YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 9 - 13 / maaliskuu 2010

 

viikko 9

 

SIPULISILAKAT

800 g silakkafileitä

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

1 purjo

3 valkosipulin kynttä

1 ruukku tilliä

½ dl öljyä

1 dl vettä

Suolaa ja pippuroi fileet. Kääri ne rullalle ja laita ne voideltuun uuni vuokaan. Halkaise ja puhdista purjo. Suikaloi se ja suikaloi myös valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää vesi ja hauduta hetki. Kaada seos silakkarullien päälle uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min ja poista folio. Hauduta vielä 5 - 8 min. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

SELLERI-HOMEJUUSTOSALAATTI

4 lehtisellerin vartta

1 keltainen paprika

1 ruukku rapeaa salaattia

1 hapahko omena

150 g sinihomejuustoa

kastike:

2 dl kermaviiliä

2 tl sitruunamehua

2 tl sinappia

½ tl sokeria

Suikaloi kasvikset ja murusta juusto. Yhdistä ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatin päälle. Tarjoa heti.

 

JUURESVUOKA

600 g raakoja punajuuria

400 g palsternakkaa

200 g juuriselleriä

400 g porkkanaa

vettä ja 1 kasvisliemikuutio

2 dl puuroriisiä

2 dl kasvisten keitinlientä

½ tl suolaa

2 dl ruokakermaa

Kuori ja raasta juurekset. Hauduta niitä kasvisliemellä maustetussa mahdollisimman vähässä vedessä noin 30 min. Sekoita joukkoon riisit, suola ja kerma. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.

 

PAPRIKAINEN MAKKARAPANNU

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä

2 punaista paprikaa

2 vihreää paprikaa

½ dl öljyä

1 lihaliemikuutio

2 rkl tomaattisosetta

1 tl timjamia

2 dl vettä

400 g mausteista makkaraa, esim. bratwurstia tai choricoa

Suikaloi kasvikset ja hauduta ne öljyssä pehmeiksi. Lisää lihaliemikuutio, tomaattisose, timjami, vesi ja paloiteltu makkara. Hauduta noin 20 min. Tarjoa esim. keitetyn pastan kera.

 

NOPEA HERNESOSEKEITTO

1 tlk säilykeherneitä

200 g pakasteherneitä

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 dl ruokakermaa

Kaada kattilaan säilykeherneet liemineen, pakasteherneet, vesi, kasvisliemikuutio ja kerma. Keitä 5 min ja soseuta sauvasekoittimella. Tarjoa lämpimien juustovoileipien kera.

 

MARJAPAISTOS

4 - 5 dl sekalaisia pakastemarjoja

2 dl pakastepuolukoita

¾ dl fariinisokeria

2 rkl perunajauhoja

pinnalle:

3 dl ruisleipää murusina

1 dl kaurahiutaleita

1 dl voita sulatettuna

2 rkl appelsiinimehua

½ dl fariinisokeria

Kaada voideltuun uunivuokaan keskenään sekoitetut marjat, fariinisokeri ja perunajauho. Sekoita ruisleipämuruset, kaurahiutaleet, voisula, appelsiinimehu ja fariinisokeri. Kaada seos marjojen päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 - 25 min. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera.

 

 

viikko 10

 

AURINKORAHKA

250 g maitorahkaa

150 g tyrnisosetta

100 g suklaata lastuina

½ dl auringonkukan siemeniä

1 dl juoksevaa hunajaa

Vatkaa rahka kuohkeaksi. Sekoita rahkaan muut aineet ja annostele annosmaljoihin.

 

BROILERI-SIENIPASTA

400 g broilerin fileesuikaleita

2 rkl öljyä

200 g herkkusieniä

2 dl ruokakermaa

1 rasia tuorepastaa

1 dl parmesanjuustoa raasteena

Ruskista lihat ja lisää viipaloidut herkkusienet. Hauduta hetki ja lisää kerma ja pasta. Keitä 4 min. Ripottele juusto päälle ja tarjoa heti.

 

PERUNA-JAUHELIHALAATIKKO

500 g perunasipuliseosta

½ keltainen paprika

300 g jauhelihaa

½ tl suolaa

2 dl juustoraastetta

3 dl kermaa

Suikaloi paprika. Ruskista jauheliha ja paprika. Mausta suolalla. Sekoita keskenään perunasipuliseos ja jauheliha. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kerma. Ripottele juustoraaste pintaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.

 

KALAPUIKOT SEISTÄ

400 g pakasteseitä

leivittämiseen:

1 kananamuna

1 dl korppujauhoja

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 tl kuivattua tilliä

paistamiseen voita

Sulata sei melkein sulaksi. Leikkaa siitä kalapuikkoja. Riko muna lautaselle ja vatkaa sen rakenne rikki haarukalla. Mittaa toiselle lautaselle korppujauhot ja mausteet. Kääntele kalapuikot ensin kanamunassa ja sitten korppujauhoseoksessa. Paista joka puolelta voissa kullan ruskeiksi. Tarjoa perunasoseen kera.

 

BANAANIMUFFINIT

2 kananmunaa

2½ dl fariinisokeria

150 g margariinia tai voita

2 dl kermaviiliä

2 isoa banaania

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

3 rkl kaakaojauhetta

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

Sulata rasva. Kuori ja soseuta banaanit. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermaviili, rasva, ja kuivat aineet sekä banaanisose. Sekoita mahdollisimman vähän. Jaa taikina kookkaisiin muffinivuokiin ja kypsennä 200 C:ssa uunissa 20 min.

 

viikko 11

 

SITRUUNAKIISSELI

5 dl vettä

½ dl sokeria

1 kananmuna

3 rkl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

2 sitruunan mehu

2 dl kuohukermaa

Vatkaa kattilassa kylmä vesi, sokeri, kananmuna ja perunajauhot kuohkeaksi seokseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee - älä keitä. Jäähdytä hieman kiisseliä ja lisää sitruunamehu ja vaniljasokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se kokonaan jäähtyneeseen kiisseliin kevyesti nostellen.

 

MAKSA-JUURESKASTIKE

300 g jauhettua naudanmaksaa

1 sipuli

1 porkkana

pala juuriselleriä

3 rkl öljyä

4 dl vettä

½ tl suolaa

3 rkl tomaattisosetta

suurus:

3 rkl vehnäjauhoja

1 dl vettä tai kermaa

Kuori ja raasta juurekset ja sipuli. Kuullota ne öljyssä pehmeiksi ja lisää maksa. Lisää vesi, suola ja tomaattisose ja keitä 3 min. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja neste. Keitä vielä 3 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

 

BROILERI-RIISIVUOKA

1 kg jyväbroilerin curryllä maustettuja koipinuijia

vuokaan:

3 dl täysjyväriisiä

1 sipuli

1 keltainen paprika

2 lehtisellerin vartta

6 dl vettä

½ kanaliemikuutio

Kuori ja silppua sipuli. Suikaloi paprika ja lehtiselleri. Laita voideltuun uunivuokaan riisit ja kasvikset sekaisin. Kiehauta vesi ja liuota kanaliemikuutio siihen. Kaada seos vuokaan. Asettele päälle koipinuijat. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1½ tuntia. Poista folio kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta broileri saa väriä.

 

ITÄMAINEN KATKARAPUKASTIKE

500 g kuorittuja katkarapuja

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

3 rkl öljyä

1 tl currya

3 dl hummerifondista tehtyä lientä

1 paprika

pala purjoa

2 rkl tomaattisosetta

2 dl ruokakermaa

maizena vaalea kastikesuurustetta

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota ne öljyssä. Suikaloi paprika ja purjo. Lisää ne kuullottumaan sipulien joukkoon. Lisää curry, hummeriliemi ja tomaattisose. Keitä 5 min. Lisää ruokakerma ja katkaravut. Kuumenna ja suurusta maizenalla. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

MAUKKAAMPI SUKLAAKAKKU

200 g voita

125 g tummaa suklaata (väh. 65 %)

3½ dl sokeria

4 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl tummaa kaakaojauhetta

(1 dl saksanpähkinöitä tai hassel pähkinöitä rouheena)

(2 rkl konjakkia)

kostutukseen maitoa tms.

Sulata voi ja suklaa. Sekoita joukkoon sokeri ja munat sähkövatkaimella hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitettu kuivat aineet. Kaada taikina tasapohjaiseen vuokaan ja paista +200 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min. Jäähdytä kakkua hetki vuoassaan ja kumoa sitten leivinpaperin päälle jäähtymään. Kumoa jäähtynyt kakku takaisin vuokaan ja kostuta se maidolla niin, että sen reunat ja pinta kostuu hyvin. Laita kakku jääkaappiin ja anna vetäytyä yön yli. Tarjoa kermavaahdon ja pakaste vadelmien kera.

 

viikko 12

 

KEITETYT LIHAPYÖRYKÄT

500 g paistijauhelihaa

¾ dl korppujauhoja

1 dl vettä tai maitoa

1 sipuli

1 lihaliemikuutio

1 rkl tomaattisosetta

2 rkl öljyä

1 kananmuna

½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

keitinliemi:

8 dl vettä

1 lihaliemikuutio

kastike:

3 rkl vehnäjauhoja

3 rkl voita

5 dl lihapyöryköiden keitinlientä

1 dl paprikasilppua

2 rkl smetanaa

Kuori ja hienonna sipuli. Laita kulhoon sipulisilppu, lihaliemikuutio, tomaattisose ja öljy. Kypsennä mikrossa täydellä teholla 3 min. Sekoita kulhossa korppujauhot, neste, kananmuna ja mausteet. Lisää jäähtynyt sipuliseos ja jauheliha. Sekoita ja muotoile massasta pienehköjä tasakokoisia pyöryköitä. Keitä pyörykät lihaliemessä kypsiksi, kutakin erää noin 10 min. Siivilöi keitinliemi ja valmista kastike. Sekoita kattilassa sulatettu voi ja jauhot. Sekoita siihen keitinliemi ja keitä 5 min. Sekoita kastikkeeseen paprikasilppu ja smetana. Lisää kastikkeen joukkoon pyörykät. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

BROILERICURRY

1 kg broilerin paloja, rintaa luineen

1 sipuli

3 tl raastettua tuoretta inkivääriä

2 valkosipulin kynttä

2 rkl öljyä

3 rkl tomaattimurskaa

1 tl suolaa

2 tl currya

1 tl timjamia

1 tl kurkumaa

¾ tl mustapippuria

½ dl hienonnettua persiljaa

vettä

Paloittele broilerin lihat ja kuivaa ne talouspaperilla. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihat, sipuli ja valkosipuli. Lisää tomaattimurska ja kaikki mausteet. Lisää vettä niin paljon, että lihat eivät peity, mutta pohja on peittynyt vedestä. Hauduta tiiviin kannen alla 1 tunti. Tarjoa keitetyn tumman riisin ja pikkelsin kera.

 

KAALI-TOMAATTIPATA

500 g valkokaalia

4 dl vettä

2 sipulia

½ dl öljyä

1 tlk murskattuja tomaatteja

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina

1 tl suolaa

1 laakerinlehti

¼ tl valkopippuria

Suikaloi kaali ja keitä suikaleita vedessä noin 20 min. Kuori sipulit. ja kuullota ne öljyssä. Lisää pataan sipulit, murskatut tomaatit, aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet. Hauduta noin 30 min. Tarjoa lisukkeena paistettuja siskonmakkaroita tai bratwurstia.

 

TALONPOJAN PAPUKEITTO

1 porkkana

1 sipuli

pala juuriselleriä

200 g valkokaalia

175 g pekonia

1 valkosipulin kynsi

8 dl vettä

1 lihaliemitiiviste

1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

1 tl chilimausteseosta

Kuori ja suikaloi kasvikset. Suikaloi pekoni. Ruskista pekoni kattilassa ja lisää kasvikset, vesi ja lihaliemitiiviste. Keitä 30 min. Lisää pavut liemineen ja chilimauste. Tarjoa lämmintä leipää keiton kera.

 

KOOKOSKAKKU

100 g margariinia

1 1/4 dl sokeria

2 kananmunaa

1 ¼ dl kookoshiutaleita

2 ¼ dl vehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

¾ dl vettä tai laimeaa appelsiinimehua

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja neste. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 40 - 45 min. Kumoa tarjoiluvadille, jäähdytä ja koristele tomusokerilla.

 

viikko 13

 

PERUNA-SAVULOHIKOHOKAS

400 g kiinteää perunaa

3 rkl öljyä

200 g lämminsavulohta

50 g raastettua parmesanjuustoa

3 kananmunaa

2 rkl kermaa

2 rkl korppujauhoja

¼ tl mustapippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Kuullota niitä öljyssä niin, että ne ovat melkein kypsiä ja jäähdytä ne. Paloittele savulohi. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaisiin kerma, korppujauhot, mustapippuri, parmesan, perunakuutiot ja lohi. Nostele valkuaisvaahto varovasti massan joukkoon. Jaa voideltuihin ja korppujauhotettuihin annosvuokiin. Kypsennä +180 C:ssa uunissa noin 45 - 50 min. Kumoa lautaselle ja tarjoa alkupalana salaatin kera.

 

APRIKOOSIBROILERIA PADASSA

1 kg broilerin rintapaloja

1 tl suolaa

1 tl rosmariinia

¼ tl valkopippuria

2 rkl öljyä

150 g kuivattuja pehmeitä aprikooseja

2 dl appelsiinimehua

1 dl vettä

1 ruukku persiljaa

Mausta broilerin palat ja anna niiden maustua jääkaapissa pari tuntia. Anna niiden lämmitä huoneenlämpöiseksi ja ruskista ne padassa. Lisää suikaloidut aprikoosit, appelsiinin mehu ja vesi. Hauduta kannen alla noin 35 - 40 min. Ota kansi pois loppuvaiheessa ja anna nesteen hiukan haihtua. Lisää silputtu persilja. Tarjoa risoton kera.

 

PAPUSALAATTI

1 ruukku jääsalaattia

250 g pitkiä pakastepapuja

1 vihreä paprika

1 dl pakaste maissia

öljykastiketta

Revi salaatti laakean vadin pohjalle. Sulata pavut. Suikaloi paprika. Asettele kasvikset salaatin päälle ja valuta kastiketta pintaan.

 

NOPEA VADELMA-VALKOSUKLAAVANUKAS

400 g pakastevadelmia

250 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g vaniljavanukasta

100 g valkosuklaata

½ dl tomusokeria

Vatkaa tuorejuustoon vaniljavanukas ja tomusokeri. Raasta suklaa ja sekoita se tuorejuustoseokseen. Sekoita siihen puolijäiset vadelmat ja tarjoa heti.

 

RAHKATÄYTTEINEN JUUSTOKAKKU

pohja:

200 g murokeksejä

60 g sulatettua voita

täyte:

400 g maustettua rahkaa (sitruuna)

300 g ranskankermaa

1 kananmuna

¾ dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl perunajauhoja

Valmista pohja. Hienonna keksit ja lisää muruihin sulatettu voi. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Yhdistä kaikki täytteen aineet vatkaamalla ne sähkövatkaimella sekaisin. Kaada seos vuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä ja irrota kakku vuoasta. Tarjoa kylmänä esim. suklaalastuin koristeltuna.