
1 2/3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua
Sekoita keskenään huoneenlämpöiset aineet: smetana, tuorejuusto ja sulatettu voi . Vatkaa kananmunat sähkövatkaimella seokseen. Lisää maissijauhot, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu myös hyvin vatkaten. Kaada seos voideltuun vuokaan. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa +190 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Ota folio pois ja katkaise lämpötila uunista. Anna kakun seistä uunissa luukku avoinna vielä 1 tunti. Jäähdytä kylmäksi ja tarjoa pakastemarjojen tai hillon kera.
viikko 7
TULINEN PAPUKEITTO
500 g kuivia valkoisia papuja
vettä liottamiseen ja keittämiseen
500 g jauhelihaa
3 isoa sipulia
3 paprikaa
3 punaista, tulista chilipalkoa
½ dl öljyä
2 lihaliemikuutiota
2 tlk tomaattimurskaa
3 valkosipulin kynttä murskattuna
ripaus sokeria
vettä
Pane valkoiset pavut likoamaan veteen vuorokaudeksi jääkaappiin. Kaada liotusvesi pois ja kypsennä papuja suolalla maustetussa vedessä 1 tunti. Silppua sipulit, suikaloi paprikat ja chili. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää sipuli, paprika ja chili. Hauduta niitä hetki. Lisää lihaliemikuutiot, tomaattimurska, valkosipulit ja sokeri. Lisää kypsät pavut liemineen. Lisää tarvittaessa vettä. Anna keiton hautua noin 30 min. Tarkista maku ja tarjoa kuumana juustoleipien kera.
MAUSTEINEN MAKKARAKASTIKE
2 sipulia
1 keltainen paprika
2 valkosipulin kynttä
500 g lenkkimakkaraa tai nakkeja
½ dl öljyä
1 dl vehnäjauhoja
1 litra vettä
1 laakerin lehti
1 salvianoksa
2 rkl soijakastiketta
Kuori ja suikaloi sipulit, paprika ja valkosipulit. Viipaloi lenkki. Ruskista kevyesti ainekset pannulla. Lisää vehnäjauhot ja jatka ruskistamista. Lisää kylmä vesi ja sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja lisää mausteet. Hauduta 30 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kera.
LOHIPAISTOS
800 g kiinteitä perunoita
1 litra vettä
1 tl suolaa
500 g lohta annospaloina
ripaus suolaa
½ ruukkua tilliä
½ ruukkua ruohosipulia
3 dl ruokakermaa
Kuori ja viipaloi perunat. Keitä ne puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat ja lado ne voiteltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle silputtu tilli ja ruohosipuli. Lado kalapalat päälle, ripottele niille suolaa ja valuta kerma vuokaan. Kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 - 35 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
PINAATTIPASTA
400 g pastaa
1 punasipuli
300 g tuoretta pinaattia
öljyä
2 dl ruokakermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
150 g murustettua vuohenjuustoa
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli. Revi pinaatinlehdistä kannat ja suikaloi ne. Kuullota sipuli ja pinaatti pannulla öljyssä. Lisää suola, pippuri ja kerma. Lisää vuohenjuusto ja keitä 5 min. Lisää valutetut pastat ja sekoita. Tarjoa heti.
PANNUPULLA
100 g voita
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
6 dl vehnäjauhoja
pinnalle:
75 g voita
1½ rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelilastuja
½ dl vehnäjauhoja
Valmista taikina. Sulata voi. Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola, muna ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon voi ja vehnäjauhot. Sekoita sitkeäksi taikinaksi ja kaada se leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota kaksinkertaiseksi. Valmista pintaseos. Sulata voi ja lisää siihen loput aineet. Kaada seos kohonneen taikina päälle ja paista +200 C:ssa uunissa noin 20 min.
viikko 8
PURJO-PERUNASOSEKEITTO
2 purjoa
2 rkl öljyä
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
1½ dl perunasosejauhetta
1 tlk smetanaa
Halkaise ja huuhtele purjot. Suikaloi ne ja kuullota öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Hauduta ½ tuntia. Vatkaa joukkoon perunasosejauhe ja kiehauta. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää smetana. Kuumenna.
PIPARJUURISILAKAT
500 g silakkafileitä
1 tl suolaa
¼ tl pippuria
5 – 6 rkl piparjuuritahnaa tuubista
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
Levitä jokaiselle silakkafileelle hieman suolaa, pippuria ja piparjuuritahnaa. Käännä fileet kalan muotoon ja lado ne voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma ja ripottele juustoraaste. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
KUORRUTETTU SIENI-KUKKAKAALIVUOKA
1 kg kukkakaalia
3 dl kuivattuja tatteja
5 dl vettä
200 g sulatejuustoa
2 munaa
2 dl voimakkaan makuista juustoa raasteena
Laita sienet likoamaan veteen. Paloittele kukkakaali ja keitä se juuri ja juuri kypsäksi. Kuumenna kattilassa sieni-vesiseos ja sulata siihen kuutioitu sulatejuusto. Keitä 5 min ja jäähdytä seosta hieman. Vatkaa seoksen joukkoon munat. Laita kukkakaalit voideltuun uunivuokaan, kaada kastike päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kuorruta +250 C:ssa uunissa noin 10 min.
APRIKOOSI-MANTELIBROILERIA
200 g kuivattuja aprikooseja ja vettä
500 g broilerin rintaleikkeitä
1 punasipuli
2 rkl öljyä
150 g kuorittuja kokonaisia manteleita
1 rkl soijakastiketta
2 dl aprikoosien liotuslientä
2 tl juoksevaa hunajaa
1 rkl maizena-kastikesuurustetta
Laita aprikoosit likoamaan yön yli veteen. Kuori ja suikaloi punasipuli. Paloittele broileri annospaloiksi. Ruskista liha, lisää sipuli, aprikoosit ja mantelit. Kääntele hetki ja lisää soija, aprikoosien liotusliemi ja hunaja. Hauduta 30 min. Suurusta ruoka. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kera.
PUOLUKKAINEN PANNUPULLA
100 g voita
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
6 dl vehnäjauhoja
pinnalle:
50 g voita
½ dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
6 dl puolukoita
1 rkl perunajauhoja
Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, sokeri ja sulatettu margariini. Aluista jauhot joukkoon ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Sulata voi, lisää fariinisokeri, vaniljasokeri, puolukat ja perunajauhot. Levitä seos kohonneen taikinan päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min.