YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 14 - 17 / huhtikuu 2010
viikko 14
KALASELJANKA
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
pala juuriselleriä
3 porkkanaa
3 rkl tomaattisosetta
2 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
½ sitruunan mehu
2 valkosipulisuolakurkkua
2 rkl kapriksia
250 g lohifilettä
250 g kuhafiletta
ripaus mustapippuria
smetanaa tarjoiluun
Hienonna valkosipulit. Kuori ja suikaloi sipulit. Suikaloi juuriselleri ja porkkanat. Kuullota kasvikset öljyssä, lisää tomaattisose ja kuullota vielä hetki. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vesi, kalaliemikuutiot ja hauduta kasvikset melkein kypsiksi. Lisää kuutioitu suolakurkku, kaprikset, paloitellut kalafileet ja pippuri. Hauduta vielä 5 min. Tarjoa smetanan kera.
LAMMASPAIMENEN PIIRAS
500 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 porkkana
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 tlk säilöttyjä tomaattikuutioita
3 rkl tomaattisosetta
1 lihaliemikuutio
1 kg perunoita
150 g voita
suolaa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuori ja raasta porkkana. Ruskista jauheliha padassa. Lisää sipuli, valkosipuli ja porkkana. Hauduta hetki. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, tomaattimurska, tomaattisose ja lihaliemikuutio. Hauduta 30 min. Valmista perunasose. Keitä perunat ja puserra ne siivilän tai perunapusertimen läpi. Sekoita soseeseen voi. Mausta suolalla. Laita voidellun uunivuoan pohjalle jauhelihaseos. Lusikoi perunasose päälle ja levitä sitä kauttaaltaan. Kypsennä +180 C:ssa uunissa noin 20 min. kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa pirteän papusalaatin kera.
PAPUSALAATTI
1 ruukku rapeaa salaattia
150 g pitkiä vihreitä pakaste papuja
1 keltainen paprika
1 dl persiljasilppua
marinadi ja kastike:
3 rkl öljyä
2 rkl valkoista balsamicoa
1 tl sokeria
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus chilimausteseosta
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita jäiset pavut sinne. Anna papujen maustua ja sulaa yön yli. Revi salaatti laakealle vadille. Suikaloi paprika ja laita se persiljan kanssa vadille. Kaada päälle pavut marinadeineen. Tarjoa heti.
KUORRUTETTU KUKKAKAALI
1 kg kukkakaalia
vettä ja suolaa keittämiseen
2 dl kuivattuja sieniä, esim. herkkutatteja
kuorrutus:
4 dl kukkakaalienkeitinlientä
200 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)
2 dl juustoraastetta (esim. mozzarella)
ripaus valkopippuria
2 kananmunaa
Paloittele kukkakaali lohkoiksi ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Laita voideltuun uunivuokaan kukkakaalit ja sienet. Valmista kuorrutus. Kiehauta kukkakaalien keitinliemi ja lisää kuutioitu sulatejuusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Kaada seos kukkakaali-sieniseoksen päälle. Sekoita keskenään juustoraaste, valkopippuri ja kananmunat. Levitä seos vuokaan juustokastikkeen päälle. Kuorruta +225 C:ssa uunissa noin 10 - 15 min.
YÖN YLI HAUTUNUT OHRAUUNIPUURO
2 dl ohrasuurimoita
1 litra kulutusmaitoa
1 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
muutama nokare voita pinnalle
Voitele uunivuoka ja kaada sinne suurimot, mausteet ja maito. Kypsennä puuroa +100 C:ssa uunissa noin 8 tuntia eli yön yli. Tarjoa pakastemarjojen kera.
KAURALEIPÄ
50 g tuorehiivaa
2 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
7 dl vehnäjauhoja
5 dl kaurapuuroa 50 g voita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, hunaja ja puolet jauhoista. Anna kohota 15 min. Lisää lämmin kaurapuuro, sulatettu voi ja loput jauhot hyvin alustaen. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja kohota ne hyvin. Sivele pintaa maidolla ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min. Jäähdytä leivinliinan alla.
viikko 15
SAVULOHI-PERUNAPIHVIT
400 g perunasipuliseosta
200 g kylmäsavulohta
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl kermaa
öljyä paistamiseen
Suikaloi kylmäsavulohi. Sekoita perunasipuliseokseen kylmäsavulohi, kananmuna, vehnäjauhot ja kerma. Muotoile massasta pieniä pihvejä. Paista ne pannulla kauniin kullanruskeiksi. Tarjoa salaatin kera.
AASIALAINEN RAASTE
400 g porkkanaa
100 g palsternakkaa
1 ruukku ruohosipulia
pala tuoretta inkivääriä
½ dl seesamin siemeniä
kastike:
1 valkosipulinkynsi
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl öljyä
1 limetin mehu
Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja inkivääri. Silppua ruohosipuli ja sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään. Valmista kastike. Murskaa valkosipulin kynsi. Sekoita siihen chilikastike, öljy ja limetin mehu. Kaada kastike salaatin päälle. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
PAPUKEITTO
300 g kuivattuja papuja (esim. kidney)
1 litra kasvislientä
pala lanttua
pala palsternakkaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
150 g spaghettia
150 g vihreitä, pitkiä pakastepapuja
2 isoa tomaattia
Liota papuja kylässä vedessä ainakin 10 tuntia. Huuhtele pavut ja keitä niitä runsaassa vedessä noin 1½ - 2 tuntia. Siivilöi keitinvesi pois ja huuhdo pavut. Laita pavut kattilaan, lisää kasvisliemi, kuoritut ja paloitellut juurekset ja sipuli. Keitä 15 min. Lisää loput paloitellut kasvikset ja keitä 5 min. Lisää pätkitty spaghetti ja pavut. Keitä kunnes spaghetti on al dente. Kuutioi tomaatit ja lisää ne valmiiseen keittoon.
APRIKOOSIBROILERIA
500 g broilerin lihasuikaleita
2 rkl öljyä
1 sipuli
200 g pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
pala tuoretta inkivääriä
100 g kuorittuja kokonaisia manteleita
kastike:
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl maissijauhoja
Suikaloi sipuli ja aprikoosit. Ruskista lihasuikaleet öljyssä. Lisää sipuli, aprikoosit, raastettu inkivääri ja mantelit. Hauduta 15 min. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada lihojen joukkoon. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
PUNASIPULI - FOCACCIA –LEIPÄ
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl sokeria
1½ dl oliiviöljyä
noin 12 - 13 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl suolaa
päälle:
3 punasipulia
1 tl hienoa merisuolaa
2 tl oreganoa
oliiviöljyä
Valmistele punasipuli. Kuori ja suikaloi se ohuiksi suikaleiksi. Suolaa suikaleet. Valmista taikina. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Sekoita siihen suola, sokeri, öljy ja puolet jauhoista. Alusta loput jauhot joukkoon. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Levitä taikina kahdeksi pitkulaiseksi pötköksi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja painele ne ohuiksi. Voitele oliiviöljyllä. Levitä päälle sipuliseosta ja ripottele oregano. Kypsennä +250 C:seen uuniin, kypsennä 10 min ja pienennä uunin lämpötilaa +200 C:seen ja paista loppuaika, noin 10 - 15 min.
viikko 16
KESÄKURPITSA-JAUHELIHAPAISTOS
500 g kesäkurpitsaa
2 rkl öljyä
täyte:
2 sipulia
300 g jauhelihaa
3 tomaattia
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl suolaa
pinnalle:
2 dl juustoraastetta
Valmista täyte. Kuori ja silppua sipulit. Ruskista sipuli ja jauheliha. Lisää kuutioitu tomaatti ja mausteet. Hauduta hetki. Viipaloi kesäkurpitsat ja paista ne öljyssä molemmin puolin. Lado kesäkurpitsaviipaleista puolet voidellun vuoan pohjalle. Lisää jauhelihaseos. Lado loput kesäkurpitsat pinnalle ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30 min.
PROVENCELAISET PORSAANKYLJYKSET
4 kyljystä
200 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl öljyä
2 dl vettä
1 valkosipulin kynsi
3 tl sinappia
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
½ dl hienonnettua persiljaa
ripaus rakuunaa
2 dl kuohukermaa
1½ rkl vehnäjauhoja
Nuiji kyljykset. Puhdista ja viipaloi sienet. Ruskista kyljykset ja sienet padassa. Lisää vesi, viipaloitu valkosipulinkynsi, sinappi ja mausteet. Hauduta noin 20 min. Lisää kermaan sekoitettu vehnäjauhoseos ja hauduta vielä voin 15 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
RAIKAS JUURESRAASTEVATI
200 g retikkkaa
200 g porkkanaa
200 g raakaa punajuurta
200 g lanttua
öljyä ja sitruunamehua
Kuori ja raasta erikseen hienolla raastinterällä kaikki juurekset. Asettele ne vadille kukin omaan lohkoonsa. Pirskota päälle hieman öljyä ja sitruunamehua.
LOHI BANAANI-SINIHOMEJUUSTOKASTIKKEESSA
500 g lohifilettä
½ tl suolaa
2 isohkoa banaania
150 g sinihomejuustoa
3 dl ruokakermaa
Laita lohifilee voideltuun uunivuokaan ja suolaa se. Viipaloi banaanit ja murskaa sinihomejuusto. Asettele ne kalan päälle. Kaada kerma vuokaan. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
MUSTIKKAPIIRAS
perunavoitaikina:
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g kypsää perunaa
täyte:
½ dl korppujauhoja
5 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria
Valmista pohja. Kuori ja raasta perunat. Nypi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja rasva ryynimäiseksi. Lisää siihen perunaraaste. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Sekoita keskenään kaikki täytteen ainekset ja kaada pohjalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa pehmeän vaniljajäätelön kera.
viikko 17
SILLIMOUSSETORTTU
pohja:
150 g makeaa limppua esim. Maalahden
75 g voita
täyte:
5 liivatelehteä
200 g kevytsuolattua sillifileetä
1 punasipuli
3 keitettyä kananmunaa
200 g tuorekurkkua
3 dl hylavispikermaa
koristeluun:
herneenversoja ja punasipulikuutioita
Valmista pohja. Hienonna monitoimikoneessa leipä ja lisää siihen sulatettu voi. Taputtele massa irtopohjavuoan pohjalle. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Suikaloi sillifileet ohuen ohuiksi suikaleiksi. Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi. Kuori ja hienonna sipuli, kananmunat ja kuutioi kurkku. Sekoita silli, punasipuli, kananmunat, kurkku ja vaahdotettu kerma. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada seos silliseokseen ja sekoita. Kaada seos leivän päälle vuokaan ja peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli ja ota pois vuoasta. Koristele tarjolle.
BROILERISALAATTI
2 dl pitkäjyväistä riisiä
2 rkl sitruunamehua
2 tl sokeria
1 nippu tuoretta vihreää parsaa
300 g kypsää broileria
200 g tuorekurkkua
150 g sinihomejuustoa
200 g pakaste maissia
kastike:
1 dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
½ dl ruohosipulia silppuna
Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Mausta ne sitruunamehulla ja sokerilla. Kuori parsa ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä ja paloittele. Paloittele broileri, kuutioi kurkku, sulata maissit ja murusta juusto. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista huolellisesti. Kaada kastike salaatin päälle.
MOZZARELLA SALAATTI
3 eri lajia salaattia esim. rucolaa, jääsalaattia, yrttisuolaheinää
250 g kirsikkatomaatteja
1 prk (190g) marinoituja latva-artisokkia
300 g mozzarella-pallosia
1 dl pinjansiemeniä
kastike:
200 g ruokajogurttia
½ dl kapriksia
2 tl sokeria
ripaus mustapippuria
Huuhtele ja kuivaa salaatit. Asettele ne laakealle vadille. Halkaise tomaatit ja asettele ne vadille. Valuta ja paloittele artisokat ja lisää ne vadille. Valuta mozzarella ja lisää ne vadille. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja ripottele salaatin pinnalle. Valmista kastike. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa erikseen.
KREIKKALAISET PIKKULIHAPULLAT
800 g paistijauhelihaa
2 pussia Santa Maria Bifteki -mausteseosta
1 dl vettä
½ dl oliiviöljyä
2 rkl tomaattisosetta
½ dl korppujauhoja
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna massan seistä hetki. Tee massasta 50 - 60 pikku lihapullaa ja pyörittele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 10 min. Voit pakastaa lihapullat ja kuumentaa ne tarjolle tai tarjota kylmänä.
PIENET FOCACCIAT
7 dl maitoa
3/4 pkt tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl öljyä
noin 13 - 14 dl vehnäjauhoja
voiteluun ja koristeluun:
3 - 4 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 dl öljyä
25 - 30 kalamataoliivia
suolahiutaleita
Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja sekoita siihen suola, sokeri ja öljy. Sekoita jauhot taikinaan. Jaa taikina 16 osaan suoraan keoiksi leivinpaperille uunipellille. Ripottele kakkusien päälle hieman jauhoja ja taputtele ne vajaan cm:n paksuisiksi. Kohota leipäset. Valmistele sillä välin täytettä. Kuori ja purista valkosipulin kynnet öljyn joukkoon. Kuori ja suikaloi punasipulit. Puolita oliivit. Voitele focacciot öljyllä, asettele päälle sipulit ja oliivit. Ripottele päälle hieman suolahiutaleita. Paista +225 C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa salaattien kera.
SCHWARZWALDIN TORTTU
8 kananmunaa
2½ dl sokeria
4½ dl vehnäjauhoja
1½ dl kaakaojauhetta
½ tl soodaa
50 g voita
1 dl kirschiä (kirsikkaviinaa)
1 dl kuohukermaa
100 g tomusokeria
200 g tummaa suklaata
kirsikkahilloa
Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +275 C:ssa uunissa noin 40 - 35 min. Jäähdytä ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Pirskottele kirsikkaviina kakkulevyille. Laita väleihin kirsikkahilloa ja kovaksi vaahdoksi vatkattua kermavaahtoa. Sivele kakun pinta lopuksi kermavaahdolla. Vuole päälle runsaasti suklaalastuja. Anna maustua kylmässä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.