YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 18 - 21 / toukokuu 2010

 

viikko 18:

 

NOPEA LIHAKEITTO

1 litra lihalientä

5 perunaa

2 pussia keittojuureksia suikaleina

300 g Korpelan lihahyytelöä

1 dl silputtua persiljaa

Kuori ja lohkoa perunat. Kiehauta lihaliemi ja lisää perunat. Keitä 10 min ja lisää kaikki loput aineet. Keitä vielä 5 - 8 min. Tarkista suolaisuus ja tarjoa.

 

PAISTETUT JUUSTOISET SILAKAT

400 g silakkafileitä

¾ tl sitruunapippuria

Paistamiseen voita

Täyte:

100 g tuorejuustoa

2 rkl kermaa

1 dl hienonnettua tilliä

Kuivaa ja mausta silakkafileet. Valmista täyte. Sekoita tuorejuuston joukkoon kerma ja tilli. Paista silakkafileet voissa. Laita fileen päälle tuorejuustoseosta ja laita toinen file päälle. Paista kaikki silakat ja täytä. Tarjoa perunasoseen kera.

 

KUORRUTETTU KASVISPAISTOS

300 g parsakaalia

vettä ja suolaa keittämiseen

300 - 400 g erilaisia pakastekasviksia

kuorrutus:

½ dl öljyä

4 rkl vehnäjauhoja

3 dl kermaa

2 dl parsakaalinkeitinlientä

½ tl suolaa

1 kananmuna

4 dl juustoraastetta

Paloittele parsakaali ja keitä se vähässä vedessä puolikypsäksi. Laita parsakaali ja pakaste vihannekset voideltuun uunivuokaan. valmista kuorrutus. Sekoita öljyyn jauhot, maito ja keitinvesi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Keitä 5 min ja lisää mausteet. Jäähdytä seosta hieman. Lisää kananamuna ja juustoraaste. Jätä osa raasteesta pintaan. Kypsennä paistosta +225C:ssa uunissa noin 15 - 20 min.

 

SELLERI-HOMEJUUSTOSALAATTI

4 lehtisellerin vartta

1 keltainen paprika

1 nippu retiisiä

1 ruukku jääsalaattia

1 iso omena

2 rkl sitruunamehua

150 g sinihomejuustoa

kastike:

2 dl ranskankermaa

1 tl sitruunamehua

2 tl makeaa sinappia

½ tl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa

Suikaloi lehtisellerin varret, paprika omena, retiisit ja jääsalaatti. Yhdistä ainekset. Valmista kastike sekoittamalla ranskankermaan loput aineet. Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoa heti.

 

PERUNAKAKKU

4 kananmunaa

3 dl sokeria

250 g kypsää perunaa

150 g voita

1 dl saksanpähkinöitä rouheena

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

lisänä kinuskikastiketta

Valmista kakku. Raasta perunat. Sulat ja jäähdytä voi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää perunaraaste, voisula ja kuivat aineet. sekoita ja kaada taikina voideltuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Kypsennä +180 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa jäähtyneenä kinuskikastikkeella kuorrutettuna.

 

viikko 19:

 

CHILIKERMASSA HAUDUTETTUA TURSKAA

600 g turskaa fileenä

1 tl suolaa

3 dl ruokakermaa

1dl chilikastiketta

½ dl hienonnettua tilliä

Leikkaa fileet annospaloiksi ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Suolaa palat. Sekoita kermaa chilikastike ja tilli. Kaada seos kalapalojen päälle ja kypsennä +225C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitetyn pastan kera.

 

KEVÄTSALAATTI

1 nippu parsaa

vettä ja suolaa keittämiseen

1 rasia salaattisekoitusta

½ hunajameloni

öljykastiketta

Kuori ja keitä parsat juuri ja juuri kypsiksi. Huuhtele ja valuta salaatti. Asettele salaatit laakealle vadille, lado sen päälle parsat ja pilkottu hunajameloni. Valuta päälle hieman öljykastiketta.

 

 PERUNARÖSTI

5 isoa perunaa

1 punasipuli

½ tl suolaa

1 rkl vehnäjauhoja

 voita paistamiseen

Kuori ja raasta perunat. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä kaikki ainekset ja paista lettupannulla ohuita kakkusia miedolla lämmöllä. Tarjoa salaatin ja esim. grillimakkaran kera.

 

BROILERINLEIKE

8 maustamatonta broilerin fileeleikettä

marinadi:

2 dl öljyä

1 dl ananasmehua

1 rkl soijakastiketta

1 rkl currya

1 tl paprikajauhetta

1 tl suolaa

kastike:

100 g kevytmajoneesia

½ ruukkua basilikaa

2 tl sitruunamehua

Sekoita marinadin ainekset ja laita fileeleikkeet marinadiin. Anna maustua yön yli ja paista pannulla. Valmista kastike. Sekoita majoneesiin pilkottu basilika ja sitruunamehu. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

KAURA-HEDELMÄTORTTU

pohjat

150 g voita

¾ dl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

2½ dl vehnäjauhoja

täyte ja päällinen:

d l kuohukermaa

2 tl vaniljasokeria

5 dl erilaisia hedelmiä paloina

Valmista pohjat. Sekoita pehmeään voihin sokeri ja kuivat aineet. Jaa taikina kahteen osaan ja muodosta palloiksi. Taputtele palloset leivinpaperille noin 20 cm halkaisijaltaan oleviksi kiekoiksi. Paista +175 C:ssa uunissa noin 12 - 15 min. Jäähdytä. Vatkaa kerma vaniljasokerin kanssa vaahdoksi. Levitä pohjalle hedelmiä ja kermavaahtoa. Laita ’kansi’ torttuun ja levitä sen päälle kermavaahtoa ja hedelmäpaloja. Tarjoa heti.

 

 

 viikko 20:

 

JUUSTOINEN PARSAKAALIKEITTO

7 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

500 g parsakaalia

150 g mustaleima Salaneuvosta raasteena

2 dl maitoa

Huuhdo ja paloittele parsakaali. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio sekä parsat. Keitä 15 min. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää juustoraaste ja maito. Keitä koko ajan sekoitellen kunnes juusto on sulanut. Tarjoa heti.

 

MAUKAS LIHAPATA

600 g naudanpaistia

100 g savupekonia

8 salottisipulia

2 rkl vehnäjauhoja

1 lihaliemikuutio

2 rkl tomaattisosetta

½ dl silputtua tuoretta timjamia

1 laakerin lehti

1 dl vettä

3 dl punaviiniä

Suikaloi liha. Kuori sipulit. Suikaloi pekoni. Ruskista pekoni ja lihat padassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää sipulit, mausteet, vesi ja punaviini. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 tunti, lisää vettä tarvittaessa. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kera.

 

HERKKUSIENIÄ JA TUOREPASTAA

300 g tuoreita herkkusieniä

3 rkl öljyä

1 valkosipulinkynsi

1½ dl vettä

½ kasvisliemikuutio

1 tl soijakastiketta

2 rkl persiljasilppua

400 g tuorepastaa

parmesan juustoa raasteena

Kiehauta pastat. Viipaloi sienet ja hauduta niitä hetki öljyssä. Lisää raastettu valkosipuli, vesi, kasvisliemikuutio, soija ja esikiehautetut, valutetut pastat. Sekoittele hetki ja lisää persilja. Tarjoa raastetun parmesan juuston kera

 

LOHIKUPIT JA MÄTIKASTIKE

500 g nahatonta ja ruohotonta lohifilettä

2 valkuaista

3 dl ruokakermaa

1 tl suolaa

kastike:

1 dl kermaviiliä

1 dl majoneesia

1 dl kirjolohenmätiä

½ dl silputtua tilliä

ripaus suolaa

Jauha kala hienoksi monitoimikoneessa kerman kanssa. Sekoita siihen valkuaiset ja suola. Jaa seos voideltuihin ja jauhotettuihin kahvikupin tyyppisiin pikkuvuokiin. Peitä vuoat foliolla ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 30 min. Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

MAALAISSALAATTI

1 ruukku rapeaa salaattia

1 vihreä paprika

1 keltainen paprika

1 punasipuli

2 dl kivettömiä oliiveja

2 rkl öljyä

2 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

2 dl krutonkeja

2 rkl seesamin siemeniä

Suikaloi salaatit, paprikat ja sipuli. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Kaada kulhoon öljy, sitruunamehu, suola, krutongit ja seesamin siemenet. Sekoita ja tarjoa heti.

 

APPELSIINI-BASILIKAJÄÄTELÖ

1½ litraa vaniljajäätelöä

1 ruukku basilikaa

1 dl appelsiinimarmeladia

1 tl sitruunamehua

Suikaloi basilikan lehdet. Sekoita kaikki ainekset melko pehmeään jäätelöön. Laita seos pakastuksen kestävään vuokaan ja pakasta ainakin pari tuntia. Annostele tarjolle.

 

viikko 21:

 

SONNI-PEKONIVARTAAT

500 g naudan ulkofileetä

170 g pekonia

1 dl grillauskastiketta

1½ rkl raastettua tuoretta inkivääriä

20 puista grillivarrastikkua

Mausta grillikastike inkiväärillä. Leikkaa filee viipaleiksi ja nuiji viipaleet. Suikaloi viipaleet ja marinoi niitä pari tuntia grillikastikkeessa. Suikaloi pekonit pitkittäin ja kääri fileesuikaleet pekoniin. Pujota lihat vartaisiin. Grillaa 5 - 8 min. Tarjoa grillattujen kasvisten kera.

 

RUOKAISA PAAHTOPAISTISALAATTI

1 ruukku rapeaa salaattia

2 vihreää omenaa

10 kpl cocktailkurkkuja

1 ruukku herneenversoja

200 g ohuita paahtopaistiviipaleita

2 tl piparjuuritahnaa

2 rkl balsamicoa

 liraus öljyä

Revi salaatti laakea vadin pohjalla. Suikaloi omena. Sivele paahtopaistille piparjuuritahnaa. ja suikaloi lihat. Lado kaikki ainekset salaattien päälle. Pirskota salaatin päälle balsamicoa ja öljyä

 

HELMENKALASTAJAN KALAKEITTO

200 g ahvenfileetä

200 g kuhafileetä

200 g turska tai sei fileetä

2 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 rkl öljyä

½ purjoa

½ fenkolia

2 tomaattia

1 tl timjamia

¼ tl sahramia

½ dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 rasia simpukoita

1 dl silputtua tilliä

6 – 8 dl vettä

Suikaloi kaikki ainekset, paitsi simpukat, ja lado ne kerroksittain kattilaan. Kaada vesi päälle ja keitä 10 min. Lisää simpukat ja kuumenna. Tarjoa lämpimän leivän kera.

 

KUVERTTILEIPÄ

100 g margariinia

1½ dl maitoa

1½ dl vettä

50 g hiivaa

1 litra vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 tl öljyä

1 dl unikonsiemeniä

Sulata rasva ja lisää nesteet. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva liemeen ja sekoita. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Alusta taikina tasaiseksi ja kohota liinan alla 1 tunti. Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se osiin. Muotoile soikeiksi sämpylöiksi. Kohota noin 30 min ja kypsennä +225C:ssa uunissa noin 10 - 12 min.

ISOÄIDIN RAPARPERIPAISTOS

400 g pakaste murotaikinaa

1½ dl vettä

1 dl sokeria

1 kg raparperia

marenki:

4 munanvalkuaista

1 dl sokeria

Sulata taikina ja kauli se isohkon piirasvuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Huuhdo ja viipaloi raparperit. Kiehauta vesi, sokeri ja lisää raparperit. Keitä 10 min ja anna nesteen lähes kokonaan haihtua. Pistele taikina haarukalla, lisää raparperihilloke ja paista +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Levitä valkuaisvaahto raparperitäytteen päälle ja jatka paistamista vielä noin 5 min. Jäähdytä ja tarjoa vaniljakastikkeen kera.