YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 14 - 17 / huhtikuu 2010

 

viikko 14

 

KALASELJANKA

2 valkosipulin kynttä

2 sipulia

pala juuriselleriä

3 porkkanaa

3 rkl tomaattisosetta

2 rkl öljyä

1 rkl vehnäjauhoja

8 dl vettä

2 kalaliemikuutiota

½ sitruunan mehu

2 valkosipulisuolakurkkua

2 rkl kapriksia

250 g lohifilettä

250 g kuhafiletta

ripaus mustapippuria

smetanaa tarjoiluun

Hienonna valkosipulit. Kuori ja suikaloi sipulit. Suikaloi juuriselleri ja porkkanat. Kuullota kasvikset öljyssä, lisää tomaattisose ja kuullota vielä hetki. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vesi, kalaliemikuutiot ja hauduta kasvikset melkein kypsiksi. Lisää kuutioitu suolakurkku, kaprikset, paloitellut kalafileet ja pippuri. Hauduta vielä 5 min. Tarjoa smetanan kera.

 

LAMMASPAIMENEN PIIRAS

500 g paistijauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 porkkana

1 rkl vehnäjauhoja

2 dl vettä

1 tlk säilöttyjä tomaattikuutioita

3 rkl tomaattisosetta

1 lihaliemikuutio

1 kg perunoita

150 g voita

suolaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuori ja raasta porkkana. Ruskista jauheliha padassa. Lisää sipuli, valkosipuli ja porkkana. Hauduta hetki. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, tomaattimurska, tomaattisose ja lihaliemikuutio. Hauduta 30 min. Valmista perunasose. Keitä perunat ja puserra ne siivilän tai perunapusertimen läpi. Sekoita soseeseen voi. Mausta suolalla. Laita voidellun uunivuoan pohjalle jauhelihaseos. Lusikoi perunasose päälle ja levitä sitä kauttaaltaan. Kypsennä +180 C:ssa uunissa noin 20 min. kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa pirteän papusalaatin kera.

 

PAPUSALAATTI

1 ruukku rapeaa salaattia

150 g pitkiä vihreitä pakaste papuja

1 keltainen paprika

1 dl persiljasilppua

marinadi ja kastike:

3 rkl öljyä

2 rkl valkoista balsamicoa

1 tl sokeria

 ripaus suolaa

ripaus valkopippuria

ripaus chilimausteseosta

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita jäiset pavut sinne. Anna papujen maustua ja sulaa yön yli. Revi salaatti laakealle vadille. Suikaloi paprika ja laita se persiljan kanssa vadille. Kaada päälle pavut marinadeineen. Tarjoa heti.

 

KUORRUTETTU KUKKAKAALI

1 kg kukkakaalia

vettä ja suolaa keittämiseen

2 dl kuivattuja sieniä, esim. herkkutatteja

kuorrutus:

4 dl kukkakaalienkeitinlientä

200 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

2 dl juustoraastetta (esim. mozzarella)

ripaus valkopippuria

2 kananmunaa

Paloittele kukkakaali lohkoiksi ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Laita voideltuun uunivuokaan kukkakaalit ja sienet. Valmista kuorrutus. Kiehauta kukkakaalien keitinliemi ja lisää kuutioitu sulatejuusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Kaada seos kukkakaali-sieniseoksen päälle. Sekoita keskenään juustoraaste, valkopippuri ja kananmunat. Levitä seos vuokaan juustokastikkeen päälle. Kuorruta +225 C:ssa uunissa noin 10 - 15 min.

 

YÖN YLI HAUTUNUT OHRAUUNIPUURO

2 dl ohrasuurimoita

1 litra kulutusmaitoa

1 tl suolaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

muutama nokare voita pinnalle

Voitele uunivuoka ja kaada sinne suurimot, mausteet ja maito. Kypsennä puuroa +100 C:ssa uunissa noin 8 tuntia eli yön yli. Tarjoa pakastemarjojen kera.

 

KAURALEIPÄ

50 g tuorehiivaa

2 dl vettä

1 tl suolaa

2 tl hunajaa

7 dl vehnäjauhoja

5 dl kaurapuuroa 50 g voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, hunaja ja puolet jauhoista. Anna kohota 15 min. Lisää lämmin kaurapuuro, sulatettu voi ja loput jauhot hyvin alustaen. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja kohota ne hyvin. Sivele pintaa maidolla ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä leivinliinan alla.

 

viikko 15

 

SAVULOHI-PERUNAPIHVIT

400 g perunasipuliseosta

200 g kylmäsavulohta

1 kananmuna

1 rkl vehnäjauhoja

3 rkl kermaa

öljyä paistamiseen

Suikaloi kylmäsavulohi. Sekoita perunasipuliseokseen kylmäsavulohi, kananmuna, vehnäjauhot ja kerma. Muotoile massasta pieniä pihvejä. Paista ne pannulla kauniin kullanruskeiksi. Tarjoa salaatin kera.

 

AASIALAINEN RAASTE

400 g porkkanaa

100 g palsternakkaa

1 ruukku ruohosipulia

pala tuoretta inkivääriä

½ dl seesamin siemeniä

kastike:

1 valkosipulinkynsi

2 rkl makeaa chilikastiketta

2 rkl öljyä

1 limetin mehu

Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja inkivääri. Silppua ruohosipuli ja sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään. Valmista kastike. Murskaa valkosipulin kynsi. Sekoita siihen chilikastike, öljy ja limetin mehu. Kaada kastike salaatin päälle. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

PAPUKEITTO

300 g kuivattuja papuja (esim. kidney)

1 litra kasvislientä

pala lanttua

pala palsternakkaa

2 porkkanaa

1 sipuli

1 kesäkurpitsa

150 g spaghettia

150 g vihreitä, pitkiä pakastepapuja

2 isoa tomaattia

Liota papuja kylässä vedessä ainakin 10 tuntia. Huuhtele pavut ja keitä niitä runsaassa vedessä noin 1½ - 2 tuntia. Siivilöi keitinvesi pois ja huuhdo pavut. Laita pavut kattilaan, lisää kasvisliemi, kuoritut ja paloitellut juurekset ja sipuli. Keitä 15 min. Lisää loput paloitellut kasvikset ja keitä 5 min. Lisää pätkitty spaghetti ja pavut. Keitä kunnes spaghetti on al dente. Kuutioi tomaatit ja lisää ne valmiiseen keittoon.

 

APRIKOOSIBROILERIA

500 g broilerin lihasuikaleita

2 rkl öljyä

1 sipuli

200 g pehmeitä, kuivattuja aprikooseja

pala tuoretta inkivääriä

100 g kuorittuja kokonaisia manteleita

kastike:

1 rkl vaaleaa soijakastiketta

2 dl vettä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl maissijauhoja

Suikaloi sipuli ja aprikoosit. Ruskista lihasuikaleet öljyssä. Lisää sipuli, aprikoosit, raastettu inkivääri ja mantelit. Hauduta 15 min. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada lihojen joukkoon. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

PUNASIPULI - FOCACCIA –LEIPÄ

5 dl vettä

50 g hiivaa

1 rkl sokeria

1½ dl oliiviöljyä

noin 12 - 13 dl hiivaleipävehnäjauhoja

1 tl suolaa

päälle:

3 punasipulia

1 tl hienoa merisuolaa

2 tl oreganoa

oliiviöljyä

Valmistele punasipuli. Kuori ja suikaloi se ohuiksi suikaleiksi. Suolaa suikaleet. Valmista taikina. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Sekoita siihen suola, sokeri, öljy ja puolet jauhoista. Alusta loput jauhot joukkoon. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Levitä taikina kahdeksi pitkulaiseksi pötköksi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja painele ne ohuiksi. Voitele oliiviöljyllä. Levitä päälle sipuliseosta ja ripottele oregano. Kypsennä +250 C:seen uuniin, kypsennä 10 min ja pienennä uunin lämpötilaa +200 C:seen ja paista loppuaika, noin 10 - 15 min.

 

viikko 16

 

KESÄKURPITSA-JAUHELIHAPAISTOS

500 g kesäkurpitsaa

2 rkl öljyä

täyte:

2 sipulia

300 g jauhelihaa

3 tomaattia

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

1 tl suolaa

pinnalle:

2 dl juustoraastetta

Valmista täyte. Kuori ja silppua sipulit. Ruskista sipuli ja jauheliha. Lisää kuutioitu tomaatti ja mausteet. Hauduta hetki. Viipaloi kesäkurpitsat ja paista ne öljyssä molemmin puolin. Lado kesäkurpitsaviipaleista puolet voidellun vuoan pohjalle. Lisää jauhelihaseos. Lado loput kesäkurpitsat pinnalle ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min.

 

PROVENCELAISET PORSAANKYLJYKSET

4 kyljystä

200 g tuoreita herkkusieniä

1 rkl öljyä

2 dl vettä

1 valkosipulin kynsi

3 tl sinappia

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½ dl hienonnettua persiljaa

ripaus rakuunaa

2 dl kuohukermaa

1½ rkl vehnäjauhoja

Nuiji kyljykset. Puhdista ja viipaloi sienet. Ruskista kyljykset ja sienet padassa. Lisää vesi, viipaloitu valkosipulinkynsi, sinappi ja mausteet. Hauduta noin 20 min. Lisää kermaan sekoitettu vehnäjauhoseos ja hauduta vielä voin 15 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

RAIKAS JUURESRAASTEVATI

200 g retikkkaa

200 g porkkanaa

200 g raakaa punajuurta

200 g lanttua

öljyä ja sitruunamehua

Kuori ja raasta erikseen hienolla raastinterällä kaikki juurekset. Asettele ne vadille kukin omaan lohkoonsa. Pirskota päälle hieman öljyä ja sitruunamehua.

 

LOHI BANAANI-SINIHOMEJUUSTOKASTIKKEESSA

500 g lohifilettä

½ tl suolaa

2 isohkoa banaania

150 g sinihomejuustoa

3 dl ruokakermaa

Laita lohifilee voideltuun uunivuokaan ja suolaa se. Viipaloi banaanit ja murskaa sinihomejuusto. Asettele ne kalan päälle. Kaada kerma vuokaan. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

MUSTIKKAPIIRAS

perunavoitaikina:

150 g margariinia

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

150 g kypsää perunaa

täyte:

½ dl korppujauhoja

5 dl mustikoita

1 rkl perunajauhoja

½ dl sokeria

Valmista pohja. Kuori ja raasta perunat. Nypi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja rasva ryynimäiseksi. Lisää siihen perunaraaste. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Sekoita keskenään kaikki täytteen ainekset ja kaada pohjalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa pehmeän vaniljajäätelön kera.

 

viikko 17

 

SILLIMOUSSETORTTU

pohja:

150 g makeaa limppua esim. Maalahden

75 g voita

täyte:

5 liivatelehteä

200 g kevytsuolattua sillifileetä

1 punasipuli

3 keitettyä kananmunaa

200 g tuorekurkkua

3 dl hylavispikermaa

koristeluun:

herneenversoja ja punasipulikuutioita

Valmista pohja. Hienonna monitoimikoneessa leipä ja lisää siihen sulatettu voi. Taputtele massa irtopohjavuoan pohjalle. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Suikaloi sillifileet ohuen ohuiksi suikaleiksi. Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi. Kuori ja hienonna sipuli, kananmunat ja kuutioi kurkku. Sekoita silli, punasipuli, kananmunat, kurkku ja vaahdotettu kerma. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada seos silliseokseen ja sekoita. Kaada seos leivän päälle vuokaan ja peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli ja ota pois vuoasta. Koristele tarjolle.

 

BROILERISALAATTI

2 dl pitkäjyväistä riisiä

2 rkl sitruunamehua

2 tl sokeria

1 nippu tuoretta vihreää parsaa

300 g kypsää broileria

200 g tuorekurkkua

150 g sinihomejuustoa

200 g pakaste maissia

kastike:

1 dl öljyä

2 rkl sitruunamehua

1 rkl sokeria

½ dl ruohosipulia silppuna

Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Mausta ne sitruunamehulla ja sokerilla. Kuori parsa ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä ja paloittele. Paloittele broileri, kuutioi kurkku, sulata maissit ja murusta juusto. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista huolellisesti. Kaada kastike salaatin päälle.

 

MOZZARELLA SALAATTI

3 eri lajia salaattia esim. rucolaa, jääsalaattia, yrttisuolaheinää

250 g kirsikkatomaatteja

1 prk (190g) marinoituja latva-artisokkia

300 g mozzarella-pallosia

1 dl pinjansiemeniä

kastike:

200 g ruokajogurttia

½ dl kapriksia

2 tl sokeria

ripaus mustapippuria

Huuhtele ja kuivaa salaatit. Asettele ne laakealle vadille. Halkaise tomaatit ja asettele ne vadille. Valuta ja paloittele artisokat ja lisää ne vadille. Valuta mozzarella ja lisää ne vadille. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja ripottele salaatin pinnalle. Valmista kastike. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa erikseen.

 

KREIKKALAISET PIKKULIHAPULLAT

800 g paistijauhelihaa

2 pussia Santa Maria Bifteki -mausteseosta

1 dl vettä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl tomaattisosetta

½ dl korppujauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna massan seistä hetki. Tee massasta 50 - 60 pikku lihapullaa ja pyörittele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 10 min. Voit pakastaa lihapullat ja kuumentaa ne tarjolle tai tarjota kylmänä.

 

PIENET FOCACCIAT

7 dl maitoa

3/4 pkt tuorehiivaa

2 tl suolaa

1 rkl sokeria

1 dl öljyä

noin 13 - 14 dl vehnäjauhoja

voiteluun ja koristeluun:

3 - 4 punasipulia

2 valkosipulinkynttä

1 dl öljyä

25 - 30 kalamataoliivia

suolahiutaleita

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja sekoita siihen suola, sokeri ja öljy. Sekoita jauhot taikinaan. Jaa taikina 16 osaan suoraan keoiksi leivinpaperille uunipellille. Ripottele kakkusien päälle hieman jauhoja ja taputtele ne vajaan cm:n paksuisiksi. Kohota leipäset. Valmistele sillä välin täytettä. Kuori ja purista valkosipulin kynnet öljyn joukkoon. Kuori ja suikaloi punasipulit. Puolita oliivit. Voitele focacciot öljyllä, asettele päälle sipulit ja oliivit. Ripottele päälle hieman suolahiutaleita. Paista +225 C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa salaattien kera.

 

SCHWARZWALDIN TORTTU

8 kananmunaa

2½ dl sokeria

4½ dl vehnäjauhoja

1½ dl kaakaojauhetta

½ tl soodaa

50 g voita

1 dl kirschiä (kirsikkaviinaa)

1 dl kuohukermaa

100 g tomusokeria

200 g tummaa suklaata

kirsikkahilloa

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +275 C:ssa uunissa noin 40 - 35 min. Jäähdytä ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Pirskottele kirsikkaviina kakkulevyille. Laita väleihin kirsikkahilloa ja kovaksi vaahdoksi vatkattua kermavaahtoa. Sivele kakun pinta lopuksi kermavaahdolla. Vuole päälle runsaasti suklaalastuja. Anna maustua kylmässä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.